2022-11-27 546 浏览
每次經過店家的各區分店,總會見到有新系列推出,一直推陳出新,加上出品品質的穩定性,都令品牌越做越好。而比起店家signature五顏六色小蛋糕,更吸引我的大概是今次以「日常甜點」為題的系列,作為每餐都想以甜品作結的人類,基本上是無法抗拒吧。❝手工忌廉麻糬卷蛋❞ | $88除了定價之外,另一驚喜在於即使在放在雪櫃呆了兩天,裡頭的麻糬竟然保持到有如新鮮製成的煙韌口感,絲毫沒有變硬,蛋糕主體亦保持濕潤,在沒有添加防腐劑的製作前提下,實在難得。點選的綠茶口味忌廉綿滑﹑甜度適中,口味大眾化,份量十足。❝QQ鮮奶麻糬杯❞ | $25作為一份稱職的飯後甜點,必須要易於享用﹑大小又要剛好,如果嫌卷蛋﹑蛋糕太heavy,可以來一杯杯裝的鮮奶麻糬,店家貼心地將黃豆粉與麻糬分隔開來,享用時可以按口味添加,麻糬的韌性有如圖中所示,每一口都像是軟糯的牛奶。❝梳乎厘綿綿芝士蛋糕❞ | $36首嚐奶黃口味的芝士蛋糕,感覺像是月餅與巴斯克蛋糕的混合體,蛋糕滲透出濃厚鹹蛋黃香氣,口感亦比一般芝士蛋糕更黏口,稱它為「梳乎厘」,大概是因為蛋糕裡頭的空氣感十足,相當輕盈。❝雲朵戚風蛋糕❞ | $16最適合當早餐的一款,除了價
每次經過店家的各區分店,總會見到有新系列推出,
一直推陳出新,加上出品品質的穩定性,都令品牌越做越好。
而比起店家signature五顏六色小蛋糕,
更吸引我的大概是今次以「日常甜點」為題的系列,
作為每餐都想以甜品作結的人類,基本上是無法抗拒吧。

❝手工忌廉麻糬卷蛋❞ | $88
除了定價之外,另一驚喜在於即使在放在雪櫃呆了兩天,
裡頭的麻糬竟然保持到有如新鮮製成的煙韌口感,絲毫沒有變硬,
點選的綠茶口味忌廉綿滑﹑甜度適中,口味大眾化,份量十足。

❝QQ鮮奶麻糬杯❞ | $25
作為一份稱職的飯後甜點,必須要易於享用﹑大小又要剛好,
如果嫌卷蛋﹑蛋糕太heavy,可以來一杯杯裝的鮮奶麻糬,
店家貼心地將黃豆粉與麻糬分隔開來,享用時可以按口味添加,
麻糬的韌性有如圖中所示,每一口都像是軟糯的牛奶。

❝梳乎厘綿綿芝士蛋糕❞ | $36
首嚐奶黃口味的芝士蛋糕,感覺像是月餅與巴斯克蛋糕的混合體,
蛋糕滲透出濃厚鹹蛋黃香氣,口感亦比一般芝士蛋糕更黏口,

❝雲朵戚風蛋糕❞ | $16
最適合當早餐的一款,除了價錢相宜,份量安排亦很貼心:
將一般全個呈上的戚風蛋糕,切件成一小件,剛剛好。
點選的朱古力口味相當濃郁,如果搭配一杯英式早餐茶享用,
足以在一大清早令心情飄到雲朵之上。

𓂃𓈒 𓂂𓏸  Twinkle Baker Décor 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @twinklebaker
金鐘金鐘道93號金鐘廊1樓C01aa號舖(另有分店在各區)
金鐘B出口/3mins
每日11:00 - 19:30

#17金鐘
#17甜品

尋找更多高質感食事提案⋯
@17feelgood at your service ♡
2022-06-28 575 浏览
Twinkle Baker Decor has launched new Japanese style cake with custard pudding. Below the custard pudding, it is the matcha tart with layers of Ogura red bean paste (小倉紅豆) and matcha custard cream. The custard pudding and the matcha tart gave an interesting mouthfeel. If you are not a fan of matcha, a chocolate version is also available. The cake shall be ordered 2 days in advance.|抹茶紅豆焦糖布甸撻Matcha & Red Bean Custard Pudding Tart💰HKD250
抹茶紅豆焦糖布甸撻
💰HKD250
抹茶紅豆焦糖布甸撻
2022-04-25 438 浏览
說著說著 母親節居然就快要來了很多搞作的 ᴛᴡɪɴᴋʟᴇ ʙᴀᴋᴇʀ 最近新推出了母親節限定蛋糕「ғʟʏ ᴛᴏ ʏᴏᴜʀ ʜᴇᴀʀᴛ」❤蠻適合跟媽媽在家一起分享喔!在金鐘店自取回家 地點方便店員也很好態度蛋糕外表粉粉嫩嫩的 很能抓住媽媽心底的少女初心 ❤️粉紫色蝴蝶形狀的朱古力正面看上去有不少細緻優美的唧花上面還插著兩顆心形棒棒糖媽媽看到一定會少女心小爆發切開來裡面有三層果餡有口感酸甜的芒果乳酪慕絲另一層的芒果蓉打得也蠻軟滑還有清新 ǫ 彈的柚子 ᴊᴇʟʟʏ整個蛋糕口感很豐富
說著說著 母親節居然就快要來了
很多搞作的 ᴛᴡɪɴᴋʟᴇ ʙᴀᴋᴇʀ
最近新推出了母親節限定蛋糕
「ғʟʏ ᴛᴏ ʏᴏᴜʀ ʜᴇᴀʀᴛ」❤
蠻適合跟媽媽在家一起分享喔!

在金鐘店自取回家 地點方便

另一層的芒果蓉打得也蠻軟滑
還有清新 ǫ 彈的柚子 ᴊᴇʟʟʏ
整個蛋糕口感很豐富
外卖自取
本地品牌 Twinkle Baker Decor推出嘅「淺嚐一口午後微風」系列3.5吋蛋糕分別有2款「微風伯爵 」同 「午後摩卡」。微風伯爵$388我就試咗呢款好有仙氣同文青感覺嘅微風伯爵。蛋糕面有用純白朱古力做嘅羽毛,仲用咗兩款不同口味嘅忌廉擠滿蛋糕嘅頂部,分別係鐵觀音牛油忌廉同原味嘅鮮忌廉。蛋糕嘅外層擠滿咗主題伯爵茶牛油忌廉 蛋糕餡方面,入面係伯爵茶慕斯配原味海綿蛋糕,中間仲夾有黃桃果肉,令茶香更顯得清新!而成個蛋糕都唔算太甜,食落有淡淡茶香,清新得嚟唔怕膩,而伯爵茶嘅茶香非常突出。係茶控一定要鍾意嘅蛋糕。
「微風伯爵 」同 「午後摩卡」。

微風伯爵$388
我就試咗呢款好有仙氣同文青感覺嘅微風伯爵。

微風伯爵

蛋糕嘅外層擠滿咗主題伯爵茶牛油忌廉

• 微風伯爵
2022-02-03 309 浏览
I love you to the moon and back” - 意指對愛人的情橫越銀河,來回地球與月亮🌙,以此寄予愛情用情至深再也適合不過❤️快到情人節了,最近 Twinkle Baker推出了情人節限定原個蛋糕 ,名字為「Love U to the Moon and Back 」🌙✨💜💙,以紫藍星空作顏色主調,加上星星形狀的裝飾跟 “My Love”的插牌,造型夢幻又浪漫💕 💫情人節又怎少得了巧克力呢?所以這美麗的蛋糕內就是巧克力慕斯配巧克力海綿蛋糕,中間是黑櫻桃醬跟軟巧克力夾心,整個蛋糕都是豐富濃郁的巧克力口味🍫~ 甜甜蜜蜜的滋味😋

2022-01-11 206 浏览
就黎過年啦,@twinklebaker出左2款新年限定既禮盒,其中一款仲係布甸狗黎呀😍一於買黎過年送俾親戚朋友啦POMPOMPURIN聚寶福星新春禮盒 ($528) 個禮盒入面有:布甸狗椰汁年糕(1件)布甸狗紅棗年糕(1件)布甸狗牛油曲奇(6塊)3款賀年食品都印有布甸狗個樣,勁cute!個禮盒本身都係一隻大布甸狗,係個雙層既儲物鐵盒,食完做儲物盒擺設都勁得意。個布甸狗禮盒仲有個中式帽咁既五吋陶瓷碗,上面印有布甸狗3個唔同既可愛look,成套禮盒用嚟送禮或自用珍藏都好適合呀 除左布甸狗,仲有另一款比比桃花催運禮盒,個樣都好得意呀!📍Twinkle Baker Décor @twinklebaker旺角/ 鑽石山/ 康怡AEON/ 銅鑼灣/ 上環/金鐘/尖東 K11 九龍灣德福廣場/ 觀塘APM/ 葵芳新都會/ 元朗Yoho Mall/ 屯門市廣場馬鞍山MOSTown/ 荃灣海之戀/ 荃灣廣場/ 沙田新城市廣場/ 將軍澳PopCorn 。。

POMPOMPURIN聚寶福星新春禮盒 ($528)

個禮盒入面有:
布甸狗椰汁年糕(1件)
布甸狗紅棗年糕(1件)
布甸狗牛油曲奇(6塊)

除左布甸狗,仲有另一款比比桃花催運禮盒,個樣都好得意呀!

2021-09-19 478 浏览
🌈超級夢幻的配色🥰少女心爆發💣 美人魚之歌($528)外層有七彩夢幻色的擠花牛油忌廉,甜度唔太高而且好幼滑。清香嘅荔枝玫瑰慕絲夾住士多啤梨牛油蛋糕,仲食到荔枝果肉😍又靚又好食💕用刀一切覺得蛋糕10分厚實,要輕輕用力先可以切得開,成個蛋糕整體唔太甜,好啱香港人嘅口味,而且最重要嘅係可以影到好多好靚嘅相🥰佢原本已經有一塊好靚嘅牌寫住make a wish, 另外仲有蠟燭,蠟燭係銀色嘅,唔係平時嗰啲紅色蠟燭特別有質感!
🌈

2021-09-18
2021-08-25 301 浏览
每次走過,都會看見每個很漂亮的蛋糕,有很多不同奇趣的造型。而今次是walk in,沒有預訂,仍有不少選擇。今次買了以經典的鮮紅色糖果扭蛋機為主題,透明波波內裡有一枝枝七彩繽紛的珍寶珠,令人會想起童年的回憶!可惜的是,沒有一枝是藍色可樂味的,可能是為了配色,只有紅色的士多啤梨味、橙色橙味和青綠色蘋果味。紅色機身內裡是四層煙煙韌韌的紅莓果乾牛油蛋糕,配上酸酸甜甜的藍莓層,還加上吉士醬,香香甜甜的牛奶味道,味道清新,不錯總括來說,這蛋糕是實實在在,不是很甜的蛋糕,適合不同年齡的人士,不用說,更適合打卡之用!!
每次走過,都會看見每個很漂亮的蛋糕,有很多不同奇趣的造型。

!!
2021-08-23 286 浏览
仲記得最初twinkle baker 只係一間小店,而家越做越多分店,周圍都有好方便。第一次食係一個綠色嘅仙人掌蛋糕,又精緻又好味。每次行過佢嘅舖頭見到啲蛋糕咁靚都好想買嚟食,今次終於買咗個星河玫瑰嚟試啦。用黑白色做底再加上白色珠珠,好有星河嘅感覺,再加上紅色玫瑰,又精緻又靚,唔捨得切嚟食。至於味道方面,外層係芝麻味牛油忌廉,入邊係原味海綿蛋糕加上黑芝慕絲、薑茶蜜糖同埋麻糬粒。芝麻味濃郁,配上薑茶蜜糖,鬆軟嘅海綿蛋糕配上煙韌嘅麻糬粒,口感豐富。味道唔會太甜可以食多幾件😋

2021-08-03 345 浏览
為左好朋友嘅bridal shower搵左唔少蛋糕店,終於俾我搵到呢個少女心爆燈嘅粉紅甜心。粉紅甜心 - 成個蛋糕以粉紅色白色為主題,中間粉紅大心心最為搶眼,蛋糕面仲加上同色系嘅裝飾同銀箔,外型甜美之餘不失高貴,呃like度絕對滿分。揀呢D造型蛋糕,外型固然重要,但姊妹們都好著重味道架。切開睇睇,有紅色士多啤梨流心,味道微酸仲有D果肉,同甜甜地嘅蛋糕底互相平衡,食落唔會覺得膩,蛋糕質感非常綿密,各位姊妹都大讚呢個蛋糕又好睇又好食。

2021-07-17 320 浏览
以排成日心思思想食甜野🙈Cupcakes 嘅設計好特別🧁,加入左港式茶餐廳嘅元素😄真係扮得好似下㗎👍🏻味道就好普通,兩個底下嘅蛋糕同cream嘅味道基本上都係一樣😶鹹檸七,凍檸賓嘅味道主要靠上面 d 青檸同檸檬😂
以排成日心思思想食甜野🙈

2021-05-16 425 浏览
今時今日蛋糕既款式愈黎愈多講得出既造型設計都可能整倒今次決定去近年開等愈黎愈多既 Twinkle Bakery Decor簡返個靚靚蛋糕原本每日返工都已經見到其他分店唔講唔覺原來已經開到金鐘 由於今次係同小朋友食 所以特意簡返個得意路線既蛋糕蛋糕造型係一大個扭計骰 五顏六色非常吸睛內裏其實阿華田慕絲製另再混合海綿蛋糕口味道濃郁得黎又有少少咬口真係睇得影得又食得大朋友小朋友都食得開心下次其他節日都可以考慮一下呢間餅店丫
今時今日蛋糕既款式愈黎愈多

真係睇得影得又食得
大朋友小朋友都食得開心
下次其他節日都可以考慮一下呢間餅店丫
2021-04-16 287 浏览
𝗮𝘀 𝘄𝗲 𝗮𝗹𝗹 𝗸𝗻𝗼𝘄, 𝗳𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀 𝗮𝗿𝗲 𝘁𝘄𝗼 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗺𝗼𝘀𝘁 𝗽𝗼𝗽𝘂𝗹𝗮𝗿 𝗺𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿'𝘀 𝗱𝗮𝘆 𝗴𝗶𝗳𝘁𝘀. 𝘀𝗼 𝘄𝗵𝘆 𝗱𝗼𝗻'𝘁 𝘄𝗲 𝗴𝗲𝘁 𝗼𝘂𝗿 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘃𝗲𝗱 𝗺𝗼𝗺𝘀 𝗮𝗲𝘀𝘁𝗵𝗲𝘁𝗶𝗰 𝗿𝗼𝘀𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲𝘀🤩 𝗽𝗿𝗲-𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗼𝗿 𝗽𝘂𝗿𝗰𝗵𝗮𝘀𝗶𝗻𝗴 𝗯𝗲𝗳𝗼𝗿𝗲 𝟮/𝟱 𝘁𝗼 𝗴𝗲𝘁 𝗮𝗻 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗮 𝟭𝟮% 𝗼𝗳𝗳 𝗱𝗶𝘀𝗰𝗼𝘂𝗻𝘁!.就嚟母親節唔知買咩比媽咪好?又要買蛋糕又要買花,twinkle baker 既母親節系列花朵造型蛋糕就可以一次過滿足哂媽咪兩個願望😚 以火紅玫瑰束成花球配以金箔點綴,花球入面由無花果慕絲同原味海綿蛋糕組成,份量非一般之餘滋味豐厚!下層大蛋糕以士多啤梨牛油蛋糕同士多啤梨慕絲組成,夾住帶微酸既無花果蓉啫喱同埋加上草莓朱古力薄脆,口感層次味道勁豐富😋 4.5吋比想像中大好多,起碼要5至6個人share先食得哂!5月2日前預訂或者買現貨仲有88折早鳥優惠~
2021-03-06 255 浏览
🇭🇰Twinkle Baker Décor·天仁阿薩姆紅茶配黑糖寒天麻糬$388同場加映我地個日買既蛋糕 呢個蛋糕真係同佢個website一模一樣樣😍😍而且佢係出奇得好好味 佢個外殼係好味既紅茶cream 入面個mousse都好夾 唔會太漏 唯一係個牛油蛋糕我自己覺得偏甜少少😙😙而且我好中意佢入面真係有D黑糖寒天 口感好好🤤·#rbyeat·📍銅鑼灣希慎道8號G02號舖📍金鐘金鐘道93號金鐘廊1樓C01aa號舖📍上環德輔道中199號無限極廣場1樓Arcade Space 02號舖📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期2樓201號舖📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓101B號舖📍旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 1樓117號舖📍旺角亞皆老街8號朗豪坊B2樓17號舖📍觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm LG樓2C號舖📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期3樓343號舖📍葵芳興芳路223號新都會廣場4樓469號舖📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場2樓216號舖📍將軍澳唐德街9號POPCORN地下G42號舖📍沙田沙田正街18號新城市廣場3期3樓A305A號舖📍元朗
🇭🇰Twinkle Baker Décor

📍將軍澳唐德街9號POPCORN地下G42號舖
📍沙田沙田正街18號新城市廣場3期3樓A305A號舖
📍元朗朗日路8號形點II1樓A160號舖
📍屯門屯隆街3號屯門市廣場1期1樓 Kiosk 1
$100 (宵夜)
天仁阿薩姆紅茶配黑糖寒天麻糬
2020-12-09 324 浏览
細細個嘅時候我估大家都一定都有同聖誕老人許過願想要咩禮物,不過聖誕老人可能就未必出現啦,扮吓許願都得嘅========================▪️願望樹 5’ $598 由聖誕代表嘅樹頭蛋糕作為蛋糕嘅底部,外圍亦有綠茶口味嘅crumble裝飾,蛋糕體實際上係用左72%黑朱古力mousse mix埋朱古力牛油蛋糕一層層砌成,中間再夾雜着一層層甜度比較高,口感滑嘟嘟嘅焦糖軟心,軟心入邊仲有啲壓扁左嘅香蕉肉,但整體甜度都係屬偏高點 最後仲由大小不一嘅綠茶曲奇組合而成嘅聖誕樹🎄但抹茶味都偏淡未必滿足到茶控========================巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻錫荷包指數💸:/服務正指數👩🏻‍🍳:/環境靚指數👀:/========================📍 Twinkle Baker Decor (金鐘)金鐘金鐘道93號金鐘廊1樓C01aa號舖========================

▪️願望樹 5’ $598
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:/
服務正指數👩🏻‍🍳:/
環境靚指數👀:/
========================
📍 Twinkle Baker Decor (金鐘)
金鐘金鐘道93號金鐘廊1樓C01aa號舖