2021-12-03 216 瀏覽
之前同朋友去開荃灣舊嗰間一鍋堂打邊爐🍲今日行過見到新都會廣場都有分店,同朋友夜晚就入咗去食120分鐘嘅打邊爐放題,個人覺得係非常之高性價比😌👍🏻湯底方面我哋喺15款入面揀咗兩個比較濃味,啱我哋鍾意食好惹味嘅人,一個就係沙嗲湯底,另一個就係特別啲同金湯寶合作嘅蕃茄湯底😌我哋落咗單之後個湯底好快就嚟到,咁我哋仲落咗一啲牛肉、豬肉同埋羊肉!佢哋的牛肉油脂分布都非常平均,識落好有牛味😃佢哋嘅羊肉得好薄,沒有羊羶味👍🏻👍🏻係等牛肉同羊肉嘅期間,我哋兩個就出咗去自助區拎其他打邊爐嘅配料同埋嘢飲🧃出面嘅配料有好多款,有菜、肉丸、其他主食例如烏冬等等,都非常多款式俾你選擇,另外佢都仲會有熱食區俾你拎啲即食嘅嘢食👍🏻佢哋嘢飲嘅選擇都有好多除咗有汽水之外都有唔同其他飲品!另外我覺得佢哋好抵食嘅原因係佢哋仲有買海鮮🦞今次我哋就甩咗魚同埋一啲蝦😚自己覺得打邊爐食下都好好食,因為啲蝦可以熟晒邊爐嘅湯底,非常惹味😆平時都好多人食如果想食到就早啲去等位或者記得book定枱啦!

2021-11-18
2021-12-02 74 瀏覽
2021年冬天第一個邊爐,台式邊爐,而家出咗好多台式養生鍋,價錢都幾貴,以前打邊爐好似都係百零蚊加埋一唔使200 ,而家二百幾蚊起, $300左右買單,真係好貴,定係疫情冇出嚟食嘢,唔知市價呢? !哈哈!但係一鍋堂真係唔錯!啲食物好乾淨,好新鮮,環境又整齊、乾淨。大家可以睇吓啲相,啲蔬菜好新鮮整齊咁擺咗喺保鮮櫃,就連啲熟食都望落去好似好好食咁,整體來講我係比滿分佢嘅,但係如果有埋日式芝麻醬就會更加好啦!
2021-12-02 94 瀏覽
今日放假天氣非常之好,約了朋友到葵芳逛街及找好東西吃。朋友介紹去了一間火鍋放題店舖。一向喜歡食火鍋的我,二話不說就應承了。地點非常方便就在葵芳新都會6樓。到步後看見他們的入口非常寬躺,牆上的壁畫也很吸睛。走過了寬闊的走廊後便是餐廳的座位。有獨立的卡座位,非常私隱,適合三五知己坐在一起聊天說話。設有不同醬料任君選擇,有熟食也有沙律吧櫃可供選擇,品種也有很多。飲品也有非常非常之多揀擇,有幾個凍櫥擺滿琳琅滿目的飲品。還有多種丸子- 芝士獅子狗,風味鮮蝦棒、龍蝦沙拉丸、包餡貢丸、夕燒芝心丸等等。熟食也有麻辣豬耳、麻辣雞腎、意式火腿片、沙律菜、韓式泡菜、麻辣伴手拉麵,還有特別炮製的臘味炒飯。食物款式真是非常之多。我們吃的是午市火鍋,有三樣套餐我們選擇了B套餐- 特選安格斯牛肉。有100分鐘午市火鍋放題成人只需$178小童及長者$128。我們選了美國安格斯牛肉、封門柳、牛版腱、西班牙栗飼豬主食,其他也選擇蟹子手打蝦滑或手作陳皮鯪魚滑,還有炸魚皮等等。湯底選擇非常之多我們揀了胡椒豬肚湯及蘿蔔粟米豬骨湯,當然店舖也推介金寶忌廉周打蜆湯及蕃茄牛尾湯。最後我們還揀了兩盤非常之好飲的一鍋堂養生及滋潤的洛神花

還有多種丸子- 芝士獅子狗,風味鮮蝦棒、龍蝦沙拉丸、

包餡貢丸、夕燒芝心丸等等。

最後我們還揀了兩盤非常之好飲的一鍋堂養生及滋潤的洛神花茶及冰糖燉檸檬作為這頓火鍋的結尾。我們享受了一個非常愉快的下午。

2021-12-01 71 瀏覽
新都會廣場6/f一鍋堂個場夠哂大又新又光猛,店員都幾好解答到問題,我地夜晚幫襯,有 ABC 3個 set, 因應自己喜好去選擇!至於湯底有超多選擇。有15款,應有盡有,還可以加錢變雙拼,我地要左櫻花蝦配冬陰公,櫻花蝦湯底帶有紫菜,再帶有櫻花蝦,蝦殼鮮味甘甜!而冬陰公唔會過辣,配上菇,蕃茄帶點酸香!之後用 qr code落單,方便又夠快!而且無漏單情況,跟得好足!美國安格斯牛味幾出,色澤夠紅潤,整熟後,口感幾嫩,再配上葱,蒜更正呀!鮮蝦都好新鮮,夠爽彈唔會(梅) 左,花膠非常大塊厚厚綿綿細滑,吸了湯底味幾正。特別一提係田雞,好新鮮,肉質極緻細嫩!好食到 order了幾次,太好味!還有自助熟食區,好多食材供應,飲品任飲,還有自家製既花茶,幾甘甜!整體好食又乾淨!會回頭。

整體好食又乾淨!會回頭。
2021-11-28 1422 瀏覽
而家天氣開始涼左好多啦,又到左最適合打邊爐既時間,咁啱喺葵芳行完街就見到新都會廣場有我都幾鐘意既一鍋堂,咁就當然要去會一會佢啦一鍋堂既湯底選擇非常多,所以一定要嗌鴛鴦湯底,可以試到兩款唔同既味道。今次我就選擇左杏汁豬肺湯同羅蔔粟米豬骨湯,兩款都係清清地冇咁濃味,但又有飲緊住家湯既味道黎到一鍋堂,當然唔少得既就係讚嘆一下佢地既自助蔬菜櫃,又多選擇又refill得快,望落去好壯觀。而且仲要係羽衣甘藍呢種平時少見既菜都有得任食,抵讚飲品櫃亦都一樣,望落真係勁多選擇仲要有自家制既茶類,作為一家放題任食餐廳,選擇多真係好重要,一鍋堂就做到啦。另外大部分食物都係可以自己掃QR code自助點餐既,真係相當方便又唔會容易漏單,一鍋堂最岀名既8吋蟹柳係必點既,上到黎絕對足料,又大條又真係幾有蟹味。而其他牛肉就都好有牛味,會忍唔住係咁不停點。總括而言,以一個相對平既價錢可以有咁多高質既食物選擇,可以話係性價比好高既一間餐廳,喺香港放題打邊爐黎講,一鍋堂都可以話數一數二既選擇。

午餐
2021-11-28 78 瀏覽
天氣轉涼最啱打邊爐,「一鍋堂」已經成為我近年首選嘅火鍋放題店,由湯底到小食,再到配料同飲品,選擇多之餘質素高。加上環境闊落坐得舒服,枱面已經放定火鍋必用餐具同一壺湯,諗得周到值得一讚👍今晚同老媽子再去葵芳分店打邊爐,點了放題B餐。湯底方面,我地點了鴛鴦鍋,揀了一款中式杏汁豬肺湯,亦揀了一款西式同「金寶湯」聯乘嘅蕃茄牛尾湯,可同時潤肺健脾火鍋湯底幾足料,滾起後有陣陣杏香,再飲幾啖蕃茄牛尾湯開下胃先😉主角一定係食牛肉,安格斯牛肉同牛板腱都係高質貨色,新鮮得黎牛肉味香濃。除咗牛肉,西班牙栗飼豬肉都唔錯,肉質嫩滑,我地食到停唔到口🤭海鮮類方面必食珍珠貝同沙白蜆,十分鮮甜又冇沙,我地前後共都食咗5碟🤤 魚雲鮮味十足;水魷碌了大約20秒就食,口感好爽脆啊!蟹籽手打蝦滑及黑松露手打墨魚滑都係新鮮手打起膠的,十分爽口彈牙;「真係鴨血」都係無限encore之選,大件又厚;「真係花膠」吸盡蕃茄湯嘅精華,滋補養顏~蔬菜類選擇多,生菜、蛙蛙菜都新鮮翠綠;萵筍、日本南瓜、白蘿蔔、響鈴卷都係必食火鍋食材,配上香濃美味嘅蕃茄牛尾湯就最啱😋 飲品除了有多款紙包同汽水,自家製嘅健康養生飲品都十分推介,特別係洛神花茶,酸

飲品除了有多款紙包同汽水,自家製嘅健康養生飲品都十分推介,特別係洛神花茶,酸酸地幾醒胃消濟

300蚊內可以食到高質牛同海鮮嘅火鍋放題,值得encore再encore!
2021-11-27 125 瀏覽
天氣開始轉冷,晏晝就簡左同屋企人出黎打邊爐,今次好難得唔需要等太耐就可以入座,我仲記得對上兩次都要排隊先可以入。除左安心出,仲可以簡自己填online form , 十分體貼。邊爐湯底我地簡左雙併,分別係沙參肉竹鯊魚骨湯底,另一邊就係杏汁豬肺湯湯底,一邊負責煮肉類,一邊就可以煮清淡D嘅食物,唔會冇太多肉類嘅油脂。冰糖燉檸檬係我黎一鍋堂最鐘意飲嘅飲品美國安格斯精選牛板腱同封門柳脂肪分布都好平均,牛肉味亦都好濃。西班牙粟飼豬油脂感比較重,但又唔會食到滿口油嘅感覺。豬皮爽口彈牙,而且每一塊都好乾淨,唔會有豬毛喺度。鴨血係每次打邊爐必點嘅選擇。

冰糖燉檸檬係我黎一鍋堂最鐘意飲嘅飲品

西班牙粟飼豬油脂感比較重,但又唔會食到滿口油嘅感覺。

豬皮爽口彈牙,而且每一塊都好乾淨,唔會有豬毛喺度。

鴨血係每次打邊爐必點嘅選擇。
2021-11-27 1037 瀏覽
想食呢間好耐,每次去葵芳想食晚飯經過,總是人山人海,終於book到位同朋友一齊食,我地揀咗B餐特選安格斯牛🐮(任食120分鐘) 7pm-9:30pm入座,只係$238/位。落單都好方便,只要scan qr code 就可以瘋狂落單。.🥘火鍋湯底有多達15款可揀,最近餐廳還與金寶湯合作,推出💕兩款特別湯底,包括忌廉周打蜆湯和蕃茄羅勒湯,頗為特別。不過我們最後選了蘿蔔粟米豬骨湯,帶有胡椒味,幾適合冬天!.呢個餐有多款肉類🥩、海鮮🍤和多種配菜可以揀。必食之選:🌟美國安格斯牛肉:雪花綿密,食落軟嫩。🌟 美國安格斯精選牛板腱:牛味香濃,肉質爽口彈牙。🌟封門柳:牛味同樣濃郁,肉質較結實,有咬口。🌟 花膠:啖啖肉,係養顏必食!🌟 黑松露手打墨魚滑:夠鮮味,加上黑松露後,味道更香。.自助區都有好多款選擇:✨即食涼拌小食和熟食:凍蝦、麻辣豬耳、泡椒鳯爪、臘味飯,炆腩肉,炆牛腩等。而旁邊還有多種🥬蔬菜可以自取,夠晒健康。✨🧃飲品:除了多款罐裝和紙包飲品之外,還有一鍋堂自家製飲品,個人特別鍾意冰糖燉檸檬和薄荷烏龍茶,前者可以清熱潤喉,後者可以消滯。.其實重有好多都唔錯,不過款式實在太多未能盡錄。最後當然唔少

呢個餐有多款肉類🥩、海鮮🍤和多種配菜可以揀。必食之選:
🌟美國安格斯牛肉:雪花綿密,食落軟嫩。
🌟 美國安格斯精選牛板腱:牛味香濃,肉質爽口彈牙。
🌟封門柳:牛味同樣濃郁,肉質較結實,有咬口。
🌟 花膠:啖啖肉,係養顏必食!
🌟 黑松露手打墨魚滑:夠鮮味,加上黑松露後,味道更香。

自助區都有好多款選擇:

其實重有好多都唔錯,不過款式實在太多未能盡錄。最後當然唔少得甜品🍦 香濃牛奶雪糕作結。整體來說,環境和食物質素都不錯,而且上菜速度都很快,價錢亦合理。
2021-11-26 64 瀏覽
可能係因為天氣轉冷嘅關係 個個都想去打個邊爐暖下身 所以我都想去 試下打邊爐 一鍋堂火鍋真係要改名,喺門口起碼排兩三個鐘頭先入到去,應該叫一鍋豐火鍋,全部人一鍋蜂入去搶食,雖然係咁,客人同職員都好有禮貌規矩 , 每一件事都井井有條 見到一鍋堂嘅火鍋湯底非常特別,用金寶湯做嘅火鍋湯底,而且有唔同嘅火鍋味湯底任君選擇120分鐘嘅任食放題 梗係一秒都唔好嘥 用電話掃QRcode就可以即時落單,而且食物又職員新鮮送上,真係一路打邊爐一路食, 唔使下下出去攞去得打邊爐一定要食嘅,牛板腱,紐西蘭羊肉捲,美國安格斯牛肉,封門柳,種類繁多目不暇給 樣樣都新鮮牛肉味十足放落火鍋幾秒就熟,點豉油之後,立即溶喺口 仲有各種蟹子手打蝦丸,蝦滑,黑松露手打墨魚丸,珍珠貝沙白,響鈴,鮮蝦,白鱔片, 等等等等, 樣樣都新鮮鮮甜,蝦滑爽口彈牙之餘,同火鍋湯底簡直係絕配,其他火鍋配料令整個火鍋都充滿著海鮮味 食完肉類之後,想食番少少清淡啲,仲可以選擇多款蔬菜 蘑菇類 花膠蜂巢豆腐等食物,難以一一盡列 120分鐘後很快就過去,雖然吃得飽飽但還想繼續吃

120分鐘後很快就過去,雖然吃得飽飽但還想繼續吃
2021-11-25 127 瀏覽
秋風起涼涼地,中午放工即興想打邊爐,搵埋阿媽去最近既一鍋堂,因為之前食過覺得好好~第一次午餐時間去雖然已經2點,但有7成滿揀好湯底就安排入座,因為未食野比較餓,就選擇左100分鐘放題,B餐特選安格斯牛(我覺得對得起價錢)見到廣告牌同金寶湯crossover, 我其實好鍾意金寶湯,但覺得打邊爐要濃味d, 最後揀左鴛鴦(喇沙x麻辣)😂覺得喇沙可以再濃味少少,不過夠香,而麻辣一開始辣椒味未出,滾左一陣都幾惹味,唔算太辣ABC餐包既食物唔同,吸引我要B餐係因為見到牛脷心托,一開始叫左美國安格斯牛肉,牛脷心托,封門柳,羊卷肉(快熟😂)相信好多人試過,明明比貴少少想食好d, 點知第二輪牛既質素變得好差,但今次叫左幾轉,安格斯牛質素每碟都保持得到,封門柳肉質較安格斯牛肉硬(但並非咬唔開!),牛味亦較重,而牛脷心托好爽口,第一次打邊爐食牛脷,好好食安格斯牛肉封門柳牛脷心托黄金魚皮任夾,2個人食左2碟😂好脆好好食魷魚 牛栢葉切得大塊,淥好唔會縮到搵唔返,手打三寶丸細細粒幾好有少部分既丸可以自己夾,攞放位置冷氣好夠飲品選擇都幾多,除左普通罐裝包裝,仲有自家制既樽裝茶,飲過薄荷烏龍茶,洛神花茶唔錯,冰糖燉

雖然已經2點,但有7成滿

安格斯牛肉

封門柳

牛脷心托

黄金魚皮任夾,2個人食左2碟😂好脆好好食

有少部分既丸可以自己夾,攞放位置冷氣好夠

飲品選擇都幾多,除左普通罐裝包裝,仲有自家制既樽裝茶,飲過薄荷烏龍茶,洛神花茶唔錯,冰糖燉檸檬就偏淡

雪糕超級好食!奶味重,食左幾杯

服務員有禮,收盤收得快

2021-11-13
$234.5 (下午茶)
  • 牛脷心托
  • 雪糕
2021-11-24 163 瀏覽
今日預祝家人生日去食午餐!我地揀咗呢一間火鍋店100分鐘,長者仲有優惠 我哋揀咗最貴嗰隻c餐有澳洲m5和牛~~入到去環境寬敞!!十分之大,仲坐得好舒服, 午餐仲見到好多中學生放學後一起打邊爐!爽呀 我哋今日揀咗個豬骨豆腐湯做湯底這裏有自製飲品包括冰糖燉檸檬丶 洛神花茶丶 薄荷烏龍茶等~~ 蔬菜方面:非常之乾淨放入一盤盤雪櫃裏自取! 亦有很多丸類選擇!不過我們最主要食的是澳洲M5和牛及美國安格斯~~ 但除了呢兩樣外其實好多不同類型的肥牛片都好新鮮!好好味!好爽口!我啲家人對呢餐生日午餐十分滿意
我哋揀咗最貴嗰隻c餐有澳洲m5和牛~~
我哋今日揀咗個豬骨豆腐湯做湯底

不過我們最主要食的是澳洲M5和牛及美國安格斯~~

我啲家人對呢餐生日午餐十分滿意

美國安格斯
2021-11-24
慶祝紀念
生日
美國安格斯
2021-11-21 113 瀏覽
常常看見一鍋堂有很長的隊等入餐廳,今天終於能嘗一嘗火鍋放題,一進餐廳,環境舒適,地方宏大,整齊有序,值得一讚。最先品嚐一些熟食,有麻辣冷麵、豬耳、日本番薯、蘿蔔牛腩、泰式蝦餅等等,全部質素都很高,看着雪櫃噴出霧氣,證明雪櫃溫度很低,食物保存得很好和很新鮮。我最喜歡吃的是麻辣冷麵,麻辣刺激口腔,增加食慾,日本番薯新鮮香甜。最推介是蛋黃魚皮,魚皮非常新鮮,咬落卜卜脆,蛋黃包着魚皮提高味覺享受,真是一絕!我們加了$20 ,可以點海鮮,真是非常便宜!下單後便立刻送到,員工有禮,令人覺得用餐愉快。牛肉不是便宜貨,脂肪平均分布,煮熟後不會靭,非常高質素,肉香在口腔久久不散,令人感到很愉快。還有一些手打丸類,真是值回票價。
呢個天氣最岩就係打邊爐!前排就去左一鍋堂🤩葵芳呢間分店坐位闊落,環境都ok整體評分:7/10環境:6.9/10服務:6/10人均消費:$100-200地址:一鍋堂 (新都會廣場) (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場6樓601-610號舖我哋揀咗火鍋B餐 (120分鐘放題)湯底:揀左沙嗲湯,湯底好濃,食耐唔會口乾😋煮肥牛海鮮都一流~材料:牛板健美國安格斯牛肉黑豚肉封門柳花膠海蝦手打墨魚滑其中牛肉方面最鍾意牛板健~牛味重又有咬口,肉唔會切得太薄~身為肉食獸嘅我哋足足嗌左幾十碟肉🤣另外花膠都好正!😍超厚一塊!而且份量好足呀!食材又新鮮~飲品同配菜:選擇好多,包羅萬有

整體評分:7/10
環境:6.9/10
服務:6/10
人均消費:$100-200
地址:一鍋堂 (新都會廣場) (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場6樓601-610號舖

封門柳
花膠
海蝦
手打墨魚滑

飲品同配菜:選擇好多,包羅萬有
2021-11-21 100 瀏覽
今日同朋友兩個嚟食 門口排哂長龍好彩book咗位 唔洗等好耐叫咗B餐 $238限時120分鐘湯底叫咗今期同金寶湯合作嘅湯底同埋麻辣湯底牛肉方面有美國安格斯牛肉 封門柳 同埋牛板腱呢度啲蝦丸同埋冬菇釀蝦膠都好好食響鈴幾脆出邊仲有好多唔同熟食比大家拎嘢飲都幾多選擇 有好多唔同嘅茶同埋一般嘅汽水
今日同朋友兩個嚟食 門口排哂長龍
響鈴幾脆
出邊仲有好多唔同熟食比大家拎
嘢飲都幾多選擇 有好多唔同嘅茶同埋一般嘅汽水

2021-11-19 192 瀏覽
星期日去葵芳放血前💸口痕痕想去打個邊壚🍲係商場水牌見到6樓有一鍋堂🤗未到十二點既關係唔需要點等位👍🏻一入店店員會要求客人選擇邊一個set !午市火鍋放題有100分鐘!設有3種set選擇嫁💁🏻‍♀️今次我地揀左中位價既Set b - 特選安格斯牛!每人$178之後仲補多$50要鴛鴦鍋底!因為有成差唔多二十種湯底選擇😍最後揀左少見既櫻花蝦湯+參肉竹鯊魚骨湯!店員好快就送上湯底!之後就分工一個人用QR下單揀野食!一個去自助吧到拎調味料、小食、飲品、食物!萬羅萬有!滿足到唔同食客需球!點完單唔洗五分鐘就放曬上枱啦!多到要層層疊咁搭高!不過就好爽!而最值得推介既一定係十大美食龍虎榜既食材!真係食到津津味!之後見到加$38 有4隻廣島蠔!又加左份黎試下!都好鮮味!而呢到既酒精飲品都好平!所以我都加左$22要杯黑啤!爽下先😬最後走果時職員提醒download 會員apps註冊成為會員仲有樽冰糖燉檸檬🍋送!真係好優惠呀!
星期日去葵芳放血前💸口痕痕想去打個邊壚🍲
係商場水牌見到6樓有一鍋堂🤗

之後見到加$38 有4隻廣島蠔!又加左份黎試下!都好鮮味!