2021-07-11 97 浏览
Trouble Tea📍油麻地餐廳嘅裝修行文青路線,佈置上有好多乾花,好適合打卡。芝士金花茯茶 $32叫咗少甜,分開黎飲芝士味比較香濃。撈埋黎飲芝士味唔太濃郁,主要係奶香較重,配上金花茯茶清爽唔漏。芒芒甘露 $34叫咗少甜,嘢飲入面有好多西柚肉,非常足料。飲落去酸酸甜甜,好適合夏天解渴時候去飲,非常refreshing。
Trouble Tea📍油麻地

餐廳嘅裝修行文青路線,佈置上有好多乾花,好適合打卡。

芝士金花茯茶 $32

芒芒甘露 $34
2021-07-11 84 浏览
今次介紹食物係油麻地 💫📜”Trouble Tea (油麻地)📌 地址:油麻地咸美頓街16號地舖🕐營業時間: 12:30-20:30🍽分店地區: 油麻地 🌟🌟評價🌟🌟1.小山園靜崗焙茶$45茶味好濃 飲落口感好濃厚 但又唔會好苦澀 鐘意焙茶既朋友可以試下🤣2.芝芝芒芒 $38有好厚好多芒果果肉💛💛芝士奶蓋吾算特別厚 但第一啖都係好香好滑👍🏻3.Nutella 榛子香蕉$32一聽個名就知正 兩種口味夾埋就💛💛😋香蕉味好出 反正冇咩榛子既味道😂香蕉份量好多😋😋好似平時食既飛碟🤩環境好清新 入到去既感覺好舒服 員工都好nice咁同我地傾下計又會介紹下食物 😍 打卡一流🤍 出面定入面都有位俾你慢慢打😜🌟KS評分 🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
今次介紹食物係油麻地 💫
📜”Trouble Tea (油麻地)
📌 地址:油麻地咸美頓街16號地舖

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️

"𝐿𝑖𝑓𝑒 𝑖𝑠 𝑏𝑒𝑡𝑡𝑒𝑟 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑎 𝑐𝑜𝑙𝑑 𝑑𝑟𝑖𝑛𝑘 𝑖𝑛 𝑦𝑜𝑢𝑟 ℎ𝑎𝑛𝑑.“夏天就係增肥同燒錢既季節🌞 一出街唔夠5分鐘就全身濕晒個頭頂熱到可以煎蛋🍳之後就會好想瘋狂買凍嘢飲同埋食甜品跟住就比我見到呢間茶飲店有奶蓋所以就衝左去啦🤪呢間有好多款式👇🏻🥤芝士茗茶🥤芝士鮮果🍷波波特調🥤純茶🥤鮮果茶呢間茶飲小店開係油麻地啲小街度真係鬧市中嘅一間文青(我)打卡好去處🌿裝修偏簡約田園風 有啲小盆栽🪴同花🌾仲有好多小擺設 好有心思 成個feel好溫馨好舒服店內有兩張長木櫈🪵 可以坐低同friends傾下計 最緊要係避開賤格嘅太陽伯伯🌞心機婊既女仔🧍‍♀️又可以坐係長櫈度影下拎住杯飲品嘅長腿相😌😚(男仔都得架 不過鄒生尼啲小矮人就不了啦!)✨除左飲品 仲有吐司🍞✨有好多款式架! 凡恵顧一份吐司 加購一杯正價飲品即減$5😍嗌個toast 同一杯飲品 就已經可以當一個lunch毒男又得 朋友又得 情侶又得 🉐左🤪——————————————————————————〖🧀芝芝芒芒🥭〗$38呢個係沙冰底 個人覺得可以唔使少冰😆冰感十足🤣 飲落即刻涼晒呢間嘅芝士奶蓋真心做得好好😚芝士奶蓋充滿芝士

夏天就係增肥同燒錢既季節🌞

冰感十足🤣 飲落即刻涼晒
呢間嘅芝士奶蓋真心做得好好😚
芝士奶蓋充滿芝士鹹香味 質地偏杰身 好濃厚
加埋芒果果肉同沙冰 好fresh✨ 好有層次
芒果本身已經好甜!
甜度可以自選 我就嗌開微糖 不過建議第一次試嘅話 可以試左飲少糖先

〖🧀芝士小山園宇治抹茶🍵〗$45
抹茶加芝士控必叫🙌🏻
上面講過啦 芝士奶蓋濃厚 質地杰身
加埋抹茶飲落好順滑 呢個配搭絕配
不過抹茶可以再濃郁啲🍵又多啲回甘就更好喇😆
但呢個每個人都唔同 有啲人唔鍾意太苦
咁揀呢個就會比較適合☺️
建議大家可以叫少少冰 可以試真啲個茶味!
重點係吾怕好漏😂

〖🍠芋泥肉鬆吐司🍞〗$34
熱壓吐司即叫即製😆
拎上手仲熱辣辣
正所謂 焫焫焫焫焫焫著🔥💥
吐司好足料💫爆多芋泥同肉鬆
一咬落去擠晒出嚟 芋泥好香濃芋頭味加上肉鬆
多士仲搽咗少少花生醬 令到成件事更有層次更有口感💛

☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎

#eatwithnous_油麻地
#eatwithnous_飲品

Trouble Tea 🥤🧋🪴🌿逛街時經過一間不太起眼的一間手工茶飲小店,店外擺放了小盆栽,清新的米白色為主色。店內也有不少小擺設,盆栽,還有倒掛的乾花,很清新很文青的感覺。最喜歡的還是設有一些小座位,讓客人能坐下休息,享受一杯手作飲品和小食。店內還有不少打卡位,絕對有一個你喜歡的角落。🍍滿杯菠蘿 $34夏天總想喝些清新解渴的,水果系列是不二之選。個人很喜歡芒果,但很可惜當天芒果系列暫停。所以我們選了第二愛的菠蘿。真的沒有讓我們失望☺️上層為菠蘿沙冰,下層為菠蘿汁和粒粒菠蘿肉。甜度剛剛好,菠蘿果肉很多,口感豐富,果味清新鮮甜。沙冰喝下去不會越喝越冷,令人顫抖,溫度剛剛好,很解暑。😋😋UMAI:8/10🍵宇治抹茶波波 $40很推薦給喜歡抹茶的朋友。這杯我們沒有特別少甜或者少冰。整體很合我們口味,甜度剛好,冰度剛好。抹茶味濃郁,很香,喜歡抹茶的朋友一定很喜歡!奶味跟抹茶的甘香剛剛好,配上軟糯Q彈的黑糖珍珠,甜度剛好,很配。黑糖配上抹茶也很有風味☺️😋😋UMAI:8/10🍠🥪手作芋泥肉鬆 $34很少飲品店會有小食,而且很大份,很足料,可以跟朋友分享,一齊享受一個下午茶。肉鬆很多,芋泥的甜度較低,
Trouble Tea 🥤🧋🪴🌿

🍍滿杯菠蘿 $34
😋😋UMAI:8/10

🍵宇治抹茶波波 $40
😋😋UMAI:8/10

🍠🥪手作芋泥肉鬆 $34
很少飲品店會有小食,而且很大份,很足料,可以跟朋友分享,一齊享受一個下午茶。肉鬆很多,芋泥的甜度較低,店主說想突出芋泥的天然甜味。芋泥和肉鬆比例是2:3,我更希望芋泥的比例可以提高,突出芋泥的美味~
😋😋UMAI:7/10

🌟整體CP值:8/10
他們主打健康的茶飲,水果和奶蓋系列,現在還有新推出的大大份飛碟系列。很適合來享受一個簡單的下午茶。希望下次再訪時能喝到芒果系列🥲

📍 Trouble Tea (油麻地)
油麻地咸美頓街16號地舖
1K
2021-07-04 64 浏览
前排見好多人都介紹呢間飲品店,有日同朋友經過就入左去幫襯下😏😏飲品店裝修走小清新風,光潔明亮,都有打卡位可以影相📸️ 📸️店內有少量座位,買完可以坐係度同朋友傾下計飲下野~-☕️芝士小山園靜崗焙茶 $45✨呢個係店員推介,就叫左黎試試~~飲落焙茶味好濃,甘香得黎又唔會太苦😋😋芝士奶蓋入口順滑,鹹鹹地幾香!!兩者一齊飲都幾match❤️❤️-🥭芝士芒芒 $38✨飲落好fresh,芒果控必試👍🏻👍🏻裡面仲有好多芒果肉,味道鮮甜!!配埋芝士奶蓋一齊飲真係好正🤤🤤🥪手作芋泥肉鬆吐司 $34✨佢地仲有提供幾款熱壓吐司,我就揀左芋泥肉鬆味~~因為係即叫即整,拎上手仲熱辣辣😋😋吐司咬落好香脆,內餡有滿滿既芋泥,好足料!!芋泥唔會太甜,不過可能會俾肉鬆既鹹香遮蓋左,所以味道比較淡~~不過整體味道都唔錯,值得一試👍🏻
店內有少量座位,買完可以坐係度同朋友傾下計飲下野~
☕️芝士小山園靜崗焙茶 $45✨
呢個係店員推介,就叫左黎試試~~
飲落焙茶味好濃,甘香得黎又唔會太苦😋😋
芝士奶蓋入口順滑,鹹鹹地幾香!!
兩者一齊飲都幾match❤️❤️
🥭芝士芒芒 $38✨
飲落好fresh,芒果控必試👍🏻👍🏻
裡面仲有好多芒果肉,味道鮮甜!!
配埋芝士奶蓋一齊飲真係好正🤤🤤

🥪手作芋泥肉鬆吐司 $34✨
佢地仲有提供幾款熱壓吐司,我就揀左芋泥肉鬆味~~
因為係即叫即整,拎上手仲熱辣辣😋😋
吐司咬落好香脆,內餡有滿滿既芋泥,好足料!!
不過整體味道都唔錯,值得一試👍🏻
1K
2021-07-04 65 浏览
環境簡潔明亮,四周擺放了乾花作擺設,加上木椅給人舒適寧靜的感覺,令人十分放鬆。大玻璃窗讓天然光滲入,感覺開揚,讓客人可在充滿簡約休閒的氛圍中細味飲品。芋泥波波鮮奶 ($32)芋泥口感綿滑同時又保留有點顆粒反而有口感,芋頭味道濃郁之餘又帶濃濃奶香,口感醇厚。芋圓細細粒,口感彈牙煙韌,有嚼勁不黏牙,每一口都有多重口感。芝士芒芒 ($38)芒果沙冰味道香甜,順滑清爽,味道自然。芝士奶蓋咸香幼滑,兩者完美融合在一起。

芋泥波波鮮奶 ($32)

芝士芒芒 ($38)
2021-07-02 459 浏览
呢排香港咁熱,小不免會係街買返杯台式飲品解一解渴、消一消暑,適逢係旺角搵Cafe做野個時,經過見到呢間新開而且環境唔錯既台式飲品店。呢間係油麻地咸美頓街既Trouble Tea,係一間新開嘅台式飲品店,店鋪嚴選優質茶底、新鮮鮮果、牛奶等原料,經過長時間,精心調製獨有配方既健康美味鮮果茶、芝士蓋茶、特色茗茶,非常適合注意健康同養生既人,而且店鋪標榜佢哋嘅飲品全部都係用低糖配方,如果你要求微甜就會係接近生果本身既味道,所以就算多糖都會比坊間既茶飲店更少甜,飲落健康冇負擔。呢間茶飲店環境裝修簡約,店內用花草做裝飾,擺放左唔小盆栽,而且牆上仲掛著乾花,用心打扮到每一個角落都係打卡位,隨左好有文清氣息,而且環境令人覺得好舒服舒適,唔會覺得好迫好侷促,空間感十足,最好既位就係入面有兩張長木凳,大熱天時非常適合入去邊嘆野飲邊嘆冷氣,行到攰有個地方坐下唔錯。睇到餐牌上有唔小產品,飲品有招牌既芝士茗茶、芝士鮮果、鮮果茶、店主推介既波波特調、純茶,除左飲品方面,仲有提供新推出既熱壓吐司,口味有好多好似每日限量既手作芋泥、芝士味、茶餐廳口味、Nutella榛子味同蛋黃醬。-1️⃣ 宇治抹茶波波 💰40(👅: 7

1️⃣ 宇治抹茶波波 💰40(👅: 7.5/10)
宇治抹茶波波

波波特調方面店主推介宇治抹茶波波,呢度既波波特調甜度同冰量都係固定,攞上手個時顏色非常適合打卡,因為好明顯見到抹茶、牛奶、珍珠三個層次,打完卡就可以撈勻黎飲。
飲落抹茶茶味幾香濃,唔會太重味會有苦澀味,抹茶加上明治鮮奶,味道溫和飲到奶香,兩者配合幾好唔會有一邊太重味,因為無得揀甜度,飲落唔算話好甜,甜度主要係黎自牛奶而唔係抹茶,甜度控制得幾好。
波波其實係黑糖珍珠,珍珠咬落幾Q彈彈牙,帶小小煙韌,唔係硬身而係煮到腍腍地,而且幾夠味,黑糖味唔會太重太甜,數量都唔小,一心想食珍珠既人會幾滿足,整體飲落唔HEAVY。
2️⃣ 芝士芒芒 💰38(👅: 8/10)
芝士芒芒

芝士芒芒係芝士鮮果系列,即係用新鮮芒果炮製而成既沙冰,飲落芒果味道夠濃郁,清新香甜唔膩,芝士香同樣濃郁,入口creamy香滑,冰沙可以中和芝士既膩感,杯底仲會飲到唔少芒果肉,夠哂足料,層次豐富
我本身無揀糖度,不過成杯飲落唔會太甜,都唔係死甜既味道。成杯野夠哂冰涼,夏天飲落消暑解渴,飲哂都唔會有罪惡感。
3️⃣ Nutella榛子香蕉 💰32(👅: 7.5/10)
Nutella榛子香蕉

呢個吐司口味,會諗起泰國嗰啲香蕉煎餅,聞落好香,食落夠熱辣辣,吐司咬落夠脆,一定要趁熱食,榛子醬味道香濃,同香蕉個味道好夾,香蕉熱到差唔多溶落去,香蕉味道會比榛子醬更出,整體食落唔會太甜太heavy,不過食完都幾飽。
🌟野飲來講算唔錯,唔算話太甜飲落好Heavy,勝在環境非常好,室內環境好而且有凳坐,店員唔會話趕你走,店員服務都好好,好細心講解嘢飲同嘢食,如果第一次黎仲係推介佢哋嘅熱門,喺附近唔想行可以入去坐下傾下計嘆下,夏天黎講就更加適合。

因為新店開張,會有唔同嘅優惠推出,如果學生有學生證或者着校服,飲品會有九折,所有吐司都有七五折。
👅味道: 8/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $110 (服務費: NA)
2021-06-26
宇治抹茶波波
芝士芒芒
2021-07-01 41 浏览
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次飲咗Trouble tea本身其實諗住飲黑糖波波系列,點知當日已經賣晒🥺好可惜😣另外,店員服務態度都好好🤩芝士小山園宇治抹茶($45)芝士奶蓋鹹味啱啱好🥳再配埋抹茶都好夾!抹茶唔會好甜,都好香抹茶味🍵一開始飲奶蓋就係咸香加抹茶味!耐咗之後,奶蓋mix左啲抹茶就好似matcha latte🤤芝芝啤啤($36)呢杯好消暑🍓奶蓋依然好飲,加埋士多啤梨酸酸甜甜🥰叫左少甜覺得啱啱好,唔會太甜,啲士多啤梨味都唔假!佢仲有熱壓吐司都好似好正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)下次要試下!當日仲有好多人叫外賣,證明飲品真係好高質😆
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次飲咗Trouble tea

芝士小山園宇治抹茶($45)

芝芝啤啤($36)

2021-07-01 45 浏览
少女心大爆發!過往既茶飲店都是一手交一手,很少機會去欣賞店鋪的佈置,「Trouble Tea」鋪仔細細,店鋪卻留白一絲絲空間,以花藝去佈置空間。店主也提供小椅子,可以跟朋友座低抖抖,在炎熱既夏天呷一杯冰飲,順道嘆一嘆冷氣。🚩 芝士小山圓靜崗焙茶 $45✣ 芝士同焙茶mix得岩岩好,甜度店家一早set好,唔會有苦澀味,而且飲落好順口,茶味香濃。🚩 芝芝藍莓 $34✣ 大熱天時,朋友揀左芝士配藍莓沙冰,芝士咸香之餘仲有絲絲果肉,杯飲品都幾解渴!🚩 Nutella 榛子香蕉 $32 (加購正價飲品-$5)✣ 近年Nutella榛子香蕉組合都幾hit,即夾熱辣辣,加埋野飲,做下午茶岩岩好!

芝士小山圓靜崗焙茶

🚩 芝士小山圓靜崗焙茶 $45
芝芝藍莓

🚩 芝芝藍莓 $34
Nutella 榛子香蕉

芝士小山圓靜崗焙茶
芝芝藍莓
Nutella 榛子香蕉
新開既茶飲店🥤❤️好有文青小清新風🌾仲有幾個位可以坐係度飲😌個日行行下落大雨入黎避雨😆飲品選擇都幾多 仲要全部都幾岩我心水😝🥭🍼芝士芒芒 $38叫左少糖🍬(50%)少少冰🧊(30%)岩岩好🥰飲落更smooth冇乜冰粒感👍🏻奶蓋夠厚滑 奶味重 我會想再多d鹹香🤣芒果香甜 唔假 底部勁多芒果肉🤩每啖都食到 足料!!🍵🧋宇治抹茶波波 $40叫左少冰🧊(50%)甜度冇得揀🙅🏻‍♀️撈勻底下既黑糖珍珠飲剛好☺️抹茶味香濃 見到佢地用meji牛奶🥛整體夠厚身👍🏻但有少少茶粉粒感 珍珠口感都收貨😬

芝士芒芒,  宇治抹茶波波
🥭🍼芝士芒芒 $38

🍵🧋宇治抹茶波波 $40
芝士芒芒,  宇治抹茶波波
  • 芝士芒芒
  • 宇治抹茶波波
//𝕋𝕣𝕠𝕦𝕓𝕝𝕖 𝕋𝕖𝕒🧋//·呢間茶飲店喺油麻地,但位置就係啲橫街入面,店內地方小小,但都有兩張長椅坐下,係等嘢飲嘅時候嘆下冷氣先🤣·✨芒芒甘露💛🧡 $34楊枝甘露嘅朋友,芒芒甘露🥭揀咗少甜少冰好多真芒果肉,仲有啲西柚肉、脆波波(蒟蒻)飲落好有芒果味,又唔會太甜,店員話佢地嘅甜度比出面嘅再低啲👍🏻夏天飲沙冰就爽哂😝👦🏻話有啲似許留山嘅加強版🤣🤣·✨芝士小山園靜崗焙茶🤎 $45揀咗少冰,而甜度係固定的,唔算好甜👌🏻用上小山園靜崗焙茶🤎,焙茶飲品比較少見啲啲,茶味幾出幾濃🥰而芝士奶蓋係用安佳Anchor去整嘅,厚厚一層,入口濃郁得嚟唔會太杰太稀,ok😎牛奶就用明治牛奶🥛🤩·🌟值得支持嘅小店,環境都唔錯,入嘢嘆返杯嘢飲爽哂😛沖調飲品需時,請稍等🤓仲有啲款做緊特價,最平$14有交易🤩
//𝕋𝕣𝕠𝕦𝕓𝕝𝕖 𝕋𝕖𝕒🧋//
✨芒芒甘露💛🧡 $34
楊枝甘露嘅朋友,芒芒甘露🥭
揀咗少甜少冰
好多真芒果肉,仲有啲西柚肉、脆波波(蒟蒻)
夏天飲沙冰就爽哂😝
👦🏻話有啲似許留山嘅加強版🤣🤣
✨芝士小山園靜崗焙茶🤎 $45
揀咗少冰,而甜度係固定的,唔算好甜👌🏻
用上小山園靜崗焙茶🤎,焙茶飲品比較少見啲啲,茶味幾出幾濃🥰
牛奶就用明治牛奶🥛🤩
2021-06-26 70 浏览
宇治抹茶波波$40🍵抹茶回甘後勁都幾強🥰珍珠本身帶微微黑糖味,口感都夠煙韌幾好咬😙芝芝芒芒$38🥭芝士奶蓋濃厚綿滑😚入口啖啖芒果肉,真材實料😋熱壓吐司🥪今日起連續3日有75折😍我就揀左芝士蘑菇粟米肉鬆吐司,有4款配料折左都係$28咋😚舖頭內部以木系裝修為主,有唔少小盆栽🪴都多打卡位嘅,啱哂一眾文青/foodie嚟影相🥰而且店員都無趕客,由得我地慢慢影😙我覺得呢度都算係油麻地嘅一片清泉😬
宇治抹茶波波$40🍵

芝芝芒芒$38🥭
芝士奶蓋濃厚綿滑😚入口啖啖芒果肉,真材實料😋

2021-06-22 97 浏览
味道:⭐⭐⭐⭐⭐大熱天時最岩就搵間茶飲店嘆返杯透心涼嘅飲品☀️而呢間小店簡直係一次過滿足曬我3️⃣個願望!有得打卡📸 有野飲🍹 仲有toast添🥪!❶芝士茗茶:小山園宇治抹茶 $45市面上奶蓋飲品既質素都好參差🤔而呢杯就令我好好好surprise啦!🎁芝士奶蓋帶有小小既咸味🥛配上入口回甘嘅抹茶簡直係perfect match🍵最重要既係 一個人KO一杯之後都唔會覺得好膩!😈❷芒芒甘露 $34作為楊枝甘露嘅fans 又點可以錯過呢杯飲品呢🥭呢杯超足料!有芒果果肉、西柚同蒟蒻😍水果清甜純對唔係糖水味🍬而蒟蒻就令口感更加豐富👅❸Nutella榛子香蕉熱壓吐司 $32呢個toast令我諗起泰國嘅煎餅🇹🇭即叫即整熱辣辣 香蕉仲達至半溶狀態🍌真係超邪惡但愈食愈惹味😋而且toast仲大大份 岩曬兩個人share一齊食👧🏻
味道:⭐⭐⭐⭐⭐

大熱天時最岩就搵間茶飲店嘆返杯透心涼嘅飲品☀️
而呢間小店簡直係一次過滿足曬我3️⃣個願望!
有得打卡📸 有野飲🍹 仲有toast添🥪!

❶芝士茗茶:小山園宇治抹茶 $45
市面上奶蓋飲品既質素都好參差🤔
而呢杯就令我好好好surprise啦!🎁
芝士奶蓋帶有小小既咸味🥛
配上入口回甘嘅抹茶簡直係perfect match🍵
最重要既係 一個人KO一杯之後都唔會覺得好膩!😈

❷芒芒甘露 $34
作為楊枝甘露嘅fans 又點可以錯過呢杯飲品呢🥭
呢杯超足料!有芒果果肉、西柚同蒟蒻😍
水果清甜純對唔係糖水味🍬
而蒟蒻就令口感更加豐富👅

❸Nutella榛子香蕉熱壓吐司 $32
呢個toast令我諗起泰國嘅煎餅🇹🇭
即叫即整熱辣辣 香蕉仲達至半溶狀態🍌
真係超邪惡但愈食愈惹味😋
而且toast仲大大份 岩曬兩個人share一齊食👧🏻
旺角近登打士街一帶食肆林立,🧋台飲店亦有不少選擇,特別是炎夏降臨手搖茶更加大受歡迎🤟🏻但減肥中的吃貨總不能經常喝太多糖份太多、甜度太高的手搖茶吧😅其實與登打士街有一街之隔的咸美頓街就有一間標榜適合健康,注重養生人士的茶飲店🍵滿杯橙橙 $32(出示有效學生證 / 穿著整齊校服可享 9 折優惠)嚐過滿杯生果,對那種豐富的新鮮雜果味道印象猶新😆這次嘗試滿杯橙橙,味道又不一樣了!店員提醒,生果待上5-10分鐘⏱會更加出味,故此跟足指示讓鮮橙🍊浸在茶內的時間長一點再喝味道真的有如它的名字一樣,真的滿杯每口都是新鮮橙香🤤!而且店家選用味道偏甜但帶點少許酸的橙肉來泡這杯👍🏻而茶底就用上以天然香氣聞名的「蜜蘭香」,屬烏龍茶的其中一個珍貴品種,兩者混合後感覺就像鮮榨橙汁 + 茶底~加上店員體貼💕的為我調配了一杯少甜少冰版,更能喝出果茶的清香不苦澀,還帶有濃濃的、酸酸甜甜的生果原味道,非常好喝又解渴😋芝士蜜蘭香 $29(出示有效學生證 / 穿著整齊校服可享 9 折優惠)若然不想喝果茶,也可試試店家的芝士茗茶系列😍同樣地選了「蜜蘭香」的少甜少冰🧊版,店員表示這個會更加突顯茶底香氣,愛喝茶的我更加期待了🤩芝士

滿杯橙橙 $32
(出示有效學生證 / 穿著整齊校服可享 9 折優惠)
嚐過滿杯生果,對那種豐富的新鮮雜果味道印象猶新😆
這次嘗試滿杯橙橙,味道又不一樣了!

芝士蜜蘭香 $29
(出示有效學生證 / 穿著整齊校服可享 9 折優惠)
若然不想喝果茶,也可試試店家的芝士茗茶系列😍
芝士奶蓋厚重綿密,沒有粗氣泡,入口柔順,帶淡淡的鹹香跟🧀芝士香
雖然是少甜版,不過茶底沒喝得出甜味,反之是更清新的茶香,不說以為自己在喝茉莉花🌼茶而不是烏龍茶呢!
據說這個「蜜蘭香」是帶有花香、果香和🍯蜜糖香,飲後茶的甘香餘韻悠長
簡單一杯芝士茗茶喝到兩種截然不同口感,可以看得出店家的用心❤️!

Nutella榛子香蕉熱壓吐司 $32
(加購正價飲品一杯即減 $5)
《新Menu出沒注意‼️》
跟店員了解才知道輕食menu在這個星期🗓才推出~ 絕對要先睹為快🤣
款式也不少:芝士、蛋黃醬、Nutella榛子,也有大熱手工芋泥,更有茶餐廳口味,有鹹有甜,總有一款合心意
這次選了Nutella榛子配🍌香蕉,全部即叫即製,所以請😌耐心等候啊!
店家給的餡料絕不吝啬,看到店員將滿滿的Nutella榛子醬塗滿🍞麵包上,再放滿香蕉片,與麵包一同烤烘
吐司外邊脆脆的,內裡又暖又軟,濃濃的Nutella榛子醬配上熟透的香蕉片,香甜味十足,配🥤茶飲絕對一流!

已經不止一次到訪了,現在店面更增加了兩張長木椅,方便客人靜候店員沖調飲品或慢慢品嚐茶飲。
店舖帶文青、慢活的裝潢,予人放鬆、舒適的感覺🪴
而且店員健談🗣又友善,會為每位光顧的客人調配出最適合的口味😙 不得不讚一下他們的細心和用心,這種小店當然要多點來支持啦👏🏻!
2021-06-18
10 分钟 (外卖自取)
依家天氣咁焗熱 ☀️真係會忍唔住出親街都買肥仔水🥲 知道油麻地新開佐間茶飲 就實地考察下🙈.▫️靜崗焙茶波波 $40😋👍🏻:👅👅👅.6/5分波波特調系列岩晒鐘意珍珠既人 即係我🤫焙茶愛好者表示都好香茶味😍黑糖波波都好夠味同彈牙不過無得簡甜度所以有啲甜.▫️ 芝士啤啤 $36😋👍🏻:👅👅👅.3/5分芝士鮮果沙冰共四款~有藍莓🫐芒芒🥭甘露可選個奶蓋幾芝士同綿密😍夏天飲沙冰都幾爽 但啤啤略嫌有啲酸.除佐依兩個系列 仲有鮮果茶~仲打造佐文青角落 用乾花整佐好多打卡位🥰 最好就係有座位😛😛行到攰都可以去嘆杯野飲坐下🙆🏼‍♀️
依家天氣咁焗熱 ☀️

不過無得簡甜度所以有啲甜

▫️ 芝士啤啤 $36
😋👍🏻:👅👅👅.3/5分
芝士啤啤

芝士鮮果沙冰共四款~
有藍莓🫐芒芒🥭甘露可選
個奶蓋幾芝士同綿密😍
夏天飲沙冰都幾爽 但啤啤略嫌有啲酸
芝士啤啤

除佐依兩個系列 仲有鮮果茶~
行到攰都可以去嘆杯野飲坐下🙆🏼‍♀️