2023-09-24 227 浏览
啲野食勁hea 全部急凍攞出嚟翻熱個waffle 諗到不得了 識少少煮嘢食 都知要攤下先拿出來 仲要收百幾蚊 din jor 勁差兩個人食咗$700 好鬼難食,唔會再嚟唔知點解要排隊 好心有少少良心 好鬼垃圾 自己喺K11 musea 啲嘢就唔使好食,有景就得?咩意思? 大家嚟飲杯咖啡就可以唔好食其他嘢 仲要12點去到話今日冇pasta 好彩冇得食 因為望其他人嗰啲都一啲都唔好食 啲凳坐落去有啲壞 差啲跌落嚟真係驚自己 千祈唔好去 食雞胸,好似比狗食嗰啲 薄到不得了 711 買都好過佢
啲野食勁hea 全部急凍攞出嚟翻熱

2023-09-24
$350 (早餐)
2023-09-23 61 浏览
Ukiyo 係一間日式cafe,餐廳位於K11 Musea。裝修簡潔乾淨,環境十分舒服。非常適合同朋友一起聚餐嘅地方!芝士玉子燒玉子燒口感結實,唔會一夾就散,調味偏甜帶出更重的蛋香,芝士同醬汁帶來更多不同嘅味道層次,十分滿意。西京燒三文魚 all day一份以西京燒作主菜而組成嘅日式All day breakfast, 諗法幾新鮮,雖然都係叫all day breakfast 但日式嘅話,感覺好唔同,同埋幾特別。除咗個主菜好味外,佢跟埋嘅炒蛋都值得一讚!龍蝦汁大蝦三文魚籽手工意大利寛帶麵龍蝦汁十分之鮮甜,大蝦肉厚爽口,而且煮之前嘅處理都抵讚,已經碌哂殼。意粉嘅熟度做得好好,唔會太軟。炸番薯條新鮮炸嘅番薯條個人係比較鐘意食多啲,見到有就即刻叫返個。 好味!

芝士玉子燒

西京燒三文魚 all day

龍蝦汁大蝦三文魚籽手工意大利寛帶麵

炸番薯條

2023-09-22 62 浏览
終於有機會朝聖呢間鼎鼎大名既餐廳🙈從相中見過好多次呢個瀑布麻糬,呈現在眼前有好強烈既感覺✨呢個紅豆抹茶麻糬窩夫🧇外相真係有十份,白色軟綿綿嘅麻糬、有茶味嘅cream、紅豆、豆蔻粉、抹茶雪糕窩夫熱辣辣軟綿綿,充滿抹茶味道,加埋連綿不斷嘅麻糬,成件事好balanced! 主食🥩慢煮澳洲和牛板腱沙律,和牛好有口感,油脂分布好平均,入口軟淋🥗沙律份量好多,側邊仲有蘋果添,好健康!炸蕃薯條🍟都好味🤤軟硬適中我地選左Black Truffle Mayonnaise &Mentako Mavonnaise 口味都食得晒🙈兩杯嘢飲🥑Avocado & Kale Milkshake,牛油果味好充足,唔甜,好滿足🍋Kiyonabu - 即係檸檬柚子梳打,酸味味好開胃呢個價錢合適,出邊商場裝修又靚,環境優美,好值得去!

主食🥩
沙律份量好多,側邊仲有蘋果添,好健康!

炸蕃薯條🍟都好味🤤軟硬適中
Mentako Mavonnaise 口味
都食得晒🙈

兩杯嘢飲

🍋Kiyonabu - 即係檸檬柚子梳打,酸味味好開胃

呢個價錢合適,
出邊商場裝修又靚,
環境優美,好值得去!

Ukiyo位於K11 MUSEA 6樓。去到餐廳嘅門口,已經覺得幾特別,近門口會有一D彎曲型嘅枱。餐廳入面環境舒服清新。餐廳有落地玻璃,日頭去嘅時候,光線好充足。今次試咗幾款唔同嘅食物。我覺得最好味嘅係個甜品窩夫、日式义燒窩夫漢堡同埋飲品。其他主食都係一般。個人覺得如果想去食窩夫嘅甜品,呢間係值得推介👍麻糬窩夫個麻糬非常煙勒韌,同窩夫一齊食,非常夾,好好味!呢間Cafe好適合同三五知己,或者自己一個嚟坐吓食個甜品飲杯嘢,都係好好嘅選擇。👍
2023-09-17
  • 慢煮24小時日式叉燒紫菜窩夫漢堡
  • 海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
2023-09-20 2661 浏览
剛開幕時來到這間透光度棒棒的 ᴜᴋɪʏᴏ 吃早餐之後一直很想吃他們的主菜最近終於找到機會了文青風的 ᴜᴋɪʏᴏ 位於 ᴋ𝟷𝟷 ᴍᴜsᴇᴀ 𝟼 樓 大落地玻璃窗跟木系的裝潢是永遠的愛餐點大多富有特色 像是窩夫漢堡 自家製手工意粉等價錢會較一般餐廳貴一點𓋪 香蒜辣椒欖油野菌手工意大利麵麵類清一色都是手工麵 其中點了香蒜野菌款的手工麵口感很不錯 像在吃幼身米通粉的感覺入口辣度蠻高的 加上蒜片關係 會較為重口味整個配搭都很惹味又涮嘴 火速 ᴋ.ᴏ. 的一盤𓋪 炸蕃薯條 提供四種醬料可選其中兩種 全部都超吸引的新鮮炸起果然就是特別好吃除了蕃薯條 還有薯條跟芝士條可以選擇𓋪 焙茶麻糬窩夫到 ᴜᴋɪʏᴏ  一定要點的甜品就是招牌麻糬窩夫點了焙茶口味的窩夫 烤得口感外脆內軟茶味濃郁 配上清新的豆腐冰淇淋ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 再有一大塊軟糯的麻糬 ǫ 彈的口感太邪惡了 看到每一桌都點一份來吃𓎺 ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ ( sᴏᴇ 𝟸 )𓎺 ʟᴀᴛᴛᴇ ( ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ )這邊的咖啡提供三種咖啡豆選擇友人的美式選了酸度較高的哥倫比亞單品豆 我則選了相對較溫和的 ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ才發現整頓晚餐下來都沒
剛開幕時來到這間透光度棒棒的 ᴜᴋɪʏᴏ 吃早餐
點了焙茶口味的窩夫 烤得口感外脆內軟
茶味濃郁 配上清新的豆腐冰淇淋
ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 再有一大塊軟糯的麻糬 ǫ 彈的口感
太邪惡了 看到每一桌都點一份來吃
𓎺 ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ ( sᴏᴇ 𝟸 )
𓎺 ʟᴀᴛᴛᴇ ( ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ )
這邊的咖啡提供三種咖啡豆選擇
友人的美式選了酸度較高的哥倫比亞單品豆
我則選了相對較溫和的 ʜᴏᴜsᴇ ʙʟᴇɴᴅ

才發現整頓晚餐下來都沒有吃到肉
不過手工意粉的份量很多 飽足感 ᴍᴀx
舒適的環境真的很適合跟朋友一起來聚餐
2023-09-05
2023-09-19 49 浏览
📸Ukiyo裝修以簡約無印風為主加上落地玻璃木系加上日光 有家既感覺🧇 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘞𝘢𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘎𝘦𝘯𝘮𝘢𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘛𝘰𝘧𝘶 𝘐𝘤𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮黑糖麻糬換成牛奶麻糬軟綿綿咁又可以拉絲玄米茶醬帶淡淡茶香 夾埋焙茶味窩夫食 茶味double up⬆️ 豆腐雪糕口味清新 微甜細滑🍦🐂 𝘞𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘉𝘭𝘢𝘥𝘦 - 𝘈𝘭𝘭-𝘥𝘢𝘺 𝘣𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵慢煮澳洲和牛板腱牛味濃郁 肉質唔鞋淋上日式芝麻醬 口味更佳亦可選擇夾埋炒蛋同Sourdough一齊食🍵 𝘕𝘪𝘴𝘩𝘪𝘮𝘶𝘳𝘢 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 西村抹茶🍹 𝘒𝘶𝘯𝘪𝘴𝘢𝘥𝘢 - 𝘔𝘰𝘤𝘬𝘵𝘢𝘪𝘭𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢, 𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺, 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦, 𝘓𝘦𝘮𝘰𝘯, 𝘚𝘰𝘥𝘢📍 𝗨𝗸𝗶𝘆𝗼尖沙咀K11 Musea 6樓610號舖#wwh食勻尖沙咀 #wwh_cafe
📸Ukiyo

#wwh食勻尖沙咀 #wwh_cafe

• 焙茶黑糖麻糬窩夫
  • 西村抹茶
2023-09-19 53 浏览
Ukiyo位於尖沙咀K11 Musea,地段超級方便,cafe既裝修行日系小清新風,座位都係以淺色木系為主,加上有乜棵大型植物襯托,非常寫意。Cafe主打麻糬窩夫,但今次我哋試咗兩款pasta,都非常有驚喜。🍝慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵,麵條Q彈有口感,再加上慢煮嘅澳洲和牛面頰,煮得好淋,配上和風煙燻蕃茄醬,酸甜得嚟又有煙燻嘅味道,非常開胃。🍝龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵都好出色,用咗龍蝦汁做底,好creamy,大蝦好新鮮,三文魚籽大大粒,好有咬口!意大利寬條麵口感好正,完美吸收咗龍蝦汁嘅鮮味。炸番薯條有4款source配搭,我哋揀咗黑松露蛋黃醬同和風煙燻番茄醬。先講番薯條炸到金黃酥脆,入面仲保持住軟綿嘅口感,黑松露蛋黃醬比較杰身,松露味都好重;和風煙燻番茄醬就酸甜得嚟帶啲辣味,層次豐富,兩款醬汁都有驚喜。試咗杯Harunobu既mocktail,係朱古力同Hojicha既雲呢拿牛奶,兩種味道好夾,朱古力味比較濃郁,味道豐富有層次😋Ukiyo 📍尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓610號舖

Ukiyo

2023-09-14 47 浏览
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 一家Café開到9點半太爽了吧!快來live in the moment 吃點簡單啲 💗而且是pet friendly 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 味噌三文魚腩| 三文魚子| 椰菜花米親子丼108✨ 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 168✨ 慢煮澳洲和牛板腱 | 胡麻菠菜丨牛蒡漬丨蘿蔔漬 | 紅芝漬 | 炒蛋 | 自家製酸種麵包 | 黑松露日本本菇 188✨ 慢煮雞胸肉 | 椰菜花米 | 牛蒡漬丨蘿蔔漬 | 紅芝漬 |醬油溫泉蛋 | 白家製酸種麵包 | 黑松露日本本菇 168🍹Sukenobu 78Apple | Mint | Lemon | Soda 🍹 牛油果羽衣甘藍奶昔 88ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Ukiyo (K11 Musea)📍 Shop 610, 6/f, K11 MUSEA18 Salisbury Rd, Tsim Sha Tsui

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🍹Sukenobu 78
Apple | Mint | Lemon | Soda

🍹 牛油果羽衣甘藍奶昔 88

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Ukiyo (K11 Musea)

2023-09-14 45 浏览
出尖咀做facial,做完行去K11 musea。本身只係想搵個舒服嘅地方坐下飲杯嘢,點知入到嚟就叫咗好多嘢呢度裝修超級靚,木系簡約嘅風格,落地大玻璃採光好,影相打卡非常合適👍而且佢食物質素都幾好,唔會係淨係得個靚字先來係西京三文魚All Day Breakfast($188),三文魚有好香嘅味噌,煎得好好,日式配菜好特別,好鍾意食日式漬物嘅我非常滿意。龍蝦汁大蝦三文魚子手工意大利寛帶面($188),呢個必食!龍蝦汁香濃,闊身麵條掛汁,大蝦粒粒爽口彈牙,加埋三文魚子,經典日式意粉配搭,好食!Kunisada($78)好香嘅抹茶味,加埋梳打水嘅清新,少見嘅配搭Kiyonobu($78)呢個係偏酸嘅,柚子加埋檸檬,好Fresh,我自己就好鍾意香橙伯爵茶開心果麻薯窩夫($168)呢個又係必嗌,勁鍾意麻薯窩夫嘅質感,外脆內軟,煙煙韌韌,配埋雪糕,伯爵茶忌廉,超級好食,嚟到一定要嗌呢餐飯非常滿意,無論係餐廳營造嘅氣氛,同埋食物嘅質素,都非常高,推薦!

原來K11 Musea有間咁靚嘅cafe,真系唔行上嚟都唔知🤩今日好full無得坐方形台,不過好好彩有得揀面對落地大玻璃窗嘅位坐🪟我諗如果系日頭去嘅話,加上有陽光嘅照射,個環境一定好舒服💓1️⃣ 炸芝士條🧀一份有5條嘅芝士條,伴碟除咗有食用花同紫蘇葉之外,都有比較少見嘅辣椒絲做點綴,芝士條仲要係外脆內軟可拉絲嫁🤫醬汁方面我就揀咗黑松露蛋黃醬同埋明太子蛋黃醬,我覺得黑松露蛋黃醬嘅味道比較濃啲好味啲😌2️⃣ 脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利面🍝今次系我初次試手工意大利面,原來系比平時食開嘅意大利面更加有彈性啲🫣 豬面頰肉整到細細粒又脆卜卜,配上咸香嘅芝士碎同同細細塊嘅菇菌,而且又做到掛汁嘅效果,真系完全對得住呢個價錢😎3️⃣ 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫🧇伯爵茶底嘅窩夫好特別‼️不過最特別一定系呢到嘅麻糬✨ 因為呢到嘅麻糬系一大塊好似被咁冚系窩夫面上,呢張麻糬被系煙煙韌韌,好有咬口,而側邊嘅香橙啫喱🍊 伯爵茶忌廉同開心果雪糕一樣咁出色😋4️⃣ Sukenobu🍹唔講差啲就以為自己嗌咗mojito🤣 呢杯Mocktail主要系用咗蘋果🍎 同檸檬🍋 配上薄荷葉再加埋有氣嘅梳打,有種好fresh嘅感覺🌱 5️⃣ Honey P
我諗如果系日頭去嘅話,加上有陽光嘅照射,個環境一定好舒服💓

1️⃣ 炸芝士條🧀

2️⃣ 脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利面🍝

3️⃣ 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫🧇

伯爵茶底嘅窩夫好特別‼️不過最特別一定系呢到嘅麻糬✨

4️⃣ Sukenobu🍹

5️⃣ Honey Pocky Milkshake🥛
Lotus餅世一✨ Milkshake都系世一✨ 我食完塊Lotus餅就mix埋咗啲cream攪勻嚟飲,攪勻咗之後只味有啲似燕麥奶嘅味咁,系好飲到啜啜下就飲哂了😭

2023-09-12
  • 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
  • 脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵
2023-09-13 63 浏览
K11 Musea 有間餐廳bookmark咗好耐,作為麻糬控一定唔可以錯過☺️講緊嘅就係呢間喺K11 Musea頂樓既Ukiyo 💛呢間餐廳嘅裝修好舒服,最吸引我嘅就係佢呢度嘅麻糬窩夫,賣相超級吸引,睇落去嘅麻糬非常之煙韌 !今日黎到食晚餐仲叫咗兩個主食:⭐️慢煮24小時日式叉燒紫菜窩夫漢堡叉燒口感非常之好,肥瘦適中,而且用窩夫做漢堡包都係第一次食,係一個幾新鮮嘅配搭!⭐️脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利粉呢個手工意大利粉幾有驚喜,脆豬頰肉充滿油香,配上卡邦尼意大利粉非常之香口,而且幾鍾意卡邦尼汁好好味😊⭐️海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫最後當然唔少得呢度嘅甜品,麻糬嘅質感非常之好,佢好似毛巾咁喺窩夫嘅上面,加上佢朱古力嘅雪糕好好味😋嘢飲我仲叫咗一杯honeycomb milkshake ,口感好creamy係嗒嗒既滿足感🫶🏻

今日黎到食晚餐仲叫咗兩個主食:

⭐️慢煮24小時日式叉燒紫菜窩夫漢堡

⭐️脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利粉

⭐️海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫

2023-09-11 184 浏览
大熱麻糬窩夫真係咁好食⁉️🍽️食物方面:🧇香橙開心果伯爵茶麻糬窩夫💲168一大塊麻糬😍Waffle軟淋淋箍牙都食到🍨雪糕夠開心果味☺️伯爵茶醬冇乜味🍑啫喱甜到嘔🍊消失咗🐖慢煮24小時日式叉燒紫菜窩夫漢堡💲128窩夫鹹到想放棄😥叉燒好多肥膏 配少量🥗🧀 炸芝士條4️⃣款醬揀2️⃣💲68黑松露同明太子醬都🆗芝士有啲硬☕️White SOE 2💲65太多奶🥛本身想飲奶昔但牙痛🥲📷打卡方面:訂位坐入面靠窗位🪟但睇唔清外面坐門口啲位影相會靚啲但要搬嚟搬去行去餐廳會經過睇景位(👀片尾)🔈環境方面:座位唔算逼 有🧺擺👜開放式廚房望到🧑🏻‍🍳戴🧢有啲怪 收➕1️⃣但冇service😩無人帶位 落單都無人理🙃要問先會俾水你💬其他資訊:Ukiyo 📍K11 Musea 6樓610號舖🍚OP訂位唔駛排 remarks生日有HB牌
大熱麻糬窩夫真係咁好食⁉️

太多奶🥛本身想飲奶昔但牙痛🥲

📷打卡方面:
訂位坐入面靠窗位🪟但睇唔清外面
坐門口啲位影相會靚啲但要搬嚟搬去
行去餐廳會經過睇景位(👀片尾)

🔈環境方面:

Ukiyo
📍K11 Musea 6樓610號舖
🍚OP訂位唔駛排 remarks生日有HB牌
2023-09-10 54 浏览
Happy Friday 當然要搵間靚餐廳食個靚飯啦,今次黎度呢間CAFE,係出面望到D裝修同燈光已經幾吸引,落地大玻璃,睇到少少出面景,日頭黎應該睇得再清楚DMENU主要係西式野為主小食叫左薯條,揀左黑松露同明太子醬,兩隻醬都唔錯,薯條面頭都已經有味粉所以都好有味,份量仲幾多。和牛面頰手工意大利寬帶麵,茄汁酸酸辣辣幾開胃,牛肉仲紅紅地仲好嫩。紅豆抹茶麻糬窩夫,一黎到都幾驚喜,原來都好大份,有4大舊,仲有超大塊麻糬鋪係面,賣相非常好,抹茶雪糕好食,窩夫都有D抹茶味,入面仲係綠色,有心機的出品,雖然只係叫左一個主菜,但係窩夫已經食唔晒了!飲品係KIYONOBU,有柚子,蘋果,檸檬梳打,非常好飲,通常熱飲先會配細飲管,但係杯野好夠味,用細飲管飲呢杯凍飲可以細細啖去品嚐,呢個安排又唔錯。
落地大玻璃,睇到少少出面景,日頭黎應該睇得再清楚D
MENU主要係西式野為主
2023-09-08 155 浏览
終於抽到時間去呢間pet-friendly 既日系cafe,室內裝修大方簡潔,部份餐桌設計有特色,望到出邊綠油油嘅草地,環境清幽,舒服寫意黑松露炒蛋慢煮雞胸All Day$98香滑嘅炒蛋配上淡淡的既黑松露香氣,有種不一樣既感覺。慢煮後嘅雞胸肉嫩滑多汁,健康得來又好味,焗過後嘅多士鋪有香濃嘅芝士向面,好夠香脆慢煮24小時日式叉燒紫菜窩夫漢堡$128窩夫外脆內軟,配埋甜甜地嘅日式叉燒蕃茄芝士洋蔥認真好食。如果洋蔥煮得再淋啲就更香甜龍蝦汁大蝦三文魚子手工意大利闊條麵$188四隻大蝦都爽甜,煎得好香又好味,三文魚子好吸睛,鹹鹹地豐富左味道比較淡嘅龍蝦汁,幾鍾意呢個味道朱古力奶$50濃郁香滑嘅朱古力奶Matcha Horlicks Milkshake$88未試過呢個組合,幾特別,有香滑濃郁既抹茶味,唔會太甜,好飲呢間cafe 好relaxing, 嘢又好食,又有靚景,cp值高,下次試埋甜品

黑松露炒蛋慢煮雞胸All Day$98
慢煮24小時日式叉燒紫菜窩夫漢堡

慢煮24小時日式叉燒紫菜窩夫漢堡$128

龍蝦汁大蝦三文魚子手工意大利闊條麵$188

朱古力奶$50
濃郁香滑嘅朱古力奶
Matcha Horlicks Milkshake

Matcha Horlicks Milkshake$88
未試過呢個組合,幾特別,有香滑濃郁既抹茶味,唔會太甜,好飲

2023-07-06
慢煮24小時日式叉燒紫菜窩夫漢堡
Matcha Horlicks Milkshake
  • 日式慢煮叉燒窩夫漢堡
2023-09-07 453 浏览
星期三和老公到K11 Musea Ukiyo吃晚餐。煙三文魚︱手撕慢煮法式油浸鴨髀︱凱撤沙律份量十足,沙律菜新鮮爽脆,含有大量鴨髀肉、沙律醬和芝士粉,好吃。日式牛肉可樂餅外脆內軟,餡料軟綿綿,夠飽滿。和風煙熏辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵有點像肉醬意粉和千層麵的混合版,第一次吃不是煮到腍的和牛面頰,反而是用煎的方式,更能吃到它本來的味道,不錯呢。海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫由海鹽焦糖醬、黑糖蒟蒻、朱古力雪糕、麻糬、窩夫組成,窩夫走軟糯路線,麻糬是鋪在窩夫上的,很Q,能拉絲,朱古力雪糕很濃郁,窩夫有4塊,非常飽肚。
星期三和老公到K11 Musea Ukiyo吃晚餐。
日式牛肉可樂餅
外脆內軟,餡料軟綿綿,夠飽滿。
2023-09-06