2022-02-13
以前讀U嗰陣成日落水街食飯,最近返去發現開咗一間新嘅 Cafe 係食墨西哥菜🇲🇽 餐廳主題好似樹林咁,好多藤蔓同埋仙人掌,見到天花板懸掛咗好多超級得意嗰手作公仔,原來都係餐廳廚師親手整架😍再行入啲仲有個種滿咗植物嘅露檯,充滿生機之餘仲影相好靚🤤 📌Mexican Seafood Paella ($339) 🦐 份量頗大,面上鋪滿帶子青口等等海鮮,十分足料,中間嘅蕃茄切得好精緻,盡顯創意同刀工,好欣賞注重擺盤嘅餐廳👍🏻 飯粒濕潤有口感,每粒都浸透醬汁。不過覺得味道比較淡,落咗好多辣椒醬haha! 📌Cactus Apple Juice ($78) 🌵 原本以為Cactus 呢個名只係gimmick,飲落發現隱約有啲好微細嘅刺感,真係有種俾仙人掌拮到味蕾的感覺。而且用仙人掌造型嘅杯裝住,即刻變得好可愛! 📌Tequila Honey($78) 🍸 小酌怡情٩(^ᴗ^)۶ 呢杯cocktail除咗tequila同honey,味道夾之餘仲幾清新 📌甜品- Mexican rice pudding ($78) 呢道墨西哥甜品都幾特別,雖然叫pudding但其實係用飯做成嘅,每一粒都浸滿奶漿,仲有
📌甜品- Mexican rice pudding ($78) 呢道墨西哥甜品都幾特別,雖然叫pudding但其實係用飯做成嘅,每一粒都浸滿奶漿,仲有玉桂粉同提子乾調味~ 感覺幾健康ʘ‿ʘ
餐廳仲有好多獨特嘅墨西哥菜,例如牛油果雪糕🥑就幾特別😆 佢都算係我喺新年裏面食得最健康又好味嘅一餐!