2022-10-07 86 瀏覽
今日自己一條友chill下食串燒,去咗一喜燒,叫咗唔多款式嘅美食。🎈《招牌燒特大虎蝦》🏵蝦大大隻,蝦肉彈牙鮮嫩,爽口得很,蝦燒得好香,有少少焦香。《蒜香生燒活元貝》🏵元貝口感滑身,肉質結實又嫩滑,甘香冇腥味,蒜香逼入元貝。♥️《惹味牛仔骨》🏵牛仔骨燒至金黃酥脆,滿佈油花,入口完全不覺膩。肉質肥美爽口,仲有陣陣甘香肉味。💯❗️《必試豬頸肉串》🏵豬頸肉串風味濃郁,汁水豐腴,完美增香提鮮!食到欲罷不能!🈵《燒牛胸油》🏵外皮香脆,一咬落去有驚喜!豐腴肉汁破皮而出。🤪😜食物大份抵食,串燒豐富有特色,驚喜多,值得稱讚👍🏻!!

食物大份抵食,串燒豐富有特色,驚喜多,值得稱讚👍🏻!!
2022-10-07 45 瀏覽
放假冇野做緊係出去食好西🔥,去咗間好多人去過嘅串燒店🔥,位置大,坐得舒服,食物好好味!🔥🌈[惹味牛仔骨]肉身軟腍,底部爽脆,口感豐富層次分明,香味獨特而強烈,濃郁惹味。‼️‼️🌈[燒朝汕正宗豬肉丸]肉質新鮮爽彈,外皮略微帶焦,肉質嫩滑一啲都唔柴。📣📣🌈[燒潮汕墨魚丸]新鮮熱辣,香氣撲鼻。做到焦香酥脆嘅爆皮,入口juicy唔過鹹。🌈[麻辣小龍蝦]彈牙有咬口,香料惹味拿捏得宜,唔會重口味到蓋過小龍蝦嘅鮮味。🔥🦞🦞整體味道上佳,好抵食,服務水平都高,令我喜出望外。👍👍

整體味道上佳,好抵食,服務水平都高,令我喜出望外。👍👍
2022-10-06 39 瀏覽
今日同中同重聚🥺✨,去咗以前成日食嘅烤串店,滿滿的回憶。☺️😆食返啲例牌✔️蒜香生燒活元貝!元具勁多肉,好鬼好食,同蒜完美搭配,一試就愛上,絕對要食‼️🔥汁燒魷魚鬚‼️好Q彈,彈牙爽口,有咬口,一啖接一啖,食到吾停口,汁好香好濃。🦑燒秋葵‼️好大份,燒到好正,秋葵,色澤翠綠,簡單好味,食感柔軟,咬落有黏黏嘅口感。🟢燒燒賣 ‼️燒賣不嬲都好食,燒完之後口感豐富,升咗層次,外脆內嫩,唔怕熱氣。🌸😆呢間環境靚,食物正,不愧係熱門必食烤串店。🙊🙊🙊

呢間環境靚,食物正,不愧係熱門必食烤串店。🙊🙊🙊
2022-10-06 32 瀏覽
行街見到間串燒店好多人,心諗一定好好食,等咗幾耐下先入到去,果然美食係要深情等待⌛️☺️📌錫紙麻辣鴨血粉絲.鴨血唔腥,醬汁好味😋,粉絲好多,同鴨血好夾,聞落好香,即刻動筷,成份全部食晒。😈🤫📌錫紙麻辣蒜香金針菇.蒜香濃,金針菇軟嫩,飽滿多汁,不算好辣,食落去全部係蒜香味,好正!😳📌燒潮汕墨魚丸.墨魚丸肉多,仲食到墨魚🦑,燒得啱啱好,香味俱全。🥺📌燒雞肉腸.腸仔酥脆,外焦內嫩,小朋友超鐘意食。🤩🤩好味!食味唔貴有水準,超抵,不過要book定位先嚟,如果唔係要排一段時間。😎
📌錫紙麻辣鴨血粉絲.
📌錫紙麻辣蒜香金針菇.
📌燒潮汕墨魚丸.
墨魚丸肉多,仲食到墨魚🦑,燒得啱啱好,香味俱全。🥺
📌燒雞肉腸.腸仔酥脆,外焦內嫩,小朋友超鐘意食。🤩🤩

夜晚肚餓落街食宵,見到一喜燒就即刻入咗去食,呢間係我心目中no.1嘅串燒店。✔️✔️🔶燒豆卜:豆卜脆口🖤,唔乾,大大塊夠食,又香又韌🥢,食咗唔少。✨✨✨🔶網紅招牌燒苕皮 ( 有少量芫荽香蔥 ):香脆惹味😍😚,望到已經想食,食落有驚喜,咸度適中,莞荽提鮮提味,啱晒我呢啲莞荽迷。🤤🤤🤣🔶招牌一喜燒茄子皇:茄子軟滑,熱辣辣,好香好吸引,食落爆汁,重點推薦。🌻🌻🔶錫紙麻辣爆汁潮汕牛丸:牛丸大粒,都係肉,好新鮮,牛丸全部都係肉汁,豐富有味。😍🔥💥深夜食串燒特別有feel,得閒叫埋其他frd嚟食。💙

深夜食串燒特別有feel,得閒叫埋其他frd嚟食。💙
前幾日朋友話有間串燒店味道幾好,叫我嚟試,今晚就嚟咗呢度食嘢!🤭燒雞泡魚乾🔥。口感煙韌,咬落鮮甜,越食越香,食唔停口。鮮甜突出、口感豐富。💥錫紙麻辣蒜香金針菇🔥。低卡美味,全是湯汁,醬香麻辣軟糯,清爽又開胃。🤙🏻🤙🏻🤙🏻錫紙麻辣大白硯🔥。硯鮮甜有肉,每一隻都好飽滿好多汁,肉好柔嫩,有淡淡嘅香味。📌網紅烤豬手🔥。豬手皮脆肉嫩,口感獨特,外面烤得好酥香,肉煙韌嫩滑,必點之選!🏆🌸間餐廳嘅環境氣氛唔錯,侍應嘅服務態度好,每樣嘢食都係新鮮熱辣咁樣送到去枱面,成餐食得好滿意。

2022-10-03 83 瀏覽
收工同同事去嘆好野,揀咗間環境幾好嘅燒肉店,試吓新嘢,排咗一陣就入到去💪🏻。必食~必試豬頸肉串~📣豬肉鮮嫩多汁,滑嫩光澤,一串一啖,特別有滋味,超級無敵好味😋!燒牛舌~牛舌好厚,肉汁豐富,表面有焦香味,外脆內軟,極受歡迎。✋🏻💋燒司華力腸~材料新鮮,好好味,肉質好軟,味道濃郁,喺口度慢慢咀嚼,會食到啲肉汁嘅香氣。👅👅🙈錫紙麻辣蒜香金針菇~❕蒜香濃郁爽口,金針菇吸盡湯汁✅,做法簡味但味道尤其鮮美。🉑麻辣小龍蝦🦞~色澤紅亮🔆🔆,口味辣並鮮,爽辣香口,肉質緊實,越吃越香。♨️🉐食物有水準👍🏻,食客好多,環境都乾淨,下次再食。🏅💗

必食~

食物有水準👍🏻,食客好多,環境都乾淨,下次再食。🏅💗
2022-10-03 56 瀏覽
星期日唔使返工同阿媽一齊去食一喜燒,嚟到見到好多客人,坐喺隔離都聞到香味,流晒口水。💯👏🏻😭我們吃咗招牌推薦:錫紙麻辣鴨血粉絲🙈,鴨血份量多,啖啖都係汁,好有滋味,有少少辣,風味十足,可以一試😋!仲有燒雞肉腸😍、世一燒雞肶😚、燒潮汕墨魚丸😆、燒潮汕馬鮫魚肉丸👍🏻👍🏻,每款都好有特色,食材新鮮,調味豐富,簡單嘅食材有自家風味,食到停唔到口。🔆♨️不得不提錫紙麻辣大白硯‼️,硯肉肉嫩光澤,冇咩沙,汁好有鮮味,味道誘人,試問邊個可以拒絕大大隻多肉嘅硯呢❗️❓💟整體而言,食物有滋有味,烹飪用心,下次再嚟過!💖💗

整體而言,食物有滋有味,烹飪用心,下次再嚟過!💖💗
因为在香港很久没有吃心心念念的烧烤!今天去深水埗逛街看到一間有烤苕皮的店.之前有听闺蜜👭说过烤苕皮超好好吃的,無奈是之前在深圳也一直没有机会去尝试.所以今天滿懷期待的蠢蠢欲动的走进了「一喜燒」聽我說! 真的一整個給驚艷到‼️‼️這還有我最愛吃的小龍蝦🦞!! 跟內地的味道簡直一模一樣♨️ 🚩麻辣小龍蝦 🦞這碗小龙虾的价格跟内地大排档价格差不多,而且不是那种碗大虾少. 就是碗不大,但是虾真的是满满一碗😍 味道就是內地大排檔的味道😆超級無敵正宗. 两个人真的吃到爽‼️🚩烤苕皮对于初次吃烤苕皮的人来说, 味道好神奇. 口感超级无敌丰富😆有木耳丝的爽脆感. 配上独特的料汁. 外酥里爽脆各种味道的融合🚩烤菠萝拜托这个你都不点的话, 我真的会难过! 我都还没开始拍特写就给屎壳螂一块块干完了😫 我只吃了两块 完全不过瘾🥲烤过的菠萝恰到好处, 鲜甜多汁🤩🚩 烤羊架简直就是内地的口味, 味道不骚😋 烤的刚刚好 不会很干, 块头不小 比外面卖的大一丢丢 没有任何可以批评的点🚩烤茄子🍆& 韭菜这两个我都是吃串烧必点‼️ 咱就是说吃了简直就是一秒回到内地做到深圳某条街口吃着烧烤大排档的感觉🚩花甲粉丝好吃惹🥺 超鲜美.

聽我說! 真的一整個給驚艷到‼️‼️
這還有我最愛吃的小龍蝦🦞!! 跟內地的味道簡直一模一樣♨️

🚩麻辣小龍蝦 🦞

🚩烤苕皮

🚩烤菠萝

🚩 烤羊架

简直就是内地的口味, 味道不骚😋 烤的刚刚好 不会很干, 块头不小[偷笑R] 比外面卖的大一丢丢[暗中观察R] 没有任何可以批评的点

🚩烤茄子🍆& 韭菜

🚩花甲粉丝
好吃惹🥺 超鲜美. 花甲不少而且不小 ! 全部干完了🤗

🚩 潮汕牛肉丸
一咬爆汁 后悔只点了一串😫😫给屎壳螂抢完了🥲 回家跪榴莲去吧你

🚩桂花红糖爆珠冰粉

这个记得按人头份量点! 因为真的太好吃了! 你不会想share给别人的😍 如果你觉得甜度不够可以让服务员加➕ 我反正刚刚好 hhha

要特地说下,短发的小姐姐 服务超好

最后的最后 这里居然有我最爱的椰汁!! 不来个两瓶都对不起自己

这家店开到凌晨两点啊!! 宵夜必去啊🤗🥰
再也不怕找不到地方吃宵夜了

📍 地址:深水埗福华街110号

2022-09-17
2022-09-30 54 瀏覽
自從上個月食過一喜燒之後,一直都想食多次💭 襯今日又出開深水埗,梗係即刻叫埋朋友一齊食!手拍青瓜清甜爽脆,蒜香十足!蒜香生燒活元貝肉質鮮美,而且調味出色,釋出蒜蓉牛油嘅香味🤤 茄子皇軟嫩入味,又唔會過份油膩。麻辣爆汁潮汕牛丸掛上鮮香嘅麻辣汁🌶 一咬爆出豐腴肉汁。汁燒魷魚鬚甜甜哋好開胃,啖啖肉十分香嫩可口。🤩🤩霸王豬大腸外焦內嫩,食完齒頰留香🤤 燒台灣腸非常脆口,啖啖肉香。燒羊小腸十分彈牙,完全冇羶味👍🏻燒潮汕馬鮫魚肉丸口感滑溜,魚味香濃🐟 雞中翼串雞皮燒得香口,少少鹽吊味,令肉味更富層次~整體嚟講,食過兩次一喜燒覺得佢哋保持到高水準嘅製作,鍾意食串燒嘅朋友唔好錯過🤗

2022-09-30 42 瀏覽
今日跟住小紅書介紹嚟到呢間位於深水埗嘅一喜燒,果然係好正宗🤩 非常接近我以前返大陸食過嘅味道!{燒牛肉粒}鮮嫩多汁,口感細膩。{新疆羊肉串}孜然香氣獨特,軟嫩可口。{燒燒賣}灑上咖喱五香粉,裡面嘅豬肉保持肉汁💦 {燒雞軟骨}非常香脆,絕對係送酒良伴!{脆香墨魚咀}大大粒,爽脆惹味。{燒娃娃菜}調味比例適中,爽口入味👍🏻{燒秋葵}外層乾爽,內裡保留到佢滑潺潺嘅口感。{世一燒雞肶}焦香四溢,肉質嫩滑。{惹味牛仔骨}醃料滲透肉身,肉質鬆軟👏🏻 {燒粟米}十分香甜,又唔乾柴。{爆珠紅糖冰粉}唔會過份甜膩,食完透心涼!{網紅招牌燒苕皮}外酥內軟糯,入面包住木耳絲、菜脯同辣椒,口感豐富🙌🏻 {椰樹牌椰汁}原汁原味,甜度適中,解膩一流!

2022-09-29 33 瀏覽
✅網紅烤豬手 ($58/4) 醃得好入味,外皮焦香酥脆,肉質軟腍鬆軟。錫紙麻辣蒜香金菇 ($28) 吸收晒惹味嘅醬料依然爽口,辣油同香蒜份量平衡剛好👍🏻✅燒多春魚 ($22) 外皮微脆,啖啖魚籽好滿足,口感十分爽彈。麻辣小龍蝦 ($178) 肉質細嫩,辣得好過癮,滋味無比😋✅燒雞肶 ($38) 雖然外表略乾,咬落卻係滑嫩juicy嘅肉質。燒牛肉粒 ($22) 肉質柔軟帶豐富肉汁,一口size食到停唔到口🤤✅燒羊小腸 ($22) 軟嫩彈牙,油而不膩,有驚喜!燒雞腎串 ($16) 好爽口,唔會硬到咬唔到👏🏻 燒排骨 ($18) 骨細多肉,肉質非常嫩滑。燒潮汕馬鮫魚肉丸 ($22) 口感Q彈,魚香滿溢🐟✅燒燒賣 ($18) 好考功力,燒太短時間又唔夠惹味,燒得耐又會燒到外皮乾硬。而呢度嘅火候就掌握得啱啱好,做到外脆內軟綿👍🏻 非常滿足既一餐❤️超好味 😋值得推介👍

非常滿足既一餐❤️超好味 😋值得推介👍
一入到店內映入眼簾嘅就係呢個「無肉不歡」燈牌,相信食肉獸們一定好有共鳴🤣 枱面雖唔大,但店家有好好善用空間,喺枱中間有個高身嘅托盤俾食客們share串燒用,咁就輕鬆解決一碟二碟擺滿枱唔就手嘅問題✅餐廳提供各式各樣嘅串燒,我哋點咗唔少丸類、肉類同蔬菜類,仲有小碟手拍青瓜添🤩 而當中最難忘嘅係以下呢幾樣!<霸王豬大腸 $22>好厚身但一啲都唔韌,猛火逼出多餘油脂🔥 鹹香十足!<燒粟米 $18>已細心切開4件方便食用,表面帶少許燒焦之餘,粟米仍然爽甜😋<脆香墨魚咀 $24>唔會燒得太乾身,口感煙韌,墨魚味鮮香濃郁🌊 <燒潮汕爆汁牛丸 $22>小心燙口⚠️ 一咬肉汁蜂擁而至,頗有嚼勁。牛味比一般牛丸香濃。

2022-09-28 44 瀏覽
麻辣大白蜆($68)辣度唔會太刺激但過足癮🥵 蜆肉飽滿鮮甜幼嫩。麻辣蒜香金針菇($28)一大兜超抵食,蒜蓉同麻辣配合得宜👏🏻 唔會有側重一邊嘅問題,嫩滑爽辣。霸王豬大腸($22)油花亮麗✨ 味道甘甜醇厚~脆香墨魚咀($24)脆卜卜,魚香突出。燒雞軟骨($28/2)香脆惹味,帶少許脂肪又唔膩口。燒雞肉腸($15/2)燒得好均勻,鹹香十足👍🏻網紅烤豬手($58/4)係店家招牌菜式之一,果然有驚喜🤩 焦香嘅脆皮底下鎖住香滑嘅肉質,食落帶點軟糯,層次分明。當然唔少得店家特色潮汕肉丸串,燒潮汕豬肉丸($22)燒到金黃色,肉香有層次👏🏻 燒潮汕墨魚丸($22)油香豐富,加入馬蹄令口感更爽。餐廳長期要等位,大家記得book定位先喇☎️ 地點方便就腳,價錢親民,CP值極高!

2022-09-28 13 瀏覽
今日嚟到深水埗,並唔係去文青cafe打卡,而係朝聖呢間新開嘅人氣串燒店~咁啱喺我座位幅牆上面有個好可愛嘅跳舞公仔,忍唔住影低😍前菜先嚟個手拍青瓜,爽口涼快,加上適量鎮江醋,酸辣度啱好👌 好開胃!重頭戲嚟喇,麻辣小龍蝦份量十足,香氣撲鼻,蝦頭多膏,肉質鮮美,越食越上癮🥵麻辣蒜香金針菇索盡醬汁,滿口鮮香。燒大鮮冬菇爽口juicy💦 燒虎皮青椒氣味清香,口感鮮嫩綿而不爛。燒牛舌外脆內軟,厚度十足🤏 燒排骨脂肪較少,但肉嫩多汁。燒司華力腸辛香濃郁,肉汁澎湃。燒羊鞍肥瘦適中,孜然粉芳香濃烈❤️‍🔥 新疆風味十足!呢間串燒店比預期中還要好食🤩 調味重口得嚟又唔會掩蓋食材本身嘅鮮味,值得我再回頭!
燒牛舌外脆內軟,厚度十足🤏 燒排骨脂肪較少,但肉嫩多汁。