2021-07-17
*星期六放假,朋友約我出街食飯,佢話今次帶我去觀塘一間日本餐廳試下,嗰間餐廳位於鴻圖道,餐廳非常寬敞,座位闊落,在設計上很有日本氣派,牆身有富士山和穿和服的美女作襯托,再加上餐廳播放着一些流行而柔和的日文歌曲,令人猶如置身在日本中👍👍*呢間餐廳嘅日本食物,種類繁多:有刺身、壽司、沙律、卷物、定食、鍋物、小炒王、拉麵、烏冬、天婦羅、串燒和一品料理等等...我哋叫咗兩款食物一齊分享:1)日式海鮮烏冬鍋$86*呢個烏冬好大煲,份量十足,裏面的材料十足,有虾、蠔、蜆肉、青口、墨魚粒和蟹柳,樣樣食材也非常新鮮,鮮味十足😋烏冬吃起來非常滑流和彈牙,再加埋濃郁的豬骨湯底,配合起來提升了整個食物的味道,令我食到舐舐脷❗2)海膽蛋白帶子炒飯$102呢啲飯炒到非常之美味,帶子份量十足,而且非常之鮮甜;舖在飯面的海膽,不但香口,而且甘香軟滑,令你食到停不了口,飯是用日本米煮的,因此有粒粒的飯香味,非常惹味😋*吃完飯後,店員送上兩個雪糕作為甜品,一個芒果味,另一個海鹽味,實在太開心了😃
1)日式海鮮烏冬鍋$86
2)海膽蛋白帶子炒飯$102