2021-08-15 44 瀏覽
因疫情關係,已經很久没有外出吃飯了。 今晚朋友說一起外出吃飯見面. 她喜歡吃拉麵. 我們就揀選了荃灣千色匯的一生懸麵。聽餐廳名, 就知道是吃麵的。這間餐廳的麵分別有沾麵和拉麵吃。我通常在外面吃拉麵較多的。所以今天就選了沾麵來一試。沾麵款式也不少, 有五種,分別有特濃豚骨沾麵, 辛辣沾麵, 魚介豚骨沾麵, 海老沾麵和檸檬柚子沾麵。每種各有特色, 真的不知如何選擇,最後我選了期間限定的檸檬柚子沾麵。沾麵也有分熱或凍。 我喜款熱, 就選了熱沾麵。食物上枱時, 侍應很窩心把麵和湯分開上的。湯是熱騰騰,陣陣柚子的味道,飄香。另一碗麵上已放了兩大塊叉燒和一隻糖心蛋,兩塊檸檬,份外吸引。叉燒軟腍。值得提的是, 沾麵軟硬適中。整個檸檬柚子沾麵配搭十分清新。另还叫了其他小食如章魚燒, 煎餃子, 也是不錯的。

整個檸檬柚子沾麵配搭十分清新。

另还叫了其他小食如章魚燒, 煎餃子, 也是不錯的。

2021-08-10 28 瀏覽
今日黎到呢間食沾麵,坐位闊落,坐得幾舒服款式唔算特別多,不過就有期間限定吸引客人我叫左呢個期間限定檸檬柚子沾麵$88仲加埋食半熟蛋Tim😋一上枱真係大大碗勁有滿足感,店員仲提醒如果想個湯酸啲可自行放兩片檸檬落去湯。個檸檬柚子湯好清新,酸酸味味令人開胃,味道香濃,但係如果個湯可以濃稠一啲做到掛麵效果會更加好,而家食落略嫌單薄左啲,肉方面都煮得嫩👍朋友仔就叫左海姥沾麵$83海姥甘香,湯味更勝檸檬柚子湯底,口感亦都比較豐富,正因為濃味濃郁,沾起麵上黎都特別好味,推介👍另外我地仲叫左章魚小丸子比較一般,質感好薄,食空氣感🤣都係街邊小店比較出色🤣炸雞炸得香脆,仲要保留左雞肉滑溜,而家唔會好多油,食落好似放心啲 🤣總括黎講:質素都對得住個價錢,份量又足夠,味道都屬中上,如果可濃再濃郁一啲會更好😋
今日黎到呢間食沾麵,坐位闊落,坐得幾舒服

款式唔算特別多,不過就有期間限定吸引客人

我叫左呢個期間限定檸檬柚子沾麵$88
仲加埋食半熟蛋Tim😋

朋友仔就叫左海姥沾麵$83

另外我地仲叫左章魚小丸子
比較一般,質感好薄,食空氣感🤣都係街邊小店比較出色🤣

炸雞

總括黎講:

2021-08-10
5 分鐘 (堂食)
2021-08-09 21 瀏覽
好開心呀終於食到一生懸麵,久仰大名的一間拉麵黃店,選址荃灣城市中心(新名:荃灣千色匯)。星期六晚上去一行6人等位15分鐘左右,店員細心安排我們坐在隔壁可以傾計。魚介豚骨沾麵 ($78) 雖然我唔食魚,但對魚介的咸味抗拒不了!沾麵湯底剛好,不會太濃郁(未爆腎)叉燒很香,肥瘦比例適中,油脂部分也甘香容易入口!大讚!唯獨拉麵麵條食到後段感受到鹼水味(?)麵質希望可以更有咬口就Perfect!檸檬柚子沾麵 ($88) 酸酸的湯底很醒神也很特別,這碗特別有配菜的配合柚子主題很健康!希望嘗試新鮮野推薦這個!...一生懸麵 Issyoukenmen荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖 Shop 3012, 3/F, Kolor Tsuen Wan I, 68 Chung On Street, Tsuen Wan

魚介豚骨沾麵 ($78)
雖然我唔食魚,但對魚介的咸味抗拒不了!
沾麵湯底剛好,不會太濃郁(未爆腎)
叉燒很香,肥瘦比例適中,油脂部分也甘香容易入口!大讚!

檸檬柚子沾麵 ($88)

一生懸麵 Issyoukenmen
2021-08-04 99 瀏覽
日本咁多種麵類中,我自己對沾麵就係有個特別嘅喜歡,每隔一段時間就會好想去食。發覺都有一排冇食過沾麵,行開荃灣就黎咗 #一生懸麵 黎食,點咗:🍊檸檬柚子沾麵 - 本身酸酸哋,好開胃。另外仲加咗兩片檸檬🍋,如果想酸啲,隨時都可以加🦐海老沾麵 - 勁多蝦仔,鋪滿成碗😍🍗唐揚炸雞 - 大件夾抵食,炸得好正🐥雞軟骨棒 - 另一個推介要叫嘅好味小食😋呢度點嘅每款麵都可以揀軟硬度,可以去揀較柔、標準、較硬。揀咗標準,麵質Q彈,真係有Al Denté 嘅感覺。去開荃灣,如果想食沾麵,呢間都係個唔錯嘅選擇😀
檸檬柚子沾麵

🦐海老沾麵 - 勁多蝦仔,鋪滿成碗😍
海老沾麵

🍗唐揚炸雞 - 大件夾抵食,炸得好正

🐥雞軟骨棒 - 另一個推介要叫嘅好味小食😋
雞軟骨棒

呢度點嘅每款麵都可以揀軟硬度,可以去揀較柔、標準、較硬。
揀咗標準,麵質Q彈,真係有Al Denté 嘅感覺。
去開荃灣,如果想食沾麵,呢間都係個唔錯嘅選擇😀
檸檬柚子沾麵
雞軟骨棒
2021-08-03 33 瀏覽
日常到日本食店,餐牌上多見拉麵,但沾麵🤔......在餐牌上見到相片一碗濃湯另外一碗粗麵,有別於拉麵,湯及麵一併放在同一碗裡。反正未試過,我們就各點一款,再叫兩個小食,一起分享味道😋😋😋特濃豚骨沾麵先嚐一口沒放湯的麵,麵條較粗身,有嚼口,再夾麵條放入濃湯裡,讓每條都掛上豚骨湯味,味濃味淡自己話事。有半隻流心蛋,日式燒香的豚肉。海老拉麵(蝦乾)櫻花蝦舖滿拉麵上,拉麵煙韌彈牙,湯底夠熱,同樣配以半隻流心蛋,日式叉燒,先喝一口湯再食拉麵,暢快無比。雞軟骨棒,章魚燒兩款美味小食, 一串一串食,食得過癮!没有得去日本的旅遊,唯有靠去食日本美食止一止食引喇😉。食店環境及座位舒適!晚市人多要等位, 不過節奏快速 ,好快就有位喔!

特濃豚骨沾麵

海老拉麵(蝦乾)

雞軟骨棒,章魚燒兩款美味小食, 一串一串食,食得過癮!

没有得去日本的旅遊,唯有靠去食日本美食止一止食引喇😉。

食店環境及座位舒適!

晚市人多要等位, 不過節奏快速 ,好快就有位喔!

2021-08-01 34 瀏覽
#一生懸麵 💛而家小編就要介紹俾你哋✨✨佢係位於荃灣千色滙嘅3樓㗎🤤🤤好似係新開㗎🙈🙈小編知道係黃店之後就入佐去啦💛環境方面好簡潔整齊 有啲日本feel 佢有分Bar枱或者 二人四人枱👅佢係採用開放式嘅設計㗎 建議大家快啲收藏呢個po 即刻約埋friend一齊去啦😋😋魚介豚骨沾麵 $78💰(7.5/10)將落單紙有得揀凍或者熱🙈 小編想食熱野 所以就揀咗熱 一上到枱 小編已經聞到好香好香😋😋即刻流晒口水💦💦 佢碗麵同埋啲湯係分開放 講返碗拉麵先 小編揀佐麵係正常👅所以軟硬適中 仲有‼️碗麵好彈牙 用嚟做沾麵啱晒🤤因為佢係超級掛湯 所以好容易的食拉麵店邊掛到好多湯🥰拉麵本身配料有溏心蛋🍳竹筍 叉燒😋 仲加多左個青檸🍋 小編覺得加佐青檸之後個麵Fresh佐🤤🤤同埋有少少開胃佐 而溏心蛋方面就正正常常有半隻✨叉燒真係要講😍😍小編好鍾意食呢隻叉燒‼️‼️係半肥瘦 脂肪都算平均 仲要表面係有火炙過㗎 所以有叉燒嘅香味👅但就得兩片🙈🙈但係肉質好軟腍㗎😍😍而湯方面就都做得好正🤍雖然係清湯但都係好濃味同埋有魚介味架 但記得撈埋先食阿👍🏻白湯豚骨拉麵 $68💰(7/10)一樣份量十足🤤🤤拉麵本身配料有溏心蛋🍳

#一生懸麵 💛

魚介豚骨沾麵 $78💰(7.5/10)

白湯豚骨拉麵 $68💰(7/10)
一樣份量十足🤤🤤拉麵本身配料有溏心蛋🍳竹筍 叉燒😋 木耳 紫菜 ✨✨拉麵同樣揀佐適中硬度所以一樣彈牙 掛湯力十足👍🏻紫菜就可能因為浸耐佐 所以腍晒🙈🙈但佢既湯都係好濃味㗎‼️又唔會太咸 啱晒唔太重口味人士💕💕而叉燒都係得兩片 但都係好軟腍㗎😚😚😚

推薦指數🌟 7 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食牛頭角 #巨B覓食旺角

一生懸麵 (荃灣千色匯) (荃灣)
⚜️荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖
⏱星期一至日 1200-2200
2021-08-01 31 瀏覽
星期六下午1點鐘去到,唔法等位可以直接入到去,間鋪頭都幾大,位置都好多,客人都好多,呢個時間都係坐滿晒.枱上面有個好似火鍋嘅加熱板,唔知有咩用呢,但就不停咁震都幾恐怖.櫻花蝦沾面 HKD 83櫻花蝦湯唔算好濃,就咁飲會飲到蝦味好重,但沾麵嘅時候味道唔出,係面頭有好多蝦,但個蝦味又唔算重,有少少失望.特濃豬骨沾麵 HKD $77相對起櫻花蝦,豬骨個味道濃好多,就咁飲會覺得咸嘅,但沾麵就夠晒味,特別係塊叉燒沾落塊特別正,我會推介特濃豬骨多啲
櫻花蝦沾面 HKD 83

特濃豬骨沾麵 HKD $77

2021-07-31
  • 特濃豚骨沾麵
2021-07-22 88 瀏覽
一直以黎bookmarked左好耐既餐廳,很想試下餐廳既拉麵🍜好奇有幾好食而值得去排隊 (•ิ_•ิ)?事緣經過荃灣,發現餐廳除左旺角店之外,係度都開左分店,就決定去光顧一番(≧▽≦)名古屋二朗系拉麵/野菜山拉麵 HKD$73 💛💛💛💛 湯底比較清但又帶點濃,麵如其名,一整個份量滿滿既野菜山放左係小女子面前(⊙0⊙) 芽菜份量非常多,不過椰菜份量較少,建議可以調教下芽菜與椰菜之間既比例٩(๑❛ᴗ❛๑)۶蒜頭對於小女子黎講帶點多୧〳 ^ ౪ ^ 〵୨(雖然久違食左滿口蒜香有少少滿足)炙燒叉燒肥瘦比例適中٩(●ᴗ●)۶而且都大塊,吃到滿口肉又不帶太多肥膩感( ̄▽ ̄)~*呢款拉麵比較粗身٩(^ᴗ^)۶小女子喜歡、也選了硬質感既拉麵,硬度符合小女子既期待感v( ̄︶ ̄)yP.s. 朋友試左白湯豚骨拉麵(HKD$68),湯底濃,但叉燒之下相比有點偏肥

名古屋二朗系拉麵/野菜山拉麵 HKD$73 💛💛💛💛

白湯豚骨拉麵
白湯豚骨拉麵
2021-07-21 92 瀏覽
放工約了好友一起到荃灣逛街兼食飯,友人想吃日本菜,行到千色店看到一間日式拉麵店就入去坐低搵食。店內環境寬敞舒適、乾淨,舖頭一上電梯就見到。.辛辣沾麵(熱麵)($78)沾麵的硬度我選了偏柔,喜歡較淋身的麵質。辛辣味食落比起原味魚介更惹味、吸引,辣度屬於微辣、湯底較濃。雞蛋好食,有溏心效果、叉燒頗嫩,肥瘦適中,都幾值得試。.特濃豚骨沾麵(熱麵)($78)湯底好濃厚但不會過鹹,沾麵沾起來有濃郁的豚骨味,標準硬度的麵咬落有嚼勁、少許彈牙,吃落很滋味和飽肚。.小食有驚喜🌟點了唐揚炸雞($32)和雞軟骨棒($28)炸雞份量唔少又大件,不會炸得很油膩,雞肉入味,幾抵食雞軟骨棒有兩大條,上面鋪滿了沙律醬和蔥,好開胃香口.吃到中途門外已有數人在排隊等候,不想等位就要預早一點去餐廳了😝👍🏻

辛辣沾麵(熱麵)($78)

特濃豚骨沾麵(熱麵)($78)

小食有驚喜🌟點了唐揚炸雞($32)和雞軟骨棒($28)
炸雞份量唔少又大件,不會炸得很油膩,雞肉入味,幾抵食

雞軟骨棒有兩大條,上面鋪滿了沙律醬和蔥,好開胃香口

2021-07-18 28 瀏覽
今晚放工後同同事到荃灣吃晚餐,荃灣食肆林立一向有選擇困難症的我不知怎樣選擇好。朋友介紹去了一間食拉麵的舖頭在城市中心3樓,到步後, 看見店舖的裝修很有日本feel, 座位也不少,快快坐下看看餐牌,他們有數款的拉麵及沾麵選擇,也有四、五款小食可供選擇及飲品。點了一碗野菜山拉麵加半熟蛋,拉麵份量也不少,野菜及芽菜很新鮮、爽脆,因為。還配上兩塊大大的日本叉燒,肉質鬆軟,非常香口,還有一隻半熟蛋,蛋汁香濃蛋味重。另外一碗海佬沾麵加紫菜,沾面幼幼爽滑,伴上脆脆的紫菜及厚厚日本叉燒也配上半隻份量的半熟蛋,最印象深刻是配上濃濃的櫻花蝦乾湯底,乾蝦味很濃郁。每吃一啖沾麵也可配一啖蝦乾湯底非常絕配美味可口。當然少不了也叫小食了章魚燒及燒餃子,少不了叫了一款蜂蜜綠茶來清清味蕾。

2021-07-17 49 瀏覽
之前都有食過旺角個間, 不過當時係食拉麵, 見到佢係荃灣都開左間分店, 好驚喜見到做得好既黃店都有發展空間好開心。今次就專登試佢個沾麵, 睇下又做成點先~海老沾麵湯底有好多好多好多櫻花蝦! 除左有濃郁既沾麵汁, 仲有陣陣香噴噴既海鮮味。叉燒好大塊, 肉質都好嫩滑, 有足夠既脂肪Support, 靚部位黎。順帶一提, 個人比較Prefer 食凍麵, 麵質會爽滑好多, 不過注意凍麵就會加快沾汁變凍, 要盡快食用!柚子叉燒沾麵限定新品, 會多左幾片柚子同筍, 俾人好清新既感覺, 一改沾麵就一定係濃湯既做法。感覺幾健康, 唔想下下做食肉獸既可以考慮下唐揚炸雞呢到都算係幾出名既菜式, 外面酥脆, 裡面肉質鮮嫩,加上少少青檸汁又會有另一番新體驗。章魚燒係香港好驚會食到一舊粉既小丸子, 好彩連章魚燒都冇令我失望, 有少許家鄉味。整體來講都算唔錯,仲有少少家鄉風味,下次可以再嚟食下

柚子叉燒沾麵
感覺幾健康, 唔想下下做食肉獸既可以考慮下

章魚燒

整體來講都算唔錯,仲有少少家鄉風味,下次可以再嚟食下
  • 海老沾麵
  • 柚子叉燒沾麵
  • 唐揚炸雞
2021-07-15 78 瀏覽
今日放左工同家人出去食晚飯,去左千色匯一生懸麵食。真係肚餓快快手睇下有咩食就每人一拉麵一小食share黎食。點左海老拉麵加竹筍,辛辣拉麵加叉燒,煎餃子,唐揚炸雞。海老拉麵加竹筍:先講湯份量岩岩好,好多櫻花蝦連湯一起食蝦味香濃。叉燒香口口感良好,肉質一流。麵軟硬適中配起湯食一流。竹筍爽脆可口。辛辣拉麵加叉燒:湯底辣辣地夠醒胃好味道。叉燒燒過肥瘦得宜又香口。煎餃子:皮薄外脆內暖,而入面肉質好又多汁。唐揚炸雞:脆漿唔會太厚,炸得唔錯唔過火。肉質良好口感不錯。
今日放左工同家人出去食晚飯,去左千色匯一生懸麵食。

真係肚餓快快手睇下有咩食就每人一拉麵一小食share黎食。

點左海老拉麵加竹筍,辛辣拉麵加叉燒,煎餃子,唐揚炸雞
海老拉麵

辛辣拉麵

煎餃子:皮薄外脆內暖,而入面肉質好又多汁。
煎餃子

唐揚炸雞:脆漿唔會太厚,炸得唔錯唔過火。肉質良好口感不錯。

2021-07-15
5 分鐘 (堂食)
海老拉麵
辛辣拉麵
煎餃子
唐揚炸雞
同朋友一齊喺荃灣,佢話想食日式🇯🇵拉麵🍜,咁我都冇乜考慮,就帶咗佢嚟呢間拉麵店😆我叫咗 $88嘅 期間限定「柚子沾麵」,加 $10 要「椰菜」做topping;朋友就叫咗 $78嘅「濃厚豚骨沾麵」,加 $10 要「黑木耳」;另外我哋仲叫咗小食,$28嘅「雞軟骨棒」同埋都係 $28嘅「燒餃子」😆-「柚子沾麵」嘅湯汁有subtle 嘅柚子清香,夏天食幾開胃😋;原來「柚子沾麵」上邊已經有幾多椰菜,落單嘅時候我唔知道,另加椰菜 topping(係成碗另上),結果食咗好多菜,感覺健康😋;仲有,「柚子沾麵」有兩片檸檬🍋,我都食埋,好清新😆;嗰兩塊日式🇯🇵叉燒亦都非常甘香美味😋- 朋友嘅「濃厚豚骨沾麵」我都食咗一啖,味道好濃郁,極有豬味😋。「黑木耳」爽脆😋-「雞軟骨棒」肉質軟熟,有大量香蔥喺面,我鍾意😋-「燒餃子🥟」簡單幾好食😋枱面仲有一個 induction stove, 沾麵湯汁凍咗可以煮番熱,呢個安排非常好👍😋

-「雞軟骨棒」肉質軟熟,有大量香蔥喺面,我鍾意😋
-「燒餃子🥟」簡單幾好食😋

2021-07-07 31 瀏覽
今天朋友约了我晚上放工出荃灣飯聚,朋友约了我七時荃灣等,我早到了,所以在麵店門口等了一會同埋朋友先入去,今次到這間吃,朋友早决定了,朋友吃過幾次,話這間麵不同平時的麵店,味道好有特色的,平時同另一位朋友行這個商埸其他樓層餐廳吃,這層餐廳未吃過,朋友說到這樣,我都好期待,話時快,朋友到了麵店,待應很有禮貌招呼我們入去座,我們看一看餐牌吃甚麼,我同朋友說選了柚子沾麵,朋友也同我一樣,同叫了2份小吃,燒餃子同唐揚雞,個麵質感,軟硬適中,麵一入口完全很香柚子味,很清新,餃子咬入口好香肉汁留出來,炸雞,好嫩口,滑身同脆
2021-06-09
2021-07-06 64 瀏覽
千色匯3樓有多間餐廳,這晚晚餐我們上到來吃。這家拉麵店採開放式,環境簡約整潔,座位闊落舒適。每張枱都放有各樣調味料、餐具、紙巾、水瓶,連整支消毒洗手液也有,非常照顧食客,讚👍👍。‖ 海老沾麵 ($83) ‖蝦乾仔超級多,味道濃郁,有好香蝦味,不過湯汁口感略稀,不夠稠身,較難掛湯。麵質硬度剛好,我選了標準,不太軟不太硬。日式叉燒是炙燒的,超棒,好香口,好喜歡炙燒😍。而肉質有肥有瘦,肥那部分超好味😆,油脂甘美。而且叉燒十分厚身!比很多拉麵店都要厚很多!👍👍‖ 魚介豚骨沾麵 ($78) ‖魚介豚骨湯,味道同樣濃郁,有滿滿的魚香。想說,兩個湯汁裡面都藏有豚肉粒😲,好驚喜☺。豚肉粒很嫩滑,而且充分吸收湯汁。‖ 章魚燒 ($28) ‖熱辣辣,章魚燒內裡口感濕軟,標準章魚燒味道,好味。‖ 唐揚炸雞 ($32) ‖有四大塊,炸得卜卜脆,雞肉嫩滑多汁,雞味香濃,好味😋。一生懸麵CP值非常高,必定會再光顧。食物很不錯,環境整潔,服務周到,而且沒有加一!好好😊👍。
千色匯3樓有多間餐廳,這晚晚餐我們上到來吃。

這家拉麵店採開放式,環境簡約整潔,座位闊落舒適。

‖ 海老沾麵 ($83) ‖

麵質硬度剛好,我選了標準,不太軟不太硬。

‖ 魚介豚骨沾麵 ($78) ‖

魚介豚骨湯,味道同樣濃郁,有滿滿的魚香。

‖ 章魚燒 ($28) ‖

熱辣辣,章魚燒內裡口感濕軟,標準章魚燒味道,好味。

‖ 唐揚炸雞 ($32) ‖

有四大塊,炸得卜卜脆,雞肉嫩滑多汁,雞味香濃,好味😋。

一生懸麵CP值非常高,必定會再光顧。

食物很不錯,環境整潔,服務周到,而且沒有加一!好好😊👍。