2019-08-24
今晚收工晏咗趕唔切返屋企食飯,於是去了平時有叫開外賣的一起食堂食晚飯。 Honey 點咗Asahi 無酒精啤酒,我就因為近日出咗兩粒暗瘡,想清下熱,所以叫咗仙草豆漿。呢度嘅豆漿係黑豆漿,裡面仲有仙草涼粉,是消暑佳品。 呢度的鰻魚飯是必食的,所以我 點咗原條鰻魚飯,而Honey就點咗牛油清酒托托蜆烏龍麵。 【原條鰻魚飯】附有一隻溫泉蛋,篤穿可以見到蛋黃流出,原條鰻魚成尺長,鰻魚汁又香,所以無法子唔食。 【牛油清酒托托蜆烏龍麵】有4隻超巨型大蜆,有酒香,煮到梗梗煮,好鮮甜。烏龍麵即是烏冬,帶點煙韌,質地不錯。 還有點了一碟【燙青菜】 (油麥菜),上面有些炸蒜,所以食落幾香。 最後係食即炸的【米紙蝦春卷】,炸得好鬆化,裡面的蝦膠好爽口彈牙。