報紙,雜誌近來都興講"藜麥",本人實在孤陋寡聞,第一個反應係"什麼是藜麥?"Um...簡單D都係食得既穀麥類,仲係"穀物之母",又好有營養,含高蛋白,又降低血壓...心生好奇,就去開咗冇幾耐ge Organic 21試吓! 新店開幕,真係令人充滿驚喜,原來"藜麥"都可以咁出神入化!好彩有預先order藜麥宴,唔係就走寶! [你咪話,食好嘢要付出代價,好彩中環有蓋扶手電梯向山行,如果唔係,徒步上蘇豪都真係幾索氣
]咪講咁多,開飯!
藜麥宴先來沙律,正!
好fresh,紅菜頭都係有機,佢地有個USDA農場;仲有牛油果同其他菜夾埋,at least唔會啖啖人工沙律醬味。賣相仲好靚!![原來五穀係可以咁樣入饌,勁!]
跟住係藜麥湯,香濃番茄味,最估佢唔到係入面有椰子片,原來可以咁樣搞fushion :)
Oh my God!! 有温泉蛋
上面有黑色的藜麥,質地比硬個底用的白色藜麥硬dd,個廚師仲好細心特登出嚟大廳解釋兩種不同的藜麥;加上露筍,外面圍上一層層泡泡,一啖有幾種口感,cool!
主菜到了,意大利飯式野菌黑松露煮藜麥,但仍然好味,菌味濃郁,粒粒軟綿綿藜麥夾雜芝士馥郁,超like 芝士
[味道鹹d,扣dd分 :( ]!
千辛萬苦,等到甜品,果然係壓軸"藜麥三重奏",有d雜莓打成好似雪芭的東西,涼浸浸,最犀利係用藜麥做的雪糕,我地見到個咁靚賣相,除咗呆咗三秒外[and影相],好快就將佢KO咗
跟住仲有用藜麥做的曲奇,味道似雞蛋卷,或金錢餅咁;朋友覺得好食想再order曲奇都冇貨[明天請早
]三個人又邊夠食呢,我地再叫咗2樣嘢,結果係非常非常飽!
全日都可以食到的All Day Breakfast,有好大半個番茄,仲有好好味的薯仔
野菌黑松露醬忌廉汁意粉,意粉好al dente,連朋友平日最怕菇類的草腥味都話好環境蘇豪的餐廳一般都係講情調,有時都真係好"烏燈黑火",終於有一間係光光猛猛,舒舒服服的餐廳
服務肯走出廚房同客人傾計的廚師,梗好;服務生亦很有禮,"90後"唔一定係令人失望ge,加油 :) 款式餐單上面其實都有三文魚,有蝦等款式,唔一定要食素;只係難得嚟到,梗係試吓清新D,仲好喜出望外tim最後埋單,藜麥宴要HK$250,我認為係物超所值,全部夾埋大約HK$390
[可以有第二次!]…查看更多
青協Organic 21