2023-06-16
阿叔公司附近新開咗間上樓中菜館,餐廳主打川、粵、潮菜🥢,佢哋下晝除咗有商務套餐外,仲有一人自私餐,一個餐價錢$138,有齊前菜🥬、湯品🥣、主菜🐟、主食🍚同甜品,以灣仔區食飯嚟講,想食得好少少,呢個價錢真心差唔多🙂。最緊要店內裝修都夠體面,啱晒同老闆或客嚟食飯,起碼唔使次次都去飲茶咁悶。🤣🤣🤣 🥢川、粵潮午餐 ($138)🥬前菜:椒汁飽魚飽魚切粒,肉質爽口彈牙,配上椒汁,味道少少辣,令人食我好開胃 🥣招牌時令湯:五指毛桃湯店員果然無介紹錯,今次呢款時令湯味道超清甜,而且具有健脾補肺、去濕等作用,好啱呢排又熱又濕嘅天氣下飲用。 🐟主菜:黃菊酸菜桂花魚套餐主菜有好多選擇,除咗水煮牛肉、麻婆豆腐、辣子雞等外,仲有近排阿叔好鍾意食嘅酸菜魚。呢度嘅酸菜魚用上桂花魚,比起出面酸菜魚專門店用嘅鯛魚同或者鱸魚,桂花魚肉質更結實、更嫩滑,加埋寬粉、雲耳、芽菜同酸辣適中嘅湯底,真心好味,值得一試。 🍜主食:頭抽豉油皇粉麵炒麵炒得夠火候,夠乾身,味道又唔會太鹹,阿叔表示想要多碗呢! 🥛甜品:蛋白杏仁茶杏仁茶加上蛋白增加口感,而且味道剛剛好,唔會話太甜,好啱阿叔口味。
🥢川、粵潮午餐 ($138)
🥬前菜:椒汁飽魚
🥣招牌時令湯:五指毛桃湯