2016-08-31 143 瀏覽
大家可能比較熟悉西貢嗰間, 不過我覺得佐敦呢間方便D喇我叫咗杯養顏既玫瑰蘋果茶, 佢落咗蘋果JAM, 所以好甜亦都試咗朋友嗰杯木瓜雪耳鮮奶一啖, 好潤, 好滑好好味大啡菇沙律大啡菇好夠稔, D 沙律菜都爽甜新鮮, 賣相亦吸引腐乳意粉有D FUSION FEEL, 一開頭都抱著懷疑心態叫, 點知食落好特別, 有D 辣味, 夠惹味又唔太咸PASTA 質感好好, 好有咬口!最愛PASTA~ 加埋蛋黃醬汁, 好濃又夠結, 蛋黃好香口軟殼蟹炸得好香脆, 有肉乳酪雪糕窩夫, 佢喺廚房整緊既時候已經聞到超香, 上碟時熱辣辣, 好好食乳酪雪糕似雪芭多D, 不過都好味, 感覺冇咁肥TIM我同朋友不嬲都唔鍾意食果醬, 但呢度既自家製果醬都好特別, 唔會好甜, 味道亦唔會好假雖然唔叫做平, 但我哋都食到好飽
大家可能比較熟悉西貢嗰間, 不過我覺得佐敦呢間方便D喇
我叫咗杯養顏既玫瑰蘋果茶, 佢落咗蘋果JAM, 所以好甜

亦都試咗朋友嗰杯木瓜雪耳鮮奶一啖, 好潤, 好滑好好味
大啡菇沙律

大啡菇好夠稔, D 沙律菜都爽甜新鮮, 賣相亦吸引
腐乳意粉

PASTA 質感好好, 好有咬口!
軟殼蟹蛋黃醬意粉
最愛PASTA~ 加埋蛋黃醬汁, 好濃又夠結, 蛋黃好香口

軟殼蟹炸得好香脆, 有肉
雪糕果醬窩夫

乳酪雪糕似雪芭多D, 不過都好味, 感覺冇咁肥TIM

雖然唔叫做平, 但我哋都食到好飽
軟殼蟹蛋黃醬意粉
2016-08-30 245 瀏覽
店名叫Let's jam,主打自家製手工果醬,不可不試!餐廳帶點田園風,環境恬靜得來令人放鬆,最適合與好友girl's talk。燒豬肉沙律HK$48新鮮的沙律菜上淋上香甜帶酸的芒果黑醋汁,醒食開胃。鋪面的豬肉絲調味得宜,不錯。桂花雪梨茶 HKD35味道清香微甜,含碎粒雪梨肉及桂花,感覺滋潤。玫瑰蘋果醬單骨雞翼 HK$38雞翼香脆,表面掃有一層蘋果蓉,吃落清甜,帶微微的玫瑰味道,而且單骨方便進食,味道不錯!黃金軟殼蟹意粉HK$108軟殼蟹炸得香口鬆脆,略嫌份量有點細。意粉方面,黃金即是用上鹹蛋黃,再加上太量蟹絲及蟹膏,意粉味道香濃,而且硬身帶少許韌性,整體配搭不錯。果醬雪糕窩夫HK$68(乳酪雪糕、玫瑰蘋果醬)來這裡又怎能錯過甜品呢!窩夫份量頗大,面上鋪滿意厚厚的玫瑰蘋果醬,味道香甜又帶玫瑰香,令人難忘!窩夫厚但鬆軟,配上微酸的乳酪雪糕、玫瑰蘋果醬及生果,口感層次豐富,為晚餐劃上滿足的句號。
店名叫Let's jam,主打自家製手工果醬,不可不試!
燒豬肉沙律HK$48

桂花雪梨茶 HKD35

味道清香微甜,含碎粒雪梨肉及桂花,感覺滋潤。
玫瑰蘋果醬單骨雞翼 HK$38

黃金軟殼蟹意粉HK$108

果醬雪糕窩夫HK$68(乳酪雪糕、玫瑰蘋果醬)
來這裡又怎能錯過甜品呢!

2016-08-29 156 瀏覽
本來是對這些小cafe形式的食店沒太大期望,不過let's jam實在有驚喜,值得大力推介!食物有誠意,環境舒服,又如Alice in the wonderland的花園一樣,而且其主打果醬有獨特之處,價錢合理,有下次!首先這裡主打自家製的果醬,在不同的食物和飲料中都有果醬的影子。點了炸薯角配士多啤利燒汁,嘩,一試驚為天人!士多啤利燒汁有一甜,同時一點果酸,意想不到地夾,薯角炸得恰好沒過火,燒汁太好味,吃得一滴不剩!All day breakfast中有香草炒牛奶滑蛋,茄汁豆,煙肉,炒磨菇,香腸,烤過的小蕃茄,和重點,厚多士!為什麼反而麵包是重點呢?因為上面的果醬超好味!果醬有數款可以選擇,有好幾款都好想一試,今次先試肉桂蘋果,真是吃到粒粒果蓉的,可見自家製作用足料,啖啖都好香肉桂味和蘋果味!麵包烤得剛剛好,香脆而不過硬,上佳之作!我的軟殼蟹意粉配芒果汁,軟殼蟹半隻,炸得卜卜脆,多肉。意粉混有無限多蟹肉和蟹膏,所以每一口意粉都非。常。好。味!試了一口芒果汁,和軟殼蟹好夾,可惜是太少了不夠喉!而且意粉實在太精彩,果醬的風頭稍被蓋過了。份量不能說大,女生來說適中,不過由於相當足料,吃罷很滿
而且意粉實在太精彩,果醬的風頭稍被蓋過了。份量不能說大,女生來說適中,不過由於相當足料,吃罷很滿足。沒相過cafe之中有如此精緻的食物,大力推!
Cafe少不了有賣相的飲料,mocha朱古力味和咖啡味兩者超濃郁的,好好味!果醬系的蘋果肉桂冰茶,非常解渴,而且甜度適中讓人欲罷不能!反而green tea latte的綠茶味稍微不夠濃,奶多於茶,綠茶控表示有點失望啊。但整體來說三杯都不俗,份量大大杯的,$45左右就是一般cafe價錢,即使過來只喝一杯都可以~
2016-08-28 1103 瀏覽
《一起果醬吧》這個很有日本漫畫感的店名,勾起我的興趣。Let's Jam 總店位於西貢,尖沙咀這間是分店。能夠衝出西貢,來到熙來攘往的尖沙咀,定必有其實力。 門前擺放了手工啤酒和一個vintage十足的木櫃,感覺非常舒適寫意。 甫進門,就見到很大的「JAM」字,醒目、易認。 咖啡店除了a la carte,還有套餐,包沙律、餐湯及甜品,還可半價加飲品。 我們2個女生,決定叫一個餐一個意粉來share。溫泉蛋剛好半熟,一切開蛋漿除除流出。,而且用料蠻多,看起來很吸引。但卡邦尼味道不夠濃,芝士味淡。意粉亦有點過軟,彈性一般。 跟餐的沙律~沙律菜夠新鮮,口感爽脆。加點芝士碎,味道更豐富。喜歡它的芒果醋汁,比一般意大利醋多了一陣果味,更加適合悶熱的夏天。 蘑菇湯蠻幼滑、足料,味道不過不失。 豬肋骨跟餐$218,單點$158。份量頗大,加上之前的意粉,這份豬肋骨我們倆吃不了。燒汁加士多啤梨果醬,聽落有點風馬牛不相及。但燒汁夠惹味,加上甜而清新的士多啤梨醬,味道出奇地夾。惟肉質有點鬆散又痴牙,口感有些遜色。 以果醬製的DIY梳打,跟餐半價$21。 梳打𥚃一早加好果醬,放在瓶𥚃加氣變梳

甫進門,就見到很大的「JAM」字,醒目、易認。

溫泉蛋卡邦尼意粉
我們2個女生,決定叫一個餐一個意粉來share。

但卡邦尼味道不夠濃,芝士味淡。意粉亦有點過軟,彈性一般。

田園沙律
跟餐的沙律~

沙律菜夠新鮮,口感爽脆。加點芝士碎,味道更豐富。

蘑菇湯
蘑菇湯蠻幼滑、足料,味道不過不失。

士多啤梨燒豬肋骨

惟肉質有點鬆散又痴牙,口感有些遜色。

青蘋果果醬梳打
以果醬製的DIY梳打,跟餐半價$21。

梳打𥚃一早加好果醬,放在瓶𥚃加氣變梳打。店員會即席把梳打在瓶內倒出,聽到瓶子滋滋聲,蠻有趣。

果醬在梳打內均勻拌拌,每一口都有清新蘋果香。

法式焦糖布丁
除了自製的果醬食品,甜品也有功架。

焦糖夠薄、夠脆,甜度剛好到位。淡淡雲呢拿香的布丁亦夠幼滑,為這餐飯畫上完美句號。
田園沙律
法式焦糖布丁
2016-08-27 178 瀏覽
人越大,有些朋友會經常聯絡,有些朋友偶有聯繫,有些卻不怎麼聯絡;而其中有些間中會見面,有些亦甚少相約見面,但不知為何,我就是那些一把某些人放在心中某個位置後,不管多久沒有聯繫,仍會在心中保留某個位置予對方,有時會不確定對方是否與我一樣,但很多時對方的回應會讓我知道我想太多了。昨天一個訊息,朋友亦二話不說於今天接我放工後與我共聚。友人提議來到這裡吃一些輕食,我亦沒有異議。這處不算好找,介於尖沙咀與佐敦之間,其實由佐敦站前來也許更近一些。我們前一天已訂位,很快便被帶到二人座位,今天雖然是星期五,但坐了接近三小時中亦沒有滿座,地方不算大,座位與座位之間其實頗接近,如可相隔多一點更好,但可能是地方有限吧!由於我不餓,故我們決定要一份All Day Breakfast,二人各點一杯飲品。這間因為自家出品的果醬而有名,由西貢開店到市區開分店,餐牌上的麵包,窩夫等都可自選果醬,按各人喜愛的口味選擇,十分有彈性,如品嚐過後喜歡,也可買一罐帶回家。剛巧個多月前友人贈送我一罐這家蘋果玉桂味的果醬,我覺得味道不錯,故亦推介友人可一試,故我們的多士便選了蘋果玉桂味的果醬。不久後,我們的飲品便來到。我要的是雲呢

不久後,我們的飲品便來到。我要的是雲呢拿紅茶,上的時候侍應會連漏斗奉上,並表示過三分鐘後便可把茶倒出來,以讓茶包有足夠的時間沉浸入味,做法亦頗為細心。紅茶雲呢拿味不突出,能夠嗅到淡淡的雲呢拿香,但味道則是普通的紅茶。友人要的是熱帶風情果醬綠茶,我沒有試,但她表示不錯,不會太甜。
雲呢拿紅茶
雲呢拿紅茶
熱帶風情果醬綠茶
食物在不久後亦送到,All day breakfast 份量絕不欺場!有炒蛋,蕃茄,炒雜菌,豬肉腸,煙肉,茄汁豆和多士。我不是每樣東西都有吃,只把有吃的稍為描述。炒蛋賣相不錯,蛋香味不算濃,但口感嫰滑。炒雜菌相信只是輕微調味已十分足夠,菇味突出。蕃茄小小顆數粒,有輕微煎香,但味道頗酸,只吃了一個也吃不下去了。茄汁豆就是一般貨色,沒有把它弄熱,冷冷的端上。肉類沒有吃,不作出評價,但友人竟可把它們吃光,相信味道頗為不錯。我們最後才吃多士,對它有點不公平,因為多士已被放至軟身,沒有剛出爐的脆口感,故多士應該趁熱吃的,蘋果玉桂味的果醬不錯,細細顆的蘋果粒增加口感層次,亦能吃得到玉桂香甜味道,甜度適中。
All day breakfast
All day breakfast
食物不過不失,沒有太令人深刻之處,但我們都不在意,在意的是今晚彼此坦承的交流,讓彼此的友誼又再深厚一些。
2016-08-26 127 瀏覽
身為果醬迷既我,一早就想試呢間餐廳,不過西貢個間對於我黎講太遠啦,所以最後都係去近D既尖沙咀呢間,店鋪裝潢同樣好有田園風格,店外放了手工啤同果醬既裝飾同介紹,未入去就已經好吸引我.餐廳提供室內及室外位子,雖然室外既位好有渡假FEEL,但我呢D怕熱既人,當然揀返室內嘆下冷氣啦果醬沙冰(雜莓)$42:好大既一杯,而且夠晒冰凍,飲左一啖感覺已經透心涼,好消暑.沙冰打得好幼細,唔會有碎冰,好順口,值得一讚,味道酸酸甜甜,好開胃.特調果醬紅茶(熱帶風情)$40:同樣好大杯,雖然唔係碎冰,但當冰溶左,味道仍保持.果醬揀左熱情果味,微甜,紅茶味濃,兩者好夾,飲落好清新.溫泉蛋卡邦尼意粉$78:份量十足,卡邦尼醬汁好濃郁,食落陣陣芝士香味充滿口腔,弄破溫泉蛋後更添蛋香味,口感更細滑,意粉煮到軟硬適中,價錢又合理.果醬九宮格多士$48:可以一次過試到9種唔同既果醬,真係好滿足.我和朋友仲一齊估食緊既係咩口味,真係又好食又好玩既一道菜,而且多士烘得脆卜卜,配埋甜甜既果醬,真係愈食愈滋味,一陣間就食晒果醬雪糕窩夫餅(玫瑰蘋果果醬)$68:賣相吸引,而且份量十足,有4件厚窩夫,雪糕有雲利拿同乳酪味我揀左乳酪味
果醬雪糕窩夫餅(玫瑰蘋果果醬)$68:賣相吸引,而且份量十足,有4件厚窩夫,雪糕有雲利拿同乳酪味我揀左乳酪味,鐘意佢夠酸酸甜甜,開胃D,口感方面一凍一熱,好有趣,味道更加豐富.玫瑰蘋果果醬,就咁聞就有好香既玫瑰味,配埋外脆內軟既窩夫,又另一番滋味.
2016-08-24 172 瀏覽
之前都黎過呢間Let's jam, 好中意呢度既環境同埋裝修, 感覺好舒服, 有遠離煩囂既感覺, 所以今日再同朋友黎到下午茶~食物選擇多左, 我地2個人要左一個小食拼盤, 九宮格多士, 一杯黑糖薑母奶茶同青檸青蘋果果醬梳打~小食拼盤好大份, 賣相亦十分吸引, 包括炸薯角, 玫瑰蘋果醬單骨雞亦, 炸香草芝士條同黑松露溫泉蛋多士條, 另配芒果芥末醬~ $118有哂4款而且份量唔小, 係幾抵食既~ 炸薯角新鮮炸起熱辣辣, 而朋友就好喜歡玫瑰蘋果醬單骨雞亦, 單骨雞亦方便進食, 而且味道有有淡淡既玫瑰蘋果醬味, 幾特別~ 不過炸香草芝士條就有點太硬~而Vi就最中意黑松露溫泉蛋多士條, 黑松露味好香濃, 將多士條點落半熟既溫泉蛋漿好好味, 多士亦烘得好香脆九宮格多士係一份多士可以試到9款呢度出名既果醬, 每款都唔會太甜, Vi最喜歡係肉桂蘋果, 木瓜雪耳同埋桂花雪梨, 呢3種都係比較特別既口味, 而且食落好清新~飲品方面, 點左黑糖薑母奶茶同埋青檸青蘋果果醬梳打, 青檸青蘋果果醬梳打比黑糖薑母奶茶較為特別, 連飲品都用左果醬, 梳打味道好fresh好香青檸味, 好消暑解渴~就係咁Vi同朋友就過左
小食拼盤
九宮格多士
黑糖薑母奶茶
青蘋果果醬梳打
就係咁Vi同朋友就過左一個愉快既下午~
2016-07-16
小食拼盤
九宮格多士
2016-08-22 240 瀏覽
如果平時收工晚飯在尖沙咀~我多數都去厚福街同山林道, 因為都真係好多好野食既!今晚, 去了山林道再轉入的松山道...你就會見到一間非常美美的小餐廳 - Let's Jam綠色的外觀好小清新, 入便是WOODEN的美式鄉村風格!超舒服同RELAX呀~~~有set dinner、brunch、dessert......同非常吸引的drink list! 因為佢有一系列是用手工果醬來特調的!! 非常特別喔!! 我就點了一杯來嚐嚐!~玫瑰蘋果梳打~會在你面前用梳打器倒出來呢~味道好正, 真係好似食緊蘋果同聞到玫瑰香, 唔會死甜, 用上手工果醬來代替調味糖漿, 健康很多呀!!另一杯是桂花雪梨茶, 好清新, 岩夏天飲, 可以降溫添~~ (老公仲叫我研究下返屋企再整比佢=.=")我地點了一個set, 另再散叫了一個pasta.set餐有跟沙律同餐湯.野菌忌廉湯, 忌廉味偏重, 菌味不太出.個人最最最滿意的 - 士多啤梨燒豬肋骨!!用上士多啤梨果醬來煮, 多了幾分清香果味~~非常開胃添~~而且豬肋骨肉很軟腍, 輕輕力一切就已經可以.超好食!!!!!! 比起平時的bbq醬更好食!!我喜歡這個呀~~卡邦尼
如果平時收工晚飯在尖沙咀~

我多數都去厚福街同山林道, 因為都真係好多好野食既!

今晚, 去了山林道再轉入的松山道...

你就會見到一間非常美美的小餐廳 - Let's Jam
綠色的外觀好小清新, 入便是WOODEN的美式鄉村風格!

超舒服同RELAX呀~~~

玫瑰蘋果梳打~

會在你面前用梳打器倒出來呢~

我地點了一個set, 另再散叫了一個pasta.

set餐有跟沙律同餐湯.
野菌忌廉湯, 忌廉味偏重, 菌味不太出.
個人最最最滿意的 - 士多啤梨燒豬肋骨!!

用上士多啤梨果醬來煮, 多了幾分清香果味~~

非常開胃添~~
而且豬肋骨肉很軟腍, 輕輕力一切就已經可以.

超好食!!!!!! 比起平時的bbq醬更好食!!

我喜歡這個呀~~
卡邦尼意粉, 仲有溫泉蛋添呀~~

將溫泉蛋打晒拌勻, 意粉充滿軟滑蛋香!

而且配料也算多!
最後, 加錢轉跟餐甜品為香蕉朱古力蛋糕!

值得轉!! 真係好好食~~

超香濃香蕉朱古力味, 材料新鮮有誠意!
兩人消費400, 不算貴! 食物環境服務都好!

推介~~~
離開前, 買一罐手工果醬回家吧~~

有好多味道都好想試呀!!!!!!!
2016-08-21 410 瀏覽
友好請看劇場我帶她松山道優閒下午茶首先必須柔美麗質這個花茶合心情很美雅致 清香醒神奇妙方法清洗疲累下午茶蛋糕配一個花茶萍果醬一字骨炸雞翅30多元件數亦可以女友要燒雞肉沙律因為吃晚飯只是早吃貪下午茶那杯正茶但也要飽腹要了海鮮意大利飯相當豐富海鮮虾與帶子都大近日忘不了意大利飯上左㽼有些機會就吃夠味夠頂㽼這個有味飯令人念念不忘好友愛上萍果醬來一個果醬紅茶一大壺下午茶真抵
友好請看劇場

• 玫瑰蘋果茶
  • 慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁
  • 慢煮三文魚配熱情果牛油汁
2016-08-21 166 瀏覽
這個週末佐敦吃brunch的餐廳 ~✨果醬雪糕鬆餅 ($68*)✨🍓鬆餅結構紮實 配上忌廉 鮮果和乳酪雪糕 很豐富!自選果醬: 熱帶風情 蘋果&菠蘿肉開胃但依稀很甜鬆餅烘得熱辣 蛋甜不粉 乳酪雪糕細滑不膩~鮮果香蕉最夾 草莓酸 但蘋果爽脆口感過硬啦✨Veggie all day breakfast ($98*)✨不喜歡煙肉的我選擇烤菇 款式普通 但色彩依舊吸引厚多士極厚 半塊也很滿足 烘得鬆脆 嚼下鬆軟配上自選木瓜雪耳果醬清新開胃 甜美邪惡烤菇濕潤多汁 炒蛋滑溜 但蛋香芝士味未算突出茄汁豆微暖 薯角帶微辣 香脆可口 會沾上油份
這個週末佐敦吃brunch的餐廳 ~
自選果醬: 熱帶風情
蘋果&菠蘿肉開胃但依稀很甜
鬆餅烘得熱辣 蛋甜不粉 乳酪雪糕細滑不膩~
鮮果香蕉最夾 草莓酸 但蘋果爽脆口感過硬啦

款式普通 但色彩依舊吸引
厚多士極厚 半塊也很滿足 烘得鬆脆 嚼下鬆軟
配上自選木瓜雪耳果醬清新開胃 甜美邪惡
烤菇濕潤多汁 炒蛋滑溜 但蛋香芝士味未算突出
茄汁豆微暖 薯角帶微辣 香脆可口 會沾上油份
2016-08-20 147 瀏覽
之前嫌西貢嗰間遠 呢間喺尖沙咀都唔容易搵地鐵站之後行十分鐘先搵到餐廳設計好靚 朋友影相影左好耐但係冷氣唔夠 因為係開住門 食食下野會出汗😅Classic All Day Breakfast ($98)有芝士炒蛋,煙肉,車厘茄,英式腸,炒蘑菇焗茄汁豆,厚多士,自選果醬整體味道唔錯 但係兩條腸嘅味道有啲奇怪 我自己接受唔到😂份量夠兩個細食既女仔 但係我比較大食 所以叫多兩個scone ($16 each)都係有得自選果醬 Scone焗返熱幾好味 果醬好清新 唔錯另外叫咗兩杯野飲, 桂花雪梨茶($38) : 味道清甜 不過冇咩特別果醬梳打($42) : 果醬mix梳打 估唔到味道會咁夾 甜甜地😛
之前嫌西貢嗰間遠 呢間喺尖沙咀都唔容易搵

另外叫咗兩杯野飲,

桂花雪梨茶($38) : 味道清甜 不過冇咩特別

下午茶
2016-08-20 210 瀏覽
木系風格帶有大自然的氣色, 也有室外的座位, 整個牆都是綠油油的, 感覺很輕鬆.我同朋友各自叫的飲品都是果醬系列的, 朋友的雜莓沙冰(左)$42, 用多款莓類製成的果醬來沖調, 味道較酸甜, 雜莓有夏日氣色, 其果香味都很重. 我叫的是特製熱帶風情紅茶(右)$40, 原本以為我叫的會偏酸, 但反而酸度不高, 微甜有清新的味道, 飲落好爽口. 兩者飲品都叫凍的, 味道沒有被冰塊沖淡, 飲到最後都仲有果味.先來的是果醬九宮格多士 $48, 雖然只是厚身烘得脆脆的多士, 但可以一嘗九個味的果醬, 滿足貪食的我們. 除了有一般幫見的藍莓, 草莓之外, 我就比較喜歡玫瑰蘋果, 桂花雪梨, 肉桂蘋果......等等呢類帶有花香或香料味的果醬. 朋友喜歡的是芒果, 熱帶風情, 青檸蘋果的酸酸甜甜口味果醬. 我們還自己玩個小遊戲, 就是食完估口味, 兩人都各答中自己喜好, 但最後的木瓜雪耳比較難估, 不過由朋友食出先. 看來這個果醬九宮格多士還帶給我們一點歡樂.食完多士當然不夠飽啦, 由於我們還叫了甜品, 所以中間叫個咸食的主菜就可以轉換一下味蕾. 溫泉蛋卡邦尼意粉 $78, 溫泉蛋流出的蛋黃汁好香滑

食完多士當然不夠飽啦, 由於我們還叫了甜品, 所以中間叫個咸食的主菜就可以轉換一下味蕾. 溫泉蛋卡邦尼意粉 $78, 溫泉蛋流出的蛋黃汁好香滑, 拌勻意粉食更滋味, 也令意粉更滑口. 意粉煮得軟硬適中, 加上醬汁好濃郁, 所以好快就被我們食完.
雜莓沙冰(左), 特製熱帶風情紅茶(右)
果醬九宮格多士
甜品時間到了, 因為製作窩夫時已經傳來陣陣香味. 玫瑰蘋果乳酪雪糕窩夫餅 $68, 有四大塊窩夫份量多又抵食, 最後的確有點飽. 窩夫做得外脆內裡很鬆軟, 而且好夠熱, 配上乳酪雪糕微微酸, 又有冷熱交雜既口感, 食完唔會好甜膩. 玫瑰蘋果醬也有好多, 味道甜甜地有淡淡玫瑰, 蘋果蓉豐富帶果香味, 配窩夫真係好夾. 最抵食是多生果, 有奇異果, 火龍果及蘋果.
2016-08-10
雜莓沙冰(左), 特製熱帶風情紅茶(右)
果醬九宮格多士
2016-08-20 122 瀏覽
每次去西貢都會見到呢間餐廳,但就總係無機會試,最近從友人口中得知尖沙咀都有間分店,對於我黎講,尖沙咀比起西貢易去好多~ 今日就專程出黎一試,順便行下街買下衫 門口放左好多款手工果醬俾你買番屋企食,價錢唔算太貴 有輕食亦有飽肚食品 全天英式早餐 ($98)老公每次去到有ALL DAY BREAKFAST點o既餐廳都一定會忍唔住order,今次都唔例外,呢個all day breakfast包含o既食物同一般o既大同小異,最特別就係可以揀厚多士上面o既手工果醬啦,果醬種類有好多,我地揀左玫瑰蘋果,果醬食落有淡淡o既蘋果味,但玫瑰味就唔算突出,我最鐘意就係佢唔會似一般果醬o個種死甜o既味道黃金蟹肉軟殼蟹意粉 ($108)好fusion o既配搭,意粉充滿鹹蛋黃o既味道,平時黃金蝦就食得多,黃金意粉就真係第一次,可能因為軟殼蟹都係海鮮,同蛋黃好夾 呢道菜俾到我好大驚喜桂花雪梨茶 ($35)杯底有好多雪梨,唔過甜,夠晒滋潤Mocha ($42)老公話咖啡味唔算濃,朱古力味較重餐廳環境坐得夠舒服,同朋友想搵個地方坐底傾下計,又或者假期黎RELAX一下就岩晒
門口放左好多款手工果醬俾你買番屋企食,價錢唔算太貴
有輕食亦有飽肚食品
全天英式早餐 ($98)

黃金蟹肉軟殼蟹意粉 ($108)

呢道菜俾到我好大驚喜
桂花雪梨茶 ($35)

杯底有好多雪梨,唔過甜,夠晒滋潤
Mocha ($42)

老公話咖啡味唔算濃,朱古力味較重
2016-07-16
2016-08-20 126 瀏覽
誤打誤撞黎左呢間位於山林道附近既cafe地方好寛敞好適合幾個朋友坐低食下野同傾計有一邊係半outdoor位以綠色既仿草為牆身感覺好舒服坐係半outdoor位亦不覺得很熱先來一碟開胃菜手撕燒豬肉配芒果油醋汁芒果醋有小小酸感覺好醒胃同清新,令人食指大動!加上手撕燒豬肉,味道不會好寡再來小食黑松露溫泉蛋伴多士條這個很特別既食法黑松露味香濃,加上香脆多士,十分美食由於沾上蛋汁,多士條感覺不會很乾😋😋海鮮意大利飯上碟材料非常豐富!滿滿的海鮮鋪在飯面!帶子煎香兩邊,鮮味十足而飯既硬度剛好,每啖意大利既汁剛剛好索哂入飯裡餐廳係以自家制的果醬放入其食物中呢款炸雞翼配上玫瑰蘋果果醬淡淡既玫瑰香味,不會過濃!👍🏻👍🏻而雞翼亦炸得香脆店家亦很細心, 雞翼是單骨的食起來會更方便而配上果醬,令人胃口大開這個必食的九宮格多士用上店家既果醬,能嚐到各款果醬味我最喜歡是桃味及玫瑰蘋果果醬😋😋這款多士滿足了我這個貪心鬼每款醬都可一試另外,喜歡店家的話 亦可以購買回家 而且價錢不貴呀👍🏻👍🏻👍🏻
誤打誤撞黎左呢間

坐係半outdoor位亦不覺得很熱
先來一碟開胃菜

手撕燒豬肉配芒果油醋汁

芒果醋有小小酸

感覺好醒胃同清新,令人食指大動!

加上手撕燒豬肉,味道不會好寡
手撕燒豬肉沙律配芒果油醋汁
再來小食黑松露溫泉蛋伴多士條

這個很特別既食法

黑松露味香濃,加上香脆多士,十分美食

由於沾上蛋汁,多士條感覺不會很乾😋😋
黑松露溫泉蛋伴多士條
海鮮意大利飯
上碟材料非常豐富!

滿滿的海鮮鋪在飯面!

帶子煎香兩邊,鮮味十足

而飯既硬度剛好,每啖意大利既汁剛剛好索哂入飯裡
餐廳係以自家制的果醬放入其食物中

呢款炸雞翼配上玫瑰蘋果果醬

淡淡既玫瑰香味,不會過濃!👍🏻👍🏻

而雞翼亦炸得香脆

店家亦很細心, 雞翼是單骨的

食起來會更方便

而配上果醬,令人胃口大開
九宮格果醬多士
這個必食的九宮格多士

用上店家既果醬,能嚐到各款果醬味

我最喜歡是桃味及玫瑰蘋果果醬😋😋

這款多士滿足了我這個貪心鬼

每款醬都可一試

另外,喜歡店家的話 亦可以購買回家

而且價錢不貴呀👍🏻👍🏻👍🏻
手撕燒豬肉沙律配芒果油醋汁
黑松露溫泉蛋伴多士條
九宮格果醬多士
  • 果醬九宮格多士
2016-08-19 110 瀏覽
很經常去山林道覓食,卻一直錯過了這間lets Jam。雖然招牌不大,但湖藍色的門面和自行單裝飾,其實很容易認。門口更放有可以買走的果jam,款式多而且很多是比較少見的配搭。店裏用木為主,配上雅緻的燈光感覺放鬆,朋友情侶也很適合來這裏用餐。晚上有set dinner,不過這天我們想要試多一點share吃所以散叫了。桂花雪梨茶和冰糖木瓜雪耳。最近比較多咳的我試了雪梨茶潤一潤,有點甜但並不是假甜那種,雪梨的甜度完全散發出來,還有陣陣桂花香。而且裏面真的有不少雪梨,還能看見杯面浮著桂花。燒豬肉沙律這是配芒果醋的,酸酸甜甜,沒想到果jam能搭配沙律而無違和感,豬肉比較乾身,配上醬汁吃就會剛剛好,如果豬肉太濕潤反而會不夾呢,而蔬菜爽脆,整體平衡點做得很好。玫瑰雞翼還以為會有醬汁另上,原來雞翼早已加入了玫瑰醬,皮脆肉嫩,咬下還有肉汁,配上甜甜的玫瑰醬好清新。雞翼是單骨的,吃起來方便又不怕失儀態,加分。黑松露菌意大利飯在很多餐廳都可以見到的菜色,反而容易版比較,做得不好即高下立見,幸好lets jam的意大利飯,飯粒硬度適中,黑松露香氣十足,入口不油不膩。環境與氣氛不錯,食物高質,相信女性都會喜歡上這
桂花雪梨茶和冰糖木瓜雪耳。

而且裏面真的有不少雪梨,還能看見杯面浮著桂花。
燒豬肉沙律

玫瑰雞翼

黑松露菌意大利飯

環境與氣氛不錯,食物高質,相信女性都會喜歡上這個地方。