2019-09-10
好耐無食台式野,係中環見到呢間非常有台灣風格既餐廳,店舖不太,非常有台灣氣息!店舖入面有非常多既台灣電影海報,木製既枱同椅子,加上射燈真的非常有特色!蘆薈桂花雪梨茶(右)$24淡淡既桂花香味加上清甜既雪梨茶,非常消暑解渴,蘆薈增加口感,不錯仙草豆漿(左)$24大大舊既仙草,豆漿不會太甜魯蛋$12/隻魯蛋非常入味,連蛋黃都入到味,正原條蒲燒鰻魚飯$139上枱個陣見到咁大條鰻魚真係嚇左一嚇,份量完全唔馬夫,而且仲有隻溫泉蛋,撈飯真係不得了!鰻魚汁甜甜地,而鰻魚非常入味,入口好快溶,一口蛋汁撈飯,一口鰻魚,非常幸福既感覺!炸花枝丸(前)$32花枝丸彈牙,外層炸得脆皮,花枝味香肉燥燙青菜(后)$28有肉燥點綴既青菜非常香口,青菜都算新鮮,配上肉燥不得了牛油清酒煮巨蜆$72/3隻小小牛油香味,巨蜆竟然食落唔韌,清酒煮過既蜆完全無腥味,清洗得非常乾淨,不錯酥炸地瓜條$38地瓜條非常香脆,用了少少砂糖炒過,甜甜地,比普通薯條更好味芋圓仙草凍$38超大碗既仙草凍,芋圓入面有芋頭泥,十分彈牙煙韌,仙草多到嚇親人,估唔到咁大碗!酥炸池魚仔$48炸脆左既池魚仔非常香口,過口癮一流貢丸湯$18是日精選:貢丸湯
蘆薈桂花雪梨茶(右)$24
仙草豆漿(左)$24
大大舊既仙草,豆漿不會太甜
魯蛋$12/隻
魯蛋非常入味,連蛋黃都入到味,正
原條蒲燒鰻魚飯$139
炸花枝丸(前)$32
花枝丸彈牙,外層炸得脆皮,花枝味香
肉燥燙青菜(后)$28
有肉燥點綴既青菜非常香口,青菜都算新鮮,配上肉燥不得了
牛油清酒煮巨蜆$72/3隻
酥炸地瓜條$38
地瓜條非常香脆,用了少少砂糖炒過,甜甜地,比普通薯條更好味
芋圓仙草凍$38
酥炸池魚仔$48
炸脆左既池魚仔非常香口,過口癮一流
貢丸湯$18
是日精選:貢丸湯(推薦)
貢丸彈牙到不得了,食落貢丸味非常香,配上清湯蔥乾蒜,飲落有丸味,出色!
每次食台灣野都叫好多小食,當自己去左夜市掃街咁,呢間店舖非常有台灣既味道!正!