2019-02-16 216 浏览
第一次寫食評,因為呢間野實在太唔掂,唔想其他人好似我地咁中伏 我地星期六徬晚黎食,叫左個海鮮串燒餐(包括燒蠔,燒虎蝦,燒帆立貝,燒白鱔, 再加十串自選串燒)七點四十分落單, 全間鋪得4枱客,但係到呢一刻(九點正),都只係黎左7串串燒, 蠔/虎蝦/帆立貝/白鱔同其餘果3串串燒影都冇...黎左果7串串燒, 唔知點解個碟查左一pat燒汁,搞到全部串燒都係得返d燒汁味, 份量亦唔多.個餐包左一個"濃湯烏冬"同"紫菜飯", 烏冬係噹噹烏冬果類,都算,個紫菜飯先令人開眼界~ 第一,佢冇任何紫菜,第二, 飯唔係珍珠米而且係削嘅... 簡單講就係一碗飯加左一pat燒汁係面頭.... 震驚到連相都唔記得影...有感於d食物質素咁強差人意,我地決定唔要未黎果d野,埋單走人...

2019-02-16
用餐时段
2019-02-07 114 浏览
新年流流,落街諗住搵嘢食,經過呢間嘢,見個門面乾乾淨淨,諗住應該可以,所以就冇諗太多就入咗去,點知咁就中咗伏。入去坐低叫嘢食就已經叫咩冇咩,都唔緊要喇,上菜嘅速度就係龜速,但係其實係講緊成個舖頭得3枱人。我叫咗啲串燒,但啲串燒味道真係唔好,好似蒸出黎咁,連日本蕃薯呢啲咁正路嘅食物都可以燒得差,真係自己BBQ都冇咁嬲。仲有,啲蝦腸冇挑到,我係俾錢食緊屎呀!係屎呀!唔會再黎。我打完呢篇嘢,啲嘢食都未上齊呀!

唔會再黎。

我打完呢篇嘢,啲嘢食都未上齊呀!
2019-02-07
等候时间
60 分钟 (堂食)
2019-01-22 136 浏览
嗱,話晒做咗F&B咁多年,都食過唔少好嘢,以呢個價錢來講,真係有更多更好嘅選擇。。。 二人前海鮮火鍋套餐($348-398)套餐包括任選串燒x4、前菜x2、牛/黑豚肉、雜菜拼盤、主食x2,有蟹皇/豆乳海鮮湯揀,同主角...海鮮~原條刺身級𩶘魚 ($348)三款海鮮裡面,我揀咗𩶘魚。。。魚冇魚味,豆乳冇豆味,所有材料都係雪藏貨,解凍完就直接落煲,食落成陣雪藏味。其他前菜,正常味law...全部都係來貨野,好難難食嘅比較好食嘅,就只係個串燒,有燒京蔥,唔會燒得太乾,但又唔會油淋淋
二人前海鮮火鍋套餐

二人前海鮮火鍋套餐($348-398)

原條刺身級𩶘魚 ($348)

其他前菜,正常味law...全部都係來貨野,好難難食嘅

2018-11-22
2018-12-17 254 浏览
以前係大角咀返工到食晏時間都要諗一諗,因為真係好多選擇!依家有時候都會去大角咀覓食,今次就食下依間嘅日式火鍋~。門口裝修幾有日式小店風格,門口旁邊嘅位置係對住街比較開揚,見到唔少客人帶埋狗仔黎食嘢~ 叫左個二人前火鍋餐,有兩個湯底選擇,包兩款前菜,一個蔬菜拼盤,一款肉,兩個飯/麵同四款串燒,份量唔算大,兩個人食岩岩好~。🔅原隻龍蝦配豆乳海鮮湯底🔅真係原隻上哂😀 開左邊容易分黎食,味道算新鮮但肉質偏實,膏嘅部份有沙🤭 豆乳湯底唔太飲得出豆乳味,龍蝦滾起之後湯底味道就濃返少少。🔅串燒 - 鹽燒雞翼/七味燒黑豚腩串/燒翠玉瓜/沖繩燒菠蘿燒雞翼燒得唔錯,鹽味比較淡,黑豚腩肉質太硬,但味道唔錯,翠玉瓜燒得剛剛好,食落有汁唔乾身~ 可惜燒菠蘿比較失望,懷疑舊菠蘿唔新鮮,好大陣’益‘味🤢。🔅小食 - 凍豆腐/蒜味螺肉🔅豆腐大大件又夠凍!淋上芝麻醬好好味😋 螺肉都大大盆呈上😆。🔅牛肉🔅肉質尚可唔硬身無雪味,建議點芝麻醬幾好食😊 提供嘅豉油味道好鹹🤭。🔅蔬菜拼盆/烏冬/飯🔅娃娃菜份量好多,仲有金菇,冬菇同蘿蔔,蘿蔔清甜好食👍🏻烏冬尚算彈牙,不過最後因爲湯唔夠而只係再加水,所以都係芝麻醬撈黎食~依個食法真

🔅原隻龍蝦配豆乳海鮮湯底🔅

🔅串燒 - 鹽燒雞翼/七味燒黑豚腩串/燒翠玉瓜/沖繩燒菠蘿

🔅小食 - 凍豆腐/蒜味螺肉🔅
豆腐大大件又夠凍!淋上芝麻醬好好味😋 螺肉都大大盆呈上😆

🔅牛肉🔅

🔅蔬菜拼盆/烏冬/飯🔅
娃娃菜份量好多,仲有金菇,冬菇同蘿蔔,蘿蔔清甜好食👍🏻烏冬尚算彈牙,不過最後因爲湯唔夠而只係再加水,所以都係芝麻醬撈黎食~依個食法真係最好食😆

環境都算坐得舒服,黎飲下嘢食串燒唔錯嘅~ 如果啤酒可以再凍啲就好啦,但依個shabushabu質素,真心唔抵食🤭
2018-12-03 416 浏览
誰會想到奧海城附近會有這樣的街道,整條路充滿人們嬉鬧的笑聲,食店、酒吧及其他商舖都各有特色,總圍繞著星期五的氣氛。好酒的人一定喜歡這裡,無論那一間店,都有不同的酒精供應著。 居酒屋的門面、開揚的座椅,還有$368的二人海鮮火鍋吸引我。有兩款前菜、蔬菜、肉類各一份、二份麵類及四串串燒。 北海道栗毛蟹(2隻)大小適中、但未算十分新鮮。不過都有點點的蟹膏,個人建議這個跟火鍋是最配搭,蟹味會不知不覺滲透整個鍋中。 串燒款式十分多,order了雞皮、雞軟骨、大蔥及粟米。每款都中規中矩,但要立刻吃,要不就會令味道失色。略嫌沒有醬汁可以配合。 豚肉、蔬菜拼盤都沒有太大驚喜,豚肉肉味不夠重。烏冬非常好吃,是正宗的讚歧冷凍烏冬。 價格算是OK,唯獨套餐沒有送餐飲,普遍單飲也要數十元一杯,對於不嗜酒或是學生算是一大不吸引之處。湯底是豆乳湯,但及後也只是加水,令湯中的精華一洗而去,沒有一個完整的收尾。另外,員工不算是細心,沒有餐飲但也沒有奉上水或茶一杯、有點美中不足。而且,一入店舖需要等一段時間才有員工從對面餐廳跑過來,感覺沒有駐場員工為顧客服務,容易流失客人又或是留下不好的印象。 不過,欣賞店內的佈置、食
好酒的人一定喜歡這裡,無論那一間店,都有不同的酒精供應著。

北海道栗毛蟹(2隻)

串燒款式十分多,order了雞皮、雞軟骨、大蔥及粟米。
每款都中規中矩,
但要立刻吃,要不就會令味道失色。略嫌沒有醬汁可以配合。

價格算是OK,
,令湯中的精華一洗而去,沒有一個完整的收尾。

不過,欣賞店內的佈置、食物的質素也不錯,最令我難以忘懷卻要數播著日本的老歌
,看著街上人煙稠密,感覺去了日本某個小巷,去享受這個晚餐。
叮叮都十分喜愛整個格局的配合,非常match,而且還有那些老歌,除了令你飽腹感覺,更有耳朵的享受。
2018-11-29
  • 串燒
2018-11-29 207 浏览
🍲✨居酒屋歎shabu shabu✨去親居酒屋通常都係串燒加酒既組合d串燒真心唔平又細份嗌串燒嗌到破產都仲未食得飽😂😂呢間有shabu shabu既套餐😍Set仲包串燒 好岩收工同fd黎吹下水飲下野-🍲Shabu Shabu 海鮮火鍋 ($348)💭任揀一種海鮮 (龍蝦/栗毛蟹/𩶘魚)💭前菜 (自選兩款)💭湯底 (蟹皇/豆乳)💭肉類(黑豚肉/牛肉)💭串燒 (自選四款)💭蔬菜拼盤💭烏冬/拉麵/飯-🐟海鮮揀左𩶘魚 唔想met殻嘛😂😂真係原條刺身級!大條到個煲都擺唔落魚肉滑 又可以令個蟹皇湯更濃味🤤加牛肉同烏冬真係吸哂湯底個味🍢串燒都有驚喜😍揀左黑豚腩串 七味燒豬頸肉 雞腎同菠蘿🍍燒得岩岩好☺️加埋d醬汁好咸香一邊打邊爐一邊食串燒真係好爽😌😌
🍲
✨居酒屋歎shabu shabu✨
去親居酒屋通常都係串燒加酒既組合
d串燒真心唔平又細份
嗌串燒嗌到破產都仲未食得飽😂😂
呢間有shabu shabu既套餐😍
Set仲包串燒 好岩收工同fd黎吹下水飲下野
🍲Shabu Shabu 海鮮火鍋 ($348)
💭任揀一種海鮮 (龍蝦/栗毛蟹/𩶘魚)
💭前菜 (自選兩款)
💭湯底 (蟹皇/豆乳)
💭肉類(黑豚肉/牛肉)
💭串燒 (自選四款)
💭蔬菜拼盤
揀左黑豚腩串 七味燒豬頸肉 雞腎同菠蘿🍍
燒得岩岩好☺️加埋d醬汁好咸香
一邊打邊爐一邊食串燒真係好爽😌😌
2018-11-21 207 浏览
#海鮮火鍋 $368 (2人份)火鍋套餐會包括一款精選海鮮,兩款前菜,一款肉類,四款串燒和兩份主食。精選海鮮我地揀左#北海道粟毛蟹;份量頗多,足足有兩大隻蟹。但可能煲得太耐啲蟹既味去晒湯度,蟹肉會有少少淡🙈🙈而前菜方面,我們揀左#蒜味螺肉和#芥辣八爪魚。螺肉的調味不錯,辣中帶點甜甜的味道👍🏻而肉類方面我地揀左#牛肉味道都OK。串燒的質素不錯;我地叫左#燒雞皮,#燒雞翼,#燒菠蘿和#燒秋葵。燒雞皮真係冇得輸🤣烤得好香口,咬落卜卜脆。而雞翼都唔錯,表面的雞皮燒到焦脆,內裏的肉保持嫩滑。
#海鮮火鍋 $368 (2人份)
之前曾經食過當時覺得野食可以服務亦都唔差 但今次再嚟食 估唔到會差咗咁多換咗電話冇咗個帳號都要突登嚟開番個帳號嚟評論可以得知係幾甘失望希望貴舖可以盡快改善番服務同質素難得嘅居酒屋小店並唔想甘快汁笠😦嘢食之前就已經知道店舖係即叫即燒等下係冇問題 但估唔到啲質素會差咗一口牛粒望洛燒得唔錯 但估唔到咬落去肉質係用水烚熟嘅味除咗表面果1層調味料係有味之外都冇味但當時並非繁忙時間舖頭內只係得我哋同另一枱客人肥牛金菇串有肉汁味但可惜金菇燒焦左大部分影響咗個味 😑之前有個店員介紹過1款啤酒係有冰可以選擇味道 試過唔錯啱飲 於是再次叫咗果款啤酒但今次個冰居然接近溶曬嘅狀態質素唔得唔好俾客人la😡服務方面 唔知道藍髮店員妹妹係唔係新嚟貴舖未培訓好或是 皇親國戚入嚟坐底至走人水都冇杯俾人店員小姐經常卦住同廚房傾計同唔見人影洛單要叫幾次同等佢先可以搵到佢
之前曾經食過

入嚟坐底至走人水都冇杯俾人
店員小姐經常卦住同廚房傾計同唔見人影
洛單要叫幾次同等佢先可以搵到佢
2018-08-15 406 浏览
收九點半,跑落大角咀博文街食,找來找去,就揀咗yuki buri居酒屋。店仔細細,20多個座位,可能太夜,只有十個八個年輕人傾吓偈。我揀居酒屋,因我覺得食品會精緻啲,質素會高啲,不過呢⋯⋯今次係例外。叫咗雪泡麒麟、冷烏冬、燒牛舌心、燒扇貝、什錦天婦羅。首先,雪泡麒麟無雪泡,真係可以去海關舉報。由於女侍應好有禮貌,我無反枱,仲好奇地問,點解唔對辦嘅?得到的答案,係部雪泡機可以調較,較大啲可出雪泡,但由於會「轟轟」聲,所以就調細了,調細了,咪無雪泡效果囉。。。靚女侍應的確有有效平抑顧客的負面情緒~其二是冷烏冬,不過係浸咗响室温的汁中。我寧願他俾一小碗冷汁我,好過一大碗室温汁中,加上味道平平無奇,真係不要試。什錦天婦羅,58蚊貨仔,我覺得都炸得唔錯,係剛炸的,無油益味,兩隻蝦、兩粒冬菇、兩條秋葵。敗筆在於個完全無味的天婦羅汁,由於個汁可有可無,我就不要求有蘿蔔泥了。至於串燒牛舌心及扇貝,串燒係唯一合格的製作,希望能保持水平,不至於滿盤皆落索。

叫咗雪泡麒麟、冷烏冬、燒牛舌心、燒扇貝、什錦天婦羅。

冷烏冬
燒牛舌心
燒大扇貝
2018-08-14
$346 (宵夜)
燒牛舌心
燒大扇貝
2018-06-08 278 浏览
看到Openrice 高評價居酒屋經過決定來試看看嗯外觀看起來滿不錯的然後我們就決定走進去瞧瞧店面空間狹窄 只能容納20個人左右說話聲嘈雜 背景音樂怪異 氣氛一下子凝結看了看菜單 點了個飯還有一些小東西首先登場的是鰻魚飯鰻魚味全被鹹醬油壓住 味道還行但一旁的黃瓜片味道就很不對味烤牛肉串 算是唯一的亮點一旁的烤雞翅 表現的普普通通眾多食記相當推薦的串燒其實沒特別好吃下一道鯖魚烤的超級老 過熟了😂而且超級鹹烤鯖魚通常這是很不容易踩雷的一道啊真是糟的不簡單啦食物不合我們胃口沒關係 但服務也極爛一開始問店家有沒有水 拿了一杯開水來沒錯~兩人用餐只給一杯水??當下沒想太多但最後結帳竟然要收5元水資雖然金額不大 但店家沒先告知賺髒錢啊👎👎👎👎總體而言環境和食物都普普通通不推薦
看到Openrice 高評價居酒屋

烤鯖魚通常這是很不容易踩雷的一道啊
真是糟的不簡單啦

食物不合我們胃口沒關係 但服務也極爛
一開始問店家有沒有水 拿了一杯開水來
沒錯~兩人用餐只給一杯水??
當下沒想太多

但最後結帳竟然要收5元水資

雖然金額不大 但店家沒先告知
賺髒錢啊👎👎👎👎

總體而言
環境和食物都普普通通
不推薦
2018-05-14 195 浏览
串燒豬頸肉份量少得可隣,串燒温度是室温,串燒質數劣等,等候時間最長一個鐘,要將燒粟米開二要等40分鐘而出來是凍的,侍應招呼一般,因只得一個,一杯水也沒有,啤酒要6O一杯,太貴。連燒牛利也没有,又不能擦信用卡,这麽差的店應該關門,阻了这個謀生空間。當一進入時看到套餐介绍非常吸引,而當落order時開始發觉選擇不多,而牛利也没有,再番看單點,只有牛舌心,要60多元一串,太貴,亦害怕份量少,燒海鲜如蠔和帶子要一個鐘,追問待應時他說合理。
2018-04-29 180 浏览
原本諗住食壽司,行下行入左呢間居酒屋!㨂左個海鮮祭套餐!(相片根據食物上枱順序)蟹籽芝麻醬凍豆腐:説好的蟹籽不見了!但味道都可以!濃湯烏冬及紫菜飯:乜都未有就上烏冬同飯。。。可能太肚餓,烏冬都好好食,烏冬彈牙!唔錯!金菇牛肉串,玉米燒,菠蘿:金菇牛肉串好juicy。玉米燒不錯,但portion太少。菠蘿一般。雞中翼,七味黑豚腩串:雞翼冇乜味,要自己加七味粉。黑豚腩串較香囗,可以!牛肉串:最頂果件好肥。。。冇乜驚喜!大虎蝦:其實唔係好大,不過燒得幾好味!扇貝,白鱔片:急凍扇貝,唔掂!白鱔片,皮脆,肉嫩,讚!燒生蠔:勁多蒜蓉迷你版蠔,失敗!提子梳打:冇意見!總結:全部即叫即燒,但感覺一搬!
原本諗住食壽司,行下行入左呢間居酒屋!㨂左個海鮮祭套餐!

(相片根據食物上枱順序)

蟹籽芝麻醬凍豆腐:説好的蟹籽不見了!但味道都可以!

牛肉串:最頂果件好肥。。。冇乜驚喜!

大虎蝦:其實唔係好大,不過燒得幾好味!

扇貝,白鱔片:急凍扇貝,唔掂!白鱔片,皮脆,肉嫩,讚!

燒生蠔:勁多蒜蓉迷你版蠔,失敗!

提子梳打:冇意見!

總結:全部即叫即燒,但感覺一搬!
2018-04-27
2018-04-19 53 浏览
食物價錢平民,套餐幾抵喰,我哋4人行行左整條街,見到有二間主打日式食品嘅店,甘見到呢間店裏面冇乜人,裝修又吾差,整整齊齊,店員介紹左佢地店有串燒餐中有個火鍋餐,二樣價錢都吾貴而且都幾吸引,後尾我哋入去揀左個串燒餐喰,十串串燒餐價錢比較抵喰,我哋喰左個十串串燒餐在加一些串燒小食,串燒吾差,豬肉腩串好好喰,一口牛肉質好林吾會韌 推介👍,飲埋啤酒都吾過6百,店員服務好,會細心推介嘢食,下次會在來喰,想試埋個火鍋有牛乳湯底,間店靜靜哋播住些日文歌坐位幾舒服,系聚會消閑嘅好地方
食物價錢平民,套餐幾抵喰,
  • 豬肉腩
  • 一口牛
  • 串燒
2018-03-13 80 浏览
前菜選了芥辣八爪魚,爽口有芥辣香,種意食八爪魚的都會like~冬菇串燒冬菇燒得外面乾爽而內裡唔乾,輕輕的鹽灑在上面,食到冬菇的鮮味。翠玉瓜串燒一向也很喜歡燒翠玉瓜,這次也沒有令我失望,咬落香脆,多汁juicy,黑椒同香料自家製調味,惹味!沖繩燒菠蘿呢個好juicy呀,面頭輕輕燒過,面頭乾爽少少硬身,但內裡爆汁,正。二人前shabushabu選了昆布清湯、牛肉及烏冬昆布清湯不會太濃,味道清淡,更能發揮牛肉本身濃厚的肉味。鍋內還有栗米、冬菇、豆腐、雞脾菇、金菇及菜,正正是一個健康又高纖的美食,大滿足!

冬菇串燒

翠玉瓜串燒

沖繩燒菠蘿

二人前shabushabu

選了昆布清湯、牛肉及烏冬

2018-03-05 77 浏览
今天與好友經過大角咀食街時,被這個漂亮的藝妓門簾👘吸引住。再細看門簾旁邊的餐單,價錢算便宜,便進去小歇一下~淡雅樸實的日式居酒屋裝潢,加上微弱的燈光,感覺滿舒適的~😊佐酒小食選擇甚多,有好幾頁。鹽燒牛舌心,即叫即燒,肥大肉厚,香酥可口,再經黑胡椒/白胡椒/海鹽醃製入味,鹹香中帶點辛辣,非常惹味!😍赤蝦,大大隻,肉質紮實彈牙,充滿濃厚的香烤海鮮味及海鹽味,味道襯絕!🦐厚切三文魚,厚切足料,鮮味十足,蘸上醬油更添鹹香,提昇鮮味!😋咸檸七,清熱生津,甜中帶鹹。奉上時真是嚇了一跳😱,非常巨型,打卡最正📸 ! $38大大杯,超抵飲!波子汽水,個人很喜歡的碳酸飲品,清涼止渴~😊與好友吃得好,飲得抵,輕鬆寫意的一餐 ~🤗

今天與好友經過大角咀食街時,被這個漂亮的藝妓門簾👘吸引住。

再細看門簾旁邊的餐單,價錢算便宜,便進去小歇一下~

淡雅樸實的日式居酒屋裝潢,加上微弱的燈光,感覺滿舒適的~😊

佐酒小食選擇甚多,有好幾頁。

鹽燒牛舌心

赤蝦

厚切三文魚

波子汽水
波子汽水,個人很喜歡的碳酸飲品,清涼止渴~😊

與好友吃得好,飲得抵,輕鬆寫意的一餐 ~🤗
2018-03-03
鹽燒牛舌心