2023-04-16 34 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: 豐盛Omakase set $1480 📍Address: 一緒一番酒埸, Central 呢家位於中環嘅隱世小店,食材每日都係由日本直運,非常新鮮。作為清酒愛好者嘅我!首先推薦他們的大嶺三粒米純米生原霞酒,愛山國產米,口感清爽甜身,最適合配搭串燒一齊飲!難得可以放假,當然要食好啲,我哋點左豐盛Omakase set。分別有前菜、時令生蠔、五件刺身、煮物、壽司八貫、燒物六串前菜方面,鹽漬蕃茄、海膽豆腐和海帶入口感覺沁人心脾。之後岩手縣山田灣生蠔更是精選食材之一,鮮美爽口,讓人大呼過癮!接下來是刺身拼盤,包括帆立貝、牡丹蝦、鱸魚和赤身,每一道口感都非常鮮美,讓你不禁再來一口。然後就係煙燻獅魚,一打開玻璃蓋煙霧濔漫,好似成件藝術品咁壽司🍣方面:岩鹽墨魚、赤鯪、金目綢和拖羅魚的味道也非常鮮美。最特別係拖羅面脥肉同紫蘇拖羅,口感豐富,經燒炙過帶出魚油嘅甘香,吞拿魚面脥部位鮮甜香軟,選材真係值得一讚!🍢在燒物元素方面,分別有牛舌、白鱔、秋葵、洋蔥、大蝦、牛小排,食完壽司之後加入串燒嘅元素,都係第一次試!煮物係炙燒的吞拿魚和烤油甘魚膠,
🇭🇰Hong Kong

📍Address: 一緒一番酒埸, Central

🍢在燒物元素方面,分別有牛舌、白鱔、秋葵、洋蔥、大蝦、牛小排,食完壽司之後加入串燒嘅元素,都係第一次試!煮物係炙燒的吞拿魚和烤油甘魚膠,入口即化,油甘魚膠用半小時製作而成,入面有冬菇等等豐富材料。最後的甜品方面,梅酒雪糕和黑糖非常清爽,讓人回味無窮。
2023-04-07 56 瀏覽
一間開系26樓,270°落地玻璃極高樓底,空間感十足而格局就帶有一點西式味道。當日陰天微雨,一望出去高樓之間迷霧陣陣菜單中既omakase幾特別,款式好多極上set - 1180(前菜,生蠔,刺身4点,壽司6貫,串燒6枚,湯,甜品)十分豐富既內容前菜:岩手蠔,肉質好爽脆彈牙,好大只紅酒煮番茄,酒味中和左啲酸,帶有一絲甜味海膽豆腐配三文魚子刺身:鱸魚 魚味好濃牡丹蝦 彈牙膠質勁北海道帶子 超鮮甜,甜味會留系口吞拿魚赤身 有口感壽司:紫蘇吞拿幾特別,用紫蘇葉同岩鹽包住吞拿腦天 天零蓋,魚味好濃郁馬糞海膽,份量滿滿最喜歡系深海池魚,肉質爽口,油脂豐富串燒:雞腳根&雞掌心,兩個都好少食到好有咬口,煙煙韌韌。大蝦size十足呀,牛小排牛味好濃,肉汁都鎖哂系入面。秋葵&洋蔥仔,燒完都感覺到好清甜串燒真係值得一讚,火喉掌握得好調味都好出色最後系湯&橘子雪芭,唔會好甜幾清新

一間開系26樓,270°落地玻璃
極高樓底,空間感十足
而格局就帶有一點西式味道。
當日陰天微雨,一望出去高樓之間迷霧陣陣

菜單中既omakase幾特別,款式好多

極上set - 1180
(前菜,生蠔,刺身4点,壽司6貫,串燒6枚,湯,甜品)
十分豐富既內容

前菜:
岩手蠔,肉質好爽脆彈牙,好大只
紅酒煮番茄,酒味中和左啲酸,帶有一絲甜味
海膽豆腐配三文魚子

刺身:
鱸魚 魚味好濃
牡丹蝦 彈牙膠質勁
北海道帶子 超鮮甜,甜味會留系口
吞拿魚赤身 有口感

壽司:
紫蘇吞拿幾特別,用紫蘇葉同岩鹽包住
吞拿腦天 天零蓋,魚味好濃郁
馬糞海膽,份量滿滿
最喜歡系深海池魚,肉質爽口,油脂豐富

串燒:
雞腳根&雞掌心,兩個都好少食到
好有咬口,煙煙韌韌。
大蝦size十足呀,牛小排牛味好濃,肉汁都鎖哂系入面。
秋葵&洋蔥仔,燒完都感覺到好清甜
串燒真係值得一讚,火喉掌握得好
調味都好出色

最後系湯&橘子雪芭,唔會好甜幾清新

• 串燒
2023-04-03 53 瀏覽
中環一緒一番酒場 高空omakase體驗香港的omakase定價頗貴在中環以$500享用lunch omakase聽似沒甚可能呢 一緒一番酒場能為你帶來一場相當高性價比的盛宴一踏入餐廳 就被餐廳開揚的景觀吸引了眼球餐廳的大玻璃可以讓食客飽覽中環的摩天大地大樓今次點了套餐前菜有沙律、茶碗蒸和一道羅宋湯先吃沙律清洗味蕾茶碗蒸裡除了一般的蟹柳和菇菌 還添加了黑松露增加香氣前菜竟然有羅宋湯 有點fushion的感覺呢湯裡面有不少牛脷和牛肉 比起一般羅宋湯更甜發辦刺身飯刺身飯擺得美美的魷魚、牡丹蝦、帶子、三文魚子、海膽等等的各式刺身新鮮 魷魚輕輕烤炙過帶焦香醋飯的調味很不錯 單吃飯都不會悶 喜歡飯有點黏黏的口感飯後還點了一杯熱Latte來自本地的手炒咖啡豆咖啡帶nutty香 口感有層次店員全都很貼心很滿意的一次用饍體驗
中環一緒一番酒場 高空omakase體驗
香港的omakase定價頗貴
 一緒一番酒場能為你帶來一場相當高性價比的盛宴

一踏入餐廳 就被餐廳開揚的景觀吸引了眼球
餐廳的大玻璃可以讓食客飽覽中環的摩天大地大樓

今次點了套餐
前菜有沙律、茶碗蒸和一道羅宋湯
先吃沙律清洗味蕾

咖啡帶nutty香 口感有層次

店員全都很貼心
很滿意的一次用饍體驗
2023-04-01 45 瀏覽
餐廳採用全bar枱式設計,全方位都照顧到客人,餐廳係設計上面都有花心思,天花板掛有燈飾,仲採用全落地玻璃,成個好有feel前菜海膽豆腐、紅酒番茄、昆布,豆腐幾滑配埋清新嘅海鮮味,番茄同昆布都係清新而且開胃嘅調味岩手縣山田灣生蠔海水味唔算濃,係偏向爽身同埋after taste、礦物味嘅一款生蠔刺身拼盤Total有4款,金目鯛車里茄卷、青森縣赤身、北海道帆立貝、牡丹蝦,赤身同帆立貝都係厚切,好有口感,金目鯛勁新鮮,估唔到可以咁樣配搭魚肝成個口感勁creamy,師傅有輕輕燒咗好燒個面,所以勁香口添壽司Total有8款,有深海池魚、金目鯛、熟成吞拿魚赤身、左口魚、吞拿魚臉頰肉、赤鯥、醬漬鯖魚、北海道海膽,每款都好有特色又新鮮,最大衝擊係最尾嘅海膽,多到勁墜手,係師傅手上接過黎個陣差啲拎唔穩🤣燒物Total有6款,有海蝦、北海道洋蔥、白鱔、牛舌、牛小排、秋葵,因為全部都係一燒完就上枱,所以全部都熱辣辣吸物密汁魚鮫,魚鮫係勁嫩滑,而且個汁都好好食,鍾意佢個蘿蔔,清甜冇渣甜品番石榴雪葩,第一次食呢款口味,幾清香,係一個幾好嘅收尾

前菜

岩手縣山田灣生蠔

刺身拼盤

魚肝

壽司

燒物

吸物

甜品
番石榴雪葩,第一次食呢款口味,幾清香,係一個幾好嘅收尾
2023-03-30 49 瀏覽
今日去中環食左一間好特別既omakase——一緒一番酒場平時食開omakase 都係刺身、壽司為主,呢間既omakase仲有串燒食!前菜有3款,其中海膽豆腐幾特別,岩手縣蠔好新鮮,海水味濃🤞🏻刺身有四款,師傳特別提醒帆立貝上面灑左竹炭鹽,唔洗再沾鼓油,鮮甜厚肉。刺身份量好多,食得好滿足😀之後食左煙燻鰤魚,煙燻既味道加上咸香,好惹味壽司一共有八貫,魷魚會燒一燒,好靚~ 海膽既份量多到嚇親,又新鮮😍食完壽司之後,就開始上串燒,一共有6款。串燒非常好食 調味岩岩好,唔會太濃,特別推介白鱔,外皮十分香脆,魚肉juicy,好食到最後忍唔住encore 左☺️牛舌同牛小排一啲都唔乾,值得一試!最後飲埋碗味噌湯、煮物同食左甜品,甜品係焦糖雪糕同蕨餅,味道一啲都hea, 好香焦糖味😋😋
今日去中環食左一間好特別既omakase——一緒一番酒場

平時食開omakase 都係刺身壽司為主,呢間既omakase仲有串燒食!

之後食左煙燻鰤魚,煙燻既味道加上咸香,好惹味

壽司一共有八貫,魷魚會燒一燒,好靚~
海膽既份量多到嚇親,又新鮮😍

最後飲埋碗味噌湯、煮物同食左甜品甜品係焦糖雪糕同蕨餅,味道一啲都hea, 好香焦糖味😋😋

2023-03-29
2023-03-30 32 瀏覽
一緒一番酒場中環有間隱世日式樓上居酒屋,晚市$1480/人,見咁耐冇食日本野就放工泥食啦!今次omakase前菜係蟹膏豆腐、番茄同海台漬時令生蠔就係岩手縣生蠔,蠔肥美多汁,夠新鮮刺身,分別有間八、赤貝、牡丹蝦、吞拿魚、煙薰拖羅壽司八貫, 就有墨金錭帶有黑松露, 北海道帆立貝配面屎粒, 金木錭, 薄切銀鱈魚, 深海池魚, 吞拿魚 面是, 吞拿魚面夾 同 北海道海膽燒物有六款:燒白鱔、牛脷、洋蔥仔、牛小排、大蝦同秋葵,食材新鮮!煮物有好味ge金魚膠!最後甜品係黑糖義大利雪糕做今餐嘅完結!
一緒一番酒場

今次omakase前菜係蟹膏豆腐、番茄同海台漬

時令生蠔就係岩手縣生蠔,蠔肥美多汁,夠新鮮

刺身,分別有間八、赤貝、牡丹蝦、吞拿魚、煙薰拖羅

煮物有好味ge金魚膠!

最後甜品係黑糖義大利雪糕做今餐嘅完結!
2023-03-30 43 瀏覽
完成咗一個小project,要食Omakase獎勵吓自己🍣呢間餐廳位於中環士丹利街,都幾高層數可以望到中環商業區嘅樓景🏙,都幾開陽,呢度嘅套餐會有刺身壽司同埋串燒,雷聲食極上套餐已經好夠飽($1180/pp)先付海膽豆腐💛海膽汁融入豆腐,好有鮮味醋漬蕃茄🍅好清新,酸酸甜甜,有香醋嘅味道但係又唔會過酸👍🏻岩手縣蠔🦪脹卜卜好肥美,有海水味🌊質地Creamy,仲有香醋啫喱增加蠔嘅鮮味刺身🐟北海道帆立貝 竹炭熱好肥美近乎珍寶size,就咁食已經好鮮甜再加左竹炭鹽,鹹味令到帶子嘅鮮味更加明顯牡丹蝦🦐新鮮甘甜吞拿魚赤身🐟魚味濃郁,吞拿魚味喺口腔中爆發😍鯛魚白子🤍而家當造 ,特別新鮮鮮甜,輕輕燒過,食到白嘅creamy 鮮甜❤️壽司🍣金木鯛配金木鯛魚燐炸過金木鯛魚燐,有脆脆口感深海池魚配柚子胡椒🐟柚子胡椒味道好清新,更特顯魚嘅鮮英格蘭銀鱈魚配薑蔥絲🐟銀鱈魚經過灸燒,逼出魚油,好甘香拖羅🐟好好味,油脂分布平均,入口即溶吞拿魚面珠燈配炸蒜頭🐟魚油油脂好重,味道濃郁令人回味無窮海膽手卷🖤北海道海膽,超級甜,好足料有四層海膽,全晚最愛❤️❤️❤️玉子燒🥚原來好考功夫,雞蛋要經過長時間打發再加入魚蓉同蝦蓉再煎焗,質地
先付
海膽豆腐💛
海膽汁融入豆腐,好有鮮味
醋漬蕃茄🍅
好清新,酸酸甜甜,有香醋嘅味道但係又唔會過酸👍🏻

岩手縣蠔🦪

刺身🐟
北海道帆立貝 竹炭熱
牡丹蝦🦐
新鮮甘甜
吞拿魚赤身🐟
魚味濃郁,吞拿魚味喺口腔中爆發😍
鯛魚白子🤍

壽司🍣
金木鯛配金木鯛魚燐
炸過金木鯛魚燐,有脆脆口感
深海池魚配柚子胡椒🐟
柚子胡椒味道好清新,更特顯魚嘅鮮
英格蘭銀鱈魚配薑蔥絲🐟
銀鱈魚經過灸燒,逼出魚油,好甘香
拖羅🐟
好好味,油脂分布平均,入口即溶
吞拿魚面珠燈配炸蒜頭🐟
魚油油脂好重,味道濃郁令人回味無窮
海膽手卷🖤
北海道海膽,超級甜,好足料有四層海膽,全晚最愛❤️❤️❤️

玉子燒🥚
原來好考功夫,雞蛋要經過長時間打發再加入魚蓉同蝦蓉再煎焗,質地有少少似蛋糕,鹹鹹甜甜味道好得意

串燒🍢
雞腳筋🐓
要好有心機挑雞腳筋,燒到好香脆,雞腳筋
煙靭有膠質
紫蘇葉蝦卷🍤
雞皮包住蝦卷,雞皮脆卜卜,蝦又夠彈牙
雞掌心🐓
好特別,細細粒又好食

麵豉湯🥣
超級鮮甜,一開頭仲以為落咗肉原來係用咗大量蘿蔔熬煮,零舍鮮甜

梅子雪糕🍨
果味濃郁,用咗浸完梅酒嘅梅子製造,好夠味道,重點係食到啖啖果肉❤️

🇯🇵無敵270度靚景日本餐廳🇯🇵-呢排好多嘢做 所以決定要weekend好好奬勵自己一下 所以㨂咗呢間有靚靚景觀嘅日本餐廳食番個開心lunch😘 -🍱特盛雜錦魚生飯定食 $248魚生飯定食真係好正好豐富😋 佢有七款刺身 包括拖羅 海膽 大蝦同帶子等等 每一款都好厚身鮮甜 份量都好足🍣 而醋飯都有落到飯素 所以味道更加豐富 絕對係大滿足😚 除咗魚生飯之外 定食仲有前菜沙律 麵豉湯 黑松露茶碗蒸 同蕃茄燉煮豚肉😍 松露味好突出 而且豚肉好軟嫩 作為開胃菜就最適合不過啦🍲-🍢串燒當日叫咗四款 有菜有肉😙 最令我印象深刻嘅就係佢哋嘅和牛隔膜根($88)🐄 呢款串燒用上高級嘅和牛隔膜 燒烤後肉質鬆軟多汁 入口即化👌另外蒜香豚肉($48)同埋牛油雞肶菇($28)都好好味 豬肉夠香口 菇類質感夠爽脆👍 秋葵($28)經燒烤後更加香甜 質感都好滑嫩🌱-☕️咖啡 $38餐廳用本地新鮮烘焙嘅咖啡豆沖煮 味道非常濃郁而且香醇😌 而且佢哋會用日本陶瓷杯🍵 嚟裝咖啡 加上靚靚拉花 成杯都好有feel👍-📍#一緒一番酒場 中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
🇯🇵無敵270度靚景日本餐廳🇯🇵

📍#一緒一番酒場
中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

特盛雜錦魚生飯定食
串燒
一緒一番酒場 (中環)📍中環士丹利街11號Stanley 11 26樓-🌇餐廳位於中環心臟地帶一座商廈嘅頂樓位置,落地玻璃設計入光度極高,景色一流!🌅-🎌裝潢走高格調日式品味路線,有別於一般傳統木系omakase 裝修。🍣-🎏座位分布係全bar檯設計,同時可以serve 到大約20 位客人,只要Book 咗位都能夠guarantee 有bar 位坐。餐廳當晚Full House, 全晚充滿笑聲好熱鬧,完美融入居酒屋氛圍!-🍱我地揀咗左個 豐盛Omakase Dinner Set $1480-🔅前菜:🌀海膽豆腐 - 用咁蟹子topping 配上帶有強烈鮮味嘅豆腐,好香滑,質感似玉子豆腐。🌀紅酒番茄 - 番茄經紅酒浸泡過後呈酒紅色,食落一啲酒未都冇,但帶有甜味!🌀順菜蝦 - 酸酸甜甜,蝦肉緊致爽口。開胃!-🔅時令生蠔:🌀岩手縣米崎蠔蠔身飽滿,海水味適中,爽甜口感配上三文魚籽同jelly 甜甜地幾清新!-🔅刺身5 款:🌀北海道帶子 - 厚肉鮮甜🌀牡丹蝦 - 口感細綿帶爽🌀間白 - 其實係屬於大型鰤魚,相當濃郁香醇🌀赤身 - 脂肪較低,肉質較紮實,有口感-🌀最後一款刺身煙燻鰹魚最為深刻,玻璃樽
一緒一番酒場 (中環)
📍中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

🔅前菜:
🌀順菜蝦 - 酸酸甜甜,蝦肉緊致爽口。開胃!

🔅時令生蠔:
🌀岩手縣米崎蠔

🔅刺身5 款:
🌀北海道帶子 - 厚肉鮮甜
🌀牡丹蝦 - 口感細綿帶爽
🌀間白 - 其實係屬於大型鰤魚,相當濃郁香醇
🌀赤身 - 脂肪較低,肉質較紮實,有口感

🌀最後一款刺身煙燻鰹魚最為深刻,玻璃樽內注入咗煙燻,一打開就有煙霧離漫嘅效果,儀式感好重之餘輕輕灸燒過嘅鰹魚入口有較強魚脂餘韻味。

🔅煮物:
🌀汁煮油甘魚鮫
有日本大根,香菇同2 舊油金魚鮫。醬汁精華完全滲入大根之中,非常入味!油金魚鮫油脂富,呢個煮物適合重口味人士!

🔅壽司八貫,採用赤醋飯:
🌀金線鯛:雖然同大家熟悉嘅紅衫魚係同科,但日本屬於高級食材,多數喺喜慶日子就會出現!肉質較為爽彈。
🌀鱸魚:肉質較柔軟,味道清淡優雅
🌀金目鯛:呈粉紅魚身油份飽滿,配以炸金目鯛碎配搭油香惹味!
🌀深海池魚:鮮嫩肥美,脂厚油香,入口回甘!

🌀紫蘇拖羅:肥美且味道濃郁!
🌀吞拿魚面頰肉: 灸燒過後更香口,肉質爽口有彈性
🌀鯖魚:脂肪豐盈嘅鯖魚熟成18日,醬汁滲透魚身更加香甜,肉質細嫩鮮美。
🌀海膽:份量極多多到要立即放入口!極緻細滑甘甜!

🔅燒物:
🎎第一次食Omakase 加入串燒元素!店主當晚剛好在場,非常親切咁同每一位客人互動!
💟店主表示原意係想加入居酒屋元素,令到氣氛可以輕鬆自然,唔需要好似傳統嘅omakase 咁要細細講野。
套餐包咗以下串燒:

🔅吸物:
🍲大蜆麵豉湯
🔅甜品
🍊橘子雪葩
橘子濃郁帶有少許果肉,幼滑得來帶有微微奶香,重點唔會過甜,好清新!

2023-03-18
平時lunch會係呢度附近食 但嚟食夜晚都係第一次極上 晚市廚師發辦套餐 $1180蟹膏豆腐 紅酒蕃茄 岩手縣生蠔 豆腐同蟹膏原來咁夾 得一小舊豆腐唔係好夠添 生蠔唔會好重海水味同鐵鏽味刺身四點1️⃣北海道帆立貝2️⃣牡丹蝦3️⃣吞拿魚4️⃣煙燻鰹魚壽司六貫:1️⃣間八2️⃣金目鯛 上面脆脆係魚鱗炸3️⃣銀鱈魚配埋炸蔥絲一齊食 好香好滑4️⃣中拖羅 上面透明啫喱狀係吞拿魚嘅骨髓5️⃣熟成十日嘅野生青魚 上面有少少紫蘇鹽6️⃣馬分海膽 海膽鮮甜 仲堆到好高添 串燒六串:雞掌心,雞腳筋,雞皮蝦卷,牛小排,菇,粟米仔最尾仲有個麵豉湯同埋紅豆雪糕 呢度全場都係吧枱 可以望住師傅整野食
平時lunch會係呢度附近食 但嚟食夜晚都係第一次

3️⃣銀鱈魚配埋炸蔥絲一齊食 好香好滑
4️⃣中拖羅 上面透明啫喱狀係吞拿魚嘅骨髓
5️⃣熟成十日嘅野生青魚 上面有少少紫蘇鹽
6️⃣馬分海膽 海膽鮮甜 仲堆到好高添

串燒六串:雞掌心,雞腳筋,雞皮蝦卷,
牛小排,菇,粟米仔

2023-03-18 47 瀏覽
晚市廚師發辦有兩個套餐:極上$1180、豐盛$1480/位。我哋揀咗豐盛套餐。餐廳以日式居酒屋風味,以開放式廚房為設計。坐低飲杯熱茶之後就開始上菜。▶️前菜前菜有三款,用上細兜仔裝上。有蟹糕豆腐、蕃茄及順菜。一口蟹糕豆腐蟹肉味香濃。蕃茄及順菜都酸酸地開胃菜不錯。▶️時令生蠔🦪係岩手縣蠔,超大隻爽甜又夠鮮味。▶️刺身有五款刺身:帶子、赤蝦、熟成10日獅魚、吞拿魚及野生煙熏鯖魚 。帶子厚身、赤蝦大隻鮮甜。熟成獅魚味道特別,魚味濃。吞拿魚口感肥美,有紫蘇花。鯖魚有濃厚嘅煙熏味。壽司🍣▫️魷魚有岩鹽及青檸調味 , 魷魚腍身、青檸味重。▫️間八面上有山葵漬,魚夠鮮味。▫️金目鯛上面魚鱗乾炸,脆脆口感。▫️深海池魚有柚子糊椒,魚味更突出。▫️大吞拿魚腩有紫蘇鹽,肥美魚油香。▫️吞拿魚面珠,有火炙香,爽口!▫️吞拿魚腦天有蔥絲,魚質嫩滑。▫️海膽非常之鮮甜新鮮,好味!▫️焗蛋甜甜地,似蛋糕質感。▶️串燒牛油雞髀姑、牛舌、燒白鱔、青椒仔、大蝦、牛小排。雞髀菇充滿牛油香。牛舌非常爽口,燒白鱔外皮脆脆唔會太多骨。大蝦大隻爽口,牛小扒牛味香。青椒仔味道濃郁。▶️煮物汁煮油甘魚,汁煮又係另一種風味。▶️湯有大蜆、海帶、油揚,大蜆鮮甜有驚喜

坐低飲杯熱茶之後就開始上菜。

▶️前菜

▶️時令生蠔🦪
係岩手縣蠔,超大隻爽甜又夠鮮味。

▶️刺身

壽司🍣
▫️魷魚有岩鹽及青檸調味 , 魷魚腍身、青檸味重。
▫️間八面上有山葵漬,魚夠鮮味。
▫️金目鯛上面魚鱗乾炸,脆脆口感。
▫️深海池魚有柚子糊椒,魚味更突出。
▫️大吞拿魚腩有紫蘇鹽,肥美魚油香。
▫️吞拿魚面珠,有火炙香,爽口!
▫️吞拿魚腦天有蔥絲,魚質嫩滑。
▫️海膽非常之鮮甜新鮮,好味!
▫️焗蛋甜甜地,似蛋糕質感。

▶️串燒
牛油雞髀姑、牛舌、燒白鱔、青椒仔、大蝦、牛小排。

▶️煮物
汁煮油甘魚,汁煮又係另一種風味。

▶️湯
有大蜆、海帶、油揚,大蜆鮮甜有驚喜。

▶️甜品係雪糕及日式蕨餅☺️

▶️咖啡$38
散叫咗杯咖啡,用上巴西及厄瓜多爾豆。咖啡味香濃,飲完好醒神!

#中環地膽 今次去食Omakase同非常有特色嘅串燒及酒場!地點位於士丹利街26樓,全吧枱設計、大大個落地玻璃,加上天幕燈飾好有酒場嘅氛圍感!招牌 #廚師發辦 分別有 $1180及 $1480,一人份量十分豐富!🍴豐盛廚師發辦 $1480/位 (包括前菜、生蠔、刺身 5點、煮物、壽司 8貫、燒物 6枚、吸物、甜品)🥗前菜:有蟹膏豆腐、紅酒番茄同蝦;豆腐味道香濃嫩滑、番茄酸酸甜甜,蝦肉清爽夠哂開胃!🦪岩手縣山田灣生蠔:size幾大嘅生蠔,肉質肥美厚實,爽脆口感加上鮮甜海水味!超好味!🍶清酒:店員推介比較清甜嘅「作」清酒,細細支加上入口甜甜地好啱女仔飲!🍣刺身拼盤:有當造寒鰤魚、青森縣吞拿魚赤身、北海道帆立貝同牡丹蝦;鰤魚肉嫩香甜,赤身香濃綿滑,帆立貝同牡丹蝦都清爽又香甜!十分新鮮!🐟熟成鯖魚,用煙香燻過,一打開個玻璃蓋煙霧四散,口感同味道都有D似煙三文魚!驚喜地好味!🍣壽司:有岩鹽墨魚、赤鯥、金目雕、深海池魚、拖羅、吞拿魚面夾肉、吞拿魚腦天同北海道海膽共八件;岩鹽墨魚彈牙扎實,赤鯥鮮甜口感帶點煙韌,吞拿魚面夾肉燒過後迫出魚油好甘香,吞拿魚腦天脂香軟滑無得彈!我最愛嘅北海道馬糞海膽,海膽香
🍴豐盛廚師發辦 $1480/位

🍣壽司:有岩鹽墨魚、赤鯥、金目雕、深海池魚、拖羅、吞拿魚面夾肉、吞拿魚腦天同北海道海膽共八件;岩鹽墨魚彈牙扎實,赤鯥鮮甜口感帶點煙韌,吞拿魚面夾肉燒過後迫出魚油好甘香,吞拿魚腦天脂香軟滑無得彈!我最愛嘅北海道馬糞海膽,海膽香濃厚實,入口鮮甜甘香溶化!太完美了!
 🍢燒物有牛小排、白鱔、海蝦、牛舌、洋蔥同秋葵!

牛小排肉味香濃,脂香肉嫩,白鱔肉質嫩滑鮮甜,海蝦連埋蝦膏一齊食更甘香惹味!

🍲吸物:蜜汁魚鮫,魚鮫肉嫩,蘿蔔超淋好入味!精彩!
🍦甜品有我最鐘意嘅紅豆雪糕,香甜可口!另外仲有蕨餅;為精彩嘅Omakase劃上完美嘅句號!

一緒一番酒場
地址📍 :中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
  • 作清酒
  • 刺身拼盤
  • 白鱔
  • 牛小排
  • 生蠔
2023-03-14 225 瀏覽
今日嚟到中環一緒一番酒場嘆 omakase ! 😎😎餐牌 :我地揀左 😏😏 極上 ($1180 / 位) , 有前菜 , 時令生蠔 , 刺身 , 壽司 , 燒物 , 湯同甜品 , 應有盡有 ! 🤗海膽豆腐 , 紅酒蕃茄 , 岩手縣蠔 ! 蕃茄多汁酸甜 , 好開胃 , 蠔新鮮爽口 !刺身帆立貝 , 牡丹蝦 , 赤身 , 煙燻鰹魚帶子大隻 , 鮮味十足 , 牡丹蝦從來都冇得輸  😬😬 4 款刺身都係大大件 , 抵讚 !壽司間八 鯖魚 - 野生鯖魚 😳😳 再以熟成方法處理 , 面頭係紫蘇葉鹽金目鯛 - 面頭係炸咗嘅魚鱗海膽 - 有好多海膽 !! 鮮甜無比 !! 一口放入口 😌😌 非常滿足 ! 好想 encore ! 😳銀鱈魚 - 係重魚油嘅魚 , 經過火灸油脂感滿滿 , 配埋炸蔥絲 , 增加微微甜辣味道 ! 🙂拖羅 - 面頭透明嘅原來係吞拿魚骨髓 😲😲 第一次試 !! 當然最重要都係主角拖羅啦 ! 入口溶化 😋串燒雞掌心 , 雞腳筋 - 呢 2 個部位咁特別 , 真係第一次食 ! 👍👍 雞掌心肉厚彈牙 , 口感特別 , 雞腳筋爽脆 , 骨膠原滿滿 珍珠荀 , 雞髀菇 牛小扒 - 新鮮熱辣 ,
今日嚟到中環一緒一番酒場嘆 omakase ! 😎😎

餐牌 :

刺身
帆立貝 , 牡丹蝦 , 赤身 , 煙燻鰹魚

壽司
間八
金目鯛 - 面頭係炸咗嘅魚鱗

珍珠荀 , 雞髀菇
牛小扒 - 新鮮熱辣 , 牛味濃 , 生熟度啱啱好
雞皮紫蘇虎蝦 - 好特別 , 用雞皮包住紫蘇葉 , 再包住虎蝦 , 雞皮燒到焦香脆口 , 加埋紫蘇葉增加味道層次 , 虎蝦超大隻彈牙 !! 食得出係新鮮食材 ! 啖啖肉 !! 😁😁
味噌湯
紅豆雪糕
好少 omakase 提供紅豆雪糕 , 奶味甜味並重 , 仲有大大粒紅豆 , 真材實料 ! 😉😉

整體黎講 , 食色店位置居高臨下 , 望落去嘅中環夜景景色一流 ! 裝修簡約舒服又帶點輕奢感 , 而且提供少有帶串燒嘅 omakase , 推介大家嚟試吓 !! 🤗🤗
  • 海膽
  • 銀鱈魚
  • 雞掌心
  • 牛小扒
  • 雞皮紫蘇虎蝦
2023-03-12 87 瀏覽
中環位於士丹利街26樓的這間酒場,聽說他的Omakase非常抵食,而且串燒非常出色。店舖地方寬敞,圍着落地玻璃,能飽覽夜景!而座位都是吧枱形式,每位客人都能圍著中間與師傅交流,感覺親切!廚師發辦晚市套餐有兩款,分別係每位$1180及$$1480,女士通常選擇$1180份量已經足夠。📍先送上前菜:海膽豆腐、蕃茄、蝦前菜感覺讓客人清清喉嚨,蕃茄及秘製蝦酸酸甜甜加上醬汁,確實開胃,海膽豆腐清新好食📍時令生蠔非常大隻,爽口鮮甜,略帶海水味,一啖放進口中感覺啖啖肉,真是非常滿足📍刺身先上個刺身拼盤,有紅三魚、沖繩帆立貝、北海道牡丹蝦、中拖羅,款款魚生都非常大件厚切,絕不吝嗇,而且非常新鮮,我特別喜歡那個中拖羅,特別加上吞拿魚的脂肪,食落非常甘香,油香留在口中好一陣子,有幸福的感覺呢💕另外,用玻璃碗上的煙燻鰹魚很有睇頭!一打開蓋那些濃煙衝出,加上有食用花點綴,打卡一流!而煙燻魚都非常香甜,味道濃郁,非常好食!📍清酒食刺身當然唔少得飲清酒啦!呢間酒場特別多選擇,侍應都很用心介紹,除了介紹兩支特別版清酒,還介紹了不同清酒的口味,有較甜易入口的,也有較為酒味濃烈的,最後我選了「作」,非常清甜易入口,我很

📍先送上前菜:海膽豆腐、蕃茄、蝦

📍時令生蠔

📍刺身

📍清酒
刺身當然唔少得飲清酒啦!呢間酒場特別多選擇,侍應都很用心介紹,除了介紹兩支特別版清酒,還介紹了不同清酒的口味,有較甜易入口的,也有較為酒味濃烈的,最後我選了「作」,非常清甜易入口,我很喜歡絕對沒有介紹錯!

📍壽司
壽司有深海池魚、金目雕、醬油漬赤身、岩鹽青檸汁墨魚、拖羅等等,所有都非常新鮮,加上獨特嘅調味與及醬汁,每一款壽司都精心製作,配對得很好食!特別就是海膽壽司,海膽柔滑清甜,而且疊上四五層的海膽,睇落都非常壯觀,原本想一啖放進口中,海膽從嘴邊流出來,份量實在多得很,真係好正🥰很有戀愛的感覺!

📍燒物
有牛小扒、麵豉豚肉、雞皮紫蘇虎蝦、燒白鱔、日本洋蔥、雞髀菇!
壽司牛小扒及麵豉豚肉都非常厚切,肉質鮮嫩,而醃料配搭非常配合,充滿油甘香,非常好食!
而雞皮紫蘇虎蝦非常特別,雞皮燒得金黃脆口,原來紫蘇葉香味都非常配合,我真係第一次食!而燒白鱔亦都肉質厚切彈牙,非常鮮味可口!

📍芒果雪葩
芒果雪葩清甜而且有果肉,質地軟滑,感覺清新,甜味適中,絕對不會太甜,以這個甜品作結能清一清油膩,實在有心思!

這個廚師發辦晚市套餐份量非常充足,一個女士可能食唔晒呢!由於真係好飽我就直接skip咗個麵豉湯!食物質素一流,食材新鮮而且製作用心,絕對是CP值極高的一間日式餐廳!下次一定會介紹朋友來試試呢!

2023-03-11 73 瀏覽
又去咗搵好野食啦,我帶埋媽媽一齊去咗中環一間日本餐廳,位於Stanley 11最高層,落地嘅玻璃窗設計,飽覽街外風景🏙餐廳坐位全部都係高椅設計,可以望到廚師出餐,坐位數目唔算多,記得預約,去到先知原來仲有廚師發板食,不過今次我地揀咗午市定食,已經包埋前菜、麵豉湯、茶碗蒸同煮物,價錢都只係百幾起,煮物牛舌煮得好腍,幾好食,我就覺得性價比好高😋🔸️特盛刺身盛 $488一份可以品嚐到有8款唔同嘅刺身,食材相當新鮮,當中北海道帆立貝加上竹炭鹽,肉厚鮮味,海膽係非常鮮甜,無腥味,勁好食,拖羅油脂分佈好靚,入口即溶,令人回味🤤🔸️特上刺身丼 $248刺身都係有好多款,壽司醋飯帶酸甜味,相當開胃,唔覺意就食曬一碗飯,媽媽話下次要試廚師發板,證明佢都好滿意👍

🔸️特盛刺身盛 $488

🔸️特上刺身丼 $248