餐廳: 一杯鐵板燒居酒屋
資訊:

2025-07-19 75 瀏覽
星期一晚上,我同朋友兩個坐底左卡位,由於梳化與梳化有條罅,導致朋友完全坐得不舒服,希望可以坐得舒服少少,所以我哋將張餐枱移過少少,點知有個後生的侍應衝過黎就喺度嘰嘰趷趷,又話移枱做唔到服務,態度十分之差,最後店長幫我地換咗bar 枱,個後生侍應繼續眼望望,而家明白香港人吾想係香港消費係有原因,深圳啲食肆呀餐廳呀。服務好好多⋯⋯所以就算幾好食,服務態度差,感覺吾好,所以以後都唔會再去。。。。。。。再加上APM咁多嘢食未必一定要去。。…………………

2025-07-09 243 瀏覽
豚肉沙律 🥗用左芝麻醬 同大塊豚肉🍱刺身四品 - 蝦,鮑魚,三文魚,油甘魚件件都好鮮甜,亦都切得好大件,食落去好滿足🍣海之幸海膽卷8件面頭有海膽,食落去口感豐富,中間有吞拿魚,同脆蘿蔔 ,🥩鐵板A4和牛-薄燒牛味超重,入口即化,好味😋🍳鐵板蟹肉炒飯略為乾,配埋石鍋湯可以便二食,建議大家可以試下。🍲鯛魚蝦菜石鍋湯 湯底好鮮甜,有好多白菜仔菇等配料最尾仲有個甜品,係芒果奶凍,涼涼地幾岩夏天食用。甘味玄米茶可以無限任fill,仲可以share 埋比屋企人飲。鍾意清酒既朋友都唔好錯過呀❣️❣️

豚肉沙律 🥗
用左芝麻醬 同大塊豚肉
🍱刺身四品 - 蝦,鮑魚,三文魚,油甘魚
件件都好鮮甜,亦都切得好大件,食落去好滿足

🍣海之幸海膽卷8件
面頭有海膽,食落去口感豐富,中間有吞拿魚,同脆蘿蔔 ,

🥩鐵板A4和牛-薄燒
牛味超重,入口即化,好味😋

🍳鐵板蟹肉炒飯
略為乾,配埋石鍋湯可以便二食,建議大家可以試下。

🍲鯛魚蝦菜石鍋湯
湯底好鮮甜,有好多白菜仔菇等配料

最尾仲有個甜品,係芒果奶凍,涼涼地幾岩夏天食用。

甘味玄米茶
可以無限任fill,仲可以share 埋比屋企人飲。

鍾意清酒既朋友都唔好錯過呀❣️❣️

2025-07-07 204 瀏覽
今日收工同朋友去左觀塘一間日式居酒屋。見到佢有串燒又刺身就決定試下,最後叫左個set黎食。䐁肉沙律:一開始就有一個豚肉沙律,佢個豚肉好軟熟,豚肉嘅口感,令到成個沙律豐富咗好多。刺身: 再黎就上四款刺身,油甘魚,赤蝦,三文魚同醬油鲍。每一樣都係厚切,可以大大啖咁食。 特別鍾意佢個赤蝦,好鮮甜爽口。海之幸海擔卷:食完刺身,個口充滿油脂嘅時候再食返一個海膽卷。有啲飯中和一下,再加上好Creamy嘅海膽。真係忍唔住食完一嚿又嚿。牛舌串,免洽雞串: 食完刺身海鮮類就食串燒類,佢個牛舌勁厚身又大塊,加上小小嘅海鹽調一調味,爽口得來又有牛嘅香味。A4和牛薄燒:成晚我最鍾意食嘅就係呢樣A4和牛,和牛再包住蔬菜葉,和牛嘅油脂再俾菜葉中和,加上和牛鬆軟口味真係冇得頂。

🍶✨今晚嚟到觀塘APM嘅【一杯】,鐵板燒刺身四人餐$1480真係大滿足!氣氛輕鬆,啱晒放工後嚟Chill吓~🧘‍♀️🍢🥂先叫一支婉菊紀州冷釀300ml,微甜清香,啱啱好打開味蕾🍑🍣壽司廚師發辦十件壽司每件都極具心思,配搭多變,魚生新鮮,壽司飯唔會過酸,平衡得好好👏🦐 鐵板海鮮拼盤上枱時熱辣辣,香氣四溢,尤其係蝦同帆立貝好鮮~🍗 串燒部分唔可以唔讚!雞中翼燒得啱啱好,外脆內嫩🤤🌶️ 雞肉明太子串帶少少辣勁,口感好豐富🥒 烤翠玉瓜清甜多汁,烤得啱啱熟,保持晒水分💚🥩 烤牛舌串煙韌得嚟又唔會太硬,越咬越香🍄 烤蕈菇香氣濃郁,素食控都會鍾意🌱🍚 鐵板炒飯夠鑊氣,粒粒分明,有啲微焦更加香口!🐟 最後壓軸刺身盛合(五點)——擺盤靚,魚生夠鮮,完美Ending✨四個人食得好開心,性價比幾高~下次一定會再嚟😍🎉

真係大滿足!氣氛輕鬆,啱晒放工後嚟Chill吓~🧘‍♀️🍢

🍗 串燒部分唔可以唔讚!雞中翼燒得啱啱好,外脆內嫩🤤
🌶️ 雞肉明太子串帶少少辣勁,口感好豐富
🥒 烤翠玉瓜清甜多汁,烤得啱啱熟,保持晒水分💚
🥩 烤牛舌串煙韌得嚟又唔會太硬,越咬越香
🍄 烤蕈菇香氣濃郁,素食控都會鍾意🌱
🍚 鐵板炒飯夠鑊氣,粒粒分明,有啲微焦更加香口!

四個人食得好開心,性價比幾高~下次一定會再嚟😍🎉
2025-06-25 266 瀏覽
「你唔好以為觀塘冇好嘢食。」👀 就係咁,我帶朋友嚟咗呢間叫【一杯】嘅日式小店。啲嘢唔浮誇,但係每樣都做得好實在,食得出用心。🍃🍢🍣 廚師發辦嘅壽司,十件就足夠令人記住。魚生新鮮就唔使講,啲壽司配搭唔會亂嚟,口感同節奏都有種「靜靜地咁過癮」嘅感覺😌🦑 鐵板海鮮拼盤我冇諗過咁掂,蝦甜、貝嫩,啲汁收得啱啱好。🐓 串燒雞翼外皮焦香,肉汁喺入面keep得住~食咗兩串先肯停手🔥🌶️ 明太子雞串有啲小辣,配冷清酒真係夾🌽 烤翠玉瓜原來可以咁好味,超Juicy🥒🍚 炒飯就有驚喜啦,係嗰種你食第一啖就會講「嘩幾香啊」嗰種。簡單,但唔平凡🔥🐟 最後我哋叫咗個五點刺身拼盤,冇花巧擺盤,但塊塊都厚實新鮮,直接咁樣送入口,舒服。👫 四個人,冇咩噱頭,純粹好味+好氣氛。呢晚食完出嚟落咗雨,但大家個心都係暖㗎。

「你唔好以為觀塘冇好嘢食。」

🦑 鐵板海鮮拼盤我冇諗過咁掂,蝦甜、貝嫩,啲汁收得啱啱好。
🌶️ 明太子雞串有啲小辣,配冷清酒真係夾
🌽 烤翠玉瓜原來可以咁好味,超Juicy🥒

2025-06-22 332 瀏覽
呢間日本🇯🇵料理店, 响APM 應有十年以上😉, 由之前到現在, 都係熱門🎊餐廳之一。 佢出名質優👍價實, 所以不時嚟幫襯,今次試咗佢嘅二人🧑‍🤝‍🧑前套餐, 真係要講一講。🍭日式沙律🥦🥬, 迷你海膽🍛丼雖然海膽丼唔算前菜或小吃, 但佢個賣相小巧精美, 令人好有食慾, 而且好似餸多過飯, 入口甘甜🥰。🍭鐵板鮑魚, 海老🍤, 澳洲M4🐂呢個係套餐嘅名物,即叫即燒, 仲要係火喉🔥足而時間準👍, 就連出名易燒韌嘅鮑都燒得適當, 而牛則冇得頂,牛味濃而軟糯。🍭刺身🦪三品(呑拿魚(中腹), 帶子, 旬魚)嗰拼盤包括致愛嘅三種刺身, 每款份量不少, 魚肉新鮮回甘🤤。

🍭日式沙律🥦🥬, 迷你海膽🍛丼

🍭鐵板鮑魚, 海老🍤, 澳洲M4🐂

🍭刺身🦪三品(呑拿魚(中腹), 帶子, 旬魚)

2025-06-16
15 分鐘 (堂食)
  • 串燒
  • 刺身定食
  • 關西燒一品
2025-06-22 247 瀏覽
老best 🧑‍🤝‍🧑帶去佢嘅寶藏餐廳😆, 佢誇張咁話由細食到大喎😅,仲讚店嘅清酒藏量🍶及寬度好廣, 仲推介一隻平靚正嘅清酒🍸配魚生。🍭善之水特別純米🍶 + 刺身三品(🍣🦪呑拿魚(中腹), 帶子, 旬魚)老best 話呑拿魚🍣比較油甘😉, 所以配清純爽口嘅清酒啱啲。 原來魚生配到對嘅清酒重要🤔, 會令鮮魚味更出😋, 更鮮甜, 真係學到嘢😜。🍭鐵板鮑魚, 海老, 澳洲M4不愧為實力老店🎉, 鐵板師傅手勢熟練, 將頑皮嘅鮑魚燒得軟滑綿密, 牛肉就因質高, 所以將外皮微微烤脆,巳經好食到飛起。🍭鯛魚湯讚岐烏冬🍜呢個係今晚的驚喜😎, 雖然响不同日式餐廳食過類似嘅菜式, 但呢個湯絶對係真材實料, 湯味順喉濃郁, 魚味鮮但唔腥, 係今餐嘅亮點之一。總的來說,呢間係實力店,性價比高。

🍭鐵板鮑魚, 海老, 澳洲M4

🍭鯛魚湯讚岐烏冬🍜

總的來說,呢間係實力店,性價比高。

2025-06-17
15 分鐘 (堂食)
  • 東洋卷
  • 關西燒
  • 壽司定食
  • 串燒
  • 關西燒一品
2025-06-15 447 瀏覽
兄弟又叫食飯飲酒,咁只能夠係去居酒屋~今次近近哋食咗間觀塘嘅氣氛居酒屋特選四人前料理 $1480豚肉沙律胡麻醬沙律菜加上大量炒豚肉🐷唔錯嘅開胃菜刺身四品 油甘魚/赤蝦/三文魚/磯煮鮑魚全部厚切嘅新鮮刺身~而磯煮鮑魚整得濃郁入味好香醬油香氣海の幸 海膽卷精緻嘅一道菜!🍣海鮮壽司卷上放上海膽,再有蔥絲提味同裝飾~滿足!牛舌鹽燒2串、免治雞肉2串有飲酒就要點串燒是常識吧!🤣鯛魚野菜石鍋湯全晩嘅mvp🥇鯛魚煲嘅奶白野菜魚湯,再用石鍋滾住咁上菜!清甜鮮美~太出色了鐵板 A4和牛薄燒A4和牛包住大量蔥一齊燒,加埋爽口蘆筍夾住一口過食!就係舒服鐵板蟹肉炒飯用鐵板炒得好香嘅蟹肉炒飯🦀都幾大碟!芒果牛乳豆腐布丁上面有香甜嘅芒果,下面係好滑嘅牛乳豆腐布丁,幾夾~善之水特别純米 $180今次日式啲飲下Sake~飲落甘甜順喉而有米酒香氣🍶回頭指數:🧡🧡🧡🧡🧡/5

特選四人前料理 $1480

有飲酒就要點串燒是常識吧!🤣

鯛魚野菜石鍋湯

鐵板 A4和牛薄燒

鐵板蟹肉炒飯
用鐵板炒得好香嘅蟹肉炒飯🦀都幾大碟!

芒果牛乳豆腐布丁
上面有香甜嘅芒果,下面係好滑嘅牛乳豆腐布丁,幾夾~

善之水特别純米 $180
今次日式啲飲下Sake~飲落甘甜順喉而有米酒香氣🍶

回頭指數:🧡🧡🧡🧡🧡/5
2025-06-11 488 瀏覽
今日angel方加 約咗朋友食居酒屋 睇埋john wick 咁就一日一遊沙律個沙律好食 豚肉爽口 大量胡麻醬 極邪惡 沙律菜都好新鮮 食落口感好舒爽海之幸海膽卷海膽卷食落好新鮮 入面仲有啲三文魚做底 食落口感好豐富刺身盛三文魚、油甘魚腩、刺身蝦、鮑魚最好食係個鮑魚 煙煙韌韌 爽口彈牙🤩🤩串燒燒牛舌、免治雞肉串全部調味得啱啱好 食落唔會好膩最好食係牛舌蟹肉炒飯份量超多 炒到粒粒分明鯛魚野菜石鍋湯我啲朋友好鍾意飲呢個湯 清甜暖胃鐵板A4和牛薄燒超好食!!入面有啲韭菜 蔥 食落好香口 多汁鮮芒豆腐凍個豆腐都唔會好甜 食落口感啱啱好 滑捋捋

一遊沙律

海之幸海膽卷
海膽卷食落好新鮮 入面仲有啲三文魚做底 食落口感好豐富

刺身
三文魚、油甘魚腩、刺身蝦、鮑魚
最好食係個鮑魚 煙煙韌韌 爽口彈牙🤩🤩

超好食!!入面有啲韭菜 蔥 食落好香口 多汁

鮮芒豆腐凍
個豆腐都唔會好甜 食落口感啱啱好 滑捋捋

2025-06-10 371 瀏覽
今晚同爸爸媽媽去食日本菜 ,明明都已經大熱天,但店員見到我媽媽,勁細心體貼問佢要唔要熱水,真係非常之顧及到客人的需要 。叫左個特選四人前料理 ,有刺身同埋有熱食,咁就滿足到阿媽唔食生嘢嘅要求 。刺身四品係我既最愛,魚生超級鮮甜,特別係油甘魚,入口有種滑溜感,海膽卷亦新鮮,冇腥味,飯同海苔比例剛好。豚肉沙律搭配新鮮蔬菜,口感脆爽,醬汁香醇,既健康又美味。牛舌鹽燒同免治雞肉,燒得香口,口感爽彈。鯛魚野菜石鍋湯好有驚喜,湯底夠清甜。鐵板A4和牛薄燒油脂均勻,肉味濃郁,入口即化,配埋微微焦香嘅鐵板蟹肉炒飯,味道平衡得嚟有少少驚喜。經理好細心推介咗一款清酒俾我哋,配合返今晚我哋食嘅菜式 。

豚肉沙律搭配新鮮蔬菜,口感脆爽,醬汁香醇,既健康又美味。

牛舌鹽燒同免治雞肉,燒得香口,口感爽彈。

鯛魚野菜石鍋湯好有驚喜,湯底夠清甜。

經理好細心推介咗一款清酒俾我哋,配合返今晚我哋食嘅菜式 。
2025-06-10 289 瀏覽
呢間餐廳嘅四人前套餐真係抵食到爆!$1480有齊咁多款嘢,仲要樣樣都高質。 豚肉沙律開胃得嚟豚肉又香,沙律菜新鮮爽脆。 刺身四品正到痺!油甘魚肥美,赤蝦鮮甜,三文魚厚切,鮑魚煮得啱啱好,唔會韌。 海膽卷係驚喜位,海膽creamy無腥味,紫菜脆卜卜。 牛舌鹽燒同 免治雞肉串都燒得香口,牛舌彈牙,雞肉串juicy。 鯛魚野菜石鍋湯鮮味十足,飲完成身暖晒。 鐵板A4和牛薄燒入口即溶,油脂香爆燈! 鐵板蟹肉炒飯鑊氣夠,蟹肉仲多到唔使錢咁。 最後嘅 甘味甜度適中,完美收尾。 仲有清酒七折,抵上加抵!真心推介,食完會想encore!
豚肉沙律開胃得嚟豚肉又香,沙律菜新鮮爽脆。
海膽卷係驚喜位,海膽creamy無腥味,紫菜脆卜卜。
鯛魚野菜石鍋湯鮮味十足,飲完成身暖晒。
鐵板A4和牛薄燒入口即溶,油脂香爆燈!
鐵板蟹肉炒飯鑊氣夠,蟹肉仲多到唔使錢咁。
最後嘅 甘味甜度適中,完美收尾。
仲有清酒七折,抵上加抵!真心推介,食完會想encore!
2025-06-06 385 瀏覽
與朋友相眾,我地去了呢間居酒屋,叫了四人套餐。⭐️鯛魚野菜石鍋湯湯底濃郁,魚肉鮮美,十分暖心。⭐️鐵板 A4和牛薄燒薄薄的牛肉內包滿蔥花,好好食。⭐️鐵板蟹肉炒飯啲飯吸滿了蟹肉的鮮汁,好正。⭐️豚肉沙律沙律口感清新,搭配的醬汁不會搶走豚肉的鮮味。⭐️刺身四品有油甘魚、赤蝦、三文魚、磯煮鮑魚、海膽卷,最鍾意海膽卷,超級新鮮。⭐️串燒最鍾意鹽燒牛舌,肉質好鮮嫩。另外,免治雞肉串都好正。⭐️芒果味牛乳布丁滑順又帶點清新的芒果香。如果有機會,會再來嘗試這套餐,搭配的清酒更是七折優惠。
與朋友相眾,我地去了呢間居酒屋,叫了四人套餐。

⭐️鯛魚野菜石鍋湯
湯底濃郁,魚肉鮮美,十分暖心。

⭐️鐵板 A4和牛薄燒
薄薄的牛肉內包滿蔥花,好好食。

⭐️鐵板蟹肉炒飯
啲飯吸滿了蟹肉的鮮汁,好正。

⭐️豚肉沙律
沙律口感清新,搭配的醬汁不會搶走豚肉的鮮味。

⭐️刺身四品

⭐️串燒
最鍾意鹽燒牛舌,肉質好鮮嫩。另外,免治雞肉串都好正。

⭐️芒果味牛乳布丁
滑順又帶點清新的芒果香。

如果有機會,會再來嘗試這套餐,搭配的清酒更是七折優惠。

2025-06-05 390 瀏覽
這頓四人套餐真是超級豐富,花了點錢但絕對值回票價。開場是豚肉沙律,清淡開胃,非常適合先打開味蕾。接著是刺身四品,油甘魚、赤蝦、三文魚還有磯煮鮑魚,每一片都新鮮多汁,特別是磯煮鮑魚,滑嫩得不得了。海膽卷也是超級好評,海膽的新鮮跟軟軟的口感搭在一起,吃了还想吃。串燒部分,鹽烤牛舌和免治雞肉都很棒,牛舌的焦香跟雞肉的嫩滑兩個味道真是對比鮮明。鯛魚野菜石鍋湯來得很合適,湯頭濃郁,鯛魚和蔬菜的味道融合得很好,一口下去真是暖到心坎裡。鐵板A4和牛薄燒是真正的高潮,和牛的品質超級好,加上大量蔥花,真是太好吃了。接著的鐵板蟹肉炒飯,蟹肉多而且炒得香噴噴的,真是一絕。最後的芒果味牛乳布丁,甜而不膩,清新解膩,把一頓豐盛的晚餐完美收尾。再來,搭配的清酒也超棒,而且還有七折優惠,真是划算。整個套餐從食材到味道,再到擺盤,都超級用心,絕對是一次難忘的用餐體驗。不管是全家聚餐還是跟朋友們聚聚,這套餐都超推薦的!
這頓四人套餐真是超級豐富,花了點錢但絕對值回票價。
開場是豚肉沙律,清淡開胃,非常適合先打開味蕾。

再來,搭配的清酒也超棒,而且還有七折優惠,真是划算。

2025-06-02
2025-05-31 401 瀏覽
日本居酒屋推薦🥰🥰位於觀塘嘅一杯鐵板居酒屋位置好方便,喺觀塘APM,而且鋪面非常大,坐得好舒服,食物質素都好好😃😃首先上菜嘅係刺身三品中吞,帶子,旬魚,真係不得不讚佢啲刺身非常新鮮,中吞拿魚晴晴有陣鮮味,算係近期我食過最新鮮嘅刺身😍😍之後上嘅係兩碗迷你海膽丼,真係料仲多過飯,睇得出舖頭一啲都唔孤寒好大方,海膽鮮👍👍另外鐵板鮑魚、海老、問澳洲M4和牛,呢幾樣全部都好精緻,特別想介紹佢嘅鮑魚,炆得好腍, M4和牛好香,高級享受😇😇最後嘅煮食係鯛魚湯烏冬(碗),鯛魚湯真係好鮮味濃郁,口味好淡,一啲都唔油膩,愛湯控一定鍾意👍👍👍最後兩杯野飲-海鹽荔枝梳打、巨峰乳酸梳打
日本居酒屋推薦🥰🥰

最後兩杯野飲-海鹽荔枝梳打、巨峰乳酸梳打

2025-05-29 445 瀏覽
📍環境同氣氛同太太專登走去APM四樓嘅「一杯鐵板燒居酒屋」,貪佢燈光暗暗哋,鐵板「滋滋」聲好有氣氛,師傅仲會同你吹下水,兩公婆撐枱腳零舍有feel~ ---🔥鐵板雙星:會跳舞嘅鮑魚×脆皮大海老師傅拎生猛南非鮑魚上板,鮑魚切到薄片,咬落爽彈唔韌,仲吸咗牛油同蒜香,鮮到呢⋯⋯大蝦更加係驚喜,蝦頭爆膏!蝦肉脆卜卜,食到太太猛話「好邪惡啊!」 ---🐟刺身三品:油香暴擊!吞拿魚中腹油花靚到發光,入口即溶唔使講;帶子厚切到似年糕,鮮甜到漏;旬魚清新balance返,師傅話日日魚貨新鮮! ---🍚迷你海膽丼:海洋爆珠!細細碗但鋪滿海膽,橙到發光!撈埋三文魚籽同wasabi醬油,一啖塞入口——海膽嘅creamy同魚籽卜卜脆,鹹鮮味衝擊天靈蓋,我同太太交換眼神:「好想encore啊!」 ---**🥩壓軸:鐵板M4和牛封門柳** 師傅火候拿捏超準,外層焦脆,切開係嫩粉紅嘅medium rare!封門柳肉味濃得嚟帶微微嚼勁。邪惡度爆錶---💬飽到上心口呢餐由刺身鮮味到鐵板鑊氣,樣樣有記憶點。📍一杯鐵板燒居酒屋|觀塘創紀之城五期APM 4樓L4-20&21號舖

📍環境同氣氛

🔥鐵板雙星:會跳舞嘅鮑魚×脆皮大海老

---

🐟刺身三品:油香暴擊!

---

🍚迷你海膽丼:海洋爆珠!

**🥩壓軸:鐵板M4和牛封門柳**

💬飽到上心口
呢餐由刺身鮮味到鐵板鑊氣,樣樣有記憶點。