2023-05-11 42 瀏覽
經過中環搵到間幾特別居酒屋,位於Stanley 11的頂樓。上到去個景勁靚,落地大玻璃,風景一覽無遺~ 午餐都只是$2xx,中環區來說,真係幾抵食點了個午餐「特選刺身定食」🥢黑松露茶碗蒸: 蒸蛋是比較結實,估唔到入口有濃濃蛋味,再食會變到香滑~ 入面配料也多,再加上黑松露點綴。送飯一流~🥢麵豉湯:味重但又唔死咸,仲有好多紅白蘿蔔粒~🥢煮物 :今日的是蕃茄煮牛脷。味道十分甜。牛脷是又厚又大切,煮到勁軟勁淋又入味~ 好想可以食多一份😋🥢刺身:- 北海道帆立貝:鮮味有咬口~ - 牡丹蝦:大隻又彈牙,無得頂~- 沖繩鯛魚:果然肉質清甜又彈牙~- 鰆魚:非常小有的時令食材,魚肉嫩口,感覺肉質同金槍魚般肥美~🥢飲品:簡單的cappuccino,咖啡豆竟然是用香港小店炒豆,再用3.6牛奶,不加糖已經夠甜,咖啡味又回甘😋

🥢麵豉湯:味重但又唔死咸,仲有好多紅白蘿蔔粒~

🥢刺身
- 北海道帆立貝:鮮味有咬口~
- 牡丹蝦:大隻又彈牙,無得頂~
- 沖繩鯛魚:果然肉質清甜又彈牙~

2023-05-06
午餐
2023-05-09 73 瀏覽
一緒一番酒場 📍中環士丹利街11號Stanley 11 26樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━越來越覺得中環的Omakase店五花八門 爭奇鬥艷 今日到訪的 一緒一番酒場 位於中環Stanley11高層 落地窗再加上高高的bar檯別有一番風味!當天晚上到訪 享用了餐廳的廚師發辦晚市套餐 極上 $1180 +10% 與傳統鮨店不太一樣的是 套餐除了刺身壽司還有串燒 算是新穎了😙果然串燒是頗出色的~ 以中環地段 晚餐時間 這個價位來說是很值的體驗🫶🏻━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🥗 前菜▶︎ 前菜有紅酒漬番茄和蟹膏豆腐▶︎ 紅酒醃漬後的番茄更為綿軟 能嘗出有些許紅酒香▶︎ 蟹膏豆腐質感結實 蟹膏味濃郁 好味指數:●●●◐◯🦪 時令生蠔▶︎ 岩手縣生蠔配酸汁啫喱▶︎ 生蠔口感脆爽 鮮味頗濃郁 酸汁啫喱分量亦適中!好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🐟 刺身▶︎ 吃的順序為帆立貝 牡丹蝦 尾長鯛 椿魚 刺身擺盤非常精緻~▶︎ 帆立貝質感是咬下留有牙印的感覺 有鮮味🫶🏻▶︎ 牡丹蝦非常軟糯漿口 最後感覺到會感覺到蝦的鮮
一緒一番酒場
📍中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

🥗 前菜
▶︎ 前菜有紅酒漬番茄和蟹膏豆腐
▶︎ 紅酒醃漬後的番茄更為綿軟 能嘗出有些許紅酒香
▶︎ 蟹膏豆腐質感結實 蟹膏味濃郁
🦪 時令生蠔
▶︎ 岩手縣生蠔配酸汁啫喱
▶︎ 生蠔口感脆爽 鮮味頗濃郁 酸汁啫喱分量亦適中!

🐟 刺身
▶︎ 帆立貝質感是咬下留有牙印的感覺 有鮮味🫶🏻
▶︎ 牡丹蝦非常軟糯漿口 最後感覺到會感覺到蝦的鮮甜
▶︎ 沖繩產尾長鯛切得很厚 略帶筋膜感 魚味淡雅 加醬油提鮮亦是不錯選擇😌
▶︎ 時令的椿魚略略炙燒過皮層 因此帶炙烤香 而且皮很有韌性

🍣 金目鯛

🍣 鰤魚
▶︎ 兩個星期熟成的鰤魚 上面配有黑松露醬
▶︎ 鰣魚很滑溜 入口亦頗綿軟

🍣 大拖羅
▶︎ 大拖羅軟糯無筋~

🍣 海膽
▶︎ 北海道海膽 分量頗足!
▶︎ 口感很神奇😲 質感緊實 入口不鬆散 要略略咬開才會化開 愛此多於水水的海膽

🦶🏻雞腳筋
▶︎ 外皮燒得超級脆口 而內裡就帶有脆脆的口感~ 調味亦適中

🖐🏻雞掌心
▶︎ 雞掌心外層同樣脆口 內裡則糯糯軟軟的

🥬 秋葵
▶︎ 秋葵表面有木魚碎 無渣且不難咬 是很穩定的發揮!

🥒 翠玉瓜
▶︎ 看似平平無奇 入口有些驚艷 雖是普通食材 但翠玉瓜很水嫩香甜 確實很不錯🤩

🦐 雞皮蝦
▶︎ 第一次看到這樣的搭配 是薄薄的雞皮裹著一整只蝦😙
▶︎ 外層雞皮超級脆 而內裡蝦肉緊實彈牙 咬開後悔爆汁

🥩 牛小排
▶︎ 汁水足且軟嫩 擠一點檸檬更解膩!

🍵 味噌湯
▶︎ 裡面有腐皮 海帶 蘿蔔 洋蔥等 鹹度適中 正常發揮~

🍮 水信玄餅
▶︎ 透明帶花瓣的水信玄餅 配上黃豆粉
▶︎ 將Q彈的水信玄餅切成小塊 再放到黃豆粉中滾一圈 黃豆粉味道濃郁且帶有一絲花香🌸
▶︎ 是特別且不甜膩的甜品~

2023-05-08 28 瀏覽
你地享受與美食獨處的時間嗎?我有時候會自己去食 d 勁想食嘅嘢,一路內心尖叫好好味啊~ 一路放空下自己 😌 最近有點掛住喺日本生活嘅時光,於是就搵左間喺中環嘅 omakase~ 好好地黎一次 quality me time 🥰前菜有紅酒蕃茄同蟹膏豆腐,蕃茄一入口就充滿紅酒香,但唔會嗆口,紅酒味配上清甜嘅蕃茄,好開胃 💕 豆腐蟹膏味好濃,但又唔會鹹~ 忍唔住好快食曬 🙈跟住係岩手縣嘅赤崎蠔 🦪 大大隻勁肥美 🤤 雖然好想一啖食曬佢,但因為都有 d 份量,分左幾啖食,甜甜地又有海水味,口感比較爽,食完勁想 encore 😍刺身一共有四款,赤貝爽口,牡丹蝦口感屬於厚身,超級超級甜,入口完全比蝦嘅甜味攻佔左 🤤 然後到魚類,白身嘅魚口感軟軟的,有淡淡的魚香,另一款係鰆魚,皮嘅部分微微燒過,好香口~ 跟住到壽司 🍣 首先係上面有竹炭鹽嘅北海道帆立貝,竹炭鹽嘅鹹味帶出左帆立貝嘅甜味 😋 然後係金目鯛,上面係炸過嘅金目鯛魚鱗,食落脆脆地又有魚香,幾特別 😆 深海池魚香味滿滿,可能因為我本身比較鍾意食池魚,佢入口魚油魚香爆曬出黎勁正 🤤 紫蘇拖羅,估唔到紫蘇同拖羅都幾夾,拖羅質素唔錯 👍🏻 火炙吞拿魚

跟住到壽司 🍣 首先係上面有竹炭鹽嘅北海道帆立貝,竹炭鹽嘅鹹味帶出左帆立貝嘅甜味 😋 然後係金目鯛,上面係炸過嘅金目鯛魚鱗,食落脆脆地又有魚香,幾特別 😆 深海池魚香味滿滿,可能因為我本身比較鍾意食池魚,佢入口魚油魚香爆曬出黎勁正 🤤 紫蘇拖羅,估唔到紫蘇同拖羅都幾夾,拖羅質素唔錯 👍🏻 火炙吞拿魚面頰,呢個真係好特別平時好少機會食 😍 鹹鹹香香,好多魚油但口感偏爽,同吞拿魚其他部位好唔同!最後係海膽 🤤 睇住師傅一羹一羹海膽放落去 😍 仲提我記得拎穩 🙈 d 海膽真係好甜好甜,超級滿足 😍

之後就黎到熱辣辣嘅串燒,比較特別嘅係雞腳筋同埋雞掌芯,兩者都係軟骨類嘅口感,燒到剛剛好再配上 d 椒鹽,個邊少少脆,好惹味 🤤 然後係雞髀菇同秋葵,兩樣都係燒到剛剛好,好少嘅調味已經食到食材嘅鮮味 👍🏻 之後係雞皮蝦卷,燒過嘅雞皮一 d 都唔油膩,反而脆脆地好香雞味,配埋彈牙蝦肉好正 😍 牛小排就唔會燒得太老,完全食到牛香味,又 juicy 😋

之後黎一碗熱辣辣嘅麵豉湯,碗湯勁足料,有腐皮、海帶同埋蘿蔔,味道唔會太鹹,重點係夠晒熱 😍 作為尾聲飲落去個胃非常舒服 😌

甜品係水信,一個全素嘅海藻甜品,味道清清甜甜,配上黃豆粉,賣相又靚又好味 💕

呢個廚師發辦個 menu 幾唔錯,有冷盤類嘅魚生壽司又有熱辣辣嘅串燒,唔會對腸胃有好大負擔 👍🏻 同時亦做到有魚有蔬菜有肉類,品種豐富,就算係男孩子都唔會怕唔夠飽 😌

位於 26 樓嘅餐廳,望出去雖然係中環嘅燈光,不過又唔會好有壓迫感,反而景觀開陽,好有格調,配合埋有心思嘅裝飾(我最欣賞個天花啲燈 💕),好有去左日本小酎嘅感覺 🥰

P.S. 發現佢地個酸薑係有少少柚子的,好 fresh 好解膩,果然連細節都有心思 💕
2023-05-08 86 瀏覽
燒物同好友約好之後,好期待既一晚,Stanley11 就係陸羽茶室對面,地點好易搵,上到去呢度落地玻璃大夜景,近近月色下用膳喇。Omakase Dinner Set 有極上 $1180/per person/豐盛 $1480/per person,我地二話不說揀左後者要盡情享受,黎到放鬆絕對要再加枝櫻花純米吟釀,一坐坐左三個鐘,高質的一晚!前菜: 其中一款紅酒蕃茄片,準備功夫十足,超巨生蠔,入口鮮味。刺身: 師傅提點逆時針順次序食, 最後中拖羅配上紫蘇葉花結尾煮物:唔止有口福,好好欣賞打開蓋嘅煙幕時刻,大飽眼福壽司: 今日廚師發辦有魷魚、鱸魚、愛魚女、 真鯛、富山白蝦、 劍魚、腦天、海膽,可以品嘗到特別的,多謝師傅每款都為我地介紹。燒物:另一位師傅主理雞腳跟雞掌心、秋葵青椒仔、白鱔牛舌,工架經驗豐富,有驚喜。湯、甜品: 焦糖雪糕配上黑糖蕨餅,係我好鍾意既味道,太知我心意喇,唔捨得離開....全程服務態度親切,客氣,主動,滿帶住笑容,滿約續租問題希望可以解決,一定會再黎!

煮物:唔止有口福,好好欣賞打開蓋嘅煙幕時刻,大飽眼福

櫻花純米吟釀
刺身
題外話/補充資料: 全程服務態度親切,客氣,主動,滿帶住笑容
2023-05-03
慶祝紀念
生日
櫻花純米吟釀
刺身
  • 魷魚、鱸魚、愛魚女、 真鯛、富山白蝦、 劍魚、腦天、海膽
食Omakase 除咗交俾師傅發辦,等佢安排時令食材之外,仲enjoy睇住佢哋專心咁整嘢食,每道菜上菜前介紹日本時令或烹調方法,甚至乎傾下偈講下酒,more than a meal。一緒一番,就盡力帶到呢份感覺俾食客。餐廳位處士丹利街嘅大廈26樓,落地大玻璃,採光度十足。電梯一開門就係餐廳,中間位置係U型枱,三邊嘅食客都睇到師傅手勢。晚市分2set Omakase,另外可以添加單點item。➤前菜3款 紅酒漬蕃茄 甜甜酸酸,略帶葡萄酒味,好醒胃。另外蟹膏蒸蛋,望落平平無奇,其實好濃蟹味,好滑溜。➤生蠔岩手縣•令和の怪物,味道鮮甜肉質厚身爽口,加上柚子啫喱,中和返本身嘅海水味。➤刺身四點全部都係日本直送,分別有帆立貝 牡丹蝦 真鯛 間八,帆立貝勁厚身,好鮮甜,牡丹蝦好柔嫩,真鯛味淡但肉質有彈性,間八為四種中最肥美嘅,口感好清脆,加上係腩位爽口。➤煙燻拖羅拖羅輕輕加調味熟成過,口感較硬身,師傅將佢煙燻過,魚身好香煙熏味,比起普通拖羅加埋魚子多咗層次,而且擺盤好靚,打開蓋就有煙。➤壽司金目鯛 羽太 銀鱈魚 蜜柑鯛 大拖羅 腦天 海膽 師傅手勢好好,醋飯味道好平衡,唔會死實實或者太鬆散。金目

晚市分2set Omakase,另外可以添加單點item。

➤前菜3款

➤生蠔

刺身四點

➤煙燻拖羅

壽司
金目鯛 羽太 銀鱈魚 蜜柑鯛 大拖羅 腦天 海膽
師傅手勢好好,醋飯味道好平衡,唔會死實實或者太鬆散。金目鯛都幾特別,師傅特登將魚鱗炸咗放咗喺面,令壽司有一種脆卜卜嘅感覺。

羽太即日本石斑,日本人鍾意嘅魚之一,煙韌得來有啲爽口。另外銀鱈魚燒過,超香油脂爆晒出嚟。

腦天,係吞拿魚天靈蓋,一條魚得兩塊超級罕有。師傅話肥美過大拖羅,筋少油脂多,灸燒後入口即溶魚味仲好濃。

海膽,睇返相已經想再食!視乎非常慷慨,總數有三層四層海膽,海膽都差啲跌晒出嚟,鮮甜新鮮。

➤串燒6串
同朋友嗌咗唔同嘅餐,同師傅講想試多啲嘢,有驚喜!
燒海老 牛舌芯 海鱔 和牛 雞腳筋 雞掌芯 雞皮蝦卷 秋葵 洋蔥仔

雞腳筋超爽口,脆卜卜。另外雞掌芯,厚肉得來有咬口,兩個超刁鑽嘅部位冇諗過Omakase會有。另外海老非常新鮮好爽口,火候啱啱好,唔會過熟 。

➤湯 ➤甜品

初初以為唔會好飽,其實食實成個Menu後,非常滿足。整體每個item都好平均,串燒表現更加突出。見舖頭間唔時有wine pairing,鍾意研究sake 嘅朋友,book mark佢!
2023-05-06 23 瀏覽
「絕佳景色omakase✨」已經很久沒來中環,今晚和朋友一起去Stanley 26樓的一家日料店吃飯,270度高空和26樓的落地窗景觀,環境十分雅緻安靜,帶著一點愜意🙈✨極上 $1180✨前菜✨紅酒煮番茄番茄酸酸甜甜,紅酒味不重,感覺很清爽✨日本季節生蠔生蠔超級肥美,腥味不重,肉質厚實輕爽,大滿足✨海帶絲酸酸的很清爽,口感不錯✨刺身四點盛✨帆立貝吃得出來很新鮮,肉質肥美多汁,甜味十足✨牡丹蝦肉質緊實,份量很大✨間八肉質有彈性,味道比較清淡✨劍魚肉質緊實,味道也屬於清淡,比較有咬勁✨手握壽司六貫✨岩鹽墨魚墨魚的份量挺大,用灼燒過味道更加出色,咬下去很有嚼勁✨醬油漬拖羅味道比較重口,醬油味出色,入口即溶✨真鯛屬於清淡口味,魚肉偏軟但有質感,如果喜歡味重可以再點醬油✨紫蘇大拖羅紫蘇畫龍點睛,油脂分布均勻,魚肉很肥美多汁,不需要點醬油✨間八味道比較清淡,魚肉入口很柔軟細膩,也是屬於淡水魚✨北海道海膽✨串燒六枚✨秋葵上面有木魚碎增加風味,口感豐富✨葫蘆瓜烘烤過後口感還是很清脆,十分清爽✨雞腳筋口感好q彈,咬勁十足,需要用力咬😂😂✨雞掌芯比較爽脆,有酥脆的外皮✨海鱔外面有一層脆脆的外皮,魚肉反而很
「絕佳景色omakase✨」

✨極上 $1180

✨前菜
✨紅酒煮番茄
番茄酸酸甜甜,紅酒味不重,感覺很清爽

✨日本季節生蠔
生蠔超級肥美,腥味不重,肉質厚實輕爽,大滿足

✨海帶絲
酸酸的很清爽,口感不錯

刺身四點盛

✨帆立貝
吃得出來很新鮮,肉質肥美多汁,甜味十足

✨牡丹蝦
肉質緊實,份量很大

✨間八
肉質有彈性,味道比較清淡

✨劍魚
肉質緊實,味道也屬於清淡,比較有咬勁

✨手握壽司六貫

✨岩鹽墨魚
墨魚的份量挺大,用灼燒過味道更加出色,咬下去很有嚼勁

✨醬油漬拖羅
味道比較重口,醬油味出色,入口即溶

✨真鯛
屬於清淡口味,魚肉偏軟但有質感,如果喜歡味重可以再點醬油

✨紫蘇大拖羅
紫蘇畫龍點睛,油脂分布均勻,魚肉很肥美多汁,不需要點醬油

✨間八
味道比較清淡,魚肉入口很柔軟細膩,也是屬於淡水魚

✨北海道海膽

✨串燒六枚

✨秋葵
上面有木魚碎增加風味,口感豐富

✨葫蘆瓜
烘烤過後口感還是很清脆,十分清爽

✨雞腳筋
口感好q彈,咬勁十足,需要用力咬😂😂

✨雞掌芯
比較爽脆,有酥脆的外皮

✨海鱔
外面有一層脆脆的外皮,魚肉反而很鮮嫩甜口

✨和牛
牛肉味很充足,肉質很緊實

✨湯物
面鼓湯

甜品
✨焦糖雪糕

上到這間位於26樓的餐廳有落地大玻璃窗觀感果然不錯,放工可以早啲過嚟仲睇到黃昏日落美境幾咁正。食店中央好似舞台、由廚師們喺客人面前大顯身手準備美饌,客人一邊食飯一邊欣賞大廚手勢實屬賞心樂事,當中有位女職員語調溫婉、客氣有禮貌Omakase Dinner Set 廚師發板晚市套餐 (極上)Appetizer/前菜- 日本蒓菜- 紅酒煮蕃茄> 個人喜歡清甜蕃茄有著紅酒香,日本蒓菜口感爽爽潺潺頗為特別Oyster/時令生蠔- 岩手縣赤崎蠔 配青骨啫喱> 蠔的肉質肥美爽口海水味重,佐以青骨啫喱味道幾夾Sashimi/刺身4點- 北海道帆立貝- 牡丹蝦- 愛女魚(鮎並)- 野生鰤魚(熟成2星期)> 愛女魚除咗名字特別之外、魚本身是時令海產肉質很有彈性兼扎實爽口;鰤魚熟成處理後魚味更濃郁;牡丹蝦爽脆膠口,帆立貝味道鮮甜細滑Sushi/壽司6貫- 金目鯛 - 炙燒 右口魚+魚裙邊- 伊佐木+黑松露醬- 赤身醬油漬- 拖羅- 北海道紫海膽> 師傅在金目鯛上放了魚鱗酥香脆口,魚肉彈口爽脆。右口魚炙燒過後、甘香魚油像奶油咁香滑。伊佐木魚肉味濃、配黑松露非常提香。赤身用芥辣芝

Omakase Dinner Set
廚師發板晚市套餐 (極上)

Appetizer/前菜
- 日本蒓菜
- 紅酒煮蕃茄

Oyster/時令生蠔
- 岩手縣赤崎蠔 配青骨啫喱

> 蠔的肉質肥美爽口海水味重,佐以青骨啫喱味道幾夾

Sashimi/刺身4點
- 北海道帆立貝
- 牡丹蝦
- 愛女魚(鮎並)
- 野生鰤魚(熟成2星期)

Sushi/壽司6貫
- 金目鯛
- 炙燒 右口魚+魚裙邊
- 伊佐木+黑松露醬
- 赤身醬油漬
- 拖羅
- 北海道紫海膽

> 師傅在金目鯛上放了魚鱗酥香脆口,魚肉彈口爽脆。右口魚炙燒過後、甘香魚油像奶油咁香滑。伊佐木魚肉味濃、配黑松露非常提香。赤身用芥辣芝麻調味,魚肉鮮甜香濃筋位脆。拖羅入口即溶、鮮味濃厚。講到“賣飛佛”當然係紫海膽啦,甘香鮮美又creamy、高汁!

Skewer/燒物 6pcs
- 雞掌心
- 雞腳筋
- 秋葵
- 日本洋蔥仔
- 大蝦
- 牛小排

> 雞掌心有咬口亦彈牙、雞腳筋口感較香脆。秋葵洒咗木魚片好香和爽脆,日本洋蔥仔就好清甜,大蝦燒烤到位、肉爽脆鮮甜,牛小排較有嚼頭牛味算濃郁

Miso Soup/白麵豉湯

> 湯料有海帶、白蘿蔔、豆卜等較一般味噌湯更清甜但唔過鹹

Red Bean Ice Cream/紅豆雪糕

> 雪糕奶味香滑食到紅豆粒,作為一頓豐富廚師發辦的完美作結

刺身4點
大蝦 /牛小排
雞掌心/雞腳筋/秋葵/日本洋蔥仔
紅豆雪糕
2023-05-04 36 瀏覽
今日去左超近中環站既Omasake店,坐下有種居高臨下的感覺,環境十分舒適!前菜十分精緻,首先,岩手縣米崎蠔超巨型!蠔的鮮甜味道非常突出,入口即化,讓人回味無窮。接著是紅酒煮蕃茄,這道配菜的紅酒香氣濃郁,蕃茄的酸甜味道和蠔的鮮味完美結合,帶來了豐富的層次感。刺身好新鮮,質素好高,味道鮮美,賣相吸引!金目鯛,肉質鮮甜嫩滑,入口即化,加埋啲青芥末同埋醬油,味道更加豐富。赤身肉質鮮美,口感豐富。中拖羅係另一款非常出色嘅刺身,肥美香濃。牡丹蝦就係刺身嘅一個驚喜,肉質鮮美,口感豐富爽口。帆立貝味道鮮美,口感豐富。接下來是6款壽司,愛媛蜜柑鯛肉質鮮嫩,不會腥。深海池魚亦都好好食,魚肉緊緻,很鮮味!炙燒銀鱈魚個表層燒得啱啱好,入口嘅魚肉好滑嫩,好好食。醬油漬赤身入口嘅咸味同魚肉嘅鮮味相輔相成,好好食;紫蘇拖羅嘅紫蘇香氣,令味道更加豐富。最後,北海道海膽份量超多,勁鮮甜!燒物有6款: 雞腳根好爽口,入口嘅酥脆外皮同埋嫩滑肉質。雞皮蝦卷亦都好正,燒得啱啱好,味道香脆,蝦肉嘅鮮甜味道同雞皮嘅嫩滑質感好夾!雞掌心咬落去好有口感,肉質彈牙。燒粟米甜味濃郁,口感香脆,燒豆腐則帶有炭燒嘅獨特香氣,同時保持咗豆腐嘅

燒物有6款: 雞腳根好爽口,入口嘅酥脆外皮同埋嫩滑肉質。雞皮蝦卷亦都好正,燒得啱啱好,味道香脆,蝦肉嘅鮮甜味道同雞皮嘅嫩滑質感好夾!雞掌心咬落去好有口感,肉質彈牙。燒粟米甜味濃郁,口感香脆,燒豆腐則帶有炭燒嘅獨特香氣,同時保持咗豆腐嘅鮮味。最後,牛橫隔膜肉質鮮嫩,經過炭燒後,味道更加濃郁。

麵豉湯味道濃郁,湯汁清甜,入口順滑。最後是自家製梅子雪糕,十分清新,梅子的酸甜味道和雪糕的香滑口感完美結合,令人回味無窮!
一緒一番酒場 (中環)雖然仲有幾日就出發去日本🇯🇵,但難得平日放假,今日喺中環一間樓高26層既日式餐廳食午食定食🥰 ,享受一人午餐~小編揀左特選刺身定食,只係$268,呢個價錢仲包左前菜、麵豉湯、茶碗蒸、煮物,性價比超高喔❤️❤️前菜係胡麻沙律🥗,上面加左好多櫻花🌸蝦好足料😋茶碗蒸入面加左蟹柳、鳴門卷🍥,仲有魚子醬,好鮮甜😃😃而是日特選刺身有鱸魚、厚身帶子、拖羅、牡丹蝦等😍 ,擺碟別緻,每款食材均鮮味十足😍而煮物小編食完先知原來係牛舌粒,小編本身唔食牛舌,師傅將牛舌炆煮到好似牛腩咁淋,仲配上珍珠米飯🍚,大滿足~另外估唔多日式餐廳可以飲到cafe水準既latte,採用新鮮咖啡豆,咖啡☕️味香濃~下次帶男朋友一齊黎試下omakase 先❤️❤️*需加一服務費地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
一緒一番酒場 (中環)

前菜係胡麻沙律🥗,上面加左好多櫻花🌸蝦好足料😋

茶碗蒸入面加左蟹柳、鳴門卷🍥,仲有魚子醬,好鮮甜😃😃

下次帶男朋友一齊黎試下omakase 先❤️❤️

*需加一服務費
地址:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
2023-03-21
午餐
2023-05-03 24 瀏覽
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧中環地區平時比人嘅印象都係人來人往,可能大家放工都會急急腳咁樣走,但係其實好多樓上嘅餐廳都值得試下。今次介紹嘅餐廳位於中環Stanley 11 上面,格局係omakase嘅吧枱,場上有大阪心齋橋嘅圖畫,比人去左日本嘅感覺。我就揀左午市定食,首先每人會送上四款前菜。分別是蕃茄漬、味噌湯,茶碗蒸和煮物。食完前菜就到左主菜嘅時間。特上刺身丼|特選雜錦魚生飯依款丼飯包含多款日本直運刺身:牡丹蝦,帆立貝,赤貝,魷魚,海膽,池魚,鯛魚和三文魚籽。個人就鍾意食左海膽先,然後到淡味嘅白身魚,再到較為濃味嘅刺身,依個順序就可以食到哂刺身嘅鮮味。北海丼|北海刺身飯北海當然最盛產蟹肉,雪白嘅蟹肉鋪滿整個丼飯。加入左新鮮帆立貝,海膽,三文魚籽。蟹肉一絲絲又鮮甜,帆立貝就厚身又爽口,海膽入口即溶。💫人均$200如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧一緒一番酒場 (中環)中環士丹利街11號Stanley 11 26樓୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

食完前菜就到左主菜嘅時間。

特上刺身丼|特選雜錦魚生飯

北海丼|北海刺身

💫人均$200

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

2023-04-28 419 瀏覽
老老實實吃過的omakase真的不少,大都是人均1500-2600之間,朋友介紹來中環這間位於Stanley 11 ,位置居高臨下,可以欣賞270度中環城市景,這間真的性價比很高,最可惜的是餐廳經理提及到,不一定會續租約,希望之後可以繼續經營下去我們選擇了中間檔位的「豐盛」~包含了一份開胃菜、刺身五點+時令生蠔+ 煮物,8貫壽司+燒物6串+湯+甜品$1480/位,吃完真的好滿足,最難忘XL size 海膽壽司滑嫩甜口入口即化,真的好想再多多吃上幾份~師傅非常專業認真,每一道都會詳細講解產地、吃法。這個價格算是入門,值得!第一道是刺身是牡丹蝦及赤身,還有左口魚包裹着新鮮紫菜,還有時令生蠔,來自岩手縣的蠔身飽滿,貼心已去蠔殼,海水味適中,滿意開始還擔心吃不飽,事實上完全不用擔心,無論新鮮度和份量和手握壽司的技巧也是中上水平,個人口味方面略嫌飯微微偏軟,但也是能接受的,不是太影響-富山灣白蝦-間八 -金目鯛-深海池魚-中拖羅-熟成鯖魚-海綿玉子 海膽份量,簡直是平時的三倍以上,份量非常大方,北海道海膽口感清甜細膩儘管我向來不喜歡煙燻食物,但這道鰤魚,加上三文魚子和海膽煙燻既味道加上咸香,出奇

我們選擇了中間檔位的
即化,真的好想再多多吃上幾份~

-富山灣白蝦
-間八
-金目鯛
-深海池魚
-中拖羅
-熟成鯖魚
-海綿玉子

儘管我向來不喜歡煙燻食物,但這道鰤魚,加上三文魚子和海膽煙燻既味道加上咸香,出奇地好吃啊

串燒中最值得一提的雞腳根、雞掌心,口感脆脆的,外面很少吃到,主角是大蝦,海蝦味道非常濃,牛小排也是很高質素,太太太好吃了!烤到入口即化,但完全不油膩!比起不少主打爐端燒,完全沒有比下去,有驚喜!最後還有味噌湯和甜品,整體用餐體驗,感覺很不錯,下次可以試試單點美食,跟朋友小酌一番也不錯。

—————————————————

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch #中環美食 #omakase #一緒一番
___
🥇Follow @eathkgirls
# eathkgirls
  • Omakase  豐盛
2023-04-28 35 瀏覽
前菜:首先食咗個酒漬番茄清新一下口腔,唔會太重酒味,之後就到海膽豆腐,味道都幾特別,最後就梗係試下令和怪物生蠔,師傅喺我面前即開,夠曬新鮮,礦物味比較重刺身:分別有帆立貝、牡丹蝦、春魚同醬油漬吞拿魚,基本上其實隻隻都好好味,特別鍾意牡丹蝦,一路食,個鮮味係出曬嚟😋😋壽司:愛汝魚(魚味較淡,用柚子調味)金目鯛(上面係用返風乾金目鯛鱗片作點綴,所以會有少少脆)鱸魚(比較有口感,用黑松露調味)拖羅(油脂香)吞拿魚面頰(好香嘅炙燒味)海膽(紫海膽,分量勁多,入口即溶,好甜)串燒:煙韌嘅雞腳筋同埋雞掌心(即係一啲軟骨嘅部位)、超多汁既杏鮑菇、燒秋葵、牛小排特別想講下個雞皮包蝦,呢個真係好好食,蝦味好濃,而雞皮既油脂味有滲入蝦度,而且雞皮食落香脆收尾係有一碗味噌湯同埋桔子雪葩

壽司:愛汝魚(魚味較淡,用柚子調味)
金目鯛(上面係用返風乾金目鯛鱗片作點綴,所以會有少少脆)
鱸魚(比較有口感,用黑松露調味)
拖羅(油脂香)
吞拿魚面頰(好香嘅炙燒味)
海膽(紫海膽,分量勁多,入口即溶,好甜)

收尾係有一碗味噌湯同埋桔子雪葩
今日食既廚師發辦晚市套餐係''極上'' ,$1,180/位,另服務費10%🤵🏻‍♀️1. 前菜🔶 螢光魷魚🦑🔶 蟹膏豆腐🦀好濃香蟹膏味,同時豆腐超綿滑,好好味!😋2. 時令生蠔🔶 北海道 令和之怪物🦪肉身肥厚大隻,上層落左柚子啫喱,清香微酸,中和到蠔本身既金屬味2. 刺身🔶 北海道帆立貝肥厚新鮮,而且超甜,甜到好似係口腔內游走😍😍🔶 牡丹蝦🦐超新鮮爽彈,感覺佢上一秒重游緊水咁新鮮🥰🥰味道又夠甜🔶 左口魚🐟🔶 野生獅魚 🐡兩星期熟成外層色質帶暗啞,是做了兩星期的熟成的效果,熟成令魚身質地較柔軟、味道更濃郁好有層次🤣🤣3. 壽司🍣 金目鯛壽司 🐟魚油平均,魚肉較柔滑。而上面係金目鯛魚卵,粒粒顆粒香脆😗😗🍣 白蝦壽司 🦐白蝦黎自富生灣,入口即溶嘅質感,然後甜味係口內擴散🥰🥰🍣 深海池魚🐟魚油味較重,但同充滿醬油的壽司飯好夾🤣🤣🍣 紫蘇鯖魚🐟灑上酸梅粉調味,味道酸酸地,好特別😃😃🍣 老天🐟即係吞拿魚頭頂嘅一個稀有部位,廚師用火槍炙燒過魚表面,逼出魚油,令魚味非常香濃😋😋🍣 北海港海膽壽司海膽份量好多,堆到好高,味道係無失望地咁鮮甜😍😍4. 燒物🔶 雞腳跟好香脆,脆得有點似炸雞皮,不過有軟骨組織,

1. 前菜
🔶 螢光魷魚🦑
🔶 蟹膏豆腐🦀
好濃香蟹膏味,同時豆腐超綿滑,好好味!😋

2. 時令生蠔
🔶 北海道 令和之怪物🦪

2. 刺身
🔶 北海道帆立貝
肥厚新鮮,而且超甜,甜到好似係口腔內游走😍😍
🔶 牡丹蝦🦐
超新鮮爽彈,感覺佢上一秒重游緊水咁新鮮🥰🥰味道又夠甜
🔶 左口魚🐟
🔶 野生獅魚 🐡兩星期熟成

3. 壽司
🍣 金目鯛壽司 🐟
魚油平均,魚肉較柔滑。而上面係金目鯛魚卵,粒粒顆粒香脆😗😗
🍣 白蝦壽司 🦐
白蝦黎自富生灣,入口即溶嘅質感,然後甜味係口內擴散🥰🥰

🍣 深海池魚🐟
魚油味較重,但同充滿醬油的壽司飯好夾🤣🤣
🍣 紫蘇鯖魚🐟
灑上酸梅粉調味,味道酸酸地,好特別😃😃

🍣 老天🐟
🍣 北海港海膽壽司
海膽份量好多,堆到好高,味道係無失望地咁鮮甜😍😍

4. 燒物
🔶 雞腳跟
好香脆,脆得有點似炸雞皮,不過有軟骨組織,更有咬口😝😝
🔶 雞掌芯
味道有點似雞軟骨😋😋

🔶 燒秋葵
🔶 燒青椒仔🫑

🔶 雞皮蝦卷🦐
🔶 燒牛小排 🐮
師傅燒到僅熟,肉質好鬆軟,而且牛味幾重,食得出本身牛既質素幾高😚😚👍🏼

5. 湯
🔶 麵豉湯🥘
表面有腐皮,吸晒個湯味,而且湯唔係死咸,幾好飲😙😙

6. 甜品
🔶 提拉米蘇味意大利雪糕🍨

📍一緒一番
  • 廚師發辦晚市套餐''極上''
2023-04-19 36 瀏覽
📍一緒一番酒場🔎中環士丹利街11號Stanley 11 26樓位於中環一間隱世小店,食材都係由日本直運,非常新鮮~今晚就食佐佢地嘅Omakase set。豐盛Omakase set💰1480🔹前菜 鹽漬番茄、水雲、蝦🦐,組合非常獨特,讓人嚐到了不同的口感和風味。🔹時令生蠔🦪時令生蠔也非常新鮮,大大隻鮮味十足,讓人一嚐就欲罷不能。😋🔹刺身 帆立貝、牡丹蝦、鱸魚和赤身,非常鮮美,新鮮的海產和魚肉口感極佳。🔹煮物 煙燻獅魚煙燻獅魚都係一道不可錯過的佳餚,獅魚的煙燻味道和肉質的鮮嫩度都是絕佳!😍🔹壽司🍣 岩鹽墨魚、赤鯪、金目綢和拖羅魚,都是上等的海產,搭配上飯的軟糯和岩鹽的鮮味,真是讓人回味無窮。🔹燒物 牛舌、白鱔、秋葵、洋蔥、大蝦、牛小排,每一種食材都有獨特的風味和口感,讓人愛不釋手。特別是牛舌、白鱔燒得好夠火候🤤🤤好正🔹湯 味增湯也非常美味,味道濃郁而不膩,令人感到十分滿足。🔹甜品番石榴雪糕同蕨餅,雪糕好好味😉食到新鮮嘅番石榴味好香~蕨餅口感同味道都不錯

📍一緒一番酒場
🔎中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

豐盛Omakase set💰1480
🔹前菜

🔹時令生蠔🦪
時令生蠔也非常新鮮,大大隻鮮味十足,讓人一嚐就欲罷不能。😋

🔹刺身

🔹煮物 煙燻獅魚

🔹壽司🍣

🔹燒物

🔹湯
味增湯也非常美味,味道濃郁而不膩,令人感到十分滿足。

🔹甜品
  • 特盛刺身定食
  • 壽司定食
2023-04-17 44 瀏覽
今日係中環做完野,唔趕時間返公司🤭 就上左位於Stanley 11最高層的日本餐廳「一緒一番酒場」嘆個靚lunch。餐廳兩邊有落地大玻璃,景觀非常開揚,可以飽覽街外風景!午市定食包前菜、麵豉湯、茶碗蒸和煮物,都唔駛二百元,係中環性價比算幾高。🔹前菜 ~ 新鮮沙律菜,爽脆開胃!🔹煮物 ~ 牛舌粒炆得好淋,仲有紅蘿蔔煮得好入味!🔹主角係北海刺身飯,賣相好吸引!有海膽,帶子,蟹肉,三文魚籽和蟹籽。樣樣都好新鮮!海膽份量唔少,入口甘甜好creamy!餐廳午市仲有Omakase Menu,每人都係五百蚊,下次一定要試下!
餐廳兩邊有落地大玻璃,景觀非常開揚,可以飽覽街外風景!

🔹前菜 ~ 新鮮沙律菜,爽脆開胃!

🔹煮物 ~ 牛舌粒炆得好淋,仲有紅蘿蔔煮得好入味!

🔹主角係北海刺身飯,賣相好吸引!