2023-01-16
一本食堂琴晚入咗觀塘搵野食,搵到一間喺鴻圖道食日本野嘅餐廳,佢哋間餐廳要上3樓,臨搭之前有大約2吋高嘅一級,好彩我有帶斜板,之前睇OR都唔準嘅。入到餐廳已經感覺間餐廳好大,大到店員問我想坐邊度,我一望已經比櫻花吸引住,呢間最靚嘅打卡位就喺櫻花樹旁邊果張枱,我即係話想坐櫻花隔離!😅😅1.吉列豬扒定食 $62(7/10)呢個吉列豬扒地食有麵豉湯、中華沙律、 吉列豬扒、沙律菜同飯。麵豉湯唔鹹,中華沙律唔辣, 沙律菜好新鮮多水,不過吉列豬扒炸粉太厚,豬扒有6舊,飯係珍珠米有趙口有飯香!2.咖哩肥牛定食$69(8/10)呢個咖哩唔辣又唔甜,係自家製,但鹹咗少少,肥牛唔韌,份量算多!3.炸軟殼蟹反卷$75(9/10)呢碟炸軟殼蟹反卷有6件,外面炸得好鬆脆,蟹腳好長,要分兩啖食,啱啱炸起入面仲熱!總結:紙杯底好得意,翻轉個杯入面茶葉唔會倒出嚟,因為茶葉面有層紙膜包住,係另類茶包!食完之後餐廳送每人一盒細雪糕,今晚係送芝麻味,送雪糕只限晚餐!2人總共價錢$227,有加一服務費!個人口味總評分:8/10@itsuponsyokudou地址:觀塘鴻圖道30號3樓#觀塘美食 #一本食堂 #hkfoodie
1.吉列豬扒定食 $62(7/10)
2.咖哩肥牛定食$69(8/10)
3.炸軟殼蟹反卷$75(9/10)
2人總共價錢$227,有加一服務費!
個人口味總評分:8/10
@itsuponsyokudou
地址:觀塘鴻圖道30號3樓
#觀塘美食 #一本食堂 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong