餐廳: 一遊
資訊:

2022-05-25 19 瀏覽
平時都好鍾意同朋友去唔同居酒屋呢度無論環境定食物 我地一致覺得好值得encore海鮮沙律 ($98)沙律菜新鮮爽脆 配搭自家調製嘅醬汁再加上幾款刺身同甜蝦 清新又開胃芝士厚玉子 ($58)侍應教我地將蘿蔔蓉加佢地嘅自家醬油再放上蛋上面食 令味道同層次更豐富 嫩滑多汁厚玉子配上拉絲芝士 oiishiiii~汁燒日本魷魚 ($180)呢度嘅燒魷魚真係燒得好出色燒汁甜甜地 魷魚好有鮮味 口感Q彈梅子燒比目魚 ($120)不得不讚呢度師傅烹調燒物嘅火喉控制好好比目魚燒到皮脆肉嫩 梅子酸甜味帶起魚肉鮮味雜錦壽司盛 ($118)壽司盛有六件壽司同四件吞拿魚蓉卷壽司嘅魚生色澤好靚 一望就知道好新鮮其中金線鯛同金目鯛 肉質尤其鮮美細嫩雜錦魚生丼 ($180)平時鍾意食Chirashi Don 貪佢樣樣有啲好豐富今次仲有矜貴海膽 帆立貝 吞拿魚 三文魚海膽creamy 帆立貝好厚肉 醋飯口感味道都好柚子豆腐豚肉湯 ($88)湯底加入柚子味 令成個鍋清新咗豆腐豆味濃郁 豚肉肥瘦適中有肉香
平時都好鍾意同朋友去唔同居酒屋
呢度無論環境定食物 我地一致覺得好值得encore
海鮮沙律 ($98)
沙律菜新鮮爽脆 配搭自家調製嘅醬汁
再加上幾款刺身同甜蝦 清新又開胃
芝士厚玉子 ($58)
侍應教我地將蘿蔔蓉加佢地嘅自家醬油
再放上蛋上面食 令味道同層次更豐富
嫩滑多汁厚玉子配上拉絲芝士 oiishiiii~
汁燒日本魷魚 ($180)
呢度嘅燒魷魚真係燒得好出色
燒汁甜甜地 魷魚好有鮮味 口感Q彈
梅子燒比目魚 ($120)
不得不讚呢度師傅烹調燒物嘅火喉控制好好
比目魚燒到皮脆肉嫩 梅子酸甜味帶起魚肉鮮味
雜錦壽司盛 ($118)
壽司盛有六件壽司同四件吞拿魚蓉卷
壽司嘅魚生色澤好靚 一望就知道好新鮮
其中金線鯛同金目鯛 肉質尤其鮮美細嫩
雜錦魚生丼 ($180)
平時鍾意食Chirashi Don 貪佢樣樣有啲好豐富
今次仲有矜貴海膽 帆立貝 吞拿魚 三文魚
海膽creamy 帆立貝好厚肉 醋飯口感味道都好
柚子豆腐豚肉湯 ($88)
湯底加入柚子味 令成個鍋清新咗
豆腐豆味濃郁 豚肉肥瘦適中有肉香
2022-05-23
2022-05-25 34 瀏覽
尖沙咀如果食日本嘢都會諗起依間 價錢唔算好貴食物質素都有保證 壽司刺身都好新鮮 而且熱食都好食 環境都好熱鬧好啱一班人食飯傾偈飲吓嘢🍻🥗一遊沙律 用咗沙律醬撈沙律菜,入面仲有珍珠同麻薯,比較少喺沙律入面見到嘅材料,但味道都幾好,好啱做開胃菜🍣刺身拼盤 甜蝦、三文魚腩、吞拿魚蓉、帶子海膽、油甘魚、吞拿魚幾豐富嘅拼盤,有六款唔同嘅刺身,質素唔錯幾新鮮,三文魚腩夠肥美,甜蝦好鮮甜,油甘魚刺身都唔錯🥚芝士厚玉子 自己加適量嘅豉油落蘿蔔蓉到,再將蘿蔔蓉放上玉子上面食。玉子入面有芝士,切開仲係半溶嘅狀態,賣相好味道唔錯🍖我哋仲試咗幾款串燒,都幾推介🥩牛舌同🐣免治雞肉串,如果飲酒就仲啱食。牛舌夠厚身好有口感。免治雞肉串裏面都有啲雞軟骨🍲:柚子豚肉石頭鍋豆腐湯 個湯好多唔同嘅材料 少量嘅豚肉 主要令個湯更加有鮮味豆腐同個湯好夾 飲完個湯都幾飽 🍹西柚梳打 $42、🍺柚子燒酎梳打 $49呢度有有酒精飲品同無酒精飲品。柚子燒酎都幾特別,可以一試

🥗一遊沙律

🍣刺身拼盤

🥚芝士厚玉子

🍖我哋仲試咗幾款串燒,

🍲:柚子豚肉石頭鍋豆腐湯
個湯好多唔同嘅材料 少量嘅豚肉 主要令個湯更加有鮮味
豆腐同個湯好夾 飲完個湯都幾飽

🍹西柚梳打 $42、🍺柚子燒酎梳打 $49
呢度有有酒精飲品同無酒精飲品。柚子燒酎都幾特別,可以一試
2022-05-24 23 瀏覽
一遊 (尖沙咀) 今日收工同屋企人去咗諾士佛臺食日本菜,餐廳嘅裝修好有日本風格,主要木系為主,都有好多日本嘅裝飾物。一入門口已經見到有吧枱位置,係對住師傅個種。餐廳燈光比較暗好有氣氛。🌟刺身拼盤 $128🌟芝士厚玉子 $58🌟蟹肉忌廉 $68🌟壽司盛合 $160🌟燒活鰻 $68、牛舌 $48、免治雞肉串 $26 、豚肉露筍 $38🌟柚子豚肉石頭湯 $88🌟 新鮮生果茶 $68刺身嘅質素都唔錯幾新鮮,壽司同刺身都有拼盤,可以根據自己口味揀。甜蝦同海膽兩款都好鮮甜好好食。玉子燒都係值得一試,裏面嘅蛋仲好滑,仲要有芝士喺入邊添。蟹肉忌廉一份有四粒,裏面包住左蟹肉忌廉同粟米🌽。蟹肉份量都好多,伴碟仲有啲沙律菜幾鍾意食日式串燒,個人幾鍾意食牛舌,唔會燒得好鞋。豚肉露筍串都好食幾好飲嘅一款湯品,裏面有豚肉、蛋、娃娃菜同豆腐,味道係比較清淡,不過唔係好飲到柚子嘅味道,但係係好飲嘅,大概可以分到四碗左右。店員介紹話有七種水果喺入面味道都見到有唔同嘅新鮮水果片,見到有蘋果橙同雪梨,嚟到嘅時候仲暖暖地,味道酸酸甜甜。📍一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓
一遊 (尖沙咀)

🌟刺身拼盤 $128
🌟芝士厚玉子 $58
🌟蟹肉忌廉 $68
🌟壽司盛合 $160
🌟柚子豚肉石頭湯 $88
🌟 新鮮生果茶 $68

刺身嘅質素都唔錯幾新鮮,壽司刺身都有拼盤,可以根據自己口味揀。甜蝦同海膽兩款都好鮮甜好好食。

玉子燒都係值得一試,裏面嘅蛋仲好滑,仲要有芝士喺入邊添。

📍一遊 (尖沙咀)
2022-05-23 27 瀏覽
今日放工同同事來「諾士佛臺」食飯~選左間日本料理<<一遊>> ,環境有d像懷舊的居酒屋🎎🥗<<一遊沙律>>特別之處係配料中除左蕃茄,仲加左monchi同埋珍珠🌯<<炸芝士海膽配綠茶鹽>>芝士爆滿,海膽味唔算重~因為比芝士cover左🍣<<仿佛魚刺身>>第一次試~新鮮同都入口溶化🍤<<雞皮包蝦>>又係少有的 菜色~雞皮燒到好脆,蝦肉質夠彈~兩者配合岩岩好🍢<<燒活鰻>>好脆口連皮食一流🍜soba~麵質夠滑熱食都好好味
🍣<<仿佛魚刺身>>第一次試~新鮮同都入口溶化
🍢<<燒活鰻>>好脆口連皮食一流
🍜soba~麵質夠滑熱食都好好味
2022-05-22 21 瀏覽
❤️炸芝士超級拉芝 打卡一流,外脆內軟,完全做到拉芝效果,芝士迷晤好錯過,必點!❤️串燒燒牛舌入口即化,好好味,必點燒牛舌!!一串晤夠喉,係要一人一串先係重點,太好味👍🏻豚肉露筍平時好少食露筍,怕有渣,但係呢到嘅露筍不得了,用左最爽脆部分同無渣,夾埋豚肉一齊燒,吸哂豚肉嘅肉汁,極緻!❤️海膽丼超級無敵豐富完全簡直係痛風丼,有海膽,吞拿魚粒,帶子粒,三文魚子,吞拿魚蓉❤️清酒煮蜆美國蜆,好鮮甜,酒味啱啱好,啖啖清酒香氣,分量都算幾多下,新鮮抵食一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓
❤️炸芝士

❤️串燒
燒牛舌

豚肉露筍

❤️海膽丼

❤️清酒煮蜆

一遊 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號4樓
📍#一遊 (#尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺岀𨋢見到店外走廊已經設計得幾有格調而店內環境比較昏暗 配上店內深色木系裝修好有傳統日式風格 (๑˃̵ᴗ˂̵)而店員服務幾細心 整個用餐體驗都好舒適🍽❣#一遊沙律 💰$68前菜揀左一遊沙律非常多沙律菜 亦有蕃茄等常見沙律特別之處係加左麻薯同珍珠 好有咬口爽脆既沙律 加上 煙韌既麻薯同珍珠豐富左成個口感😆❣#赤伊佐木刺身 💰$280赤伊佐木魚係夏天當造既魚類~口感有點彈牙 上面有少許蔥花旁邊亦有師傅自家製既醬汁 已經唔需要再額外點其他醬料味道有點蓋過左魚既甜味 不過都幾好食😋❣#壽司 $160嚟到居酒屋一定要食壽司🍣😉呢度嘅壽司整體都非常高質 今次我哋總共食左六款壽司包括有Red tuna、石雕、牡丹蝦、海膽、吞拿魚軍艦 、黑木魚件件都好新鮮 有驚喜❣#串燒 包括有 免治雞肉串、豚肉蕃茄串、豚肉京蔥串、燒牛舌😋每款串燒既醬汁都有少少唔同 幾有水準,免治雞肉串入面有雞軟骨 有咬口 好好食!但個人覺得燒牛舌最正 燒得非常香口。🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

📍#一遊 (#尖沙咀)

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
岀𨋢見到店外走廊已經設計得幾有格調
而店內環境比較昏暗 配上店內深色木系裝修
好有傳統日式風格 (๑˃̵ᴗ˂̵)
而店員服務幾細心 整個用餐體驗都好舒適🍽

❣#一遊沙律 💰$68
前菜揀左一遊沙律
非常多沙律菜 亦有蕃茄等常見沙律
特別之處係加左麻薯同珍珠 好有咬口
爽脆既沙律 加上 煙韌既麻薯同珍珠
豐富左成個口感😆

❣#赤伊佐木刺身 💰$280
赤伊佐木魚係夏天當造既魚類~
口感有點彈牙 上面有少許蔥花

呢度嘅壽司整體都非常高質
今次我哋總共食左六款壽司
件件都好新鮮 有驚喜

❣#串燒
包括有 免治雞肉串、豚肉蕃茄串、豚肉京蔥串、燒牛舌😋
每款串燒既醬汁都有少少唔同 幾有水準,
免治雞肉串入面有雞軟骨 有咬口 好好食!
但個人覺得燒牛舌最正 燒得非常香口。

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2022-03-09 100 瀏覽
估唔到尖沙咀諾士佛臺會有一間裝修咁日式嘅樓上日本餐廳。 一入到去已經好似置身日本嘅居酒屋。行到最入,仲有仿照日底庭園設計加和室,像真度極高,好似去咗日本。以解喺疫情下冇得去日本旅行嘅苦悶。大根比目魚配白飯白蘿蔔蓉去煮呢個比目魚,比目魚非常新鮮滑溜,超有魚味。亦唔會覺得好膩同油。超清新嘅配搭再加埋白飯同麵豉湯,非常滿足。日式柚子汁配海鮮沙律入面有三隻刺身蝦、蒟蒻粉絲、新鮮生菜,再配上柚子汁, 帶出所有食材嘅新鮮鮮味。刺身三點拼壽司六件六件壽司嘅刺身都非常之新鮮,刺身嘅口感亦都非常爽滑。無論外觀定食落口都非常讚!日式樓上鋪來講真係非常出色。巨峰提子梳打真係巨峰提子味,唔係藥水味。唔會話俾梳打水搶咗巨峰提子味。飲落亦唔會過甜。

大根比目魚配白飯

日式柚子汁配海鮮沙律

刺身三點拼壽司六件
六件壽司刺身都非常之新鮮,刺身嘅口感亦都非常爽滑。無論外觀定食落口都非常讚!日式樓上鋪來講真係非常出色。

巨峰提子梳打
  • 刺身三點
2022-03-09 55 瀏覽
今日去尖沙咀同個朋友食Lunch,佢話帶我日本野於是就黎左 諾士佛台呢間日本餐廳餐廳裝修以深色木材為主,都幾有日本Feel同幾有情調首先餐廳就會上前菜我同朋友就叫左個海之幸刺身丼同埋餐廳推介既滑蛋牛肉丼再加一個軟殼蟹沙律軟殼蟹沙律既沙律菜好新鮮,加埋餐廳自家製既柚子汁,酸酸甜甜真係好開胃海之幸刺身丼有海膽、白身魚、帆立貝、三文魚籽,吞拿魚腩蓉同甜蝦等等
全部都好新鮮,個醋飯都幾正

食完凍野就食返D熱野暖暖胃,滑蛋牛肉丼熱辣辣,牛肉肉味幾香,份量都幾多,再配上白飯食完真係暖笠笠套餐仲會包括埋飲品,呢度既咖啡係蒸溜咖啡,真係幾香幾好飲,店員真係冇介紹錯呢
今日去尖沙咀同個朋友食Lunch,佢話帶我日本野
於是就黎左 諾士佛台呢間日本餐廳
餐廳裝修以深色木材為主,都幾有日本Feel同幾有情調

首先餐廳就會上前菜

全部都好新鮮,個醋飯都幾正

再配上白飯食完真係暖笠笠

2022-03-07 50 瀏覽
平時去諾士佛台都係happy hour先會去,朋友話上次食過呢間日式居酒屋幾好食,我地就去食lunch。午市好抵食。呢個環境都大,店員安排座位上大家都唔會坐咁近,咁就食得安心d。東洋卷外皮係pancake,包住鰻魚,牛油果,蟹籽,口感豐富。三點刺身加六件壽司刺身有三文魚,油甘魚,帆立貝,鮮味十足,新鮮。壽司分別係赤蝦,鱸魚,三文魚,魷魚海膽,深海池魚,油甘魚。赤蝦爽口彈牙,鱸魚肉質柔軟,魷魚爽脆海膽creamy,油甘魚油脂豐富。帆立貝三文魚籽飯帆立貝煎得好香,加左三文魚籽同本菇增加口感。

東洋卷
外皮係pancake,包住鰻魚,牛油果,蟹籽,口感豐富。

三點刺身加六件壽司
刺身有三文魚,油甘魚,帆立貝,鮮味十足,新鮮。

帆立貝三文魚籽飯
帆立貝煎得好香,加左三文魚籽同本菇增加口感。

2022-03-07 47 瀏覽
/ /超有氣氛日式居酒屋🏮餐廳環境昏暗,配有木系裝修成個環境好有日式氣氛☺️啱哂情侶們撐枱腳🤩🤩今日去咗呢度食個lunch!性價比高!Mixed Sushi Set🍣 配迷你蕎麥麵🍜有6件魚類嘅壽司,好香魚油食落由淡味到濃味,好滿足呀呢個價錢都幾抵食!The Yuu Salad 🥗 呢個沙律好特別!仲有啲珍珠食落好煙韌,有咬口最鍾意係啲醬汁💗好開胃!📍 一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓#尖沙咀美食 #香港美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀日本菜 #日本菜 #日式料理 #日式傳統 #情侶好去處
/ /
超有氣氛日式居酒屋🏮
餐廳環境昏暗,配有木系裝修
成個環境好有日式氣氛☺️
啱哂情侶們撐枱腳🤩🤩

今日去咗呢度食個lunch!性價比高!

Mixed Sushi Set🍣
配迷你蕎麥麵🍜
有6件魚類嘅壽司,好香魚油
食落由淡味到濃味,好滿足呀
呢個價錢都幾抵食!

The Yuu Salad 🥗
呢個沙律好特別!仲有啲珍珠
食落好煙韌,有咬口
最鍾意係啲醬汁💗好開胃!

📍 一遊 (尖沙咀)

2022-03-04 37 瀏覽
疫情嚴峻其實都好少出街食難得出去就食好啲尖沙咀諾士佛臺 一遊裝修好有日本居酒屋風格職員親切有禮貌Lunch time唔多人大家都坐得好疏落就算兩個人都俾咗張四人枱我哋胡麻豚肉豆腐沙律蔬菜夠晒新鮮薄切豚肉好夠味加埋胡麻醬豆腐, 清新開胃我叫咗個牛肉鍋暖胃牛肉份量好多, 仲有雞蛋、菇、菜等等包埋麵豉湯同白飯朋友ORDER咗 師傅發板 SUSHI SET每件都鮮味十足, 偷食咗我最愛嘅牡丹蝦同深海池魚 仲有厚切SASHIMI, 同樣新鮮好味滿足!仲有兩杯嘢飲兩位埋單唔洗$500,食好D原來都唔洗好貴
疫情嚴峻其實都好少出街食

就算兩個人都俾咗張四人枱我哋

胡麻豚肉豆腐沙律
蔬菜夠晒新鮮
薄切豚肉好夠味
加埋胡麻醬豆腐, 清新開胃

我叫咗個牛肉鍋暖胃
牛肉份量好多,
仲有雞蛋、菇、菜等等
包埋麵豉湯同白飯

朋友ORDER咗 師傅發板 SUSHI SET
每件都鮮味十足, 偷食咗我最愛嘅牡丹蝦同深海池魚
仲有厚切SASHIMI, 同樣新鮮好味
滿足!

仲有兩杯嘢飲
兩位埋單唔洗$500,食好D原來都唔洗好貴

發現左諾士佛臺有間好正既日本餐廳!平時一講起諾士佛臺可能都會覺得得酒飲,今次發現左超高質,感覺似去左日本居酒屋既餐廳。 今次主要試lunch set 溫泉玉子沙律 $78沙律好有驚喜! 個沙律汁係柚子base醋好特別&好開胃分量都好夠2個人分 第一次覺得沙律可以係招牌菜海膽三文魚丼飯 $150海膽&三文魚都超新鮮 海膽鮮甜 仲有d三文魚子口感豐富日本帶子飯 $98日本帶子分量慷慨 大大粒 配燒汁甜甜地好好食 跟餐有前菜同麵豉湯辣荀好開胃 做前菜一流巨峰燒酌 $49本身無特別中意巨峰 好怕好甜但呢個好ok 同燒灼比例岩岩好 好好飲呀 偷飲左朋友好多啖haha柚子燒酌 $49佢地既燒灼真係既出色忍吾住問佢要個樽身睇下原來係用一隻日本燒灼再自己溝比例好好完全唔會太甜或者太澀酒味女仔一定會中意 好岩飲Overall 個人覺得餐廳食材,環境質素都好高,吾輸尖沙咀其他高級日本餐廳/居酒屋,好岩慶生/周年紀念黎

溫泉玉子沙律 $78

原來係用一隻日本燒灼再自己溝比例好好
完全唔會太甜或者太澀酒味女仔一定會中意 好岩飲

2022-02-08
2022-02-19 30 瀏覽
Lunch一樣咁享受😎而且價錢仲抵左!比起夜晚更加抵呢間裝修有日式居酒屋🏮feel嘅感覺佢哋呢度係用新鮮檸檬做嘅檸檬茶牛油果沙律真係好特別新鮮可口又唔會好膩,同埋配上酸甜醬汁感覺都好開胃口感好好極力推介呢個比目魚嘅套餐非常入味同埋跟飯一流😋少少甜嘅醬汁當然少唔到壽司啦,佢哋嘅壽司都好新鮮壽司套餐,有跟埋自家製嘅麵豉湯每日都有新鮮嘅魚生同埋選擇好多三文魚、池魚鮮甜可口,仲有唔同嘅卷配上佢哋嘅麵豉湯食完之後仲可以飲一杯自家製滴漏咖啡☕️暖暖入心🏮超級百搭呢度嘅服務態度有好環境,幾唔錯!
Lunch一樣咁享受😎
而且價錢仲抵左!比起夜晚更加抵
呢間裝修有日式居酒屋🏮feel嘅感覺
佢哋呢度係用新鮮檸檬做嘅檸檬茶
牛油果沙律真係好特別
新鮮可口又唔會好膩,同埋配上酸甜醬汁
感覺都好開胃口感好好
極力推介呢個比目魚嘅套餐
非常入味同埋跟飯一流😋少少甜嘅醬汁

當然少唔到壽司啦,佢哋嘅壽司都好新鮮
壽司套餐,有跟埋自家製嘅麵豉湯
每日都有新鮮嘅魚生同埋選擇好多
三文魚、池魚鮮甜可口,仲有唔同嘅卷
配上佢哋嘅麵豉湯

食完之後仲可以飲一杯自家製滴漏咖啡☕️
暖暖入心🏮超級百搭
呢度嘅服務態度有好環境,幾唔錯!
2022-02-18 49 瀏覽
This restaurant executes the Japanese aesthetics by using ancient crafts, kimono, natural materials, sliding doors, natural light and indoor plants to envision a minimal, uncluttered spaces with a few selected themes scattered throughout. Sashimi & sushi are fresh and delicious, attentive service from polite staffsLunch Set No.6Include appetizer & drink 3 kinds of Sashimi▪︎刺身三點【九州直送】Hamachi Belly Cut・油甘魚腩Hokkaido Scallop・北海道帶子Salmon Belly・三文魚腩6 pcs of Sushi・壽司6件Isaki 伊佐木Bonito 木魚/鰹魚Salmon 三文魚Snap

Lunch Set No.6

Gold-lined Seabream 金絲鱲
Shima-aji 深海池魚

Mini Soba 迷你蕎麥麵

Iced Coffee

>Scallop was super creamy and sweet, Hamachi Belly was fresh and bouncy. For sushi, Isaki, Gold-lined Seabream & Shima-aji were impressive with their fresh oceanic sweetness. The texture of soba was chewy and the broth was smooth.and light

Snack・小食

炸雞香蔥汁

>Chicken was crispy and juicy with aromatic umaminess

Shshi Lunch Set, Fried Chicken in Spring Onion Sauce
Hamachi Belly Cut
Mini Soba
慶祝紀念
情人節
Hamachi Belly Cut
Mini Soba
2022-02-18 1012 瀏覽
《一遊回到昭和年代》   有人說: 地球突然加速自轉,一天已不到24小時了?一天有24小時,即1440分鐘,即86400秒。在這86400秒,我們衹有一小時用作午餐,今天我正到此一遊,人生的一小時在此居酒屋內閉關!人生仍要有多少時間在磋磨?難得我真的如太宰治所講我根本是「人間失格」,即喪失做人資格。我究竟是借酒消愁抑或是借醉在賣醉呢?地球自轉得愈快,就在宣告我人生要加速落幕?美食與美酒同樣令人心醉,微黑的氛圍,居酒屋之極具格調的後庭閣,而木紋感的家俱彌漫著淡淡的優閒感,令人容易產生一種平靜式的亢奮及於安靜中藏著一份躁動。此刻,綑綁我的嘴巴是海鮮沙律,兩隻蝦在討論什麼已阻擋不了我的食慾,醋汁的微酸令沙律菜更入味,菜是鮮鮮鮮,開胃恩物,口感提昇,前菜裡也有多塊小魚塊,混入口中,提升味感,妙趣的開場!飲飲飲,柚子梳打,清幽直捲,柚子味甘香,清潔口感,期待主角出場。大根比目魚,日本的大根就是蘿蔔,特別鮮甜好吃,少渣又多汁,今次大根被磨成秘製的醬汁,墊高兩塊高質的比目魚,比目魚皮脆肉嫩,連平少不多吃魚的我一嚐之後,真心覺得好好味,魚肉有口感,不粉,皮有脆感,乃是煎出來的果效,拌上日本珍珠米,濃烈
《一遊回到昭和年代》

大根比目魚,日本的大根就是蘿蔔,特別鮮甜好吃,少渣又多汁,今次大根被磨成秘製的醬汁,墊高兩塊高質的比目魚,比目魚皮脆肉嫩,連平少不多吃魚的我一嚐之後,真心覺得好好味,魚肉有口感,不粉,皮有脆感,乃是煎出來的果效,拌上日本珍珠米,濃烈的QQ感逼上心頭了。我愛比目魚,比目魚出奇地不嫌棄我,不經意地已殲滅了整塊比目魚連汁,半粒飯也消逝了!

剌身三點配日式鳥冬,有吞拿魚、帶子、彿魚、鯛魚、池魚,全部也是九州直送,難怪可以奇鮮無比,刀功一流,細緻推崇,日本的壽司如處理得好,就是人間極品,令人齒縫留香,內藏魚鮮,永續難忘。

飲飲飲,巨蜂梳打,提子味撲鼻,甜度適中,留戀口感,翻天覆地。

人生一小時得到滿足,飽滿。

那其他的時間為何總是鬱悶、淤塞呢?

太宰治曾說過 : "如今的我,談不上幸福,也談不上不幸。一切都會過去的。"

難道我要平平淡淡過這一生呢?

難道我不可以改寫自己生命故事?

難道我不可能重奪自己生命的自主權嗎?