2018-03-04 74 浏览
<大角咀唔錯日本菜 >🇯🇵大角咀呢間日本野yaki biru 主要食串燒 仲有日本鍋同啤酒等等既野點 幾啱幾個frd飲下食下吹下水1.🍴白鱔串 45 蚊🐟🔥鱔肉肥味夠厚肉 外層香脆 魚味濃 點埋少少甜燒汁 好味😁2.🍴鹽燒生舌心45 蚊 🐂🔥牛舌係用左牛舌再中間既位置整 夠哂爽彈 . 牛味濃 🔥😁 鹽味好夠 滲哂落牛舌入面 好正 !🍴一人前shabushabu🍲 98 蚊湯底揀左3.6 牛乳🐄 湯底勁香濃牛乳味 keep住用明火煲住 仲有香甜粟米🌽爽滑雞脾菇 同蔬菜 肉揀左牛肉 🐂 另上既牛肉夠軟滑 放入煲盡吸牛乳味 好味 🔥😁Score 平均分 <7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~Address地址Yaki Biru大角咀博文街 15 號 富貴大廈西座地下 a鋪#yakibiru~~~~~~~~~~~~~
<大角咀唔錯日本菜 >🇯🇵

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
Yaki Biru
大角咀博文街 15 號 富貴大廈西座地下 a鋪
#yakibiru
~~~~~~~~~~~~~
2018-03-04
2018-03-01 61 浏览
今日去咗大角咀奧海城行街,經過一間日本串燒鋪,就同朋友入咗去食啦。環境都幾舒服,有一個大露台,擺滿左唔同既酒水,仲有好多日本既字畫,充滿住日本既風情,好想快啲去日本旅行啊!我哋叫咗個大約$100嘅火鍋,因為店舖係唔山門,正確啲黎講係無門,好似日本咁用一塊大布黎做門,街上既風吹埋黎,所以會有啲凍,就想食啲熱野!同埋大家都環著多件衫啊!火鍋有牛肉、金菇、娃娃菜、冬菇、烏冬、紫菜,個湯底係昆布清湯,好入味,食完暖粒粒啊!我哋仲叫咗一系列嘅串燒食,肉類方面,有豬腩肉、雞軟骨,一口牛,咬落好有口感,又唔會太咸,推介比大家食!蔬菜方面,有秋葵、韭菜,唔會燒得好老,好食啊!最後我哋仲叫咗個燒鰻魚飯食,有紫菜係上面,饅魚加埋燒鰻魚汁一齊撈飯食,好有口感!價錢都算合理!推介!

蔬菜方面,有秋葵、韭菜,唔會燒得好老,好食啊!

價錢都算合理!推介!
等候时间
10 分钟 (堂食)
2018-02-27 55 浏览
嗰日經過門口,見到寫住居酒屋,好掛住日本嘅我就決定入去食喇😋我哋幾個人叫咗個日式火鍋,少少串燒同埋一個鰻魚飯個火鍋嚟到都幾有驚喜~細細個但係裏面有好多配菜 仲有配埋一碟牛同埋烏冬 湯底都算清甜!跟住就到啲串燒 等嘅時間唔算話好耐 我哋分別嗌咗燒秋葵 雞腎 雞軟骨 雞肉串 一口牛 同埋唔係好多地方都有嘅蘆筍 我個人就覺得幾好食 因為唔算太鹹 又唔似出邊嗰啲串燒店咩都落孜然粉最後就到個鰻魚飯 呢個就有啲失色啦 舊鰻魚好似平時喺超級市場買嗰啲冰凍鰻魚咁 唔係好夠肉汁 成碗飯都唔係好夠熱 而且仲有一陣雪味 醬汁太少 最後食淨啲飯整體黎講我覺得都算合格,只係地方唔係太就腳~

我哋幾個人叫咗個日式火鍋,少少串燒同埋一個鰻魚飯

整體黎講我覺得都算合格,只係地方唔係太就腳~
2018-02-07
2018-02-19 68 浏览
今日要去奧海城拜年, 大家開開心心玩咗大半日, 就落街一齊食嘢啦, 幸好年初三, 都有唔少食店都開咗, 我就揀選咗間門口打通咗, 可以坐室外嘅日式居酒屋食晚飯佢哋有個特別嘅二人餐, 298蚊有一個SHABU SHABU, 再加幾串串燒同前菜, 天氣都乍暖還寒, 食個火鍋係不錯嘅選擇點選咗昆布湯底, 味道都不錯, 係SHABU SHABU嘅靈魂, 佢嘅湯底濃度啱啱好,唔會過鹹, 清甜嘅味道令到每一件食物到生色不少Shabu shabu我最欣賞嘅就係佢嘅牛肉, 浸落去大概半分鐘就食得, 再點一點麻醬嚟食, 嗰種感覺真係難以形容, 牛肉一啲都唔靭

點選咗昆布湯底, 味道都不錯

2018-02-05 46 浏览
揸車經過大角咀食街,見到有間主打日式串燒新店, 好有日本居酒屋feel ,咁啱又我哋又餓餓哋 一於入去開餐打開menu,見到好多唔同種類嘅嘢食, 例如有刺身 鍋物 燒物等等…係毫無頭緒食咩嘅情況之下 餐廳職員畀咗啲建議我哋 細心為我們推介餐廳嘅主打食物最後我們決定點算了 二人前set,有主打串燒 四款,我分別order 左墨丸燒、雞翼、豬頸肉、同燒雞肉串墨魚丸夠旦牙,雞翼同雞串燒得啱啱好,皮夠脆肉夠juicy,豬頸肉都焼得野味。整體嚟講餐廳嘅串燒做得非常出色 調味料唔會蓋過本身食材嘅鮮味 個set包埋shabu shabu同牛肉拉麵,有二種湯底選擇,分別有昆布及3.6牛奶湯底,我揀左3.6牛奶,正!配菜非常健康 以蔬菜為主咁多蔬菜加埋牛乳而成嘅湯底 非常好喝鮮甜 最後把牛肉及拉麵放進窩裏 翻滾後即可食用 另外點左凍豆腐,滑到溜嘅豆腐加麻醬感覺有啲似甜品,冰冰涼涼,低卡健康又美味

配菜非常健康 以蔬菜為主

2018-02-05 1704 浏览
今日放假想同男友出去搵好嘢食,咁就出咗去大角咀碰下運氣睇下有冇特色既好嘢食喇!點知行過一條街發現裡面有很多不同特色的小店,咁我就見到一間日本串燒店,咁啱又好想食日本嘢,佢哋仲有我最愛嘅Shabu Shabu添 啱曬啲咁凍嘅天氣食....我還被它嘅裝修吸引住入咗去了:)入到去雖然地方不是很大,不過坐得算不錯!首先我哋點咗個$298二人前火煱定食揀左個3.6牛奶湯底 肉類選擇牛肉同拉麵 Shabu Shabu 裡面湯底好濃郁 好香牛奶味 奶白色的 配料有豆腐 蘿蔔 冬菇 大菇 非常豐富 而且感覺健康 足夠兩人食牛肉味道唔錯 油脂分佈上線均勻 入口嫩滑 拉麵吸收曬湯底嘅精華 非常入味前菜就要芝麻八爪魚嘩....超正! 好多汁有夠大隻 大概有5至6隻左右 好味!另有四款不同口味既串燒 分別係燒墨魚丸 七味燒豬頸肉 汁燒雞肉串 鹽燒雞翼我哋再另加燒大蘑菇同埋燒白鱔串 仲有鹽燒牛舌添..送Kirin啤酒一流**串墨魚丸 啲丸好彈牙 燒牛舌 雞肉串 同燒豬頸肉都好野味 yummy 而且燒得唔乾 依然好有肉汁 不過全晚我最like嘅係....燒白鱔串!好味到不得了!後悔冇叫多串食!哈哈總結今餐每樣食物

....我還被它嘅裝修吸引住入咗去了:)
入到去雖然地方不是很大,不過坐得算不錯!

首先我哋點咗個$298二人前火煱定食
揀左個3.6牛奶湯底 肉類選擇牛肉同拉麵

牛肉味道唔錯 油脂分佈上線均勻 入口嫩滑
拉麵吸收曬湯底嘅精華 非常入味

串墨魚丸 啲丸好彈牙

總結今餐每樣食物都唔錯,服務都好好!所以我下次再會返來食...完滿!
滿足
2018-01-28 95 浏览
凍凍地 唸住食下打邊爐又唔想去d快餐店 行開大角咀 見到有間好似居酒屋甘又有火鍋 咪入去lo入到去 d位好窄 肥小小都坐唔到張枱又抹得唔乾淨 個音樂又播到鬼甘大聲 想傾計都傾唔到本身都想走 不過 算啦 一場黎到咪試下唸住落單啦 我地叫個女侍應落單但系佢故住同廚師傾計 又笑又剩理都無理到我地 女侍應系幾靚女既但今時今日 客人系咪甘樣被對待問佢清酒個d 又唔多知甘 唉點完餐 我問女侍應有冇茶佢話五蚊一位茶 我心唸黎食日本野都要收茶錢 而家又唔系去飲茶我地話甘要水得喇 個女服務員即刻黑面 無咩禮貌唉 都唔想講喇最嬲系 火鍋配料 牛肉 好唔新鮮而且等左好耐先有串燒份量又少 唔值依個價 食完都唔覺飽 服務又差 埋單又等下次都唔黎
凍凍地 唸住食下打邊爐
串燒份量又少 唔值依個價
食完都唔覺飽 服務又差 埋單又等
下次都唔黎
2018-01-15 77 浏览
天寒地凍,一個人係街度最想打個邊爐啦,但一個人兩條心未為多,除左邊爐之外可唔可以有些新意呢?走著走著,行到大角咀博文街,不知不覺呢條街原來已經發展到成條食街咁,粗略目測整條街可能有 2/3 都是食店來的,好事來的,船大不佔海,成行又成市。見到呢間 Yaki Biru 在門外已經感到好重日本味,彷彿去左大阪日本橋千日前那裡有一堆的地道小店,氣氛良好於是就行左入去。點左個 “冬祭 ShabuShabu”(牛肉)+ 昆布清湯 +追加烏冬。既然想滿足兩個願望,所以就叫左幾串串燒,一口牛,鹽燒雞翼,沖繩燒菠蘿,七味燒黑豚腩串。埋單大約 $220左右,但可以一次過“暖”足兩個願望,既可以食個暖笠笠既 ShabuShabu,又可以有幾串串燒,有雞有豚有牛有水果,飽到行唔郁,暖到腳趾都熱埋,抵食呀!

鹽燒雞翼

2018-01-15
鹽燒雞翼
  • 串燒
2017-12-19 60 浏览
從小受電視劇的影響, 放工後去居酒屋喝一杯, 說說工作上的事情。要在香港人多車多的地方找個地方好好聊一聊其實也不容易, 但在大角咀這個方便或不方便的地方就能找得到~店名是Yaki Biru, 當然要吃的也是串燒配啤酒啦! 串燒有個不錯的自選餐, 我們兩人選了8串套餐: $358先說說雪糕泡啤酒 ($78), 一番榨frozen beer有一層厚厚的泡沫, 讓啤酒可以保冷較長的時間, 果然是喝到最後也是冰冰涼涼的!套餐必有的串燒是白鱔、廣島蠔、扇貝、虎蝦、凍豆腐、烏冬或飯。燒蠔的蠔肉脹卜卜, 不會燒完就縮到看不見蠔肉的那種, 虎蝦鹽燒味道很足, 扇貝加了醬油燒, 口味較濃, 配飯跟烏冬一流!是次選擇:香蒜豆皮、秋葵、迷你日本蕃薯、金菇肥牛卷、七味豬頸肉串、七味黑豚腩串、雞腎、雞翼 (額外點了一份枝豆)香蒜豆皮有小驚喜, 燒完的豆皮有像綿花糖輕輕的感覺。迷你日本蕃薯吃的時候有淡淡牛油的香氣。吃著喝著很快就過了兩小時的歡樂時光,由於平日的關係也沒有很緊張要還枱做下一輪的生意,算是可以輕鬆吃喝一個晚上,儲好電明日再搏殺啦~

是次選擇:

2017-12-18
  • 迷你日本蕃薯
  • 廣島蠔
  • 虎蝦
  • 一番榨frozen beer
2017-12-15 52 浏览
今日Happy Friday,約了同事去暢飲暢談。經過大角咀,途經這日式小店,就好似日本道地的居酒屋,串燒與啤酒,最岩慶祝Happy Friday! 店內座位不多,但店員有禮貌,小店才找到的殷勤服務。餐牌上有各式各樣留串燒,我們就決定點了海鮮祭套餐配上自選10款串燒,套餐還包兩碗濃湯烏冬或紫菜飯的。蟹子芝麻醬凍豆腐,豆腐夠滑。燒廣島蠔,蠔夠大隻而且肉厚,夠鮮,配上蒜香,無得彈蒜蓉扇貝,好新鮮,帶子肉甜鹽燒白鱔,魚皮香脆,肉質滑。鹽燒雞中亦,皮脆夠香口。燒冬菇,淋上燒汁,提升菇的香味。燒菠蘿夠甜燒墨魚,有淋上燒汁的。燒牛肉,肉質較淋,但超重牛肉味鹽燒大虎蝦,夠鹽味,很野味,蝦皮燒得脆脆,肉質夠彈,新鮮🦐。濃湯烏冬,彈牙。青蘋果疏打,配串燒一絕。

蟹子芝麻醬凍豆腐,豆腐夠滑。

燒廣島蠔,蠔夠大隻而且肉厚,夠鮮,配上蒜香,無得彈

蒜蓉扇貝,好新鮮,帶子肉甜

鹽燒白鱔,魚皮香脆,肉質滑。鹽燒雞中亦,皮脆夠香口。

燒冬菇,淋上燒汁,提升菇的香味。燒菠蘿夠甜

燒墨魚,有淋上燒汁的。燒牛肉,肉質較淋,但超重牛肉味

濃湯烏冬,彈牙。

青蘋果疏打,配串燒一絕。
2017-11-27 36 浏览
上星期約左個老朋友敘舊,佢介紹左我去大角咀依間日式燒烤店話最啱坐低食住慢慢傾,店舖細細,食物即叫即燒,品質保證店舖門口光猛蟹籽芝麻凍豆腐:冰凍的豆腐面上加了蟹籽同胡麻醬,食落有新鮮感七味黑豚腩肉:黑豚腩肉軟硬分明,燒得夠香口配上七味粉 絕配雞肉串、雞賢串、七味豬頸肉:同樣火喉恰到好處(值得一試)依兩串鹽燒白鱔係套餐送的,鱔肉肥美鹽燒雞翼:鹽份控制適中蒜蓉扇貝:同樣是套餐送的,扇貝有鮮味鹽燒大海虎蝦:食得出虎蝦是游水的,鮮味十足,蝦肉彈牙迷你日本蕃薯:蕃薯好甜,燒得香口燒廣島蠔:蠔味鮮甜如果一個人都有得選擇一人定食火鍋套餐,絕對是適合任何人士需要而我同朋友就是依個海鮮祭套餐,左邊5款食物已包含,右邊你可以選擇自選6串($328)、8串($358)、10串($388)另需加一
店舖門口光猛
七味黑豚腩肉:黑豚腩肉軟硬分明,燒得夠香口配上七味粉 絕配
雞肉串、雞賢串、七味豬頸肉:同樣火喉恰到好處(值得一試)
依兩串鹽燒白鱔係套餐送的,鱔肉肥美
鹽燒雞翼:鹽份控制適中
蒜蓉扇貝:同樣是套餐送的,扇貝有鮮味
鹽燒大海虎蝦:食得出虎蝦是游水的,鮮味十足,蝦肉彈牙
迷你日本蕃薯:蕃薯好甜,燒得香口
燒廣島蠔:蠔味鮮甜
  • 串燒
2017-11-26 26 浏览
今晚去左奧運行街,唔想係商場食,咁就行左出去大角咀既食街,好多唔同既餐廳,行到呢間日式小店鋪頭裝修很有日本風格,雖然店內很小但很有風格係門口睇到呢個餐牌,就入去試下蟹籽芝麻凍豆腐凍豆腐質感細滑,配上芝麻醬十分滋味濃湯烏冬烏冬好滑,好爽口彈牙,豬骨湯底很濃郁雞腎、雞肉、七味豬頸肉串雞腎好林,燒得剛好;雞串的肉質嫩滑;而豬頸肉加上七味粉燒出來天加入味七味黑豚腩串黑豚腩的肉質好肥美,啖啖肉好嫩滑孜然牛肉串、鹽燒雞翼牛肉串很香口美味;而雞翼只用鹽燒都已經很入味鹽燒大海虎蝦套餐包括左既大蝦,賣相很可觀,味道都很好👍🏻燒廣島蠔套餐包括左既廣島蠔都很肥美,而家燒起來多汁鮮味蒜蓉扇貝套餐包括扇貝都很鮮美,濃香的蒜蓉顯得更美味鹽燒白鱔套餐包括平時好少食白鱔既的我,今日都試下,肉質都很嫩滑,而且都很鮮味不錯👍🏻蘆筍、秋葵、迷你日本紫蕃最後,點得太多肉都係要點番d蔬菜類,平衡一下

鋪頭裝修很有日本風格,雖然店內很小但很有風格

係門口睇到呢個餐牌,就入去試下

蟹籽芝麻凍豆腐

凍豆腐質感細滑,配上芝麻醬十分滋味

濃湯烏冬

烏冬好滑,好爽口彈牙,豬骨湯底很濃郁

七味黑豚腩串

黑豚腩的肉質好肥美,啖啖肉好嫩滑

牛肉串很香口美味;而雞翼只用鹽燒都已經很入味

鹽燒大海虎蝦

套餐包括左既大蝦,賣相很可觀,味道都很好👍🏻

燒廣島蠔

套餐包括左既廣島蠔都很肥美,而家燒起來多汁鮮味

蒜蓉扇貝
蒜蓉扇貝

套餐包括扇貝都很鮮美,濃香的蒜蓉顯得更美味

鹽燒白鱔
鹽燒白鱔

蘆筍、秋葵、迷你日本紫蕃
蘆筍、秋葵、迷你紫蕃

最後,點得太多肉都係要點番d蔬菜類,平衡一下
燒廣島蠔
天氣開始凍就想打邊爐,在這間居酒屋發現有ShabuShabu真是太棒了。所以就跟兩位藝妓入去囉。店子小小,就只有幾張枱子還有兩個露天座。枱與枱之間有點近,人多比較嘈,但很有居酒屋的氛圍。我們要了這個二人前ShabuShabu。有得吃串燒又有得打邊爐,通常只有吃日式放題才可做到,以後來這裏就可了。其實也有一人前的ShabuShabu。前菜要了蒜味螺肉。很滿的一小碗,份量很多。螺肉很爽口,令我吃不停口。串燒要了沖繩燒菠蘿。另外原本想要七味燒黑豚腩串,但剛好沒有所以改要了墨魚丸。菠蘿清甜。墨魚丸燒得香口,就是份量少了點不夠喉。燒翠玉瓜和七味豬頸肉。燒翠玉瓜很新鮮。七味豬頸肉惹味。ShabuShabu湯底要了3.6牛乳。一開始是很清新的奶白色。味濃而鮮甜。成煲都是滿滿不同種類的蔬菜。煲的大小比吉XX大,所以其實蔬菜很足夠。但當初怕這裏的蔬菜份量很少,所以一早加了$20要多份野菜和菇。其實可以不叫。追加的份量也很多。牛肉有五塊。但算大塊新鮮。有芝麻醬和鼓油提供。拉麵。煮起來比較清淡,但拌芝麻醬吃一流!不吃ShabuShabu還有很多選擇。這裏沒有水(或許問會有我不知道),ShabuShabu也不

所以就跟兩位藝妓入去囉。

其實也有一人前的ShabuShabu。

燒翠玉瓜和七味豬頸肉。燒翠玉瓜很新鮮。七味豬頸肉惹味。

追加的份量也很多。

牛肉有五塊。但算大塊新鮮。

有芝麻醬和鼓油提供。

拉麵。煮起來比較清淡,但拌芝麻醬吃一流!

不吃ShabuShabu還有很多選擇。

這裏沒有水(或許問會有我不知道),ShabuShabu也不包飲品。不過加$10就有熱薑蜜,天氣再凍一點飲就很正了。
另外要加一的。
2017-11-23
2017-11-23 1173 浏览
博文街可說是奧運與大角咀分水嶺,走過另一邊就是不同的境像。由於鄰近銀行辦公大樓及中產屋苑,博文街食肆林立之餘,更是各式各樣不同地區美食一應俱全。下班路經博文街,發現這家日本居酒屋風格小店。近門口位置是開放式吧枱,增加了空間感之餘,空氣流通,身處小店也不覺擠迫焗促。鹽燒牛舌 $45餐牌上有兩款牛舌,聽侍應解說,我點的是牛舌中間的部分,是全條牛舌中最軟熟的。的確,入口軟彈,牛香羶味濃郁。明太子雞翼 $38去骨雞翼釀入明太子,雞皮燒得香,雞肉嫩滑得來還吸收了明太子的辛咸,而入面明太子又吸收了雞肉汁,相互昇華! 稻庭烏冬 $48混入少量WASABI,每條滑彈煙韌的烏冬帶有湯底的清甜外,還有WASABI微辛。一口牛 $25燒到外層香脆惹味,內裡軟腍肉汁鎖緊,咀嚼出肉香跟肉汁。燒迷你日本番薯 $35日本蕃薯仔燒過後甜度更濃郁,入口軟綿豐潤,作為餐後甜點,結束满足的一餐。|

鹽燒牛舌

鹽燒牛舌 $45

明太子雞翼

明太子雞翼 $38

稻庭烏冬

稻庭烏冬 $48

一口牛

一口牛 $25
燒到外層香脆惹味,內裡軟腍肉汁鎖緊,咀嚼出肉香跟肉汁。

燒迷你日本番薯 $35

2017-11-20
明太子雞翼
稻庭烏冬
一口牛
2017-11-22 27 浏览
今日收工去奧海城睇戲,於是就去左附近搵dinner食。咁岩見到有間居酒屋,幾有日本feel,決定入去試下。牆上掛住好多串燒既牌,其實menu有更選擇的。呢個set好似比較抵食,一個鍋,一個麵,一份前菜仲有4份串燒,所以決定食呢個。二人前shabu shabu $238平時打邊爐食得多麻辣湯底都會怕熱氣,呢個3.6牛奶鍋勝在清清淡淡,而且仲有好多菇同菜,比較健康。芥辣八爪魚,係生既八爪魚,所以我覺得選芥辣比芝麻好,可以辟走腥味,唔錯。豚肉同牛肉之間我揀左牛肉,打邊爐絕對唔少得。只係份量多d會更好。不過想追加肉都只係$28,都唔貴。四款串燒分別係秋葵、雞翼、黑豚腩串同埋雞皮串。都烤得幾香脆,個人最鍾意黑豚腩串。kifin draught beer $30話明係居酒屋,食串燒點可以唔飲啤酒?shabu shabu個餐加$30就有喇!整體來講都唔錯,如果下次再來會試下其他野食。
今日收工去奧海城睇戲,於是就去左附近搵dinner食。
咁岩見到有間居酒屋,幾有日本feel,決定入去試下。

牆上掛住好多串燒既牌,其實menu有更選擇的。

二人前shabu shabu $238

不過想追加肉都只係$28,都唔貴。

四款串燒分別係秋葵、雞翼、黑豚腩串同埋雞皮串。
都烤得幾香脆,個人最鍾意黑豚腩串。

kifin draught beer $30
話明係居酒屋,食串燒點可以唔飲啤酒?
shabu shabu個餐加$30就有喇!

整體來講都唔錯,如果下次再來會試下其他野食。
2017-11-21