2020-05-02 179 瀏覽
上次食過一起果醬之後,印象都真係幾深刻,除左有大大嘅連儂牆之外,亦令我對果醬改左觀,有翻啲好感,難得放假,一於去一起果醬jam下啦😉果醬九宮格多士$55🍞有左上次嘅經驗,今次更易分辨岀邊款打邊款(其實都幾好玩😂)黃金蟹肉軟殼蟹意粉$119🍝仍然覺得呢到嘅質素比岀面街嘅軟殼蟹意粉好食好多倍🤤果醬奶油窩夫配鮮果配飲品$58果醬我揀左蛋黃菠蘿,因為真係幾新奇,幾獨特,菠蘿嘅汁感,令窩夫同忌廉感覺無咁膩。飯品我就揀左桂花雪梨,飲落都幾甜下,但飲完好涼爽😂

果醬九宮格多士$55🍞
有左上次嘅經驗,今次更易分辨岀邊款打邊款(其實都幾好玩😂)

黃金蟹肉軟殼蟹意粉$119🍝
仍然覺得呢到嘅質素比岀面街嘅軟殼蟹意粉好食好多倍🤤

果醬奶油窩夫配鮮果配飲品$58
  • 黃金蟹肉軟殼蟹意粉
2020-04-28 335 瀏覽
📍Let’s Jam 一起果醬🌟佐敦🧚🏻‍♀呢間熱門黃店想試左好耐 今次終於比我book 到位去試試 由外黃到內既Let's Jam 門外貼到門內既連儂牆 入得黎食既都係自己人🤤 枱同枱之間嘅距離適中 同朋友閑談起上黎都好舒服 我地就簡左坐係半室外既座位 微微既陽光溫暖 又唔怕比太陽直曬 坐得舒服🥰⁣⁣🔶 Cream Tea Set - scone*3 w/clotted cream & Homemade Jam⁣💰79⁣👅7/10⁣今次黎嘅最大目的就係食佢個Scone啊!⁣ 熱辣辣上枱架🔥 牛油🧈既香氣撲鼻⁣外脆內棉 但有小乾🐪⁣⁣🌹🍎Homemade Rose& Apple jam 👍🏻⁣開頭有小擔心會係小伏既番梘🧼味 ⁣估你唔到🧡冇伏!仲要係正既!⁣🌹’s花香同🍎’s甜味好夾! !⁣⁣🔶黃金蟹肉軟殻蟹意粉🍝⁣💰109⁣👅7/10⁣賣相十分精緻✨⁣軟殼蟹出色!炸粉夠薄 入口仲要熱辣辣🔥⁣要為蟹肉嘅份量🏋🏻鼓掌👏🏻 差唔多每一啖意粉都食到鮮甜既🦀⁣但係對於重口味既我,鹹蛋黃嘅味就唔太夠喉👉🏻👈🏻⁣⁣.⁣🧞‍♂實在太受歡迎!🤓大家記得提早喺OpenRice訂位呀!(之前2次即興去都無位
📍Let’s Jam 一起果醬🌟佐敦

💰109⁣
👅7/10⁣
賣相十分精緻✨⁣
軟殼蟹出色!炸粉夠薄 入口仲要熱辣辣🔥⁣
但係對於重口味既我,鹹蛋黃嘅味就唔太夠喉👉🏻👈🏻⁣

.⁣
🧞‍♂實在太受歡迎!🤓大家記得提早喺OpenRice訂位呀!(之前2次即興去都無位😟)⁣ 💛 屬於香港人既黃金週is coming soon lah 不妨跟住我地一齊支持黃店🤚🏻☝🏻fighting 💪🏻
2020-04-20 6190 瀏覽
深黃名單必定榜上有名,罷工幫手足樣樣做足❗️招牌自家製果醬配多士,但亦有意粉意大利飯扒窩夫甜品,嘢食雖然唔算好平不過食物質素高係好食對得住個價錢😋👍🏻 小店比想像中闊落,樓底好高所以好有空間感,格局坐得舒服。 星期五晚上六點左右幫襯,開始陸陸續續都好多人排隊,小編算早所以都掹車邊入到,記得穩陣啲book定枱!💛黃店認證: 示威最初期已支持三罷;無論Fb ig都清楚表明立場;店面與舖內都係連儂牆;收據亦印有口號。.👓果醬九宮格多士 $55分別有9款不同的果醬,包括桂花雪梨、玫瑰蘋果、肉桂蘋果、士多啤梨、冰糖木瓜雪耳、紅酒啤梨、雜莓、熱帶風情、黑糖四物。食得出每款都有唔同酸甜變化,果醬啖啖果肉但唔會太甜似食緊糖咁,好啱幾個人一齊share。老實講多士邊有啲硬唔夠香脆,不過中間軟心位麵包夠鬆軟比較可口。雖然果醬好食,不過整體多士唔算好出色話令人感到驚艶係必食一定要叫,反而覺得意粉同意大利飯有驚喜幾好食🤣評分:6.5/10👓意式青醬雞肉意粉 $99青醬(香蒜醬)帶點甜味有別於平時偏鹹,意粉正常但配埋洋蔥和青醬變得濃郁creamy好食,比起奶油醬無咁膩。雞肉真係超級嫩滑似慢煮,雖然唔係烤雞有脆邊但
1991 瀏覽

👓果醬九宮格多士 $55
評分:6.5/10
👓意式青醬雞肉意粉 $99
雞肉真係超級嫩滑似慢煮,雖然唔係烤雞有脆邊但依種煮法同樣好食,而且雞肉厚身大嚿,雖然望落去肉量好似好少但實質唔係㗎。
評分:8/10
👓龍蝦汁海鮮意大利飯 $129
龍蝦汁夠稠身creamy,意大利飯軟硬度適中,吸晒醬汁嘅精華,沈上香草調味剛好,唔會太鹹或太淡。海鮮分別有兩隻大蝦、兩隻青口和帶子,事前有煎香過完全唔馬虎。份量唔算好多但偏漏所以一個人食剛好。
評分:8.5/10
2020-04-20 264 瀏覽
[🇭🇰香港- 尖沙咀].黃金蟹肉軟殼蟹意粉,意粉軟硬度啱好,炸軟殼蟹好香脆,忌廉汁加咗鹹蛋黃,更加惹味但係就變咗好heavy,所以share會好啲同埋變左唔係好食到蟹肉;All Day Breakfast嘅配搭同平時食嘅差唔多,最特別係好厚身嘅多士配自製製jam, 揀咗玫瑰蘋果,個人覺得冇乜驚喜.🔻🍽 一起果醬📌 地址: 尖沙咀松山道15-17號地下D舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforcafe #tummysreadyforwestern #tummysreadyforpasta
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🍽 一起果醬
📌 地址: 尖沙咀松山道15-17號地下D舖
2020-04-12 295 瀏覽
某日要去尖沙咀取貨順路去食,呢間舖金黃的程度真係不用說,不只普通的連儂牆!All day breakfast ,黃金軟殼蟹意粉,玫瑰蘋果茶,真紅豆冰,樣樣都好!起正,一定要支持!其中紅豆冰D紅豆真心食唔係D普通茶記料
2020-04-09 350 瀏覽
之前都介紹過呢度,而且上次仲有少少失望。不過見隔咗一排,又成日經過,所以決定比多一次機會佢,話晒都咁多人推薦話好食!!再加上呢度環境唔錯,可以同朋友吹下水,慢慢食~~食物方面,個人覺得呢度嘅意粉真係唔太出色~如果要來試嘅話,我會建議試佢自家製嘅果醬!之前試過下午茶食佢個toast都幾抵食,味道都唔錯~.the last time we came to this place we were slightly disappointed ☹️ but decided to give it another try since so many people have recommended it 👍 in terms of the food, wasnt really super impressed with the pasta or their risotto 😔 but if you do come, i would suggest you try their jam! their afternoon tea set is pretty affordable & it taste pretty
the last time we came to this place we were slightly disappointed ☹️ but decided to give it another try since so many people have recommended it 👍 in terms of the food, wasnt really super impressed with the pasta or their risotto 😔 but if you do come, i would suggest you try their jam! their afternoon tea set is pretty affordable & it taste pretty good 😋

《黃金蟹肉軟殼蟹意粉》$119 😋
𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 & 𝐒𝐨𝐟𝐭-𝐒𝐡𝐞𝐥𝐥 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐚𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐘𝐨𝐥𝐤 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞
鹹蛋黃醬嘅味道唔太出,只係會食到一粒粒鹹蛋黃係意粉裏便,同埋唔知點解有少少甜味咁樣,整體來講,個醬汁真係做得麻麻🥺
不過軟殼蟹都炸得幾香脆,炸粉唔會話太厚!而且蟹肉嘅份量都算幾多下。意粉嘅軟硬度都適中,份量都足夠。
全天英式早餐

《全天英式早餐》$109 😋😋
都係果句啦,出街食all day breakfast真係好唔抵,但自己又會成日都好唔爭氣咁出街食🤣
出街食最大嘅分別應該係個炒蛋,但呢個炒蛋無特別大嘅驚喜,純粹係一個炒得都唔錯,幾香滑嘅炒蛋。而且bacon有啲太過油,整體普通。
不過都想讚一讚下塊多士,厚身得來又幾香脆。今次揀咗菠蘿jam,同呢度其他果jam一樣出色,好味~
𝐋𝐞𝐭’𝐬 𝐉𝐚𝐦 一起果醬 @letsjam_
📍 #BELLYwongs_TST #BELLYwongs_jordan #BELLYwongs_saikung
#BELLYwongs_pasta #BELLYwongs_cafes
全天英式早餐
喺西貢買過佢地既果jam,今日黎尖沙咀分店食晚飯,內街相對僻靜,有少少西貢既世外桃園mode既😆同朋友三個人睇完menu,都好多野想食,所以揀左一個係set,其他散叫。Set有湯有沙律再有甜品,再半價叫野飲,其實都幾抵玩。我地就揀左慢煮西冷做set,另外叫多個慢煮豬扒。湯好濃郁夠味,飲落好足料👍🏻沙律個醬汁特別,果然係果醬起家!兩個main course既慢煮都不錯,可以見到仲有啲粉紅色!!恰到好處地唔會太un,而且好嫩口😋😋芝士條都正,醬汁都好好,不過再熱啲拉絲感會仲正,怪我地又影一輪相又傾左陣先開始食😆😂(老毛病戒不掉)單骨雞翼都不錯呀,但上碟時同芝士條有啲似😆😆😆單骨方便,外皮脆炸內裡肉滑,可encore。野飲方面分別左桂花雪梨茶、玉桂蘋果茶同埋冰糖雪耳,三款都好養生健康!甜品叫左個好多人叫既九宮格多士,可以試九種果jam😆,啱哂女生們影相打卡,仲可以咩都試到,另外叫左個英式鬆餅,都很不錯,可自選一款果醬配襯的。仲有個set跟埋既蛋糕,正常發揮,另外叫既甜品吸引啲😆😆 總括而言,我覺得呢間係值得再去!下次可以試埋其他😋😋

• 果醬九宮格多士
  • 玫瑰蘋果單骨雞翼
  • 炸香草芝士條
  • 慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁
2020-03-15 400 瀏覽
門口貼滿memo 十分顯眼和易認。還有粉綠色的門面,田園風也非常少女。主打果醬主題的餐廳確實少之又少,亦都很有新鮮感。首先果醬的選擇非常之多,有足足11種口味。不答是普通士多啤梨,還是特別的冰糖木瓜雪耳都可以滿足到貪食的人們。宇治抹茶拿鐵可能是為了襯托果醬的香甜味,這杯拿鐵比一般更少甜,茶味較濃。由於茶味較濃,苦澀味也較重。英式奶油鬆餅首先,鬆餅鬆軟,牛油超濃郁。經典的士多啤梨果醬,也是香甜可口。果醬搭配鬆餅一流。果醬奶油窩夫配鮮果(玫瑰蘋果果醬)窩夫熱辣辣上枱,入口還是脆卜卜的,同時食到雞蛋香味。空氣感不重,不錯。玫瑰蘋果果醬,一開始以為會好甜,事實上卻不是這樣,而是十分清新。自然的玫瑰味不是一般食用化學甜味,而是淡身好多倍,同時帶花香味。另外,蘋果的青爽口感也是很出味。

宇治抹茶拿鐵

英式奶油鬆餅

果醬奶油窩夫配鮮果(玫瑰蘋果果醬)
2020-03-14 334 瀏覽
從舖頭嘅外觀就知道係一間黃店,佢只可以喺openrice book 位,冇得電話book。如果openrice 啲時間唔啱就要walk-in la星期五夜晚7:15到,前面大約10個人等位,等到8:05先有得入,但入到去發現好多枱都 reserve 咗,所以就等咗好耐。Dinner set 有湯,沙律,main course 同一件 cheesecake,覺得唔係好吸引,最後都係散叫。軟殼蟹蟹肉意粉,除咗有半隻軟殼蟹之外,個意粉仲有蟹肉。上菜仲熱辣辣,趁熱食都幾好味。慢煮西冷配蘋果汁,個汁有啲小但都好香甜。牛肉好軟,唔會韌,但牛味唔係好重。英式鬆餅配自製果醬,約10種自製果醬可以揀,揀咗香橙。果醬香甜,有橙香,入邊仲有橙皮,但一啲都唔澀。鬆餅外脆內軟,配上果醬食好好味。整間餐廳食物質素都唔錯,同平時啲cafe 比喺 above standards,而且仲係黃店,值得排隊。

2020-03-09 293 瀏覽
黃到金既西式cafe! 店內外都有密集式連儂牆,密集到有啲恐怖英式鬆餅配果醬(肉桂蘋果) $22Toast Almond Latte $45一場黎到<一起果醬>,梗係要食下人地啲果醬!嗌左一個鬆餅,可以配一種果醬,就揀左特別啲既肉桂蘋果。鬆餅幾好食但唔算特別,無話特別重牛油香。Toast Almond Latte好香杏仁味好好飲果醬九宮格多士 $55依度既招牌菜就係依個九宮格多士喇!其實就係一塊厚多士,各搽九款醬上去,話特別真係無乜特別…不過上面既果醬,當然都係佢地既自家製果醬。同朋友2個人share依個,真係切到天荒地老,每款食得一少啖,但就當係果醬TASTING咁食囉。塊多士本身就有啲乾既…龍蝦汁海鮮意大利飯 $129但好多朋友都認同,其實佢地最好食既唔係啲醬,而係啲意大利飯。依碟意大利飯我都睇中好耐,又真係幾好食。軟硬適中、個龍蝦汁夠濃稠,海鮮又夠多、事前有先煎香過。PORTION SIZE比較細,但女仔都夠食。

英式鬆餅配果醬(肉桂蘋果) $22
Toast Almond Latte $45

一場黎到<一起果醬>,梗係要食下人地啲果醬!
嗌左一個鬆餅,可以配一種果醬,就揀左特別啲既肉桂蘋果。
鬆餅幾好食但唔算特別,無話特別重牛油香。
Toast Almond Latte好香杏仁味好好飲

果醬九宮格多士 $55

依度既招牌菜就係依個九宮格多士喇!
其實就係一塊厚多士,各搽九款醬上去,話特別真係無乜特別…
不過上面既果醬,當然都係佢地既自家製果醬。
塊多士本身就有啲乾既…

龍蝦汁海鮮意大利飯 $129

PORTION SIZE比較細,但女仔都夠食。
2020-03-08 266 瀏覽
又一間高質黃店💛💛同朋友食下午茶一早喺OpenRice book咗位❤️一早就聽聞呢度啲果醬好出名仲係自家製添!門面好易認得出,行過嘅時候見到,淺淺嘅粉綠色,門口貼滿memo,就係呢到啦!今次試咗佢哋嘅下午茶食,價錢圍繞係$48-$78 加一,仲包一杯$36既嘢飲添!桂花雪梨果醬奶油窩夫🧇+鮮果 $58 (8.5/10) 個窩夫嚟到嘅時候仲係熱嘅,咬落去仲要係脆脆地!亦都有豐富嘅蛋味!唔會淨係得空氣。值得一讚係個果醬,清清地嘅桂花雪梨味配埋個窩夫真係一絕!比起平時食開牛油花生醬真係好特別❤️佢啲生果嘢都好新鮮😭🥳簡單來講性價比好高,推薦大家嚟試!芝士肉醬釀大啡菇+蒜蓉法包 $48 (7/10)大啡菇好juicy,配料亦都好足夠!mozerella cheese 有拉絲效果,但又唔會太重未啫咗肉醬既味道,食完都唔會太漏🥳不過個蒜蓉法包就做得有啲太硬,好難咬🥺沙律🥗普通玫瑰蘋果果醬茶 (8/10)我極度推介呢款!飲落真係有淡淡的玫瑰蘋果香味,重點係一啲都唔會過甜好好飲呀!冰糖木瓜雪耳茶 (7/10)朋友同我飲完都覺得玫瑰蘋果比較好飲,但鍾意再淡味d嘅朋友就可以試吓呢款,飲落都幾清甜店入邊貼滿m
又一間高質黃店💛💛

桂花雪梨果醬奶油窩夫🧇+鮮果 $58 (8.5/10)
個窩夫嚟到嘅時候仲係熱嘅,咬落去仲要係脆脆地!

芝士肉醬釀大啡菇+蒜蓉法包 $48 (7/10)

玫瑰蘋果果醬茶 (8/10)
好好飲呀!
冰糖木瓜雪耳茶 (7/10)

店入邊貼滿memo❤️香港人,加油!💛
2020-03-07 4964 瀏覽
Let’s Jam黃店!一直都想試一起果醬的招牌食物: 果醬九宮格多士,而且這間餐廳是黃店,無論是牆上或門上都變成連儂牆,好靚。餐廳位置在佐敦地鐵站附近,行去十分方便,我們下午十二時半去到,看到門外有酒精搓手液供人消毒和紙袋給客人放入口罩,衞生防疫意識很高,一讚!坐下之後,門外都有不少人要排隊等位了,所以如果不想等的話,就最好早點過來吃吧。朋友之前在西貢分店吃過一起果醬,他說西貢沒有Lunch set吃的,這裏lunch set每天都有不同的選擇,我們一人一個lunch set要沙律,額外點一個果醬九宮格多士,朋友喜歡雜莓果醬沙冰,所以套餐以外點了沙冰喝。一起果醬的食物質素真的不錯,我們都很滿意,下次一定會再來!果醬九宮格多士$55- 這個多士果然是招牌推介!多士厚厚軟軟的,有牛油香味。九種果醬裏面我們最愛的是雜莓,酸酸甜甜的,跟士多啤梨醬差不多味道。木瓜雪耳、香橙較有口感。菠蘿醬味道特別,有微微的鹹蛋黃味。其餘那些蘋果、雪梨醬味道芳香,跟多士好配合。可以一次過嘗試九種水果果醬,好滿足,高度推介!田園沙律- 沙律菜配熱情果油醋汁,還有些水果顆粒,味道偏酸,好開胃。雜莓果醬沙冰$44-
果醬九宮格多士$55

雜莓果醬沙冰$44
- 朋友很喜歡這沙冰,我嘗了一口,有很多果肉有口感,味道像利賓納。
英式早餐$98
- 早餐好豐富,還有厚多士,果醬是自己選擇味道。煙肉沒有煎得焦脆,有火腿的口感,不錯。芝士炒蛋很滑,有芝士拉絲效果。
黃金蟹肉軟殼蟹意粉$78
- 我們吃完沙律、九宮格多士,朋友吃英式早餐到一半,意粉才煮好上枱。軟殼蟹意粉賣相十分吸引精緻,鹹蛋黃忌廉味道很香沒有蓋過蟹肉味道,蟹肉分量十足,吃每一口意粉總有蟹肉相伴,且非常鮮甜,跟半隻軟殼蟹的香脆口感有強烈對比,好味!十分推介!
雜莓果醬沙冰
英式早餐
2020-03-05
雜莓果醬沙冰
英式早餐
  • 田園沙律配熱情果油醋汁
2020-03-07 206 瀏覽
以前跳完舞最鍾意同朋友嚟呢間食lunch,試過佢,木瓜雪耳鮮奶,天氣凍凍地飲杯暖嘢落肚好滿足!佢啲意粉都好好食㗎,黑松露好出, 佢嗰個軟殼蟹意粉都好好食,仲有 carbonara。最鍾意食scone!!仲有唔同嘅果醬配搭。不過好多時你冇book位或者walk in都冇位,同埋佢唔憂做咁樣。
  • 黃金蟹肉軟殼蟹意粉
  • 英式鬆餅配果醬
2020-03-03 508 瀏覽
Despite they do not show their Signature Toast in their Lunch Menu, remember to ask for it. Their set lunch is lovely with a salad and a drink together with the main course. The soft shelled crab pasta was spot on. The fried crab was still crispy when served while the pasta was cooked to al dente. Now to their signature toast. It was great to be  able to try all their jams in one go. The passion fruit flavor definitely popped up the most, being the most tart out of them all. The toast was also m

Now to their signature toast. It was great to be  able to try all their jams in one go. The passion fruit flavor definitely popped up the most, being the most tart out of them all. The toast was also made perfectly with a crunchy outside with a soft inside.
果醬九宮格多士

Their other dishes will also use jams to substitute sauce instead, eg. my friend's lunch where the tomato sauce was substituted with strawberry jam, which matched well according to my friend.
題外話/補充資料: Despite they do not show their Signature Toast in their Lunch Menu, remember to ask for it.
2020-02-09
2020-03-03 294 瀏覽
果醬九宮格多士$49玫瑰蘋果醬單骨雞翼 $39黑松露野菌意大利燴飯$99黃金軟殼蟹意粉$109炸香草芝士條 $49英式奶油鬆餅 🧇$59我覺得最特別係啲果醬有好多唔同嘅味道又唔會太濟可以開心share本身我哋想叫窩夫但係嗌錯咗鬆餅鬆餅就有啲乾下次可以試一試窩夫佢有半份或者全份俾你揀加埋雪糕望落去好吸引呢度啲店員都幾好
果醬九宮格多士$49
玫瑰蘋果醬單骨雞翼 $39