而家晚市禁堂食,我哋仲有Lunch可以享受美食,位於荃灣兆和街呢間Vision 8,充滿異國風情🇮🇹墨綠色門面好易認,頓時勁有旅行Feel🛫見到Vision 8 🍽有勁多好評,多數推介肩胛牛扒,芝麻雞翼,心太軟雪糕🍨仲有午市Lunch Set由$88-$118 價格合理,食材高質而且細心烹調,回頭率💯🐟三文魚菠菜忌廉汁燴意大利粉 Lunch Set $88包餐湯/沙律和飲品🫕甘筍湯超好飲,色澤鮮豔搶眼,口感順滑creamy,甘筍味濃郁,餐包夠軟熟仲熱辣辣添😋🍝三文魚夠鮮嫩唔會過熟,菠菜忌廉汁個味好出,夾埋意粉食一流,份量好足,夠飽肚☕️Cappuccino 泡沫豐盈 咖啡香滑🍴酥炸芝麻雞翼(4隻)$68雞翼炸粉好薄,炸到外脆內嫩,翼尖位食到芝麻香,咬落去索索聲,好滋味😋 🍽烤美國極佳肩胛牛扒 $268主角牛扒熟度剛剛好,經慢煮烹調保留鮮嫩肉質,而且色澤鮮豔相當吸引,入口鬆化牛味濃郁又Juicy ,配埋紅酒汁個味好特別有新鮮感 🥔薯角剛炸起香脆可口,讚呀👍🏻🍨心太軟配雲呢拿雪糕 $68特別要推薦呢度嘅心太軟,外層朱古力香濃,切開後流心多到爆瀉,而且唔會太甜,配埋雲呢拿雪糕夾埋一齊食,提升成

🐟三文魚菠菜忌廉汁燴意大利粉
Lunch Set $88包餐湯/沙律和飲品

☕️Cappuccino 泡沫豐盈 咖啡香滑

🍴酥炸芝麻雞翼(4隻)$68
烤美國極佳肩胛牛扒

🍽烤美國極佳肩胛牛扒 $268

🍨心太軟配雲呢拿雪糕 $68
特別要推薦呢度嘅心太軟,外層朱古力香濃,切開後流心多到爆瀉,而且唔會太甜,配埋雲呢拿雪糕夾埋一齊食,提升成個層次,好好味呀😋

體驗咗Vision 8食物質素,一定要俾個Like佢👍🏻 服務質素都超出預期,好有禮貌而且每道菜都會換碟,真係好細心喎😍
烤美國極佳肩胛牛扒
2022-02-19 44 浏览
荃灣高質西餐Vision 8 😚由屯門搬出嚟荃灣除咗交通方便之外🚗最開心就係荃灣真係有好多嘢食選擇💓最重要係性價比高🌟今次就同小公主食Vision 8!點完嘢食之後即刻有熱辣辣嘅麵包籃送上🍞有三個唔同款式嘅麵包!小公主就最鍾意就係食脆卜卜嘅多士!前菜🥗香煎蟹餅伴沙律配油醋汁蟹餅大大件而且好厚身🦀️由一絲絲蟹肉製成!超足料!沙律菜配油醋汁酸酸甜甜好開胃!主菜🍝香煎帶子配牛肝菌意粉香煎帶子外脆內Juicy!意粉份量勁多!香濃牛肝菌醬汁加埋d意粉每一啖都口感十足!主菜🐟香煎智利鱸魚魚皮煎到脆卜卜,魚肉白雪雪仲好嫩滑添!小食😚酥炸芝麻雞翼 上到枱時仲熱辣辣!外皮香脆!肉汁juicy!啖啖肉!
荃灣高質西餐Vision 8 😚

前菜🥗香煎蟹餅伴沙律配油醋汁

主菜🍝香煎帶子配牛肝菌意粉

主菜🐟香煎智利鱸魚
魚皮煎到脆卜卜,魚肉白雪雪仲好嫩滑添!

小食😚酥炸芝麻雞翼
上到枱時仲熱辣辣!外皮香脆!肉汁juicy!啖啖肉!
2022-02-18
2022-02-18 42 浏览
🐝Vision 8 (荃灣)🐝…🤩二訪荃灣vision 8❤️😍 呢間餐廳嘅每款食物都好高質,格調又幾高級,環境好適合同朋友chill住食飯傾吓計!😚…✨香煎蟹餅伴沙律配油醋汁 $148第一次食佢地個蟹餅,啖啖都有蟹肉🦀,外皮又好脆,仲有洋蔥嘅香味,好開胃!😍✌️…✨烤安格斯西泠配紅酒汁(7成)$118呢個西冷牛扒就真係必嗌啦!講真佢呢個價錢完全對得住佢嘅質素!牛扒🥩完全冇肥膏,咬落一啲都唔韌😚🤩btw呢個係lunch set,有餐湯同餐包跟!而個餐包真係好唔錯添啊!好鬆軟之餘都好甜😋😋🤤…✨芝士煙肉蕃茄焗龍利魚(跟意粉)$105芝士煙肉蕃茄🍅🧀🥓嘅配搭有啲似熱狗醬,但加埋個龍利魚又好夾,另外個意粉好有咬口,口感一流。🤤…✨酥炸魷魚圈 $68炸粉嘅比例拿捏得啱啱好,😋薄薄嘅一層脆口然後就係煙靭嘅魷魚,正!🦑…✨ 蘋果金寶配雲呢拿雪糕 Apple crumble with vanilla ice cream $65個蘋果🍎酸酸甜甜,加埋啲金寶脆脆🍪,同埋甜絲絲嘅雪糕,冇得彈。🍨…整體評分食物:🤍🤍🤍🤍🤍服務:🤍🤍🤍🤍🤍環境:🤍🤍🤍🤍價錢:🤍🤍🤍🤍🤍…📍荃灣兆和街34號永安樓地舖
🐝Vision 8 (荃灣)🐝

環境:🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍🤍🤍

📍荃灣兆和街34號永安樓地舖
2022-02-18 43 浏览
平時行過都唔係好覺呢度有間餐廳,係今日心血來潮Search下附近有咩食就搵到呢間餐廳下晝會有Set Lunch供應,我地叫左個Set Lunch,另外仲叫左個豬鞍朳首先就會上左餐湯同麵包,餐湯係周打蜆湯,好足料好Creamy個麵包好好味,好軟熟,搽埋牛油食好正香煎大蝦配椰菜花蕃茄忌廉汁燴意大利飯蝦肉爽口彈牙,蕃茄忌廉汁又香又滑,仲有好濃既芝士香係一個幾高質既意大利飯蘋果木燒黑毛豬鞍朳豬鞍朳份量都幾大塊,肉味好濃燒得又夠香仲有配埋薯角,好滿足呀另外我地仲叫左小食拼盤,有薯條,魷魚圈同雞翼即叫即炸熱辣辣,仲配有三款醬汁任君選擇最後不得不提係佢地既咖啡,好香好正

個麵包好好味,好軟熟,搽埋牛油食好正
香煎大蝦配椰菜花蕃茄忌廉汁燴意大利飯
蝦肉爽口彈牙,蕃茄忌廉汁又香又滑,仲有好濃既芝士香
係一個幾高質既意大利飯
蘋果木燒黑毛豬鞍朳
豬鞍朳份量都幾大塊,肉味好濃燒得又夠香
仲有配埋薯角,好滿足呀
另外我地仲叫左小食拼盤,有薯條,魷魚圈同雞翼
即叫即炸熱辣辣,仲配有三款醬汁任君選擇
最後不得不提係佢地既咖啡,好香好正

午餐
2022-02-17 180 浏览
一間喺荃灣並不起眼嘅地舖,估唔到竟有咁出色的西餐食。前菜首先來一個自家製有餘溫的餐包,再配上帶點鹹味的牛油。之後來了,餐湯野菌黑松露忌廉湯。入面有紅蘿蔔同野菌黑松露粒,香濃嘅黑松露味湧入我嘅口腔,再配上紅蘿蔔粒帶出一點甜味,為鹹味的野菌湯加一點點綴。酥炸小食拼盤拼盤內有酥炸魷魚圈、英式炸魚薯條、酥炸芝麻雞翼。 英式炸魚薯條炸到金黃鬆脆,外脆內軟,魚柳亦非常新鮮、食不出雪藏味。 魷魚圈外殼粉醬唔會同魷魚分離,魷魚亦好有口感,唔會好韌、軟軟地非常容易入口。 最後酥炸芝麻雞翼,雞肉炸到肉質滑脫脫、再配上鬆脆嘅外殼,令人一試回味。黑松露威靈頓牛柳一到檯,金黃色的外殼,再加上內裏漸變的紅色,已經吸引住我的眼球。 牛柳的色水完全就係五成熟的顏色。 入口亦非常多層次,一入口先咬到沙沙聲的脆皮外殼,再來是超juice 的牛柳汁湧入舌頭上。最後當然係黑松露的香氣留在口腔中。 廚師將普通的牛柳再升華到另一個層次。烤安格斯西冷配黑椒汁烤西冷扒有啲失望,煮得過熟有啲韌。 西冷扒身唔夠厚、太薄,有點失色。 希望下次廚師在烤西冷既時間上會調返短一點,就會剛剛好。心太軟配雲呢拿雪糕超好味嘅飯後甜品,朱古力心太軟外面
一間喺荃灣並不起眼嘅地舖,估唔到竟有咁出色的西餐食。

前菜首先來一個自家製有餘溫的餐包,再配上帶點鹹味的牛油。

之後來了,餐湯野菌黑松露忌廉湯。
野菌黑松露忌廉湯

心太軟配雲呢拿雪糕
超好味嘅飯後甜品,朱古力心太軟外面熱辣辣,刺穿後就有香濃的朱古力溶漿流出來。再配上雲呢拿雪糕。一濃一淡嘅味道,非常搭配。
心太軟配雲呢拿雪糕

好完美嘅一餐西餐喲!
野菌黑松露忌廉湯
2022-02-14 537 浏览
2022.02.142月14的約會👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻這個日子來荃灣西餐小店來個西式情人節聚餐吧🍴野菌忌廉湯配黑松露🍄🥣加上黑松露既野菌忌廉湯有別於其他西餐🙃飲落好CREAMY🍦另外仲會加上橄欖油,令到湯會有少少🤏微酸味幾開胃🙃龍蝦忌廉濃湯🦞🥣龍蝦味濃郁🦞而且仲有蝦肉粒同帶子粒食用🤗另外可把餐包塗上牛油🧈再沾湯吃😁香煎帶子配牛肝菌配意大利麵🍝有三大粒煎到黃金色既肥美帶子🤤配與濃濃既牛肝菌意大利麵,加上洋蔥粒🧅同野菌粒🍄令到無咁膩😉烤美國極佳級肩胛牛扒🇺🇸🥩情人節當然要鋸扒🥩今次揀左7成熟同芥末籽汁😙擺盤好靚仔🤵‍♂️咬落肉汁新鮮,肉感嫩滑😋仲有脆口薯角同新鮮伴菜🥦🥕平衡邪惡感😈心太軟配雲呢拿雪糕🍫🍨當然唔少得我最鍾意既甜品🥰雪糕軟滑,心太軟夠軟又濃😍真係甜蜜蜜❤️熱檸茶🍋☕️新鮮靚茶底,唔會太濁😁加上新鮮既檸檬🍋飲落好舒服😉熱朱古力🍫朱古力夠濃味🙃作為情人節大餐既完美既句號🔚大滿足都係加埋$800 有找💸作為一間營業左8年既西餐小店實在抵讚👍🏻
2022.02.14

香煎帶子配牛肝菌配意大利麵🍝

烤美國極佳級肩胛牛扒🇺🇸🥩

心太軟配雲呢拿雪糕🍫🍨

熱檸茶🍋☕️
新鮮靚茶底,唔會太濁😁加上新鮮既檸檬🍋飲落好舒服😉

熱朱古力🍫
朱古力夠濃味🙃作為情人節大餐既完美既句號🔚

大滿足都係加埋$800 有找💸
作為一間營業左8年既西餐小店實在抵讚👍🏻
  • 心太軟
  • 烤美國極佳級肩胛牛扒
  • 龍蝦湯
2022-02-11 29 浏览
Vision 8 主打高質西餐,CP值高而且價格合宜👍 Set lunch 有多款選擇, 可以揀餐湯或沙律,甘筍忌廉湯味道鮮甜,用新鮮甘筍餚製忌廉湯🥰配有熱辣辣嘅百吉軟包加牛油,簡直一流 烤安格斯西冷扒黑椒汁🥩西冷牛扒外脆內軟,加黑椒汁好正酥炸芝麻雞翼🐥酥炸芝麻雞翼🐥脆炸雞翼,芝麻香脆,雞肉多汁嫩滑蕃茄水牛芝芝士配意大利香草醬🥗水牛芝士配合蕃茄味最夾,香草醬令整體味道再提升,感覺好清新😋 自家制安格斯牛肉漢堡包🍔厚厚安格斯牛肉肉汁特別多,配有好多蔬菜同芝士,薯角炸得好香好脆🥰 心太軟配雲呢拿雪糕🧁流心嘅心太軟配雪糕嘅同水果一齊食,簡直係晚餐嘅完美享受😋心太軟流心朱古力入口即溶,配合的温度及時間剛剛好👍
Vision 8 主打高質西餐,CP值高而且價格合宜👍

烤安格斯西冷扒黑椒汁🥩
西冷牛扒外脆內軟,加黑椒汁好正酥炸芝麻雞翼🐥

酥炸芝麻雞翼🐥
炸雞翼,芝麻香脆,雞肉多汁嫩滑

蕃茄水牛芝芝士配意大利香草醬🥗

自家制安格斯牛肉漢堡包🍔

心太軟配雲呢拿雪糕🧁

2022-02-11 20 浏览
荃灣是有名的美食地區,這天小編要介紹的餐廳便是其中一個好去處~餐廳主打意大利菜,而食物水準亦頗高~除了單點餐牌以外,亦設有午市套餐,包括了沙律或餐湯,以及主菜和餐飲~小編到訪當天人流不少,不過餐廳人手不太足夠,所以等候時間頗長#凱撒沙律配巴馬火腿 $128首先是單點的凱撒沙律,可以選巴馬火腿或煙三文魚,而小編點了巴馬火腿,火腿味道不會太重口味,而且切成很薄一片,不會太難嚼開,反而沙律醬的味道較濃味味道小評分:😋😋😋😋/5#香煎帶子配黑松露菌野菌燴意大利飯 $98另外點了午市套餐中的香煎帶子配黑松露菌野菌燴意大利飯~意大利飯粒粒分明,整體不會太黏口,而帶子呈一絲絲的口感,肉質 頗嫩,黑松露的味道頗香~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#烤美國極佳級肩胛牛扒 $268另一款主食是肩胛牛扒,亦是餐廳招牌菜之一,小編選配了芥末籽汁,只有很輕微的辣,不過略為偏稀;而牛扒方面,小編點了五成熟,所以牛肉內仍然呈鮮嫩的粉紅色,外層輕輕烤過而不會太熟,整體口感柔軟而沒有筋~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#心太軟配雲呢拿雪糕 $68最後來到甜品的部分,等候需時大概15分鐘,心太軟的流心效果滿分💯味道不會太甜,所以整體

#凱撒沙律配巴馬火腿 $128
味道小評分:😋😋😋😋/5

#香煎帶子配黑松露菌野菌燴意大利飯 $98

#烤美國極佳級肩胛牛扒 $268

#心太軟配雲呢拿雪糕 $68
最後來到甜品的部分,等候需時大概15分鐘,心太軟的流心效果滿分💯味道不會太甜,所以整體感覺也不會太膩,配上清香的香草雪糕🍦一冷一熱的絕配💕
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕/5
服務:✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸/5
2022-02-07 34 浏览
😋Had the set lunch there. Ordered the scallops with pasta and pumpkin cream sauce. Also had the sirloin steak with pasta and a milk tea. 👍🏻The set comes with a soup/side salad and a drink. The salad was generous, bigger portion than usual. 🙌🏻The scallop was fresh and seared well. The steak was nice but I did order a medium done and what they served was more medium rare even the outside was grilled nicely. Not that it’s not nice, it was flavorful but just wasn’t what I ordered. 👍🏻The service was

👍🏻The service was friendly and warm, more like a family business. Hope more people will support them and keep them surviving the pandemic
2022-02-05 539 浏览
朋友住荃灣係地膽,帶我嚟呢間餐廳食新年lunch,估唔到水準幾高汁,果然係臥虎藏龍Vision 8 Garden Salad - Cherry Tomato, Avocado, Fig, Mixed Vegetable with Honey and Pomelo Vinegar Dressing V8 田園沙律>好鍾意呢個沙律,其中無花果清甜到極點!牛油果熟成香軟,亮點係個蜜糖柑橘醋汁帶起所有新鮮蔬果嘅原味,甜甜酸酸又順喉Applewood Spanish Pork Loin Chop▪︎Red Wine Sauce蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒・紅酒汁 >好有份量又優質的豬鞍扒,肉味濃郁不臊有口感,配紅酒汁提升醇香又不會蓋過蘋果木的煙燻味,扒上的燒烤網紋絕對吸睛Roasted Sirloin Steak with Wild Mushroom Cream Sauce烤安格斯西冷配野菌忌廉汁 $118>朋友要的7成熟的香烤程度剛剛好,肉扒淺粉紅嫩心,入口有肉汁牛味濃厚,creamy的野菌忌廉汁能增加牛扒順滑清香感Apple Crumble w/Vanilla Ice Cr

Vision 8 Garden Salad

烤安格斯西冷配野菌忌廉汁 $118

Apple Crumble w/Vanilla Ice Cream
蘋果金寶 配 雲呢拿雪糕

>上桌時還熱辣辣的一道經典英式甜品,真箇百吃不厭。餐廳做得頗正宗,上層有香酥鬆脆的牛油餅碎,舖底的是酸甜清爽的青蘋果粒,兩樣食材結合一起互相平衡,肉桂粉更起了化學作用令甜品更香更吸引,當然,配一球凍冰冰的vanilla雪糕,佢係friend嚟㗎不可或缺

>是日餐湯係椰菜花忌廉湯味道濃郁,溫熱的餐包也鬆軟好吃

Iced Chocolate

Iced Lemon Tea

烤安格斯西冷配野菌忌廉汁
庆祝纪念
团年饭
烤安格斯西冷配野菌忌廉汁
2022-01-31 40 浏览
今次係荃灣覓食,見到呢間平民化意大利餐廳坐落係普通茶餐廳小店附近就一於試下。安格斯牛肉漢堡包 $138安格斯牛好重牛味,熟成程度岩岩好,唔會過老,仲保存到肉汁淡淡都好juicy 非常不錯個burger本身已經好大個配菜比左一大堆薯角洋葱圈 最後食吾曬田園沙律 $128有無花果 牛油果 超新鮮 牛油果好軟熟 配生菜好fresh好開胃分量都好多西冷扒配意粉 $118我地叫左5成 上到黎有小小overcook 但都唔會太un 西冷牛味濃鬱要讚意粉 超有彈性 如果中意食硬身既面質會好中意口感好好 完全吾似普通茶記既扒餐意粉酥炸生蠔 $58炸粉剛好不會太厚 生蠔新鮮無腥味 唔錯忌廉西蘭花湯 (餐湯)超推薦我地好中意好creamy 香濃可口餐包用左意大利麵包熱辣辣抵讚塗上牛油一流Overall 係一間好有人情味既意大利餐廳小店,老闆會同每一枱客傾計,食物質素比想像中高,性價比既高既餐廳,真係好中意個餐湯haha

安格斯牛肉漢堡包 $138
安格斯牛好重牛味,熟成程度岩岩好,唔會過老,仲保存到肉汁

田園沙律 $128

酥炸生蠔 $58
炸粉剛好不會太厚
生蠔新鮮無腥味
唔錯

忌廉西蘭花湯 (餐湯)
超推薦
我地好中意好creamy 香濃可口

餐包
用左意大利麵包
熱辣辣抵讚
塗上牛油一流

2022-01-28
2022-01-30 40 浏览
荃灣臥虎藏龍的西餐廳🍴,我會諗起這間,廚師👨‍🍳擁超過十年經驗的酒店級廚藝👨‍🍳,真心做出了好多優質菜式給食客,而且店員親善好客,會和我們傾計的🥰 無論食物和環境我都覺得性價比好高啊!前菜有香濃西蘭花🥦忌廉湯和自家製麵包,再而「芝士冷盤🥗 」用上靚級芝士配上蕃茄開胃滋味!其中我喜歡主菜:西班牙黑毛豬豬胺扒果然有水準,🐷肉嫩肥瘦適中。豬扒用上蘋果木燒烤🍎🪵,烤得外脆內軟,好有口感!還有自家製甜品🍮, 「蘋果金寶配雪糕」不會太甜溜溜,好適合我呢種又愛吃又要冇咁肥的小吃貨,滿足的一頓,期待下次再來!Vision 8地址:荃灣兆和街34號榮安樓地舖
前菜有香濃西蘭花🥦忌廉湯和自家製麵包,再而
「芝士冷盤🥗 」用上靚級芝士配上蕃茄開胃滋味!

其中我喜歡主菜:
西班牙黑毛豬豬胺扒
果然有水準,🐷肉嫩肥瘦適中。
豬扒用上蘋果木燒烤🍎🪵,烤得外脆內軟,好有口感!

Vision 8
地址:荃灣兆和街34號榮安樓地舖
]見到Vision 8 係openrice勁多正評,就諗住黎試下佢。呢度lunch set 都幾抵食,基本上大約$100包埋餐湯/沙律,同埋飲品。最重要既係,雖然佢係小店,但係真係冇諗過啲嘢食每一樣都咁有水準😳而且店鋪氣氛都唔錯,唔怪之得好多人都話呢度好啱週年紀念或者慶生黎,夜晚黎食應該更加正😄另外要講既係,呢度既店員服務態度真係好好,本身冇諗過呢啲小店都會咁認真serve你,就算午餐都好,店員都好細心咁,幫我地逐樣野食上,我地食左個小食拼盤,店員都好主動問我地洗唔洗等我地食到差唔多先再上主食☺  覺得呢間西餐食物同服務都好好,價錢黎講又唔算特別貴,係正常西餐既價錢。但係呢個價錢食到呢個質素,好抵👍絕對值得黎試。1⃣️酥炸吉列蠔配番茄忌廉汁燴扁意大利粉($88)Set lunch 有得揀跟餐湯或者沙律,是日餐湯係西蘭花忌廉湯,配埋鬆軟既餐包🤤意粉有三隻吉列蠔,比我想像中大隻,炸得好脆😍意大利粉上面仲有少少蕃茄蓉,味道唔錯。  2⃣️香煎帶子配黑松露菌野菌燴意大利飯($98)Set lunch跟既沙律都幾有驚喜🥗出面食果啲好多都係跟沙律醬或者凱撒醬,但係呢個係用左柚子醋加蜜糖,酸酸甜甜好清爽🤩意

1⃣️酥炸吉列蠔配番茄忌廉汁燴扁意大利粉($88)

2⃣️香煎帶子配黑松露菌野菌燴意大利飯($98)
香煎帶子配黑松露菌野菌燴意大利飯
Set lunch跟既沙律都幾有驚喜🥗出面食果啲好多都係跟沙律醬或者凱撒醬,但係呢個係用左柚子醋加蜜糖,酸酸甜甜好清爽🤩意大利飯都好正!黑松露味道好夠,帶子好大粒,意大利飯既質感唔會太稀,入面有啲切片既蘑菇,令菇味更加重,鍾意黑松露既人一定要試呢個!連平時唔係好鍾意食意大利飯既朋友都一啖接一啖咁食。

3⃣️烤安格斯西冷配黑椒汁($118)

烤安格斯西冷配黑椒汁
淨係賣相已經一流🥰牛扒叫左五成熟,啱啱好,有肉汁,黑椒汁唔會好重味,即使點左黑椒汁都唔會搶左牛扒既肉味。墊係底既薯角都好好食,唔會好淋,有少少鹽調味過👍就咁食都已經好食。

4⃣️酥炸小食拼盤($98)
酥炸小食拼盤
呢個一定要嗌!入面有芝麻雞翼、炸魚、炸魷魚圈同埋好多好多既薯條😚仲有好鍾意佢呢度會配三種唔同既醬,有茄汁、塔塔醬同埋黑松露醬。芝麻雞翼好正,炸得好脆好香得黎入面仲好滑😳另外炸魷魚圈都好好食。每一樣炸物都係熱辣辣好脆,勁推薦!
香煎帶子配黑松露菌野菌燴意大利飯
2022-01-28 443 浏览
餐廳以簡潔風為主調, 配上柔和的燈光,坐得舒適,主打意大利菜,食物質素很不錯 ,加上老闆熱情的招呼,吸引不少街坊粉絲支持。安格斯牛肉漢堡扒$138安格斯牛肉漢堡扒,份量十足, 麵包皮微脆香軟, 充滿 牛油香, 中間夾著半溶芝士 、新鮮蕃茄、 生菜、及一塊熱燙燙安格斯牛肉漢堡,大口咬下去, 肉質鬆軟, 充滿肉汁,牛味突出, 跟配的熱呼呼薯角、洋蔥圈 ,口感綿密, 沾上酸酸甜甜的茄汁,真是令人停不了口。田園沙律$128 田園沙律,色彩繽紛, 配料豐富,有新鮮無花果 、 車厘茄、 熟透的牛油果及爽脆沙律菜等, 先攪拌勻所有材料和 楓糖醋汁一起吃, 酸酸甜甜 ,口感清新美味,滋味的開端。烤安格斯西冷配黑椒汁(午餐)$118椰菜花忌廉餐湯,香甜順滑 , 口感creamy ,湯內還吃得到椰菜花碎粒, 跟配的面包焗至香脆, 先塗上牛油再沾上忌廉餐湯吃 ,別有一番滋味。大件的安格斯西冷扒, 剛剛好五成熟,深褐色表面有漂亮的網紋, 散發著陣陣烤香氣,切開時肉汁緩緩流出,十分誘人,肉質軟嫩,沾上黑椒汁,肉香加倍提升, 跟配的意大利麵, 口感煙煙靭靭, 掛上惹味的黑椒汁,愈吃愈過癮。英式炸魚薯條$88即叫即

安格斯牛肉漢堡扒$138

田園沙律$128

烤安格斯西冷配黑椒汁(午餐)$118

英式炸魚薯條$88
即叫即製的炸魚薯條,炸到金黃色, 新鮮炸起,香噴噴, 熱燙燙, 外脆內軟, 炸魚鮮味軟嫩, 最佳送啤酒的小吃。

荔枝梳打(跟餐加$15)
荔枝梳打,拌勻後,啜一口,清新冰爽, 慢慢滲出荔枝的甜香。
2022-01-28 187 浏览
《誰是真味王》  Dragonrick 2022在餐廳現場,彌漫著一股故作神秘又充滿浪漫情懷的氣氛,我同拍擋阿渣奉命到場,要調查誰是真味王,他有獨特的外型、出身顯赫、味道獨特、曾接觸他的人也被他深深吸引……不能忘懷他那神秘又美麗,彷似天使的化身!近日,有盛傳他隱藏在一個餐廳裡,隱世埋名,享受一人的陶醉。今天收到線報,他的踪跡終於被暴露了,也不經意地顯露他的光芒,如漆黑中的瑩火蟲,怎樣匿藏也難掩他那種閃爍的身影……阿渣向我表示疑似的對象出現了,菇味好濃,難道就是眼前的他?1. 磨菇湯+白麵包: 濃郁的機攪磨菇湯已很撲鼻,湯內仍可以吃出磨菇粒,也有西芹碎,湧現出田園風。而白麵包也很綿綿軟稔,夾上牛油,滲入濃湯一併放入口,口中綻放潮濕的春天,像期待著更多的花朵會盛放……但直覺告訴我,愈似真味王的一定不是,因為磨菇湯的濃郁太高調了。2.扒西冷配黑椒汁:  網紋印的西冷扒,雖其貌不揚但深深的烙印已成為他的印記,而黑椒汁的蓄勢待發,一淋在西冷扒上,翻滾的熱哄哄汁像要告訴我他就是最好味的西冷扒,肉質粉嫩,厚簿適中,惹火十足……旁邊的西蘭花、紅蘿蔔、薯角也靜靜起革命,表達真味王是他們,夠fresh,
《誰是真味王》  Dragonrick 2022

阿渣向我表示疑似的對象出現了,菇味好濃,難道就是眼前的他?

2.扒西冷配黑椒汁:  網紋印的西冷扒,雖其貌不揚但深深的烙印已成為他的印記,而黑椒汁的蓄勢待發,一淋在西冷扒上,翻滾的熱哄哄汁像要告訴我他就是最好味的西冷扒,肉質粉嫩,厚簿適中,惹火十足……旁邊的西蘭花、紅蘿蔔、薯角也靜靜起革命,表達真味王是他們,夠fresh,  夠自然!

有一件事就是牛是有尾巴的,今次西冷是牛胸脊肉部份,吃不到牛尾部份,所以牛不是真味王,下次有機會吃均牛的不同部份,才可吃出牛的不同部份之真味了!

3. 開心果仁焗紐西蘭羊柳: 外形極像威靈頓式的做法,皮自然脆,咬落正是開心果仁脆脆,開胃十足,咀嚼引人。同樣粉紅色肉的羊柳極像壽司卷,被切成一樣大細的卷物,我見猶憐,被包裝下的紐西蘭羊柳最大機會是全場兇手⇒真味王,羊肉有陣陣羶味,點上芥末籽醬,口感飄浮著獨特的特殊味道,可以沖淡口中的一點羶但也可令羊肉變得更入味,雙重口感,有鬼魅之張力感!阿揸試後也表示在交流過程中,他眼神好像隱藏著自己內裡的苦衷,內心有其他認定的真味王,自己衹是三甲內美食而已。

4.酥炸小食盤:

一盤黃金炸再配上三款醬汁,A.沙拉醬 B.黑松露忌廉醬C.茄汁

內裡乾坤是炸鷄翼、炸洋蔥、炸魚柳、薯條

熱氣但滋味

上癮但和味

最精髓就是豪不起眼的醬汁,任何炸物一點上黑松露忌廉,如身體進入了天池,馬上清淨,頓入空門,食物的本質,完全被這個黑松露充分地引了出來,食物被解放了,也吃出食物的初心,原來食物最原本的底蘊,是可以打開我們的五藴,真味王就是黑松露忌廉醬。

阿揸馬上打開Spotlight , 強烈照射著他,黑松露忌廉被照射著,你望著他,他也照耀著你……

光影也似乎下意識地照到最後出現的心太軟。

孤單的心太軟一直凍凍的在尾聲先呈現,

他內心的潛台詞是其實自己是多餘嗎?

甜點一定要放到最後而不能踢前鋒嗎?

是大家吃飽後仍有餘憶下的副屬品嗎?

真味王可以是大家共同擁有的殊榮嗎?

他破開自己一半,

遞上叉子沾上雲尼拿雪糕

再黏上溫度十足的朱古力醬之蛋糕

全部一併放入我的口中

我瞳孔放大、舌頭擺脫、臉頰泛紅、暖流湧上

睡火山也重噴岩漿

火鷄也重新飛上天

盲人也見到神跡了

任務完成,其實所有食物也可以是真味王!

做人也是,衹要找出初心,重現底藴,打開五藴,我們就是每一位的真我。