餐厅: YAKINIKU KAKURA (Tower 535)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
銅鑼灣高質人氣日式燒肉🔥😋🔸黑毛和牛西冷招牌和牛款,很大塊,肉色色澤均勻,肉質嫩滑,脂肪紋路佳,燒後香口多肉汁,配上溫泉蛋超好吃😋 推薦🥳🔸牛板腱肉牛味香濃,牛肉厚度適中,有適當的調味,味道足,肉質軟,不錯👍🏻🔸鹽漬牛舌薄切牛舌,肉質軟腍有嚼勁,調味簡單,保留了牛舌本身的牛味🙌🏻🔸黑毛和牛上肋骨中肉用醬汁醃製的一款牛,頗特別的款式,厚切牛很入味,肉量多,油脂量、肥瘦適中✔️🤪
銅鑼灣高質人氣日式燒肉🔥😋

🔸黑毛和牛西冷

🔸牛板腱肉

🔸鹽漬牛舌

🔸黑毛和牛上肋骨中肉
高人氣的日本過江龍燒肉店✨☺️/🔥大判燒!黑毛和牛西冷 ($178)店員推介的牛肉🌟如果有點飯類 可以一開始就燒這款牛肉可以請店員幫忙燒♨️牛肉肉質細嫩 多牛脂 燒後多肉汁加上蛋味濃郁的溫泉蛋味道豐富 好好吃🤤剩下溫泉蛋還可以加入飯中👅.🔥黑毛和牛裹腹小排 ($188)油脂分佈平均牛味香濃🐮醬汁和調味都很足很適合喜歡醬汁牛肉的愛好者😽.🔥黑毛和牛腹柳小排($148)油脂分布肥美燒後牛肉油脂很香 多肉汁💦肉質細膩✔️喜歡牛脂較多的可以選這款❣️.🔥牛肉飯 ($98)牛肉洋蔥份量很足除了濃郁牛肉汁味外還有洋蔥、胡椒的香味和溫泉蛋🥚很豐富又好吃☺️.🔥青森蘋果汁($38)大杯 濃果香又不會太甜有些青蘋果的甜味 好喝🍏🍎/每張枱的空間大 挺舒適的店員服務和態度都很好💖🙌🏻
高人氣的日本過江龍燒肉店✨☺️
🔥大判燒!黑毛和牛西冷 ($178)
店員推介的牛肉🌟
如果有點飯類
可以一開始就燒這款牛肉
可以請店員幫忙燒♨️
牛肉肉質細嫩 多牛脂 燒後多肉汁
加上蛋味濃郁的溫泉蛋
味道豐富 好好吃🤤
剩下溫泉蛋還可以加入飯中👅
🔥黑毛和牛裹腹小排 ($188)
油脂分佈平均
牛味香濃🐮
醬汁和調味都很足
很適合喜歡醬汁牛肉的愛好者😽
🔥黑毛和牛腹柳小排($148)
油脂分布肥美
燒後牛肉油脂很香 多肉汁💦
肉質細膩✔️
喜歡牛脂較多的可以選這款❣️
🔥牛肉飯 ($98)
牛肉洋蔥份量很足
除了濃郁牛肉汁味外
還有洋蔥、胡椒的香味和溫泉蛋🥚
很豐富又好吃☺️
🔥青森蘋果汁($38)
大杯 濃果香又不會太甜
有些青蘋果的甜味 好喝🍏🍎
每張枱的空間大 挺舒適的
店員服務和態度都很好💖🙌🏻

2023-06-21 22 浏览
📍 YAKINIKU KAKURA (Tower 535) (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖-今天晚上來這家位於銅鑼灣535Tower的這家日本過江龍的日式燒肉!這次我們點了他們的Omakase Course這個套餐包含了很多東西 配菜的部分有沙律和泡菜 很適合陪著一起吃 很解膩。第一種肉是牛舌 有用鹽調味過 很嫩但又保有牛舌的口感 很好吃。海老很大隻 烤完後 蝦膏變非常的鮮甜 配上蝦肉很多汁Q彈 超好吃!再來是他們的大判燒 黑毛和牛西冷 這一道真的很好吃 他的肉切的很大片 上面的肥油分佈的很均勻 烤完之後牛油的香味配上溫泉蛋的蛋液讓牛肉在嘴巴裡的口感非常的柔軟 超好吃!-🧑‍🍳 Omakase Course $498 x2- 鹽味上牛舌- 蔥鹽味若雞- 海老- 大判燒!黑毛和牛西冷- 牛腹柳小排- 和牛赤身- 野菜- 泡菜三點盛- 沙律- Kakura 冷面- 甜品-環境 ⭐️ 5/5食物 ⭐️ 5/5推薦指數⭐️ 4.8/5

🧑‍🍳 Omakase Course $498 x2

- 甜品

環境 ⭐️ 5/5
食物 ⭐️ 5/5
推薦指數⭐️ 4.8/5

大判燒!黑毛和牛西冷首先,如果有人同我一樣對牛肉味情有獨鍾嘅,建議可以試吓走汁,咁就可以加強牛肉嘅味道,唔怕俾啲汁分咗心,如果怕走汁之後會寡嘅,枱上面都有三種汁可以試吓—原味醬汁、辣醬、檸檬醬汁,可以自己控制點幾多汁。而黑毛和毛嘅肉質係毫無懸念地優質,紅白分部平均,唔會太肥同膩,燒完之後即刻食,好多肉汁,入口即溶。Kakura 牛肉飯睇落簡單普通嘅牛肉飯,其實都做得好好味。牛肉飯上面有隻溫泉蛋,我鍾意嘅食法係,喺蛋中間篤一個窿仔,然後再淋上醬油,畀啲醬油流經蛋黃,再一齊漫慢滲入白飯,最後撈埋一齊食,成為一碗無可挑剔嘅牛肉飯。當然前提係要使用優質食材,呢度嘅牛肉飯所用嘅牛肉都係好嫩,完全唔靭,而且蛋唔會腥,洋蔥仲要好甜,配合得天衣無縫。甜品:雲呢拿雪糕糯米糍,杏仁豆腐兩者味道都好自然。糯米糍好軟糯,入面雲呢拿雪糕好香滑,而且唔會死甜;杏仁豆腐,唔會有我最怕嘅藥水味,因為個重點會放咗喺佢好滑嘅口感同埋好香嘅奶味。另外,店員嘅細心服務都好值得稱讚,佢哋會幫手燒肉,咁就可以避免燒得唔好嘅情況出現,而且可以專心品嘗和牛嘅味道。

Kakura 牛肉飯

甜品:雲呢拿雪糕糯米糍,杏仁豆腐

外卖自取
香港探店|銅鑼灣|鐵板燒|Yakiniku Kakura這次來到吃鐵板燒!位於銅鑼灣的Yakiniku Kakura真是十分方便,環境一流,使和三五知己聚會的好地方。餐廳有不同款式的美酒飲料,滿足了酒精愛好者的需求!白桃乳酸梳打酸酸甜甜,感覺挺開胃。梅枝酒造乳酪酒(含果肉)這個真的很棒!感覺就像是在喝一個雪梨一樣,特別滋潤,從來沒想過酒精也可以有這樣的效果。辣冷麵(小)酸酸辣辣,是一道很開胃的小菜,感覺就像是平壤冷麵的變奏版。凱撒沙律配上了溫泉蛋,中和了接下來的肉肉一頓飯😂😂野菜拼盤款式很多,有我最喜歡的玉米、南瓜、冬菇。記得把它燒得金黃、帶點焦香就最好了。海鮮拼盤朋友們,這個實在太化算了😍裏面有大蝦、帆立貝、還有一片片的魷魚刺身,都只不過是百來塊的價格🥹打開裏面竟然還有滿滿的蝦膏,也太棒了。若鷄雞胸柳雞柳小小的一塊 ,把它放在格網上燒,很快就烙出了一個個格網狀,點上這裏特調的醬汁,是最美好的配搭。蔥塩味牛舌也是必點的名物,牛舌爽彈,厚薄剛剛好,不過記得要落足夠的牛脂,避免沾網壺漬 KAKURA牛胸腹肉這個太有特色了!肥瘦適中的牛胸腹肉,浸在一壼醬汁之中,已經醃好,味道一流!火炙3分鐘
香港探店|銅鑼灣|鐵板燒|Yakiniku Kakura

餐廳有不同款式的美酒飲料,滿足了酒精愛好者的需求!

白桃乳酸梳打
酸酸甜甜,感覺挺開胃。

梅枝酒造乳酪酒(含果肉)

辣冷麵(小)
酸酸辣辣,是一道很開胃的小菜,感覺就像是平壤冷麵的變奏版。

凱撒沙律
配上了溫泉蛋,中和了接下來的肉肉一頓飯😂😂

野菜拼盤

海鮮拼盤
朋友們,這個實在太化算了😍
打開裏面竟然還有滿滿的蝦膏,也太棒了。

若鷄雞胸柳

蔥塩味牛舌

壺漬 KAKURA牛胸腹肉
火炙3分鐘,經過焦糖花,味道特別好😍

大判燒!黑毛和牛西冷
本來以為這塊西冷會很薄,上桌後才發現有一cm厚,實在太有驚喜了!
牛肉味十足,推薦!

每人都會送一客甜品🍮
今次是杏仁豆腐拼雪糕糯米糍
杏仁豆腐真的很香口,而且十分絲滑,超喜歡的。

——————為食分界線——————

人均消費: $500
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
🌸《YAKINIKU KAKURA · 日式燒肉· 銅鑼灣》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 Omakase Set $498@pax🌼Omakase沙灘🌼泡菜三點盛🌼塩味上牛舌🌼蔥鹽味苦雞精選2種🌼海老 (2尾)🌼大判燒!黑毛和牛西冷 👍🏻🌼黑毛和牛特選2種🌼野菜🌼Kakura冷麵(小)👍🏻🌼甜品 呢個Omakase set真係好抵,抵在餐廳推介嘅大判燒可以一人一份🤩 牛既雪花分佈得好靚,食落入口即溶🙆🏻‍♀️又重牛味,強烈推薦🥳 另外覺得佢地既冷麵都唔錯,麵質好彈牙,一邊食燒肉,一邊食淡冷麵消齋🫢好味嘅❗️🥰-📍 YAKINIKU KAKURA@yakinikukakurahk 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖-環境:🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸Revisit:💖-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相
🌸
《YAKINIKU KAKURA · 日式燒肉· 銅鑼灣》

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
Omakase Set $498@pax
🌼Omakase沙灘
🌼泡菜三點盛
🌼塩味上牛舌
🌼蔥鹽味苦雞精選2種
🌼海老 (2尾)
🌼大判燒!黑毛和牛西冷 👍🏻

服務:🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸

Revisit:💖
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #和牛燒肉 #日式燒肉 #水冷麵 #雪花和牛
黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258午市套餐包括肉類 沙律 餐湯 小食 飲品同埋甜品🐮US牛板腱肉板腱肉切到厚薄適中 咬落有口感得嚟唔會太韌肉質偏紮實帶點Q彈 牛肉味同油香味都平衡到 唔會話太油膩🥩黑毛和牛大判燒黑毛和牛選用咗A4和牛西冷 上枱時已經覺得好igable見到咁大塊肉都會怕自己燒唔好浪費咗 侍應哥哥就介紹翻都可以叫佢哋幫忙燒 咁就唔怕浪費咗燒完都同翻我哋講因為呢塊肉脂肪比較多所以就算5成熟 佢表面都會燒成啡色~放咗喺附送嘅溫泉蛋上面 真係好有喺日本食嘅感覺牛肉本身嘅醃料味道帶甜而且有適當嘅油香 配搭溫泉蛋食更加嫩滑同行嘅食肉獸友人評為今餐No.1🏆另外都跟餐加拼咗份牛舌👅牛舌 $48牛舌都頗厚切 口感煙韌又爽口簡單用鹽同胡椒粉調味 食到簡樸嘅味道🍮甜品分別係每人一客嘅杏仁布丁同埋雪米糍前者口感絲滑而且好有彈性 喺表面大咗幾下都無裂開🤣雪米糍係熟悉嘅味道 包著雲尼拿雪糕好啱做呢餐嘅結尾🐽黑毛豚無骨小排 $88肥膏同豚肉分隔鮮明 而且肥膏同肉大概6:4就好似五花腩燒完就見到油滋滋好令身 問朋友會點形容塊肉嘅口感 佢淨係講咗兩個字「完美」🤩適合鍾意食軟綿綿肥膏嘅朋友仔 🍚佐賀紫
黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉 $258

係食燒肉必備嘅紫菜飯啊啊啊
一上枱已經聞到好大陣熟悉嘅紫菜味 即刻食慾打開
撥開紫菜見到原來中間藏著粒溫泉蛋 熟度啱啱好又係滑捋捋
最神奇係佢竟然放咗一羹xo醬 有大量蝦米
唔食得辣嘅朋友都唔使擔心 因為佢係0辣味的。

🍲辣牛肉湯 $88
餐牌話係2-3人份 但真係好味到可以自己飲哂!
都無諗過個湯可以有咁多牛肉 唔係普通肥牛而係嫩滑嘅牛
配料仲有大量芽菜 蛋花 韭菜 昆布同埋薇幼芽
值得一提係好少出街飲嘅湯係飲哂湯水仲有超級多料剩 證明真係好足料
午餐
  • 牛舌
  • 甜品
  • 辣牛肉湯
  • 佐賀紫菜飯
  • US牛板腱肉
YAKINIKU KAKURA (銅鑼灣)最愛食烤肉🥩🥩烤肉高質🥰🥰有好多選擇,環境舒服👍👍椿燒肉拼盤 2人前 🔸塩味牛舌牛舌肉質柔軟,口感豐富😍😍鮮美厚身,入口即溶,牛味濃郁😋😋🔸和牛腹柳小排和牛肉質鮮美,牛脂的分佈也非常均勻❤️讓人一口咬下去就能夠品嘗到肉的鮮美和脂肪的滑爽🥰🥰肉質鮮嫩又多汁😄😄🔸和牛赤身肉質非常嫩滑,富有彈性😚😚好好味😄😄🔸特上牛胸腹肉肉味濃郁😊😊口感一流👍👍🔸若鶏胸柳🔸若鶏雞腿🍗若鶏鮮嫩,調味岩岩好,口感清爽 😍😍 肉質嫩滑,富有彈性😋😋🔸牛腸牛腸肉質細嫩,有嚼勁💕💕🔸海蝦🦐🦐海蝦鮮美,大大隻,口感豐富又好味😉😉🟠大判燒!黑毛和牛西冷🥩黑毛和牛西冷牛肉肉汁多,濃郁美味😍😍油脂平均,再配溫泉蛋汁🥚🥚口感更加豐富 👍👍讓人一口咬下去就能夠品嘗到肉的鮮美和脂肪的滑爽😚😚🟠華味鳥胸腹肉口感嫩滑,富含蛋白質和營養素,低脂肪,健康的之選❤️❤️🟠 石燒肉泡菜鍋飯熱辣辣,入面仲有滿滿嘅泡菜、窩蛋、燒肉,材料十足,食完滿滿幸福😊😊🟠甜品🍮最愛甜品🤩🤩精緻的盒子有杏仁豆腐和雲尼拿味雪米糍🍨🍨正😋😋地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5
YAKINIKU KAKURA (銅鑼灣)

最愛食烤肉🥩🥩烤肉高質🥰🥰有好多選擇,環境舒服👍👍

椿燒肉拼盤 2人前
🔸塩味牛舌
牛舌肉質柔軟,口感豐富😍😍鮮美厚身,入口即溶,牛味濃郁😋😋

🔸和牛腹柳小排
和牛肉質鮮美,牛脂的分佈也非常均勻❤️

🔸和牛赤身
肉質非常嫩滑,富有彈性😚😚好好味😄😄

🔸特上牛胸腹肉
肉味濃郁😊😊口感一流👍👍

🔸若鶏胸柳🔸若鶏雞腿🍗

🔸牛腸
牛腸肉質細嫩,有嚼勁💕💕

🔸海蝦🦐🦐
海蝦鮮美,大大隻,口感豐富又好味😉😉

🟠大判燒!黑毛和牛西冷🥩

🟠華味鳥胸腹肉
口感嫩滑,富含蛋白質和營養素,低脂肪,健康的之選❤️❤️

🟠 石燒肉泡菜鍋飯

味道:5/5
環境:5/5
抵食:5/5

2023-06-11 28 浏览
放工後同朋友聚聚,黎到銅鑼灣食日式烤肉,餐廳空間好大,食物質素頗高👍海老$88 🦐好大隻紅蝦,肉質爽口,烤後更美味😊日本牡蠣$38 🦪超正日本牡蠣,燒香後都好juicy 多汁😋黑毛和牛腹柳小排 $148 🥓牛腹柳比較柔軟嫩滑,油脂分佈平均,肉質美味,入口即溶黑毛和牛特上嫩肩里肉 $268 🥩顏色紅潤,黑毛和牛肉質好有彈性,帶有油脂,烤肉好香口響盛合$998 🤗~好大份盛合,適合3-4人份量塩味牛舌 🐮和牛赤身🐮和牛背末脊肉 🥓特上牛胸腹肉 🐮壼漬無骨牛小排 🥓牛腸 🐮若雞雞腿 🐥若雞雞胸柳 🐥宮崎黑毛豚香腸 🐖黑毛豚無骨小排 🐷呢度烤肉後,每人都有一份好精緻甜品,雪米滋同杏仁豆腐😋

海老$88 🦐
好大隻紅蝦,肉質爽口,烤後更美味😊

日本牡蠣$38 🦪
超正日本牡蠣,燒香後都好juicy 多汁😋

黑毛和牛腹柳小排 $148 🥓
牛腹柳比較柔軟嫩滑,油脂分佈平均,肉質美味,入口即溶

黑毛和牛特上嫩肩里肉 $268 🥩
顏色紅潤,黑毛和牛肉質好有彈性,帶有油脂,烤肉好香口

響盛合$998 🤗
若雞雞腿 🐥
若雞雞胸柳 🐥
宮崎黑毛豚香腸 🐖
黑毛豚無骨小排 🐷

呢度烤肉後,每人都有一份好精緻甜品,雪米滋同杏仁豆腐😋

佐賀人氣燒肉店YAKINIKU KAKURA登陸咗香港啦!HAPPY FRIDAY約埋同事一齊去嘆高質日式燒肉!YAKINIKU KAKURA特別選用由日本直運九州產的A5黑毛和牛,當中的稀少部位更加鮮嫩美味。餐廳環境舒適、座位闊落,情侶撐枱腳/一大班朋友食飯都好適合!———————————————————🔖涼伴三點盛集齊涼拌菠菜、涼拌豆芽及涼拌薇幼芽,清新開胃做前菜一流~份量頗多夠哂足料,推介涼拌薇幼芽,口感鮮爽滑潤。———————————————————🔖豆腐沙律食燒肉點少得叫返個清新沙律,大大件豆腐豆香味濃,口感偏紮實,沙律菜新鮮好爽脆,淋上和風沙律汁,酸咪咪好開胃。———————————————————🔖大判燒!黑毛和牛西冷- 餐廳主打黑毛和牛,一於就試吓呢款大判燒!黑毛和牛西冷~店員仲會幫手燒製,好貼心~肉質嫩而多汁,帶有豐富油脂,散發濃郁牛肉香氣,入口夠哂軟嫩!撈埋日本流心蛋一同食用就更滋味!🔖鹽味上牛舌- 薄切牛舌肉質軟腍爽口,簡單調味更能享受原始鮮味,口感爽彈有嚼勁!🔖黑毛和牛腹柳小排- 油脂、細筋豐富,帶有細緻油脂,口感軟嫩、肉汁飽滿。🔖腹前小排- 牛味濃郁、口感煙韌

🔖涼伴三點盛

🔖豆腐沙律

🔖大判燒!黑毛和牛西冷

🔖鹽味上牛舌

🔖黑毛和牛腹柳小排
- 油脂、細筋豐富,帶有細緻油脂,口感軟嫩、肉汁飽滿。

🔖腹前小排
- 牛味濃郁、口感煙韌,帶些許油花,肉質較結實、有嚼勁

🔖壺漬 KAKURA牛胸腹肉
- 厚切口感一流,入口軟嫩帶有嚼勁,食落啖啖豐富牛肉風味,肉汁味道相當突出。

🔖若鷄雞胸柳
- 肉質細緻有彈性,脂肪少、口感細嫩帶Q,充滿肉汁,一啲都唔乾澀~

🔖石燒肉泡菜鍋飯
- 原個石鍋上枱,KEEP住熱辣辣~將流心蛋拌勻食用,飯粒充滿蛋香,底仲有惹味飯焦添~配料有齊豚肉、泡菜、豆芽、薇幼芽等等,超豐富!!

🔖自家制日式杏仁豆腐奶凍 及 雪米糍
晚市每位客人獲贈甜品一客,有充滿杏仁香既滑嫩豆腐奶凍同埋奶味香濃既雪米糍,大滿足!

2023-06-07
2023-06-08 32 浏览
同閨蜜去銅鑼灣行完街醫肚,喺世貿隔離有棟535大廈,聽聞入面有間過江龍日式燒肉,今日試下佢地lunch ,lunch set 都幾多選擇,我哋揀咗兩個set再加其他款式食物,佢哋嘅set 除左主食仲有湯、飯、前菜、沙律、飲品,而佢嘅前菜食落口感好爽口幾好食,問吓職員原來係牛舌粒黎架🥢日本蠔放喺錫紙兜裏面燒令到蠔肉保持鮮甜同柔軟,再加咗牛油令到味道更加香🥢雞腿肉質鮮嫩,口感豐富。喺燒烤過程中,雞腿肉的外層煙燻得酥脆,內部保持著多汁的嫩滑口感🥢牛舌牛舌爽口彈牙,而且充滿肉汁,牛味同樣豐富【黑毛和牛大判燒盛合】🥢鹿兒島和牛裹腹小排牛小排帶有豐富的油花,咬落肉質淋啲仲非常嫩滑,油脂融化喺口中帶黎帶有淡淡的甜味🥢鹿兒島和牛背末脊肉牛背末脊肉肉質緊緻,有豐富的肉汁牛味重啲,咬落彈性和嚼勁🥢鹿兒島 A4和牛西冷呢款大判燒沒有職員來幫你燒,肉質鮮嫩多汁,油脂豐富而佈滿得好平均,入口即化,配上蛋汁享用,點左蛋汁中和返冇咁膩【海鮮盛合】🥢帆立貝同樣地都係放落兜裏面配牛油燒,但阿貝同牛油嘅味道相當之夾,口感細膩而有彈性🥢海老海老好大隻丫😍肉質彈牙,蝦味亦都好濃郁,而且蝦頭啲膏非常鮮甜,海老嘅鮮甜與燒烤嘅香氣

🥢日本蠔

🥢雞腿

🥢牛舌
牛舌爽口彈牙,而且充滿肉汁,牛味同樣豐富

【黑毛和牛大判燒盛合】
🥢鹿兒島和牛裹腹小排

🥢鹿兒島和牛背末脊肉
牛背末脊肉肉質緊緻,有豐富的肉汁牛味重啲,咬落彈性和嚼勁

🥢鹿兒島 A4和牛西冷

【海鮮盛合】
🥢帆立貝

🥢海老
海老好大隻丫😍肉質彈牙,蝦味亦都好濃郁,而且蝦頭啲膏非常鮮甜,海老嘅鮮甜與燒烤嘅香氣好滿足丫

🥢島賊
廚師將烏賊介網紋,經過燒烤之後呈現金黃色網紋更加突出😍 好吸眼球,最有驚喜嘅係無論點燒島賊都保持住嫩滑同彈牙,好好味🤤

🥢杏仁豆腐配雲呢拿大福
杏仁豆腐係滑溜溜嘅質地,帶嚟一種絲滑嘅口感,杏仁豆腐嘅味道唔會太甜而且有濃郁嘅杏仁香氣

總括嚟講YAKINIKU KAKURA係一間有質素嘅日式燒肉,佢哋有三款醬汁比客人,每款食物配唔同嘅醬汁都有唔同嘅風味,不論係主菜定係配菜同樣出色
發現銅鑼灣SOGO後邊嘅tower 535,原來都幾多唔同嘅嘢食。上次食過泰國嘢,見到隔離有間日本嘅燒肉,裝修幾靚又闊落好坐。同事介紹過lunch唔錯,今晚見得閒就試吓佢嘅晚市。選擇都算幾多,全部都係日本直送嘅和牛,有唔同部位加唔同嘅醬汁,花多眼亂之下決定都係揀個二人餐,個餐都幾抵,4款牛 2款雞 再加海鮮,另外3款菜。ఌ和牛 和牛赤身 和牛腹柳小排 牛舌赤身脂肪比例比較小,比較有咬口,雖然係比較瘦但一啲都唔韌,另外佢仲預先用燒汁調味,令佢更加吸引。小排比較重油份,入口比較嫩。ఌ 雞 有兩款雞肉,只係簡單用蔥同鹽嚟調味,雞髀肉同雞胸,當然前者就正好多,後者比較有雞味。ఌ 大蝦海鮮有兩隻大蝦,應該係赤蝦嚟嘅。肉質好爽,而且好大隻,平香咁樣拎去燒吓,已經好好食。ఌ黑毛和牛西冷 大判燒!望到Menu已經想嗌,單點一件都要$175。職員就話,可以隨時搵佢幫手燒,加分加分!兩邊輕輕燒到僅僅熟,再加隻半熟蛋,小小嘅調味,全塊牛肉質超肥美,入口即溶好軟滑。加埋隻蛋就好似壽喜燒咁 有驚喜啵! ఌ前菜 沙律 冷麵套餐仲包咗泡菜3味,最鍾意食都係白蘿蔔 食到全口油,可以食返啲泡菜嚟宗和一下。唔使驚唔夠飽,

ఌ和牛
和牛赤身 和牛腹柳小排 牛舌

ఌ 雞

ఌ 大蝦

ఌ黑毛和牛西冷 大判燒!

ఌ前菜 沙律 冷麵

唔使驚唔夠飽,仲包咗一碗冷麵,冷麵酸酸辣辣,留返最尾食都幾開胃,面質唔錯都幾彈。值得一讚嘅係,留返最尾食碗麵都冇發脹。

甜品
最後仲有一份甜品,係杏仁奶凍同埋雪糕糯米糍。但係用和盒裝住,已經夠靚啦。本身麻麻哋杏仁味,不過奶凍都係滑同好易入口。糯米糍煙韌韌,絕對唔係求求其其嘅貨色。

總括嚟講,套餐比較抵食,單點嘅話呢價錢係貴嘅,不過都係值嘅。單點大判燒,都175,全個餐一人份量都唔過500,計返其實係幾抵食
  • 牛舌
2023-06-02 65 浏览
今日去左銅鑼灣整頭髮整左幾個鐘,Lunch都冇食,心血來潮想食燒肉,當然要搵間乾淨又坐得舒服既燒肉店。餐廳位於Tower 535,坐位闊落,值得一讚既係就算坐滿食客油煙都唔會好勁。鹿兒島和牛他他生牛肉處理得好,融雪時間適中,唔會太硬,加上少少醬汁同洋蔥已經好好食。華味鳥胸腹肉限定既食材,見個名幾特別就叫嚟試下,食落同一般雞肉既口感相似,但雞味係明顯濃啲。大判燒!黑毛和牛西冷睇圖已經見到好大塊,職員喺上放上枱既時候好貼心講如果有需要既可以搵佢地幫手燒,燒得多係唔同啲,時間及熟度都掌握得非常好,夾起既時候和牛仲有少少紅色,放左落蛋黃裡面一陣就完全變熟,牛味澎湃,唔需調味都已經好正。黑毛和牛腹柳小排同樣係黑毛和牛,一咬落去牛腹柳油脂係咇哂出嚟,送飯食一流。蔥鹽味牛舌牛舌薄切,燒兩燒就食得,爽口唔會韌。海鮮拼盤有三款海鮮,海蝦好大隻,肉質彈牙鮮味,魷魚好新鮮,輕輕力已經可以咬開,最後有埋牛油帶子,放上個爐上面燒一陣就食得。野菜拼盤解膩之選,幾款梳菜都好適合配搭燒肉。

鹿兒島和牛他他

華味鳥胸腹肉

黑毛和牛腹柳小排
同樣係黑毛和牛,一咬落去牛腹柳油脂係咇哂出嚟,送飯食一流。

蔥鹽味牛舌
牛舌薄切,燒兩燒就食得,爽口唔會韌。

海鮮拼盤

野菜拼盤
解膩之選,幾款梳菜都好適合配搭燒肉。
身為一名燒肉🥩控,銅鑼灣的燒肉店幾乎都已被我逐一試過😆,這次終於輪到這間bookmark已久,來自🇯🇵日本九州佐賀的人氣燒肉店。餐廳走時尚型格風,裝修以冷色及木材🪵為主,座位寬敞舒適,環境寧靜。 雖然肉眼不見有明顯的抽風系統,但場內完全不覺有油煙,空氣很清新🌬。🇯🇵日本九州盛產佐賀和牛🐄,牛肉品質非常高,在此店不但可以吃到九州產極上A5等級的黑毛和牛🐮,更有不少罕有牛肉部位供應,打開餐牌令人有點選擇困難,最後點了其中三款人氣部位。🥩大判燒!黑毛和牛西冷 ($178)黑毛和牛西冷薄薄一片,佈滿霜降花紋。職員會主動幫忙燒,火候掌握得剛好,一燒好即卷起浸入溫泉蛋🥚裡面。西冷是牛腰上部的位置,由於是不太運動到的部位,肉質特別柔軟,像棉花糖般入口即溶,是最高級的部位之一,配上溫泉蛋🥚口感更滑溜。🐮黑毛和牛裹腹小排 ($188/5片)一放入口就吃得出是上乘品質的黑毛和牛,油脂分佈均勻細緻,肉質非常嫩滑,味道濃郁富油香。由於脂肪較多,很快就燒到焦香,吃起來外脆內軟。🐄黑毛和牛內橫膈膜 ($188/5片)這個部位是第一次吃,內橫膈膜肉相對裹腹小排較厚身和結實,賣點是牛味香濃,但切記不可以燒得太熟,否

🥩大判燒!黑毛和牛西冷 ($178)

🐮黑毛和牛裹腹小排 ($188/5片)

🐄黑毛和牛內橫膈膜 ($188/5片)
這個部位是第一次吃,內橫膈膜肉相對裹腹小排較厚身和結實,賣點是牛味香濃,但切記不可以燒得太熟,否則會靭。

午市有多款燒肉定食供應,附有白飯🍚、沙律🥗、餐湯🥣、小食🥟和甜品🍨,但本身盡量少吃澱粉和甜品的我選擇了單點,沒想到原來也有甜品附送😍。甜品賣相貫徹和風料理的優雅精髓,分別有杏汁奶凍🍮及雪糕糯米糍🍨。奶凍滑溜且杏汁味濃,雪糕糯米糍皮薄煙韌,吃完這兩個甜品令這頓飯更加圓滿😋。

此店的和牛級數真的超有水準,可以吃到入口即溶和牛的餐廳不是很多,雖然價格較高,但絕對物有所值,日後想吃燒肉的時候,必定會再次光顧🥰。

✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧

🥩YAKINIKU KAKURA (Tower 535)
📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 1樓101-102號舖

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

#yakinikukakura #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #日式燒肉 #日本料理 #燒烤 #bbq #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodstagram #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hklife #hkgirl #hkig #hongkongfood #hongkongfoodie
🎏日本過江龍🐉必食超高質和牛燒肉店🐮🌸Yakiniku Kakura (銅鑼灣)每次經過都好想食呢一間燒肉店,係日本過江龍😍無論品質都有一定嘅保證🌟今次同豬仔嚟到銅鑼灣,出咗糧🤪一於食好啲~哩間燒肉店有套餐、燒肉omakase、啱晒唔知食乜嘢嘅朋友🤗不過我哋今次選擇單點,自己揀返鍾意食嘅嘢😆值得一讚,店員細心既服務,佢地會幫手烤肉,保證肉質夠曬嫩🥹唔識煮野食既朋友都唔駛擔心啊🤗而且通風系統好好,食完絕對唔會成身燒肉味🤪絕對提供一個舒適放鬆既環境俾客人🌸每一張枱都會提供一塊豬皮俾客人燒肉起鍋用,保證肉味更香濃😋✨大判燒!黑毛和牛西冷 $178😋餐廳的招牌菜式,牛既雪花油脂分佈超美,粉嫩粉嫩的😍薄薄一片,牛味極香濃,沾上日本溫泉蛋醬,令味道變得溫順,層次更昇華😋一放入口中入口即化🥰非常驚艷‼️必點👍🏻色澤超美,口感超嫩滑,入口超軟腍😍必點🌟🌟🌟🌟🌟✨壺漬Kakura牛胸腹肉 $138😋牛胸腹肉用一個日式既小壺裝上,裏面係一條長長既牛胸腹肉,份量好抵食,面頭有多處𠝹痕,令肉質更入味🤗牛肉用上麵豉醬調味,配上香蔥、洋蔥🧅令味道更香~牛味好香,肉質好嫩滑,咸咸甜甜,好想配埋碗飯😝✨蔥鹽味牛舌 $9
🎏日本過江龍🐉必食超高質和牛燒肉店🐮
🌸Yakiniku Kakura (銅鑼灣)

✨大判燒!黑毛和牛西冷 $178😋
壺漬Kakura牛胸腹肉

✨壺漬Kakura牛胸腹肉 $138😋

✨蔥鹽味牛舌 $98😋
牛舌好香蔥同鹽味,用上最天然既調味卻食出最鮮甜既味🤗牛舌好juicy,有咬口,越咀嚼越滋味😆 配上檸檬汁會更清新,推薦大家試吓~
黑毛和牛腹柳小排 、特上牛胸腹肉

✨黑毛和牛腹柳小排 $148😋
油脂分佈較肥美,油脂好香,入口即溶~牛味極香濃,好滿足🥰醬汁較多,岩哂鍾意濃味既朋友仔🤗注意一下烤肉時既火候,醬汁較易搶火🔥

✨特上牛胸腹肉 $128😋
哩個部位肥瘦相間啱啱好,肉既油脂分佈好平均,唔會太油膩,牛既肉質夠嫩,牛味香濃,配上醬汁更鮮、更濃味🤗
烏賊

✨烏賊 $58
好鮮甜,好新鮮,爽口彈牙,燒完都冇縮水🤗
石燒肉泡菜鍋飯

✨石燒肉泡菜鍋飯 $88😋
份量好大,夠曬二人食用😋石頭鍋熱辣辣可以keep住溫度👍🏻有紫菜、泡菜、芽菜等醃菜,好開胃,泡菜唔會好辣,,味道好溫和,增加口感及濕潤度,配上肉類簡直一流,仲有飯焦~可以再食更多肉😝
Kakura沙律

✨Kakura沙律🥗 $78
人氣之選,食咗咁多肉,叫返個沙律食啱晒😆沙律菜好新鮮,配上沙律醬、吞拿魚肉碎、蕃茄、泡菜,口感好清爽😋佢嘅泡菜唔辣,好溫和,增加口感,夠晒清爽🥹份量仲好多‼️
冷麵(小)

✨冷麵(小)$38
份量一啲都唔細,兩個人分住嚟食啱曬,麵條口感煙煙韌韌,好有彈性😋配上泡菜、芽菜、木耳絲、半隻熟蛋,好滿足,口感冰冰涼涼食落好舒服🥰泡菜麵係好溫順,增加味道層次😋
清森蘋果乳酸梳打、水蜜桃乳酸梳打

✨清森蘋果乳酸梳打🍎🍏 $42
食燒肉又點少得飲有氣飲品呢😝我建議大家試吓,日本最出名清森蘋果,非常清甜,蘋果味好香濃,加埋乳酸梳打,酸酸甜甜,非常清爽,一去油膩感😍

✨水蜜桃乳酸梳打🍑 $42
鍾意水蜜桃味嘅,都可以試吓呢杯,不過甜度比較高,比較適合女士,水蜜桃味好香甜,配上乳酸梳打,非常清爽🤗

✨ 日式甜品🍧
每位客人最後仲會送上一人一份日式甜品😍有杏仁豆腐、雲呢拿雪糕糯米糍,真係好滿足,雲呢拿奶味香濃,糯米糍外皮煙煙韌韌🤪杏仁豆腐女木滑溜,好重杏仁味😝

💓到完燒肉店就好似去咗旅行咁開心🙈想食烤肉既,不妨嚟哩度止吓癮🤪包你滿意

食物✨✨✨✨✨
環境✨✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨

🏠 YAKINIKU KAKURA (Tower 535) (銅鑼灣)
2023-05-30
庆祝纪念