2021-01-24 25 浏览
朋友介紹我去Will’s coffee 位於深水埗 佢話啲間鋪正 取代左佢去連鎖咖啡店咁話 見今日收早一條友就黎左 門面細細入到去唔太大 不過坐得幾自在望住餐牌 好想食bagel 又好想食all day結果我叫左all day breakfast 新鮮煮好 青瓜蕃茄加上芝麻醬蛋唔會整得過火 蒜蓉炒菇我覺得好好食蒜蓉包脆脆的咖啡是必須的原本想叫髒髒coffee 店員介紹係一杯多layer既咖啡 建議五至七啖飲晒我食得慢又飲得慢最後叫左mocha mocha入口滑 咖啡味香真係令人好醒神*鋪頭由兩夫婦打理 平時星期六日真係好多人佢地兩個真係好健談 仲會教客人沖咖啡既資料👍🏻好有heart❤️
朋友介紹我去Will’s coffee

*鋪頭由兩夫婦打理 平時星期六日真係好多人
佢地兩個真係好健談 仲會教客人沖咖啡既資料👍🏻
好有heart❤️
2021-01-24 28 浏览
Will's coffee 係一間coffee house,好近深水埗地鐵站, b2出口直行三分鐘就到! 雖然地方不大,但間coffee house 佈置得好有心機!老闆好friendly, 仲同我哋傾咗一陣計! ☺️ 全日早餐Will's All day breakfast🤤賣相非常吸引,色彩繽紛! All Day breakfast 有牛乳滑蛋,黑豚肉腸,煙肉,青瓜,蕃茄, 茄汁焗豆,雜菌,及兩塊蒜蓉牛油多士☺️ 滑蛋香濃嫩滑,黑豚肉腸同煙肉都唔會太鹹,味道剛剛好! 配有青瓜,蕃茄及雜菌,夠晒健康! 好鍾意蒜蓉多士,香脆可口! 😋😋😋 番茄虎蝦海鮮意粉Tiger shrimp and seafood pasta with tomato sauce番茄醬味道適中,不會太濃味,仲有好大隻虎蝦添! 扁意粉都唔錯,不會太淋😋😋😋 西柚氣泡咖啡Grapefruit espresso soda好有驚喜😍, 西柚soda 同咖啡係分開兩層, 所以好靚🤣 西柚soda小小酸酸地,估唔到同苦苦地好濃咖啡味嘅espresso好夾! 下次都想飲呢個🥰🥰🥰

Will's All day breakfast🤤

番茄虎蝦海鮮意粉

西柚氣泡咖啡
Grapefruit espresso soda

2021-01-23 16 浏览
作為一個繁忙既香港人,如果有一個早餐尤其有一杯完美既咖啡既話更加可以令全日到有足夠既精神,聽朋友介紹依間Cafe食物好好食,加上老板自己對咖啡到有d研究,仲可以順便交流下藉著今日既假日特登黎到深水埗一間小清新Cafe好好放空自己,舒緩下平日既壓力日式鰻魚滑蛋貝果漢堡+ **** $98 Set貝果既口味仲有幾款可以選擇,我就簡左罌粟籽芝麻,佈滿左罌粟籽同芝麻貝果口感夠豐富同煙韌,咬開時嘗到了甜美的鰻魚肉,鰻魚汁夠多,配埋細滑既滑蛋,夠哂滿足番茄虎蝦海鮮意粉+Cappuccino $86 Set海鮮份量不少,意粉軟硬度控制得不錯夠煙韌,最驚喜係依個價錢中間真係有隻虎蝦,而且到唔細隻,肉質仲要係好甜美,望住最後老板用火槍慢慢燒熟隻虎蝦,再即刻上菜,完全感受到個份誠意最後同老板傾左幾句,佢地既咖啡豆係厄地馬拉豆同巴西豆既混合,沖出黎既咖啡味適中,岩岩好酸味中和有D苦味,我自己就幾鐘意

日式鰻魚滑蛋貝果漢堡+ **** $98 Set

番茄虎蝦海鮮意粉+Cappuccino $86 Set

,岩岩好酸味中和有D苦味,我自己就幾鐘意
  • 貝果
2021-01-22 14 浏览
小店風情,充滿著人情味的一間 coffee house。途經大埔道,眼前一間好有文青感覺的店,雖然細細間,佈置得雅緻,予人親切感。Cappuccino 苦中帶澀,味道濃厚,飲後那回甘餘韻持久。隨了專門的咖啡外,還有輕食如bagel,牛角飽...之類。如想飽肚一點可選擇全日早餐或意大利麵。我則點了一客蕃茄虎蝦海鮮意大利麵,採用貓型的紙碟盛載,得意。用了鮮蕃茄做醬汁,甜美。意大利麵軟硬度適中,合我要求。蝦隻爽口彈牙。還有蜆肉,魷魚...。短短的半小時享用午餐,見證了小店老板和客人的溝通,如像朋友般,充滿人情味!

小店風情,充滿著人情味的一間 coffee house。

2021-01-22
2021-01-17 25 浏览
Life begins after coffee. 🎈Will’s Coffee/ So, where is my cup of coffee? / 今次同朋友嚟到呢間主打咖啡嘅coffee house 享受半日嘅休閑☕️我哋叫咗2個set 一個主食🍝🍔+一杯飲品☕️🍧傳統卡邦尼意粉(Set $76)🍝Classic Carbonara 坊間嘅卡邦尼意粉大多數都係有用到cream同奶整成嘅 食落就會好膩 但係呢個就唔係喇意粉食落有啲蛋香 芝士味都好均勻掛係每條意粉上面 煙肉好足料 食落唔會好膩 不過落得太多黑椒嘅關係 所以食多幾啖就會有少少辣😛韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡(Set $78) 🍔Korean Hot Sauce Kimchi April Belly Bagel Burger平時嘅burger 一向都係用普通嘅漢堡包整嘅係餐牌睇到呢個bagel burger 就即克揀咗係由blendit 出品嘅竹炭黑芝麻貝果🥯再加上韓式辣醬泡菜五花腩 同生菜係底五花腩無想象中咁肥膩 配合開胃嘅辣醬同泡菜bagel 嘅少少芝麻味同咬口嘅質感 食落就好滿足喇😋西柚氣泡咖啡☕️Grapefruit
Life begins after coffee.
🎈Will’s Coffee

飲落就好清新 唔係太甜
每啖嘅益力多沙冰都咬到柚子
酸酸甜甜咁 估唔到柚子同益力多又可以做到朋友
喎🤣

呢間小店真係小店,店內只得兩個座位,不過無論係野食定飲品都值得一訪,去食個早餐/ takeaway杯咖啡就岩哂啦🤣✨:-1️⃣「全日早餐🍳($78;set $96)」-睇落平平但食落好高質,炒蛋香滑,炒菇充滿蒜蓉牛油香味🍄,香腸好香肉味,仲有兩片牛油多士🥖、煙肉同麻醬沙律🥒🍅~Will’s All Day Breakfast is delicious! The scrambled eggs are fluffy and moist, the fried mushrooms are full in garlic and butter aroma.👍🏻-2️⃣「日式鰻魚滑蛋貝果漢堡🇯🇵🥯 ($76;set $96)」-超足料!鰻魚有1/3條大又肥美🐟,蛋同樣夠滑,貝果揀左罌粟籽芝麻味🤣,幾香不過唔夠煙靭,似麵包~Japanese grilled eel & scrambled egg burger👍🏻-3️⃣「Matcha Latte 🍵(set +$0)」-小店有拉花真係要讚下✨👻,飲落茶味夠濃,唔甜,但可以再滑d~👍🏻-4️⃣「Mocha☕️🍫 (set +$0)」-咖啡味都香,同樣少甜,但朱古力味較淡
1️⃣「全日早餐🍳($78;set $96)」
全日早餐

3️⃣「Matcha Latte 🍵(set +$0)」

4️⃣「Mocha☕️🍫 (set +$0)」
咖啡味都香,同樣少甜,但朱古力味較淡TT~

⚠️:店內只得兩個座位 there are just two seats
  • 日式鰻魚滑蛋貝果漢堡
2021-01-15 19 浏览
深水埗繁忙的街道上 原來有間小小的咖啡店店內位置不大平日的下午4時多也有兩位客人在慢嚐咖啡果然是主打咖啡的coffee house呢而我則選擇了帶回家慢慢品嚐😋.- 日式鰻魚滑蛋貝果漢堡bagel可以自選口味是日有原味 竹炭 芝麻罌粟籽 紅菜頭選了平日比較少吃到的紅菜頭味bagel吃起來沒有等別濃厚的味道但有很煙韌的口感最近好像很流行鰻魚漢堡但原來鰻魚配bagel也很夾呢鰻魚也燒得剛好 不會太焦 不會太乾.- Dirty吃完bagel已很滿足再來一杯咖啡 就更滿足了🥰dirty是espresso撞上凍鮮奶不會刻意攪勻 以做到髒髒的效果可是帶回家的途中 咖啡和奶已被混和了已經變成了clean了🥲味道方面聞起來很香 打開後家裏立刻飄揚著好香的咖啡味😌😌😌喝起來苦澀度適中雖然看起來細細杯但吃完bagel 這份量也很足夠.果然是GOOD TRY呢☺️
深水埗繁忙的街道上 原來有間小小的咖啡店

但吃完bagel 這份量也很足夠
果然是GOOD TRY呢☺️
外卖自取
2021-01-14 19 浏览
今早到深水埗辦點事,到了大埔道小店 Will’s coffee早餐,店舖主打健康少甜食物及飲品,分 pastries, pasta, bagel, bagel burger, dessert, all day breakfast。見到大大部意大利咖啡機,我們點了 mocha 及 latte,香濃好味,即時感覺溫暖。食物點了火腿芝士牛角包,熱辣辣,味道非常好。而另一款食物日式鰻魚滑蛋bagel burger十分出色,紅菜頭貝果是以天然食材製作,無添加色素, 煙韌有咬口,天然顏色美美的,餡料有大大片鰻魚,香滑炒蛋及青瓜片,配上照燒汁味道更有層次,有營好味而且飽肚。

2021-01-14
早餐
  • 日式鰻魚滑蛋貝果漢堡
2021-01-10 30 浏览
好開心屋企附近終於開咗間咖啡店,所以即刻去試下!啲面好細,得兩個座位。店主一對夫婦打理,感覺好cozy。我嗌咗Bagel switch Cream Cheese set ($52)Bagel揀咗芝麻罌粟粉,老闆娘同我講佢哋翻熱Bagel係蒸熱佢,唔似坊間咁用焗爐,咁樣可以保留返Begel個口感,唔會太乾。而且個Cream cheese係自家配方,會甜少少,因為本身Bagel係無乜味。我覺得蒸呢個做法令到個飽口感好好,好煙韌,真心好正!咖啡方面要咗Dirty轉Oat Milk(+$4)略嫌個奶唔夠凍。因為Begal好好食,之後聖誕節嗰時都有特登返黎買多6個比同事做聖誕禮物,仲新出咗竹炭味!難得一間又💛又有心機又有人情味嘅Cafe!現時疫情期間希望大家多多支持!唔好齋去大南街,幫襯下其他良心小店!👏🏻
好開心屋企附近終於開咗間咖啡店,所以即刻去試下!
啲面好細,得兩個座位。店主一對夫婦打理,感覺好cozy。

我覺得蒸呢個做法令到個飽口感好好,好煙韌,真心好正!

難得一間又💛又有心機又有人情味嘅Cafe!
2021-01-09 22 浏览
Will’s Coffee是上年新開的coffee house。 餐廳比普通cafe 提供更多食物選擇,除了一般輕食如多士、牛角包,還有意粉、貝果漢堡等豐富主食,很多元化。 食物、飲料亦特意設計得健康少甜,配合都市人對有營飲食的追求。日式鰻魚滑蛋貝果漢堡的貝果有四款口味,包括原味、紅菜頭、竹炭黑芝麻、罌粟籽芝麻。 罌粟籽芝麻貝果煙韌有咬口,帶淡淡堅果油香,越嚼越甜。日式燒汁鰻魚份量十足,濕潤柔軟,鹹香惹味。炒滑蛋亦嫩滑多汁,鬆軟綿密。整體味道和口感豐富,好吃。抹茶鮮奶奶泡輕盈細緻,拉花層次分明,賣相吸引。抹茶芳香撲鼻,融合鮮奶後入口甘甜濃郁,口感圓潤幼滑。同樣是高水準之作,值得一試。

陪男朋友去深水埗買野,食埋野先返屋企,上網search到呢間coffee house,就行過黎支持下。💛店面比較細,得一張枱堂食,倆口子一腳踢好鐘意佢地掛係上面既乾花🥰餐廳主打輕食同咖啡☕️🍫熱朱古力 - 飲完成身暖哂,唔太甜,幾好🤎🍵Matcha Latte - 最驚就係飲到死甜味,好彩呢到無👍🏻,綠茶味都夠濃!抵讚😊🥯 好吸引,有4款味由你揀加左$12轉朱古力榛子牛角包🥐炒雜菌好香蒜味,黑豚肉腸好好食!🤩牛角包係微暖,咬落好脆,入面充滿朱古力榛子味!揀左罌粟籽芝麻Bagel配邪惡既午餐肉😈Bagel咬落口感煙韌有嚼勁!入面夾左2片好厚既蕃茄同青瓜中和返個油膩感。😌食完好飽肚!睇佢D相,呢間店應該係2公婆自己打理,佢地既食物都係即叫即煎😋。店內雖然只係得2個堂食位,但我見都幾多人黎買咖啡同打電話落Order。小店價格合理,質素高,食物肉同菜既portion夠Balance健康,真心推薦!💛

店面比較細,得一張枱堂食,倆口子一腳踢

好鐘意佢地掛係上面既乾花🥰

餐廳主打輕食同咖啡☕️

🍫熱朱古力 - 飲完成身暖哂,唔太甜,幾好🤎

🥯 好吸引,有4款味由你揀

午餐
  • Will’s  All  Day  Breakfast
  • 午餐肉芝士貝果漢堡
2021-01-08 456 浏览
-深水埗大南街 越開越多cafe 基本上行兩步又有一間啱晒我呢啲鍾意左穿右插搵小店嘅人嗰種尋尋覓覓 搵到自己鍾意食嘅嘢嘅小確幸🥰不過間間賣嘅嘢都差唔多 所以我最鍾意就係呢間@willscoffee.hk 係coffee house黎 唔係一般嘅cafe雖然門面細細 食物同咖啡都好出色 不枉此行😌-🥯#韓式辣醬泡菜五花腩貝果 $58泡菜加豬腩肉 無敵嘅組合 半肥瘦豬腩肉🥓有肉鮮又帶油脂甘香 泡菜辛辣 爽口開胃加埋罌粟籽貝果 (佢哋用嘅係blendit ) 口感偏向紮實得黎有咬勁 並唔係一般鬆軟嘅麵包-🍝#蕃茄虎蝦海鮮意粉 $68虎蝦🦐好大隻 扁意粉亦多 唔會太硬太淋每條意粉都有新鮮開胃嘅蕃茄醬汁包圍着仲有爽口彈牙墨魚仔🐙 足料製作-🥪#手工芋泥西多士 $42必食推介‼️ 即製西多士入口溫暖 芋泥起沙少甜少鹹好滑溜 口感綿密細緻‼️記得要留肚食埋呢個甜品‼️見好多人去都係叫bagel 其實呢個超級值得食!-☕️#Cappuccino 加$20🥤#Dirty 加$20小店有自己嘅house blend用嚟調製咖啡泡沫咖啡香滑好飲 奶泡唔會好快消 配甜品好搭嗰個dirty層次分明 冷熱交融 一上枱嗰下
深水埗大南街 越開越多cafe 基本上行兩步又有一間
啱晒我呢啲鍾意左穿右插搵小店嘅人
嗰種尋尋覓覓 搵到自己鍾意食嘅嘢嘅小確幸🥰
不過間間賣嘅嘢都差唔多 所以我最鍾意就係呢間
雖然門面細細 食物同咖啡都好出色 不枉此行😌
🥯#韓式辣醬泡菜五花腩貝果 $58

泡菜加豬腩肉 無敵嘅組合 半肥瘦豬腩肉🥓
有肉鮮又帶油脂甘香 泡菜辛辣 爽口開胃
加埋罌粟籽貝果 (佢哋用嘅係blendit )

口感偏向紮實得黎有咬勁 並唔係一般鬆軟嘅麵包

手工芋泥西多士

必食推介‼️ 即製西多士入口溫暖 芋泥起沙
少甜少鹹好滑溜 口感綿密細緻
‼️記得要留肚食埋呢個甜品‼️
見好多人去都係叫bagel 其實呢個超級值得食!
☕️#Cappuccino 加$20

🥤#Dirty 加$20

小店有自己嘅house blend用嚟調製咖啡
泡沫咖啡香滑好飲 奶泡唔會好快消 配甜品好搭

嗰個dirty層次分明 冷熱交融 一上枱嗰下真係好靚㗎
手工芋泥西多士
2021-01-08 55 浏览
深水埗有間小店,地方雖然唔大不過好有親切感,老闆好好人會細心了解我地想食咩鐘意d咩飲品,經過佢地講解原來係一間coffee house。髒髒咖啡,叫左杯睇下咩黎,一黎到見到分開左兩層賣相已經好靚好特別,飲落面層係濃濃咖啡,底層係凍嘅鮮奶,一冷一熱好特別,要大啖大啖咁飲先飲到個種特別,加埋好夾好正👍🏻👍🏻👍🏻老闆特意介紹我地飲杯餐牌冇嘅Ginger Latte,好重嘅薑味好好味飲落好暖身,值得一試。日式鰻魚滑蛋貝果漢堡,竹炭黑芝麻貝果已經好特別,咬落去啖啖鰻魚,蛋煮得好滑,加埋青瓜真係好好味。全日早餐,用左黑豚肉腸、牛乳滑蛋,所有材料都係高質,正正正。

髒髒咖啡
Ginger  Latte
日式鰻魚滑蛋貝果漢堡
2021-01-08
午餐
2021-01-08 18 浏览
某天下午去深水埗shopping見到一間小店好有coffee house格調,鋪面是灰黑色面牌,入面則以木質素材為主,好有文青打卡feel,由於鋪頭只有兩個位置,所以我決定買外賣拎走,店入面亦會播放柔和舒適既音樂,餐廳入面亦有咖啡豆供客人買走,如有興趣可向職員查詢,餐廳主要食物都以少甜健康為主,bagel有得自選麵包,有貝罌,紅菜頭,竹炭等等選擇,我叫左一個竹炭bagel比較健康,鰻魚好厚身,好淋,加埋青瓜同炒蛋唔會好油膩,竹炭既芝麻味都幾香,咖啡選左flat white,香滑奶味,奶味香濃,唔會好苦。
外卖自取
1K
門外見到餐廳雖好細間,但好多人光顧,即刻入左去試!All Day Breakfast 鋪滿成個碟,仲有8款食材!自己唔太鍾意食生嘅菜,呢碟就冇,所以我特別喜歡!雜菇非常出色,加入調味料,好惹味~炒滑蛋非常嫩, 唔會炒到出水!蒜蓉包熱辣辣,好脆口~香腸和煙肉有咸香味🤪蔬菜有胡麻醬青瓜同埋爆汁蕃茄😍仲有茄汁豆會另上,吾會撈埋其他食物搞到好怪!最欣賞係即叫即做,睇住一對夫妻一齊煮早餐,感覺好温馨💕coffee house 家的感覺💞Matcha Latte估唔到會有拉花圖案,而且圖案好細緻。一開頭覺得綠色好深色, 以為落得太多綠茶粉好苦澀。除了略嫌面層有啲多細泡,overall都okay!飲完就覺得比例啱啱好,比較多鮮奶,溫度微暖!餐廳亦都提供多種味道嘅貝果,下次一定要再去呢間coffee house 😍😍😍
門外見到餐廳雖好細間,但好多人光顧,即刻入左去試!

All Day Breakfast

Matcha Latte
估唔到會有拉花圖案,而且圖案好細緻。