2019-04-04 40 瀏覽
兔子的友人在中環收工,不想遠走就來了在中環街市附近的一起食堂。小店雖小,但坐位還是排得很多的,我想是為了應付午餐人流的緣故。雖然空間感差一點點,但掛在牆上的電影海報分散了兔子的注意力,小店還是花了點心思呢。很餓很餓的我們,點了很多東西開大餐!小食點了三份,全都熱騰騰的送上!烤台灣香腸 $28燙青菜 $22炸花枝丸$32除了小食,我們當然還點了正餐!便當魯肉飯 $68擴肉乾拌麵 $78點一個正餐,還可以以升級組合+$12 加配自選飲品一杯,真的十分超值!芋圓仙草凍$35最後以芋圓仙草凍作結,不太甜正合口味!兔子和朋友都非常滿足!

小食點了三份,全都熱騰騰的送上!

烤台灣香腸 $28

燙青菜 $22

炸花枝丸$32

除了小食,我們當然還點了正餐!

便當魯肉飯 $68

擴肉乾拌麵 $78

芋圓仙草凍$35

• 芋圓仙草凍
  • 炸花枝丸
  • 烤台灣香腸
2019-04-03 108 瀏覽
今晚和朋友到了中環吃晚餐,晚上7點多人客好多啊,我被安排坐到面牆的位置,雖然店細細,但都幾舒服,我和朋友差不多吃到打烊。一路播著台灣歌手的歌曲,加了幾分台灣的風味。便當魯肉飯 $68,本想吃魯雞腿飯但太夜已售罄,所以吃了魯肉飯,有一隻魯蛋,飯好大碗,好飽飽,味道都幾好,好有台灣感覺,不過隻魯蛋就咸左少少。擴肉乾拌麵 $78,朋友食拌麵,佢話個麵質地幾好,我都食左少少,好煙韌,個擴肉好大件,好多肥肉令味道更香,但唔敢食太多。升級組合+$12 加配自選飲品一杯,我地叫左蘆薈桂花雪梨茶,好清甜;熱茉莉毛尖茶,熱茶可以解一解油膩。另外還叫了三個小食,烤台灣香腸 $28、燙青菜 $22、炸花枝丸$32。以甜品芋圓仙草凍$35作結,好飽好滿足,本想吃熱的仙草,幸好有店員溫馨提示熱的質感不是結實的,我們吃了凍,不太甜有淡淡仙草香,不錯。

魯肉飯

擴肉乾拌麵

蘆薈桂花雪梨茶、熱茉莉毛尖茶

2019-04-02
2019-03-30 52 瀏覽
最近來到中環, 朋友介紹我食一起食堂-台灣菜~~反正我唔熟呢區, 我冇咩意見, 就一於試下.我地先一人一杯野飲,有薑母茶同冬瓜茶, 兩樣既甜度都剛剛好.朋友叫左個原條蒲燒鰻魚飯, 而我就叫左個雞腿魯肉飯~~原條蒲燒鰻魚飯真係成條鰻魚,朋友表示好滿足;而雞腿魯肉飯我都好驚喜, 竟然有2隻雞腿, 太感動!! 另外仲有叫花枝丸同菜~花枝丸爽口彈牙, 唔錯; 而菜就非常健康!!呢度價錢合理, 又冇加一, 好抵食!!
最近來到中環, 朋友介紹我食一起食堂-台灣菜~~
反正我唔熟呢區, 我冇咩意見, 就一於試下.

朋友叫左個原條蒲燒鰻魚飯, 而我就叫左個雞腿魯肉飯~~

原條蒲燒鰻魚飯真係成條鰻魚,朋友表示好滿足;
而雞腿魯肉飯我都好驚喜, 竟然有2隻雞腿, 太感動!!

另外仲有叫花枝丸同菜~
花枝丸爽口彈牙, 唔錯; 而菜就非常健康!!

呢度價錢合理, 又冇加一, 好抵食!!

2019-03-29
2019-03-29 135 瀏覽
小店位置顯眼,容易搵到,裝修日系。我哋叫咗一條原條鰻魚飯, 鰻魚好大條,可以覆蓋成個飯碗,好壯觀,入面仲有隻溏心蛋,鰻魚肉都好滑有韌性同埋好夠醬汁。小食叫左台灣腸,外皮脆脆的, 有生蒜配搭一級棒。我哋仲叫咗蝦卷,鹽酥雞,同埋滷肉煮青菜,蝦卷炸到好脆好香口,蝦仁好juicy,滷肉煮青菜帶出個鮮味好正。甜品就叫了一個芋圓燒仙草,佢有分熱和凍,我哋叫了一個熱的,個仙草一開始係水狀,等到佢冷卻到室溫狀態,佢就會凝固成塊狀的仙草,非常得意,芋圓比較多麵粉,不過都幾有彈性。蘆薈桂園雪梨茶很養生,蘆薈粒好juicy,入口感覺好fresh,但味道便甜,如果放少D糖就好啦。
小店位置顯眼,容易搵到,裝修日系。

和風溫泉♨️蛋

和風溫泉♨️蛋
鹽酥雞
米紙蝦春卷
蘆薈桂花雪梨茶
 台式真滋味一起食堂中環近來多了很多小店開店價錢亦都相當公道最重要味道好,夠滋味午晚市主打便當,滷肉飯,牛肉麵,烏冬等等個人相當推薦紅燒牛肉麵湯底輕辣,牛骨味濃郁,喝第一口湯已經令我想起在台灣的日子想不到在香港也有如此出色的牛肉麵不用追名牌去吃過江龍也可以好吃另外提供多款台式特飲台式小吃,香腸,花枝丸,滷肉飯,鹽酥雞更期待會有炸大雞排呢! 用紙下單填好想要麵或便當類,小吃可加配$12有飲品,$12迷你滷肉飯我選了桂花雪梨茶仙草冬瓜茶清甜易入口,清新潤喉 爌肉飯用上自家滷汁浸煮而成肥美五花肉層層分明伴以滷蛋,肉燥,蔥花 滷得非常入味,肉質仍然保留到好嫩滑咬開甘香滋味 肉燥拌飯,開胃,味道不會太濃,香味為主 配一碗清湯解油膩 招牌之選紅燒牛肉麵用上牛肋骨,食起來肉質細緻,燉得相當嫩而入味配以蔥花,蘿蔔,酸菜麵條幾特別,係好滑身,與一般台式硬麵不同湯底濃郁鮮香,辣勁不強,輕小辣,食起來慢慢散出來有層次既辣味 麵條吸滿牛肉湯汁,又滑又彈牙,近似烏冬質感令人相當有印像 牛肉燉得入味,香甜帶辣味 加配小滷肉飯 $12小碗飯也放滿配料,份量不少呢! 切片香腸彈牙脆身既花枝丸 台式鹽酥雞,略為細粒,大
 台式真滋味一起食堂
中環近來多了很多小店開店
價錢亦都相當公道
最重要味道好,夠滋味

午晚市主打便當,滷肉飯,牛肉麵,烏冬等等
個人相當推薦紅燒牛肉麵
湯底輕辣,牛骨味濃郁,
喝第一口湯已經令我想起在台灣的日子
想不到在香港也有如此出色的牛肉麵
不用追名牌去吃過江龍也可以好吃
另外提供多款台式特飲
台式小吃,香腸,花枝丸,滷肉飯,鹽酥雞
更期待會有炸大雞排呢!
 用紙下單
填好想要麵或便當類,小吃
可加配$12有飲品,$12迷你滷肉飯
我選了桂花雪梨茶
仙草冬瓜茶
清甜易入口,清新潤喉
 爌肉飯
用上自家滷汁浸煮而成
肥美五花肉層層分明
伴以滷蛋,肉燥,蔥花

滷得非常入味,肉質仍然保留到好嫩滑
咬開甘香滋味
 肉燥拌飯,開胃,味道不會太濃,香味為主
 配一碗清湯
解油膩
 招牌之選
紅燒牛肉麵
用上牛肋骨,食起來肉質細緻,燉得相當嫩而入味
配以蔥花,蘿蔔,酸菜
麵條幾特別,係好滑身,與一般台式硬麵不同
湯底濃郁鮮香,辣勁不強,輕小辣,食起來慢慢散出來
有層次既辣味
 麵條吸滿牛肉湯汁,又滑又彈牙,近似烏冬質感
令人相當有印像
 牛肉燉得入味,香甜帶辣味
 加配小滷肉飯 $12
小碗飯也放滿配料,份量不少呢!
 切片香腸
彈牙脆身既花枝丸
 台式鹽酥雞,略為細粒,大件少少更會有口感
 厚切腩肉,咬起來肉汁豐富
地址:中環域多利皇后街2號地鋪
電話:6722 1639
5 分鐘 (堂食)
2019-03-28 105 瀏覽
今日上完堂,同朋友仔2個人係附近食個LUNCH~牆壁上面既台灣電影海希,加埋呢到工業風既色系,成件事,好有FEEL~抬頭一望有D燈籠係到~$138原條蒲燒鰻魚飯 +$12 芋圓仙草凍。鰻魚真係成條,重長過個碗呀唔係講笑,鰻魚唔會太乾,鰻魚汁足夠。旁邊有粒溫泉蛋,整穿佢撈埋落D飯到,鰻魚汁+蛋汁+飯+鰻魚肉=完美芋圓仙草凍口感Q彈,而且真係比我食到佢有南瓜粒喔~$88紅燒牛肉麵+ $12黑糖薑母茶。佢既牛肉麵有別於出面食到既台灣牛肉麵,佢既湯底唔係果種藥材既味道,白蔔白同紅蔔白煮得夠入味而且無筋。亦少見牛肉麵有紅蔔白。佢既配菜帶有小辣配埋柔滑既稻庭烏冬,比較新穎。總括: 呢一餐都有驚喜,估唔到每一份餐都好似定食咁,有沙律,有我愛既一口蕃薯仔,有甜品泡芙,我既飯重配一個白蔔白清湯,令到肚仔好滿足呀!加$12就有甜品/飲品。唯一覺得可以改善既就係鰻魚上既紫菜調味粉可以放少D,因為有D咸~ *忘記左自己叫左炸花枝丸,好在佢都漏左出炸花枝丸,亦都無入到單,因為食一個餐我地都夠晒飽*走之前佢轉左下午茶menu: 一起食堂 地址:中環域多利皇后街2號地舖營業時間:星期一至五11:30 - 20:30

今日上完堂,同朋友仔2個人係附近食個LUNCH~

$138原條蒲燒鰻魚飯 +$12 芋圓仙草凍。
芋圓仙草凍口感Q彈,而且真係比我食到佢有南瓜粒喔~

$88紅燒牛肉麵+ $12黑糖薑母茶

走之前佢轉左下午茶menu:

地址:中環域多利皇后街2號地舖
營業時間:
星期一至五11:30 - 20:30
星期六12:00 - 20:30
星期日休息
2019-03-27
周末中午,黎左呢間中環一起食堂食台日菜。一起食堂俾我感受到完美到台式風味、日本稻庭烏冬嘅完美結合。餐廳座位唔算好多,連吧台大概可以容納20人左右。雖然呢度有原條鰻魚飯,但我都係俾佢地嘅稻庭烏冬吸引住。海鮮稻庭烏龍麵 $88 配沙律前菜、酸醋木耳、甜品忌廉泡芙。海鮮配料超多,青口、蝦、蟹棒、蠔、花枝丸、海鮮餅、鳴門卷,仲有溫泉蛋誠意十足。特別推介蠔仔蠔肉鮮甜肥美,食到唔係急凍嘅,有桶蠔的水準。蔥油雞肉乾拌面 $78 爽滑稻庭烏冬配乾蒜、蔥油,惹味得黎又唔會唔夠味。仲附一碗好驚喜勁濃郁芫茜雞湯。花枝丸 $32/4 灑上椒鹽,食落好多花枝粒粒。+$12 小碗魯肉飯 正常一碗飯份量。勁多肉燥、酸菜+$12 芋圓仙草凍(可凍食或熱食)有8粒地瓜、香芋芋圓,內面餡料好多。不過口感未夠QQ!+$12 仙草豆漿 豆漿唔太甜有豆味。+$12黑糖薑母茶飲到姜嘅辛辣味,而且同樣唔太甜。$200幾係中環小店食到飽飽又好味,實在好難得。
周末中午,黎左呢間中環一起食堂食台日菜。

一起食堂俾我感受到完美到台式風味、日本稻庭烏冬嘅完美結合。

餐廳座位唔算好多,連吧台大概可以容納20人左右。

雖然呢度有原條鰻魚飯,但我都係俾佢地嘅稻庭烏冬吸引住。

海鮮稻庭烏龍麵
配沙律前菜、酸醋木耳、甜品忌廉泡芙。

特別推介蠔仔
蠔肉鮮甜肥美,食到唔係急凍嘅,有桶蠔的水準。

蔥油雞肉乾拌面

花枝丸 $32/4
灑上椒鹽,食落好多花枝粒粒。

+$12 小碗魯肉飯
正常一碗飯份量。
勁多肉燥、酸菜

+$12 芋圓仙草凍
(可凍食或熱食)
有8粒地瓜、香芋芋圓,內面餡料好多。
不過口感未夠QQ!

+$12 仙草豆漿
豆漿唔太甜有豆味。
+$12黑糖薑母茶
飲到姜嘅辛辣味,而且同樣唔太甜。

$200幾係中環小店食到飽飽又好味,實在好難得。
2019-03-23
5 分鐘 (堂食)
  • 蔥油雞肉乾拌麵
  • 海鮮稻庭烏龍麵
難得係中環搵到價錢相宜既食店,係我喜愛既台灣野食,小店經營,幾有家既感覺~對我黎講,餐牌選擇唔算多,慶幸我地點既每一樣野食都唔錯(*´з`*) 原條蒲燒鰻魚飯 $138原條鰻魚飯好有份量ヾ(●゜▽゜●)♡ ,淨係食鰻魚我都飽喇~~鰻魚軟腍濕潤多汁,而且好厚肉,味道濃郁,甜甜地好入味,配埋嫩滑既溫泉蛋,撈飯就岩晒,珍珠飯好食!!!~ 炸花枝丸 $32 ( ♥д♥)即叫即炸,金黃可口,幾彈牙,入面有好多墨魚粒,點埋淮鹽更惹味! 米紙蝦春卷 $32好好食(´,,•ω•,,)♡,外層勁香脆,有非常多既蝦粒,好足料! 炸台灣香腸 $28 台灣腸外脆內軟,脂肪比例少,所以食落去乾身一點!!(*´д`)~♥ 魯肉飯 $18 一啲都唔肥膩,五花腩肉粒,加上蔥花,但醬汁多一點會更好! 芋圓仙草凍 $35有熱同凍揀,芋圓好有咬口ლ(・´ェ`・ლ),十分煙靭,淺紫色個款既芋圓最好食,食到粒粒芋頭,仙草凍好似啫喱,甜度剛好! 一起食堂地址:中環域多利皇后街2號地舖

原條蒲燒鰻魚飯 $138

米紙蝦春卷 $32
芋圓仙草凍 $35

地址:中環域多利皇后街2號地舖
2019-03-06 58 瀏覽
唔知點解中環都幾多台灣特色小店,今日就同朋友去左呢間一起食堂試下Menu簡單,一目了然紅燒牛肉麵望落去好足料,牛肉亦有筋有肉,夠軟熟 麵原來係烏冬,感覺好得意,同埋其實都幾襯又入味原條蒲燒鰻魚飯好大條呀,好鍾意佢落左好多飯素,寧舍惹味 鰻魚肉質爽口,唔錯炸花枝丸台灣野又點可以無炸丸,花枝丸夠彈牙肉燥燙青菜菜好翠綠,肉燥唔會太肥膩桂花雪梨茶(右)朋友話桂花味濃,感覺好潤喉菊香黑枸杞茶(左)望都望到花茶包好足料,好香

Menu簡單,一目了然

紅燒牛肉麵
望落去好足料,牛肉亦有筋有肉,夠軟熟
麵原來係烏冬,感覺好得意,同埋其實都幾襯又入味

原條蒲燒鰻魚飯
好大條呀,好鍾意佢落左好多飯素,寧舍惹味
鰻魚肉質爽口,唔錯

炸花枝丸
台灣野又點可以無炸丸,花枝丸夠彈牙

肉燥燙青菜
菜好翠綠,肉燥唔會太肥膩

桂花雪梨茶(右)
朋友話桂花味濃,感覺好潤喉

菊香黑枸杞茶(左)
望都望到花茶包好足料,好香
2019-02-27
  • 紅燒牛肉麵
  • 原條蒲燒鰻魚飯
  • 炸花枝丸
2019-02-27 79 瀏覽
Recently opened in Central, 一起食堂 claims to make authentic Taiwanese bento meal boxes that are available on trains. The restaurant has a simple decoration and order list, which gives no information of what the bentos contain, and there is no menu or pictures for reference, so I had to relied on the food photos people posted on openrice as reference.I didn’t go for the noodles nor signature bentos, as they didn’t look appealing from those photos on openrice, and were quite pricey. I was proud to h

I didn’t go for the noodles nor signature bentos, as they didn’t look appealing from those photos on openrice, and were quite pricey. I was proud to have order this small Braised Pork Rice and Crispy Popcorn Chicken after seeing what the customers sitting next to me got for their rice and noodles.
Crispy Popcorn Chicken

I adored these popcorn chicken dearly. They were freshly fried, yet not greasy at all. Definitely crispy and flavored, very enjoyable to eat. The portion was just right too.
Braised Pork Rice (small)

This Braised Pork Rice was somehow not quite what I expected. The portion was generous in terms of “small”, but it tasted a bit funny. Normally you have clear sauce with the minced pork, but this one was mixed with some anonymous stuff that tasted like animal organ which wasn’t really enjoyable at all…

I don’t think I will visit again for just the popcorn chicken…
2019-02-26
Crispy Popcorn Chicken
中環黃金地段又有新餐廳開張,今次是台式料理餐廳。今天點了午市套餐海鮮稻庭烏龍麵$88和凍涼粉冬瓜茶$12。雖然價錢貴了一點,但食物質素沒有令人失望。烏冬煙韌彈牙,海鮮鮮甜美味,再配上半生熟的雞蛋,口感細膩,入口嫩滑。前菜有三款小食,包括雜菜沙律,鹽酥雞和餡餅,每款小食各有特色,味道也不錯,尤其鹽酥雞,鬆脆嫩滑,不可不試。至於我最愛的飲料凍涼粉冬瓜茶,清涼解喝,甜度適中。下次再來,我會試下此店的蒲燒鰻魚飯。
2019-02-21 1189 瀏覽
"在中環"吃晚飯的概念很可能是"嘩,好貴啊!"的感覺,但在舊中環街市附近就有家台灣菜的餐廳,一起食堂,吃的是平民價錢、台灣味道!燈光很有情調,牆上用了台灣電影海報作裝飾。食物的選擇比想像中多,冷不防就會點了很多先來小食,烤台灣腸片片肉是軟身的。我的食法是一片小蒜配一片腸,好惹味的喔!吃台灣菜又怎能不吃紅燒牛肉麵呢!牛肉的份量多得看不到麵條,深啡色的湯味道香濃帶牛肉甜味和鮮味,忍不住不斷飲!牛肉每塊大件肉厚,但是煮得很軟身,很容易咬開。麵條沒有太幼身,彈牙的口感不錯。除了肉,碗內還有蘿蔔和菜,頗均衡呢!這道像日本菜的原條蒲燒鰻魚飯起初沒想過會點,但138有原條鰻魚很抵食就點了,完全慶幸有點啊!鰻魚超大條的放在飯上,長度都突出來了。溫泉蛋夠嫩滑,撈飯一流。鰻魚肥美肉厚,咬起來爽爽的,中心部分軟嫩!煮得好入味,整條都是甜甜的好惹味因為好想吃魯肉飯就點了,但其實很飽這魯肉的味道跟我以前在台灣吃的不同,加了榨菜好像味道清新點!再飽也要吃甜品!我們點了飽肚的燒仙草芋圓。原來燒仙草即煮熱溶成水狀的仙草,可當糖水喝。芋圓的口感都非常煙靭,好好咬啊!放涼點後,仙草開始凝固為啫喱狀,一菜兩食吃了那麼多,當

燈光很有情調,牆上用了台灣電影海報作裝飾。

食物的選擇比想像中多,冷不防就會點了很多

原條蒲燒鰻魚飯

因為好想吃魯肉飯就點了,但其實很飽
小碗魯肉飯

芋圓燒仙草

吃了那麼多,當然要喝茶。茉莉毛尖茶花香撲鼻,味道很重,可續杯加水會更好。
茉莉毛尖茶

菊香黑枸杞茶有大量菊花,所以味道清新。原來黑枸杞加水後呈深藍色,好美呢!
菊香黑枸杞茶

所以說,看到餐牌真的會不自覺多點了食物
吃得超滿足
茉莉毛尖茶
菊香黑枸杞茶
2019-02-19 137 瀏覽
加班的日子仍然繼續,工作到7時多乾脆與同事們醫肚後才回家。近來公司附近新開一間日台餐廳,但中午往往飲茶也未能品嚐,今次同樣也可以值著加班的機會試一試。發覺近排加班雖辛苦,但可以試到平常不曾嘗試過的餐廳亦為埋頭苦幹的我加添多點動力!小夥子們甫進內發現晚上人流不少,四人坐位已坐滿,我們唯有坐吧檯吧。餐廳以藍色及木紋為主,配上暗黃色的燈光頓時有深宵食堂的感覺,仔細看還會留意到牆上掛著多部台灣著名的電視海報檯上只是簡單地放了點餐紙及原子筆作點菜之用,菜單亦簡潔易明飯上鋪滿一層肥牛並灑上紫菜、芝麻、味粉、蛋粒及蔥花,中央放上一夥溫泉蛋作撈飯之用。溫泉蛋令白飯入口更順滑,整碗飯味道主要源於紫菜、味粉及肥牛牛味,飯量大概為一碗半。但略嫌肥牛過於碎未能食到其質感及缺乏醬汁撈飯去增加味道眼闊肚窄的同事擔心牛肉飯未能滿足其無底深潭的胃口,見只加$12便可加配迷你魯肉飯可不一試呢。滷汁醃製過的五花豬肉切成粒並鋪在白飯上,再配上蔥花及醃製蘿蔔,肉粒的脂肪與豬肉清晰可見,有淡淡豬肉味同時滷水味不會太鹹,略嫌醬汁偏少未能足以撈一整碗飯,最後她捧著肚子嚷著太飽回家我點選了台灣最出名的麵食,內裡有4-5件燜至腍身的牛

檯上只是簡單地放了點餐紙及原子筆作點菜之用,菜單亦簡潔易明
和風牛肉飯

迷你魯肉飯

紅燒牛肉麵

我點選了台灣最出名的麵食,內裡有4-5件燜至腍身的牛肉,2大個已吸收足夠湯底而味道清新的白蘿蔔。麵條扁身口感煙韌,湯底以滷水汁味為主,與想像中的花椒八角或藥材味有所出入但美味不減
爌肉拌撈麵

爌肉飯是來自台灣中北部的飯食,概念與台灣南部的滷肉飯相似,爌肉飯同樣採用滷水醃整五花豬肉並整塊送上而非切粒。拌麵上放了3片厚切五花肉,而且皮、脂肪及豬肉層次分明,碗內還有酸菜、菜和滷水蛋。拌麵選用與牛肉麵相同之麵,內裡沒有特別醬汁,大概只是用了五花豬肉之豬油撈拌,令麵質感變得潺潺油膩,五花肉肉質腍身醃料入味,但以減肥為終身事業的另一同事來說,已自動去除五花肉之肥膏
刈包

自台中旅遊後便愛上刈包,必定點來回味一番。饅頭帶甜內裡夾著一件完整五花豬肉,再加上花生碎、芫茜及酸菜。五花肉的脂肪令刈包入口順滑,滷水豬肉為饅頭增添味道,同時不會過鹹亦不會蓋過饅頭甜,酸菜扮演著重要角色,減少五花肉帶來的油膩感

炸花枝丸

共四夥炸花枝丸,並附上胡椒鹽。剛送到時熱烘烘,炸皮非常薄身,厚度只是緊緊包裹著花枝丸,花枝丸頗彈牙,有淡淡墨魚味,沾上胡椒鹽更野味
烤台灣香腸

台灣腸切成一片片送上。印象中的台灣腸熱騰騰同時脂肪比例高,咬下時會溢出熱油脂,而該腸脂肪比例較少,所以吃落乾身不會滿口油膩
芋圓仙草凍

最後三人雖飽但女士們定有第二個胃容納甜品,所以點了芋圓試試。芋圓口感煙韌,特別是淺紫色的芋圓有淡淡芋頭味,仙草甜到剛好不會覺得太溜
——
整體評語:
味道-整體食物味道不會太濃烈,但略嫌食物偏油膩,點選茶類之飲品非常適合解膩
服務-服務員有禮勤奮,一人服務整餐廳食客仍有積極好客態度,而且上菜速度頗快
衛生-所有用餐具及用具都乾淨無比,沒有食物殘餘物同時亦很乾爽
環境-店鋪面積雖小但座位與座位之間有足夠空間,店內裝潢彷如深宵食堂,氣氛很適合與朋友談天說地
抵食-在中環地區算是頗花算的一間餐廳,既有台式食品之餘,還有餐廳作主打之日式食物-原條浦燒鰻魚飯,可惜今次售罄無緣品嚐,下次中午飯必封試試

2019-02-15
和風牛肉飯
迷你魯肉飯
刈包
2019-02-17 72 瀏覽
跟媽媽在親戚家拜完年,再在中環行下行下,遇見‘一起食堂’,誤打誤撞下發現了驚喜。驚喜在於原條蒲燒鰻魚飯,整整一條鰻魚放在你眼前,長過手掌,而且鰻魚的質感厚實,只食鰻魚不吃飯,也夠填滿我的肚子。飯是採用日本珍珠米,粒粒飽滿,加上半熟溫泉蛋及鰻魚汁,送飯一流。媽媽叫了稻庭烏龍麵,烏龍麵幼幼彈牙,海鮮好豐富,有蝦,青口,生蠔,墨魚丸,每樣都好新鮮美味,墨魚丸仲好鬼彈牙。湯底是淡淡的海鮮湯,也不會蓋過原本海鮮的鮮。小食有肉燥燙青菜及米紙蝦春卷,青菜是油麥菜,春卷炸得脆脆,皮薄好美味。最後甜品,芋圓燒仙草,芋圓地瓜圓彈牙滑滑,大大粒,仙草不會好甜,可止渴下火,吃完可一解思念台灣美食的感覺。飲品叫了一杯桂花雪梨茶,雖是現成沖製飲品,卻清潤香甜。總結,意外地找了一間日台小店,跟媽媽吃一噸豐富的晚餐。

飲品叫了一杯桂花雪梨茶,雖是現成沖製飲品,卻清潤香甜。

總結,意外地找了一間日台小店,跟媽媽吃一噸豐富的晚餐。
2019-02-16
  • 原條蒲燒鰻魚飯
  • 米紙蝦春卷
2019-02-17 63 瀏覽
男友今日帶我去AIA 玩🤹🏼‍♀️🎪🥁🎡,好期待喔! 去遊樂園🎠前,當然要食飽d 先有氣力。 男友話突發想食牛肉麵同鹽酥雞,上網搵到依間中環台灣菜,價錢幾實惠。一於去試下-🌟紅燒牛肉麵$88紅燒牛肉麵係男友從小到大的最愛湯頭入口芳醇濃郁,牛肉片入味鬆化;而且還有大大塊鮮甜多汁的白蘿蔔。套餐配菜還有甜薯粒、蒜漬雲耳及凱薩沙律-🌟蔥油雞肉乾拌麵 $78一絲絲蔥油雞肉份量多亦挺惹味而且麵條Q彈爽口;最驚喜的是有流心蛋!蛋黃汁拌麵,令質感更滑身及更香口。-🌟炸花枝丸 $32小時候在外婆家,她常常會準備炸花枝丸,讓我們放學有得品嚐。已經有好一陣子沒有吃花枝丸了,今天突然想吃。炸得圓滾滾及金黃鬆脆的、點上胡椒鹽更惹味,口感亦很彈牙。-🌟鹽酥雞 $33記得逛台灣夜市時那香氣撲鼻的鹽酥雞,向來在人氣小吃排行榜中佔一位置及代表性。鹹酥雞的油瀝得很乾,吃起來酥酥香香,沒有油膩感,吃得滋味。-🌟肉燥燙青菜$28滷得入味夠香的肉燥,配上新鮮青菜,味道不錯。-甜品🌟芋圓仙草凍 (跟餐加$12)三色芋圓很煙韌有咬口;芋圓吃得出芋頭跟地瓜的味道,仙草凍有濃濃的仙草味。糖水甜度剛剛好(不會偏甜);令人飯後大滿足 -飲品

🌟紅燒牛肉麵$88

紅燒牛肉麵係男友從小到大的最愛
套餐配菜還有甜薯粒、蒜漬雲耳及凱薩沙律
🌟蔥油雞肉乾拌麵 $78

一絲絲蔥油雞肉份量多亦挺惹味
而且麵條Q彈爽口;最驚喜的是有流心蛋!
蛋黃汁拌麵,令質感更滑身及更香口。
🌟炸花枝丸 $32

炸得圓滾滾及金黃鬆脆的、點上胡椒鹽更惹味,口感亦很彈牙。
🌟鹽酥雞 $33

🌟肉燥燙青菜$28

滷得入味夠香的肉燥,配上新鮮青菜,味道不錯。
甜品🌟芋圓仙草凍 (跟餐加$12)

糖水甜度剛剛好(不會偏甜);令人飯後大滿足
飲品 (跟餐加$12)
杯底料多及味道清甜,兩款都推薦

🌟蘆薈桂花雪梨茶
🌟仙草冬瓜茶