2020-01-28 284 瀏覽
一直鍾情香港小店人情味濃厚😃今次發現一間用果醬做菜式實在令人有點驚喜!非常有創意!環境舒適有特色可以放鬆一下😄店員十分有禮!總結性價比較高,食物多種類好味!田園沙律🌟沙律菜新鮮加上熱情果油醋汁很清新!酸酸地好開胃😋忌廉蘑菇湯🌟忌廉加蘑菇是絕配,把蘑菇磨成蓉令口感更豐富入口順滑。慢煮厚切安格斯西冷扒🌟牛味突出烹調剛好🤩肉質非常嫩滑加上蘋果玫瑰汁減少油膩感,意想不到既配搭好好味推介😋蒜辣天使紅蝦意粉🌟一上枱已香味撲鼻賣相更加吸引!蝦肉新鮮大隻,肉質爽口鮮甜,蒜味香濃辣度剛好意粉硬度適中。玫瑰蘋果茶🌟蘋果香甜有淡淡玫瑰香味十分特別,清甜解渴。是日甜品🌟士多啤梨cheesecake😋芝士味濃郁入口即溶,酸甜草莓醬令味道更豐富
環境舒適有特色可以放鬆一下😄店員十分有禮!
總結性價比較高,食物多種類好味!

田園沙律🌟沙律菜新鮮加上熱情果油醋汁很清新!酸酸地好開胃😋

慢煮厚切安格斯西冷扒🌟

蒜辣天使紅蝦意粉🌟

玫瑰蘋果茶🌟蘋果香甜有淡淡玫瑰香味十分特別,清甜解渴。

是日甜品🌟士多啤梨cheesecake😋
芝士味濃郁入口即溶,酸甜草莓醬令味道更豐富
2020-01-26 265 瀏覽
過年前真係好忙⋯⋯係工作的空檔決定獎勵一下自己!決定去一起果醬嘆返個皇牌鬆餅配自家製果醬,今次選擇了玉桂蘋果果醬剛剛出爐的鬆餅加上香味十足的果醬,不知不覺間已經食完~
過年前真係好忙⋯⋯
係工作的空檔決定獎勵一下自己!
剛剛出爐的鬆餅加上香味十足的果醬,不知不覺間已經食完~
2020-01-24 138 瀏覽
果醬九宮格多士顧名思義呢份多士劃分成9格,而每一格都有唔同款既果jam正!可以一口氣試勻哂唔同款式既果醬有桂花雪梨、玫瑰蘋果、肉桂蘋果、木瓜雪耳藍莓、黑糖四物、熱帶風情、士多啤梨、蛋黃菠蘿🍍多士烘得均勻,外脆內軟🍞果醬質感輕盈滑溜,保留咗原粒果肉,仲好清楚咁見到有士多啤梨粒粒、雪梨粒粒、紅棗皮同蘋果蓉,生果味就更加濃郁~而我就覺得蛋黃菠蘿同玫瑰蘋果既果醬係最正🥰味道酸甜咁,仲好開胃。玫瑰蘋果茶☕️熱因為多士既玫瑰蘋果醬真係好好味~所以特登叫果醬茶滿滿玫瑰果蓉,再配埋熱茶~清香又潤喉值得一試!
顧名思義呢份多士劃分成9格,而每一格都有唔同款既果jam

正!可以一口氣試勻哂唔同款式既果醬

多士烘得均勻,外脆內軟🍞

玫瑰蘋果茶☕️熱
因為多士既玫瑰蘋果醬真係好好味~所以特登叫果醬茶
滿滿玫瑰果蓉,再配埋熱茶~清香又潤喉
值得一試!

2020-01-23 155 瀏覽
見身邊朋友都食過幾次,終於有機會試下🍯主要都係食自家製果醬+西式cafe野~🔹All day breakfast $109每款食物嘅質素唔錯,份量都好足,香腸仲有兩隻味添!開心~炒蛋同炒菇都好高質,多士配上自家製肉桂蘋果醬,蘋果jam我自己覺得甜咗啲,但蘋果粒粒好多🍎🔸牛角包 配芒果手工果醬 $34我點朋友切包,佢一切個下聽到「嚓」一聲叫咗出黎😂勁鬆脆!包裡面都有好多層,附上一杯仔芒果果醬,唔係死甜而且好多芒果蓉,我鐘意芒果醬多啲💛🧡🔹桂花雪梨茶 $42🔸Flat white $48朋友飲完一啖桂花雪梨話應該嗌熱飲,養生又滋潤啲。我杯肥威好濃厚,望落唔大杯但最後食完都未飲晒😗成間鋪都係連儂牆,員工又戴晒黑色口罩,型得黎好衛生😂😷一起果醬尖沙咀松山道15-17號地下D舖
見身邊朋友都食過幾次,終於有機會試下🍯

主要都係食自家製果醬+西式cafe野~

🔹All day breakfast $109

每款食物嘅質素唔錯,份量都好足,香腸仲有兩隻味添!開心~

🔸牛角包 配芒果手工果醬 $34

🔹桂花雪梨茶 $42

🔸Flat white $48

成間鋪都係連儂牆,員工又戴晒黑色口罩,型得黎好衛生😂😷

一起果醬
尖沙咀松山道15-17號地下D舖
2020-01-19
📍九宮格特色吐司 -- 一起果醬!話說已經bookmark咗個九宮格多士好耐 前排終於約咗朋友 一齊去拔草😋😋———-⭐果醬九宮格多士($55)賣相非常特別 多士分開九格 每格都有唔同味嘅手工果醬 滿足你九個願望🥰分別有肉桂蘋果 芒果 藍莓 菠羅等等 有啲味嘅味道有啲相似 所以唔太分得出🙈但小編覺得肉桂蘋果最好食 甜度唔高 仲有肉桂味滲出來😋多士都烘得好香❤整體唔錯 創意滿分🙈————⭐英式早餐($98)+$8轉鬆餅因為我哋兩個都想試下呢到嘅scone 但係叫scone套餐又怕食唔晒 所以就加$8 將呢個餐嘅多士轉咗scone share 食😋 all day breakfast 好豐富 有炒蛋 煙肉 香腸 車厘茄等等 整體唔錯 係香腸個皮有啲韌😂scone反而有啲失望 口感略乾同硬 亦都無乜牛油香😭😭😭係個肉桂蘋果醬成功拉返分數😂————整體都唔錯嘅 菜式有創意❤店內貼滿文宣 店員有禮👍可以支持一下🤩————評分(10分滿分)賣相:8味道:7性價比:7回頭:5————餐廳資料名稱:一起果醬地址:尖沙咀松山道15-17號地下D舖前往方法:佐敦站D出口

📍九宮格特色吐司 -- 一起果醬!
———-
⭐果醬九宮格多士($55)
⭐英式早餐($98)+$8轉鬆餅
————
評分(10分滿分)
賣相:8
名稱:一起果醬
地址:尖沙咀松山道15-17號地下D舖
前往方法:佐敦站D出口
2020-01-15
近來為了建立黃色經濟圈,周不時都會去「懲罰」一些良心店舖,今晚終於來到尖沙咀一起果醬,溫馨提示,最好預先訂枱。無論店舖門外,或者店內牆壁,均貼滿了各HongKongers 的打氣memo紙,每張枱的餐具兜裡面都有一疊memo 紙及紙,讓食客隨意寫隨便貼👍沙律晚餐套餐裡的沙律,蕃茄蔬菜都很新鮮。餐湯這晚的餐湯是蘑菇忌廉湯,湯入面充滿住豐富的蘑菇粒。慢煮厚切安格斯西冷扒牛非常嫩滑,切開後看到血水剛收,肉汁都鎖在裡面,而且配了玫瑰蘋果汁,帶點甜甜酸酸,味道創新又特別。蒜辣天使紅蝦意粉大大隻紅蝦有4隻,肉質爽滑鮮甜,意粉混入了蕃茄粒,感覺很鮮甜。桂花雪梨茶這杯飲品很有特式,由於吩咐了不用另外加糖,更能感受到自家製桂花雪梨的清甜潤喉。果醬九宮格多士這款要算是一起果醬的特式招牌菜之一,用了9款不同口味的自家製果醬,不會太甜非常健康,而且果香味濃,值得一吃😋套餐的芝士蛋糕也絕不遜色。最後,喺一間同聲同氣,大家都係真香港人既餐廳入面食野,唔會令你食到成肚氣之餘,見到大家互相打氣互相鼓勵既說話,實在令人感動。

沙律
晚餐套餐裡的沙律,蕃茄蔬菜都很新鮮。

餐湯
這晚的餐湯是蘑菇忌廉湯,湯入面充滿住豐富的蘑菇粒。

慢煮厚切安格斯西冷扒

蒜辣天使紅蝦意粉

桂花雪梨茶

果醬九宮格多士

套餐的芝士蛋糕也絕不遜色。

13/1 曾相約朋友到店小聚,服務沒什麼特別,但野食不錯,所以19/1再約朋友到店食午餐。今次經驗比上次的更差。食物質素保持水準,但負責招待的waitress真的不太掂(由其齊蔭頭髮無紮辮中長頭髮穿淺粉紅色衛衣那位)...進店時一點招呼都沒有都算,當時店還未坐滿,由於接近中午時分開始多人入座,當時多人的座位,所以跟我們說可否調到另一位置坐,我們明白當時情況亦想配合,但那位店員沒跟我們說需要調到哪位置,我們只是問問要調到哪裡,那店員隨即黑面,一語不發離開,......令我們感到大惑不解....雖然我們幫襯這小店主要原因是他們是黃店,網上評分好像不錯(即使有少量負面評分),野食味道很好,..但服務質素太差...所以我唯有光顧黃他黃色小店...

好,..
但服務質素太差...

所以我唯有光顧黃他黃色小店...
2020-01-19
2020-01-18 111 瀏覽
今天和太太路過佐敦,想起這裡的食物,便專程去吃。店內很多貼紙,應該是💛小店。下午茶:手撕燒豬肉沙律$48,配Iced Latte$6。燒豬肉份量都不少,豬肉手撕後,不用切就可以加上火箭菜,一起吃很方便。沙律內有醬汁,酸酸甜甜,令人胃口大開。Iced Latte,鮮奶混合咖啡後,濃度適中,讚👍。全天豪華黑毛豬扒早餐$129 ,有芝士炒蛋、黑毛豬豬扒、牛仔早餐腸、紐倫蛋腸、焗車厘茄、炒蘑菇、焗豆、厚多士、肉桂蘋果果醬,整個全日早餐份量足夠一個人吃得很飽,其中以黑毛豬肉味十足,最為突出。而厚多士加上肉桂蘋果果醬,吃完後可以減少整個早餐的油膩感。朱古力咖啡$42,忌廉、巧克力和咖啡的比例適中,是個人最愛的味道。白酒忌廉煮青口$79,白酒帶起了青口的鮮味,這個配合是一個經典。濃縮咖啡伴雪糕$54,將濃濃的咖啡倒入雪糕內,兩者混合後,變成了一道美味可口的甜品,一次過滿足了喝咖啡和吃甜品的願望。

下午茶:手撕燒豬肉沙律$48,配Iced Latte$6。

Iced Latte,鮮奶混合咖啡後,濃度適中,讚👍。

2020-01-18 78 瀏覽
是日下午茶時間黎左尖沙咀嘅一起果醬,早豈幾年前其實已經聽過西貢分店,果陣d人評價已經好唔錯!今次黎係特登試下小店自制嘅果醬,我地嗌左個幾特別嘅小食,叫果醬九宮格多士,個名咁盞鬼原來真係有九格唔同嘅jam架!我地食到有士多啤梨,藍莓,菠蘿,熱情果,橘子等等,款款都真材實料有埋果肉,呢點我好欣賞。作為麵包控,覺得呢個多士非常岩我口味,多士烘得鬆軟,即使d邊邊位食落都唔會硬。九款口味果醬少少一格認真唔夠喉,下次要再黎試過至得
2020-01-17 68 瀏覽
一起果醬喺佐敦松山道,即係山林道嗰邊,一聽個店名就知係以果醬做主題的餐廳。店內裝修走田園風格,而另一特色就係餐廳有大量Memo紙同筆,可以俾咁多位食客寫底心聲!balloon 我哋兩個人,嗌咗份set dinner再加個main。喺等嘢食嘅時候,可以欣賞一下其他食客嘅心意,都不錯啊!桂花雪梨茶 跟餐半價+$18清新潤喉的飲品!沙律跟餐的是田園沙律,配熱情果油醋汁,蔬菜新鮮,醬汁也頗有特色,不錯的前菜!餐湯是日餐湯是經典的意大利蔬菜湯。慢煮厚切安格斯牛扒 配玫瑰蘋果汁牛扒軟腍,調味適當,跟玫瑰蘋果汁也很,幾好!士多啤梨醬燒豬肋骨不惜成本的下了大量的醬汁,賣相吸引,味道濃郁!甜品套餐最後跟一客芝士蛋糕,軟腍香滑,還不錯啦!

桂花雪梨茶 跟餐半價+$18
清新潤喉的飲品!

沙律

餐湯
是日餐湯是經典的意大利蔬菜湯。

慢煮厚切安格斯牛扒 配玫瑰蘋果汁
牛扒軟腍,調味適當,跟玫瑰蘋果汁也很,幾好!

士多啤梨醬燒豬肋骨
不惜成本的下了大量的醬汁,賣相吸引,味道濃郁!

甜品
套餐最後跟一客芝士蛋糕,軟腍香滑,還不錯啦!
2020-01-15 115 瀏覽
放工約了友人到尖沙咀食飯,重遊舊地一起果醬,良心小店,因為預左好多人之下訂定位先(每位最低消費$150),準時去到都要等一陣先入到,果然好受歡迎呢,以果醬為主題的店子,主打手工果醬,以不同果醬來配搭菜式,甚有特色,依然的湖水藍的門面有著小清新之感,今日的,別具意義。 內堂何其壯觀的連儂牆。 餐具籃內有Memo紙及筆。 之前為果醬九宮格多士而來,今次決定食Set dinner,有沙律、湯、主菜及甜品。 桂花雪梨茶,跟餐飲品半價,$18,友人的。 玫瑰蘋果茶,跟餐飲品半價,$18,味道香甜,有淡淡的玫瑰花香味。 田園沙律配熱情果油醋汁,田園沙律配合熱情果油醋汁的酸甜果香,清新好味。 雜菜湯,好足料。 慢煮黑毛豬扒配肉桂蘋果汁,$229,肉質軟腍,酸酸甜甜的肉桂蘋果汁令味道更有層次,美味。 慢煮厚切安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁,$239,肉質鮮嫩牛味濃,配合清甜帶花香的醬汁,味道更豐富。 伴菜都好味。 芝士蛋糕,是日甜品,味道濃郁,質感柔滑細緻,幾好味呢。 食物有水準,服務態度有禮貌,價格合理,坐得舒適,支持小店。
內堂何其壯觀的連儂牆。 餐具籃內有Memo紙及筆。
桂花雪梨茶,跟餐飲品半價,$18,友人的。
雜菜湯,好足料。
伴菜都好味。
芝士蛋糕,是日甜品,味道濃郁,質感柔滑細緻,幾好味呢。
食物有水準,服務態度有禮貌,價格合理,坐得舒適,支持小店。
2019-10-17
2020-01-12 196 瀏覽
之前已經去過西貢的那一家,非常好吃,環境也很舒服。所以今天跟朋友到佐敦這一家來試一下,環境有點擁擠,中午不能預約,用餐時間只能最多90分鐘,服務員也很忙,好像沒有什麼時間照顧客人,食物的份量相對比較小,都是單點的,飲料要另外點。不知道是不是環境的影響,東西沒有西貢那一家好吃,waffe 也是普通沒有什麼特別,也吃不出jam 是自家的,不會讓你試玩之後很想再吃,咖啡也是普通的啦,不知道是不是已經換老闆了⋯

2020-01-12
10 分鐘 (堂食)
2020-01-12 169 瀏覽
今晚和朋友一起來支持下黃店,於是朋友推介一起果醬這間主打果醬的cafe店。夜晩很满座,門口都有人要排隊,我們排了一陣就有位。慢煮厚切安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁煮得剛好熟,肉質呈嫩粉紅色,軟稔美味,彈牙有口感,牛肉味濃郁,用玫瑰蘋果汁令鮮味更突出。黃金蟹肉軟殼蟹意粉用蛋黃汁煮得香濃惹味,香而油膩,意粉爽滑彈牙入味香甜,軟殼蟹香脆而軟稔,味道可口。白酒忌廉煮青口青口大隻新鮮,嫩滑爽口,白酒忌廉汁煮得很入味,令青口更奶滑香甜。玫瑰蘋果醬單骨雞翼即叫即炸,熱騰騰,香脆酥嫰,雞肉嫰滑,香甜的玫瑰蘋果醬可以中和一下油膩感,味道好夾。果醬九宮格多士最令人期待的甜品是這個厚多士,賣相吸引,有9種味道的果醬,香甜美味而有特式。

慢煮厚切安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁

黃金蟹肉軟殼蟹意粉

白酒忌廉煮青口

玫瑰蘋果醬單骨雞翼

2020-01-08 202 瀏覽
同兩個girlfriend約左黎呢間果醬做主題既Let’s Jam! 甜甜的感覺,好啱女生~我哋叫左個晚餐,另外再叫左啲小食。晚餐包沙律、餐湯、飲品同甜品,都幾多野,抵食!🔸慢煮極黑毛豬扒配玉桂蘋果醬(set $229)頭盤:田園沙律配熱情果醋汁,沙律菜新鮮,我幾鑽意個果醋汁,唔會太酸,帶少少果味,好開胃!餐湯:野菌忌廉湯,飲咗兩啖先記得影相,所以影得有少少樣衰,唔好意思!個湯都好好飲,好濃郁嘅蘑菇味!主菜:黑毛豬扒個黑毛豬因為係慢煮,都幾淋,幾juicy,肉味濃,豬扒配玉桂蘋果醬,幾有新鮮感!個果醬仲有啲蘋果粒,有口感!餐茶:桂花雪梨果茶好香桂花味,仲有粒粒雪梨肉,感覺幾潤~甜品:Cheesecake芝士味好濃,不錯🔸玫瑰蘋果醬單骨雞翼($39)雞翼每隻都沾滿甜甜既蘋果醬,聞落仲有淡淡的玫瑰味,我鍾意佢單骨嘅做法,吐骨容易好多,旁邊仲付上沙律菜,好健康!🔸果醬九宮格多士($49)因為呢度出名自製既果醬,所以我見好多台客人都有點呢個,上面會有九款唔同嘅果醬,我冇試晒咁多款,比較喜歡丁香香燈同雜莓。🔸英式鬆餅配士多啤梨醬($18)我好鍾意食scone,但香港唔係好多地方有得食,見到呢度有

🔸慢煮極黑毛豬扒配玉桂蘋果醬(set $229)

主菜:黑毛豬扒

餐茶:桂花雪梨果茶
好香桂花味,仲有粒粒雪梨肉,感覺幾潤~

甜品:Cheesecake
芝士味好濃,不錯

🔸玫瑰蘋果醬單骨雞翼($39)

🔸果醬九宮格多士($49)

🔸英式鬆餅配士多啤梨醬($18)
我好鍾意食scone,但香港唔係好多地方有得食,見到呢度有一定要試吓,果然很不錯!好香嘅牛油味,而且質地厚實得來鬆軟,唔會硬”骨骨”!! 大愛❤️
2020-01-06 195 瀏覽
工作咁忙,收工要約下閨蜜食晚飯傾下計,朋友話叫我帶佢去試下d特色野~我就想起佐敦有間餐廳想試好耐,就係一起果醬!朋友一聽到都問:果醬??有咩咁特別呀? 原來呢間一起果醬d果醬係自家製無添加手工造的,餐廳菜式都係用番自家製的果醬去烹調👍🏻一入餐廳就被右邊一大幅的連儂牆吸引左,上面的memo紙都寫左好多香港加油的字句,每枱都有提供memo紙俾客人可以留下comment添!慢煮極黑毛豬扒 配肉桂蘋果汁(set $229)我地叫左set有埋沙律、湯同甜品,一個人食一個set都好夠飽,所以我地叫左一個set share,沙律都加左少少果醋,酸酸地幾醒胃,餐湯我地選左蘑菇忌廉湯,都幾濃菇味,不算太creamy。到左主菜慢煮黑毛豬扒,豬扒已預自切埋,肉質剛剛好,仲有粉紅色但又無血水,果然係慢煮先做到的效果。黑毛豬食落口感都幾腍,配合肉桂蘋果汁幾夾,仲有少少蘋果肉粒,不過略嫌汁不夠多,如每塊豬扒能沾滿汁就更加加分。黑松露野菌意大利燴飯($99)黑松露配意大利飯係絕配的,每粒飯都充滿黑松露的香,野菌都幾多,飯的質感不會過黏,份量亦剛剛好,不錯👍🏻玫瑰蘋果醬單骨雞翼($39)呢個見到好多人叫,又幾有特色,

慢煮極黑毛豬扒 配肉桂蘋果汁(set $229)

黑松露野菌意大利燴飯($99)

玫瑰蘋果醬單骨雞翼($39)
呢個見到好多人叫,又幾有特色,單骨雞翼真係懶人之選,開頭只看字面以為果醬係淋在雞翼上面,原來是咬開會從雞肉慢慢滲出,甜甜地不知不覺就食完了,外皮都唔會話好似kfc炸雞咁。

果醬九宮格多士($49)
呢到係果醬主題當然要試埋佢地不同的果醬啦,要試果醬的原味配麵包係不二之選,幸好呢到有九宮格多士,可以滿足九個願望,佢地既果醬全部自家製,味道都好出,甜度天然,有興趣的仲可以買番屋企。

甜品
甜品係跟餐送的芝士蛋糕,雖然一小舊,但份量都夠兩位女生,質感不算太實,配埋都係自家製的士多啤梨醬,完滿。
  • 果醬九宮格多士
  • 玫瑰蘋果醬單骨雞翼