2017-11-18 61 浏览
好耐都冇去過大角咀啦,成日d人都話個度好多好野食又唔太貴,所以今日就約個fd黎食餐飯。我地兩個女仔都想食日本菜,所以最後揀左呢間餐廳。星期四ge晚上唔太多人客,小店都幾細,只有約會20個座位。我地好快揀左個二人餐,有日式火鍋 + 串燒 + 前菜。等食有咩好做?當然係影下餐廳d特色野啦~XD前菜我地揀左八爪魚仔,店家好大方,一碟有5大隻,好爽口夠入味。火鍋我地揀左豚肉,賣相精緻。個火鍋好抵食,好多料。豆腐夠滑,好中意個冬菇,昆布湯底煮過後,入口有滿滿新鮮ge菇味。豚肉有六塊,加埋彈牙烏冬,撈埋佢個麻醬,呢個配搭真係食極都唔厭~好彩我地叫左兩串燒雞翼,唔係實爭食。XD 佢燒得好香,雞皮脆身,內裹juicy。黑豚腩較薄身,加左七味粉,配啤酒相信一流。蘆筍有5條,好爽口juicy。下次會想再叫多d串燒,加杯凍飲爽皮一下~

星期四ge晚上唔太多人客,小店都幾細,只有約會20個座位。
我地好快揀左個二人餐,有日式火鍋 + 串燒 + 前菜。

等食有咩好做?當然係影下餐廳d特色野啦~XD

芝麻八爪魚

火鍋我地揀左豚肉,賣相精緻。

燒雞翼

串燒

下次會想再叫多d串燒,加杯凍飲爽皮一下~
2017-11-16
燒雞翼
2017-11-16 30 浏览
係奧運站行落去大角咀有一間日式餐廳, 雖然店子少少, 但由於有一個OPEN AREA 令到視野廣闊起來. 我地叫左一個鍋物同一個飯.呢個一人前SHABUSHABU $98, 湯底3.6牛乳/昆布清湯二選一, 本來選3.6牛乳, 但好可借賣哂, 不過昆布清湯都OK架, 因為配料非常豐富, 有椰菜, 豆腐, 冬菇, 雞肶菇, 金菇, 白羅白等等…..所以味道清甜.肉類我地選左牛肉, 再追加左豚肉$28, 兩者油脂分佈都均勻, 豚肉由於係薄切, 所以肉質爽口, 牛肉味道都會比較重, 肉質一D都唔鞋, 份量都唔少, 再點埋日式胡麻醬令味道更豐富起來, YUMMY YUMMY!!令外仲追加左一個烏冬$20, 係幼身既手打鳥冬, 每一條烏冬都吸哂湯既精華, 正!!最後我地仲叫左個蒲燒鰻魚飯$85, 呢個必叫!! 鰻魚大大條, 仲好厚肉, 啖啖肉, 燒得外脆內軟, 再配埋鰻魚汁絕配.

2017-11-15
用餐时段
2017-11-16 23 浏览
放工約左朋友兩個人食飯,去左大角咀一間居酒屋。叫了一個火鍋set $238有4種串燒,1碟小吃,1個火鍋小吃芝麻八爪魚有5隻,每隻都好大隻!烏冬都好煙韌!不妨一試!
放工約左朋友兩個人食飯,去左大角咀一間居酒屋。
叫了一個火鍋set $238
有4種串燒,1碟小吃,1個火鍋
小吃芝麻八爪魚有5隻,每隻都好大隻!
烏冬都好煙韌!不妨一試!
2017-11-16
今天又因找租盤事宜來到大角咀不經不覺到了晚上想起剛才經過這條街有大量特色餐廳今晚就決定在這間日式餐廳晚餐我們點了一份238元的二人前定食包括有日式火窩選了昆布清湯湯底主食選了豚肉和烏冬前菜就點了芝麻八爪魚另外還可選四份串燒我們分別點了沖繩燒菠蘿、七味燒黑豚腩肉、汁燒雞肉串以及鹽燒雞翼先來的是芝麻八爪魚以前菜來說份量算多大約有4至5隻很大件的八爪魚全都很彈牙加上非常濃味的芝麻醬確實不錯之後是串燒類汁燒雞肉串相對較普通頗香但比想像中小而鹽燒雞翼就不錯燒得非常香雞翼還是燒的最美味其中我們最欣賞的就是七味燒黑豚腩肉雖然是燒腩肉但肥瘦度適中肥肉部分燒出來非常香但又不會覺得太肥膩加上調味得很好而沖繩燒菠蘿就是另類的味道非常多汁算是能中和一下口中過香的燒肉味準備迎接接下來的日式火窩日式火窩本來就有很多材料包括各類蔬菜、菇類、豆腐配合昆布清湯湯底也很不錯充滿日式味道材料方面豚肉份量很多以二人餐來說算是很充足而且肥瘦度適中看得出用的不是一般廉價食材而烏冬也很不錯煮出來很夠彈牙整體伴上日式麻醬很美味想不到在一間小店也能吃到這麼多美食
今天又因找租盤事宜來到大角咀

選了昆布清湯湯底
主食選了豚肉和烏冬
前菜就點了芝麻八爪魚
另外還可選四份串燒
我們分別點了沖繩燒菠蘿、七味燒黑豚腩肉、汁燒雞肉串
以及鹽燒雞翼
算是能中和一下口中過香的燒肉味
準備迎接接下來的日式火窩
日式火窩
日式火窩本來就有很多材料
包括各類蔬菜、菇類、豆腐
配合昆布清湯湯底也很不錯
2017-11-14
日式火窩
豚肉和烏冬
2017-11-14 29 浏览
約左朋友係大角咀食飯,大角咀多美食之餘又唔會好似旺角咁迫人,朋友就揀左依間餐廳。兩個人放工都唔想特別諗食咩就叫左個二人shabushabu套餐。前菜叫左芥辣八爪魚,芥辣味濃,還有混合很多新鮮彈牙的八爪魚粒和鹹香的配菜,刺激醒神!串燒揀左墨魚丸、菠蘿、黑豚腩、同雞肉串,份量雖然唔算大份,但d串燒真係燒得好好,食落唔會覺得油膩, 而且好野味, 抵讚!火鍋湯底揀左3.6牛乳鍋、選擇牛肉同烏冬。濃郁香醇的湯底煮肉片或蔬菜都好適合,飲起來有濃濃奶香,香醇不膩,是比較清爽的口感。牛肉涮熟後會有淡淡的奶香味,肉質軟嫩滑順,直接單吃或蘸點醬料都唔錯。

2017-11-08
2017-11-08 21 浏览
約了好友到大角咀晚餐, 看到這間頗有特色的居酒屋,沒想太多就進去了.當時晚上7點, 也不需要等位.看了餐牌, 叫了二人前 shabushabu套餐, 前菜蒜味螺肉.串燒我們選了鹽燒鷄翼, 七味燒黑豚肉串, 七味豬頸肉 同鹽燒雞腎串.串燒很香口~火鍋來了! 我們選了昆布湯. 本來想試試3.6牛乳, 很可惜已經賣完了, 下次有機會一定要再試試!好多配菜~~我們選了豚肉, 好嫩口呢~好吃~~烏東也是一人一個, 附上醬油跟芝麻醬埋單$238, 味道很不錯的, 份量也很足夠, 下次有機會再來!
約了好友到大角咀晚餐, 看到這間頗有特色的居酒屋,
沒想太多就進去了.

當時晚上7點, 也不需要等位.

串燒很香口~

好多配菜~~

2017-10-26
2017-11-07 698 浏览
食完晚飯又未想返屋企住,但係又唔想食甜品所以就同朋友搵地方吹水,行過見到呢間居酒屋幾有feel所以就入咗去食串燒。我哋叫咗幾款串燒,在帶咗兩杯飲品,咁就吹左幾個鐘頭水,呢度好似日本上班族放工之後食晚飯嘅居酒屋,而且環境都幾好,又唔會太嘈,適合同朋友傾計嘅地方,同埋嘢食真係有水準,係屬於慢工出細活嗰種,要比少少時間等。沖繩燒菠蘿$15,一咬落去真係勁juicy,好多汁,菠蘿本身帶有甜味,師傅在喺上面落鹽,甜中帶鹹,幾特別的口感七味黑豚腩串$20,七味粉滿都係豬肉上面,咬開嘅時候豬肉腩肉好夠油份,半肥瘦嘅豬肉,配上七味粉,帶有辣味。一口牛$25,相當有驚喜,咬落去嘅時候,牛肉味好重,而且唔會鞋口,Size剛剛好,而且調味咁好,唔會搶走牛肉嘅味道,呢個值得推薦鹽燒牛舌$45,呢款就味道重啲,適合配啤酒,薄切牛舌,燒得啱啱好,上面灑上黑椒,更加帶出牛肉嘅味道雞腎串$18,雞肉喺牛肉嘅比較下,就未見突出,雞腎好有咬口,味道唔會太濃叫咗兩杯梳打特飲,分別係檸檬味和蜜糖味,個人推薦蜜糖味,飲落帶少許甜味,但又不會太甜,檸檬味適合鍾意酸嘅朋友,各有愛好。

2017-11-05 25 浏览
好朋友生日,揀一間靜靜地可以傾計既地方。Yaki Biru正正岩晒我地要求,而且裝修都好靚,好有日本居酒屋既FEEL🍻🇯🇵Yaki Biru主打串燒,係等待其中一位朋位的時候,我們先點了2款串燒醫醫肚~~ 燒雞串,雞腎同埋雞軟骨,全部都係送酒佳品!特別推燒雞腎,好香口又夠入味😊😊😊菠蘿燒得也不錯,keep住個水份,咬落去酸酸地好開胃👍👍呢個雞翼餃子都非常不錯,啖啖肉架!又滿足到鍾意損雞翼尖嘅我😂燒鯖魚好厚身,魚肉夠滑👍

菠蘿燒得也不錯,keep住個水份,咬落去酸酸地好開胃👍👍

燒鯖魚好厚身,魚肉夠滑👍
2017-10-16
2017-10-31 17 浏览
剛好在大角咀附近工作收工😌😌與同事一齊食餐好☺️☺️經過這間富有日式風格嘅餐廳,就決定一試😙😙門口有個大燈籠,令我諗起去大阪行夜街嘅感覺😈餐牌有日文🤣🤣價錢適中食物種類也多選擇!黎到居酒屋,最重要係啤酒🍻,所以一坐底即刻叫左杯麒麟生啤,送串燒一流呢個係燒豬頸肉🐷🐷 燒到好香口👏🏻最後嗌左幾串來食!最推薦曼魚飯👏🏻👏🏻啲曼魚大條到蔗住個飯😹😹黃色個啲係酸羅白!勁開胃🙀🙀燒牛肉金菇都好香,好多金菇😻😻
剛好在大角咀附近工作收工😌😌與同事一齊食餐好☺️☺️

經過這間富有日式風格嘅餐廳,就決定一試😙😙

門口有個大燈籠,令我諗起去大阪行夜街嘅感覺😈

餐牌有日文🤣🤣價錢適中食物種類也多選擇!

呢個係燒豬頸肉🐷🐷 燒到好香口👏🏻最後嗌左幾串來食!

最推薦曼魚飯👏🏻👏🏻啲曼魚大條到蔗住個飯😹😹
黃色個啲係酸羅白!勁開胃🙀🙀

燒牛肉金菇都好香,好多金菇😻😻
2017-10-16
去大角咀食飯,找來後街一間特色日本餐廳,感覺風格像日本街頭小店,內裡都好別緻!坐得舒服而且裝潢都有日本風。串燒套餐 B $98.(包三串串燒和一杯啤酒)這個餐最適合又想食串燒又想飲啤酒的朋友。三串串燒可以任君選擇。黑魚丸墨魚丸串一向都是我最愛,所以點了一串。味道燒完都幾惹味。就是可以再加一點調味,如有辣味選就更好。鹽燒雞翼雞翼燒到外皮香脆可口!真心讚!師傅把雞翼展開,所以燒的時候更加入味,連裡面的肉都入味。Kirin 日本啤酒麥味重,不過用來送串燒一流!大大杯啤酒爽!二人定食套餐$238(包小食一份、兩串串燒、熱食一份和兩個主食)因為散點拉麵都要八九十元,所以套餐包兩麵和其他小食熱食感覺就好好多。芥末八爪魚好鮮味的八爪魚。因為八爪魚是生的,我比較prefer要食芥末味。其實有芝麻味選。芥末味惹味而不嗆口。八爪魚粒好吸味,每口都有芥末的香。汁燒雞肉串雞肉串好實正的感覺,用上燒汁燒好入味,甜甜鹹鹹的好有日本街頭食串燒的風味。鹽燒雞腎雞腎其實都是的最愛,口感煙韌簡直一流!其調味又香口,重點是燒到好香脆。炸蠔炸蠔一碟有四粒,大大粒!粉漿不太厚,有適當調味,外表炸到香口,内裡蠔肉鮮嫩,如果粉漿再
坐得舒服而且裝潢都有日本風。

串燒套餐 B $98.
(包三串串燒和一杯啤酒)
燒墨丸

黑魚丸

鹽燒雞翼

Kirin
日本啤酒麥味重,不過用來送串燒一流!大大杯啤酒爽!

二人定食套餐$238
(包小食一份、兩串串燒、熱食一份和兩個主食)

燒雞翼、燒雞腎

汁燒雞肉串

鹽燒雞腎

炸蠔
炸蠔一碟有四粒,大大粒!粉漿不太厚,有適當調味,外表炸到香口,内裡蠔肉鮮嫩,如果粉漿再薄一點就更好。

叉燒烏冬
大大磈叉燒真心滿足。烏冬的口感都煙韌爽滑!整體上都不錯,如果湯頭再濃一點就更好。不過以這個餐連小食來說,水準還不錯。

豬軟骨拉麵
豬軟骨有好多,每舊都大大舊!入口軟軟的!
拉麵是曲身的那種!咟叉燒烏冬一樣,如果湯頭再濃一點就更好。
2017-10-24
燒墨丸
燒雞翼、燒雞腎
2017-10-19 40 浏览
老婆要喺大角嘴上堂,所以上堂前同佢食個晚餐。經過呢間舖頭俾佢吸引住,因為佢門口係開放式,好有感覺。望吓menu,既有得食串燒亦可Shabu Shabu, 滿足曬我地2個慾望,所以一試。我地叫了兩個套餐,一個串燒加啤酒,一個冬祭唰唰鍋。串燒叫咗豬頸肉丶雞腎丶雞翼,我另外叫咗燒白鱔。燒物賣相吸引,燒得夠香夠惹味,配啤酒真係一流!98蚊有4樣野真係好底!尤其串白鱔夠曬肥厚,咬入去既多汁又香口Shabu Shabu本來揀北海道牛乳湯底,可惜是日不供應所以試吓昆布湯底。嚟到見到個湯底好多配料!昆布味濃又清甜,忍不住喝了幾口!牛肉有少少肥膏,食落唔會鞋口,佩芝麻醬吃十分惹味。再追加一個拉麵,兩人吃得很飽很滿足天氣再凍d一於叫埋成班朋友落來飲酒打邊爐!

我地叫了兩個套餐,一個串燒加啤酒,一個冬祭唰唰鍋。

一番搾

白膳串

冬祭一人前
牛肉+拉麵

天氣再凍d一於叫埋成班朋友落來飲酒打邊爐!
2017-10-17
白膳串
冬祭一人前
牛肉+拉麵
  • 冬祭一人前定食
  • 燒白鱔
星期日落街搵食,見呢間串燒店野乾乾淨淨,靚靚仔仔咁,雖然入面一條友都無,但諗住支持小店,都無理咁多咪入去幫襯下囉...點知中曬伏以香港舉世聞名的租金,可以容許倒一間咁差既餐廳存在,實在難能可貴。$238套餐頭盤叫左 芥辣八爪魚,一大碟,元氣咁既味,比佢過關串燒 - 燒雞翼,雪味重到呢,真係以為自己在雪櫃入面食緊咁,但應該唔會係巴西千年雞翼,除非係...小菜 - 叫左 一口牛, 肉質好多渣,牛肉大小不一,好求其掟幾粒比你食,味道實在係差,重難食過自己煮,真係唔識形容主食 - 鰻魚飯,係旁邊西班牙餐廳送過來,重要大模大樣比我睇倒。好似想同我講,你吹咩當我以為一切都係無心之失...之後,戲肉黎啦...另一主食 - 豬軟骨拉麵,一飲啖湯,隻味咁熟既?再飲多一啖,一切既謎底都已經解開!佢既湯底,係出前一J豬骨濃湯麵如果真係咁無誠意,又何必開餐廳呢?

$238套餐
頭盤叫左 芥辣八爪魚,一大碟,元氣咁既味,比佢過關

當我以為一切都係無心之失...
之後,戲肉黎啦...

如果真係咁無誠意,又何必開餐廳呢?

2017-07-02
用餐时段
2017-06-29 133 浏览
對這間店好失望😩,食物味道平凡無特式(價錢又唔係特別平),下完單後等了很久很久,唔咗知等幾幾幾⋯耐,便叫店員幫手跟進吓,點知佢態度差劣,又沒有意識去看淸楚(都唔咁奢望佢對客人有丁點抱歉嘅意思😔),只係敷衍咁問廚房,話要做完其他單才排到,但又唔係好肯定咁話等幾耐。.個店得幾張椅啫,但等了超過45分鐘都未見有嘢到😫,而且連水都無拿給客人飲,係咪驚飲飽咗便不會叫比錢嘅嘢飲😡😡😡。已經又夜又肚餓,本打算取消單即走人,但如果啲嘢而家拎出嚟,咁又不想浪費食物。但今時今日咁嘅服務態度,覺得這店真的很垃圾👎🏽👎🏽👎🏽。.如果肚餓咁去這店食嘢(重申一次啲食物味道平凡無特色),慕請各位真的考慮清楚🤔🤔🤔。
2017-06-27 112 浏览
環境小,音樂大,快速的音樂令晚飯時間多了一位緊張感,聲音開得挺大聲。曾要求調細聲點,他調較了也沒有分別,調了位置坐也是大聲。第一輪上菜時間適中,再追加一份可樂餅,等了半個小時說在解凍,但又改口無貨。改單做秋刀魚,為免可樂餅事件發生,追了一次,他說解凍中,最後要等半個小時。店內冷氣微弱,食緊成身汗,啤酒飲到一半便暖了。坐位也不適舒。店內食物單調,主食只有鰻魚飯、豬骨麵和叉燒麵,其他都係寸燒,小食和海膽。拉麵不好吃,很腍(我自己喜好,但真太腍了)。
2017-06-27
2017-06-16 97 浏览
二人便吃二人前定食套餐前菜為芥辣八爪魚,初入口覺得八爪魚很鮮,但漸漸被芥辣攻佔了一切,芥辣過了火位!監燒雞翼較清淡,尚算好味,但說是鹽燒的,怎麼味道是清淡。蒲燒鰻魚飯,鰻魚軟熟味鮮,不多骨,很好吃,但不明是伴上的是飯焦,和飯是不熱,與鰻魚成了對比,這實在是低級錯誤吧!日式燒拉麵,是伏中伏,到日式小店吃日式拉麵,拉麵上桌時,目測也知道是不濟,一吃,我只能說小洋蔥的拉麵也比這個優勝!不談了。蒜香一口牛,牛是腍的,肉味也不錯,只是吃不到說好了的蒜香味。最特別的一味,是一手價錢$48赤蝦任拎,太座出手,一手四隻,燒後,味道鮮甜,不錯吃。店內坐位也頗狹窄,空間有限。坦白說,真想將評級定為喊的,那個拉麵的確不知所謂,唯其他食物都是一般,而那件鰻魚和赤蝦是不俗,加上價錢算是合理,才給回一般吧,但個人偏向不再光顧此店了。
二人便吃二人前定食套餐

監燒雞翼較清淡,尚算好味,但說是鹽燒的,怎麼味道是清淡。

店內坐位也頗狹窄,空間有限。

2017-06-16
等候时间
5 分钟 (堂食)