2019-07-07 35 瀏覽
星期五晚收工就梗係去食好西慰勞下自己,係中環想搵一間價錢貼地小小既餐廳都唔容易,朋友推介一間食台灣野既餐廳,地點就係中環街市對面,一於試試。晚飯時間已經差唔多滿座,生意似乎唔錯。先黎兩杯飲品解下渴,蘆薈桂花雪梨茶同埋仙草冬瓜茶,呢d 咁熱既天飲一流呀!原條蒲燒鰻魚飯,鰻魚份量好大條,半生熟蛋再加埋海苔同燒汁用黎撈飯一流呀!紅燒牛肉麵,湯底濃郁帶微酸,原來係加左酸瓜係湯底,效果出奇地夾,十分特別,牛肉亦炆得非常入味同淋身。除左主菜仲食埋炸地瓜條同埋芋圓仙草凍,飽到行唔郁埋單都只係三百幾蚊,好抵食呀!

晚飯時間已經差唔多滿座,生意似乎唔錯。

中環,典型商業區,一到午餐,無論食12半定1點,都一樣人山人海,高級西餐就多了,但如果吾想食連鎖快餐,又想找小店,就比較難了。今日巧合地入了去一起食堂,第一感覺,中環街市對面,位置便利,但價錢十分合理,叫多幾樣都吾貴。都幾多人,而且店面都有設計,裝潢不錯。今日叫了鰻魚飯,牛肉麵,鹽酥雞,地瓜條,盪青菜,芋圓及飲品。原條鰻魚飯,$138原條鰻魚固然係正,而且鰻魚厚度十足,絕對不是只有大條而沒有厚度。而且配有溫泉蛋,少少鰻魚汁,蛋汁給了飯一種綿密,而且可以做到一口鰻魚一口飯,足料之選,今次同朋友share食,大家都好滿意。而且係一個set, 有少量配菜,可以優惠價加飲品。牛肉麵,誠意之選,大大片厚身的紅燒牛肉,配有蘿蔔,蘿蔔雖是小配菜,但吸曬湯精華,而且冇渣,蘿蔔是靚料先可以吾老又無渣。湯完全冇油,只有濃牛肉味,所以最後飲曬了。小食,地瓜條及鹽酥雞兩樣都是新鮮之選,地瓜甜薯本身就好好食,兩個朋友一起食,就更加開心。而加上青菜,健康之選最後整個,芋圓燒鮮草,甜品真是第2個胃,食得十分開心,簡單一餐。
中環,典型商業區,一到午餐,無論食12半定1點,

都幾多人,而且店面都有設計,裝潢不錯。

原條鰻魚飯,$138
原條蒲燒饅魚飯

而且係一個set, 有少量配菜,可以優惠價加飲品。

牛肉麵,誠意之選,

紅燒牛肉麵

小食,地瓜條及鹽酥雞
而加上青菜,健康之選

地瓜條

芋圓燒鮮草
原條蒲燒饅魚飯
地瓜條
芋圓燒鮮草
2019-07-05 188 瀏覽
一起食堂雖然台灣好近香港, 但旅行唔係隨時話走就走到, 唯一一個可能就係係香港食台灣菜選擇以解相思之苦,有朋友食過位於中環舊街市旁的一起食堂, 同我講好抵食,所以今次就一於試下呢間啦!食堂地段方便,近地鐵站。一入到去,見到大大幅以藍色做背景的牆身,草根式的飯堂樣貌夠簡單, 亦有不少燈籠做襯托, 食物價錢reasonable, 一睇就知唔會用好多錢去食裝修。座位唔算逼,坐得舒服一起食堂食物選擇十分之多小至鹽酥雞、主菜麵飯、飲品和台式甜品都有, 每份主菜也會配前菜: 木耳、中華沙律和枝豆,飯類主菜也會配蘿白雞湯, 很豐富呢。-紅燒牛肉麵吃台灣野點可以唔食牛肉麵大件的厚切的牛肉,口感軟腍又入味我非常喜歡個湯底,輕微既辣味在口裡徘徊不散, 加上兩大舊蘿蔔, 可以整碗連湯喝掉都行, 個麵做得幾彈牙,岩晒我喜好。----蔥油土雞肉烏龍麵土雞肉鮮嫩多汁,肉質鮮味Q彈,吃起來媲美鹽水雞,嚐起來也卻更香又爽口澆淋上滿滿的蔥油醬,麵條吸收滿滿, 麵條Q彈有嚼勁, 在炎炎夏日真的是清爽又開胃!---原條蒲燒鰻魚飯是日另一期待的係原條蒲燒鰻魚飯這裡的原條蒲燒鰻魚飯一送上來就聞到蒲燒鰻魚的香氣, 鰻魚原條上份量
一起食堂

一起食堂食物選擇十分之多
小至鹽酥雞、主菜麵飯、飲品和台式甜品都有,

每份主菜也會配前菜: 木耳、中華沙律和枝豆,
飯類主菜也會配蘿白雞湯, 很豐富呢。
蘿白雞湯

吃台灣野點可以唔食牛肉麵
大件的厚切的牛肉,口感軟腍又入味

是日另一期待的係原條蒲燒鰻魚飯
這裡的原條蒲燒鰻魚飯一送上來就聞到蒲燒鰻魚的香氣,
鰻魚原條上份量十足,鰻魚厚身但肉嫩, 一啖鰻魚一啖飯放入口, 鰻魚的油脂係口中爆發, 醬汁調味適宜,不會搶去鰻魚的油脂香味。價錢親民質素又高, 配埋溫泉蛋以及軟糯有嚼勁的台灣米一齊撈飯,實在是好食。
酥炸池魚仔

新鮮熱辣, 即叫即炸, 魚仔細細卻厚肉,炸得可以連骨吃, 超濃魚味惹味無比!
酥炸池魚仔

叫主菜可以加12蚊就換到飲品, 唔係唔叫 ar ma?
仙草冬瓜茶

仙草冬瓜茶,沒加冰的凍冬瓜茶,夠原汁原味,夏天消暑甜品!清涼、退火!
黑糖甜度剛剛好,不會過甜

蘆薈桂花雪梨茶
桂花美白排毒,氣味清香, 雪梨茶滋潤得黎也可以清心潤肺, 加埋蘆薈粒粒一整個讓人消暑。
最後仲忍唔住口叫埋是日甜品
芋圓仙草凍

芋圓仙草凍,有三色芋圓同仙草,三色芋圓分別係芋頭、蕃薯同地瓜, 色彩繽紛,
口感QQ煙煙韌韌,好味。
芋圓仙草凍
總的來說,食物味道不俗
牛肉麵好吃, 一份正餐加配飲品約$100,以中環區而言, 當然可以啊!
蘿白雞湯
仙草冬瓜茶
2019-07-03 202 瀏覽
今日往完律師樓, 之後和朋友往中環一起食堂食晚餐。我們點了紅燒牛肉面, 和風牛肉飯、炸花枝丸、鹽酥雞、米紙蝦春卷、仙草豆漿和桂花雪梨茶。紅燒牛肉面湯底有啖啖牛肉味, 辣度適中、湯汁濃郁鮮甜, 湯底飲落去有少許藥材味, 但食落不感到苦澀, 有回甘味道;牛肉件數有很多,食落軟腍入味, 肉味香濃;紅蘿蔔食落香點;白蘿蔔入口即熔、蔥花能帶出牛肉面的惹味、面條爽口彈牙配上湯底食落美味, 胡椒湯咸度和溫度適中, 口感一流, 整碗紅燒牛肉面材料豐富, 口感十足;和風牛肉飯牛肉入口即熔, 半熟蛋蛋味香滑, 配上白飯, 蔥花連牛肉一起食, 口感滿足;炸花枝丸炸得金黃, 食落彈牙, 入口乾身爽脆;鹽酥雞炸得乾身香脆, 炸漿薄薄,食落肉質鮮嫩, 食落惹味;米紙蝦春卷炸得香脆, 春卷包著鮮蝦, 再凱上沙律醬食落惹味, 食落鬆脆, 口感十足;最後仙草豆漿甜度適中, 仙草食落甘甜爽口。餐店座位舒適, 店內有很多台灣電影海報, 配上木製桌椅、竹製燈籠和柔和燈光, 猶如置身六七十年代的台灣;餐店食物美味, 價錢合理, 性價比高台灣菜。
仙草豆漿
和風牛肉飯
紅燒牛肉面
2019-07-02
主打台式料理「一起食堂」店子不大,裝修如台式小館裝修,沒有太過刻意。 一半是二人或四人枱,另一半是靠牆高枱。沒有餐牌,客人只須從紙上剔出自己所選,交給店員便成了。食物上枱速度也相當有效率,半速食感。店員先把大碗飯送上,大碗飯均會送上一碗胡椒味挺重的冬瓜湯。我㨂了「古早爌肉飯」$78爌肉即是炆豬腩肉,見到一層肥膏一層瘦肉,感覺相當邪惡。豬腩肉入口不算肥膩,但略欠甘香,口感尚算鬆化,更在飯上淋上肉燥和醬油, 半肥瘦肉燥和豬令實在令味道增色不小,配上咸香入味原隻滷水蛋,更加飽肚。另外單點了 「原條蒲燒鰻魚飯」$138 這碗大碗飯明顥吸精得多, 一整條燒鰻魚舗在飯面上, 配上流心半熟蛋,  日式鰻魚汁滲進飯內, 好醒胃。 小食點了 「綜合關東煮」$68綜合包括了台式和日式食材煮成關東煮,食材基本上也很是隨意,有豆腐包、炸豆腐、 東菇、蘿蔔、花枝丸、肉丸、獅子狗等, 很豐富,湯底用上昆布清湯,低卡又美味。 肉燥燙青菜 $28 常見的台灣小菜, 在熨青菜上加上肉燥, 令味道錦上添花,青菜爽口無渣, 廿幾蚊食得過。桂花雪梨茶 $18十分解喝, 小小甜,有雪梨的清香。

一半是二人或四人枱,另一半是靠牆高枱。

沒有餐牌,客人只須從紙上剔出自己所選,交給店員便成了。

食物上枱速度也相當有效率,半速食感。

店員先把大碗飯送上,大碗飯均會送上一碗胡椒味挺重的冬瓜湯。

我㨂了「古早爌肉飯」$78

爌肉即是炆豬腩肉,見到一層肥膏一層瘦肉,感覺相當邪惡。

蛋,更加飽肚。

另外單點了 「原條蒲燒鰻魚飯」$138

小食點了 「綜合關東煮」$68

上昆布清湯,低卡又美味。

肉燥燙青菜 $28

桂花雪梨茶 $18

十分解喝, 小小甜,有雪梨的清香。
2019-06-29
早前經過發現這間一起食堂,裝潢帶點日式,細看門外的餐牌發現原來是台日料理,這裡有個很特別的賣點,就是叫外賣會是便當盒的形式!賣相真是100分,超吸睛!不過我是堂食所以未能一睹美觀的便當盒,但食物的賣相也絕不失禮,呃like一流!一起食堂所提供的台日料理一張點餐紙就可以睇晒,比起用一本餐牌方便很多,而且所提供的食物種類都好吸引,要小心一個唔覺意就點多了,真的樣樣都想試啊!原條蒲燒鰻魚飯賣相真的超吸睛,果然是原條,長到已經超越碗的直徑!即叫即燒的鰻魚上桌時還滴著油,超香脆的鰻魚配上鰻魚燒汁,外脆內軟的口感實在一流!鰻魚飯還有一隻溫泉蛋,飯的份量十足惟我個人覺得濕了少許,不過整體味道都非常好!這碗鰻魚飯份量多到女士未必能夠食完,建議可叫少飯減少浪費。三色海鮮茶漬飯包括蟹肉、廣島蠔、鯛魚,三樣都是貴價海鮮,其中我覺得尤以蟹肉及鯛魚較為出色,蟹肉弄成碎但亦能保留鮮味,碎上混合茶漬飯變得更易入口,令茶漬飯的味道更帶鮮味。鯛魚肉質嫩滑,去骨做得仔細,同樣鮮甜味美。這個三色海鮮茶漬飯我亦是很推薦!燙青菜用上的是油麥菜,我個人很喜歡油麥菜,附上頂部炸過的乾蔥,十分惹味,這是一道富有台式味道的燙青菜。小食

三色海鮮茶漬飯

燙青菜

鹽酥雞

小食方面點了鹽酥雞,鹽酥雞即叫即炸,所以非常燙口,炸到脆卜卜的鹽酥雞裡面仍能保留嫩滑肉質,味道足但調味不會太濃,所以吃畢亦不會覺得非常口渴,價錢不貴所以非常值得一試,性價比極高!

芋圓仙草凍

甜品點了最近非常沉迷的芋圓仙草凍,份量之外真的有點嚇到!這碗正是裝飯的那個碗啊,沒想到才只不過$38卻有這麼多的份量,很是驚喜!所以要拿小碗比較一下讓大家看看這巨型的份量。芋圓煙煙韌韌,很帶口感,吃得出很香芋頭的味道,仙草在夏天食十分消暑,配上花奶更是一大點綴。

蘆薈桂花雪梨茶

飲品方面很推介這款蘆薈桂花雪梨茶,蘆薈、桂花、雪梨配合起來就是清香的味道,而且三者都是很健康,很有養生的感覺。味道不會太甜,這點讓我加了很多分!清潤解渴很滋補!

冷泡茉莉毛尖茶

這款冷泡茉莉毛尖茶是喜愛喝茶的朋友必試的,因為很香茶味,茶底夠濃,帶有回甘的效果,冷泡茉對身體非常有益,夏天喝尤其消暑。
2019-06-18
三色海鮮茶漬飯
燙青菜
冷泡茉莉毛尖茶
2019-07-02 2304 瀏覽
今日係開心星期五約埋四位朋友一齊團聚  我朋友去完台灣佢一心想食台灣菜所以就叫我上網搵 剛好我見到中環區有衣家小店 佢價既錢比較公道 所以我地走去一試我朋友叫咗四季春茶 冬瓜茶 雪梨茶 各樣嘅味道都剛好 唔會太甜 值得一推既係雪梨茶上面真係有雪梨肉 感覺好清新 多咗份新鮮氣息和風牛肉飯 脂肪唔多 仲有隻溫泉蛋 攪爛食配上珍珠米 口感特別豐富原條蒲燒鰻魚飯 完全冇手軟 一大條鰻魚 配上燒汁 無骨係最好食既 佢就好似巨大化既鰻魚壽司肉燥燙青菜 肉燥帶甜甜地 有少許 肥豬肉既香 青菜顏色新鮮 鹽酥雞 皮脆肉嫩粉唔厚  椒鹽味香脆可口 米紙蝦春捲 外層米紙炸到好鬆脆 入面用上原隻大蝦 配上少許沙律醬中和油膩感 炸花枝丸 入面食到原粒墨魚 夠彈牙 旁邊放上少許沙律菜 唔會太多炸油味芋圓仙草凍 芋圓有齊曬三色 地瓜芋頭紫薯 煙韌夠大粒 又量多 仙草加上花奶 實無得輸 我地四個都係要share先食得曬整體嚟講價錢唔貴 地理位置又好 係正中環街市旁邊 容易搵到  食物又大份又好味 依間會係我既經常食用飯堂名單之一
今日係開心星期五約埋四位朋友一齊團聚
  我朋友去完台灣佢一心想食台灣菜所以就叫我上網搵

肉燥燙青菜 肉燥帶甜甜地 有少許 肥豬肉既香 青菜顏色新鮮

鹽酥雞 皮脆肉嫩粉唔厚  椒鹽味香脆可口

2019-06-28
2019-06-29 69 瀏覽
中學同學聚會又係時候諗食咩,有人係台灣番黎話掛住台灣菜🥢, 建議食中環既「一起食堂」,咁就四人行柴娃娃去食🤘🏼👯‍♀️👭環境吾算太大,木系顏色既裝潢設計,簡潔俐落。配上台灣電影POSTER,例如:那些年😂加埋燈籠🏮比較似日式裝飾。每人叫一個主食加野飲係基本,見到旁邊既人叫原條蒲燒鰻魚飯🐠HKD 138,跟下風,蒲燒鰻魚大大條配埋燒汁,鰻魚無骨,懶人必食。鰻魚經反覆燒烤,將油脂香味完全迫出,同時將醬汁融入鰻魚之中,工序繁複。好美味😋配埋酸蘿白,好開胃。加埋隻自家製魯蛋🥚滷水味好濃,重口味人士會鐘意。和風牛肉烏龍麵 HKD 78: 肥牛有好多舊,配溫泉♨️蛋真係好和風🇯🇵而且烏龍麵好彈牙👍🏽炸花枝丸🦑 HKD 32 /4 粒: 熱辣辣新鮮炸起好味到一食再食💋入面滿清墨魚🦑肉同粒,好香同彈牙。鹽酥雞 HKD 32: 望落一點都不油膩,比較乾身好欣賞🤘🏼新鮮出爐脆扑扑,外脆內軟,而且吾會太濃味/死咸。米紙蝦🦐春卷 HKD 32: 米紙薄薄,炸起黎好酥,春卷入面包左大大粒蝦粒,新鮮好味,皮薄餡靚🎈四季春茶☕️ HKD 18: 四季春茶包台灣直接運到港🇭🇰醇醇茶香,想飲完又飲🍶推介凍芋圓燒仙草 HKD

環境吾算太大,木系顏色既裝潢設計,簡潔俐落。

推介凍芋圓燒仙草 HKD 38 : 芋圓起碼有三色,煙煙靭靭,好有芋頭,紫薯,同蕃薯🍠味😻真材實料,另外,仙草好似JELLY既質感,滑啫啫,加埋花奶係絕配💋

總結: 中環搵到咁既價位既台灣菜真係好化算,而且質素好高,會再光顧

2019-06-28
5 分鐘 (堂食)
2019-06-29 74 瀏覽
Previously, this spot used to be a noodle joint but now it has been replaced by a Taiwanese joint.At first, I thought it was Japanese because of the eel rice but it turns out it was Taiwanese according to the menu.There is an English and Chinese menu which is helpful.The decor was quite nice with lots of Taiwanese posters all over the walls and lanterns above.Had the usual Taiwanese fare like minced pork with rice which was quite nice.The eel was the star of the show because they gave you a whol

The eel was the star of the show because they gave you a whole one.
There are two choices on the menu, you get to choose whole or half according to your appetite.
The snacks that we had were really worth ordering especially the popcorn chicken which had a light coating while the chicken inside was tender.
The best thing was that it wasn't too salty or laced with msg so it was quite healthy.
The oysters  topped with onions, spring onions and garlic were my favourite because I love oysters that are minimalistic.
Last but not least were the Tua Tua clams which were big and fresh cooked in garlic.
Finished with the tea which was thirst quenching especially the Jasmine.
Also had the Osmanthus which is made with jam from Let's Jam in Sai kung and Jordan.
2K
2019-06-28 197 瀏覽
位於中環恒生總行對面,方便快捷。雖然座位比較窄,但環境尚算好,有些少似酒吧的感覺。和風牛肉烏龍麵:🍜🍜配有蘿蔔。麵軟硬度適中,牛肉很軟,麵的味道有些少藥材味,多種藥材熬製而成,明顯材料十足,很捧!湯底很鮮甜。👍🏻原條蒲燒鰻魚飯:🍲🍲鰻魚配雞蛋。很大條鰻魚,鰻魚汁也很美味,但好像少了一點汁汁,飯比較硬一點。如果再多一點鰻魚汁就太好了。👍🏻👍🏻炸花枝丸🍢🍢:一共4粒,炸得非常鬆脆,真的像台灣原始的花支丸味道。👍🏻👍🏻👍🏻鹽酥雞🍗🍗:太美味!很鬆脆。但好像有點油。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻米紙蝦春卷🌮🌮:很特別的一種小食,春卷上配有海鮮醬,蝦夠多🦐🦐,每吃一口都吃到蝦的味道。當蝦遇上海鮮醬有另一個味道,酸酸甜甜,感覺清新,開胃!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻肉燥燙青菜🥬:青菜新鮮,味覺鮮甜,但好像油了一點⋯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最後再點了芋圓仙草凍,份量很多。芋圓夠煙韌,仙草夠滑,夠清涼。如果可以甜一點會更好。這間餐廳值得再吃多幾次。今天還在回味中,下次經過中過中環又多一間食堂選擇。但很可惜,沒有珍珠奶茶。如果有珍珠奶茶就會很滿足。
位於中環恒生總行對面,方便快捷。
雖然座位比較窄,但環境尚算好,有些少似酒吧的感覺。
和風牛肉烏龍麵:🍜🍜
配有蘿蔔。
原條蒲燒鰻魚飯:🍲🍲
如果再多一點鰻魚汁就太好了。👍🏻👍🏻
炸花枝丸🍢🍢:
鹽酥雞🍗🍗:
太美味!很鬆脆。但好像有點油。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
米紙蝦春卷🌮🌮:
肉燥燙青菜🥬:
最後再點了芋圓仙草凍,份量很多。
芋圓夠煙韌,仙草夠滑,夠清涼。如果可以甜一點會更好。
這間餐廳值得再吃多幾次。
今天還在回味中,下次經過中過中環又多一間食堂選擇。
但很可惜,沒有珍珠奶茶。如果有珍珠奶茶就會很滿足。
2019-06-27
  • 紅燒牛肉麵
2019-06-28 95 瀏覽
一起食堂📍中環域多利皇后街2號地舖Kay gor 今日同媽媽過海整野行開依間台式既日式便當料理·當然要試試啦店舖雖不是太大,但裝飾卻很有風格而且感覺親切餐廳用劃紙點餐形式,食物選擇方邊都幾多元化🐟原條蒲燒鰻魚飯 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$138鰻魚真係好大條,份量好足無雪味食落唔腥真係無得頂鰻魚口感肥美淋身皮脂比例好,加上甜甜的鰻魚汁珍珠飯配上流心蛋同蔥花拌飯口感非常美味滿足🐂紅燒牛肉麵(微辣) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$88牛肉以牛腩為主,大件又淋身麵質感似烏冬甘幼滑,推介⭐️⭐️湯頭濃郁🐓鹽酥雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$32外皮炸得超酥脆,肉質滋味唔會過份油膩🦑炸花枝丸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$32花枝丸爽口彈牙,好大粒🥬肉燥燙青菜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 $28青菜上面加左微甜肉燥,份量多非常惹味整體落口唔算油膩配上青菜,簡單好味健康蘆薈桂花雪梨茶👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$24一粒粒既蘆薈配雪梨,清甜爽口雪梨茶潤口,超受人歡迎♥️♥️淡香的桂花味更加係推介芋圓仙草凍 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$38甜品叫左呢個份量幾多 仙草食落有甘甜味 自家製紫薯圓和芋頭圓煙韌彈牙超正Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻備注👍🏻5粒代表最
一起食堂
📍中環域多利皇后街2號地舖

Kay gor 今日同媽媽過海整野
行開依間台式既日式便當料理·當然要試試啦

店舖雖不是太大,但裝飾卻很有風格而且感覺親切
餐廳用劃紙點餐形式,食物選擇方邊都幾多元化

🐟原條蒲燒鰻魚飯 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$138
鰻魚真係好大條,份量好足無雪味
食落唔腥真係無得頂
鰻魚口感肥美淋身皮脂比例好,加上甜甜的鰻魚汁
珍珠飯配上流心蛋同蔥花拌飯
口感非常美味滿足

🐂紅燒牛肉麵(微辣) 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$88
牛肉以牛腩為主,大件又淋身
麵質感似烏冬甘幼滑,推介⭐️⭐️
湯頭濃郁

🐓鹽酥雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$32
外皮炸得超酥脆,肉質滋味
唔會過份油膩

🦑炸花枝丸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$32
花枝丸爽口彈牙,好大粒

🥬肉燥燙青菜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 $28
青菜上面加左微甜肉燥,份量多非常惹味
整體落口唔算油膩
配上青菜,簡單好味健康
肉操燙青菜

蘆薈桂花雪梨茶👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻$24
一粒粒既蘆薈配雪梨,清甜爽口
雪梨茶潤口,超受人歡迎♥️♥️
淡香的桂花味更加係推介

Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
備注👍🏻5粒代表最推介
———

———

#kayGorfoodie #foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie
#love #instagood #beautiful #happy #followme #friends #follow4follow #tagsforlikes #photography #instafood #fashion #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #smile #igers
#hkig #hkigfood #一起食堂
2019-06-27
  • 蘆薈桂花雪梨茶
2019-06-27 48 瀏覽
今日咁啱又係中環收工,同個同事行咗去位於域多利街嘅一起食堂,食佢出名嘅原條鰻魚飯,因人太多,只能坐於門口位置,同事叫咗一個紅燒牛肉麵,一個綜合關東煮,我梗係要原條鰻魚飯啦,要多一個烤台灣香腸和鹽酥雞,飲品要咗一杯冷泡茉莉毛尖茶和 ASAHI無酒精啤酒飯來了,真係好大條鳗魚,入口肥美香脆,同事話個牛肉麵,好濃厚的牛味,關東煮就細細碗,兩個人都夠食又有香腸同鹽酥雞都好脆,配我至愛啤酒簡直一流,好快又食飽,跟住陪朋友傾多一陣先走
今日咁啱又係中環收工,同個同事行咗去位於域多利街嘅一起食堂

,食佢出名嘅原條鰻魚飯,因人太多,只能坐於門口位置

,同事叫咗一個紅燒牛肉麵

,一個綜合關東煮,

我梗係要原條鰻魚飯啦,

要多一個烤台灣香腸

和鹽酥雞

,飲品要咗一杯冷泡茉莉毛尖茶和 ASAHI無酒精啤酒

,配我至愛啤酒簡直一流,好快又食飽,跟住陪朋友傾多一陣先走
2019-06-27 60 瀏覽
去咗日本大板玩咗一星期,自由行可以自己控制時間,食同住,朋友都安排得非常好,又買咗大批手信,回港後約咗朋友食飯同俾啲手信佢,朋友係中環做嘢,佢話公司樓下有間叫一起食堂嘅舖頭,我七点已到,再打電話比佢,電話都未撥,佢剛剛推門入嚟,座底佢推介我食原條鰻魚飯,睇吓同日本有乜分別,其實我都想試吓呢度出名嘅原條鰻魚飯,朋友叫咗一個蔥油雞肉乾拌麵,小食叫咗米紙蝦春卷和肉燥燙青菜,飲品有蘆薈桂花雪梨茶和我至愛既啤酒,甜品係芋圓仙草凍。鰻魚飯先到,好大條鰻魚,皮又香脆,肉質又肥美,跟住到啲小食,米紙蝦春卷,塊皮好薄好脆,青菜配肉燥味道都唔錯,朋友話佢杯飲品比較特別,好有蘆薈味,甜品好大碗,兩個人都夠食,今晚餐飯好有水準,下次可以再來。

,小食叫咗米紙蝦春卷

和肉燥燙青菜

,飲品有蘆薈桂花雪梨茶

和我至愛既啤酒

甜品係芋圓仙草凍

。鰻魚飯先到,好大條鰻魚,皮又香脆

,今晚餐飯好有水準,下次可以再來。
2019-06-26 40 瀏覽
之前已經幫襯過這小店的午餐外賣幾次,每次都非常有水準,吃得出小店的用心!以中環來說價位亦是經濟實惠👏🏼今次試了它的紅燒牛肉麵,湯和麵是分開裝,拿回公司享用時仍然夠熱。牛肉份量多、肉質非常嫰,沒有筋或肥肉;配菜亦不少,紅蘿蔔和白蘿蔔都又甜又夠入味!整個湯麵吃下去,夠飽又滿足👍🏼特別要讚它環保,放湯放麵的容器都食紙的(雖然蓋仍然是塑膠),為地球製造少D塑膠垃圾!🌿 希望其他食肆可以多多傚法😊

外賣自取
  • 紅燒牛肉麵
2019-06-26 54 瀏覽
中環嘅台式餐廳唔算多, 今日就嚟到域多利皇后街嘅呢間一起食堂。今日試下烏龍麵。牛油清酒煮巨蜆烏龍麵(托托蜆)$118 湯頭清清地, 帶少少調味, 雖算不上突出, 但有點住家感覺。托托蜆一碗有5隻左右, 蜆肉肥美嫩滑, 有鮮甜味。 和風牛肉烏龍麵刈包包起大片肥肉, 油脂被麵包吸收, 絕對係邪悪的滋味。關東煮嘅湯同烏龍麵湯底接近, 但味道較重, 其中蘿蔔最入味。提提你: 餐廳9點鐘就last order, 8點左右嚟到, 有唔少選擇已經賣曬, 包括我原本想點嘅鰻魚飯, 建議想嚟嘅朋友要早啲到啦。

今日試下烏龍麵。

牛油清酒煮巨蜆烏龍麵(托托蜆)$118

和風牛肉烏龍麵

刈包包起大片肥肉, 油脂被麵包吸收, 絕對係邪悪的滋味。