2023-03-06 111 瀏覽
一起食堂喺觀塘、中環都有分店大多數人黎到都係點台式食品 但係呢度嘅日式蓋飯同麵都唔錯☺️~.🌟蝦膏豚肉櫻花蝦麵 $89呢個係冬天限定嘅拉麵☃️ 食之前可以攪拌下湯底 等蝦膏醬溶入湯底🍜蝦膏加上櫻花蝦鮮味濃郁🦐麵底用左烏冬 所以唔同平時食開嘅拉麵豚肉亦都好有心思 入口軟腍仲好香油脂.🌟蒲燒鰻魚飯 $99好大條鰻魚 而且鰻魚嘅質素好好魚肉綿滑結實👍🏻 再加上半熟溫泉蛋🥚 非常好送飯.🌟鹽酥雞 $38一碟有好多粒鹽酥雞🐔點黎當小食同朋友share啱啱好亦都可以過下食台灣小食嘅口癮😝.🌟芋圓仙草凍 $38估唔到咁大碗 絕對夠兩個人share食🤩有唔同顏色同口味嘅芋圓 仲有紅豆🫘同仙草作為飯後甜品令人好滿足😋.🌟珍珠奶茶 $24奶味較重 係經典口味🧋.🌟愛玉鳳梨綠茶 $24鳳梨🍍同綠茶🍵呢個組合第一次食味道清新 Q彈嘅愛玉更添口感
一起食堂喺觀塘、中環都有分店
大多數人黎到都係點台式食品
但係呢度嘅日式蓋飯同麵都唔錯☺️~

🌟蝦膏豚肉櫻花蝦麵 $89

🌟愛玉鳳梨綠茶 $24
鳳梨🍍同綠茶🍵呢個組合第一次食
味道清新 Q彈嘅愛玉更添口感
2023-03-05 55 瀏覽
一起食堂中環域多利皇后街2號地舖G/F, 2 Queen Victoria Street, Central估唔到小店的台灣飯那麼好吃, 份量又大碗。中午去食飯每一處都是人龍, 好彩今天提早小小下樓, 就省了很多排隊的時間, 一個小時的LUNCH TIME真是一閃即逝。一坐下立即用點餐紙剔野食先, 我第一次來,點了個$69 魯肉飯,切到大大粒肉燥,煮到入味,五花肉萬歲仲有3個前菜附送, 放一起更嘗心, 吃起多別到咁多款, 特別開心又開胃。$28 煉燥青菜大大碟$38鹽酥雞現炸,熱辣辣$78 冬日限定三杯雞飯,個汁好濃很下飯。麻油味十足,非常惹味。LUNCH TIME +$12 可以點到一杯$25以下架飲品, OR $15 有一碗迷你芋圓湯水。好多仙草,又滑又彈,芋圓有成8粒大大粒,同埋唔會好甜,岩曬想食又怕肥架人同同事吃得很飽哦, 填飽肚又要回公司努力工作了。
一起食堂
中環域多利皇后街2號地舖

$28 煉燥青菜大大碟

$38鹽酥雞現炸,熱辣辣

同同事吃得很飽哦, 填飽肚又要回公司努力工作了。
2023-03-05 49 瀏覽
今日,行行下街,見到門口個餐牌,食台灣野,好似幾吸引喎,就入嚟試下啦。入到去,見到牆上面掛左好多台灣電影既海報,都幾有特色。之後,我嗌左個豬軟骨飯,有一隻滷蛋同埋幾條菜,上面有啲芝麻同埋紅蘿蔔絲,另外,配有枝豆,紫薯,瘚餅同埋湯,個湯有少少芹菜同埋葱,幾好喝豬軟骨炆到幾淋幾好食。另外,因為驚唔夠飽。所以,額外嗌左個府城蝦卷,呢個配埋沙律醬幾好食啊!跟餐加十二蚊,有杯野飲,我嗌左杯凍綠茶。總括嚟講,呢餐都幾滿意,我下次會再嚟架
入到去,見到牆上面掛左好多台灣電影既海報,都幾有特色。
豬軟骨炆到幾淋幾好食。

跟餐加十二蚊,有杯野飲,我嗌左杯凍綠茶。
總括嚟講,呢餐都幾滿意,我下次會再嚟架

• 府城蝦卷
中環的物價較高,身為打工仔較難找到合理價格的餐廳。這間小店位於中環街市對面,雖然環境較小,但食物及價錢都十分親民,是中環當中不錯的台式飯堂啊🍚🦐蝦膏豚肉櫻花蝦麵本店的冬日季節限定品☃️麵條質感彈牙,湯汁則清爽,不會太油膩,十分容易入口。蝦膏及櫻花蝦的配搭為湯底增添一份鮮甜味✨,海洋風味濃厚🌊,鹹味適中。🐂紅燒三寶牛肉麵這碗麵配料十分豐富,包括牛𦟌、牛丸及牛腩🐮。牛𦟌雖然比較韌,但慢慢咀嚼就會感受到牛的鮮味。牛丸爽口彈牙,牛腩則入味腍滑。麵條爽口🍜,湯汁濃郁,牛肉味道突出、是不錯的的選擇。🐥鹽酥雞雞肉炸得酥脆,鹽味適中,外皮酥脆但不會過於油膩。而且份量十分多,CP值也不錯啊🍮芋圓燒仙草芋圓份量十足,外皮軟滑,口感煙韌彈牙。燒仙草帶輕微的苦澀味,卻味道回甘,十分清熱解毒。🫖冷泡白桃烏龍茶🧋仙草冬瓜茶

🦐蝦膏豚肉櫻花蝦麵

🫖冷泡白桃烏龍茶

🧋仙草冬瓜茶
2023-02-25
2023-03-02 181 瀏覽
在中環區見到一家小小的台式食堂,價錢亦非常相宜,所以進來一試。點了兩份主食及三份小食,特濃豆乳雞烏龍麵的烏龍麵份量不少,麵條亦煙韌有咬口,豆乳湯的鹹淡適中,烏龍麵亦十分掛湯,每口都帶有豆香氣。雞肉估計是雞腿捲,因肉質非常嫩滑,還帶點酒香,推薦!😙另一主食點了蔥油土雞肉飯,蔥油醬汁比例剛好,不會過多醬汁令到飯粒過於濕潤,食到最後仍有醬汁拌飯,而且上方的滷蛋非常入味呢👍滷雞翼和雞肉飯上的滷蛋一樣十分入味👍健康之選😍點了淋滿肉燥的油麥菜,想不到二十多元的份量都不少🤩府城蝦卷是令人驚喜的一道,外面的腐皮薄薄一層炸得香脆,裡面的蝦肉加入了爽口的馬蹄,令口感更豐富😊雖然不能跟餐但還是忍不住點了台式飲品,仙草冬瓜茶($24)是一早製好冰著的,不會怕冰塊溶化後味道變淡;熱黑糖薑母茶($18)亦很暖身~

滷雞翼
滷雞翼和雞肉飯上的滷蛋一樣十分入味👍
肉燥燙青菜
府城蝦卷

滷雞翼
肉燥燙青菜
府城蝦卷
2023-03-02 65 瀏覽
今日返工放lunch去咗附近嘅台式餐廳— 「一起食堂」,平日返工時間好多人,要排隊等位,反而週未假期會比較少人中環嘅食嘢真係比較貴,呢間台灣嘢性價比高,真係好高質,好正!環境好舒服,有一種日式餐廳嘅感覺,好有feel!首先食咗「原條蒲燒鰻魚飯」鰻魚成條勁大條,係大過個碗,上面有少少燒過,再加上蒲燒汁,又厚又長,好滿足,一啖飯一啖鰻魚,好正!朋友食咗「麻辣鴨血鴨胸湯面 」鴨血加埋麻辣,好夾!好惹味!仲有鴨胸嘅配搭,好加分,一試就愛上了!

環境好舒服,有一種日式餐廳嘅感覺,好有feel!

首先食咗「原條蒲燒鰻魚飯」

朋友食咗「麻辣鴨血鴨胸湯面 」
2023-03-01
45 分鐘 (堂食)
2023-02-27 62 瀏覽
收工中環食台灣野,第一時間就唸起一起食堂,皆因呢度真係令我感受到台灣地道風味,唔洗去台灣都可以食到正宗台灣菜式。主食點了一客和風牛肉飯和一碗麻辣鴨胸鴨血湯麵,和風牛肉餐還配碗紫菜湯,熱呼呼的配飯吃更暖和,大大碗的和風牛肉飯,牛肉份量還不錯,味道入味送飯更地道。麻辣鴨胸鴨血就更加體現台灣湯麵精髓,我喜歡這個麻辣味道,喜歡吃鴨胸鴨血的更加不要錯過。另外再要了一份炸花枝丸(4粒),正常發揮。甜品就點了芋圓燒仙草,原來是熱湯來的,也是第一次試,是熱呼呼的甜湯,芋圓也多喔。飲品要了一杯珍珠奶茶和asahi 無酒精啤酒,好特別的asahi 無酒精啤酒,我們研究了好久,真的無酒精,特別特別喔。
另外再要了一份炸花枝丸(4粒),正常發揮。
2023-02-17
5 分鐘 (堂食)
2023-02-26 104 瀏覽
星期六工作繁忙,延至2點半先可食Lunch,一行 3人到一起食堂,雖已過了2點時段,但小店亦滿坐,但亦慶幸有一張吉枱,不用等位已入坐。小食吉列炸生蠔美味非常,炸粉薄身香脆,蠔外脆內軟,蠔鮮有肉汁唔腥好食~good 飲品正常唔太甜~解渴清甜紅燒三寶牛肉湯麵~有牛腱、牛丸、牛肋條用料十足,牛腱牛肋條炆得淋滑,入口唔痴牙有肉味,麵質比較林少少,湯鮮甜的牛骨味,配上小食海澡、迷理小地瓜及一口小甜品蔥油雞肉伴麵~蔥油香口唔油膩,伴上嫩滑雞肉滷蛋,豐富香口美味魯肉飯~飯選用珍珠米,飯質軟綿配上魯肉的香口,美味非常鹽酥雞~雞肉唔會炸得太乾,但略厭比較淡味,帶不出鹽酥的味道,如喜歡清淡味的朋友會比較喜歡,但個人覺得唔夠味道突出,普普通通。總括小店食物高質,店員有禮,中環區收費唔算貴,下次可再惠顧

冷泡白桃烏龍茶+愛玉荔枝綠茶+愛玉鳳梨綠茶

飲品正常唔太甜~解渴清甜

蔥油雞肉乾伴麵

魯肉飯

魯肉飯~飯選用珍珠米,飯質軟綿配上魯肉的香口,美味非常

鹽酥雞

總括小店食物高質,店員有禮,中環區收費唔算貴,下次可再惠顧

2023-02-11
午餐
冷泡白桃烏龍茶+愛玉荔枝綠茶+愛玉鳳梨綠茶
蔥油雞肉乾伴麵
魯肉飯
平時好少過中環呢日有事要過一過去於是問響中環返工嘅朋友有邊間食店好介紹,佢就推介紹呢間台菜餐廳所以就嚟試下由於入座時未到午飯高峰期,所以可以即時入座唔駛等位見到入面裝修同佈置都好有台灣特色,亦掛咗好多台灣電影海報,令喜歡台灣嘅我好有親切感🥰食物方面,叫咗花雕麻油雞湯麵一上枱就聞到好香好濃藥膳味,入面有杞子、紅棗、圓肉、冬菇同埋主角雞卷花雕酒係分開裝的,但略嫌雞卷唔夠入味,同埋可能因為雞卷放咗響湯上面,所以肉質唔夠滑我反而最欣賞佢哋的服務態度非常殷勤有禮,即使放lunch高峰時間,一邊接聽外賣電話,一邊又要招呼客人入座,佢哋(其中一位可能係老闆娘)都仍然禮貌周周,甚至仍可以主動幫客人加肉燥,感覺好似真係台灣人嗰種熱情有禮,響香港真係好耐冇遇過咁好招呼的食店了!所以評分佔大部份係比服務分的,值得鼓勵!👍🏻👍🏻(睇到有兩三個comment 話服務態度好差,但我又真係完全唔覺得係咁。利申:真實體驗非打手)
平時好少過中環
呢日有事要過一過去
所以就嚟試下

由於入座時未到午飯高峰期,所以可以即時入座唔駛等位

食物方面,叫咗花雕麻油雞湯麵

2023-01-31
2023-02-24 50 瀏覽
上星期試咗觀塘店「一起食堂 」,今日去咗中環店食晚餐。呢間餐廳係食日台菜。店雖細細地,但好有台灣感覺。叫咗以下食物:🥗芋圓燒仙草台式嘅燒仙草即係熱上嘅液體仙草。芋圓好煙韌, 配埋温暖嘅仙草湯一齊食,好有口感,好温暖😋🥗滷水拼盤有豬耳、雞翼、豬展、溫泉蛋。豬耳值得讚,好軟滑😋。雞翼同豬展都好入味👍🥗原條鰻魚飯上次食過好好味,所以今日再食😋。肥美嘅原條鰻魚,面頭鋪滿芝麻、紫菜賣相好靚😍,配埋燒汁、溫泉蛋撈飯,加埋一齊食好好味。非常值得推介👍🥗原作地瓜條地瓜條炸到外脆內軟,配埋酸梅粉一齊食,酸酸咪咪,好好味,好開胃😋地址:中環域多利皇后街2號地舖

叫咗以下食物:

🥗芋圓燒仙草

🥗滷水拼盤

🥗原條鰻魚飯

🥗原作地瓜條

地址:中環域多利皇后街2號地舖
台灣菜
2023-02-20
5 分鐘 (堂食)
台灣菜
  • 原條蒲燒鰻魚飯
  • 芋圓燒仙草
2023-02-23 2923 瀏覽
一起食堂今日去中環做facial💆🏻‍♀️做完facial後就約左朋友再係附近等我🥰我地行行下原來中環街市對面有一起食堂嘅分店!!!以為只有觀塘一間😆上次試完觀塘分店,一直都想再食🤤今次咁都經過遇到,我就再食多左次😂……….🐥 特濃豆乳雞烏龍麵🍜($89)湯底好白,感覺好香濃,濃濃豆乳味😆朋友話有豆漿味😋湯頭完全感覺唔到味精,食完亦都唔會口渴,感覺好足料👍🏻而雞都好特別,已去骨,雞形成卷狀,雞肉好嫩滑,好出色🥰🤤🐥花雕麻油雞湯麵($89)跟上一杯仔花雕酒,店員教我地可以加落湯麵🍜品嚐,我先試一口未加花雕酒嘅湯底,有杞子令湯底好清甜❤️,雞肉同樣好嫩滑🤤 🧀日式一口芝士($48)炸得脆脆的,內層芝士半溶🤤🤤🤤🥬燙青菜($26)油麥菜好爽脆😋🥤愛玉荔枝綠茶($24)好fresh,加入愛玉更添口感🥰🧋珍珠奶茶($24)珍珠偏向無甜味,奶茶茶底算香濃,卡路里高,但好滿足😂🙈………..地點好方便,晚餐時段都幾多人,個日見店員姐姐一個人包攬帶位、清潔、收錢等工作,但仍然好好禮貌👍🏻………..
一起食堂
……….
🐥 特濃豆乳雞烏龍麵🍜($89)

🐥花雕麻油雞湯麵($89)

🧀日式一口芝士($48)
炸得脆脆的,內層芝士半溶🤤🤤🤤

🥬燙青菜($26)
油麥菜好爽脆😋

🥤愛玉荔枝綠茶($24)
好fresh,加入愛玉更添口感🥰

🧋珍珠奶茶($24)
珍珠偏向無甜味,奶茶茶底算香濃,卡路里高,但好滿足😂🙈

………..
………..
2023-02-19
2023-02-23 51 瀏覽
中環既舖位唔大晚市易滿座不過上菜速度快所以都唔使等好耐🌟紅燒三寶牛肉麵🌟有牛腱、牛丸同牛肋條牛肋條肉好稔但仲食到絲絲肉既質感蘿蔔勁入味麵身彈牙加配左隻魯蛋+$12🌟三杯雞飯🌟冬日限定款醬汁深色甜甜辣辣惹味岩餸飯飯粒係珍珠米粒粒分明有咬口🌟府城蝦卷🌟通常做法係黃豆皮包魚漿再加入蝦試過新鮮上菜同凍左食個皮都脆當然熱食會再好食啲🌟酥炸地瓜條🌟係個人去親台式店都必點既款🌟芋圓仙草凍🌟份量大碗一定會點一碗同朋友share既甜品
中環既舖位唔大
晚市易滿座
不過上菜速度快所以都唔使等好耐

🌟紅燒三寶牛肉麵🌟
有牛腱、牛丸同牛肋條
牛肋條肉好稔但仲食到絲絲肉既質感

份量大碗
一定會點一碗同朋友share既甜品
  • 紅燒三寶牛肉麵
2023-02-23 41 瀏覽
呢間台灣餐廳喺中環打工仔嘅午餐飯堂, 只因價錢親民味道都唔錯😊特濃豆乳雞烏龍麵 $89烏龍麵其實係日式烏冬口感煙韌彈牙, 湯底係呈乳白色嘅豆乳湯, 豆乳味香濃口味偏向清淡, 配上四大件雞卷同埋兩片腐皮吸晒湯嘅精華, 一齊食味道一流😊雞肉別處理, 一層薄薄嘅雞皮包住口感嫩滑嘅雞肉👍🏻蔥油土雞肉飯 $79雞肉切粒處理份量多, 加上炸蒜同埋滷蛋好有台式風味! 鹽酥雞 $38叫即炸上枱時熱辣辣, 雞肉炸到外脆內嫩, 雞加埋椒鹽粉味道更香口!肉燥燙青菜 ~ 食完咁多肉一定要食返啲纖維, 就咁烚菜又好似太寡, 加埋惹味嘅肉燥一齊食好好味! 五香牛腱 ~牛腱醃得好入味牛味濃郁, 而且炆得好腍口感唔錯, 如果有埋杯啤酒作為下酒菜一流👍🏻名物女性養生必飲, 冬天飲一杯成個身暖哂👍🏻

特濃豆乳雞烏龍麵 $89

蔥油土雞肉飯 $79
雞肉切粒處理份量多, 加上炸蒜同埋滷蛋好有台式風味!

鹽酥雞 $38

肉燥燙青菜 ~

五香牛腱 ~
名物女性養生必飲, 冬天飲一杯成個身暖哂👍🏻

2023-02-18
2023-02-22 32 瀏覽
去完中環街市,系附近搵下餐廳,六點已經見呢間台灣野滿座咁濟座位唔算好寬敞,裝修有台灣古早味,一齊懷緬下家鄉特濃豆乳雞烏龍麵$89奶白色的湯底有微微豆香味,雞捲似上海菜的餚肉,幾新鮮得意烏龍麵有點似橋麥麵,健康之選蒲燒鰻魚飯$99鰻魚無骨,略嫌燒汁唔夠多烤台灣香腸$32小食份量細細份,可以試多幾款香腸加蜜汁燒,甜甜地幾正肉燥盪青菜$26肉燥汁浸菜好味珍珠&仙草奶茶$24珍珠無額外加糖,所以奶茶最好唔好走糖,三分甜岩岩好
去完中環街市,系附近搵下餐廳,六點已經見呢間台灣野滿座咁濟
座位唔算好寬敞,裝修有台灣古早味,一齊懷緬下家鄉
特濃豆乳雞烏龍麵$89
奶白色的湯底有微微豆香味,雞捲似上海菜的餚肉,幾新鮮得意

烏龍麵有點似橋麥麵,健康之選

蒲燒鰻魚飯$99
鰻魚無骨,略嫌燒汁唔夠多

烤台灣香腸$32
小食份量細細份,可以試多幾款

香腸加蜜汁燒,甜甜地幾正
肉燥盪青菜$26
肉燥汁浸菜好味

珍珠&仙草奶茶$24
珍珠無額外加糖,所以奶茶最好唔好走糖,三分甜岩岩好
紅燒三寶牛肉麵 $99一上枱啲配料就完全遮掩哂成個麵,牛腱,牛丸,牛肋條麵各有2件,牛魔王大愛,牛腱同牛肋條都勁入味,特別係牛肋條,勁大舊,一啖咬入口勁滿足,啖啖肉,肉質嫩滑,有啲啲根位都炆得勁淋身,有種半肥瘦口感,勁加分,牛丸都好勁,本身睇樣無咩特別咁,但一咬入口識爆汁,牛丸汁仲好好清甜🤤特濃豆乳素菜烏龍麵 $79健康之選😋,一講健康以為會好清淡,但完全唔會,豆乳既豆香非常清甜非常濃郁,奶香奶滑咁,配料有大大粒冬菇,煮滿湯汁既腐皮,甜甜既粟米🌽同蘿蔔,仲有響鈴,成個麵完全唔會好清心寡欲,反而好豐富滿足,係幸福健康味道❤️*2款麵既麵質都係烏龍麵,麵質滑順好易入口,口感柔軟得黎仲有啲啲嚼口,好中意呢類麵食,2碗睇落好似一般份量咁,但可能個碗都幾深下,食完係非常夠飽👍🏻鹽酥雞 $38有驚喜,勁熱辣辣勁脆身,外脆內軟仲好Juicy,調味岩岩好,忍唔住一舊接一舊食左勁多🤣肉燥燙青菜🥬 $28不過不失,份量都足仙草冬瓜茶 $24仙草香氣好清,冬瓜茶唔會太甜珍珠奶茶🧋$24簡左無糖,菜底夠香,珍珠夠煙韌有咬口

紅燒三寶牛肉麵 $99

特濃豆乳素菜烏龍麵 $79

鹽酥雞 $38

肉燥燙青菜🥬 $28
不過不失,份量都足

仙草冬瓜茶 $24
仙草香氣好清,冬瓜茶唔會太甜

珍珠奶茶🧋$24
簡左無糖,菜底夠香,珍珠夠煙韌有咬口