2023-10-17 50 浏览
K11 Musea 名店林立,也有很多高級食肆,今日和朋友來到6樓的「Ukyio」,發現這裡的食物水準高,價錢合理,環境也一流,值得推薦。「 明太子大蝦沙律」$128大蝦爽甜,田園沙律有羽衣甘藍更顯矜貴,明太子蛋黃醬混合藜麥和其他新鮮的沙律菜,正。「和風煙熏辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵」$188和牛面頰切成細片,軟腍細滑,一口一片更有口感。闊條麵煮得剛好有嚼勁,不單有牛的香味,還有蕃茄的甜酸味。「香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫」$168窩夫也是這裡的必食之一,只見窩夫上面披了一塊麻糬,像蓋了一張被子,十分可愛。窩夫外脆內軟,加上煙韌的麻糬和軟滑的雪糕,真有說不出的滋味。「靜岡莖茶」$68靜岡茶偏淡,為濃味的主食解膩。

「 明太子大蝦沙律」$128

「香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫」$168

「靜岡莖茶」$68
靜岡茶偏淡,為濃味的主食解膩。

2023-10-10
2023-10-17 30 浏览
喺musea 睇完戲之後Book咗呢間Cafe食dinner一入到去見到落地玻璃地方都幾開陽同埋都幾多綠化元素 空間感同舒適感都唔錯Menu design都行文青風分類清晰日式海苔忌廉汁配慢煮雞胸手工意大利長通粉$168海苔配忌廉配搭都幾清新慢煮雞胸肉煎到金黃 雞胸入味得嚟都幾嫩同埋因為慢煮鎖住咗肉汁唔會鞋颯颯 手工長通粉煙靭和風煙熏辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬條麵 $188慢煮嘅和牛嫩滑多汁 肉質軟腍 牛味香濃有鮮嫩的口感原汁原味手工意大利闊條麵質地煙韌又有少少蛋香味好掛汁同埋佢酸酸辣辣嘅辣茄汁好開胃香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 $168特色窩夫打卡一流麻薯一大塊好軟糯窩夫好香脆開心果味嘅雪糕味道都好出伯爵茶嘅cream都好match開心果雪糕同窩夫睇得之餘仲有咁多重嘅口感享受Blended Mocha $50獨特嘅果味香氣 味道濃醇拉花都幾靚!
一入到去見到落地玻璃地方都幾開陽同埋都幾多綠化元素

獨特嘅果味香氣
味道濃醇
拉花都幾靚!
2023-10-13 65 浏览
今日放假梗係要去食啲好嘢,聽朋友介紹尖沙咀k11Musea嗰度有一間食店做麻糬得好出色, 嚟到一定要試下 。地方都唔錯 ,入到嚟有落地玻璃, 裝修好整齊、好簡潔,好有日本feel 。午市有三個午市套餐選擇, 慢煮雞胸配凍蕎麥麵,雞肉好嫩滑,又冇油脂,加埋啲凍嘅蕎麥麵,個感覺真係好健康,唔錯㗎。朋友愛吃牛,慢煮澳洲牛板腱炒烏冬,啲牛好嫩、好食。加上 烏冬炒都夾,幾好味。這裏幾乎每張枱都有試嘅麻糬,我當然都有叫咗個香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫,真係好出色, 窩夫上佈滿了熱辣辣、煙煙靭靭嘅麻糬,加埋陣陣香味嘅伯爵茶,同開心果雪糕一起食,真係 ichiban,真係回味非常。朋友再來香煎一口慢煮澳洲和牛板件,一口一口咁食啲和牛, 真係唔錯!唔錯!

2023-10-13 117 浏览
放工同老婆鬆一鬆黎靜靜地食下野,地方算大,唔嘈雜。呢度要超健康有鹽酥三文魚腩親子丼,用椰茶花飯底,配酸蘿蔔已經好夠味。三文魚一口size,表面少少脆,裡面鮮,仲有三文魚子,口感好豐富嘅健康餐其實係可以咁好食。必必叫炸番薯條,惹味香脆但唔會好乾,配wasabi 蛋黃醬、明太子蛋黃醬食唔停口。要飽肚我食呢個慢煮和牛面頰寬條麵,舊澳洲牛肉超淋,有煙熏香味,辣辣地酸酸地掛哂落好raw口感嘅手工麵,熱辣辣上檯,視覺味覺刺激一流。見麻糬窩夫係招牌菜,叫左個焙茶味。上面塊麻糬好似張被咁痴實每件窩夫。又軟糯又香甜,喺甜品當中食到好香好清嘅茶味真係好正。窩夫切開有4件大大件,豆腐雪糕豆腐味濃厚,暫時未食過有第二間好食過呢間。
鹽酥三文魚腩親子丼

炸番薯條配wasabi 蛋黃醬、明太子蛋黃醬

慢煮和牛面頰寬條麵
焙茶麻糬窩夫

鹽酥三文魚腩親子丼
炸番薯條配wasabi 蛋黃醬、明太子蛋黃醬
慢煮和牛面頰寬條麵
焙茶麻糬窩夫
呢間ᴄᴀꜰᴇ嘅麻糬窩夫一直係佢地ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ,想去呢間嘢好耐就係為咗滿足我同朋友對麻糬嘅熱愛,但係估唔到🍝主食都好好食又有驚喜,決定用晒佢哋做ᴄᴏᴠᴇʀ ᴘʜᴏᴛᴏ🤤同行朋友仲話佢係被麻糬耽誤咗嘅主食😂🧀 炸芝士條 ($𝟔𝟖)🦀 自家製明太子蟹餅 ($𝟗𝟖)🧇 紅豆抹茶麻糬窩夫 ($𝟏𝟔𝟖)🧇 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 ($𝟏𝟔𝟖)🍝 和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵 ($𝟏𝟖𝟖)🍝 日式明太子忌廉汁配香煎帶子花枝圈手工意大利長通粉 ($𝟏𝟖𝟖)🍃 𝒮𝓊𝓀𝑒𝓃𝑜𝒷𝓊 ($𝟕𝟖)🍊 𝒦𝒾𝓎𝑜𝓃𝑜𝒷𝓊 ($𝟕𝟖)🍵 𝐼𝒸𝑒𝒹 𝒰𝒿𝒾 𝑀𝒶𝓉𝒸𝒽𝒶 ($𝟓𝟎)呢間ᴄᴀꜰᴇ唔係走抵食路線,睇真啲價錢都有啲進取,特別係兩杯ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ 幾普通都成$𝟕𝟖杯,𝟑個人食咗$𝟏𝟏𝟗𝟐😂但整體食物質素都幾高,有驚喜同埋難忘嘅感覺,特別係麻糬窩夫同埋和牛面頰💯 🤰🏻同朋友食到好飽又得好滿足嘅一餐,珍惜共聚時間🥹🫶🏻🦮 ᴘᴇᴛ-ꜰʀɪᴇɴᴅʟʏ
同行朋友仲話佢係被麻糬耽誤咗嘅主食😂

🧀 炸芝士條 ($𝟔𝟖)
🦀 自家製明太子蟹餅 ($𝟗𝟖)

🧇 紅豆抹茶麻糬窩夫 ($𝟏𝟔𝟖)
🧇 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 ($𝟏𝟔𝟖)

🍃 𝒮𝓊𝓀𝑒𝓃𝑜𝒷𝓊 ($𝟕𝟖)
🍊 𝒦𝒾𝓎𝑜𝓃𝑜𝒷𝓊 ($𝟕𝟖)
🍵 𝐼𝒸𝑒𝒹 𝒰𝒿𝒾 𝑀𝒶𝓉𝒸𝒽𝒶 ($𝟓𝟎)

🤰🏻同朋友食到好飽又得好滿足嘅一餐,珍惜共聚時間🥹🫶🏻

🦮 ᴘᴇᴛ-ꜰʀɪᴇɴᴅʟʏ
2023-10-12 59 浏览
K11 Musea入面既人氣文青cafe, 裝修以木系為主, 側邊有一大片落地玻璃, 環境舒適開揚. 啱哂行街行到攰既時候同朋友坐低嘆返個all day breakfast.炸薯條 $68薯條醬汁可4揀2, 我地今次就揀左日式芥茶蛋王醬同黑松露蛋黃醬, 薯條即炸非常脆口, 2款醬汁同薯條亦非常夾.慢煮澳洲和牛板腱 All day breakfast $188集合西式日式既fusion全日早餐, 有自家製Sourdough, 炒蛋, 炸薯餅, 本菇, 菠菜, 漬物再配搭慢煮和牛, 牛肉肉質軟腍順口,牛味濃郁.脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵$168面頰肉夠咸香, 炸至外層微脆, 配搭餐廳手工製意粉, 意粉比一般意大利粉粗, 口感亦較平時既彈牙掛汁. 海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫 $168窩夫幾乎係每枱既必點, 外層烘至微脆, 內裡軟糯, 重點係舖係面頭既大片牛奶麻薯, 口感非常煙韌而且奶香味十足. 配搭側邊既朱古力雪糕, 難怪會成為cafe既熱門菜式.

炸薯條 $68

脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵$168

海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫 $168
2023-10-12 90 浏览
👉🏻mochi waffle with orange earl grey sauce and pistachio ice cream💲168👉🏻tamagoyaki with mentaiko mayonnaise💲88-Super long waiting hours and i didnt really enjoy the meal. The mochi was placed on top of the waffle instead of stuffing inside it. Kinda weird to me and it actually went super chewy and way too sticky to cut when it turned cold. The orange sauce was like jelly and didnt blend well with the earl grey sauce. The flavouring of the ice cream wasn’t strong enough and I could barely tell it

Super long waiting hours and i didnt really enjoy the meal. The mochi was placed on top of the waffle instead of stuffing inside it. Kinda weird to me and it actually went super chewy and way too sticky to cut when it turned cold. The orange sauce was like jelly and didnt blend well with the earl grey sauce. The flavouring of the ice cream wasn’t strong enough and I could barely tell it’s pistachio flavour. The appetizers were a bit over prizing as well. Yet, it’s a pet friendly cafe and comfy for pets and friends to gather around.
Rating: 4/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Ukiyo (Tsim Sha Tsui East)
📍Shop 610, 6/f, Swatch K11 MUSEA, 18 Salisbury Rd, Tsim Sha Tsui
🔗#7eatingcafe#7eating甜品#7eating日本菜
麻糬愛好者出動,呢一間餐廳個個都會叫一份麻糬窩夫,我哋一齊嚟窺探究竟!👍🏻牛油果羽衣甘藍奶昔牛油果同羽衣甘藍呢個配搭完全唔會有甜膩嘅感覺,而且夠哂Green,質地相對濃稠,飲落去都幾有份量,飽腹感重,但價格較昂貴。👍🏻All Day Breakfast 餐廳提供多款嘅全日早餐,小編挑選左:慢煮雞胸肉、日本本菇、黑松露炒蛋、烤芝士自家製酸種麵包,擺盤豐富,酸種麵包咬落鬆軟而且更焗上一層芝士;炒蛋相當之滑身;慢煮雞肉肉質頗嫩,如果可以厚身一啲性價比就更高!👍🏻明太子忌廉汁配帶子花枝圈手工長通粉醬汁濃稠,明太子忌廉汁亦都唔會過分滯口,帶子煎得香口,花枝圈更添口感,手工意大利長通粉咬落煙靭有嚼勁👍🏻香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫厚厚的一層麻糬鋪係窩夫之上,特別吸引,而且相當軟糯且不黏咀,窩夫帶有輕輕嘅茶味,感覺清新;開心果雪糕果仁味重,有少許嘅顆粒感,旁邊嘅伯爵茶慕絲和香橙粒粒絕對點綴左整個甜品。💡木系嘅格調,加上落地大玻璃,俾人好舒服嘅感覺。雖然係開放式嘅廚房,但係油煙感不重。

👍🏻牛油果羽衣甘藍奶昔

👍🏻All Day Breakfast

👍🏻明太子忌廉汁配帶子花枝圈手工長通粉

👍🏻香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫

• 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
2023-10-08 199 浏览
The food is absolutely mediocre and definitely not worth the exorbitant price. I had to constantly chase after the staff to remind them to deliver my food. And don't even get me started on the desserts - we had to wait a ridiculous 15 minutes just for utensils to arrive. The staff is completely clueless and forgets where they are needed. It's not just me, this incompetence is evident at the surrounding tables as well. Every single customer has to walk up to the counter to fetch their own utensils because the staff takes another infuriating 15-20 minutes to bring them, that is if they even remember why they went back to the kitchen in the first place. And to top it all off, they have the audacity to charge a ridiculous 10% customer service charge for absolutely nothing.
2023-10-07
2023-10-05 66 浏览
夜晚係K11musea覓食,行到6樓見到依間Cafe好多人,於是入去試吓。餐廳主打西日風格,裝修非常日系,配上落地大玻璃可以清楚睇到出邊嘅風景。我同朋友今晚想靜靜地傾吓偈,所以就入去試試,竟然驚喜不斷。我哋叫咗炸番薯條配明太子沙律醬汁及黑松露醬,日式炸雞,慢煮和牛板腱紫菜窩夫漢堡,焙茶麻糬窩夫及兩杯飲品。小食方面,炸番薯條新鮮現炸非常香口,炸雞配上柚子醬入口非常清新。由於餐廳主打waffle所以我哋main 同dessert都叫左waffle 一個鹹一個甜。慢煮和牛板腱紫菜窩夫漢堡,平時好少食鹹嘅waffle,但又整得幾夾喎,waffle 既蛋香同牛肉既鹹香非常配合,仲有salad 跟埋。焙茶麻糬窩夫非常有驚喜,一大片麻糬鋪滿左窩夫,入口煙靭焙茶味香濃,非常有水準,通常佢哋自家製嘅豆腐雪糕非常夾。唔似其他Cafe餐廳營業到夜晚,大家仲可以食完飯想食甜品, 就可以黎試下佢地既signature waffle 了。

尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓610號舖一間位於尖沙咀海滂 名店林立且藝術氣息滿滿既K11 MJSEA聰明善用自然光,半月形包抄大玻璃透光之餘又可以眺望到尖沙咀景色 同時亦係寵物友善餐廳今日見到好幾隻小動物,以及佢哋嘅主人喺度玩狗狗大合照 飲杯咖啡hi tea 喺呢度打卡影相點影都靚西京三文魚ALL-Day西京三文魚 胡麻菠菜 牛蒡漬 蘿蔔漬 紅芝漬玉子燒 自家製酸種麵包 椰菜花米 松露日本本菇影相打卡好靚 好多種成物 每樣都食到 食食下就好飽香煎一口慢煮澳洲和牛板腱澳洲和牛板腱風味濃郁,濃厚的牛肉香氣和鮮美口感紅豆抹茶麻糬窩夫 $168黑糖同抹茶雪糕幾夾 口感綿密、香甜可口紅豆泥的甜味和麻糬的Q彈可謂是相輔相成麻糬可以拉到好長 煙煙韌韌 可以同朋友分享呢份甜品 份量都頗大

西京三文魚ALL-Day
西京三文魚 胡麻菠菜 牛蒡漬 蘿蔔漬 紅芝漬
玉子燒 自家製酸種麵包 椰菜花米 松露日本本菇
影相打卡好靚 好多種成物 每樣都食到 食食下就好飽

香煎一口慢煮澳洲和牛板腱
澳洲和牛板腱風味濃郁,濃厚的牛肉香氣和鮮美口感

紅豆抹茶麻糬窩夫 $168
黑糖同抹茶雪糕幾夾 口感綿密、香甜可口
紅豆泥的甜味和麻糬的Q彈可謂是相輔相成
平時唔多去K11 musea搵食,朋友介紹有一間Cafe食物質素很不錯,適逢今日收工攰攰地,要靠美食heal heal心情😽裝修係簡單嘅日式木系,地方不大但係環境幾清靜,對住落地玻璃望到尖沙咀樓景~日式海苔忌廉汁配慢煮雞胸意大利手工長通粉上碟已經聞到雞胸好香,雞胸切得偏薄,煎香兩邊小小焦,入面好白滑,一啲都唔乾,而且好入味。長通粉望落冇咩特別,一食落去絕對大驚喜,煙煙靭靭非常啱我心水,好快清晒一碟🤝和風煙燻辣茄汁配慢煮和牛面頰意大利闊帶麵原來牛肉除咗同黑椒係絕配,辣茄汁味亦都非常之夾,寬帶面都係手工製作👍🏼絕對有誠意宇治抹茶🍵不過不失,如果凍啲會更加好飲~焦糖脆脆奶昔好有驚喜,奶香味好香濃,又唔會太甜~最後當然必點焙茶麻薯窩夫🧇上面嘅麻糬超級大塊,滿足晒麻糬控,焙菜味係signature 🙌🏻

日式海苔忌廉汁配慢煮雞胸意大利手工長通粉

和風煙燻辣茄汁配慢煮和牛面頰意大利闊帶麵

宇治抹茶🍵不過不失,如果凍啲會更加好飲~
焦糖脆脆奶昔好有驚喜,奶香味好香濃,又唔會太甜~

最後當然必點焙茶麻薯窩夫🧇

2023-09-19
2023-09-28 49 浏览
Ukiyo位於K11Musea六樓,裝修走日系風格,落地玻璃自然光射入,簡約舒適,有啲座位仲有植物陪住你食嘢,令人感覺放鬆. 佢哋嘅burger係用窩夫整成,賣相幾特別.慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡$148,平時通常食甜味窩夫,好少食鹹味窩夫,味道也不錯,窩夫質感不錯,外脆內軟,內𥚃有啲蛋糕feel,和牛略嫌唔夠入口即融嘅感覺,唔夠淋身,配菜係沙律菜,健康又可減少食肉的油膩感.和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵$188,這個和牛部位同漢堡個和牛部位不論賣相定口感也好似,之前食過牛面頰這個部位的肉係好淋身,這個並不是這個口感,另外辣味唔太覺.甜品焙茶麻糬窩夫$168,賣相好吸睛,麻糬個造型好似腸粉外層咁,好似張被咁冚住啲窩夫,加埋玄米茶醬、豆腐雪糕、木糠一齊食,好味,麻糬好煙韌,玄米茶醬個味調得幾好,推介這甜品👍🏻. 但食物價錢並不便宜.
2023-09-25 173 浏览
位於K11 Musea的人氣cafe,今次終於試到了!環境舒服開揚,採光非常好。當天下年2點去,安排了窗邊位置,陽光曬到正一正。炸蕃薯條$68可以自選兩款醬料我們選了黑松露蛋黃醬及明太子蛋黃醬。性價比高,份量好多,蕃蕃條炸到外脆內軟,加上兩款醬料,好食!All day breakfast $188慢煮澳洲和牛板腱|胡麻菠菜|牛蒡漬|蘿蔔漬|紅芝漬|炒蛋|自家製酸種麵包|黑松露日本本菇全部都好食!係日式的All day breakfast ,感覺比較特別!和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵 $188寬帶麵有少少乾,牛面頰肉質嫩滑,醬汁帶有微辣。慢煮澳洲和牛板健紫菜窩夫漢堡 配 山葵蛋黃醬 $148窩夫帶鹹及紫菜味,非常特別,但不脆。口感特別,適合打卡,可以一試。紅豆抹茶麻糬窩夫 $168一大塊煙煙韌韌的牛奶麻糬,放在抹茶窩夫上!非常夾!必試!
炸番薯條

炸蕃薯條$68可以自選兩款醬料

All day breakfast $188
和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵

和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵 $188
寬帶麵有少少乾,牛面頰肉質嫩滑,醬汁帶有微辣。
慢煮澳洲和牛板健紫菜窩夫漢堡 配 山葵蛋黃醬

慢煮澳洲和牛板健紫菜窩夫漢堡 配 山葵蛋黃醬 $148
紅豆抹茶麻糬窩夫

紅豆抹茶麻糬窩夫 $168
一大塊煙煙韌韌的牛奶麻糬,放在抹茶窩夫上!非常夾!必試!
紅豆抹茶麻糬窩夫
2023-09-22
今次先發現K11 Musea原來6樓有咁多餐廳( ˙༥˙ )Ukiyo走日式清新風 木系裝潢配搭綠色植物🪴整體感覺好relax 加上落地大玻璃 晚上景色都唔錯相信有陽光的話會更靚!☀️๑焙茶麻糬窩夫🧇 • $168必食必食🫶🏻面頭的鮮奶麻糬超級煙韌!窩夫口感偏軟腍 焙茶味香濃⸜(๑⃙⃘'ᵕ'๑⃙⃘)⸝⋆︎*配搭玄米茶醬同豆腐雪糕 好麻吉 甜度剛剛好๑ 慢煮雞胸紫菜窩夫漢堡🍔 • $128除了甜品 都有鹹食窩夫漢堡窩夫入面加入了紫菜 有點日式風味慢煮雞胸頗juicy 加上蕃茄、生菜、芝士同埋明太子蛋黃醬 用料豐富🤤๑龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵🦐 • $188龍蝦汁幾濃郁 大蝦份量好足 新鮮彈牙✨手工意大利寬帶麵口感偏腍 仲有蘑菇片片同三文魚籽๑ Espresso Tonic☕️๑ Flat White☕️很推的Espresso Tonic!咖啡的果酸香很出 讚🥳

Ukiyo走日式清新風 木系裝潢配搭綠色植物🪴
整體感覺好relax 加上落地大玻璃 晚上景色都唔錯
相信有陽光的話會更靚!☀️

๑焙茶麻糬窩夫🧇 • $168
必食必食🫶🏻
面頭的鮮奶麻糬超級煙韌!
窩夫口感偏軟腍 焙茶味香濃⸜(๑⃙⃘'ᵕ'๑⃙⃘)⸝⋆︎*
配搭玄米茶醬同豆腐雪糕 好麻吉 甜度剛剛好

๑ 慢煮雞胸紫菜窩夫漢堡🍔 • $128
除了甜品 都有鹹食窩夫漢堡
窩夫入面加入了紫菜 有點日式風味
慢煮雞胸頗juicy 加上蕃茄、生菜、芝士
同埋明太子蛋黃醬 用料豐富🤤

๑龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵🦐 • $188