2023-03-12 87 瀏覽
中環位於士丹利街26樓的這間酒場,聽說他的Omakase非常抵食,而且串燒非常出色。店舖地方寬敞,圍着落地玻璃,能飽覽夜景!而座位都是吧枱形式,每位客人都能圍著中間與師傅交流,感覺親切!廚師發辦晚市套餐有兩款,分別係每位$1180及$$1480,女士通常選擇$1180份量已經足夠。📍先送上前菜:海膽豆腐、蕃茄、蝦前菜感覺讓客人清清喉嚨,蕃茄及秘製蝦酸酸甜甜加上醬汁,確實開胃,海膽豆腐清新好食📍時令生蠔非常大隻,爽口鮮甜,略帶海水味,一啖放進口中感覺啖啖肉,真是非常滿足📍刺身先上個刺身拼盤,有紅三魚、沖繩帆立貝、北海道牡丹蝦、中拖羅,款款魚生都非常大件厚切,絕不吝嗇,而且非常新鮮,我特別喜歡那個中拖羅,特別加上吞拿魚的脂肪,食落非常甘香,油香留在口中好一陣子,有幸福的感覺呢💕另外,用玻璃碗上的煙燻鰹魚很有睇頭!一打開蓋那些濃煙衝出,加上有食用花點綴,打卡一流!而煙燻魚都非常香甜,味道濃郁,非常好食!📍清酒食刺身當然唔少得飲清酒啦!呢間酒場特別多選擇,侍應都很用心介紹,除了介紹兩支特別版清酒,還介紹了不同清酒的口味,有較甜易入口的,也有較為酒味濃烈的,最後我選了「作」,非常清甜易入口,我很

📍先送上前菜:海膽豆腐、蕃茄、蝦

📍時令生蠔

📍刺身

📍清酒
刺身當然唔少得飲清酒啦!呢間酒場特別多選擇,侍應都很用心介紹,除了介紹兩支特別版清酒,還介紹了不同清酒的口味,有較甜易入口的,也有較為酒味濃烈的,最後我選了「作」,非常清甜易入口,我很喜歡絕對沒有介紹錯!

📍壽司
壽司有深海池魚、金目雕、醬油漬赤身、岩鹽青檸汁墨魚、拖羅等等,所有都非常新鮮,加上獨特嘅調味與及醬汁,每一款壽司都精心製作,配對得很好食!特別就是海膽壽司,海膽柔滑清甜,而且疊上四五層的海膽,睇落都非常壯觀,原本想一啖放進口中,海膽從嘴邊流出來,份量實在多得很,真係好正🥰很有戀愛的感覺!

📍燒物
有牛小扒、麵豉豚肉、雞皮紫蘇虎蝦、燒白鱔、日本洋蔥、雞髀菇!
壽司牛小扒及麵豉豚肉都非常厚切,肉質鮮嫩,而醃料配搭非常配合,充滿油甘香,非常好食!
而雞皮紫蘇虎蝦非常特別,雞皮燒得金黃脆口,原來紫蘇葉香味都非常配合,我真係第一次食!而燒白鱔亦都肉質厚切彈牙,非常鮮味可口!

📍芒果雪葩
芒果雪葩清甜而且有果肉,質地軟滑,感覺清新,甜味適中,絕對不會太甜,以這個甜品作結能清一清油膩,實在有心思!

這個廚師發辦晚市套餐份量非常充足,一個女士可能食唔晒呢!由於真係好飽我就直接skip咗個麵豉湯!食物質素一流,食材新鮮而且製作用心,絕對是CP值極高的一間日式餐廳!下次一定會介紹朋友來試試呢!

2023-03-11 73 瀏覽
又去咗搵好野食啦,我帶埋媽媽一齊去咗中環一間日本餐廳,位於Stanley 11最高層,落地嘅玻璃窗設計,飽覽街外風景🏙餐廳坐位全部都係高椅設計,可以望到廚師出餐,坐位數目唔算多,記得預約,去到先知原來仲有廚師發板食,不過今次我地揀咗午市定食,已經包埋前菜、麵豉湯、茶碗蒸同煮物,價錢都只係百幾起,煮物牛舌煮得好腍,幾好食,我就覺得性價比好高😋🔸️特盛刺身盛 $488一份可以品嚐到有8款唔同嘅刺身,食材相當新鮮,當中北海道帆立貝加上竹炭鹽,肉厚鮮味,海膽係非常鮮甜,無腥味,勁好食,拖羅油脂分佈好靚,入口即溶,令人回味🤤🔸️特上刺身丼 $248刺身都係有好多款,壽司醋飯帶酸甜味,相當開胃,唔覺意就食曬一碗飯,媽媽話下次要試廚師發板,證明佢都好滿意👍

🔸️特盛刺身盛 $488

🔸️特上刺身丼 $248

• 特盛刺身盛
2023-03-06 105 瀏覽
📍一緒一番酒場 (中環)🙋🏻‍♀️大概一至兩年前已經食過一次,壽司質素唔錯,串燒到而家都係我心目中嘅第一位💗。雞掌心、雞腳筋真係唔係度度有🤭。💕前菜海膽豆腐🍅番茄🦪岩手縣蠔海膽豆腐又滑又鮮甜,一細磚完全唔夠食。岩手縣生蠔肉質爽脆,海水味重。💕刺身帆立貝🦐牡丹蝦🐟劍魚🍏煙燻鰹魚帆立貝肉質飽滿彈牙。劍魚腩特別肥美,肉質緊實重油香。鰹魚經過蘋果木煙燻,味道更豐富細膩。💕壽司間八、鮫鰈、金目鯛、赤身、中拖羅、赤海膽最有記憶點係鮫鰈壽司。裙邊炙燒完油香大爆發。赤海膽堆起五、六層,甘甜鮮味好滿足。💕串燒雞掌心、雞腳筋、日本洋蔥、煙燻芝士、牛小扒、雞皮紫蘇虎蝦三款雞串最顯示到師傅功架。雞掌心、雞腳筋又脆又有𡁻勁。雞腳筋仲有少少爽滑嘅口感。兩款都係一串絕對唔夠喉🤭。雞皮紫蘇虎蝦同樣出色。雞皮酥脆可口,包住大大隻嘅虎蝦飽滿吸引。最誇張係一咬落去就爆晒肉汁。💕味噌湯💕芒果雪葩📍一緒一番酒場 (中環)中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
📍一緒一番酒場 (中環)

💕前菜
海膽豆腐🍅番茄🦪岩手縣蠔

💕刺身
帆立貝🦐牡丹蝦🐟劍魚🍏煙燻鰹魚

💕壽司
間八、鮫鰈、金目鯛、赤身、中拖羅、赤海膽

💕串燒
雞掌心、雞腳筋、日本洋蔥、煙燻芝士、牛小扒、雞皮紫蘇虎蝦

💕味噌湯

💕芒果雪葩

📍一緒一番酒場 (中環)
中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

2023-03-06 71 瀏覽
.📍一緒一番酒場 | 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒂𝒍成日以為係中環食日本野一定好貴,呢間位於Stanley 11 高層嘅日式料理非常有驚喜!🧚平日午市餐牌二百幾蚊到已經食到高質嘅午市定食真係好抵食~餐廳佈置好有居酒屋嘅感覺,座位係吧枱設計,有得一路望住師傅切魚生好有Feel 😆🎏。.當日嗌咗特上刺生丼定食($248),已經包咗前菜、麵豉湯、茶蒸碗同煮物。前菜沙律用咗比較少見冰菜,食落好爽脆口感好特別!而煮物都非常有誠意竟然係咖喱牛舌粒,咖喱夠濃郁而牛舌粒煮得好淋好入味🥹🫶🏻。連定食嘅前菜都咁出色真係好令人驚喜!.刺生丼擺盤都有講究,魚生份量都幾多仲要每一樣都好新鮮!就連海膽都有一大舊,食得出好鮮甜一啲都唔會腥👅。唯一係個丼飯底有調過味,但食落冇咩特別。不過整體黎講二百蚊有呢個質素真係好驚喜!😌另外見到餐廳Lunch Time 仲有Omakase Menu,每人只係五百蚊下次有機會可以坐耐啲一定要試下🤍。
📍一緒一番酒場 | 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒂𝒍
Bookmarked! 💯🔥呢間餐廳lunch 嘅Omakase $500,有前菜、茶碗蒸、刺身三點盛、壽司五貫、串燒三杖、湯同甜品,真係超值。📍中環Stanley 11, 26/F 頂樓呢一個地理優勢,令食客可以一路品嚐美食,一路欣賞風景!而且全部食客一定可以坐喺bar 枱,望住認真嘅廚師做每一道菜。👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳餐廳服務員、師傅都好有禮貌,服務好周到!味道:🍣食物唔會話有太多花巧嘢,但係基本得來,冇啲調味、奇怪配搭,其實更加顯出鮮味!絕對食得出食材好新鮮!最驚喜係「海膽手卷」!成個海膽塔咁啊!同埋個刺身上碟都好靚。生日嘅話仲可以喺甜品上面寫名👍🏼😁🎂總括:性價比4/5✨ 如果你唔需要日本師傅,唔需要重日式裝修,唔要求一啲超高水準(要早一兩個月訂枱嗰啲)嘅海鮮刺身嘅話,可以一試依間餐廳,過下口癮當去咗一轉日本!🇯🇵

總括:性價比4/5✨

• 特選刺身定食
  • 壽司定食
  • 特盛刺身定食
2022-08-31 793 瀏覽
- Waitress kept collecting our plates, even my friend had not yet finished her dish. Which is quite annoying- Not attentive to our empty cups- I’m shrimp allergic. The chef told me that it can be replaced by another kind of seafood. But as you may see in picture, I cant find any substitution for the missing shrimp. I did ask the chef which one is the replacement, he pointed at the right side of the plate and said “this”.
22道菜性價比極高🍱北海道白海膽!飽滿獨眼龍蠔!-位於中環高層,落地玻璃無敵夜景,而且足本22道菜,Omakase黎講,性價比非常高,同時意味住田中又寫到手軟。而餐廳內掛住一幅幅日本街景相,配上日系音樂,田中飲多兩杯清酒,以為自己去咗日本咁,不過呢到啲清酒真係唔錯。-🍶Omakase 22道廚師發辦晚餐 ($1180)前菜、生蠔、刺身 4點、壽司 8貫、燒物 6枚、烏冬、甜品🦪仙台縣獨眼龍生蠔先黎一道令人大滿足嘅生蠔,近年非常人氣嘅獨眼龍,肉身如圖非常飽滿,肥美厚身,蠔味濃厚鮮甜。🍱刺身 4點:🥢牡丹蝦(配蝦膏)刺身擺盤非常精緻,而牡丹蝦本身已經非常鮮甜,再配埋足料蝦膏,絕對鮮上加鮮。🥢野生鰤魚(熟成22日)野生鰤魚花上22日熟成,提煉出豐富鮮味,帶有更濃厚魚油甘香,非常用心。🥢右口魚🥢活水足-🍣壽司 8貫:🥢北海道白海膽口感細嫩嘅白海膽,足料大大啖,鮮甜無比,入口完全有幸福嘅感覺。🥢炙燒超特大北海道帶子超特大3個字係田中加,近乎掌心咁大粒。而炙燒成功鎖緊肉汁,一咬肉汁滴落掌上,非常鮮甜,係當日最難忘之一。🥢鰹魚腩 (熟成14日 柚子胡椒)肥美鰹魚腩,經過14日熟成,魚脂香更濃郁,入口
22道菜性價比極高🍱北海道白海膽!飽滿獨眼龍蠔!

🍶Omakase 22道廚師發辦晚餐 ($1180)
前菜、生蠔、刺身 4點、壽司 8貫、燒物 6枚、烏冬、甜品

🦪仙台縣獨眼龍生蠔

🍱刺身 4點:
🥢牡丹蝦(配蝦膏)

🥢野生鰤魚(熟成22日)

🥢右口魚
🥢活水足

🍣壽司 8貫:
🥢北海道白海膽

🥢炙燒超特大北海道帶子

🥢鰹魚腩 (熟成14日 柚子胡椒)
肥美鰹魚腩,經過14日熟成,魚脂香更濃郁,入口微微回甘。

🥢石垣貝
8月正值當造期,肉質爽彈又嫩,非常甘甜。

🥢拖羅配拖羅蓉
非常肥美嘅拖羅,再配上甘香拖羅蓉,入口魚脂香爆發,應該係大家最愛。

🥢醬油漬吞拿魚赤身
🥢蜜柑鯛
🥢深海池魚 (三星漬)

🍢燒物 6枚:
🥢雞皮蝦、牛小排、雞腳筋、雞掌心、脆豆腐、秋葵

1️⃣雞皮蝦外脆內爽,雞皮油香豐富,包住鮮甜大蝦,製作非常精緻。

2️⃣牛小排燒得肉汁豐富,入口散發肉脂香,超令人滿足。

3️⃣而雞腳筋、雞掌心夠哂刁鑽,極香脆又油脂豐富,絕對有燒鳥專門店嘅水準。

🍜湯烏冬
🍘麵鼓湯

🍨沖繩白粟米、沖繩黑糖北海道牛乳奶凍
極為香甜嘅沖繩白粟米,口感爽脆多汁,配上濃香滑溜嘅奶凍,絕對係令人難忘。
2022-06-19 922 瀏覽
最近真係好鍾意睇「尋人記」!好認同婆婆話「多一份相聚就多一份珍惜」,所以現在一有時間就約朋友出嚟傾吓計食吓嘢!今次揀到呢間餐廳位於大廈頂樓,景觀開揚,U字型吧枱加上開放式廚房,客人可以觀賞到廚師的功架!我哋今日選擇食lunch set嘅Omakase($500),包括前菜、茶碗蒸、刺身三点盛、壽司五貫、串燒三杖、湯物同甜品。全部都好新鮮!前菜胡蔴沙律令人開胃,茶碗蒸加入咗墨魚汁,入口比普通蒸蛋濃味,款款刺身壽司都係好新鮮,馬屎海膽鮮甜無比,入口即融,雞翼串燒火喉啱啱好,最鍾意食個柚子Sorbet,真係令人感覺非常清新,呢個價錢可以喺中環食到Omakase真係超值!
2022-06-16
  • Omakase
2022-04-01 1260 瀏覽
位於中環Stanley 11頂層嘅「一緒一番酒場」🍷以開放式吧枱作設計🎉旁邊係採光度十足嘅落地玻璃☀️感覺相當悠閒寫意😎用餐時亦可邊觀賞各位師傅嘅精湛廚藝👨🏻‍🍳絕對係味覺同視覺嘅一大享受🎀🔸特選刺身定食($268)(油甘魚、真鯛、中拖羅、金目鯛、銀鱈魚、北海道帶子、牡丹蝦)➿配有前菜、麵豉湯、茶碗蒸、煮物擺盤相當精美☺️時令刺身每款新鮮厚切👏🏻並由師傅逐一介紹💁🏻‍♀️油甘魚油脂滿溢🐠中拖羅嫩滑肥美🐟炙燒金目鯛肉質細嫩帶焦香🔥帶子鮮味十足🐚牡丹蝦爽甜彈牙🦐各款刺身嘅鮮味🌟喺白醋飯嘅襯托下更為突出🍚誠意推介😍🔸壽司定食(8件/3卷)($208)➿配有前菜、麵豉湯、茶碗蒸、煮物壽司同樣精選時令食材而成🙆🏻‍♀️可見製作絕不欺場👍🏻特別欣賞當中嘅真鯛✨口感清爽嫩彈💋咀嚼後更有油脂甘甜嘅味道於口中縈繞😋令人相當滿意💞🔸雞腳根串燒($48)餐廳有幾款串燒都用上稀有嘅動物部位🏆燒得乾身入味嘅雞腳根🐥食落香脆有嚼勁🤟🏻相當惹味😇🔸雞掌心肉串燒($48)雞掌心肉表層燒至金黃酥脆💛內裏香嫩爽口👄水準出色嘅串燒💥🔸牛小排串燒($58)大愛牛小排🐮肉汁豐富不在話下💦而且入口即溶✌🏻相當有驚喜🗯🔸牛舌串燒($68)
特選刺身定食

🔸特選刺身定食($268)
➿配有前菜、麵豉湯、茶碗蒸、煮物

壽司定食

🔸壽司定食(8件/3卷)($208)
➿配有前菜、麵豉湯、茶碗蒸、煮物

🔸雞腳根串燒($48)

🔸雞掌心肉串燒($48)
雞掌心肉表層燒至金黃酥脆💛內裏香嫩爽口👄水準出色嘅串燒💥

🔸牛小排串燒($58)
大愛牛小排🐮肉汁豐富不在話下💦而且入口即溶✌🏻相當有驚喜🗯

🔸牛舌串燒($68)
牛舌充滿油脂香🐂濃郁嘅牛味亦令人難以抗拒🥰值得一試🎊
2022-02-08 534 瀏覽
臨過年想食餐好,嚟到呢間位於中環鬧市頂樓嘅一緒一番酒場,食返個Lunch omakase ~餐廳係開放式吧枱設計,側邊係落地大玻璃,感覺幾開揚。午餐時間坐滿晒,人氣十足!幾位師傅感覺好有熱誠,同食客好多交流,氣氛好和諧~OMAKASE LUNCH SET廚師發辦午市套餐 $500/ per person,其中包含咗前菜、茶碗蒸、刺身三点盛、壽司五貫、串燒三枚、湯物同埋甜品,非常之豐富!前菜:胡麻豆腐蟹柳沙律香滑豆腐配上蟹柳同埋昆布,淋上胡麻汁,簡單又開胃。茶碗蒸溫度保持得好好,熱辣辣咁,冬天食最啱!刺身三点盛刺身三款包括有北海道帶子、赤蝦、油甘魚,帶子好厚切!三款都非常之鮮甜~壽司五貫 🍣其中有深海池魚壽司、金目鯛壽司、大拖羅壽司、青魚壽司配紫蘇梅醬同埋海膽壽司。個人最鍾意海膽壽司,海膽好大嚿又新鮮冇腥味,紫菜又夠晒脆!另外拖羅壽司油香十足,都係入口即溶~串燒三串食完壽司同埋刺身仲有串燒!三串包括有燒甜薯、蒜香豚肉同埋鹽燒雞肉,肉味濃郁,口味各有特色~好惹味!食完串燒之後仲有麵豉湯,同埋甜品櫻花雪糕作結,太圓滿了~~

前菜:胡麻豆腐蟹柳沙律
香滑豆腐配上蟹柳同埋昆布,淋上胡麻汁,簡單又開胃。

茶碗蒸
溫度保持得好好,熱辣辣咁,冬天食最啱!

刺身三点盛

壽司五貫 🍣

串燒三串

食完串燒之後仲有麵豉湯,同埋甜品櫻花雪糕作結,太圓滿了~~

2022-02-04 356 瀏覽
一緒一番酒場 (中環)📍中環士丹利街11號Stanley 11 26樓🤍中環soho區新開左間食omakase 既日本餐廳,一於等小編去試一試先!👍🏻豆腐沙律豆腐夠凍夠滑、配上芝麻醬溝埋海帶,新鮮又夠fresh 👍🏻茶碗蒸 茶碗蒸入面有好多冬菇、蟹籽、三文魚籽,夠哂足料,而且啲蛋夠哂熱又夠哂滑👍🏻刺身拼盤刺身拼盤有1️⃣北海道帶子、2️⃣牡丹蝦、3️⃣油甘魚, 但一定要順次序1️⃣2️⃣3️⃣咁食,由味道淡食到濃郁🟢壽司一共有五款,師傅即整👍🏻松葉蟹肉爆滿蟹肉,清甜爽口,食完口中還有鮮甜的味道👍🏻魷魚幼鹽魷魚夠哂海鮮味,而且魷魚幼滑得黎上面既幼鹽更能帶出魷魚既味道👍🏻銀雪魚火灸燒一燒, 味道不錯 , 凍熱交替既味道👍🏻拖羅 大吞拿魚楠鮮味十足!👍🏻海膽壽司薄脆紫菜,一板海膽(日本空運海膽),信心保證👍🏻麵豉湯味道濃郁,配料豐富紅蘿蔔片、蔥花、肉碎🟢串燒👍🏻四粒燒甜薯,細粒得黎好甜好入味👍🏻蒜香豚肉滿佈蒜粒,脂肪分布均勻👍🏻牛小排燒得剛好,入口即溶👍🏻櫻花雪芭少有既味道,都幾特別,清香得黎又唔會太濃🤍場內環境舒適,20個高椅位,大圓圈,設有suntory 生啤機,仲有大量清酒選擇,黎到中環飲野前,大家不妨黎試試
一緒一番酒場 (中環)
📍中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

👍🏻豆腐沙律
豆腐夠凍夠滑、配上芝麻醬溝埋海帶,新鮮又夠fresh

👍🏻茶碗蒸

👍🏻刺身拼盤
刺身拼盤有1️⃣北海道帶子、2️⃣牡丹蝦、3️⃣油甘魚,
但一定要順次序1️⃣2️⃣3️⃣咁食,由味道淡食到濃郁

🟢壽司一共有五款,師傅即整

👍🏻松葉蟹肉
爆滿蟹肉,清甜爽口,食完口中還有鮮甜的味道

👍🏻魷魚幼鹽

👍🏻銀雪魚
火灸燒一燒, 味道不錯 , 凍熱交替既味道

👍🏻拖羅
大吞拿魚楠鮮味十足!

👍🏻海膽壽司
薄脆紫菜,一板海膽(日本空運海膽),信心保證

👍🏻麵豉湯
味道濃郁,配料豐富紅蘿蔔片、蔥花、肉碎

🟢串燒
👍🏻四粒燒甜薯,細粒得黎好甜好入味
👍🏻蒜香豚肉滿佈蒜粒,脂肪分布均勻
👍🏻牛小排燒得剛好,入口即溶

👍🏻櫻花雪芭
少有既味道,都幾特別,清香得黎又唔會太濃

🤍場內環境舒適,20個高椅位,大圓圈,設有suntory 生啤機,仲有大量清酒選擇,黎到中環飲野前,大家不妨黎試試呢間新開料理店
2022-02-04 248 瀏覽
今日去左位於中環鬧市頂層嘅一緒一番食lunch omakase 一開𨋢門就見到位於26樓嘅餐廳兩面落地大玻璃 樓底又夠高 採光到十足 景觀夠晒開揚 可以欣賞到城市面貌lunch omakase價錢係$500/位 而lunch set大概$188-$208之間 以呢個地點黎講 性價比都幾高 而且餐廳員工都好有禮貌 每上一道菜師傅亦會稍作介紹 非常細心˜”*°•前菜、茶碗蒸•°*”˜一坐低已經極速送上前菜麻醬番茄🍅 以及茶碗蒸🍵🥚 番茄夠晒冰凍 清新 爽脆🧊茶碗蒸雞蛋口感偏實正 面頭有一小片柚子皮🍊 食嘅時候有淡淡柚子香 都幾特別˜”*°•刺身三點🦐•°*”˜師傅話進食次序先食牡丹蝦 然後凡立貝 最後係油甘魚 牡丹蝦夠新鮮 連蝦頭都好有鮮味 一啲都唔腥帆立貝厚切非常鮮甜 飽滿 軟嫩油甘魚肉厚肥嫩 魚肉細緻甘甜˜”*°•壽司五貫🍣•°*”˜深海池魚•紫菜醬池魚魚肉通透有光澤 配上鹹鮮味濃郁嘅紫菜醬 非常umami金目鯛•柚子胡椒金目鯛色澤鮮豔 肉質清爽細膩 配上柚子胡椒 口腔一股清新醬油漬拖羅•岩鹽以醬油漬熟成嘅中拖羅 肉質更鬆化 魚油依然非常豐富 簡簡單單配上少量啱鹽 更顯鮮味醋鯖魚.紫蘇

˜”*°•前菜、茶碗蒸•°*”˜
一坐低已經極速送上前菜麻醬番茄🍅 以及茶碗蒸🍵🥚

金目鯛•柚子胡椒
金目鯛色澤鮮豔 肉質清爽細膩 配上柚子胡椒 口腔一股清新

醬油漬拖羅•岩鹽

醋鯖魚.紫蘇梅醬
梅子嘅酸同魚味濃郁嘅鯖魚意外地合拍 果酸同醋酸為味蕾帶黎衝擊

海膽
份量慷慨 海膽柔軟細嫩 鮮甜回甘

˜”*°•燒物三枚、麵豉湯•°*”˜
分別有雞肉串燒 和牛串燒同埋甜薯串燒🍢
鹽味和牛串燒最好食 咬落滿口油香 肉質軟熟
雞肉帶有麻油香味 燒得外脆內軟
甜薯夠晒軟綿綿🍠

˜”*°•甜品🍰•°*”˜
最後以藍莓芝士蛋糕做作結 濃濃芝士味 蛋糕份量都唔少
2022-02-03 163 瀏覽
🍶一緒一番酒場 日文的意思應該是一起去一級棒的居酒屋(?) 早幾天跟媽咪去南丫島逛逛,因為那邊很多餐廳不定時地放假,所以我們決定去先在中環一家26樓的日本餐廳吃飽飽才出發。餐廳內是開放式廚房,座位是三邊圍著,即使只是吃普通的午市套餐,都同樣可以觀賞廚師為你精心準備食物🍱一緒浦燒鰻魚飯 我好似很少會叫鰻魚吃,因為總覺得有點腥…而且處理不好就很容易吃到剌,可是這家的飯讓我有點改觀~廚師在點餐後即時在火爐一邊擦醬汁開始燒鰻魚,濃濃香味撲鼻,魚的兩邊皮燒至微微起焦,一口吃下去肉質肥美多汁,白飯上還鋪了層蛋絲,很好吃😋🍣特盛雜錦魚生飯鋪滿豐富各式各樣新鮮的時令刺身,牡丹蝦、三文魚籽、海膽、帆立貝、炙燒金目鯛等等,剛好都是我喜歡清爽系的魚類,魚肉都充滿光澤、肉質彈牙又鮮甜,壽司醋飯應該加埋拌飯的味素,顏色吸引~🧉茶碗蒸。味道豐富但蛋蛋應該可以做得更滑嫩🥗番茄沙律。清新爽甜的前菜🍳鰻魚蛋卷。甜甜嫩嫩🥣味噌湯。調味剛好不會過咸🔸總結: 中午套餐來說CP值算可以,有機會會想試試看他們的omakase或是晚市💲Hkd 220@人 🏡中環士丹利街11號Stanley 11 26樓35638693#hongk
🍶一緒一番酒場
日文的意思應該是一起去一級棒的居酒屋(?)

🍱一緒浦燒鰻魚飯

🍣特盛雜錦魚生飯

🧉茶碗蒸。味道豐富但蛋蛋應該可以做得更滑嫩
🥗番茄沙律。清新爽甜的前菜
🍳鰻魚蛋卷。甜甜嫩嫩
🥣味噌湯。調味剛好不會過咸

💲Hkd 220@人
🏡中環士丹利街11號Stanley 11 26樓

#hongkong #hkgirl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #central #BestTogetherBarAbdGrill #香港 #中環 #香港美食 #中環美食 #美食分享 #美食推薦 #吃貨人生 #吃貨日常 #好物分享 #好物推薦 #茶碗蒸 #香港日式 #調酒師發辦 #香港日式 #一緒一留酒場 #poyeefoodie
2022-02-02 191 瀏覽
I don't wanna pick, so i ordered an omakase lunch set ($500), including appetizer, steamed egg, sashimi (3 kinds), sushi (5 pcs), skewer (3 kinds), soup and dessert.Fresh sashimi (Madai, Botan ebi and Hotategai), i quite like the tara, chewy textured. Sushi were respectively Shima aji, Tara, chu toro, saba. Tara and saba were pretty good, love the uni, sweettt! But the chu toro was too fatty to my liking. For the skewer, they were wagyu, chicken and sweet potato. I rarely like sweet potato, but

For the skewer, they were wagyu, chicken and sweet potato. I rarely like sweet potato, but this mini sweet potato was the highlight of the meal, delicious!

End with the miso soup and chocolate truffle cake, mmmmm ho may!

Bar table with a high ceiling to create a feeling of space, a very nice view if you dinner here. Also, their staff were so nice, good service and fast response.
༺ 一緒一番酒場 ༻∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻∻  今次嚟到中環食高質嘅日本🎎餐廳🍴,去到佢嘅環境已經相當靚🎏,景觀開揚落地玻璃。入面主要食Omakase🍶 ,所以座位全部都係吧枱,師傅會喺你面前邊整料理。咁我哋食咗佢嘅lunch set,入邊包含前菜🧆,蟹肉🦀豆腐沙律🥗同埋日式蒸蛋🥚。特選刺身定食,淨係買相都已經相當靚,刺身係非常新鮮,入邊有牡丹蝦🦐,佢既蝦係好隻而且好彈牙👄。中拖羅有入口即溶嘅感覺,鮮味十足。仲有好厚身嘅帶子,金目鯛,深海池魚,鱆紅魚,非常豐富。壽司🍣定食(8件),咁每日嘅壽司🍣係視乎當日嘅新鮮食材而定嘅,當中有吞拿魚3件小卷,深海池魚,真鯛,金目鯛,魷魚🦑等。食魚🐡🐟最怕就係食到腥味,食材真係非常新鮮一啲都唔腥。∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ 餐廳🛎:一緒一番酒場 地址📌:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓交通🚗:港鐵尖沙咀D2出口, 步行約3分鐘∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻
༺ 一緒一番酒場 ༻

餐廳🛎:一緒一番酒場
地址📌:中環士丹利街11號Stanley 11 26樓
交通🚗:港鐵尖沙咀D2出口, 步行約3分鐘
∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻ ∻  ∻ ∻ ∻ ∻