朋友临时book咗间隐世美食带我去食,上环永乐街的「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」。餐厅灯光昏暗,落地玻璃望出街景,环境写意浪漫,餐厅仲免收开瓶费,好适合一班朋友包场庆祝活动。其实我已经听闻过佢大名好耐啦,呢间私房菜已经开咗十几年,主打西班牙菜式,最近佢哋推出新菜式:「Sabor Signature Chicken Box」食材系用咗广东三大名鸡之首「杏花鸡」,将鸡肝、鸡肉、鸡皮化身成三道不同特色料理,成只鸡都可以食返。Chicken Liver Pate前菜卖相唔错,系特制鸡肝酱同面包,面层系焦糖洋葱,味道甜甜哋好易入口,鸡肝酱口感细腻柔滑,仲好香。擦在面包上非常好味。Oven Baked Chicken主菜系只鸡,讲到只鸡都几巴闭,餐厅先会拎全只鸡出嚟show吓,再表演现场火烧打卡,淋上Vodka烧几秒,惊太鞋唔会烧太耐。之后再拎返去拆肉,用烟熏处理只鸡,鸡皮金黄油亮,慢煮鸡肉嫩滑,不过我个人觉得可以煮耐啲啲。Chicken-skin Oil Rice 鸡皮饭够晒特别,将杏花鸡鸡皮炸到脆卜卜放入饭内,闩盖焗,食之前再喷上特制酱油,香口好味,

Chicken Liver Pate

Oven Baked Chicken

Chicken-skin Oil Rice
鸡皮饭够晒特别,将杏花鸡鸡皮炸到脆卜卜放入饭内,闩盖焗,食之前再喷上特制酱油,香口好味,趁热食啦!餐厅准备咗12款盐,如果想再重味啲可以同侍应讲。
另外餐厅都有好多西班牙菜式,Tapas选择都唔少

Grilled cuttlefish with alloli
即场唧番茜蒜蓉酱,大大朵泡沫状酱汁好靓,但好快就谢,影相要快手,呢个生蒜味道劲突出,微辣。墨鱼粒软冧够味,同蒜酱好夹。

Garlic shrimp
大大只虾啖啖肉,蒜香突出,呢个都要趁热快食,唔好浸太耐油。

Catalonia Cream with homemade ice cream
甜品嘅Catalonia Cream加云尼拿雪糕,卖相几好,面层有脆焦糖微热,Cream系冰凉口感,沟埋一齐绝配,食埋雪糕大满足。