2022-10-18 23 瀏覽
最近深水埗開左好多文青cafe,但文青串燒店就比較少見,見佢咁罕有當然要同男朋友仔去試下💁🏻‍♀️ 佢既裝潢好簡單又乾淨,非常欣賞👍🏻以下係我地叫左既食物:{招牌雞中翼串}:雞中翼肉質好幼滑,表皮燒到好香脆乾身 咬落有雞翼滴岀,好香好好味👃🏻{錫紙麻辣大白蜆}:蜆肉肥大飽滿,辣度剛好,唔會遮左蜆肉既味道👅{錫紙麻辣鴨血粉絲}:鴨血好幼嫩滑溜,粉絲帶有麻辣既味道同鴨血既精華,男朋友都食到唔停口呀!🙆🏻‍♀️{燒朝汕爆汁牛丸}+{燒朝汕正宗豬肉丸 }+{燒雞肉腸}:牛丸豬肉丸粒粒爽口彈牙,好香牛肉同豬肉既味道💁🏻‍♀️ 雞肉腸燒得剛剛好,唔會乾哂,好味🧏🏻‍♀️鬧市中既串燒店環境又舒服🙋🏻‍♀️,價值又抵食,仲可以放鬆慢慢食同傾計,絕對要擺落回頭餐廳名單🔖!

以下係我地叫左既食物:

之前只在重慶吃過烤苕皮,一直念念不忘,好想再吃一次🥹看到香港這家店也有烤苕皮就火速趕來了!是新開的一家店,位置離深水埗地鐵站很近,很好找~-🍢推薦幾個我覺得很不錯的菜品:1⃣️烤苕皮:糯糯的口感帶一點點焦酥的嚼勁、咬開裡面有木耳絲和酸豆角,一份很大!一個人吃超滿足!2⃣️招牌特燒大虎蝦:這個一定要試試~蝦很大只也很新鮮,QQ彈彈的3⃣️招牌燒茄子:感覺應該是秘制醬料~很獨特的味道!蒜蓉超多,口味特別內地。4⃣️雞翼:是切開烤的,很入味,孜然味yyds!5⃣️豬頸肉串:瘦瘦的有嚼勁,蜂蜜甜咸口的,吃起來很特別。-在香港有時候真的需要一些孜然辣椒的炭烤味道解饞😭嘗到這家店一口回內地的味道 感動哭了嗚嗚!口味由人,我和朋友都覺得很好吃!還會再來!🍖一喜燒📍福華街110號(深水埗b2出口)💰人均200

🍢推薦幾個我覺得很不錯的菜品:
4⃣️雞翼:是切開烤的,很入味,孜然味yyds!
5⃣️豬頸肉串:瘦瘦的有嚼勁,蜂蜜甜咸口的,吃起來很特別。
🍖一喜燒
📍福華街110號(深水埗b2出口)
💰人均200
  • 爆珠冰粉
  • 猪颈肉
在香港一直很馋烧烤!探索了很久之后吃到了这家超超超超正宗的烧烤!!便宜好吃,环境也很不错!🍢一喜烧(深水埗d2口)💰人均150-200我们从旺角出发,到深水埗就2站路,地铁口一出来走两步就到了,就在路边很显眼!🌟必点苕皮!38hkd一份,里面肉很多很多,吃完一个就饱了,真的很超值!🍖肉串我们每样都点了一两串尝尝,没有踩雷的,印象深刻的是牛舌和鸡翅中,但真的每样都很好吃,可以都点一点!🥗小菜点了烤金针菇和茄子🍆,就是完完全全内地点外卖的味道!!🍧甜品我们点了两碗冰粉,里面还有小丸子,用来解辣超合适哦!
🍢一喜烧(深水埗d2口)
💰人均150-200
🍧甜品我们点了两碗冰粉,里面还有小丸子,用来解辣超合适哦!
苕皮
苕皮
2022-10-17 17 瀏覽
同朋友去完黃金廣場行街,逛到夜一夜都唔記得咗食嘢😓咁啱經過一間叫做<一喜燒>既餐廳,仲未last order 🥳救星呀!入座後,店員好友善叫我哋慢慢諗下食咩,真好!🤜🏻燒潮汕馬鮫魚肉丸 $22、脆香墨魚咀 $24🤛🏻兩枝串燒都燒得好香,唔會太乾身,鮫魚肉丸🍡非常彈牙又爽口,咬落好多汁🤤 墨魚咀🦑有彈性,質感好新鮮又好味😋🤜🏻網紅招牌燒苕皮 $38 🤛🏻苕皮有少量芫荽同香蔥調味😄,係我最鍾意嘅口味啊,脆口又香噴噴,未食到流晒口水💦🤜🏻錫紙麻辣鴨血粉絲 $58🤛🏻最愛呢個鴨血粉絲💜,麻辣味超足!鴨血質感軟嫩滑溜,好似豆腐既感覺🥰,好好味啊!仲有煮到入晒味嘅粉絲😍真係不能夠停手!🤜🏻霸王豬大腸 $22、蒜香生燒活元貝 $38🤛🏻豬大腸夠晒彈牙爽口,洗得好乾淨冇臭味😌 元貝燒到香噴噴,入口鮮甜好味又多汁!🤪好彩搵到呢間餐廳,如果唔係夜晚唔知食咩好😅串燒好味,招呼又周到,必回頭!😀

前段时间简直被这家烤苕皮刷爆首页,看得我流口水。但是看评论褒贬不一,就决定先观望一下。过了快一个月还是按耐不住跑过来探店,感觉没白跑一趟‼-我们尝试了很多,感觉没有遇到踩雷难吃的,也就是【非常好吃】【一般好吃】的区别,推荐一些我们喜欢的⬇️🔥【烤苕皮38】这个烤苕皮是真的很惊喜很不错!即便在内地开也是不差的。里面有酸豆角木耳等,用料很足。🍍【菠萝14】这家菠萝很juicy很甜,我们太爱菠萝,一共点了4个也全部吃掉了🐔【烧鸡脾38】【鸡中翼18】这两个烤的都很入味,外面烤的焦焦脆脆的,姐妹不爱吃鸡翅都夸赞这个👆🏻🍆【茄子皇38】蒜末挺多的,茄子湿润软糯易撕🐔【烧鸡泡鱼干38】咸香口的,有嚼劲越嚼越香🍢【烤烧麦18】烧麦很Q弹外表轻微焦脆,❤了❤了还有【🐚蒜香烧元贝38】【🥓金菇/韭菜肥牛卷】【🐟墨鱼嘴24】【🐷烤猪手58】【🐮牛仔骨48】这些都很不错,串串端上桌之后扑鼻而来的味道真的超级香!孜然味道很浓,有点东北烧烤店内味儿了‼️️有一些肉类串串是轻微偏甜口的,这个就看个人口味啦,我喜欢甜食所以这种甜咸甜辣的我都爱-⏳来之前看到很多人说上菜很慢,我特意留意了一下我们是20分钟全部上齐,毕竟是现

🍆【茄子皇38】蒜末挺多的,茄子湿润软糯易撕
🐔【烧鸡泡鱼干38】咸香口的,有嚼劲越嚼越香

🍢【烤烧麦18】烧麦很Q弹外表轻微焦脆,❤了❤了

⏳来之前看到很多人说上菜很慢,我特意留意了一下我们是20分钟全部上齐,毕竟是现烤的,这个速度可以接受。也有可能是烤串师傅最近熟练了,提升了速度吧
🥘还看到有人说会漏菜,我也是担心这个,就每上一串,我就在点菜单上⭕圈掉,方便核对。但是可能我们比较幸运,没有出现漏菜错菜的情况,免去了很多麻烦。
👬店员都是local年轻人,态度都还不错,有努力用普通话跟我们沟通。其中一个小姐姐👧🏻贼热心,每上一道菜就给我们讲解一下这是啥。
👀感觉它家食材、卫生应该不错,偶然看到店员也在吃烤串,哈哈哈
2022-10-14 39 瀏覽
今日放假唔想煮飯,就決定去屋企附近呢間餐廳🏠,平時見到都幾full,所以今次醒目,一早book左,到咗週末梗系要同屋企人食餐好! 🍜🍲🍛🍽️《錫紙麻辣大白硯 $68》⏩超級大兜,而且大白硯都好新鮮,錫紙既煮法更加入味,肉質軟嫩,我地食左好多。《麻辣小龍蝦 $178》⏩風味十足,調味非常出色。份量十足。小龍蝦既肉質非常彈牙扎實,索曬D汁所以好惹味。我同屋企人都食左好多野,飽一飽。成間餐廳D 野食都好好味,服務質素高,店員有禮用心,下次會帶埋朋友一齊再試下其他食物!🥳

《錫紙麻辣大白硯 $68》

《麻辣小龍蝦 $178》

2022-10-14 28 瀏覽
放學好肚餓去咗食一間一直好想食嘅燒嘢食,喺門口就聞到香味,令人食慾大增。一於就入去試試佢😍—即叫即燒—蒜香生燒活元貝 $38😎😎元具新鮮惹味,蒜香十足,火候把握得啱啱好🧄,一啖咬落去超滿足,食到唔停口,🤟🏻簡直係味覺享受😛。燒多春魚 $28😜😜魚肉焦香片脆,肉香滑有質感,冇咩腥味,正得爆,完全不能抵抗咁香嘅燒多春魚。✌🏻🙌🏻惹味牛仔骨 $48😋😋牛仔骨肉肉質鮮嫩,保持肉嘅原汁原味,大人小孩都喜歡💕,甜絲絲嘅味道好好味😽🙀。麻辣小龍蝦 $178😍😍小龍蝦🦞肉超多,仲有蝦膏,索曬湯汁,又香又辣,食得好開心。🤲🏻總結食物製作用心,每一道菜都花心思,店員有禮,上菜速度快,五星好評。🌟🌟🌟🌟🌟

—即叫即燒—
蒜香生燒活元貝 $38😎😎

燒多春魚 $28😜😜

惹味牛仔骨 $48😋😋

麻辣小龍蝦 $178😍😍

2022-10-14 46 瀏覽
終於做完份report,挨左幾晚通宵💆🏼‍♀️🎒,真系沒淡好食,所以今次想食好D,就首選左呢間位於深水埗既一喜燒。慰勞下辛苦左甘耐既自己。🥲💠招牌一喜燒茄子皇 $38超級多蒜頭同埋辣椒,還有好多孜然粉,每口也是精華所在,令人回味難忘。💠招牌雞中翼串 $18燒煮得岩岩好,生熟程度拿揑得準確,好香脆。💠💠燒朝汕正宗豬肉丸 $22秘製牛丸有驚喜,外皮像裹了一層淡淡的醬汁,包咬落去暴爆汁,系我中意既味道。錫紙麻辣爆汁潮汕牛丸 $48都唔錯。💠💠汁燒魷魚鬚 $28個賣相好吸引,非常之爽脆,加上燒汁又增加一份清爽Fresh。仲有燒台灣肉腸 $15&蒜香生燒活元貝 $38都好正。💠用餐環境都簡潔,舒服。全部都好岩胃口,支持支持!💯💯

用餐環境都簡潔,舒服。全部都好岩胃口,支持支持!💯💯
2022-10-14 34 瀏覽
不知不覺又到左母親大人既生日🎂,米book咗一間餐廳同佢慶祝!👧🏻💋👩🏻母親大人中意食肉,所以就focus左呢間高質既燒烤店,聽講依間餐廳平時都幾full,所以如果去記得要book定位先啦! ✨惹味牛仔骨🌟 $48好大件,食完大滿足👅👅,牛肉新鮮,味道濃郁✨。燒菠蘿✨ $14燒得好juicy,外皮淋上少少燒汁,加上牛油味好夠,非常惹味。✨麻辣小龍蝦🌟 $178雞肉鮮嫩多汁,調味剛剛好,好入味,正啊。另外,店員會自動介紹下每個食物分別有咩特點,態度都好好👍🏻呢間店嘅食物質素真係高👍🏻

2022-10-14 18 瀏覽
上個禮拜系深水埗西九龍中心同朋友行街🙆🏻‍♀️🙋🏻‍♀️👏🏻👏🏻示範時間想搵個地方同朋友chill下,朋友即刻推薦呢間串燒,有提供各式特色燒物,而且環境一流,真系幾岩我地。網紅烤豬手】】因為我好鍾意損骨🦴,呢個網紅烤豬手好岩我,而且豬手入味😊惹味雞肉串】】蒜香燒,鮮味十足。🔥🔥👍燒雞腎串】】肉質結實,表層撒下特質醬料,增加口味層次和惹味。✌️燒牛舌】】唔會韌,牛舌肥瘦均勻。🫶🏻總括而言,呢次真心覺得系值回票價,係名不虛傳,推薦就一定要黎試下佢!✨
惹味雞肉串】】蒜香燒,鮮味十足。🔥🔥👍
燒牛舌】】唔會韌,牛舌肥瘦均勻。🫶🏻
2022-10-12 45 瀏覽
我同朋友都好鍾意食串燒,📸前排見到IG好多fd 都去左深水埗呢間燒烤店,佢地都留言話質素高,環境又好。見到評價咁高,我都心鬱鬱黎試下!🐏🐏世一燒羊鞍 $38叫做世一果然名副其實,因為肉質加少少醬油或者鹽🧂已經非常正🤪。🐏🐏燒羊麵筋 $18個外皮我最愛,脆卜蔔又香口,呢個超好食!!!🐖🐖招牌燒排骨 $18睇相已經吸引 估唔到咁岀色,非常新鮮,所以唔需要點樣調味。🐥🐥燒雞軟骨 $28/2&招牌雞中翼串 $18& 世一燒雞肶 $38雞肉肉味濃鬱;都係我好鍾意既味道。全部都好正,D 野食全部都好好味,好獨特,出面好少見。👅👅我見到餐牌仲有好多好野食,大家經過附近都可以來朝聖。
🐏🐏世一燒羊鞍 $38
🐏🐏燒羊麵筋 $18
個外皮我最愛,脆卜蔔又香口,呢個超好食!!!
🐖🐖招牌燒排骨 $18
睇相已經吸引 估唔到咁岀色,非常新鮮,所以唔需要點樣調味。
雞肉肉味濃鬱;都係我好鍾意既味道。

2022-10-11 54 瀏覽
正所謂民以食為天,好味既地方就有我大食妹,因為我朋友佢鍾意食串燒,特意BOOK左呢間一喜燒。☎️(燒台灣肉腸)肉質新鮮多汁,燒得金黃色,好香好脆。🍢(燒雞軟骨)好新鮮、而且預先有醃過,所以索曬D香料,香辣可口。大大舊淡淡肉。🍗(招牌燒特大虎蝦 )全部都要大讚!醬汁和蝦肉須完全融合,爽口之餘仲好多醬汁。🍤(手拍青瓜)醬汁酸甜解辣,青瓜吸曬醬汁用埋肉既🥗精華,非常好味!總體來講食物高質,菜色擺盤精緻,用餐環境都幾有乾淨,今次食得好滿足。🥂

(燒台灣肉腸)

肉質新鮮多汁,燒得金黃色,好香好脆。🍢

(燒雞軟骨)

(招牌燒特大虎蝦 )

全部都要大讚!醬汁和蝦肉須完全融合,爽口之餘仲好多醬汁。🍤

(手拍青瓜)

醬汁酸甜解辣,青瓜吸曬醬汁用埋肉既🥗精華,非常好味!

2022-10-10 49 瀏覽
天氣開始涼涼地,😯最適合就係食燒烤,網上見到呢間一喜燒評價好高,應該唔錯,就即刻book左同朋友們一起試下。🥶燒多春魚$22超多魚春係個口度爆開,全部都係滋味之選。🍢燒雞軟骨 $28/2都唔錯,肉味好濃,燒完甘香滋味。😊蒜香生燒活元貝 $38元貝鮮美,蒜蓉好多,夠曬滋味。🧄世一燒羊鞍 $38非常入味,羊鞍肉質Q彈,而且有咬口。好多肉汁好 Juicy😛餐廳裝修充滿特色,呢一餐真係色香味俱全! 😍舒服寬敞,環境好,食野都開心D👍🏻店員服務態度友善 👍🏻大讚!
燒多春魚$22
超多魚春係個口度爆開,全部都係滋味之選。🍢

燒雞軟骨 $28/2
都唔錯,肉味好濃,燒完甘香滋味。😊
蒜香生燒活元貝 $38
元貝鮮美,蒜蓉好多,夠曬滋味。🧄
世一燒羊鞍 $38

2022-10-10 46 瀏覽
好耐冇食過咁好味嘅燒烤🌈,意猶未盡🔥,想推薦俾大家。💫我order左:招牌一喜燒茄子皇 $38,裹上醬汁非常香,好惹味,茄子肉柔嫩,風味絕佳。💯❤️燒羊面筋 $18,流油嘅烤羊架😻,里嫩外焦💛,羊肉臊味不重且食落去唔會太多很膩,金黃帶焦,口感紮實。👻燒豆卜 $16,豆卜燒到脆身,脆卜卜,香口無比,勁正!食落好有層次感,大推呀❤️燒潮汕墨魚丸 $22,燒墨魚丸鮮甜味美🆒,彈牙有汁,粒粒有肉,老少咸宜。🔱燒大鮮冬菇 $16燒冬菇咬一口能爆汁,鮮香味美,香氣濃郁,香菇嘅口感好Q,賣相佳味道好。🆙總括嚟講,呢間位置方便🪄,價錢又合理,有機會一家要嚟試吓。🎉
好耐冇食過咁好味嘅燒烤🌈,意猶未盡🔥,想推薦俾大家。💫

我order左:

燒大鮮冬菇 $16

20 分鐘 (外賣自取)
2022-10-10 35 瀏覽
好耐冇食串燒,咁岩同個Fd一起放假,我地就約左系呢間一喜燒🔥。呢度好多肉類串燒,岩曬食肉獸既我。更係即刻叫左好多啦🥳全場最推介當然係呢個🐚蒜香生燒活元貝🐚,元貝真係好大粒,非常新鮮,食落有淡淡海水味,唔洗咩調味都已經好正。另一個主打係🥖燒腸 🥖,岩曬我口味,厚肉多汁,加少少孜然粉就已經非常香。另外仲有🌮網紅招牌燒苕皮🌮,有少量芫荽香蔥 幾特別。汁燒魷魚鬚好彈牙。燒雞髀菇夠上爽脆。招牌雞中翼串好入味,全場滿布著輕快音樂增添不少氣氛,☺️環境舒適食物質素高,怪不多咁多人幫襯。