2021-11-14 138 瀏覽
秋風起,又是打邊爐的好時光,再次來到旺角的一鍋堂,尤記得上一年吃的時候,很多人輪候,等了一個小時才入座,所以今次預早來到才免等位。火鍋湯底的選擇比之前多很多,當晩就選了忌廉周打蜆湯做湯底,試喝了一口,未至於十分濃厚,但湯底本身已經有許多蜆肉,材料十足。我們當晚選了B餐,已包括了多款肉類:安格斯牛肉、牛板腱、封門柳、豬肉片等幾款重點的肉類食材。其中最印象深刻的羊卷肉,肥瘦適中,肉質軟嫩,與一般打邊爐乾柴的羊肉,截然不同。其他食材種類繁多,有海蝦、白鱔片、脆骨腩、花膠、手打魚腐、帆立貝、墨魚滑、炸魚皮、各式肉丸等,值得一提的是麻辣豬肉餃,皮薄餡多,充滿麻辣香味,相當過癮。除此以外,也有不少熟食前菜的選擇,包括熟蝦、黃金魚皮、炸酥肉、凍火腿片等。飲品選擇也不少,除了常見的汽水凍飲以外,也有餐廳自家製的茶飲,昨晚我就試了其中兩款,蝶豆花茶味道較為香甜,而薄荷烏龍茶就茶香十足,相當消滯解膩。當然還有不少飯後甜品,乳酪雪糕加上不同的toppings,質地軟滑。秋涼的天氣之下,火鍋放題食足兩小時,實在相當滿足。

2021-10-25
2021-11-10 178 瀏覽
天氣轉涼所以決定食下火鍋暖身🤧 咁啱依間喺旺角好方便所以決定試下🤤一入到去就畀佢個金寶湯底吸引咗🤤 決定點個鴛鴦湯底😛 分別係蕃茄羅勒湯同忌廉周打蜆湯🍲我依個食肉獸當然點咗唔少肉啦😍😍重點推介牛脷心托,因為真係好重牛味😍😍😍 本身好鐘意食牛肉,見到花紋已經覺得好靚,碌熟牛肉再點埋醬之後依然牛味濃郁🤤 好耐冇食過咁重牛味嘅肉了🤤 搞到我點咗好多碟🤣而其他牛同豬肉都好好味,油脂分佈好平均,肉質超鮮嫩!!😛出面有唔少丸可以拎 😛 好多類型之餘仲有唔少係喺出面冇食過嘅 超彈牙同爽口🤤🤤😍我朋友就健康啲 點咗唔少菜食🌿 本身仲影咗幾張不過放唔曬🥺本身打邊爐已經好肥 所以唔敢再飲汽水 冇諗過佢地有專出健康飲品😍 兩枝都好好飲😍 健康得嚟又好飲嘅嘢真係好少見!最後出去吧檯擠咗杯雪糕🤤 好重牛乳味🥛😋整體依間真係性價比超高❣️❣️ 一定要encore😍

我依個食肉獸當然點咗唔少肉啦😍😍

而其他牛同豬肉都好好味,油脂分佈好平均,肉質超鮮嫩!!😛

我朋友就健康啲 點咗唔少菜食🌿 本身仲影咗幾張不過放唔曬🥺

兩枝都好好飲😍 健康得嚟又好飲嘅嘢真係好少見!

最後出去吧檯擠咗杯雪糕🤤 好重牛乳味🥛😋

整體依間真係性價比超高❣️❣️ 一定要encore😍
最愛脆炸鹹蛋黃炸魚皮 自家製飲品亦清新~~~秋意涼涼,最近真係好鍾意食打邊爐。一起身就換衫去旺角呢間台式火鍋店攞位,解一解我個火鍋癮。😆~~~我哋叫咗兩款湯底,包括係潮汕湯底,同埋佢哋聯吃乘金寶湯推出嘅蕃茄羅勒湯底。前者鹹鹹香香,後者酸甜開胃,都不錯。🍅~~~午市放題一共有三個唔同嘅餐,我哋就叫咗中價嘅B餐,食物眾多,就唔一一細講,揀幾樣我覺得值得推介嘅同大家介紹吓。🥢~~~麻辣撈雞柳,好滑好入味。鹹蛋黃炸魚皮啖啖充滿鹹蛋黃,好香脆。鴨血就滑溜溜,都係必食嘅火鍋食材之一。🍽~~~肉類方面,西班牙穀飼豬豬味好重好濃郁,而且爽口彈牙,美國安格斯牛板腱顏色鮮艷,望落同食落都感覺新鮮,而且叫咁多次都冇漏單,啱啱坐低嘅時候,可能開門唔係好耐,上得比較慢少少,後尾就好快!服務員態度都還不錯。😚~~~飲品方面我就鍾意佢哋自家製嘅洛神花茶同埋冰糖燉檸檬,兩者都甜度自然,感覺健康清新,無咩guilty感。😆~~~最後值得一讚嘅就係佢哋係用一次性嘅筷子,喺疫情期間呢一點令人好安心,加上佢哋嘅抽油煙機同空調系統都夠強勁,整個用餐過程頗舒適😊~~~一鍋堂 (旺角)旺角豉油街60-104號XX Arcade東翼
最愛脆炸鹹蛋黃炸魚皮 自家製飲品亦清新
~~~
一鍋堂 (旺角)
旺角豉油街60-104號XX Arcade東翼2樓
2021-11-06 226 瀏覽
餐廳位於旺角,地理上十分方便快捷,這火鍋店已在香港經營了很久,過去也品嘗過。這次再次光臨,正正為了挑選他全新推出的金寶湯聯合出品,我點選的也就是蜆肉粟米忌廉湯。送到台上的時候,先好好品嘗一下忌廉湯,沒想到這個忌廉湯,用料真材實料,配搭餐廳新鮮的蜆肉,更為出色,更能把味道帶出,絕對是昇華到另一個層次。食物種類挑選方面,一如以往的多,我這次的重點當然也就是牛肉,輕輕鬆鬆就可以吃到飽的感覺,真是太好了。
2021-11-05 178 瀏覽
約左男朋友收工去打邊爐好彩有book位七點去到人氣非常旺盛出左lift之後差啲位都無得企係門口落左單同揀左湯就就入得—————————————————揀左個特選安格斯b餐 ($238)另外轉左做鴛鴦鍋 (+$50)金寶湯平時都飲唔少 打邊爐就真係未試過所以揀左款期間限定既周打蜆肉湯試下湯底既稠度有別於平時罐頭湯喇稀身啲岩番打邊爐另一款就揀左喇沙 個煲一上枱已經聞落幾香下兩款湯底都各配有少量蜆肉或者豆卜符合番個主題店家係解凍方面做得唔錯唔會有成餅野或者梅梅爛爛既情況出現肉黎講最鐘意食牛脷心托肉質爽口得黎有牛味鱔片雖然薄薄一片不過食落爽脆彈牙丸類同手打滑既選擇都唔少男朋友覺得韮菜餃好食個人就覺得流心丸幾特別咬開真係有啲咸蛋黃味既醬汁流出黎最後落埋個烏冬同薯粉 煙韌有彈性埋尾少少地食埋個雪糕牛奶雪糕帶少少乳酪味正常質素—————————————-侍應上菜收碟速度快湯底同配料選擇甚多無扣單漏單既情況出現價錢經濟實惠算係打邊爐既好地方
約左男朋友收工去打邊爐
好彩有book位
七點去到
人氣非常旺盛
出左lift之後差啲位都無得企
係門口落左單同揀左湯就就入得
—————————————————
揀左個特選安格斯b餐 ($238)
另外轉左做鴛鴦鍋 (+$50)
金寶湯平時都飲唔少 打邊爐就真係未試過

無扣單漏單既情況出現
價錢經濟實惠
算係打邊爐既好地方
2021-11-04 172 瀏覽
天氣涼了一點,邊爐癮就發作!在OpenRice找到一間評分很高的得獎火鍋放題店,立即訂位去放肆暴食一番。晚餐時間的入口水洩不通,店員會指示入座前點湯底,旺角分店還有限定的金寶湯獨家火鍋湯底配方,分別有忌廉周打蜆湯及蕃茄羅勒湯。一進去就會看到超多款的飲品區、小食和蔬菜等,全都放在透明冰櫃內,井井有條又衛生。店內採用QR Code下單,方便快捷又可以隨時Review點單情況。想吃的太多,肚皮有限,以下精選幾款Must-Eat Item以供參考。120分鐘晚市火鍋放題B - 特選安格斯牛 $238肉類全部薄切,但不至於超薄沒口感。安格斯牛雪花誘人,封門柳脂肪分布均勻,牛味濃。特別喜歡牛脷心托,爽口彈牙,在放題火鍋店比較少見。西班牙栗飼豬也很高質,不會沾任何醬就可以吃出豬的鮮味。海鮮類生猛海蝦超鮮味,連平常懶得剝殼的我也忍不住連吃幾隻!另外,手切白鱔片也是我的首選,同樣啖啖肉超鮮味。沙白也很飽滿,鮮甜無沙!飲品類Soft Drink款式多到眼花繚亂,但我還是鐘情於自家製飲品。4款當中我覺得冰糖燉檸檬蠻不錯,入口帶一點點澀味,但味道清新滋潤,不像加工死甜。甜品類有Vanilla雪糕自由斟,不是廉

120分鐘晚市火鍋放題B - 特選安格斯牛 $238

肉類

海鮮類

飲品類

甜品
有Vanilla雪糕自由斟,不是廉價快溶貨色,也頗紮實濃味,緊接邊爐後吃雪糕真的是透心涼的完美Ending!
2021-11-02 184 瀏覽
一鍋堂之前係荃灣食過幾次,重類多,價錢又抵,今次同朋友相約去旺角分店,坐位多,環境闊落,揀選左B餐系列,特選安格斯牛火鍋放題😍一入門口就見到涼拌櫃,試左凍蝦,麻辣豬耳,泡椒鳯爪,醃得夠入味,好開胃😋湯底有15款選擇,叫左鴛鴦湯底+$50,藥膳湯+蕃茄羅勒湯(旺角店限定)店員推介👍🏻👍🏻藥膳湯味道濃郁,好重藥膳味,岩哂重口味的我😋朋友鐘意蕃茄羅勒湯,加入金湯寶,用上新鮮蕃茄,令湯底更清甜😋美國安格斯牛肉,封門柳,牛利心托,每塊都大塊,好重牛味,打邊爐好夾😋正海鮮叫左海蝦,沙白蜆,脆骨腩,韓式BB八爪魚,款式種類多,蜆冇沙,整體都好新鮮,海鮮建議配搭清甜的金湯寶湯底,令鮮味更突出👍🏻😆竹笙任食係個驚喜😋👍🏻好鐘意爽脆口感,索哂湯汁,好濃郁入味,好食其他配料都好唔錯,手工韭菜餃及雲吞都好大粒,好香🤤🤤潮州牛丸都係必食,勁爆汁🤤好正幾款自家制手工茶都好特別,加上飲用的好處,洛神花茶味道清清地,夠解口😆

藥膳湯味道濃郁,好重藥膳味,岩哂重口味的我😋

• 潮州牛丸
2021-11-02 128 瀏覽
呢排天氣凍咗咁多就最啱打邊爐啦要講到火鍋放題數一數二嘅就當然唔少得一鍋堂啦今次我哋叫咗潮汕湯底同埋期間限定嘅周打蜆湯冇諗過有細飲到大嘅金寶湯都可以用嚟做火鍋湯底 周打軒湯好濃郁一面仲有一粒粒粒嘅蜆肉今次係B餐 包咗好多唔同嘅牛肉其中最特別嘅就係封門柳 食落去牛味好重 牛舌芯都係唔錯嘅選擇好欣賞呢度嘅蔬菜擺到好整齊喺出面嘅保鮮櫃 仲有好多唔同種類嘅蔬菜俾我哋揀每次嚟到一鍋堂都一定會食呢度嘅蝦因為真係好新鮮好彈牙仲有佢哋自家製嘅韭菜餃同埋麻辣雞肉餃都好值得一試
呢排天氣凍咗咁多就最啱打邊爐啦
要講到火鍋放題數一數二嘅就當然唔少得一鍋堂啦

今次我哋叫咗潮汕湯底同埋期間限定嘅周打蜆湯

每次嚟到一鍋堂都一定會食呢度嘅蝦因為真係好新鮮好彈牙

仲有佢哋自家製嘅韭菜餃同埋麻辣雞肉餃都好值得一試

2021-11-02 126 瀏覽
今日想食火鍋,訂左旺角一鍋堂,位置即以前舊金雞商場位置,好方便,近油麻地港鐵站,選了B餐「特選安格斯牛」$238,點餐後可用QR code落單,門口有一排蔬菜、飲品、醬料、丸類和熟食小食及麵條等等。湯底方面選了藥膳湯底,貪佢可以當湯飲,試過味道夠濃味,先落了幾款牛肉,包括安格斯牛肉, 封門柳,牛脷心托, 牛皮腱及羊肉。再到外面取黃金炸魚皮,有咸蛋黃,夠鬆脆,好惹味,還取了羽衣甘藍。平時好少特登去買,因算是比較貴的蔬菜,呢度竟然任取,原來淥來食都好味。好清甜。加單叫了不同海鮮,分別有鮮蝦、蜆、脆魚腩、脆肉鯇、牛柏葉和花膠,花膠都好大件。飲品方面,有多款自家製花果茶,包括: 冰糖燉檸檬, 蝶豆花茶和洛神花茶。冰糖燉檸檬, 味道酸甜,洛神花就微酸開胃。甜品還有牛奶雪糕機,自己唧在杯仔,好玩。
門口有一排蔬菜、飲品、醬料、丸類和熟食小食及麵條等等。

湯底方面選了藥膳湯底,貪佢可以當湯飲,試過味道夠濃味,

甜品還有牛奶雪糕機,自己唧在杯仔,好玩。
2021-10-30
2021-11-02 106 瀏覽
我覺得任食打邊爐最抵最好食就係呢間,次次都係揀佢,以前去開荃灣,原來旺角都幾好,反而好似冇荃灣咁逼,湯底都好好味,火鍋料都唔失色,收呢個價錢做呢一樣質素我覺得真係性價比好高!
2021-10-31 153 瀏覽
之前已來過一次的一鍋堂,印象非常好,於是心思思食過翻尋味,又訂位來吃午市火鍋啊!一打開電梯門,已見人頭湧湧,幸好已訂了位,我們揀了B餐,加$20 揀埋任食海鮮,湯底揀了一鍋潮汕湯。一鍋潮汕湯正到不得了,用大大件的地寶魚煎湯,即時提升了湯底的魚鮮味湯底來了,便拿拿林出去調味區調教醬料,這裡有著林林種種的調味料供選擇自助區有不少前菜供食用,有我喜歡吃的秋葵及蕃茄仔,爽口兼有益這裡的飲品非常特別及講究,有洛神花茶、冰糖燉檸檬,和蝶豆花茶,真材實料,保健兼養生,可見老闆的心思蔬菜類款式多,新鮮衞生牛脷心托、封門柳、美國安格斯牛肉果然好有驚喜,肉質入口溶化,牛味十足,牛魔王一定超like。丸子、雲吞及餃子都很有咬口,品質不錯👍🏻豚肉及羊肉都很有肉鮮味,而蝦滑及鯪魚滑入口彈牙,有質感B餐還有竹笙、牛肚及紅心蘿白,可見食物款式好多樣化,而且非常新鮮海鮮種類也多,款款都新鮮,特別喜歡鮮蝦,鮮甜美味。魚雲魚腩也很不錯,肉質鮮嫩甜品櫃有可樂果凍、牛奶布丁,及草莓布丁,味道不甜,很受小朋友歡迎乳酪也是必食,可令整個火鍋劃上完美的句號。
蔬菜類款式多,新鮮衞生
豚肉及羊肉都很有肉鮮味,而蝦滑及鯪魚滑入口彈牙,有質感
乳酪也是必食,可令整個火鍋劃上完美的句號。
2021-10-31
5 分鐘 (堂食)
2021-10-27 365 瀏覽
星期六就是可以放鬆的日子,於是我同朋友去咗旺角的一鍋堂食個日式放題開心下,之前朋友仔已用手機app 於網上訂位,所以去到就唔駛排隊,我哋揀咗:B 套餐 - 特選安格斯牛 ($178 )有100 分鐘可以食《特選牛肉》包括: - 美國安格斯牛板腱、西班牙栗飼豬、紐西蘭羊卷肉、美國安格斯牛肉、封門柳、牛脷心托美國安格斯牛板腱 - 油花算幾均勻,薄薄一大片,幾好食紐西蘭羊卷肉 - 有少少羊羶味,肉質細嫩有口感,好味封門柳 - 油花相對比較少,但肉味較香濃鴛鴦鍋底 ($50) 需要另外加錢,揀咗佢地新出既金寶湯周打蜆湯做湯底,其實都幾特別,另一邊就揀咗我最鍾意既麻辣湯,很足料《火鍋配料》款式種類都有佷多,包括:手作陳皮鯪魚滑、自家製鮮蝦雲吞、蟹籽手打蝦滑、麻辣雞件、新鮮雞件、豬頸肉柳、手打三寶丸、午餐肉、鮮萵筍、蜂巢豆腐、流心魚蛋、老媽金錢肚豬頸肉柳好食,其它火鍋配料樣樣都幾好味

牛脷心托
西班牙栗飼豬
美國安格斯牛肉

美國安格斯牛板腱 - 油花算幾均勻,薄薄一大片,幾好食

紐西蘭羊卷肉 - 有少少羊羶味,肉質細嫩有口感,好味
紐西蘭羊卷肉

封門柳 - 油花相對比較少,但肉味較香濃
美國安格斯牛板腱

金寶忌廉周打蜆湯、麻辣湯

豬頸肉柳好食,其它火鍋配料樣樣都幾好味

• 牛脷心托
  • 紐西蘭羊卷肉
  • 黑松露手打墨魚滑
2021-10-27 311 瀏覽
最近天氣開始凍,最適合去打邊爐,今日去了旺角「一鍋堂」食火鍋,在餐廳門口見到有個金寶湯底幾特別 一鍋堂 x 金寶湯 合作的獨家火鍋湯底「忌廉周打蜆湯」,等陣一於叫嚟試吓,最後我們叫了:1️⃣ 鴛鴦鍋底 鴛鴦鍋底一邊揀咗 一鍋堂 x 金寶湯 合作的獨家火鍋湯底「忌廉周打蜆湯」,另一邊則叫咗「麻辣湯」2️⃣ B 餐 - 特選安格斯牛 $188 肉類包括:🐮 美國安格斯牛板腱丶封門柳丶牛脷心托丶美國安格斯牛肉,幾款牛肉都唔錯,封門柳 肉味濃郁;牛脷心托 好有咬口,個人覺得口感最佳🐷 西班牙粟飼豬🐑 紐西蘭羊卷肉 肉質嫩滑;天氣凍,食羊可以暖下胃,正有多款 配料 選擇,我們叫了:🥢 蟹籽手打蝦滑、手作陳皮鯪魚滑🥢 蜂巢豆腐、鮮萵筍、手打三寶丸、麻辣撈雞柳🥢 紅心蘿蔔、午餐肉紅心蘿蔔 清甜好味,健康之選🥢 老媽金錢肚、流心魚蛋金錢肚 好爽口,口感一流;流心魚蛋 充滿了流心咸蛋,一定要食🥢 新鮮雞件、豬頸肉柳、自家製鮮蝦雲吞雞件、豬頸肉、鮮蝦雲吞 用料都唔錯,食落口味道都幾好價格💰:$469 ($376 + 鴛鴦鍋底$50 + 服務費$42.6)

1️⃣ 鴛鴦鍋底
麻辣湯、忌廉周打蜆湯

2️⃣ B 餐 - 特選安格斯牛 $188
肉類包括:
🐷 西班牙粟飼豬
🐑 紐西蘭羊卷肉 肉質嫩滑;天氣凍,食羊可以暖下胃,正
牛脷心托
封門柳
紐西蘭羊卷肉

有多款 配料 選擇,我們叫了:
🥢 蟹籽手打蝦滑、手作陳皮鯪魚滑
🥢 蜂巢豆腐、鮮萵筍、手打三寶丸、麻辣撈雞柳
蜂巢豆腐、鮮萵筍、手打三寶丸、麻辣撈雞柳

🥢 紅心蘿蔔、午餐肉
紅心蘿蔔 清甜好味,健康之選
紅心蘿蔔、午餐肉

🥢 老媽金錢肚、流心魚蛋
老媽金錢肚、流心魚蛋

🥢 新鮮雞件、豬頸肉柳、自家製鮮蝦雲吞
雞件、豬頸肉、鮮蝦雲吞 用料都唔錯,食落口味道都幾好
新鮮雞件、豬頸肉柳、自家製鮮蝦雲吞

2021-10-24 161 瀏覽
一鍋堂海鮮放題火鍋終於book到位啦,一去到有成10款湯底選擇,睇到眼都花晒,有麻辣火鍋,豬骨火鍋,壽喜燒,蟲草雞,多到都記唔清。最後我哋揀咗麻辣火鍋同受喜燒,適合食辣同唔食辣嘅朋友一齊食。驚喜一羅羅,食物種類都有好多,有啖啖肉嘅花膠,有新鮮嘅魚腩,蜆,魷魚。不過肉類就質素正常,冇乜特別地方。鍾意打邊爐食海鮮嘅朋友可以去選擇一鍋堂,佢係我食過d海鮮最新鮮嘅放題火鍋。另外仲有唔同嘅飲品提供,打邊爐嘅朋友一定係涼茶啦,佢提供菊花茶,酸梅湯...。鍾意飲汽水嘅朋友都有好多唔同選擇。令人驚喜嘅係佢啲前菜同甜品都唔錯,我揀咗抹茶蛋糕,一鍋堂整得一啲都唔Hea!好味道!所以難book位係有原因
所以難book位係有原因
2021-10-22 155 瀏覽
心血來潮,又想吃一鍋堂。今次點了鴛鴦湯底,一半是主打的金寶湯底,必試,湯底白雪雪,大量新鮮硯肉,十分甜美。另一半是胡椒豬肚湯底,陣陣胡椒香,豬肚很爽脆!餐廳的座位很寬敞,大量卡位,坐得很舒適。以手機下單,的確十分方便!先到外面自取乳酪,簡直涼透心,酸酸的乳酪,太好味了,一連吃了兩杯作為頭盤。火鍋配料也很多,都很新鮮。鱔片和脆肉鮠也很新鮮,必點,脆肉鮠非常彈牙無腥味!!!安格斯很有牛味,封門柳更是不得了,老公更要encore,牛味香濃,很嫩滑。肉丸很特別,啖啖彈牙,咬開時肉汁溢出,必點。涼茶的甜度適中,是自家製的,很清新解熱,必飲!下次一定要再來!
心血來潮,又想吃一鍋堂。

火鍋配料也很多,都很新鮮。

鱔片和脆肉鮠也很新鮮,必點,脆肉鮠非常彈牙無腥味!!!

肉丸很特別,啖啖彈牙,咬開時肉汁溢出,必點。

涼茶的甜度適中,是自家製的,很清新解熱,必飲!

下次一定要再來!
  • 封門柳