上星期跟男友閒逛尖沙咀看聖誕證飾,由尖沙咀逛到佐敦,走到轉角就發現一家清新的小店,以果醬為主題蠻特別的,而且店內外的裝潢都以我最愛的湖水藍色為主調❤️ 都逛到餓了就決定進去一試!天氣急降的晚上,人流不算多~這個寧靜舒適的環境好適合與朋友們小聚呢,文青風的小店內,放著大大小小不同的椅子,相當有趣。菜式、小食至飲品有不少都以果醬入饌,果醬也有多種口味~晚餐有Dinner Set提供丫特調果醬紅茶 (For 2) $65果醬的味道可以自選,我們選了桂花雪梨,感覺上較滋潤。先下果醬,然後把紅茶倒進去...攪拌後即可享用~桂花雪梨果醬本身滋潤香甜,除了泡茶,我不知偷吃了多少^^ 紅茶得到果醬的調味,喝下去帶點甜味,味道很相配又不會太甜。手撕燒豬肉沙律配芒果油醋汁 $48很清新開胃的沙律,底部有芒果果醬,吃之前可以先混好。芒果醬的甜味稍稍中和了油醋汁的酸,不錯吃。可惜份量不算大,有點"唔夠喉"~士多啤梨燒豬肋骨(半份) $98因為想留肚吃甜品,所以這士多啤梨燒豬肋骨只點了半份,送上來的時候也比相像中多呢。二人的話點一個standard size的share也應該夠吃了!豬肋骨燒得好靚,肉質鬆軟可口~
天氣急降的晚上,人流不算多~

菜式、小食至飲品有不少都以果醬入饌,果醬也有多種口味~

晚餐有Dinner Set提供丫
特調果醬紅茶 (For 2) $65

果醬的味道可以自選,我們選了桂花雪梨,感覺上較滋潤。
特調果醬紅茶 (For 2)
先下果醬,然後把紅茶倒進去...

攪拌後即可享用~
手撕燒豬肉沙律配芒果油醋汁 $48
手撕燒豬肉沙律配芒果油醋汁

士多啤梨燒豬肋骨(半份) $98
士多啤梨燒豬肋骨(半份)
豬肋骨燒得好靚,肉質鬆軟可口~ 雖然肉汁不算多,但面頭有士多啤梨BBQ醬,甜中帶有微酸,相當開胃有特色!
士多啤梨燒豬肋骨(半份)
薯角外層香脆,裡頭是軟綿綿的,不錯呢,不會覺得太熱氣。這份豬肋骨還附有士多啤梨BBQ醬,點薯角吃更加滋味。

果醬九宮格多士 $48

我最喜歡這個果醬九宮格多士,厚身多士外面香脆,裡面鬆軟而且帶有牛油香❤️ 不過重點還是一口氣可以試到9款不同的果醬~ 每款味道各有特色,咬下去口感好之餘,味覺也同時得到滿足,果醬味與淡淡的牛油味好夾!多士黎講佢定價唔平,但也值得的~
果醬雪糕窩夫餅  $68
當窩夫配上玫瑰蘋果味果醬和雲尼拿雪糕就成了美味飽肚的甜點!窩夫送上的時候給嚇一跳了,份量比相像中大哦!厚厚的窩夫餅,香脆有份量~ 蘋果味果醬帶淡淡的玫瑰味...男友不太慣吃花味,但這果醬味道清新正合我意呢~
果醬雪糕窩夫餅
配上水果和滑滑的Cream,果醬雪糕窩夫餅為這餐飯劃上了完美的句號。
果醬雪糕窩夫餅
吃過這裡的果醬料理覺得不夠喉的話,還可以帶走果醬慢慢品嚐,這裡的手工果醬沒有超市買到的那麼甜、那麼高糖份,感覺上蠻健康的。有空我也研究一下以果醬做料理吧
如果日頭來的話,拍照應該會更美~
放假的時候再來這驚喜小店慢慢hea!
2016-11-23
  • 特調果醬紅茶
2016-11-27 166 瀏覽
星期六下午與朋友冒雨找到這間外牆裝飾著湖綠色木條的小店。進門一個大JAM字掛在牆上,一束束串著不規則木塊的吊燈從天花懸下來,整個感覺是舒服又有格調。全場座位是單薄的木板椅,以cafe而言有點不舒適。店子有一半在户外升高地台,可惜外面下著大雨,不能坐在露天地方嘆茶,店主用伸縮帆布遮起户外部分,將之變成室內。聽著雨水叮叮咚咚的打在帆布上,一邊下午茶一邊聊天,感覺也不錯。因為未吃午飯,我和朋友各點了一客deluxe all-day breakfast 和一客蟹肉軟殻蟹意粉。這個all-day breakfast 說實在比一般的份量要少。以$128這價錢可以吃到很多很好份量又大的all-day breakfast了。不過裡面的芝士炒蛋,非常好吃;而且有塊黑毛豬扒,配上他們這裡特製的蘋果肉桂jam,簡直是一絶。不過除此兩樣外其他普普通通,包括他們任我挑選9種果jam裡其中一種搽的toast,我選了木瓜雪耳,但送來時是冰涼的,與微熱的toast的口感有違和。至於軟殻蟹意粉,醬汁濃郁,味道很好,我淺嘗了點,值得推介填肚部分滿足後,就到嘆茶了。我們點了一客Black Tea for Two,是以他們自

全場座位是單薄的木板椅,以cafe而言有點不舒適

至於軟殻蟹意粉,醬汁濃郁,味道很好,我淺嘗了點,值得推介

填肚部分滿足後,就到嘆茶了。我們點了一客Black Tea for Two,是以他們自制的果Jam沖茶
。本來只可選一種Jam,加$6可以多選一種,於是我們選了青檸青蘋果Jam和玫瑰蘋果Jam。步驟是先放果醬進杯,再沖熱茶下去,等3分鐘,就可以飲用了。他們還挺有玩味地給客人一個漏斗,方便知道3分鐘是多久。用果醬沖茶我個人覺得很新鮮,他們給的兩瓶果醬也不嗇吝,我們兩人添了兩趟新茶,坐了兩個小時,才喝得完那些果醬

Let's Jam這店名語帶雙關地將人與人的相聚 (Jaming) 和果醬 (Jam) 連在一起。總體來說,除了坐得不算舒服,這裡肯定是一個可以快樂又有口福地享受一個下午的地方。
Deluxe  All-day  Breakfast
蟹肉軟殻蟹意粉
Black  tea  for  two
  • 慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁
2016-11-27 188 瀏覽
今日約左好姐妹黎尖沙咀食飯睇戲,平時食DINNER通常我會係厚福街個邊搵食,今次決定離開厚福街走到松山道既一起果醬。其實好耐之前已經聽過一起果醬既大名,但太少入西貢所以無機會試,難得佢尖沙咀開分店,緊係要黎試下啦!店都未面門面已經List左好多唔同既手製果醬,好多都係MIX唔同材料既果醬,感覺比平時既果醬特別。入到去,感覺同佢個名一樣,都係有一種好清新既感覺,木系傢私,林森文青系裝潢,好似想西貢既清幽節奏帶到黎尖沙咀,有種歇息既感覺!之前一起果醬俾俾我既印象都食all day breakfast 同甜品為主,估唔到佢Dinner都有幾多選擇。先黎飲品,左邊係真紅豆冰 ($42),好開心佢係我鍾意既紅豆粒唔係紅豆蓉,份量仲好多,而且佢唔係用一般椰奶而係用紅豆奶,所以成杯紅豆味都好濃。至於右邊既係桂花雪梨茶 ($45),清甜既雪梨蓉配上淡淡得桂花香味,感覺很清新。之後係呢到既必食推介:九宮格多士 (HK$48), 一次過可以試9款唔同既果醬,果醬必真係唔可以錯過,而且多士烘得外脆內軟。呢到既果醬普遍甜度洽洽好,而作為玉桂迷既我最愛就係玉桂蘋果醬,呢個組合既果醬平時真係唔多見,淡淡既玉桂香,

今次決定離開厚福街走到松山道既一起果醬。

其實好耐之前已經聽過一起果醬既大名,

入到去,感覺同佢個名一樣,都係有一種好清新既感覺,

有種歇息既感覺!

估唔到佢Dinner都有幾多選擇。

而且佢唔係用一般椰奶而係用紅豆奶,所以成杯紅豆味都好濃。

真紅豆冰&桂花雪梨茶
之後係呢到既必食推介:九宮格多士 (HK$48), 一次過可以試9款唔同既果醬,果醬必真係唔可以錯過,而且多士烘得外脆內軟。呢到既果醬普遍甜度洽洽好,而作為玉桂迷既我最愛就係玉桂蘋果醬,呢個組合既果醬平時真係唔多見,淡淡既玉桂香,蘋果唔會太甜;另外桂花雪梨醬都好正,有種清香既味道。
九宮格多士
意粉叫左卡邦尼意粉 ($78),蛋黃醬唔會太杰同太滯,配埋洋蔥火腿味道好香,不過如果有埋煙肉既煙燻味就更好喇。

另外意粉彈牙,唔會太淋,都唔錯。
卡邦尼意粉
最後我地仲叫左燒豬助骨($98),原本諗住呢到既咸食應該冇咩特別,但呢個RIP肉質都幾嫩同埋醃得好入味,另外佢仲配左個士多啤梨果醬點埋真係好正,酸酸地甜甜地令RIP既味道更有層次而唔係淨係得烤肉味,而且可以解滯Tim!
下面:燒豬助骨(細)
我同朋友都覺得下次要晏就時間黎多次,因為女仔影相一定會再有FEEL D,
同埋佢既玫瑰雞翼,Waffle我都好想試埋啊!
2016-11-25
九宮格多士
卡邦尼意粉
下面:燒豬助骨(細)
2016-11-27 283 瀏覽
千辛萬苦,終於等到快樂的星期五了!每逢星期五,總覺得要好好對待自己,話晒都連續辛苦了五天嘛!早前已聽說西貢的Let's Jam 很正,但耐何我這些新界人,真的沒有什麼動機踏足西貢區!好吧!近近地,去尖沙咀分店試一試好了!由於我們到達時間較早,所以人不多!店主蠻有心思的,店內的椅子差不多每張也不同。而且裝修簡潔舒適,讓人有一種輕鬆自在的感覺。我先叫了一個Classic All Day Breakfast($128),雖然名字叫Classic,但它其實包含了不少創新元素!好像炒蛋內加了芝士,使其入口更香滑;另外這個餐還包含了一份黑毛豬扒,不但肉嫩汁多,而且還可以大大增加飽肚感,兼顧到男性的食量!多士上的果醬是手工製造的,成份天然,而且還可以自行挑選味道,一共十種口味!由於味道太多了,不知從何入手,所以當時我多口問了店員意見!店員稱致瑰蘋果及桂花雪梨最多人㨂選,在二㨂一的情況下,我最後挑選了桂花雪梨!幸好,我的選擇是對的!味道清新自然,不會太甜,配上牛油一起吃,會令整個味道更香滑,不錯!玫瑰雞翼($38)是我最喜愛的單骨雞翼,進食起來更方便。而最特別的,是這款雞翼用了蘋果玫瑰果醬一起烹調的!

由於味道太多了,不知從何入手,所以當時我多口問了店員意見!
玫瑰雞翼($38)是我最喜愛的單骨雞翼,進食起來更方便。而最特別的,是這款雞翼用了蘋果玫瑰果醬一起烹調的!果醬味道甜甜的,有點像老麥的蘋果批,但由於加了玫瑰,所以味道更清新!配上外脆肉嫩的雞翼一起吃,味道異常夾。
男友是Carbonara的頭號Fans,看見餐牌上有Carbonara($78),而且還配上溫泉蛋,當下已決定要點了!意粉煮得剛好,不會太硬或太腍!重點是它的溫泉蛋,煮得非常漂亮,在中間微微𠝹開一刀後,蛋汁便緩緩的流出來,伴著意粉一起吃,正!
最後當然要叫這裏有名的甜品,是次我點了窩夫($68),配雲尼拿雪糕及青檸青蘋果醬!我覺得雪糕搭這個醬是非常對的,因為青檸青蘋果醬會有一點酸,中和了雪糕的甜味,男友本來不太愛吃甜品,但也讚這個好吃!
而且旁邊還有一點生果,感覺更健康。
若喜歡這裏的果醬,其實是可以買回家的!門口展示了各款不同的手工果醬,有興趣的,不妨買一罐回家享用
2016-11-25
  • 玫瑰蘋果醬單骨雞翼
2016-11-26 260 瀏覽
話說之前提起柯士甸道的店舖,經過時發現一間以自家製的果醬餐廳.....睇到佢地的裝潢、佈置、氣氛都好岩同朋友一齊GATHERING.....由於中午都食得幾飽,所以兩個人都只係叫左一個主食+一個小食.....炸香草芝士條 $48因為炸過的關係,香草味已經不存在,但係會見到個表面佈滿的....個粉不算厚,而芝士也做到拉絲的效果,個醬料也會減去我對炸皮的油膩感...而更感受到芝士實感....黃金蟹肉軟殼蟹意粉 $108一小部分軟殼蟹還有肉,全身更可以直接吃的,懶惰的人不用怕麻煩了....香草、咸蛋碎也增加左口味....意粉也是很幼的......所以,混起來似食撈麵咁....法式焦糖焗蛋 $38重點的甜品也出現了!藍莓醬剛好有一粒完整的俾我吃到.....玻璃般的焦糖脆面,要敲破才一起食到個焗蛋,蛋也不會焗得太老,很滑的....果醬雪糕窩夫餅 $68窩夫餅有成4大厚塊,熱情果醬、士多啤梨、奇異果、CREAM、牛奶雪糕.....簡直重量級甜品...
炸香草芝士條 $48

黃金蟹肉軟殼蟹意粉 $108

法式焦糖焗蛋
法式焦糖焗蛋 $38

重點的甜品也出現了!

藍莓醬剛好有一粒完整的俾我吃到.....

果醬雪糕窩夫餅 $68

2016-11-24
法式焦糖焗蛋
2016-11-13 345 瀏覽
呢間餐廳係西貢都算係出名嘅一間,但小丸子又點會有咁多時間突登入去食餐飯呢?好彩佢係九龍區都有一間分店可以滿足到我。今次已經係唔知第幾次帶朋友黎食,實在貪佢方便,夜晚又唔算多人,重點當然係佢嘅食物好好味,價錢又合理呢個芝士條每次黎每次嗌,真係不得了平時小丸子好少嗌炸野食,但呢個每次都唔可以忍到口。佢炸到剛剛好,一咬,仲好脆,然後一拉,嘩,拉到好長好長嘅芝士絲呀,真係好正,你仲可以點埋佢嘅蛋黃醬,個味都好夾。蟹餅係第一次食,見佢加左粒星星推介就試下啦。嗯,唔會係我至愛。我個人認為乾左少少,有番多D口感會更好另一款推介嘅~呢個黃金蟹肉軟殼蟹意粉真係好好味軟殼蟹2人分都岩岩好,重點要講佢仲加左蛋黃落個意粉度,粒粒嘅蛋黃同意粉一齊食真係好好味。好創新嘅煮法,食完都唔會覺得好濟。意粉唔算好大碟,都係2個人只係剛剛好果醬九宮格多士配上9款自家製的果醬,係呢間餐廳嘅特色,賣嘅係自家製果醬。今次嗌一個多士就可以試哂佢地嘅果醬,簡直very good啦!9款果醬包括:玫瑰蘋果,肉桂蘋果,桂花雪梨,青檸青蘋果,木瓜雪耳,熱帶風情,士多啤梨,芒果,雜莓同黑糖四物。就咁睇個名都覺得好有特色,平時冇諗過呢啲食物都
好彩佢係九龍區都有一間分店可以滿足到我。
炸香草芝士條
呢個芝士條每次黎每次嗌,真係不得了
平時小丸子好少嗌炸野食,但呢個每次都唔可以忍到口。
香煎蟹餅配芒果蛋黃醬
蟹餅係第一次食,見佢加左粒星星推介就試下啦。
嗯,唔會係我至愛。我個人認為乾左少少,有番多D口感會更好
另一款推介嘅~呢個黃金蟹肉軟殼蟹意粉真係好好味
9款果醬包括:
就咁睇個名都覺得好有特色,平時冇諗過呢啲食物都可以做到果醬搽麵包食
果醬雪糕窩夫餅
小丸子同朋友眼闊肚窄,一見到個窩夫真係嚇親,失禮哂。我地真係嗌得太多野食哈哈
呢個窩夫揀左熱帶風情,佢仲配左一球雪糕添,所以真係好好好肥
不過我個人認為佢呢一碟嘅擺位唔係好靚,好似將所有野放係碟上就算咁~~~
總結,每一次都會捧著肚子離開,小丸子真係好易滿足,飽飽
2016-11-10
果醬雪糕窩夫餅
前排男友放假,黎佐敦接我放工去食飯,去左公司附近一間的小店Café~聽同事講食過唔錯,所以就跟男友去會一會佢啦!食店就位於柯士甸道一個街轉角的位置,位置唔算難搵~可能時間尚早,店內未見太多人~食物種類多,也有DinnerSet選擇!熱朱古力(HK$35)這杯熱朱古力是有棉花糖佈滿表面,朱古力的熱度會令棉花糖慢慢融化!朱古力味不過太甜,奶味適中,不過蓋過朱古力味,邊飲邊食著半融化的棉花糖,不錯!凍朱古力(HK$38)而凍飲是男友的,凍的分別是由棉花糖改為Cream,味道相若,但凍飲又有另一翻的體驗,不過女生都是不宜渴太多凍野,所以我選了熱的!玫瑰雞翼(HK$38)雞翼只以炸煮為主,炸到金黃色,表面好脆口!而炸雞翼就以玫瑰味的蜜糖醬作為調味,味道好香,蜜糖醬不會太甜,剛好中和了炸雞翼的咸味,出奇地惹味,正!玫瑰雞翼上碟時已經切開一半,方便食用~黑松露溫泉蛋多士(HK$38)被黑松露的吸引下,就點了這個小食!溫泉蛋以原隻蛋殼盛載,上面的就是黑松露醬,先將黑松露醬及溫泉蛋輕輕伴勻~以多士條沾上黑松露蛋汁食用,濃郁的黑松露味,加打半熟的蛋汁,配合脆口的多士,這個小食特別又開胃,簡單的材料就可以做

聽同事講食過唔錯,所以就跟男友去會一會佢啦!

食店就位於柯士甸道一個街轉角的位置,位置唔算難搵~
可能時間尚早,店內未見太多人~
食物種類多,也有Dinner

Set選擇!

熱朱古力(HK$35)

凍朱古力(HK$38)

玫瑰雞翼(HK$38)
雞翼只以炸煮為主,炸到金黃色,表面好脆口!
玫瑰雞翼上碟時已經切開一半,方便食用~

黑松露溫泉蛋多士(HK$38)
被黑松露的吸引下,就點了這個小食!
以多士條沾上黑松露蛋汁食用,濃郁的黑松露味,加打半熟的蛋汁,配合脆口的多士,這個小食特別又開胃,簡單的材料就可以做出這個新鮮的味道!

卡邦尼意粉(HK$78)
卡邦尼意粉是比較多西餐廳都可以食到的,但要煮得好味實在不易~

這個意粉看落比較多色彩~
上面有一隻半熟的蛋,可以先將其混合拌勻食用比較好~

內有煙肉、菇菌及洋蔥為主,上面灑上香草作調味~

醬汁唔會過多,份量適中,剛好每一啖都沾蛋黃芝士汁,味道唔會太咸,芝士味香濃但不會太膩!

法式焦糖焗蛋(HK$38)
這間食店以JAM為題,所以這個甜品上面都有放了一些果醬,比起以往食普通的法式焦糖燉蛋顯得非常特別!

我非常喜歡食表面那層燒得香脆的焦糖,而上面的果醬是士多啤梨味,所以帶點微酸,焦糖中的甜中帶酸,好特別~
而入面的燉蛋好滑好香,份量不算太多,飯後食都唔會覺得太飽!

後記:

總括餐廳的食物質素不錯,而且配搭新穎~

而果醬作主題,所以很多食物都會有果醬作調味,不但唔覺得奇怪,而且仲帶起食物本身的味道!
2016-07-03
2016-11-05 133 瀏覽
星期六諗住返工前食個All Day ,點知9:30am去到,間舖全黑,但門又冇🔒的,我開門入去,有個𡃁仔喺廚房出黎,我問佢開舖未?佢話未,甘我再問佢開幾點?佢話吾清楚!真係激死我
真係激死我
2016-11-05
2016-10-14 236 瀏覽
一直都好想試下Lets Jam 不過去西貢就好似大長征咁 但自佢開咗尖沙咀分店後 就方便得多-果醬九宮格 $48呢個絕對是必叫der 一次過可以試哂佢咁多隻自製果醬不過每次都喺random 的 今次試唔到黑糖四物😢但喺木瓜雪耳jam 非常有驚喜 好似食緊濃縮版糖水咁 又唔會太甜仲有個菠蘿果jam 配埋麵包食就好似食緊麵包版鳳梨酥❤️多士又焗得表面好香脆 但入面好軟糯配埋咁多種手工果jam 真喺好夾好好食-士多啤梨果醬焗豬肋骨 $98/半份首先要讚嘅喺個rib 唔會韌到切唔到試過有次喺其他地方食 切咗勁耐 我嘅進度都喺0成餐食到好似練臂力咁反而今次喺到就食得好輕鬆 而且亦都炆得好入味配埋士多啤梨果醬酸酸甜甜咁 食落好開胃仲有薯角又炸得好脆 仲要喺厚切好後悔嗌半份咁少😩-士多啤梨梳打 $42佢嘅排頭絕對喺隆重登場 首先由侍應搖一搖 𢳆一𢳆 再倒出黎的我最初仲以為喺街嗰啲行貨 就咁擺佢喺底再加梳打水落去 自己攪均 結果成杯就頭幾啖好甜 後面就愈飲愈淡相反呢到就由頭飲到落尾 都好濃味士多啤梨果醬飲得出喺自然 真士多啤梨嚟唔喺藥水味 所以成杯都飲得好開心❤️-真 · 紅豆冰 $42佢呢到真喺紅豆冰

果醬九宮格 $48

士多啤梨果醬飲得出喺自然 真士多啤梨嚟

唔喺藥水味 所以成杯都飲得好開心❤️

真 · 紅豆冰 $42
真 · 紅豆冰
佢呢到真喺紅豆冰 不過喺真喺用紅豆冰嘅配方先打成smoothies

再加入粒粒紅豆 所以每啖都好香紅豆味 奶味俾紅豆味搶咗啲啲😂

如果飲厭咗傳統紅豆冰 是絕對可以試下呢個比較創意嘅真 · 紅豆冰
2016-07-31
士多啤梨果醬焗豬肋骨
2016-10-14 182 瀏覽
一直都非常喜歡尖沙咀/佐敦交界附近嘅環境,都有恬靜嘅感覺。Let's Jam位處呢個地帶,都被感染著有呢個氛圍。裝修帶有田園氣息,所以Dinner set所提供嘅田園沙律,亦都有著同樣嘅感覺,沙津菜配上芒果果醬,味道唔太酸,醒胃清新,配搭有著良好嘅效果。接著係意式雜菜湯。湯水以真材實料烹調,所以味道必然係濃郁而又令人滿足!而主菜則選擇左玫瑰蘋果汁拌安格斯牛拼布甸。擺設夠精緻之餘,味道亦唔錯,安格斯牛扒慢煮到5成熟左右,保存到吸引人嘅粉紅色肉質,肉嫩易嘴饞。配埋玫瑰蘋果汁作醬汁,有少少果醬味,配搭新鮮而不失美味。最後嘅甜品焦糖燉蛋同樣用上果醬作點綴,令本身香滑creamy嘅燉蛋加添另外嘅滋味,突破平時嘅框架。飲品係跟餐半價,名稱叫紅豆冰,不單係紅豆凍飲咁簡單,而且係將紅豆轉化成沙冰狀態,形成一杯夏日透心涼嘅飲品!
2016-08-04
2016-10-14 240 瀏覽
是日同朋友食下午茶,在佐敦成日經過都未試過食呢間,今日終於試到了。環境精緻,舒適寬闊,在鬧市之中很有渡假FEEL,再加上平日下午沒有很多人,十分寧靜。跟朋友食BRUNCH, 我叫了士多啤士醬燒肋骨$98,鹹食再配上甜的果醬,配搭新穎,燒肋骨不錯,士多啤士醬新鮮不會太甜。朋友叫左All day breakfast,芝士炒蛋好正,當然這裡果醬是主打,朋友說果醬配厚多士是非常好吃。肉桂蘋果茶 & 木瓜雪耳鮮奶,木瓜雪耳鮮奶很好飲,好多雪耳+木瓜肉,女生必飲呀!p.s. 餐具好靚,食野都開心d門口有show哂d果醬,食完有興趣都可以買走,查麵包同飲黎飲都不錯,秋天來了,乾燥時飲返杯非常合適。剛剛好$300有找,雖然不算便宜,但偶爾來吃都不錯,食物環境都好。
士多啤士醬燒肋骨
all day breakfast

p.s. 餐具好靚,食野都開心d
木瓜雪耳鮮奶
2016-08-25
士多啤士醬燒肋骨
all day breakfast
木瓜雪耳鮮奶
2016-10-14 1644 瀏覽
一直想試西貢店,但對於我嚟講實在太遠,所以選擇左試尖沙咀既分店(其實佐敦先岩)。入夜環境原來頗有情調,而且有戶外座位,但天氣太熱,還是室內比較適合我。星期一晚上都坐滿7成,其餘日子都應該比較滿座。九宮格 $48呢個可以一次過試晒9種佢地自家調配既果醬口味,滿足晒多心既我。厚多士焗得鬆脆十分香。每種味道都新鮮製,清清甜甜,唔會覺得滿口沙糖既感覺。一路食一路估食緊咩口味都幾好玩。玫瑰雞翼 $38最欣賞佢單骨,令女士可以食得lady好多。玫瑰雞翼意思係用玫瑰果醬調味,令雞翼帶甜。可能我唔鍾意炸物,我覺得雞翼炸度適中。黑松露野菌意大利飯 $88呢個屬濃味之選。既creamy又重松露野菌味。米飯有口感,我喜歡,但有d朋友可能會略嫌有點硬。特調果醬紅茶 $45 (玫瑰蘋果)紅茶同果醬係分開上,所以客人可以選舉果醬既口味 。 然後店員就會拎茶壺、果醬同 「流豆」嚟。「流豆」流完一邊就代表茶既熱度已夠,客人可以飲用。 呢個飲品既好處係可以自己調製甜度,鍾意加幾多果醬就幾多。果醬奶昔 $40 (木瓜雪耳)呢款亦一樣,客人可以選舉果醬既口味 ,今次我選擇木瓜雪耳以形補形一 下,哈。 味道淡甜,嘗得出無另加
九宮格 $48

玫瑰雞翼 $38

黑松露野菌意大利飯 $88

特調果醬紅茶 $45 (玫瑰蘋果)

果醬奶昔 $40 (木瓜雪耳)

呢款亦一樣,客人可以選舉果醬既口味 ,今次我選擇木瓜雪耳以形補形一 下,哈。 味道淡甜,嘗得出無另加糖。但只有一個牛奶樽既分量,略嫌太少。

**有加一服務費*
2016-07-25
3K
2016-10-13 206 瀏覽
又到了山林道搵食,呢度真係勁多野揀,今晚試下呢間挻出名的果醬西餐廳。先點了一人一杯凍飲,天氣太熱了,飲返杯凍野降降溫。點了mocha, green tea latte同玉桂蘋果茶。mocha的朱古力同咖啡味都很濃,兩者平衡做得很好。green tea latte味道較淡,綠茶味欠奉,倒飲到勁重奶味。玉桂蘋果十分香甜,就係老麥的蘋果批味啦。食物點了澳洲和牛漢堡,漢堡包軟腍,一切就分開,一人一半試下。漢堡肉嫩滑多汁,肉味濃郁,芝士半滆,加了新鮮生菜,蕃茄,更加豐富口感。薯角炸得香口,最正係個蘋果燒汁,酸酸甜甜的同薯角好夾。另一樣叫了英式早餐,配上玫瑰蘋果果醬,蛋炒得嫩滑,蘑菇鮮嫩,煙肉腸仔咸香,好好味喎,重有主角嘅厚多士同果醬,甜甜的散發淡淡玫瑰香,真材實料無添加呢。最後追加了一客甜品,窩夫配乳酪雪糕,窩夫有四大件,厚身富蛋香,做得不錯喎,生果新鮮,乳酪雪糕酸酸的,果醬要了玉桂蘋果,同飲品一樣味的,香口又甜美。食物好好味,自家制果醬甜美又天然,食得安心又放心

食物好好味,自家制果醬甜美又天然,食得安心又放心
2016-07-23
2016-10-13 1224 瀏覽
因聽聞有九宮格多士, 既然咁特別 ,所以便到此一試。此店舖在松山路中間位置,門口又凹了入去,所以並不起眼,但設計好特別,明顯是經過精心策劃。店外放了不同味道的自掣果醬。 價錢分別由48元至58元不等。亦有酒售賣。店內裝修一樣给食客有好舒服的感覺,三五知己聚會好適合。主角到了,九宮格多士,九款果醬的多士,48元。多士外脆内軟,當然有微微熱啦,但第一口吃士多啤梨味,有點怪,因士多啤梨果醬較凍,吃下有點失色,而且比較甜,雜莓醬也是較甜一族,玉桂蘋果有點澀澀地, 青檸青蘋果及熱帶風情,味道比較清甜,芒果味道也不錯,總括都是very good 👍。玫瑰蘋果酱單骨雞翼, 單骨即是把雞翼分開兩件,每件只有一條骨,一碟有8件單骨雞翼,雞翼皮好脆,雞翼肉好 嫩兼多汁,但太细隻了。第一次吃甜雞翼,估不到果醬可做醃料,亦可做不同飲品及小食,今日真是大開眼界。再來一杯青檸青蘋果醬奶昔,40元,好细支,味道較甜,質感好濃,似飲乳酪。
因聽聞有九宮格多士, 既然咁特別 ,所以便到此一試。
亦有酒售賣。
店內裝修一樣给食客有好舒服的感覺,三五知己聚會好適合。

主角到了,九宮格多士,九款果醬的多士,48元。
,總括都是very good 👍。

• 玫瑰蘋果醬單骨雞翼
  • 果醬九宮格多士
Jam 從來都唔係我杯茶,因為我好中意花生醬! 平時去茶餐廳都一定揀醬多。但見咁多好評,又好想試下! 假日黎得brunch ,叫左個ribs ,蟹肉意粉同toast! 三樣雖然都係(佢地推介),但咸既都好伏,個ribs d肉好淋,個意粉無味,勁失望囉! 唯一可取係跟ribs既薯角! 但炸野好難難食得去邊既!好彩個toast 有d驚喜,好軟熟同d jam 好襯又唔太甜! 每舊都唔同jam 要食落先知係咩!不過要近五十蚊,有d貴! 唔夠飽,再叫左個scone set ! 始終係cafe,甜既都好似做得好d! 杯cuppincino 都唔錯,夠濃又大杯,仲有肉桂粉係面飲完即時上反電!一面食scone 飲咖啡,好滿足!除左pasta 同個 ribs , 依間cafe都值得再來!

Toast  with  homemade  jammmmm
飲完即時上反電!一面食scone 飲咖啡,好滿足!
Cream  tea  set
Cream  tea  set