2021-06-23 28 瀏覽
第一次黎唔知佢地份量咁大,仲分別叫左日式叉燒拉麵$61,鰻魚炒飯$78同埋凍烏冬 $32等飽肚主食。叉燒拉麵,湯底夠濃,麵條夠彈牙,可惜叉燒老左D,可能咁岩我舊係瘦叉燒喇🤣。 鰻魚炒飯,又香又好食,正呀。因為小朋友想食蜆所以就叫左個清酒煮蜆配埋個凍烏冬俾佢食,個清酒煮蜆,酒味好香,都係食落口又唔會好勁,小朋友都食到津津有味,連手指都啜埋。其實個清酒煮蜆係激安推介黎架,仲有珍寶赤蝦刺身 $9/隻 同埋 生蠔$13/隻,刺身蝦大大隻,鮮味十足。生蠔都好夠海水味,如果可以肥D就 VERY GOOD 喇。上完菜仲發現有人優惠,只要將食物影相上傳到社交平台 就會送三文魚刺身(3片)或者水信玄餅一份,我地當然手機食先,咁就多左份刺身食喇‧

2021-06-23 16 瀏覽
今日同屋企人去左觀塘海濱玩,走既時候準備行返入去牛頭角港鐵站搭車返屋企果頭食野。行出去時發現原來呢邊都幾多唔同既餐廳,就決定試下,黎到鴻圖道30號有間日式餐廳係中式既火鍋酒家上邊,就係咁我地就上左呢間叫 ”一本” 既日式餐廳食晚餐。入到去地方都好闊,坐既地方都唔迫,裝潢夠晒日式,有好多日本既特色畫係牆身邊餘,連中間既柱都整到好似一棵櫻花樹咁,好有格調好靚。由於玩完都攰,坐底就拿拿聲準備叫野食,餐紙上邊食既種類都好多,日式既壽司刺身卷物己經佔左一整版餐牌。仲有鍋物、定食、拉麵烏冬、串燒等等既日式食品,相信要每款都叫D黎食,冇返咁上下人一齊黎食一定叫唔晒。日式餐廳最主要既食物 - 壽司,佢地餐廳既壽司係<<相撲壽司>>都相當特別,因為係香港好少地方會見到壽司個飯量係可以咁多(當然對我地唔食飯既人黎講,食過第一次,第二次黎一定要叫少飯,避免食唔晒浪費喇。)加埋佢悵卜卜圓碌碌咁,相當可愛。我地叫左三文魚 $ 15 件 ,大甜蝦 $15件,馬刀貝 $12件 各二件加埋脆炸蝦反卷一份(6件) $ 56 只係呢到食完都己經飽左一大半,因為脆炸蝦反卷都係相撲級黎架,食一

我地叫左三文魚 $ 15 件 ,大甜蝦 $15件,馬刀貝 $12件 各二件加埋脆炸蝦反卷一份(6件) $ 56 只係呢到食完都己經飽左一大半,因為脆炸蝦反卷都係相撲級黎架,食一件基本己經係平時既三件份量喇,而平時既脆炸蝦反卷入邊既炸蝦多數都係得一件,佢地既份量入邊有2大條炸蝦,真係岩晒胃口大既朋友。

食飽飽準備離開原來依家仲做緊晚市送雪糕既優惠,真心幾抵,我個餐廳list 又多一間餐廳喇。
2021-06-19 72 瀏覽
抵食大件壽司🥢阿根廷赤蝦做緊推廣,只係$9 1隻,但係超級大隻食落都超級鮮甜,超抵食,好想再叫🥢時令生蠔生蠔都係好平,所以同朋友一人叫咗一隻識落一啲腥味都冇,有埋檸檬汁👍🏻🥢左口魚裙邊壽司好有元朗國其中一間日本餐廳嘅感覺,超級大件左口魚好新鮮,不過如果係炙燒嘅話會更好🥢三文魚軟殼蟹飯卷六件一嚿好似拳頭咁大件,真係冇誇張食一件已經feel到飽嘅感覺🤣雖然大嚿,但一啲都唔雅夫,每粒飯都黐住一啲細細粒嘅蟹子子,中間仲夾住左啲青瓜同紫菜,呢啲蔬菜中和下軟殼蟹炸得好酥脆!❤️🥢日式海鮮烏冬鍋豬骨湯底烏冬都幾彈牙,而且擺盤幾靚,有超過三隻蝦、金菇、冬菇、名門卷、仲有青口咁多凍嘢,都係想飲啲湯暖胃🥢極上三文魚雪花腩超級肥美,每一件都見到好多白色嘅魚油喺上面,香濃🥢鹽燒牛舌串頭先超級厚切,而且好有牛香,上面有少少鹽同黑椒🥢明太子雞翼睇落唔係好大隻,不過咬開入邊全部都係滿滿嘅明太子,配埋啤酒食一流張枱超級大,店員都服務態度幾好不過地點同地鐵站有少少距離
抵食大件壽司

🥢阿根廷赤蝦
做緊推廣,只係$9 1隻,但係超級大隻
食落都超級鮮甜,超抵食,好想再叫

🥢時令生蠔
生蠔都係好平,所以同朋友一人叫咗一隻
識落一啲腥味都冇,有埋檸檬汁👍🏻

🥢左口魚裙邊壽司
好有元朗國其中一間日本餐廳嘅感覺,超級大件
左口魚好新鮮,不過如果係炙燒嘅話會更好

🥢三文魚軟殼蟹飯卷六件
一嚿好似拳頭咁大件,真係冇誇張
軟殼蟹炸得好酥脆!❤️

🥢日式海鮮烏冬鍋豬骨湯底
咁多凍嘢,都係想飲啲湯暖胃

🥢極上三文魚雪花腩
超級肥美,每一件都見到好多白色嘅魚油喺上面,香濃

🥢鹽燒牛舌串
頭先超級厚切,而且好有牛香,上面有少少鹽同黑椒

🥢明太子雞翼

張枱超級大,店員都服務態度幾好
不過地點同地鐵站有少少距離
2021-06-19 135 瀏覽
星期五夜晚諗住響朋友公司附近搵間餐廳🍴,見到呢間好似吾錯去試下,果然無失望😋.店員安排我地兩個坐卡位,勁闊落,空間感十足💯仲見到櫻花🌸樹下既畫面❤️餐廳menu選擇好多!壽司、刺身、串燒、鍋物,應有盡有😋期間限定餐牌仲要好抵食!生蠔🦪都係13蚊隻😯😯先嚟啤一啤先🍻😋鹽燒牛舌($23)咸香送酒一流!勁厚切,肉質吾靭之餘、仲要好Juicy😍輕輕淋上鹽,牛味十足👍🏻明太子雞翼($39)一咬落去就爆哂汁!😍外皮燒得香脆,肉質多汁嫩滑👍🏻一人一隻吾夠喉🤫時令生蠔🦪($13)抵!又好新鮮,海水味幾濃😋肉質爽脆!只需滴上幾滴檸檬汁就perfect池💯珍寶赤蝦刺身($9)大大隻又鮮甜😍極上三文魚雪花腩($65)好有心機𠝹埋花💯甘甜充滿魚油香👏🏻厚切口感十足👍🏻佐口裙邊壽司($12)一上枱嚇一嚇我,大件到😱成隻豉油碟咁大好過癮🤣肉質冧滑,配上葱花有熟悉既蒸魚味道🤣另一巨人之作係三文魚軟殼蟹反卷($75)每件有半個啤酒罐咁高😱入面軟殼蟹鮮甜香脆,加入青瓜沙律解膩一流💯食送仲有雪糕送😍巨人系料理勁足料,食材新鮮👍🏻記得千其吾可以太貪心叫太多🤣🤣

餐廳menu選擇好多!壽司刺身、串燒、鍋物,應有盡有😋期間限定餐牌仲要好抵食!生蠔🦪都係13蚊隻😯😯

先嚟啤一啤先🍻😋

時令生蠔
珍寶赤蝦刺身、極上三文魚雪花腩
佐口裙邊
三文魚軟殼蟹反卷
🤤新發現!😲觀塘性價比高樓上日本菜🇯🇵餐廳嘅裝修都幾有和風感覺👍🏻而且食物種類超級多😍集壽司店、居食屋、串燒店、拉麵店於一身😋對住張點餐紙真係花多眼亂🤪選擇困難症嘅朋友記住預多啲時間🤣🤣🤣______________________________松葉蟹味增甲羅燒$48依個係店長必食推介👍🏻真係非常抵食!一路燒一路聞到蟹膏嘅香味🤤真係口水都流埋出嚟!配埋細細塊嘅多士簡直係一絕👍🏻土佐豆腐(6件)$50豆腐外脆內軟🤤炸到啱啱好金黃色😍點埋個秘製醬汁好清新😊蟹籽壽司$12/件呢個係小編至愛嘅壽司😛基本上去到任何地方都會點嘅😁大大件就來滿瀉嘅蟹籽軍艦最緊要係有脆脆嘅紫菜包住🤤正呀!炸軟殼蟹反卷$68/6件脆脆嘅軟殼蟹比壽司飯包圍住😛小編個人就覺得佢飯嘅比例略嫌多得滯😅食到好飽🤣喜愛澱粉質嘅大家應該覺得佢非常抵食👍🏻👍🏻👍🏻阿根廷珍寶赤蝦刺身$9/隻呢個真係非常抵食!$9隻好似筷子咁長嘅赤蝦真係唔係到都可以食到😚最緊要就係佢好新鮮!牡丹蝦+4件新鮮帶子+3片三文魚刺身$68刺身拼盤真係令人好驚喜!性價比極高😍呢個價錢識到咁多款咁新鮮嘅刺身真係估佢唔到😲全部都好新鮮同埋好甘甜🥰油甘魚刺身$48/
🤤

炸軟殼蟹反卷$68/6件

阿根廷珍寶赤蝦刺身$9/隻

牡丹蝦+4件新鮮帶子+3片三文魚刺身$68

油甘魚刺身$48/3片
油甘魚真係非常肥美😋琴其他刺身一樣冇令人失望😊正!

時令生蠔$13/隻
比着平時響第二度見到呢個價錢真係唔會夠膽試🤪但係見到佢啲刺身做得咁好😜都忍唔住叫咗兩隻嚟試吓😋果然佢一啲都唔腥😯雖然細細隻但係都非常之鮮甜😘

菠蘿椰子雪糕杯
晚市會有雪糕食😋我揀咗菠蘿椰子味😍估唔到一入口有濃濃嘅菠蘿味🍍然之後㗳落去有椰子味🥥香港製造!讚呀👍🏻
2021-06-14 49 瀏覽
成個面淨係食到面味…唔知係咪因為唔係食堂食嘅關係豬骨湯唔係豬骨湯 完全冇豬骨湯嘅味道啲牛肉都係冇味 有啲唔明點解啲人話佢食極都食唔完我排一兩啖就冇晒整體而言淨係鍾意粒蛋…唔建議大家嗌佢嘅外賣
成個面淨係食到面味…
唔知係咪因為唔係食堂食嘅關係
豬骨湯唔係豬骨湯 完全冇豬骨湯嘅味道
啲牛肉都係冇味
有啲唔明點解啲人話佢食極都食唔完
我排一兩啖就冇晒
整體而言淨係鍾意粒蛋…
唔建議大家嗌佢嘅外賣

外賣送餐
2021-06-10 72 瀏覽
尋日約咗朋友嚟到觀塘行街,行完街覺得肚餓,順便搵間餐廳食dinner~見到呢間日式餐廳好似唔錯,就上嚟試吓~餐廳嘅裝修好有日式風格,擺設都好有日本嘅特色,好似返到日本咁🇯🇵職員都有日式嘅服務態度,服務好好~夾羅燒$48有好大隻蟹殼,入面有蛋同蟹肉,職員幫手擺喺鐵爐上邊燒熟,攪勻左整熟就可以沾餡料放上去多士上面食,好好味😋火焰壽司拼盤$108有六款唔同嘅壽司🍣有三文魚,仿蟹棒,鮮帶子,吞拿魚,芝士甜蝦同埋佐口裙邊!火焰壽司食落覺得好香,有燒香左嘅味道,仲有啲芝士嘅香味~而且肉質都好嫩滑,我哋食得好滋味~

夾羅燒$48

火焰壽司拼盤$108
2021-06-09
2021-06-10 41 瀏覽
尋日阿媽放假,就諗住同佢食餐好嘅~我哋嚟到觀塘,見到呢間日本餐廳好似幾正!就上嚟試吓~雜錦刺身成$228有26片刺身,包括三文魚刺身🍣海蝦,北寄背,鮮帶子,八爪魚🐙同埋油甘魚~一大個冰盤裝住刺身~食落覺得幾新鮮,幾鍾意三文魚,大大塊,而且肉質好滑好厚身~海蝦🦞幾有鮮味,八爪魚切簿片幾有咬口,帶子幾滑,油甘魚幾好味😋依家每人仲會送一杯雪糕🍦揀咗雲呢拿雪糕,幾香甜,仲有濃郁嘅雲呢拿味~餐廳職員嘅服務態度好好,好值得幫襯!

雜錦刺身成$228

2021-06-09
2021-06-02 148 瀏覽
三文魚親子丼 $65-親子丼一黎到嘅時候 我已經有少少驚喜 😱三文魚嘅分量唔單止足夠 質素都唔錯冇諗過佢呢個價位可以比到比想像上高嘅質素😍三文魚色澤紋理都唔錯 佢俾左兩片普通三文魚同六片三文魚腩 🍣以刺身黎講普通三文魚切得夠厚 但三文魚腩就薄左d 不過所有三文魚都有油香幾好食 👍🏻而三文魚子味道都唔錯 冇苦味 有輕微嘅甘香 我個人喜好 如果可以再多少少三文子就更好 🤓但以而家嘅水準黎講已經好抵食 中意三文魚嘅人可以一試😋-題外話: 呢到啲飯都偏大碗 細食嘅人記得嗌小飯 唔好浪費食物呀👏🏻
三文魚親子丼 $65
三文魚親子丼
2021-05-27
三文魚親子丼
2021-05-31 88 瀏覽
🍴 肥牛野菜葛絲鍋 HKD92 (烏冬加HKD12)大大鍋🙈肥牛份量超多 好似食唔完咁😹湯底係甜豉油湯底 偏甜 味道都ok🤭不過野菜就唔算好入味 仲唔知點解有條菜心起底😹 🍴三文魚親子丼 HKD80呢個無乜特別啦 不過三文魚偏薄左少少🤭🍴珍寶帶子(原粒)+甜蝦(3隻)+北寄貝(3片) 刺身 HKD58三款刺身先58蚊 好新鮮就稱唔上嫁啦 不過呢個價錢 質素可以接受嘅😝🍴松葉蟹味噌甲羅燒 HKD48又係好抵食 而且味道唔錯 蟹膏蟹肉好多落曬6件麵包都悼悼有餘😚最好就襯熱食啦🙆🏻‍♀️🍴 海膽刺身(原版) HKD58🧜🏻‍♀️係中意挑戰嘅😹望落啲海膽細細粒 入口苦澀味都偏重 無乜鮮甜嘅感覺 點多啲豉油都食得曬嘅🤣58蚊就算啦🤣🤣-✾味道覺醒指數: 3.2/5 抵食指數: 3.8/5服務指數: 3.6/5.

🍴 肥牛野菜葛絲鍋 HKD92 (烏冬加HKD12)

🍴三文魚親子丼 HKD80
呢個無乜特別啦 不過三文魚偏薄左少少🤭

🍴松葉蟹味噌甲羅燒 HKD48

🍴 海膽刺身(原版) HKD58

味道覺醒指數: 3.2/5
抵食指數: 3.8/5
服務指數: 3.6/5.

🍄🍄鐘意食日本菜,所以經常會留意邊到有唔錯既日本料理店。睇過呢間既食評唔錯,加上地點係🍄🍄公司附近,所以放工就去試一試!一入到去,感覺原來地方咁大既!環境設計都好有日本特式!天花板掛左唔少日本款式既油紙傘,有櫻花樹下的餐枱、四周圍有大大的日式壁畫牆,打卡真是一流!不過儘管環境舒適優美,最重要係食物質素!🍄🍄因為唔係太肚餓,所以只點了刺身和火焰壽司。刺身有三文魚、牡丹蝦、帶子等,味道不過不失;本來想叫海膽試下,但店員話係本地海膽,就頓時失去興趣了!至於壽司,睇得出係設計上有些心思,但即製的話,飯無暖感、一夾就碎,亦沒有醋飯既味道;蟹柳那件最失望😑,有點難食!晚市價錢比較偏貴,相反🍄🍄見到午市餐牌,丼飯價錢比較實惠,外賣仲有折扣!有機會可以再試個午餐。值得一讚的是店員服務很好,很有禮貌!餐牌上的食物選擇也頗多。整體而言,還是有點失望!

不過儘管環境舒適優美,最重要係食物質素!🍄🍄因為唔係太肚餓,所以只點了刺身和火焰壽司刺身有三文魚、牡丹蝦、帶子等,味道不過不失;本來想叫海膽試下,但店員話係本地海膽,就頓時失去興趣了!至於壽司,睇得出係設計上有些心思,但即製的話,飯無暖感、一夾就碎,亦沒有醋飯既味道;蟹柳那件最失望😑,有點難食!

2021-05-23
2021-05-25 2669 瀏覽
與好友瀏覽[觀塘裕民坊微縮藝術展]後,趁時間尚早,避免與上班人士迫在一起用餐,我們先用午膳,再往音樂噴泉欣賞。鴻圖樓前身是鴻圖酒樓,80年代全盛時期是地面連三樓營業。轉營後,三樓是素菜館,我幫趁過兩次,覺得收費合理,食物也不錯。今天重臨已經變身日式料理「一本食堂」。我們分享:韓式醬燒牛舌鍋飯、蒲燒鰻魚丼配麵豉湯,兩款餸與飯份量十分足夠。韓式醬燒牛舌鍋飯,韓式醬汁少辣,蠻美味,牛舌鬆軟,還有輕微的飯焦添!蒲燒鰻魚丼,蒲燒鰻魚味道是可以的,沒有幼骨絲,很讚!還伴有幾款蔬菜,不錯!麵豉湯熱檸水&凍薑蜜,我的凍薑蜜,適量的薑汁與微甜,加埋冰塊,十分可口。
與好友瀏覽[觀塘裕民坊微縮藝術展]後,趁時間尚早,

鴻圖樓前身是鴻圖酒樓,80年代全盛時期是地面連三樓營業。

今天重臨已經變身日式料理「一本食堂」。

韓式醬燒牛舌鍋飯

蒲燒鰻魚丼

熱檸水&凍薑蜜
2021-05-24
韓式醬燒牛舌鍋飯
蒲燒鰻魚丼
熱檸水&凍薑蜜
2021-05-04 1377 瀏覽
今日收工好想食魚生就上網睇吓有咩和風食店係喺觀塘~就俾我睇到呢間一本食堂推介話價錢公道之餘食物質素仲要唔錯所以我就自己去食下先~食咗好食再介紹俾朋友樓下門面放咗好多易拉假有好多唔同選擇熟食啦魚生啦壽司啦火鍋啦應有盡有餐廳非常寬敞好開揚之餘仲有廣東歌聽 我最喜歡今日店主推介我食時令嘅白身魚個名對我嚟講非堂陌生望落仲好似好腥添喎哈哈但係既然嚟得 我就想食下啲新鮮 又好味嘅美食所以我最後都有嗌到!!果然冇介紹錯味道非常之清新 配上淡淡柚子香啱晒悶熱夏天食啊成功成為我近期嘅最愛魚生壽司更加唔使講啦魚生新鮮得嚟紫菜仲要非常之脆!完全係新鮮即製嘅標準如果壽司飯嘅醋味更香更濃我更喜歡仲有我最愛嘅生蠔啊~~兩隻都非常肥美最重要嘅係一啲苦味都冇厚肉就嚟又有奶香好想再食呀食埋餐廳嘅天婦羅就知道佢哋嘅功架去到邊度天婦羅衣非常薄脆唔會過於油膩
今日收工好想食魚生
就上網睇吓有咩和風食店係喺觀塘~
就俾我睇到呢間一本食堂

個名對我嚟講非堂陌生
望落仲好似好腥添喎
哈哈但係既然嚟得 我就想食下啲新鮮 又好味嘅美食

時令白身魚

所以我最後都有嗌到!!
果然冇介紹錯
味道非常之清新 配上淡淡柚子香
啱晒悶熱夏天食啊

成功成為我近期嘅最愛魚生

壽司更加唔使講啦
魚生新鮮得嚟
紫菜仲要非常之脆!完全係新鮮即製嘅標準
如果壽司飯嘅醋味更香更濃我更喜歡

仲有我最愛嘅生蠔啊~~
兩隻都非常肥美

天婦羅衣非常薄脆
唔會過於油膩

時令白身魚
2021-04-24 369 瀏覽
其實食日本野都唔一定好貴,觀塘就有間平民日式食堂,晚市定食選擇豐富之餘又抵食,包埋前菜同麵豉湯,性價比都幾高,值得一試三文魚親子丼($80)三文魚刺身都幾新鮮,油質豐富,三文魚籽爽脆鮮甜,冇海水腥味,壽司飯份量都幾多,細食嘅朋友記得要求少飯,唔好浪費食物呀滑蛋吉列豬扒鍋飯($55)豬扒鬆脆多汁,醬汁甜甜地都幾開胃,不過煎蛋有少少太熟唔夠蛋汁芝麻雞翼($33)脹卜卜,一咬熱辣辣,而且炸得啱啱好,外皮酥脆,雞肉嫩滑,非常推薦鹽燒車厘茄串($13)好甜好juicy,新鮮嘅車厘茄只需要用少少鹽嚟調味就好足夠

• 芝麻雞翼
2021-04-24 170 瀏覽
廚師發辦壽司(10件$218)全部魚生都好鮮甜,個人最愛拖羅😚松葉蟹味噌甲羅燒($48)蟹膏拌生雞蛋係炭火上烘,好快煮好放上烘好既麵包,入口幾香濃,要趁熱食!如果唔係會腥咖🥲薄切時令白身魚刺身(10片$98)店員推介係唔會錯,白身魚加特製既醬汁,令到刺身味道更加突出!焦糖鵝肝壽司($72)未試過既combination🤣食落係甜甜地既鵝肝,都幾夾🤭食物整體都好新鮮,性價比好高!選擇好多,不妨問下店員有咩推介,都好nice☺️
廚師發辦壽司(10件$218)
全部魚生都好鮮甜,個人最愛拖羅😚

松葉蟹味噌甲羅燒($48)

薄切時令白身魚刺身(10片$98)

焦糖鵝肝壽司($72)