餐廳: 一杯鐵板燒居酒屋
資訊:

2013-09-16 241 瀏覽
偶爾都會去官塘APM,不過如果不是朋友的提議,我這大鄉里都沒有留意原來這商場內有這間食店「一杯」。我覺得一杯最有特色是這裡店內店外的佈置都散發著濃濃傳統關西風,感覺彷如身處大阪的居酒屋,風格特別。這裡的餐牌有多款燒烤串燒和鐵板燒,大多$20-$50一款,定價大眾化。而主打菜,亦是主食,之一的關西燒日式燒餅有預先配好口味,亦可按自己口味自選配料,有如點pizza般。定價方面,視乎配料數量,一般的由約$60起,至約$100一隻。此外,主食亦有炒飯和炒麵等選擇。這夜我們選了炸雞香蔥汁和鹽燒雞中翼,另外再一隻用上店名的一杯關西燒燒餅。這裡的食物份量頗足,2款小食加隻燒餅,已經很夠我們2個女孩子食了。炸雞香蔥汁,啖啖鹹香厚雞肉,調味適中。雞肉塊炸得外面香脆,內裡肌肉juicy,炸功不錯。鹽燒雞中翼,一向愛食燒雞翼,於是亦點了2串。雞皮燒得微焦,食落又香又脆,而雞肉亦保持嫩滑沒有過乾。一杯關西燒份量比想像中大,餅的餡料好在以椰菜絲為主,夾著些豬肉片。我覺得最吸引的是那濃香關西燒醬汁,很惹味。這裡用餐氣氛很讚,食物做得有板有眼,加上定價亦經濟,無論三五知己又或一大群朋友來食飯都很適合,值得推介。
炸雞香蔥汁
鹽燒雞中翼

炸雞香蔥汁
2013-09-14 127 瀏覽
多月前於午市時段獨個兒來訪過,當時吃過後便覺得要在晚市時找個人來摸摸酒杯底談談天。這晚剛巧在觀塘上完堂,想起了一杯,便捉了男友來。我們大約九時來到也要等15分鐘左右,我很喜歡這兒熱熱鬧鬧的居酒屋風格,也喜歡坐在吧台上看著師傅們在忙碌。先來的是關西燒,menu 中有多種選擇,包括自選1/2/3個toppings,或選menu上已配搭好的,而我們則自選了小蝦及貝柱兩個toppings。燒餅份量頗大,至少要兩個人share才好叫,除了你選的材料外,還加了一些椰菜,上面有些紫菜和沙律醬,餅身軟淋淋的,好吃!來得居酒屋,串燒絕對是少不了,因為我們只有兩人,所以點少許試試吧,分別是三文魚串燒和燒牛舌,三文魚就不過不失吧,是預料中的味道,牛舌蠻爽口的,不錯。另外,一杯是提供鐵板燒料理的,我們也點了一碟炒蘆筍來試試,這個我真的推介,蘆筍的份量不少,吃起來爽爽脆脆的,上面還灑了點紫菜,變得有點甜甜的,非常可口。兩個人這三款菜式很夠了。另外加分的是店內有售最近很紅的frozen beer,啤酒上的沙冰可以讓啤酒保持冷凍半小時,即使聊天聊久了也不怕要飲熱啤。
多月前於午市時段獨個兒來訪過,
當時吃過後便覺得要在晚市時找個人來摸摸酒杯底談談天。

這晚剛巧在觀塘上完堂,想起了一杯,便捉了男友來。
我們大約九時來到也要等15分鐘左右,
我很喜歡這兒熱熱鬧鬧的居酒屋風格,
也喜歡坐在吧台上看著師傅們在忙碌。
先來的是關西燒,menu 中有多種選擇,

燒餅份量頗大,至少要兩個人share才好叫,
小蝦貝柱關西燒
來得居酒屋,串燒絕對是少不了,
因為我們只有兩人,所以點少許試試吧,
分別是三文魚串燒和燒牛舌,
三文魚就不過不失吧,是預料中的味道,
牛舌蠻爽口的,不錯。
燒三文魚及牛吞
另外,一杯是提供鐵板燒料理的,
我們也點了一碟炒蘆筍來試試,
燒板抄蘆筍
兩個人這三款菜式很夠了。
另外加分的是店內有售最近很紅的frozen beer,
啤酒上的沙冰可以讓啤酒保持冷凍半小時,
即使聊天聊久了也不怕要飲熱啤。
Frozen beer
2013-09-07
小蝦貝柱關西燒
燒板抄蘆筍
Frozen beer
3K
2013-09-12 91 瀏覽
為慶祝生日,預先book了鐵板燒前的bar枱,聽說這幾個位是很難book的。book七點的,但六點幾去到,店員說坐位已安排好,可以先入坐。我同佢講話未齊人佢話ok,唔齊人都可以先坐,返正是八點半交枱。是日八號風球,友人要加班去完成早上的工作,呆呆的坐在bar枱前,睇住師傅又煎又炒,但都無油煙味,抽風做得好好喎。一等再等,終於七點半到了。order野食,餐牌上選擇不多,想叫嘅幾樣都無貨,有啲失望。關西燒一品同平時食開嘅大好燒類似,但呢個更多料。有一隻雞蛋係底,上面放滿椰菜,配料選了豚肉,最上層係燒餅,包著吃,好有層次感。再配上大量醬料,好豐富。唯友人不喜歡醬汁嘅味,差唔多比我ko哂成個,有點漏。蟹肉牛油果卷蟹肉很多,飯卷得散軟,再加上一大塊牛油果,入口即化,好好味。鮮魷魚炒麵睇住師傅係面前炒呀炒,一陣就聞到好香啦。麵條魷魚爽口,調味適中,又唔覺油,有誠意。鹽燒三文魚三文魚好肥,燒起黎好甘香,皮脆肉滑,正!bar枱唔係認真好好坐,無位擺野,後面人來人往望住哂。店員好好禮貌,自動沖水,最後食到過左時都無趕客,不過餐廳唔滿坐,可能係平日掛。價位中上,抵唔抵食就見仁見智啦。

關西燒一品
蟹肉牛油果卷
鮮魷魚炒麵
鹽燒三文魚
三文魚好肥,燒起黎好甘香,皮脆肉滑,正!

bar枱唔係認真好好坐,無位擺野,後面人來人往望住哂。

價位中上,抵唔抵食就見仁見智啦。
2013-08-14
2013-09-12 167 瀏覽
每次到這都是排隊的人擠擠的,真是太受歡迎!所以決定這次的晚餐選擇這裡,喜歡這裡的格調,聊天的好地方。已經預早來取位,booking FULL了所以要walk-in,還是要等30-40分鐘!這個炒麵有些酸酸的蘿蔔絲很清香的感覺,有些椰菜一起炒的很乾身,不太油膩!這個燒三文魚非常鮮甜,很好吃關西燒三品,很多人點的鐵板燒之一,不錯! 裡面有蝦仁還有很多椰菜,好像蛋包飯的設計,不過內容豐富好多!飯的分量大,裡面的豬肉也挺多的,所以很飽肚! 不錯的選擇...酸甜的菜式之一,很開胃,有些米通,還有蝦,番茄之類的,不過很精緻,不飽肚的!
每次到這都是排隊的人擠擠的,真是太受歡迎!
所以決定這次的晚餐選擇這裡,喜歡這裡的格調,聊天的好地方。
豚肉炒麵
這個燒三文魚非常鮮甜,很好吃
關西燒三品
泡菜豚肉石頭燒飯
花華海老
題外話/補充資料: 還是刺身好吃!
2013-09-07
40 分鐘 (堂食)
豚肉炒麵
關西燒三品
泡菜豚肉石頭燒飯
花華海老
2013-08-28 177 瀏覽
心情極度惡劣,幸好約了阿武吃午飯。阿武是個大帥哥,見了他心情已好了一半。他公司在APM 附近,知道我心情不好,特意帶我到這間「一杯」日本料理,他笑說:「食完包你心情靚哂!」係咪真架?餐廳位於apm 四樓比較隱蔽的地方,如果不是阿武帶我來我真的找不到。侍應說只有鐵板燒吧枱前有位子,中午午飯時間沒法子,反正我挺喜歡看著鐵板燒師傅做菜的模樣,是賞心樂事。午餐的選擇不少。對於我來說,要有治愈功效的日本食物一定要有壽司飯,所以我來了一客壽司定食。定食還包括漬物一小碟和蕎麥麵或烏冬一碗,我要了蕎麥麵。先吃蕎麥麵,怕浸在湯裡久了不好吃。麵條本身非常爽口,軟度適中,份量又不會過多,很好吃。湯底是麵豉湯,配料也多,很滿足。壽司的賣相非常漂亮,配上那陶瓷碟盛上,已經覺得很有心思。總共有六件壽司和四件小卷。每一款的魚生都非常新鮮,又香口。壽司飯也不多,絕對是手握的大小,唯一美中不足的是魚生和壽司飯中間沒有wasabi。不過已足夠讓我心情變好了。餐飲加$5,我要了咖啡。最意想不到的是那陶瓷咖啡杯實在讓我愛不釋手!店主選餐具的心思就是在如此細微的地方呈現。咖啡是即磨的,很香也不苦。就如阿武所說,我真的會很喜歡這

壽司定食

熱咖啡
就如阿武所說,我真的會很喜歡這店,因為我特別著重餐廳的環境。這裡有點日本居酒屋的味道,很自然不刻意。地方寬敞又整齊,坐在鐵板燒吧枱前卻一點油煙也沒有,抽風系統很好。

我跟阿武一邊看著吧枱的師傅做菜,一邊跟他訴說公司是非,美食(美色?哈哈)當前,心情很快舒暢。這裡的確是個好地方,一定會再來。
2013-08-27
壽司定食
熱咖啡
2013-08-13 35 瀏覽
       慶祝朋友生日, 為了方便朋友下班來吃晚飯, 所以選擇了觀塘區, 於是提前訂座, 只有6:30或8:30兩個時段選擇, 只好選擇6:30, 需要8:15前交枱, 入到店內, 不感到有好大油煙味, 店員的招呼很好, 剛好我有盒蛋糕需要放在店內冷凍, 店員即時為我辦理, 如果在店內進食, 聲明需要另加收費, 之後我在看餐牌, 以選擇鐵板燒為主, 還有炒麵..., 好味道, 食品新鮮, 吃後亦不感到口渴, 至8:05, 店員來問有沒last order, 不久便有另一店員來結帳及拿出蛋糕交回給我, 這樣的才是服務呀!單只吃串燒又不飽肚, 又不想吃壽司和刺身, 因為超出我們的預算, 只好再繼續吃串燒, 不過最喜歡的還是炒麵, 炒得很香又不燶, 配料又多, 又大碟, 吃完後不感到口喝呢! 值得一吃, YEAH!鷄軟骨又是朋友的至愛, 雖然是細粒, 不過很爽口, 亦是值得一試...

單只吃串燒又不飽肚, 又不想吃壽司刺身, 因為超出我們的預算, 只好再繼續吃串燒, 不過最喜歡的還是炒麵, 炒得很香又不燶, 配料又多, 又大碟, 吃完後不感到口喝呢! 值得一吃, YEAH!

2013-07-23
2013-08-07 41 瀏覽
久不久就會想起這裡的關西燒所以這天的午餐又來享用啦~大概1點多到,拿籌後多等一會就可以進去了!!南瓜沙律賣相有趣,在南瓜蓉上插著數片炸芋片及炸藕片南瓜蓉香甜軟滑,配著炸過的芋片一同入口,口感很棒我愛的 ~ 一杯關西燒圓圓的,2個人分享剛剛好餡料是滿滿的椰菜絲,跟少量的豬肉醬汁甜甜酸酸的,挺開胃等我妹有空,一同再訪吧這裡的燒牛舌也不錯唷!!
久不久就會想起這裡的關西燒
所以這天的午餐又來享用啦~
大概1點多到,拿籌後
多等一會就可以進去了!!
南瓜沙律
賣相有趣,在南瓜蓉上插著數片炸芋片及炸藕片
南瓜蓉香甜軟滑,配著炸過的芋片一同入口,口感很棒
我愛的 ~ 一杯關西燒
圓圓的,2個人分享剛剛好
餡料是滿滿的椰菜絲,跟少量的豬肉
醬汁甜甜酸酸的,挺開胃
等我妹有空,一同再訪吧
這裡的燒牛舌也不錯唷!!
10 分鐘 (堂食)
2013-07-26 65 瀏覽
又一次來這裡吃LUNCH,這次沒選鐵板燒,我們選了兩個日式午餐,賣相非常好!選了個刺身餐&壽司餐,非常吸引又好新鮮!特比是三文魚&帶子!!WASHABI超級辣辣!跟餐有麵豉湯,很多海帶,好喝!還有刺身餐跟了個雜菜蕎麥麵,很健康的選擇,也可以選擇烏冬,所以分量也十足!!!最後加了個餐飲,是芒果汁,才$5。環境挺有格調的,非常舒服!由於是SET LUNCH,所以有會員卡也沒有。
跟餐有麵豉湯,很多海帶,好喝!
最後加了個餐飲,是芒果汁,才$5。
環境挺有格調的,非常舒服!
由於是SET LUNCH,所以有會員卡也沒有。
加5元的芒果汁
加5元的芒果汁
刺身套餐
壽司套餐
2013-06-27 110 瀏覽
禮拜二,無節目 .... 即日約打令食飯 ..... 原本想行完街先食,但....最後都係乖乖地坐低低等位 ~原本坐 BAR 檯,但可能無人等,佢幫我地轉左做 ORDER 檯都好 ... 檯大 D 可以放多 D 野食同埋我又可以放袋 ~~ 食燒野全部肉會好滯... 所以點都叫碟菜食下 ~最愛露荀 炒到好適中,而且D荀唔會太老,好好味啊!!!!串燒雞肉、雞軟骨幾好味,雞軟骨好有咬口,唔係得舊骨,舊軟骨好正呀,哈哈...(*明唔明我想講咩呀 !!!! XDDD)串燒 -- 帶子、和牛、牛舌三樣都係我最愛,帶子好味,唔會燒到好乾身和牛控制得好好,唔會燒到好"un",不過我嫌佢落得太重味粉,搞到有d偏咸牛舌都好味,厚切,正 !!! 不過都係略咸呀 !!!! >.<order差不多想收手的時候,佢話今晚有特別推介的金菇牛肉卷好啦,就試下啦.....um... 好普通的金菇牛肉卷,哈哈.....怕同檯的肚餓,所以都叫左個炒麵魷魚炒麵,唔少野呀,同埋好足料,正呀 !!!不過佢同左好多油...食到最尾...見到隻碟係反光架...陰公....其實碟麵好好味架 (如果唔係咁油的話) !!!
禮拜二,無節目 ....
即日約打令食飯 .....

原本想行完街先食,但....最後都係乖乖地坐低低等位 ~

都好 ... 檯大 D 可以放多 D 野食
同埋我又可以放袋 ~~
食燒野全部肉會好滯... 所以點都叫碟菜食下 ~
最愛露荀

炒到好適中,而且D荀唔會太老,好好味啊!!!!
燒露荀
串燒雞肉、雞軟骨
(*明唔明我想講咩呀 !!!! XDDD)
串燒 -- 帶子、和牛、牛舌
三樣都係我最愛,帶子好味,唔會燒到好乾身
串燒 - 帶子、和牛、牛舌
好啦,就試下啦.....
um... 好普通的金菇牛肉卷,哈哈.....
是晚推介 -- 金菇牛肉卷
怕同檯的肚餓,所以都叫左個炒麵
魷魚炒麵,唔少野呀,同埋好足料,正呀 !!!
其實碟麵好好味架 (如果唔係咁油的話) !!!!! ^.^
下次試廣島燒先 ~
日式魷魚炒麵
叫左2杯beer... 但係佢黎得1杯...
黎完1杯又介紹我飲個冰蓋beer...
哈 ~~ ok啦,最鍾意試新野
冰蓋beer
特別在...佢頂果層泡泡係冰的,好得意,出面真係未試過~
打令話,佢咁樣整可以唔駛咁易變熱beer....

最後叫左碟燒豆腐,um...幾好味 ~
皮脆肉滑,不過無乜味道,要自己加7味粉
2013-06-18
30 分鐘 (堂食)
燒露荀
串燒 - 帶子、和牛、牛舌
日式魷魚炒麵
冰蓋beer
2013-06-20 35 瀏覽
今日去左apm見客,問佢想食d咩,佢竟然第一時間推薦「一杯」,於是我就試左佢既lunch set喇。佢有幾款揀既,價錢有平有貴,我個客揀左個set有刺身飯同烏冬,仲有埋個前菜,一睇上去色彩繽紛,已經好想食,佢d食物樣樣都好精美,忍唔住一定要影相。個前菜冇咩味,如果浸得入味d好d。而刺身好新鮮,撈入飯一齊食就好有口感,有三文魚、吞拿魚、青瓜同埋d魚籽,一口咬落去已經有幾重鮮味,男人食完都好飽,如果係我一個人食,我諗可能食唔哂。而我就叫左豚肉燒定食,我地咁岩坐左鐵板燒位置,睇住d師傅整鐵板燒。佢地三兩下手勢就整好喇,好熟練。佢地d工作分配得好有條理,一邊有客落單,一邊就有員工執好d材料俾師傅整鐵板燒。佢地好快就炒好個豚肉燒定食俾我。有面豉湯、前菜、豚肉燒、芽菜同野菌,岩岩燒完豚肉好熱辣辣,放入口內好香口,一淡一口飯+豚肉+芽菜,岩岩好。個面豉湯有好多材料,唔會好似其他有時一d唔好既淨係得個湯,而且佢都唔會好稀,所以我好鍾意。我地食完都唔會好貴,都係around $200 for 2個人,其他餐廳食得好少少都要呢個價錢。
2013-06-19
2013-05-28 47 瀏覽
大學死黨牛一,我哋揀左一杯聚會慶生。環境頗為寛敝舒適,且又有日本居酒屋feel,第一印象已不錯﹗午市價錢大眾化,套餐由$80 -$160不等。我哋揀左四個lunch set。是日前菜是醃製蓮藕,味道淡淡,惜蓮藕未夠淋、且有渣。麵豉湯也偏淡,頗多雜菜。帶子‧比目魚‧美國薄切牛肉($160)套餐我哋要左兩份,一份跟炒飯,另一份跟炒麵,還包前菜、炒雜菜、麵豉湯、飲品及甜品(芝麻雪糕)。帶子混合牛油及醬汁用火燒,上枱前已一分為四,鮮嫩滑而富牛油香,好味﹗炸過的比目魚滴上新鮮的檸檬汁,再點些沙律醬,一咬,比目魚外香脆、內嫩滑,多重口感融為一口,滋味無窮﹗炒飯配料有蛋絲及蔥花等,飯粒粒分明,惜未夠鑊氣,味道則屬一般。相反,炒麵雖則偏油,但炒得香口入味爽口,不錯﹗ 美國薄切牛肉夠味香口又嫩滑軟腍;炒雜菜配料是芽菜及本菇等,份量多,味道一般且偏油,故吃得不多。 鐵板燒雞扒定食($88)配前菜、白飯及麵豉湯 - 雞扒醃得入味、燒得外層微脆而肉質嫩滑,脂肪不多,淋上醬汁,最啱用黎送白飯。雜錦壽司定食($80)配前菜及迷你烏冬 - 壽司共六款,每款一件,魚生尚算新鮮,壽司飯也算OK,另加三件蟹柳卷物。

雜錦壽司定食($80)配前菜及迷你烏冬 - 壽司共六款,每款一件,魚生尚算新鮮,壽司飯也算OK,另加三件蟹柳卷物。一小碗滑溜彈牙的烏冬,配上紅蘿蔔、本菇及雜菜等,湯底清甜而不膩,蠻不錯﹗

2013-05-25
2013-05-09 37 瀏覽
7/1/2013 APM 一杯今日約左好紙美喺觀塘食順便慶祝生日~~唔知係咪而家時興食飯分時段~間間舖頭唔理係咪做放題都好,都話要分時段~食飯要限時限刻,感覺真係几老土~! 諗住呢間會好D~居然都唔例外~咩事先~~~不過紙美好想試呢間,所以都就一就佢LA!!! 電話BOK 枱問生日的話有冇特別OFFER~服務員話冇喎~~算LA~都係問一句~! 去到因為BOOK 左枱唔洗等就即時入得~非常好~! 當時店入面唔算多人~所以可以揀個心儀的位置~舖頭地方算大,一D都唔焗捒,感覺好舒服~!服務員感覺好NICE~而且茶水落單效率都快~!對餐牌款式都好了解~!! 我地好快落到單~芝士白飯魚燒 – 好好味的小食~薄薄地香香地濃濃地硊硊地,食落淡淡的芝士配合埋D魚肉,取啱拎黎佐酒~清酒石頭窩煮蜆 – D酒味真係好清,聞到飲唔出~又唔會太濃搶過D蜆肉既鮮味,蜆肉都算大隻,粒粒都有肉,唔會得個桔~!廚師推介壽司拼 – 整體魚生食落真係好新鮮~大細適中,壽司飯冇咩醋味,可能佢唔記得酒醋~!當我地問個落單問個服務員’ 廚師推介’今日有乜野款,佢就答我地D壽司已經係SET好晒,照餐牌上面果D,唔會轉,咁我地覺得O
7/1/2013 APM 一杯

間間舖頭唔理係咪做放題都好,都話要分時段~

我地好快落到單~

芝士白飯魚燒 – 好好味的小食~薄薄地香香地濃濃地硊硊地,
食落淡淡的芝士配合埋D魚肉,取啱拎黎佐酒~

當我地問個落單問個服務員廚師推介’今日有乜野款,佢就答我地D壽司已經係SET好晒,照餐牌上面果D,唔會轉,咁我地覺得OK LA~先點左一次~因為我想食個海胆壽司,所以就點多次~點知到第二次上枱果陣居然冇左海胆壽司喎~!!! 咁我地就問返那個服務員LA!! 佢支吾其詞之後企左喺到~就有個睇落高級少少的過黎了解,居然話海胆賣晒,所以轉左第二款~!! 吓~咁我覺得唔係咁囉~~佢冇晒又唔講~咁我地可能唔要呢~~如果唔係睇在紙美生日份上,衰格的我一定會退左佢~~!!呢一下成餐飯最唔開心的污點~~

泡菜腩肉豆腐煮 – 切頭以為好似泡菜湯窩咁上下~原來係咁結身~食落夠熱,但感覺唔會太強~三種味道都好自我~豆腐同豬肉同D汁好似唔啱啱先撈埋煮兩煮咁 ~_~ 麻麻地

關西燒二品 – 舖頭其中一項主打菜~可能我個人對餅類唔算太熱衷,所以我覺得佢質感太’重’,開頭睇落真係几過穩~不過食落又唔覺得咩咁特別.,燒米餅包住D菜加兩款自選材料, 自選材料如果唔係揀D好重口味既,食落時會比佢出面D醬汁掩蓋!! 上層有少少芝士同紫菜,不過入口又唔係咁食得出~我個人覺得如果佢出面D醬汁少返D,再煎耐少少,令到D濃脆感覺多返D會好好多~~

其後仲點左燒三文魚同燒鷄軟骨串 – 燒物感覺一般,唔算太特別,加少少七味粉會好好多~!!

南非紅酒係因為好紙美之前JOIN左佢地會員,所以有得送~!雖然話係贈品,不過不失~!!助下慶都好啊~

又食又傾真係好開心~!雖然開頭話只可以坐兩個鐘,可能冇人等位,所以佢都冇趕我地走~!!
到我地醒覺時,已經坐左差唔多三個鐘了~!!

總括黎講 : 食物方面視覺效果良好,但味道一般!整體(如舖頭唔多客人的話)感覺好舒服~!個人唔會主動再黎,如果朋友建議都唔會反對~!
2013-01-07
2013-04-27 126 瀏覽
好耐都無去過觀塘了,之前去過food court食“王將”餃子,點知執q左,喳喳臨上openrice穩野食,見到4樓間“一杯”好多好評,即刻沖上去,見到門外好多人等位啦,7點半等到8點先有位。系外邊等位見到個環境幾好,幾有日本feel入到去安排我地兩個人坐bar臺,bar臺來講都幾闊落舒適,我地一座低就即刻叫野食啦,等位時已經想好食咩了。我地點左一杯啤酒,三樣食物。首先來杯啤酒先ps:廣島燒做法同大阪燒分別在於,廣島燒多加了炒麵和雞蛋今晚total$179連加一服務費。總體滿意,有下次!!
ps:廣島燒做法同大阪燒分別在於,廣島燒多加了炒麵和雞蛋
今晚total$179連加一服務費。總體滿意,有下次!!
2013-04-23
30 分鐘 (堂食)
  • 大阪關西燒,Asahi啤酒
Apm既「一杯」既感覺都幾似日本當地既餐廳,我每一次去到都感到去左日本食野咁。雖然餐廳有少少貴,但都物有所值。因為佢d食物質素真係幾好,唔似普通餐廳。呢間餐廳真係唔錯,我每次去都要等位,而每次都等超過1個鐘。一入到去被安排坐吧枱,我2次去都係坐呢個位。其實都想試下其他位,因為有d可以睇住個師傅燒d野食,而我個位就睇到d師傅整刺身同壽司。我最鍾意係食佢d刺身,我地叫左油甘魚刺身,其實都幾貴,加埋10%服務費成$100一碟,但佢又真係好新鮮,同埋好肥美,一食落去大塊到係填滿哂成個口腔,而且佢唔腥既,如果唔加wasabi食就真係可以完全咁享受到佢既鮮味。我諗佢既其他刺身同壽司都應該ok。跟住黎左碟燒豆腐,侍應拎黎既時候d柴魚仲郁下郁下既,d豆腐都好熱,我覺得食物夠熱呢一個係個重點可以吸引我去持續光顧既,所以呢個都係我呾鍾意呢間餐廳既其中一個原因。而且佢d食物都有好多選擇,而且成日轉,餐廳都幾有心思。亦因為咁,有d上次冇食到既諗住今次食既,反而又冇左。烏冬叫左雜菜烏冬,雖然食小食都可以食到好飽,但始終都要有d面呀,烏冬呀落肚先得既。佢既雜菜烏冬唔會太油,都幾多菜既,我諗女士都唔怕會肥膩。牛脷串

呢間餐廳真係唔錯,我每次去都要等位,而每次都等超過1個鐘。一入到去被安排坐吧枱,我2次去都係坐呢個位。其實都想試下其他位,因為有d可以睇住個師傅燒d野食,而我個位就睇到d師傅整刺身壽司

我最鍾意係食佢d刺身,我地叫左油甘魚刺身,其實都幾貴,加埋10%服務費成$100一碟,但佢又真係好新鮮,同埋好肥美,一食落去大塊到係填滿哂成個口腔,而且佢唔腥既,如果唔加wasabi食就真係可以完全咁享受到佢既鮮味。我諗佢既其他刺身壽司都應該ok。
牛脷串燒亦係我至愛。佢面層有好多既黑椒同調味料,佢唔韌,未食時已覺得好香好惹味,一口咬落去仲好乾身爽口,超讚!
最後呢個食物真係值得推介,帶子牛肉燒,佢將原隻帶子(其實都好大隻)剪開燒完仲加埋d醬汁,每一口都好juicy。牛肉都好正,又係好香口。佢都仲有一d既菜好似茄子、豆腐咁,可以中和下唔使食落去咁油。呢個2個人食都得,如果一個人食就反而會膩,少食多滋味。
食完真係好滿足,仲可以行下apm當散步。
2013-04-15
75 分鐘 (堂食)
2013-04-10 52 瀏覽
今晚跟E先生到APM逛街,晚餐就到了一杯鐵板燒居酒屋,由於將近19:00,只得鐵板燒吧枱仍然有位,店員就問我們吧枱是否可以?我們當然樂意,其實我們蠻喜歡坐bar枱,因為在一邊享用美食之餘,一邊欣賞師傅炮製美食,是一件賞心樂事。 踏入一杯鐵板燒居酒屋就像走進一條日本街,到處充滿日本風不在話下,壽司吧枱&鐵板燒吧枱簡直是跟大板的街頭食店一樣,連店員、廚師師傅的衣著亦如是,小小的食店圍滿食客,大家熱熱鬧鬧的在大吃大喝,真的好有風味。關西燒有多款選擇,還可自選添加配料:白身魚、鮮魷魚、雞肉、芝士、牛筋、山芋、豚肉、辣泡菜、小貝柱&蝦仁,令我們一時間未能作出選擇。 此時,就不禁想起以前,當我還是學生時,週末最喜歡跟E先生到City Super的Food Court去,二人分享一份又大又厚的廣島燒。那份熱騰騰的廣島燒不但薄餅層煙煙韌韌,炒麵既多又美味,醬汁開胃惹味之餘,木魚絲更滿滿的堆在面層,好不美味。可是到後來,它的味道、質素日漸退步,而我們亦再沒有吃過了。直到今天來到一杯鐵板燒居酒屋,那從前的記憶又回來了,一心重溫那份廣島燒的美味,於是向店員請教一下,店員態度友善而且非常禮貌地告知,店方供應的

直到今天來到一杯鐵板燒居酒屋,那從前的記憶又回來了,一心重溫那份廣島燒的美味,於是向店員請教一下,店員態度友善而且非常禮貌地告知,店方供應的關西燒跟有炒麵在內的廣島燒是不同的,還向我們詳細地介紹各款關西燒的不同,例如:那款比較飽肚,那款口感較為煙韌等。
順利點好菜後,我們目不轉睛地盯著面前的鐵板,是日晚市坐無虛席,只見鐵板燒師傅手舞鐵鏟,不停地炒飯、炒麵&做關西燒,忙過不停。
巨峰乳酸梳打 $28
有時真的不明白這麼簡單的飲料怎可能會調得不好喝,可是我真的遇到過。
但放心!不是這裡,這裡的很好喝。
明太子豆腐 $48
本來以為是冷盤,明太子拌豆腐之類,誰不知是熱食,但味道仍不錯,明太子的鹹鮮味很出,配合清香的豆腐,只是較為像是明太子豆腐羹。
燒牛舌串 $28/串
牛舌表面油膩了一點,但總比乾巴巴好,尚算燒得不錯,爽口juicy,美味。
豚平關西燒 $55
豚平關西燒呈長方形,主要材料是豚肉、粉漿薄餅&雞蛋,與其他關西燒之差別就是沒有椰菜絲,面層淋上酸酸甜甜的燒餅醬汁、沙律醬、紫菜及木魚絲,由於較薄,吃落香脆可口,醬汁惹味,而且並不油膩,讚。
豚肉炒麵 $58
炒麵不錯,不油不膩,味道又夠,最怕有些炒麵炒得淡而無味,豚肉夠多,份量亦夠大,不錯。

喜歡這美味的一餐,更喜愛這裡的日本風大板街環境,下一次,當我想吃關西燒的時候,就一定會想到這裡。
2013-03-09
  • 關西燒