2022-10-14 140 瀏覽
今日天氣慢慢轉涼,放左工又無野做就約咪閨密去觀塘行街食飯,比我地發現左呢間餐廳,就入去試下啦。裝修都好優雅,好有氣氛。首先我地點左兩個手卷,一個係墨魚手卷同咪佐口裙邊手卷。呢個魚生非常新鮮,點咪啲醬油一齊食令味道更加提升。口感一流。跟住再叫個火烙親子卷六件,呢個非常多千島醬,係我既最愛,一定要食呢個,必食之選。我地再叫咪個蒲燒鰻魚,呢個啖啖肉,非常滿足,勁大條好抵食,相信好多人都食過,味道唔使多講一定好味啦。再試咪個生蠔同咪阿根廷赤蝦,赤蝦有成個手掌咁大,份量十足,而且好新鮮。生蠔都係15蚊一個,十分抵食。點咪檸檬汁食真係好鮮甜。一定要試下。主食方面就叫左櫻蝦蟹肉炒飯,呢個炒到粒粒飯金香。都係不錯既選擇。最後叫多個特別啲既係松葉蟹味噌甲羅燒,呢個有服務員幫我地燒咪,燒好既蟹膏再放係烘過嘅方包食,十分之味,呢個食法都係第一次見,非常特別,又好好味。

2022-10-06 225 瀏覽
之前同朋友食過一次覺得都唔錯,性價比都幾高,今日再黎試其他嘢。✨海膽刺身 (原板) $158來自秘魯嘅海膽,味道濃郁甘甜,口感嫩滑,呢個價錢非常抵食👍🏻✨左口裙邊壽司 @each $13裙邊係最肥美嘅地方,食落好肥美,入口即溶✨赤貝壽司 @each $14肉身橙紅色,外層爽厚,肉質緊實✨芥辣八爪魚壽司 @each $17新鮮彈牙八爪魚粒混合芥辣味配菜,非常刺激醒神✨(二人前)魚生碎蟹子沙律 $58魚生同埋所有材料份量都超多,$58超抵食👍🏻✨三文魚軟殼蟹反卷 $86 新鮮三文魚包住剛炸起嘅軟殼蟹,外軟內脆,口感豐富✨鹽燒牛舌串 $23✨大和牛粒串 $27鍾意牛舌串多啲,厚切牛舌咬落非常軟腍,簡單鹽燒已好好味,再加幾滴檸檬汁,味道會較清新

✨海膽刺身 (原板) $158

✨左口裙邊壽司 @each $13
裙邊係最肥美嘅地方,食落好肥美,入口即溶
✨赤貝壽司 @each $14
肉身橙紅色,外層爽厚,肉質緊實
✨芥辣八爪魚壽司 @each $17
新鮮彈牙八爪魚粒混合芥辣味配菜,非常刺激醒神

✨(二人前)魚生碎蟹子沙律 $58
魚生同埋所有材料份量都超多,$58超抵食👍🏻
✨三文魚軟殼蟹反卷 $86
新鮮三文魚包住剛炸起嘅軟殼蟹,外軟內脆,口感豐富

✨鹽燒牛舌串 $23
✨大和牛粒串 $27

2022-10-05 209 瀏覽
又發掘到一間好抵食的日式餐廳,無論食物、環境、服務都非常好,推薦!餐廳裝潢充滿日本特色,有假櫻花樹作裝飾🌸😍 餐廳環境氣氛很好,空間大,座位寬敞舒適,是聊天的好地方,適合約會或朋友聚會,十分推薦附近上班的朋友來享受美食美酒 放鬆一下🍻食物選擇十分豐富,質素不錯,價錢偏低,份量正常,性價比很高!☺️晚市二人消費:$194 🫧連加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🥘滑蛋肥牛鍋飯 配中華沙律及味噌湯 ($68)✨超抵食!這價錢吃到晚市定食真的十分罕見,正常水準,無論肥牛、紫菜絲、滑蛋、洋蔥的份量都好多,十分飽肚😋👍🏻🦀軟殼蟹天婦羅 ($50/隻)✨大大隻軟殼蟹,炸得好香脆🤤 配搭的茄子天婦羅及青椒天婦羅都好脆口又多汁😚🐟特長燒鰻魚壽司 ($28/件)✨ 鰻魚口感軟嫩,大大條 好滿足,配上醬汁一流🥰🦪時令生蠔 Fried Tofu Sakura Shrimp ($15/隻)✨ 抵食!夠新鮮😋

晚市二人消費:$194 🫧連加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅
🥘滑蛋肥牛鍋飯 配中華沙律及味噌湯 ($68)✨

🦀軟殼蟹天婦羅 ($50/隻)✨

🐟特長燒鰻魚壽司 ($28/件)✨
鰻魚口感軟嫩,大大條 好滿足,配上醬汁一流🥰

抵食!夠新鮮😋
丫OuTube,HeA佬日記頻道主持人有福利派給他的粉絲,衹要在10月31日前用電話向此店訂位食晚餐,講出係HeA佬日記介紹嘅顧客,此店就會向每一位顧客贈送特長燒鰻魚寿司一條,見有此福利揾食肥華在10月4日重陽節和靚媽行完觀塘海濱,睇埋夕陽斜照景色後便到此店食晚餐,到埗後肥華向接待處員工確認係經HeA佬日記介紹光顧此店嘅,就獲兩條免費贈送嘅特長燒鰻魚寿司優惠,縱觀比店今晚給肥華印像,地方濶落,裝修有日本食店風味,員工報務到位,食物新鮮味美,價錢又貼地親民,所以肥華約定靚媽10月底前在到此店食多餐,攞多次HeA佬哥哥派嘅福利😋👍💯😋👍
2022-10-03 110 瀏覽
一本食堂放工喺觀塘附近搵食,朋友之前喺度食過lunch覺得唔錯,咁我哋今日夜晚就嚟食下啦,餐廳環境闊落,位置都比較多,坐得幾舒服海膽刺身(原板)~$158秘魯海膽,海膽色澤橙黃,鮮甜肥美,口感非常creamy ,味道濃郁,好新鮮,好好食魚生碎蟹籽沙律(二人前)~$58簡單又美味嘅前菜,顏色吸引,口感清新,魚生份量好多,沙律面頭放上卜卜脆嘅蟹籽,口感豐富,胃口大開,好快就俾我哋清曬鹽燒牛舌串~$23牛舌大大塊,肉質柔嫩,配上胡椒,鹽,檸檬汁,簡單調味,享受肉質鮮味,好食大和牛粒串~$27和牛粒口感帶有嚼勁,牛味重d佐口裙邊壽司~$13x2佐口魚裙邊係一條魚最肥美嘅部分,口感肥美又爽口,佐口魚鮮味十足赤貝壽司~$14赤貝壽司呈橙紅色,鮮甜肥美,食落肉質爽厚,鮮味十足芥辣八爪魚壽司~$17新鮮嘅八爪魚配搭清脆爽口嘅山蟄菜,加上芥末除去八爪魚本身嘅腥味,更加突顯其鮮甜味,啱晒我呢d鐘意刺激辛辣嘅人三文魚反卷~$68$68有六件,都勁抵食,入邊有玉子,上面有蟹籽加三文魚,新鮮好食三文魚軟殼蟹反卷~$86一樣都係有六件,暖暖嘅壽司飯色住炸至香脆嘅軟殼蟹,一軟一脆嘅口感,好特別,提升味道嘅層次,分外
一本食堂

海膽刺身(原板)~$158

魚生碎蟹籽沙律(二人前)~$58

鹽燒牛舌串~$23

大和牛粒串~$27
和牛粒口感帶有嚼勁,牛味重d

佐口裙邊壽司~$13x2

赤貝壽司~$14
赤貝壽司呈橙紅色,鮮甜肥美,食落肉質爽厚,鮮味十足

芥辣八爪魚壽司~$17

三文魚反卷~$68

三文魚軟殼蟹反卷~$86
一樣都係有六件,暖暖嘅壽司飯色住炸至香脆嘅軟殼蟹,一軟一脆嘅口感,好特別,提升味道嘅層次,分外滋味

一本食堂
🏠;觀塘鴻圖道30號3樓
☎️:92910688
  • 三文魚軟殼蟹反卷
  • 海膽刺身
  • 魚生碎蟹籽沙律
  • 鹽燒牛舌串
其實🐻都寫好多字既食評,但其實有睇既可能唔多,試下唔寫咁多,就單純咁分享上星期去觀塘食到既一間日本餐廳,食物種類幾多,最得意係佢哋既紙杯已經暗藏茶葉係底,一沖水就有茶飲🍵 野食方面可以話令🐻幾有驚喜 😜 ⁡🐻の試食‼️⁡✨鹿兒島豚肉蜆肉鍋轉烏冬 $72+$13✨鹽燒牛舌(一串) $23 ✨蒜香牛油三文魚骨腩 $40✨珍寶赤蝦刺身(一隻) $9✨三文魚近腩刺身(4片) $62✨火焰壽司拼盤(6件) $118✨大大花之戀 $36

🐻の試食‼️

✨鹿兒島豚肉蜆肉鍋轉烏冬 $72+$13
✨鹽燒牛舌(一串) $23
✨蒜香牛油三文魚骨腩 $40
✨珍寶赤蝦刺身(一隻) $9
✨三文魚近腩刺身(4片) $62
✨火焰壽司拼盤(6件) $118
✨大大花之戀 $36
火焰壽司拼盤(6件)
三文魚近腩刺身(4片)
珍寶赤蝦刺身(一隻)
大大花之戀
鹽燒牛舌(一串)
蒜香牛油三文魚骨腩
鹿兒島豚肉蜆肉鍋烏冬
火焰壽司拼盤(6件)
三文魚近腩刺身(4片)
珍寶赤蝦刺身(一隻)
大大花之戀
鹽燒牛舌(一串)
蒜香牛油三文魚骨腩
鹿兒島豚肉蜆肉鍋烏冬
  • 鹽燒牛舌
2022-10-01 116 瀏覽
三文魚親子丼三文魚色澤同紋理都唔錯~有兩片三文魚同六片三文魚腩~三文魚都ok厚不過三文魚腩就有啲薄~不過可能三文魚腩新鮮加上好香油脂所以overall都幾好食~而且有蟹籽同三文魚子增加口感,呢個價錢晚市幾抵!時令生蠔 13蚊勁抵,佢係厚身少少嗰種,都幾新鮮,不過口感冇咁creamy阿根廷赤蝦呢個反而有驚喜!12蚊大大隻好彈牙好鮮甜!建議叫呢個多過蠔!自製三色手卷呢個勁邪惡勁好食!本身見到隻蛋唔係日本好橙嗰種以為唔香蛋味,但撈埋勁好食!唔洗點鼓油已經好滿足𐤔(◍´͈ ᵕ `͈ ◍)𐤔

三文魚親子丼

時令生蠔

阿根廷赤蝦

自製三色手卷
2022-10-01 86 瀏覽
觀塘地膽朋友帶我去食呢間日本野~先發現原來觀塘有間超抵食嘅日本菜!必變以後canteen!!我地叫咗三文魚親子丼share~三文魚嘅分量唔少而且質素都唔錯 估唔到三文魚同三文魚腩都有~而且都有蟹籽同三文魚子~三文魚都幾厚 但三文魚腩就相對薄不過都有油香幾好食 呢到啲飯都偏大碗所以唔驚唔夠食時令生蠔係新鮮空運直送生蠔,食落都幾新鮮阿根廷赤蝦刺身好大條好新鮮,絕對抵食自製三色卷超好食超正!一定要叫!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

三文魚都幾厚 但三文魚腩就相對薄
不過都有油香幾好食 呢到啲飯都偏大碗所以唔驚唔夠食

時令生蠔係新鮮空運直送生蠔,食落都幾新鮮

阿根廷赤蝦刺身好大條好新鮮,絕對抵食

自製三色卷超好食超正!一定要叫!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
環境好闊落,坐得好舒服,冇限時好舒服!所有刺身都好新鮮,即日空運送到(特價)加拿大海膽:味道清甜,比較有質地同埋口感,微微既海水味+紫菜$10厚切三文魚:都唔需要醬油都食到鮮味,而且厚切既口感真系最好,冇腥味(特價)阿根廷赤蝦:要用巨型黎形容,好重蝦味帶子:超大粒帶子,超鮮甜,連醬油都唔洗點(特價)時令生蠔:今次既時令生蠔系法國空運過黎,濃濃既海水味,而且相對飽滿,即叫即開(特價)松葉蟹味增燒:店員好貼心,會幫我地燒埋同埋撈,有蟹肉蟹膏蟹子同埋鵪鶉蛋,燒熱左佢真系勁香勁重蟹味,配埋多士一齊食,真系一流滑蛋吉列豬扒鍋飯:配左金菇同洋蔥煮到淋晒超入味,豬扒大大塊吸收晒d汁,勁好味冷稻庭烏冬:配左蔥,姜蓉,芥末,同埋鵪鶉蛋,然後撈埋個烏冬一齊食,超清新,烏冬又爽口加洲卷:超大份,不過不失價錢好平,食物質素高而已新鮮,環境坐得舒服,性價比極高
環境好闊落,坐得好舒服,冇限時好舒服!

所有刺身都好新鮮,即日空運送到
(特價)阿根廷赤蝦:要用巨型黎形容,好重蝦味
帶子:超大粒帶子,超鮮甜,連醬油都唔洗點
加洲卷:超大份,不過不失

價錢好平,食物質素高而已新鮮,環境坐得舒服,性價比極高

2022-09-29 171 瀏覽
雖然話係觀塘,其實牛頭角站仲近!基本上地鐵站一出5-10分鐘就到,都算方便。上到去餐廳地方好闊落,都幾多梳化位,岩晒一班人黎小聚會!環境以日本風情為主,日式燈籠、壁畫、清酒牆、天花板懸掛既油紙傘等。 係晚市推介入面,自選左幾款刺身做屬於我地既拼盤,包括一板加拿大海膽、珍寶赤蝦刺身、時令生蠔、帶子同三文魚。加$10要左份紫菜黎配海膽。所有刺身都好新鮮,最滿足都系海膽,好肥美😋! 甲羅燒都算成餐飯最吸睛既一幕,職員好貼心咁幫我地燒埋,我地負責食就得😍。暖笠笠既蟹膏,簡單配上烘過既小方包,完美地夾!(必嗌‼️) 另外,大佬怕唔夠飽,仲嗌左果冷烏冬、鍋上既吉列豬扒滑蛋飯,同埋加洲卷。結果我地係低估左餐廳既份量,每份都好大份。我最欣賞係吉列豬扒一D都唔韌👍🏻。最後仲有兩杯海鹽雪糕,超級大滿足。

2022-09-28
2022-09-25 258 瀏覽
📍觀塘朋友係附近返工叫我陪佢食lunch,話呢間下午菜價錢好抵食,環境都坐得好舒服,我地叫左:-無頭甜蝦壽司(2件)$10-三文魚壽司(2件)$14-大甜蝦壽司(2件)$14-北寄貝壽司(2件)$14-牡丹蝦壽司(1件)$28壽司🍣比想像中新鮮,性價比極高-加拿大海膽壽司 $20 🌟呢個價錢食到加拿大海膽好抵,入口即溶,新鮮大舊-鮮茄牛肉湯鳥冬 $30 🌟份量勁大碗,湯底夠濃-百香果汁 $10 -赤蝦 $12🌟超巨型大隻,$12好抵!好鮮甜Lunch 好去處 😋👏👏👏一本食堂 (觀塘)觀塘鴻圖道30號3樓
📍觀塘

-無頭甜蝦壽司(2件)$10
-三文魚壽司(2件)$14
-大甜蝦壽司(2件)$14
-北寄貝壽司(2件)$14
-牡丹蝦壽司(1件)$28
壽司🍣比想像中新鮮,性價比極高

-加拿大海膽壽司 $20 🌟
呢個價錢食到加拿大海膽好抵,入口即溶,新鮮大舊

-鮮茄牛肉湯鳥冬 $30 🌟
份量勁大碗,湯底夠濃

-百香果汁 $10

-赤蝦 $12🌟
超巨型大隻,$12好抵!好鮮甜

Lunch 好去處 😋👏👏👏

一本食堂 (觀塘)
觀塘鴻圖道30號3樓

2022-09-20 203 瀏覽
咩都有嘅日式餐廳😂1. 火焰親子卷 $86幾特別 卷麥上面鋪咗一層三文魚籽 都幾大粒 同埋輕輕炙燒過嘅三文魚都幾新鮮 入面有青瓜蟹柳同蛋 再加埋個底秘製嘅醬汁 酸酸甜甜 幾易入口 打卡都幾靚2. 鹿兒島豚肉蜆肉鍋 $72個湯底有好多款可以揀 我就揀咗個青啲嘅豉油湯 幾清甜 同個蜆肉,豚肉都幾夾 豚肉蜆肉份量都OK 足夠兩個人share 仲有豆腐菜菇等等配料 個底仲有粉絲食 爽口彈牙3. 壽司(散叫)叫咗三文魚 甜蝦同蟹籽 三文魚都幾大塊 而且都幾厚 幾鮮甜 甜蝦都幾新鮮 而蟹籽都正常發揮 大大件4. 芝麻雞翼 $40幾香脆 有少少芝麻香 雞肉都ok滑 5. 玄米茶雪糕 (送)呢個係鋪頭送嘅甜品 每日嘅味道都唔同 玄米茶香十分出 少少甘 又有有少少米香 又唔太甜 質感有啲似雪芭 係香港製造 出面冇得零售咁買 黎食記得要食埋個雪糕先走 特別又好味…………………………………🌝日本料理食物種類應有盡有 滿足多個願望🌚位於鴻圖茶餐廳側邊嘅入口上三樓 要搵搵…………………………………
咩都有嘅日式餐廳😂

1. 火焰親子卷 $86

2. 鹿兒島豚肉蜆肉鍋 $72

3. 壽司(散叫)

4. 芝麻雞翼 $40
幾香脆 有少少芝麻香 雞肉都ok滑

5. 玄米茶雪糕 (送)

…………………………………
🌝日本料理食物種類應有盡有 滿足多個願望
🌚位於鴻圖茶餐廳側邊嘅入口上三樓 要搵搵
…………………………………
2022-09-20 157 瀏覽
生日月食咗一間回味嘅日式餐廳【一本食堂】餐廳位於九龍塘同牛頭角之間,喺嗰邊翻工嘅朋友仔有口福啦🌸🌸🌸餐廳入邊有美麗嘅日式場會,仲有一棵櫻花樹可以打卡。環境開闊舒服。 頭盤:法國🇫🇷新鮮即開生蠔唔需要點賬,加啲檸檬汁就夠鮮甜多汁嘅生蠔😋 前菜:三文魚碎蟹子沙律🥗三文魚嘅分量好多,配上脆口蟹子真係好開胃,補充一日蔬菜分量 串燒:🍢碳燒雞肉串 & 汁燒帆立貝你嘅串燒種類都好多,適合放工去飲翻杯🍻 主食:黑松露醬大蝦炒飯🍛黑松露嘅比例啱好,唔會太鹹。配合大蝦,鹹香美味,食唔停口。 主食:野菌雜菜豆腐鍋🍲可以選擇多款唔同嘅湯底,豬骨,醬油等。麵底都可以揀烏冬或者粉絲等,適合鐘意清淡又愛健康嘅減肥人士。 主食:香芒🥭芥末脆脆卷(8件)賣相造型都一流,每件卷物上有唔同醬料,芒果醬或者芥末醬。見入口,酸酸甜甜,帶微辛。今晚最喜歡嘅食物😍😍 小食:烤雞泡魚乾🐡係一款送酒小食,亦都係我最鐘意嘅小食啊!比起魷魚幹更香口😋😋飲品:🍇巨豐乳酸蘇打🍓荔枝乳酸蘇打 甜品:飯後仲送兩杯冇得賣只有送嘅雪糕🍦餐廳話,每日都味道都唔一樣,今次我地食到嘅係芒果味。 總體嚟講,餐廳野食份量足,環境舒服,適合三五知己坐喺度,慢慢
生日月食咗一間回味嘅日式餐廳【一本食堂】

頭盤:法國🇫🇷新鮮即開生蠔
唔需要點賬,加啲檸檬汁就夠鮮甜多汁嘅生蠔😋

前菜:三文魚碎蟹子沙律🥗
三文魚嘅分量好多,配上脆口蟹子真係好開胃,補充一日蔬菜分量

串燒:🍢碳燒雞肉串 & 汁燒帆立貝
你嘅串燒種類都好多,適合放工去飲翻杯🍻

主食:黑松露醬大蝦炒飯🍛
黑松露嘅比例啱好,唔會太鹹。配合大蝦,鹹香美味,食唔停口。

主食:野菌雜菜豆腐鍋🍲

主食:香芒🥭芥末脆脆卷(8件)

小食:烤雞泡魚乾🐡
係一款送酒小食,亦都係我最鐘意嘅小食啊!
比起魷魚幹更香口😋😋

飲品:
🍇巨豐乳酸蘇打
🍓荔枝乳酸蘇打

甜品

總體嚟講,餐廳野食份量足,環境舒服,適合三五知己坐喺度,慢慢吹水慢慢歎。👍🏻👍🏻👏🏻
2022-09-15 139 瀏覽
今日行完觀塘海濱經過見到樓下易拉架,見到推廣有珍寶赤蝦刺身,好似好吸引😝我地就黎左依度試下,環境感覺舒適,乾淨衛生。佢地既綠茶好特別,茶葉係杯底一加熱水就飲得。茶味都好濃。今次我地叫左珍寶赤蝦刺身,好味又好抵食,夠大隻味道又鮮甜,仲抵過係donki自己買來食好多。同埋叫左幾款串燒試下,分別係燒鮮冬菇,燒翠肉瓜,燒和牛粒串,同燒雞翼。燒冬菇同燒翠肉瓜都燒得岩岩好,仲有汁水係入面,亦唔會醃得過重。雞翼既調味都好好味,又夠香,值得一試。再點左黑松露大蝦炒飯,係用珍珠米黎炒,粒粒分明,食落好有咬口,而且黑松露味真係好香,但又唔會過濃,配埋爽口既蝦肉,十分好味,分量亦都好夠。另外店員都好服務,座位又舒服,餐廳日系裝修可以短暫幻想下去左日本,超懷念👍👍👍

佢地既綠茶好特別,茶葉係杯底一加熱水就飲得。茶味都好濃。

2022-09-15 195 瀏覽
最近同朋友去觀塘食飯,意外發現左呢間佈置精緻+食物抵食嘅餐廳,性價比好高☺️見到櫻花樹🌸同日本傘,就幻想下去左日本一趟!滑蛋吉列豬扒鍋飯只需$68,滑蛋香滑,估唔到飯底下面有金菇,吸曬d汁,加上脆香豬扒好match另外,炒軟殼蟹都幾惹味、香中帶辣,雖然係和式菜但帶幾分避風塘風味😆軟殼蟹都幾多肉,好滿足朋友就點了壽司來食,款款都超長刺身,好吸引呢!估唔到係觀塘搵到間咁性價比高嘅餐廳,好適合同friend去傾下計,食下唔同款式日本菜

見到櫻花樹🌸同日本傘,就幻想下去左日本一趟!
滑蛋吉列豬扒鍋飯

朋友就點了壽司來食,款款都超長刺身,好吸引呢!

滑蛋吉列豬扒鍋飯