Happy Friday 同朋友去咗銅鑼灣 Sugar+ 樓上間 @viverehk 食餐好同把酒談心😍 餐廳佔地成層,仲見到部份維港景色!坐得好舒服,食物質素幾好,仲有好多唔同類型嘅酒精供應!🍭Antipasti Platter ($198)好大一盤!而且擺盤好靚~ 有幾款芝士同hams!! 成碟包括有Cold cuts, cheese, olives, nuts, 邊食邊配酒飲最岩!🍭Smoked Salmon Crostini ($118)呢個超級好味,多士上塗上厚厚的cream cheese,上面再擺上肥厚的煙三文魚,真係好香口好正!🍭Salmon Fettuccine ($168)呢碟三文魚意大利寬條麵嘅醬汁用上Tomato sauce同cream混合而成,寬條麵掛晒汁~ 酸酸地好開胃,而且三文魚肉份量係超級多!🍭Grilled NZ Beef Ribeye ($258)紐西蘭肉眼扒,叫咗5成熟,熟度剛好,肉眼扒好厚身,但肉質軟腍,一啲都唔難咬開,牛味好出,仲有切開一片片嘅烤薯仔同大蒜,呢個價錢幾抵食!🍭Lava Cake ($108)我最愛嘅心太軟!份量足夠2個人食,切開見

🍭Antipasti Platter ($198)

🍭Salmon Fettuccine ($168)

🍭Lava Cake ($108)
我最愛嘅心太軟!份量足夠2個人食,切開見到好靚仔嘅朱古力流心,夾埋雪糕食冰火交融好正!

🍭Poi Cesare Moscato Gls ($130)
意大利氣泡酒,味道甜甜的好易入口🫶🏻 唔太飲酒嘅我都飲咗唔少!

🍭Chateau De Berne Gls ($108)
係法國嘅桃紅酒,即水果酒,隻色好靚好岩女士飲~
想同朋友或者另一半食得好啲,但又唔想食太貴嘅你一定要bookmark呢間餐廳!🤩😋呢間位於銅鑼灣糖街Sugar+嘅意大利餐廳環境同裝修都好大好靚,一入到去真心俾佢嘅設計驚艷咗🫢仲要望住去係好靚嘅維港景色,真係好有feel💗重點係每道菜都唔算貴,性價比絕對一流!🥰🌟𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐂𝐫𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧𝐢🥑 $𝟏𝟎𝟖呢個係水牛芝士牛油果多士🥑多士烘得好脆,上面放咗一層軟熟嘅牛油果,然後放上大大片水牛芝士,最頂仲有小蕃茄,食落水牛芝士奶味好香,同牛油果一齊食軟綿綿咁好好食☺️🌟𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬🐙 $𝟏𝟑𝟖上面係切粒嘅八爪魚,下面係薯蓉~八爪魚粒肉質軟腍唔會韌,薯蓉都好滑同好香牛油味😋🌟𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐅𝐞𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 $𝟏𝟓𝟖最鍾意就係食意大利闊麵🥰呢個雞肉闊麵係用咗意式白醬去煮,每條麵都掛滿忌廉醬汁,食落好重芝士味,超級creamy😚闊麵麵質好滑溜,我會覺得佢好似滑浖浖嘅腸粉🤣如果煙韌啲會好食啲!雞肉份量都幾多,而且仲有粒粒蘑菇!🌟𝐍𝐙 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐑𝐢𝐛𝐞𝐲𝐞🥩 $𝟐𝟓𝟖肉眼大大塊,不過偏薄身😳我哋叫咗medium rare,外層煎得好香脆,入面生熟度都拿捏得幾好,肉質柔軟,不過牛

🌟𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐂𝐫𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧𝐢🥑 $𝟏𝟎𝟖

🌟𝐏𝐨𝐚𝐜𝐡𝐞𝐝 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬🐙 $𝟏𝟑𝟖

🌟𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐅𝐞𝐭𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐞 $𝟏𝟓𝟖

🌟𝐍𝐙 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐑𝐢𝐛𝐞𝐲𝐞🥩 $𝟐𝟓𝟖
肉眼大大塊,不過偏薄身😳我哋叫咗medium rare,外層煎得好香脆,入面生熟度都拿捏得幾好,肉質柔軟,不過牛肉味就唔算重~個人覺得對得住呢個價錢😉

🌟𝐀𝐟𝐟𝐨𝐠𝐚𝐭𝐨🍦$𝟖𝟖
甜品有Affogato🥑🥰有兩大球冰凍嘅雲呢拿雪糕,喺上面淋上espresso shot,係冰火交融嘅感覺🤣咖啡味好香濃,係一個令我哋好滿意嘅甜品😝

🌟𝐒𝐡𝐞𝐚𝐫𝐰𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐯𝐢𝐠𝐧𝐨𝐧 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜🥂 $𝟏𝟎𝟖
店員推介左兩隻白酒同紅酒俾我哋☺️而且佢哋即場開酒,好有誠意!呢隻白酒好易入口,而且唔會好甜🥰

🌟𝐅𝐫𝐞𝐬𝐜𝐨𝐛𝐚𝐥𝐝𝐢 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐢𝐠𝐥𝐢𝐨𝐧𝐢 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐭𝐢 𝐃𝐎𝐂 𝐒𝐚𝐧𝐠𝐢𝐨𝐯𝐞𝐬𝐞, 𝐌𝐞𝐫𝐥𝐨𝐭🍷 $𝟏𝟏𝟖
👦🏻叫咗紅酒🍷我就唔係好識飲🤣不過呢款紅酒唔會好苦,酒精味濃得嚟都好易入口🤣
今日同男朋友來左銅鑼灣食個浪漫晚餐,呢間餐廳唔單止氣氛浪漫,而且食物都好高質素🥰🥰🥰🔹Nordaq Sparkling 呢度最特別係無tap water提供,而係供應來自Sweden既Eco Friendly Purified Still/Sparkling water,只需要每人加$20就可以任飲,我自己都建議大家可以試下,北歐國家出品,必屬佳品😃🔸Smoked Salmon Crostini前菜order左一款salmom crostini,三文魚醃製得好入味,配上調製醬料,加上塊烘得脆脆既多士,果然係好出色😋😋🔹Tiger Prawns呢個虎蝦唔單止又大隻又新鮮,最重要係佢調配既醬汁辣辣地,好岩我口味💋💋🔸Asparagus Risotto 呢款意大利飯加左幾塊Ham,醬汁主要係番茄🍅,我覺得味道都幾好👍🔹Grilled NZ Beef Ribeye Medium Rare呢塊牛扒男朋友就好鍾意❤️,佢話好重牛肉味,而且份量十足,我自己反而最鍾意side dishes既薯蓉,超級軟糯🥰🥰🔸Classic Tiramisu世!界!級!Tiramisu,我覺得呢度既tiramisu應

🔹Nordaq Sparkling

🔸Smoked Salmon Crostini

🔹Tiger Prawns

🔸Asparagus Risotto

🔸Classic Tiramisu
世!界!級!Tiramisu,我覺得呢度既tiramisu應該係我最近呢一年食過最好食既,比起好多義大利餐廳既都好食,因為佢既cream好幼滑,而且手指餅個part唔會太濕潤,浸得太多coffee,呢個tiramisu真係好完美😍依家唸返都想再食一個🥲🥲

oh btw 我食飯當日仲見到有人慶祝生日,我覺得如果帶另一半/一班朋友來呢度慶生都係一個非常唔錯既選擇🥳🥳🥳

2023-08-13
  • Classic Tiramisu
Vivere (銅鑼灣)📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+11樓💞Sugar+ 勝在地點優越,🎑景觀一流,所以都引入咗好多氛圍感比較重嘅餐廳! 🕘知道Vivere 好多時夜晚9點後都會搞不同主題活動🦹🦸‍♀️,所以放工去咗感受一下!🧚‍♀️🍻佢嘅裝修似一間好靚嘅餐廳加酒吧,靠窗位置有一排好長嘅梳化位🛋️,基本上有七成嘅座位都係梳化,所以成個感覺都坐得非常之舒服,而且好chill!🍾🥂🔖主餐牌選擇都算多,主要都係散叫冇套餐。今次我哋自製咗個豐富兩人餐,仲有紅酒添!🥂Baron Philippe De Rothschild Pinot Noir 2021 $108 per glassLanguedoc, France🥓PARMA HAM AND MELON $108Prosciutto 卷住成件厚切Hami melon ,比一般大件所以口感都幾豐富!prosciutto 鹹香味幾濃,但冇一個死鹹嘅味道,而且最緊要係冇乜筋!melon 都好稔又甜!🦐TIGER PRAWNS $148我自己就幾鍾意呢個前菜!用咗🍋Lemon butter sauce 🧈做醬汁,因為加咗少少檸檬汁,所以濃厚得來又帶
Vivere (銅鑼灣)
📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+11樓

🔖主餐牌選擇都算多,主要都係散叫冇套餐。
今次我哋自製咗個豐富兩人餐,仲有紅酒添!

Languedoc, France
🥓PARMA HAM AND MELON $108
🦐TIGER PRAWNS $148
我自己就幾鍾意呢個前菜!
用咗🍋Lemon butter sauce 🧈做醬汁,因為加咗少少檸檬汁,所以濃厚得來又帶點清新,可以中和本身牛油嘅油膩感,而且仲加咗好多蒜!
主角虎蝦嘅肉質本身幾爽彈,再加上香到不得了嘅butter sauce,非常之惹味!鍾意食蝦嘅朋友必點!
🥩NZ BEEF RIBEYE $258
紐西蘭肉眼扒,用上傳統紅酒汁,質感軟稔肉味出,而且脂肪同比較適中!兩個人食份量啱啱好!
🍝PESTO RIGATONI $148
意粉嚟講,如果有Pesto Sauce 就必定會係我嘅首選 !一上枱就已經聞到Pesto嘅香氣!
佢哋用咗新鮮 basil 做個pesto sauce嘅靈魂,而松子仁嘅味道亦都非常之出!
醬汁濃稠程度做得剛剛好,每個件管意粉都可以沾滿醬汁,口味豐富,而且口感都幾煙靭!
🍨Vivi Affogato $118
食西餐又點少得甜品
個底Bailey雲呢拿雪糕,面頭再倒入熱辣辣嘅espresso !
不得了,一個都唔係好夠喉!好耐冇食過🥹
2023-08-10
想睇更多靚相- instagram: @chantal.jj<Hong Kong🇭🇰• Causewaybay>“咬我唷!Create your happy dinner”以「Chantal15」code於Vivere 訂位即享85折🥰個人認為食物質素同環境氣氛都很高,就算係85折都好抵😳快啲試試Vivere意⼤利文意思:「活著」活在當下,欣賞我最鍾意嘅8月🤍同親人摯友探索唔同嘅靚靚餐廳🥰那晚我地去,到銅鑼灣Sugar+一間餐廳,餐廳以360度大玻璃窗環繞,可以環顧景色。我當晚仲喺度睇日落同維港夜景,好浪漫唷APPETIZER Pan Seared Scallops $118 > $100.3Avocado Crostini $108 > $91.8MAINNZ Beef Ribeye $258 > $219.3Pesto Rigatoni $148 > $125.8DESSERT Chocolate Lava Cake $108 > $91.8黑朱古力香味!非常香濃~唔會好甜,流心效果非常澎湃💕一人一個心太軟唔過分🥰擺碟靚靚嘅B

<Hong Kong🇭🇰• Causewaybay>

Vivere意⼤利文意思:「活著」

APPETIZER

Avocado Crostini $108 > $91.8

MAIN

NZ Beef Ribeye $258 > $219.3

Pesto Rigatoni $148 > $125.8

DESSERT

擺碟靚靚嘅Beef Ribeye 5成熟厚薄剛好,沾上香料醬汁,牛香香de,肉質偏瘦,仲有薯菜~減肥都0罪惡感🤭我鍾意❤️帶子香煎金黃,配上檸檬醬汁,酸酸哋,幾開胃唷~Avocado 多士鹹
滿滿牛油果蓉同水牛芝士,開胃不得~🍝Rigatoni滿滿青醬香,入口幾creamy~面頭有蒜頭切片,香口又多層次。

不能不說呢度慶祝生日真係好有氣氛🥹喺我超鍾意食黑朱古力心太軟旁邊放煙花蠟燭,背景大螢幕仲顯示”Happy birthday Chantal”🥰店員好有nice仲同我哋唱生日歌~好有feel! 生日大螢幕依家唔使去Club 慶祝生日🤪呢度都有啦

Vivere @viverehk

#chantaljj銅鑼灣 #銅鑼灣美食
#浪漫餐廳 #海景餐廳
#銅鑼灣好去處 #happyhour
#抵食 #抵食西餐 #銅鑼灣意大利菜
#意大利菜 #hkfoodie #hkfood #hkgirl
2023-08-14 78 浏览
Vivere – 讓人聯想到Vivere Pericoloso,是一個意大利語言的俚語,代表「危險地生活」的意思。可是,今次來到位於銅鑼灣黃金地帶的Sugar+大樓裡的「Vivere愛。活軒」,就絕對只有食得太多的「危機」。這裡有著俯瞰維多利亞港與維多利亞公園的景觀,不單環境開揚且令人放鬆,更可品嘗高級意大利料理,加上餐廳環境及主題會因應時段 (如:日落黃昏及天色轉暗) 而改變,實在頗有情調。Caesar Salad沙律中的羅馬生菜爽脆,廚師將香濃的芝士絲和有鹹鮮味道的煙三文魚混合,再當中夾著香脆的麵包粒以及惹味的煙肉碎,令沙律的口感更為突出。Spicy Vodka Rigatoni伏特加長通粉,這個組合在點菜前已經引起我的興趣,意粉上台時看到長通粉掛滿忌亷蕃茄汁,而吃起上來帶點辛辣感,整體配合得非常合襯,加上微微的酒香令味道富有層次。Eggplant Parmigiana這一款是很傳統的意式家常菜,中文名是瑪森起士焗茄子,在意大利其實很容易就吃得到,只是在香港比較少見,所以我一見到在菜單上,馬上有了想試的心態。廚師將外層烤得乾與脆,頂部有著大量微焦半溶的Mozzarella芝士,確實

Caesar Salad

Spicy Vodka Rigatoni

Eggplant Parmigiana

這一款是很傳統的意式家常菜,中文名是瑪森起士焗茄子,在意大利其實很容易就吃得到,只是在香港比較少見,所以我一見到在菜單上,馬上有了想試的心態。廚師將外層烤得乾與脆,頂部有著大量微焦半溶的Mozzarella芝士,確實是有嚼勁的,茄子經炸過以後,配上了紅醬很有鮮味!

NZ Beef Ribeye
Ribeye夠厚身,份量十分足夠!Medium的熟度亦燒得剛剛好不會太韌,切開半熟的牛扒呈現酒紅色的肉質,賣相吸引,不論肉香或質感皆見理想,還伴有紅酒黑椒汁調味,愛濃味的朋友可以一試,旁邊的連皮薯仔片薯味很香濃,還有原個焗蒜加添滋味。

Frescobaldi Castiglioni Chianti
紅酒配牛扒令享受更添層次,店員推介了這一款紅酒,比較FRUITY易入口,味道香醇濃厚,一杯的份量也蠻多的。

Classic Tiramisu
最後甜品選了Tiramisu,Tiramisu質地偏挺身,口感綿密,外層軟滑細緻,奶油同甜味適中,正好襯托住內層浸透出來的咖啡香與酒香,細味下有如同吃蛋糕的感覺,作為Finishing令身為食客的我感到非常滿足!

P.S:提提大家,餐廳現正推廣Free Flow任飲優惠,只需加$20便可享Sparkling or still water free flow無限任飲,十分划算。
  • Spicy Vodka Rigatoni
  • Eggplant Parmigiana
2023-08-09 20 浏览
面都紅晒啦!😚食食下飯突然搖身一變逢星期四 9pm-10pm Free Vodka Night 任飲Vodka重有變妝皇后 Venom @venom_uglyhaira 精彩表演🔹Pan Seared Scallops 🔹Caesar Salad 🔹Spicy Vodka Rigatoni 🔹Grilled Beef Ribeye 🔹Tiramisu 依家好多餐廳都有氣泡水任飲 只係$20冇諗過一間咁有情調既餐廳有咁大反差除此之外依度食物質素都好好Vivere 📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+11樓
面都紅晒啦!😚

冇諗過一間咁有情調既餐廳有咁大反差
除此之外依度食物質素都好好

Vivere
📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+11樓
位於銅鑼灣的銀座式商業大廈「sugar + 」雲集不少高級食肆,坐擁維園景色,這家意大利餐廳Vivere愛活軒,以享受生活、活在當下為理念。這次晚上到訪,享受完一頓有格調的晚餐,餐廳搖身一變成為熱鬧酒吧,當晚更是Drag Show主題,夠曬歡樂!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃stuffed mushroom $88 用上juicy的蘑菇🍄,裹上麵包糠以及巴馬臣芝士碎,然後用黑胡椒、洋蔥🧅調味,上台有濃烈的洋蔥香味。食落有沙沙的口感,佐酒一流!🍃Smoked salmon crostini $118滑溜的三文魚,新鮮至極, 配上cream cheese同埋香脆多士, 口感cripsy 得來不會太乾!🍃Pio Cesar Moscato D’Asti DOCG $130veneto italy 餐廳推介的白酒!是一款來自義大利Asti地區的氣泡酒,主要由Moscato白葡萄釀造而成,有著花香、熟透的水果、蜂蜜等甜美的香氣。清新、輕盈,帶有果香和微甜的味道!🍃Santa Sofia Ripasso Valpolicella $130Superiore DOC 2018Veneto, Italy

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🍃stuffed mushroom $88

🍃Smoked salmon crostini $118

veneto italy

Superiore DOC 2018
Veneto, Italy
餐廳推介一款來自義大利Veneto地區的葡萄紅酒,在Amarone葡萄酒的葡萄皮和渣中浸泡Valpolicella葡萄酒中釀造而成!豐富、具有層次感的葡萄酒,非常適合與紅肉(如牛肉)搭配!

🍃beef cubes$238
西冷切成cubes,一口一個,嚼勁十足且juicy,配上不辣的西班牙🇪🇸青椒🫑,頗有風味

🍃spicy vodka rigatoni $138
粗身Rigatoni 中空圓筒狀,吸收辣vodka醬,仲有蕃茄、同埋芝士的味道,整體稍帶甜辣,開胃不膩!

🍃Classic Tiramisu$88
忌廉軟滑,巧克力粉、咖啡、忌廉的配合果然不令人失望,傳統的美味甜品

2023-08-06 29 浏览
《 🌟推介 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》❗️憑優惠碼「seina_hc15% 」全單85折呢間銅鑼灣新開嘅意大利餐廳已經係第二次嚟靚景有情調之餘 嘢食都好好味🥗Avocado Salad $128先嚟個開胃沙律菜做前菜打開食慾🍄Stuffed Mushrooms $88一客四件 細細舊一口可以食哂蘑菇配上香草同parmesan cheese啱哂一邊餸酒🥂🥩NZ Beef Ribeye $258 👍起好味嘅肉眼扒😍 一定要食!叫咗medium啱啱好火喉控制得非常好煎到個邊好香脆 牛味濃郁且油脂分佈均勻😮‍💨🍝Sausage Strozzapreti $158 👍平時唔係好鍾意食茄汁意粉但今次竟然食唔停口😲醬汁味道鹹鹹哋帶酸甜味 非常開胃🫣每條意粉都掛滿濃稠嘅醬汁仲配有唔少腸仔粒Classic Tiramisu $88 👍上次嚟都係食Tiramisu今次再encore🤭因為唔會好重酒味亦都夠濕潤食落會慢慢滲出香濃嘅咖啡味質感好creamy又唔會太甜🥂Attems Pinot Grigio Venezia Giulia $118眾所周知高級餐廳水都要收費而呢度就只需要$20一
《 🌟推介 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

一客四件 細細舊一口可以食哂
蘑菇配上香草同parmesan cheese
啱哂一邊餸酒🥂

🥩NZ Beef Ribeye $258 👍
起好味嘅肉眼扒😍 一定要食!
叫咗medium啱啱好

👍=必食

📍 愛活軒 @viverehk
地址:銅鑼灣糖街25-31號Sugar+11樓
2023-08-02 292 浏览
銅鑼灣一間意式餐廳大玻璃遠眺維多利亞公園景色坐位寬敞又舒服無論日間定夜晚 夠chill又有情調✨Tiger Prawns新鮮的海鮮只需簡單調味就好好食大隻虎蝦夠爽脆配搭檸檬牛油汁加蒜頭簡單又美味作為開胃菜非常適合✨Avocado Salad看落簡單但口感豐富有牛油果、車厘茄、無花果、石榴等等配搭各款沙律菜非常清新✨Seafood Risotto最喜歡食海鮮意大利飯特別是帶子+虎蝦的組合米飯煮得剛剛好味道濃郁分量也不少✨Pesto Chicken第一口吃下去完全不似雞肉肉質夠鬆軟非常喜歡配搭mozzarella & tomato 的食法加上香氣濃郁的青醬有驚喜的一道菜✨Classic Tiramisu意式餐廳當然不會錯過tiramisu 味道濃郁 甜而不膩做ending 非常完美✨Frescobaldi Chardonnay意大利白酒明顯的果香味道 口感平衡✨Santa Sofia Rispasso意大利紅酒帶黑朱古力的味道獨特的風味和質地見到餐廳有生日慶祝服務非常有氣氛下次要同朋友再黎!

銅鑼灣一間意式餐廳

Avocado Salad

✨Avocado Salad
看落簡單
但口感豐富
有牛油果、車厘茄、無花果、石榴等等
配搭各款沙律菜

帶黑朱古力的味道
獨特的風味和質地

見到餐廳有生日慶祝服務
非常有氣氛
下次要同朋友再黎!
鍾意環境靚嘅一定會好享受呢一間餐廳嘅景緻,坐擁維港景色,被玻璃包圍,夜晚看下去五光十色非常漂亮,加上餐廳氣氛非常好,配以不同的燈光與音樂提升格調,更適合與朋友上來用餐享受不一樣的晚上時光。生日嘅時候佢哋仲會一班工作人員一齊唱生日歌,點會噴火蠟燭,非常之有氣氛同好熱鬧🤭一定會帶嚟驚喜同歡樂記憶。Caprese salad 用返番茄與水牛芝士逐層製成開胃的沙律小食,適合夏天享用。Avocado Crostini多士上面搽咗少少牛油果,再加埋水牛芝士同蕃茄,同另一道沙律嘅感覺係有異曲同工之妙。Sausage Strozzapreti 感覺有少少似平時食波仔叮叮蕃茄味意大利粉嘅嘅味道,好啱小朋友食,意粉非常琳,腸仔份量雖然唔多,勝在蕃茄醬夠哂味,入口都熱辣辣。三文魚柳主菜嘅呢個三文魚柳之前已經食過一次,可以值得再試,覺得佢整得啱啱好唔會太熟,配菜仲有蘆筍同圓滑薯蓉。Classic Tiramisu好正宗嘅意大利軟餅口感,咖啡餅底非常濃郁,配埋軟滑香甜嘅軟芝士,真係有瞬間覺得好似去返意大利旅行嘅感覺。

Caprese salad
用返番茄與水牛芝士逐層製成開胃的沙律小食,適合夏天享用。

Avocado Crostini

Sausage Strozzapreti

三文魚柳

2023-07-27
庆祝纪念
生日
  • Avocado Crostini
銅鑼灣呢東sugar+,新進咗好多高質餐廳,今日放工就試吓呢間意大利菜🦐Tiger Prawn $148-以牛油及蒜頭煎香虎蝦 再加入檸檬片 香味會係口腔散發出嚟 蝦彈牙鮮甜🐙Poached Octopus $138-薯蓉上放着八爪魚粒及洋菜粒 淡淡香味 八爪魚幾軟熟 唔錯🍝Aglio Olio $128-以西葫蘆、辣椒片、蒜片再加入橄欖油煮成 意粉口感適中 入口微酸帶香 有青瓜作陪襯🐑Roasted Lamb Rack $308-店員會用火槍燒rosemary 香氣隨即釋出 羊香味會令你口水不停分泌 羊肉嫩有肉汁 騷香味一流🍨Affogato $88-雲呢拿雪糕配上Espresso咖啡 兩者平衡味道好 🍹Vivi Punch $78-呢杯Mocktail酸得嚟好舒服 後面慢慢甜返上嚟 🥂The Killshot $118💧Still & Sparking Water $20/1-Free flow for sparking water👍🏻總括嚟講,味道一流,環境服務都好正,值得推介

🦐Tiger Prawn $148

🍹Vivi Punch $78
-呢杯Mocktail酸得嚟好舒服 後面慢慢甜返上嚟
🥂The Killshot $118

💧Still & Sparking Water $20/1

總括嚟講,味道一流,環境服務都好正,值得推介
星期一放工梗係搵朋友chill下準備忙碌嘅一個星期,今次就揀咗銅鑼灣糖街Vivere一間意式餐廳可以眺望維港景色🥂Avocado crostini $108Avocado,mozzarella ,tomatoes 🍸Tiger prawns $148Lemon butter sauce with sliced garlic ,little bit spicy ✨2款Appetizers都好味,而且係凍盤,份量細細地,2個人食啱啱好✨—🥂Spicy. Vodka rigatoni $138Calabrian chill spiced tomato sauce 啱晒中意食辣又係蕃茄怪嘅me🍸Beef Cubes $238Ribeye, pardon pepper ,燈籠椒烤得剛剛好,唔太咸,ribeye 好細心切到細細粒,一啖一粒✨2款main courses 都好中意,但由於長通粉係辣蕃茄sauce 私心俾佢贏晒✨—🍫Lava cake $108Chocolate cake with vanilla ice cream 心太軟外層夠脆,流心一切就流晒,做得好,中意心太軟必試——✨另外我

Avocado crostini
🥂Avocado crostini $108
Avocado,mozzarella ,tomatoes

🍸Tiger prawns $148

Spicy. Vodka rigatoni

🥂Spicy. Vodka rigatoni $138
Beef Cubes

🍸Beef Cubes $238

🍫Lava cake $108
Lava cake
心太軟外層夠脆,流心一切就流晒,做得好,中意心太軟必試

——
Nordaq free flow
✨另外我同好友都好中意飲sparkling water 見到 Nordaq free flow $20/pp 都忍唔住叫咗,實在係太抵,超夠氣!
Mrs Cox/Argo Dolce

🥂Argo Dolce $118
Fruity ,sour , have pepper so taste have a little bit spicy 果味較重,中意士多啤梨又怕重酒味,可以一試

🥂Mrs Cox $188
Grapefruit ,gin and tonic ,not too sweet 相反較啱中意清新口味

Overall嚟講心均$500鬆d,價錢中等,但勝在環境好靚,唔嘈,好啱中意靜靜地嘅朋友仔gathering!另外有露台可以chill下,服務同埋食物都very nice! 下次同朋友飲返杯都係不錯之選~ 值得推介

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🥂愛.活軒 (銅鑼灣)
🍸銅鑼灣糖街25-31號Sugar+11樓
2023-07-24
Avocado crostini
Spicy. Vodka rigatoni
Beef Cubes
Lava cake
Nordaq free flow
Mrs Cox/Argo Dolce
  • Avocado Crostini
  • Lava Cake
  • Agro Dolce
  • Spicy Vodka Rigatoni
2023-07-22 34 浏览
呢間銅鑼灣西餐環境幾好,嚟呢度食西餐仲有唔同嘅酒飲。可以同班朋友chill住食嘢飲酒。餐廳而家逢星期四九點後仲免費任飲,真係不容錯過!另外,餐廳有$20/位 free flow 任飲still或者sparkling water。我哋首先叫咗虎蝦,夠晒大隻,而且幾爽口。鍾意有蒜蓉、檸檬牛油味,令蝦更香更好食😋另外仲叫咗牛油果🥑、芝士、蕃茄多士,呢個味道好清新,多士夠脆。主菜叫咗三文魚柳,非常之大件厚身。配菜有蘆筍、薯蓉等等。薯蓉牛油味幾香,而且薯蓉綿滑口感。意粉AGLIO OLIO,係傳統嘅意粉,有蒜香味及少少香辣味。簡單得來又帶點層次嘅味蕾。甜品揀咗 Vivi Affogato ,雲呢拿雪糕🍦配espresso shot。 咖啡味香濃。飲品揀咗杯Vivi Punch及Fancy Butt。兩杯味道都好fresh!

呢間銅鑼灣西餐環境幾好,嚟呢度食西餐仲有唔同嘅酒飲。

簡單得來又帶點層次嘅味蕾。

2023-07-21 35 浏览
要靚景第一時間諗到Suger+,揀咗呢間我覺得環境好好嘅西餐廳,有情調而且食物質素幾唔錯,價錢都好合理西餐廳眾所周知水都要收費,大部份都係一支支計,而呢度就只需要$20一位任飲,啱晒我啲成日飲水既朋友,成日都飲人地勁多水Tiger prawns 爽口大隻,而且已經開咗殼,食落蝦蒜味勁香,好入味,而且又檸檬汁醬,識落都幾清新Caesar salad凱撒沙律看似平平無奇🥗但佢呢個羅馬菜新鮮,食落爽脆,配合埋醬汁麵包碎同煙肉我真係好鍾意食,煙三文魚嘅份量都唔算少Sausage strozzapreti我覺得佢出色嘅位係就算我哋放咗喺度好耐,最後先食唔熱但係都好食佢個意粉份量都算幾多,佢係蕃茄腸意粉,食落去好開胃,唔會太甜或者太鹹,濃郁入味👍Roasted lamb rack 羊架食得出係高級貨,我哋揀咗五成熟食落去唔會好蘇,而且羊味都幾香旁邊嘅伴碟都值得一讚,好淋好入味Classic tiramisu我會認為超抵食,佢絕對大份,上面仲有新鮮士多啤梨🍓最緊要嘅係咖啡味唔會過分濃郁,啱啱好,我忍唔住自己差唔多食晒成個😂Agro dolce飲落去唔算重酒精味,反而係好香甜嘅士多啤梨🍓而且賣相打卡都

Caesar salad
凱撒沙律看似平平無奇🥗

Sausage strozzapreti

Roasted lamb rack
羊架食得出係高級貨,我哋揀咗五成熟
食落去唔會好蘇,而且羊味都幾香
旁邊嘅伴碟都值得一讚,好淋好入味

Classic tiramisu
我會認為超抵食,佢絕對大份,上面仲有新鮮士多啤梨🍓

Agro dolce
飲落去唔算重酒精味,反而係好香甜嘅士多啤梨🍓
而且賣相打卡都好出色

Divalicious
嚟到嘅時候已經聞到好香嘅煙熏味,上面嘅裝飾擺設就真係好似煙,除咗聞到好香嘅煙熏味飲落去都有陣陣嘅煙熏味,但唔會過濃,飲完仲有回甘既煙熏味👍👍

食到咁上下嘅時候佢竟然同我講9點有free flow,到9點嘅時候啲人越來越多,同我一開始食飯嘅時候個感覺好唔一樣,就好似去咗bar咁,好有氣氛,仲有表演好正

食飯途中見到有人慶祝生日,大螢幕除咗有Happy birthday,仲有員工拎住個蛋糕插着大大嘅蠟燭唱生日歌,好有氣氛,而且環境真心唔錯,呢度絕對值
  • Caprese Salad
  • Classic Tiramisu