以前讀U嗰陣成日落水街食飯,最近返去發現開咗一間新嘅 Cafe 係食墨西哥菜🇲🇽 餐廳主題好似樹林咁,好多藤蔓同埋仙人掌,見到天花板懸掛咗好多超級得意嗰手作公仔,原來都係餐廳廚師親手整架😍再行入啲仲有個種滿咗植物嘅露檯,充滿生機之餘仲影相好靚🤤 📌Mexican Seafood Paella ($339) 🦐 份量頗大,面上鋪滿帶子青口等等海鮮,十分足料,中間嘅蕃茄切得好精緻,盡顯創意同刀工,好欣賞注重擺盤嘅餐廳👍🏻 飯粒濕潤有口感,每粒都浸透醬汁。不過覺得味道比較淡,落咗好多辣椒醬haha! 📌Cactus Apple Juice ($78) 🌵 原本以為Cactus 呢個名只係gimmick,飲落發現隱約有啲好微細嘅刺感,真係有種俾仙人掌拮到味蕾的感覺。而且用仙人掌造型嘅杯裝住,即刻變得好可愛! 📌Tequila Honey($78) 🍸 小酌怡情٩(^ᴗ^)۶ 呢杯cocktail除咗tequila同honey,味道夾之餘仲幾清新 📌甜品- Mexican rice pudding ($78) 呢道墨西哥甜品都幾特別,雖然叫pudding但其實係用飯做成嘅,每一粒都浸滿奶漿,仲有

📌甜品- Mexican rice pudding ($78) 呢道墨西哥甜品都幾特別,雖然叫pudding但其實係用飯做成嘅,每一粒都浸滿奶漿,仲有玉桂粉同提子乾調味~ 感覺幾健康ʘ‿ʘ

餐廳仲有好多獨特嘅墨西哥菜,例如牛油果雪糕🥑就幾特別😆 佢都算係我喺新年裏面食得最健康又好味嘅一餐!
2022-02-06
2022-02-08 26 浏览
外牆同內部裝修都別俱風格,隱世店舖,嘢食又好有墨西哥風味,最正喺佢甜品。Quesadilla (2pc) $891 Chicken 1 Carnitas Pork墨西哥餡餅 一雞一豬 唔好睇落咁薄,食落都幾飽雞,食落仲好有口感,亦都好有墨西哥風味,都有好多醬任你點,所有醬都似層相識,但我唔知喺咩。Grilled Adobo pork $168燒汁鴛鴦烤肉,口感你會食到似層相識嘅口感,所以食得特別親切,份量嘅話,如果唔2個人食,一定食唔曬,所有疏菜都好新鮮,仲可以自己配搭,又可以玩,又可以食,真喺好正 。Avocado Icecream $88超級推介 ,賣相都好吸引,好啱打卡 ,極度濃郁嘅牛油果混牛奶味,食落勁滑,而粒柚子沙冰 ,我真喺覺得自己食緊分子料理。Avocado smootie $78牛油果勁濃嘅沙冰,飲完你都飽飽,極度足料Chooclate ice $38奶味好濃既朱古力,越飲越入味。大大杯,好抵飲

Quesadilla (2pc) $89
1 Chicken
1 Carnitas Pork

Grilled Adobo pork $168

Avocado Icecream $88

Avocado smootie $78
牛油果勁濃嘅沙冰,飲完你都飽飽,極度足料

Chooclate ice $38
奶味好濃既朱古力,越飲越入味。大大杯,好抵飲

2022-02-07 32 浏览
呢間喺西營盤既墨西哥餐廳非常正宗,而且環境仲好chill tim。有好多傳統既墨西哥菜,weekend 仲有brunch 食tim 啊!今次weekend就同屋企人黎左呢度嘆一個好chill既朝早,點左avocado omelette 同埋machaca shredded beef,好高質!呢度有好多菜式都有牛油果,岩哂鍾意牛油果既人,飲品點左牛油果奶昔,好creamy。另外仲點左一杯熱既latte提下神。小食同甜品都唔錯!

另外仲點左一杯熱既latte提下神。
小食同甜品都唔錯!
2022-02-04 208 浏览
墨西哥菜喺香港並唔常見🇲🇽今次就介紹一間位於西環嘅餐廳由墨西哥大廚主理 所以味道夠晒正宗而且餐廳嘅裝修都充滿墨西哥風情🪅掛滿左店主同餐廳團隊親手製作嘅裝飾 例如好可愛嘅樹懶🦥同埋好多花花草草 就好似去咗墨西哥旅行一樣✈️.🌟Avocado Tostada ($89)呢道菜用牛油果砌咗一朵好靚嘅花🌺 底下亦都有栗米片製嘅多士拼埋一齊食覺得好滋味😋 而且店舖採用嘅牛油果質素都好好加埋點點芝士 賣相同味道都一流👍🏻.🌟Signature Fried Chicken ($89)炸雞juicy而且熱辣辣主要選用雞鎚所以好易食🍗無論點茄汁定係辣醬都好夾.🌟Quesadilla (2 pcs) ($89){Chicken, Al Pastor Pork}呢款係墨西哥芝士餡餅 係一道經典菜式🌮裏面有芝士🧀、牛油果🥑、蕃茄🍅 色彩繽紛又健康餡料我地就選擇左雞肉同豬肉仲有其他材料例如烤魚、蘑菇都可以選擇個人比較鍾意豬肉 因為鐘意佢有用上香料餡餅配埋秘製辣汁更加惹味🌶️.🌟Birria Beef Stew ($189)呢個燉牛肉好有特色  店員仲特登教我哋點食🥰將旁邊嘅配菜例如洋蔥、芫荽、青
墨西哥菜喺香港並唔常見🇲🇽
今次就介紹一間位於西環嘅餐廳

由墨西哥大廚主理 所以味道夠晒正宗
而且餐廳嘅裝修都充滿墨西哥風情🪅

掛滿左店主同餐廳團隊親手製作嘅裝飾
例如好可愛嘅樹懶🦥同埋好多花花草草

就好似去咗墨西哥旅行一樣✈️
🌟Avocado Tostada ($89)
Avocado Tostada

Signature Fried Chicken

炸雞juicy而且熱辣辣
主要選用雞鎚所以好易食🍗
無論點茄汁定係辣醬都好夾
🌟Quesadilla (2 pcs) ($89)
{Chicken, Al Pastor Pork}
Quesadilla (2 pcs)

呢款係墨西哥芝士餡餅 係一道經典菜式🌮
裏面有芝士🧀、牛油果🥑、蕃茄🍅 色彩繽紛又健康
餡料我地就選擇左雞肉同豬肉
仲有其他材料例如烤魚、蘑菇都可以選擇
個人比較鍾意豬肉 因為鐘意佢有用上香料
餡餅配埋秘製辣汁更加惹味🌶️
🌟Birria Beef Stew ($189)
Birria Beef Stew

呢個燉牛肉好有特色  店員仲特登教我哋點食🥰

將旁邊嘅配菜例如洋蔥、芫荽、青檸汁同埋墨西哥炒飯全部加入牛肉湯撈埋一齊食

牛肉湯嘅牛肉仲多過啲飯 非常足料😳
而且牛肉煮得又腍又入味 仲好厚肉添😝

🌟Avocado Ice cream ($88)
Avocado Ice cream

呢個甜品絕對係必食之選 好有驚喜🤩
外型同切開嘅牛油果一樣樣 但係其實係牛油果雪糕🥑🍨
中間嘅牛油果核就係用上金橘雪葩

呢個甜品係自家製 外面從未見過呢個口味
而且甜度洽到好處 仲有香濃牛油果味🤤
為今餐墨西哥之旅畫上完美句號💚
Avocado Tostada
Birria Beef Stew
Avocado Ice cream
2022-01-31 38 浏览
呢間餐廳由墨西哥主廚主理~ 菜式十分正宗!餐廳內仲有唔同墨西哥裝飾🇲🇽 好有特色!全部菜式都好吸引,最後揀左比較地道嘅dishes~🥩Steak arrachera Carne Asada ($289)牛扒係餐廳嘅推薦菜之一!而arrachera係當地較常採用嘅牛部分🤤熟成度我地揀咗medium rare~牛扒好juicy,而且煙韌度適中🤤盤上更有quac同salsa作伴菜,好正!🥑Avocado Burger Trio ($149)睇到個牛油果burger就已經覺得好吸引!我地揀左配portobello菇🍄牛油果成熟度啱啱好~ 牛油果愛好者必點!旁邊仲有quac🤤 而紅椒同太陽蛋都好得意!🌮Machaca Shredded Beef ($98)黎到呢度好想食下tortilla🤤呢個有牛肉碎同炒蛋,味道帶有微微嘅辣香~加上暖暖嘅斑豆蓉,味道好正,口感豐富!食落有種comfort food嘅感覺~🥑Avocado Smoothie ($78)呢個牛油果smoothie好特別!一早已經決定咗要點🤣 飲落有好香嘅牛油果味!口感creamy但又唔會太overpowering~味道好refres
呢間餐廳由墨西哥主廚主理~ 菜式十分正宗!
餐廳內仲有唔同墨西哥裝飾🇲🇽 好有特色!
全部菜式都好吸引,最後揀左比較地道嘅dishes~

牛扒係餐廳嘅推薦菜之一!
而arrachera係當地較常採用嘅牛部分🤤
熟成度我地揀咗medium rare~
牛扒好juicy,而且煙韌度適中🤤
盤上更有quac同salsa作伴菜,好正!

Steak arrachera Carne Asada

🥑Avocado Burger Trio ($149)
睇到個牛油果burger就已經覺得好吸引!
我地揀左配portobello菇🍄
牛油果成熟度啱啱好~ 牛油果愛好者必點!
旁邊仲有quac🤤 而紅椒同太陽蛋都好得意!

Avocado Burger Trio

🌮Machaca Shredded Beef ($98)
黎到呢度好想食下tortilla🤤
呢個有牛肉碎同炒蛋,味道帶有微微嘅辣香~
加上暖暖嘅斑豆蓉,味道好正,口感豐富!
食落有種comfort food嘅感覺~

Machaca Shredded Beef

🥑Avocado Smoothie ($78)
呢個牛油果smoothie好特別!
一早已經決定咗要點🤣 飲落有好香嘅牛油果味!
口感creamy但又唔會太overpowering~
味道好refreshing🌱

🍹Horchata ($38)
聞落有濃郁嘅肉桂香味🤤 又有點似杏仁奶~
味道甜甜地,值得一試!

Steak arrachera Carne Asada
Avocado Burger Trio
Machaca Shredded Beef
2022-01-28 47 浏览
I went to a Mexican food and my friend who is vegan yesterday. We both like this restaurant as here offers a large variety of choices with a full plant-based menu. Yay! 🌱 Our ordersAppetizer: Super Nacho Big🥗It was super tasty and authentic, with a delicious plant-based sour cream included. Main courses: 🍲Omni pork chorizo fajita: tasty and authentic at the same time, my friend 's favorite. Birria Beef Stew: I am the Mexican food lover, the slow cooked beef was soft and juicy- definitely my fav

Our orders
Appetizer: Super Nacho Big🥗

Main courses: 🍲
Birria Beef Stew: I am the Mexican food lover, the slow cooked beef was soft and juicy- definitely my favorite!

We ordered two signatures juices:🍸🍹
Cactus/apple juice 🍏🌵and avocado smooth🥑 (all freshly blended) was a super nice addition to the menu.

There is also a lovely outdoor patio for children to play, so thumbs up for those who need a family-friendly spot.
外卖送餐
前幾日經開西環水街呢邊,發現原來有間墨西哥菜。好耐冇食過墨西哥菜,都有啲想食,就同朋友一齊喺到食lunch。瑞士忌廉雞肉焗芝士卷$99芝士滿佈喺卷嘅表面,再包住足料嘅雞肉,有三條卷,充滿滿足感。味道適中,唔會過鹹過淡。配埋墨西哥飯同埋斑豆蓉,墨西哥飯粒粒分明,至於斑豆蓉嘅豆味濃郁,入口幼滑,好食。旁邊仲有幾塊墨西哥脆片。至尊大碗飯$109底下係墨西哥飯,表面仲有生菜絲、洋蔥粒、蕃茄粒、燒汁雞脾肉、Sour Cream、Guacamole同埋大量芝士,撈埋一齊之後成碗飯充滿拉絲感覺。同時因為有幾款清新嘅配料,所以味道平衡得好好,唔會覺得膩。慢煮燉牛肉$168牛肉望落唔多,但原來有好多係浸左喺湯入面,食落都唔少。牛肉煮得幾軟淋,牛味香濃。個湯唔算稠,味道唔會太鹹,食完都唔會覺得口渴,呢樣野幾難得。可以揀配墨西哥飯或薄餅,本身比錯左墨西哥飯我地,同店員講返之後,佢再比返份薄餅我地,服務態度值得一讚。薄餅好香,好食。牛油果雪糕$38呢個必試!好好食!Lunch time叫呢個就淨係要$38,抵食好多。食落口感非常滑同creamy,質感濃厚,奶味同牛油果味香濃,上面橙色嘅係類似水果味sorbet

瑞士忌廉雞肉焗芝士卷$99

至尊大碗飯$109

慢煮燉牛肉$168

牛油果雪糕$38
呢個必試!好好食!Lunch time叫呢個就淨係要$38,抵食好多。食落口感非常滑同creamy,質感濃厚,奶味同牛油果味香濃,上面橙色嘅係類似水果味sorbet,清新地平衡返牛油果嘅味道,好味。

Mexican Chocolate +$10

Avocado Smoothie +$58
口感濃滑,飲得出有好足料嘅牛油果喺入面,又唔太甜,幾好。

Hot Tea
2022-01-21
2022-01-24 105 浏览
西環水街有間墨西哥菜餐廳,平時假日嘆杯咖啡食下墨西哥脆粟米片絕對係一種享受,今日同朋友喺附近打完卡入到去發現呢度有個小花園,可以欣賞到綠色植物。唔同款嘅菜式都主要用上牛油果同仙人掌,呢兩款食材。發現呢度個餐牌有假日午餐,先叫咗個炒蛋伴自家製碎豬肉腸,CEVICHE DE AVOCADO,QUESADILLA (2 pieces),TORTILLA SOUP,幾款嘢食都夠晒飽👍🏻。先來頭盤CEVICHE DE AVOCADO,賣相好吸引,佢唔似一般嘅沙律,佢將牛油果切粒,加埋蕃茄青瓜仲有墨西哥獨有嘅辣汁,配上粟米脆脆,沾上醬料一齊食,超特別又好好食好開胃!炒蛋伴自家製碎豬肉腸,香腸加蛋炒成碎,仲配上佢哋墨西哥獨特嘅豆磨成茸,香香地鹹鹹地,夾入膜中一齊食好有墨西哥風味。另外嘅QUESADILLA口感亦都有啲相似,餸菜方面我揀咗雞同埋有特色嘅墨西哥豬扒,味道更為豐富, 食兩塊都夠飽。而最令我嘆為觀止嘅係個湯TORTILLA SOUP,辣辣地,加埋墨西哥🇲🇽蕃茄汁一齊飲,超開胃,仲有大量粟米脆片擺喺湯裏面作為點綴,係一個必點嘅餸菜!飲品方面,我就叫咗呢度嘅仙人掌蘋果汁,$78杯,仙人掌肉成本好

飲品方面,我就叫咗呢度嘅仙人掌蘋果汁,$78杯,仙人掌肉成本好高,但係佢嘅營養價值好高,值回票價!仙人掌汁可以增強身體抵抗力,而且仲可以防癌提升身體免疫機能,令到傷口加速復原。味道飲落去好清新好fresh,有少少甘甜同蘋果果香,味道出眾,能夠將口腔嘅重口味一次過帶走。
2022-01-23
2022-01-24 27 浏览
沿著水街向山上走 會發現一間白色小店牆上畫了一隻在招手的樹懶還有兩隻在爬行的穿山甲和食蟻獸門口可愛極了 內裏更加繽紛滿天掛著用紙紮成的公仔 叫piñata它們都有一個共通點 都同是墨西哥的象徵連我一個大人都滿心歡喜 何況是小朋友呢一間親子的墨西哥餐廳小朋友可以在室外小小的花園跑跑跳跳不過要小心 千萬不要去碰帶刺的仙人掌啊Birria Beef Stew ($189)墨國傳統慢煮牛肉花了足足兩天去鹵和燉煮牛肉又稔又香而湯汁又完完全全吸收了肉香每一口都有濃厚的牛味當然還摻入調味香料 充滿異國風味Grilled Adobo Beef and Pork ($168)烤牛肉粒和豬肉粒再淋上燒汁配搭蕃茄和生菜絲 用tortilla包着吃便成了墨西哥特式捲餅入口多汁啖啖肉 帶辣Chilaquiles ($98) 是假日午餐的其中一款 傳統墨國早餐切成一片片的粟米烤餅輕輕炸過混入微辣salsa 再加上班豆蓉和兩隻煎蛋簡單卻為星期天注入能量
沿著水街向山上走 會發現一間白色小店
連我一個大人都滿心歡喜 何況是小朋友呢
一間親子的墨西哥餐廳
小朋友可以在室外小小的花園跑跑跳跳
不過要小心 千萬不要去碰帶刺的仙人掌啊

Birria Beef Stew ($189)
墨國傳統慢煮牛肉

混入微辣salsa
再加上班豆蓉和兩隻煎蛋
簡單卻為星期天注入能量

2022-01-07 98 浏览
呢邊真係好多野食 今次揀左呢間墨西哥菜 裝修好特別 好多擺設 天花既掛飾係廚師親手整既😆外牆既畫都好得意 廚師好好人 會問下你覺得好唔好食 又會教你點食😝Mexican Seafood Paella 🥘 $339真係超多海鮮 好足料 有青口 蝦 🦐 蜆等等 海鮮好鮮甜 好新鮮咁☺️啲海鮮仲剝左殼好細心 食都食得方便啲😆個飯好乾身 粒粒分明 加埋隻HOT SAUSE 會更加好食☺️Churro $78炸油條 炸得超熱辣辣 外面好脆 入邊就好軟 面頭灑左少少糖 好鍾意隻朱古力醬 唔會太杰或者太稀 食落唔會好膩 又唔會太甜 朱古力味好濃😋😋忍唔住係咁點嚟食Horchata $38墨西哥米漿 第一次飲 好特別 好厚身 甜甜地 推介呢個特別既墨西哥飲品😋Chocolate $38奶味好濃既朱古力 都好厚身好正😝

Mexican Seafood Paella 🥘 $339

奶味好濃既朱古力 都好厚身好正😝
2022-01-06
Mexican  Seafood  Paella
2022-01-07 62 浏览
Verde MAR 餐廳名字的意思是綠色的海,加上熱帶雨林的設計及可愛的樹獺制公仔吊飾,店內氣氛有種靠海而建輕鬆愉快的感覺由已超過30多年入廚經驗的墨西哥籍大廚Eligio Escobedo主理,煮出正宗墨西哥菜近年更主打健康人氣牛油果菜式,由前菜到主菜再到甜品,全部都是牛油果菜餚,絕對是全城最地道最健康的墨西哥美食食品方面:Avocado Smoothie : 牛油果沙冰,濃郁牛油果味,清新健康,原汁原味Avocado Burger Trio : 漢堡包用上牛油果當麵包,夾住自家制漢堡扒、洋蔥、生菜及蕃茄,再加上煎蛋同牛油果慕絲一起吃,賣相一流又美味Quesadilla : 一件雞肉及一件醬汁豬柳芝士薄餅,加上洋蔥、甜椒、蕃茄、牛油果、特製辣汁及芝士,又香辣又惹味Avocado Apple Pancake : 鬆軟班戟配上牛油果慕絲及蘋果片,份量十足又甜味

食品方面:

• Avocado Apple Pancake
2021-12-02 263 浏览
HKU 附近嘅主打牛油果墨西哥菜,原來除左lunch set 外仲有學生discount,即刻覺得好抵🤩(仲要我食完之後飽左成日🙈)有啲少見啲嘅菜式eg enchilada,今次就揀左wet burrito,其實就係burrito 放喺辣嘅蕃茄汁入面🤣burrito 好似係兩層皮,再包左飯,變左成份都係carbs🧐仲有啲芝士👍豬肉份量唔算好多,同埋有啲老/嚡口,調味唔夠所以食得左唔係好新鮮加錢有啲特別野飲,我就加左$10 嘅mexian chocolate,加左肉桂聞落好香飲又唔會好搶,係真偏甜嘅朱古力🙈🙈餐廳有好多植物,已經有聖誕裝飾同聖誕花🎄好festive🤩
(仲要我食完之後飽左成日🙈)

Wet  burrito
Wet  burrito

Mexican  chocolate

餐廳有好多植物,已經有聖誕裝飾同聖誕花🎄好festive🤩
2021-11-26 235 浏览
遇到間超級有heart o既餐廳,感動到我留下人生第一次食評﹗話說小朋友生日,想搞搞新意思,就去左呢間墨西哥餐廳慶祝。由於小朋友真係超級鍾意pizza, 我地趁人少少嘗試問下,廚師知道小朋友生日竟然破例做左個off-menu o既pizza俾小朋友 (大家唔好學,否則餐廳多得我唔少), 本身對pizza無咩特別期望,純粹满足下小朋友,但一食停唔得口, 我一向最討厭芝士味,食某pizza連鎖芝心批一定要切左個芝心我先會放入口,但呢間餐廳o既pizza看似平平無奇,食落個pizza o既芝士竟然超級清新,拿上手完全唔油之餘,仲要好似麵包咁柔軟有彈性,同餐廳職員吹左幾句,原來墨西哥廚師好有性格,材料唔靚唔用,仲好講求溫度同牛油o既質量,所以佢地所有食品就算係taco 同nachos都唔會熱氣,聽完即刻叫多幾樣野試﹗除左pizza我最欣賞飲品、沙律同甜品﹗我地一家四口點了三杯飲品,一杯仙人掌汁、一杯牛油果汁同一杯洛神花茶、本來諗住俾小朋友每樣試一啖,點知三杯飲品都超級好飲,餐廳職員又話所有仙人掌都係自家種,佢地餐廳就有個小平台種满野,杯仙人掌汁就係由平台新鮮仙人掌去刺加蘋果汁, 味道超級fre

除左pizza我最欣賞飲品、沙律同甜品﹗我地一家四口點了三杯飲品,一杯仙人掌汁、一杯牛油果汁同一杯洛神花茶、本來諗住俾小朋友每樣試一啖,點知三杯飲品都超級好飲,餐廳職員又話所有仙人掌都係自家種,佢地餐廳就有個小平台種满野,杯仙人掌汁就係由平台新鮮仙人掌去刺加蘋果汁, 味道超級fresh。杯牛油果汁又係驚喜,本身係老公叫我冇諗住試,因為我好憎牛油果種牛油texture 同唔甜唔淡種怪味,但老公同小朋友飲完堅持叫我試,一試即嚇親,少少甜又好似smoothie 咁滑但又唔 “溜”. 至於洛神花茶相對冇咁特別,但少甜少酸我小朋友最愛,成杯飲哂,結果主菜未到已輪住去廁所﹗

正餐我地叫左沙律、海鮮湯同海鮮飯,沙律o既牛油果切細細粒,冇左牛油果一pat pat 我最憎o既牛油感覺,再加埋一粒粒有咬口又酸又少少辣,好開胃。海鮮湯料足,驚喜不足但水準以上,至於海鮮飯簡直係感動時刻,我未未未食過黃咁咁o既海鮮飯都可以煮得咁清咁爽口,portion仲要好大我要打包一半返去第二日食!

不過最感動都唔係食物而係心思,餐廳知道我地慶祝生日就問左我小朋友個名,我本身掛住食冇咩expectation, 但佢地忽然拿蛋糕甜品出來時播哂歌,甜品碟上寫左我小朋友個名同Happy Birthday, 仲要暗地寫左兩張好有心思、完全係tailor-made o既卡俾小朋友,個氣氛好到全餐廳食客都同我小朋友講Happy Birthday,好温馨! 唔知係咪心情影響,明明個甜品又係我最討厭o既牛油果,但老公迫我試,原來係牛油果掘空整雪糕,結果平時一食牛油果即吐o既我KO左一半雪糕,係我生平食牛油果最多o既一晚!

總結﹕食物環境氣氛水準以上,好墨西哥, authentic 之餘仲係家庭式經營果隻,冇諗過墨西哥餐廳食物可以咁健康咁 kids friendly, 好啱小朋友party食生日飯。缺點當然係不大便宜,加上可能weekday人手略為不足,我地有小朋友早去好好多,眼見七點到餐廳都係兩個人serve, 佢地有點踢腳,如果希望酒店式服務去到可能會失望,但人家賣點應該係authentic, 好墨西哥好chill, 去到就relax 下啦!

*最長最唔圖文並茂O既食評,因為小吃貨一見野食清哂,咩都影唔切!
牛油果雪糕
  • 洛神花茶
  • 海鮮湯
  • 海鮮飯
2021-11-07 466 浏览
環境和服務只是一般水準,餐廳內有油煙味,星期日午餐時間,侍應沒空理會你。食物方面,也物非所值。「假日牛餐」只有小食份量的「食物」,沒有前菜或湯,亦不包括飲品或甜品,原來我一直不懂得中文字「餐」的意思等於小食。一心為牛油果而來,於是點了$98牛油果蘑菇芝士奄列,就是普通自己屋企煎的奄列一樣(其實 很多茶餐廳煎的比它更加美好),上面放三片極小又切得形狀比較奇怪,而且一角有少少變啡色的牛油果。牛油果與奄列完全沒有融在一起,奄列內也不覺得有什麼芝士。份量細,吃完也不飽。另外點了個$98的仙人掌炒蛋,賣相像老人院食的碎餐和糊餐,沒有影相,完全唔好食,而且份量也是很少。點了$78的牛油果飲品試吓⋯ 不外如是⋯食完覺得自己好蠢

食物方面,也物非所值。

「假日牛餐」只有小食份量的「
食物

,而且份量也是很少。

點了$78的牛油果飲品試吓⋯ 不外如是⋯

食完覺得自己好蠢
沿著香港大學走下來,經過這家純白色的cafe,真的被文青感吸引到🤍 誰知走進cafe之後竟然發現這裡變成一片色彩繽紛的兒童天地🌈 掛在天花板上的兩隻樹懶🦥🦥十分盞鬼!少女心馬上爆發了出來!.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆我們在週末中午去的,點了幾個weekend brunch:🤍 炒蛋拌手撕牛肉 Machaca Shredded Beef $98🤍 薄荷番茄芝士粟米片 Chilaquiles $98🤍 墨西哥蛋粟米多士 Mexican Eggs $88.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆這家cafe是由一名來自墨西哥的大廚Eligio Escobedo開設的,主打正宗墨西哥菜🇲🇽。餐廳名字叫Verde Mar,意思是綠色的海,店內氣氛有種靠海而建的感覺。🪟 來到這裡,看到窗外整個綠色的仙人掌小花園🌵🌵🌵,加上菜單上有很多純素和素食的選擇🌱,真的很有go green的感覺~ 喜歡素食的朋友一定要bookmark哦!#dia_素食🌱 💚餐廳大部分的菜式和飲料都用上牛油果 avocado 🥑或者仙人掌 cactus🌵入饌,十分有創意!賣相也

我們在週末中午去的,點了幾個weekend brunch:
🤍 薄荷番茄芝士粟米片 Chilaquiles $98
🤍 墨西哥蛋粟米多士 Mexican Eggs $88

餐廳大部分的菜式和飲料都用上牛油果 avocado 🥑或者仙人掌 cactus🌵入饌,十分有創意!賣相也非常精緻!(沒錯 你沒有看錯 真的是可以吃仙人掌喔😌)原本我也想點一杯用仙人掌形狀的玻璃杯盛載的牛油果奶昔,樣子看起來真的很可愛🥺🥺🥺 不過價錢有點太貴,我這個慳妹最後還是忍住了沒有為打卡而點到!🤣🤣🤣

我們吃完之後更參觀了外面那個可愛的小花園😆 餐廳種植了很多仙人掌🌵🌵🌵和小盆栽,更有幾隻小豬公仔🐖和松鼠公仔🐿️在地上作裝飾,十分趣緻!

我們幾個女生第一眼看到差點兒被騙了過去,以為是真的,後來認真想想看才覺得自己傻瓜,怎麼可能會有真的小豬和松鼠出現在一家餐廳呢🙈😵‍💫🤣🤣🤣

炒蛋拌手撕牛肉(Machaca Shredded Beef)這道菜有蕃茄、洋蔥、青辣椒~ 炒蛋配上斑豆蓉和軟皮薄餅Tortillas 🫓🌮味道好棒!味道有點辣,不能吃辣的朋友記得點走辣椒喔!🌶️

薄荷番茄芝士粟米片(Chilaquiles)的粟米薄餅🌽的口感不像是nachos一樣脆卜卜,反而煮得偏軟淋,醬汁酸酸甜甜的,用了酸忌廉、牧場芝士 Ranchero Cheese、薄荷、蕃茄、洋蔥、青辣椒等,更有雙煎蛋🍳和斑豆蓉,十分豐富。

墨西哥蛋粟米多士(Mexican Eggs)的餡料也是差不多,用了蕃茄、洋蔥、青辣椒、粟米多士,也有雙煎蛋🍳和斑豆蓉,一貫墨西哥作風~🤣