2019-09-08 3400 瀏覽
難得有一日喺中環嗰邊放工,當然要把握機會,去中環度食下嘢啦,由於突然間好想食啲臺灣野,所以即刻搵下附近有冇啲正嘅臺灣餐廳。結果俾我搵到呢間一起食堂。呢度裝修都幾簡潔,而且比較似快餐嘅格局,好長嘅吧台,不過報紙都有花咗心思,同埋音樂都襯托返係用臺灣歌。餐牌就一目了然啦,雖然原本係想食牛肉麵,但奈何海鮮茶漬飯,同埋鰻魚飯實在太過吸睛,所以一於叫咗呢兩個,再另加花枝丸同埋臺灣腸。今次我哋叫咗原條嘅鰻魚飯,鰻魚分量非常之多,燒得非常之香,再加上啲紫菜碎,同埋完全冇曬骨嘅魚身,食落就係好爽。茶漬飯我都係第一次食,呢個海鮮茶漬飯都好足料,蠔都有三隻,仲有唔少嘅蟹肉同埋魚片,非常豐富。當然茶漬飯嘅重點就係嗰條眉同埋個湯底,我覺得配合咗紫菜碎同香料,用湯送飯係非常之濃味同好食。花枝丸,係一件好難會難食嘅嘢,今次呢個花枝丸都係外脆內軟,煠起熱辣辣,再加左少少臺式調味粉,唔錯唔錯。同樣地臺灣腸都係一件好穩陣嘅菜式,香腸脆皮有咬口就唔錯喇。仙草冬瓜茶,我都係飲咗一啖,甜甜地噉樣,珍珠奶茶以外嘅選擇。四季春茶,即係茶包,由於我唔想飲得咁甜,所以特登叫咗呢個,表現正常啦。總結,鋪仔細細,五臟俱全,尤其是兩個主菜

同樣地臺灣腸都係一件好穩陣嘅菜式,香腸脆皮有咬口就唔錯喇。

總結,鋪仔細細,五臟俱全,尤其是兩個主菜都表現出色,值得大家嚟試下。