又到Weekend油尖旺膠遊遊今次遊到去油麻地,平時唔係好常去,凈係記得果頭有間食龍蝦嘅車仔麵!見到早排有間新開靚裝麵茶飲店,行過就入去飲返杯!店中裝修簡約,以木系家品襯乾花座位唔多,但其中有個喺正大窗邊旁,感覺開揚舒服🧋黑糖紅豆芋圓鮮奶紅豆蓉起哂沙,芋圓大小適中,粒粒煙韌,份量都頗多,無加茶就唔驚夜晚訓唔著啦!🍍滿杯菠蘿橙天氣其實有少少涼,但喺花墟行過嚟都熱熱地,就叫左杯水果茶,菠蘿加橙係我最愛,生果果肉都幾多,切割到可以用飲管食到嘅大小,加上香濃果茶,解渴清爽精選另外點了一個簡單又好食嘅Nutella 香蕉多士多士烘到非常香脆,Nutella 份量一啲都唔嗇色,加上軟綿綿嘅香蕉極之好食!Trouble Tea近來重有THE BOYZ應援活動,行過嘅粉絲真係唔好錯過吖~
又到Weekend油尖旺膠遊遊
今次遊到去油麻地,平時唔係好常去,
凈係記得果頭有間食龍蝦嘅車仔麵!
見到早排有間新開靚裝麵茶飲店,
行過就入去飲返杯!

店中裝修簡約,以木系家品襯乾花
座位唔多,但其中有個喺正大窗邊旁,
感覺開揚舒服

🧋黑糖紅豆芋圓鮮奶
紅豆蓉起哂沙,芋圓大小適中,
粒粒煙韌,份量都頗多,
無加茶就唔驚夜晚訓唔著啦!

🍍滿杯菠蘿橙
天氣其實有少少涼,
但喺花墟行過嚟都熱熱地,
就叫左杯水果茶,菠蘿加橙係我最愛,
生果果肉都幾多,
切割到可以用飲管食到嘅大小,
加上香濃果茶,解渴清爽精選

另外點了一個簡單又好食嘅Nutella 香蕉多士
多士烘到非常香脆,Nutella 份量一啲都唔嗇色,
加上軟綿綿嘅香蕉極之好食!

Trouble Tea近來重有THE BOYZ應援活動,
行過嘅粉絲真係唔好錯過吖~
滿杯菠蘿橙
芝士蜜蘭香 $32第一次飲蜜蘭香呢款茶 飲落有蜜糖香配淡淡花香🌸 有一種好清新既味道 加上芝士奶蓋好濃郁 奶味都好重 兩者夾埋可以平衡返奶蓋既膩 令味道既層次感提升 值得一試✨評分: 9/10🌟小山園紅豆宇治抹茶 $40上次試過抹茶波波 今次就新品😆 抹茶飲落幾順滑 茶味比上次飲既較濃 不過奶味都係偏重 甜度會相對高啲 如果抹茶再濃啲會更啱茶控既口味🍵💚 最欣賞係底層既紅豆煮得好淋 每啖都食到紅豆蓉 唔會kick住支飲管唔上唔落咁 同埋紅豆既甜味同抹茶好夾 配搭得唔錯🥰評分: 8/10🌟Nutella榛子香蕉熱壓吐司 $32吐司即叫即整 拎上手既時候熱辣辣 仲有好香既🍌味 食落外脆內軟 Nutella同香蕉係半溶既狀態 食落口感好好又冇想像中咁甜🤤 加上預先切開一半幾方便客人食 🍞絕對係下午茶既好選擇😋評分: 10/10🌟————————————————————————Trouble Tea (油麻地)油麻地咸美頓街16號地舖
芝士蜜蘭香 $32
評分: 9/10🌟

小山園紅豆宇治抹茶 $40
評分: 8/10🌟

Nutella榛子香蕉熱壓吐司 $32
評分: 10/10🌟
————————————————————————
Trouble Tea (油麻地)
小山園紅豆宇治抹茶
小山園紅豆宇治抹茶
2021-10-15 74 浏览
😌 追星 x 四香蜜蘭茶 😌推介指數 ❤️❤️❤️❤️❤️(@superjunior 爆❤️)面盲蝌蚪班 #ELF 最常遇到嘅困擾之轉咗轉型就認唔到人😂,認識 SuJu 由MV 開始。第一個認得嘅係神童,第二個就係東海🥰 哩啲應該叫眼緣啦~ 東海日要追星,支持應援是常識吧❣️ @leedonghae Happy Birthday 🥳 #itsdonghaeday 🧀芝士蜜蘭香 HKD32✨蜜蘭香名叢烏龍,屬珍貴嘅烏龍茶品種,以天然香型聞名。慢慢品嚐香茶味有花香、果香、蜜香同茶香,一茶四香。✨平時好少飲芝士奶蓋,哩度嘅飲落綿密細緻,奶香濃郁不膩,唔錯❣️.··🔖 Trouble Tea (油麻地)🪑油麻地咸美頓街16號地舖
😌 追星 x 四香蜜蘭茶 😌

🧀芝士蜜蘭香 HKD32
🔖 Trouble Tea (油麻地)
🪑油麻地咸美頓街16號地舖
  • 芝士蜜蘭香
2021-10-10 50 浏览
今日喺油麻地經過見到呢間小清新style嘅台式飲品/小食店~ 門外宣傳學生有折扣!雖然我哋唔係學生、但都一於試吓~ 😆🍊 滿杯菠蘿橙🍍呢杯飲落酸酸甜甜,全是鮮橙和菠蘿,好清新~ 雖然揀左微糖,但係飲落都唔會酸澀😋 入面仲有好多橙同菠蘿嘅果肉添~ 炎炎夏日飲番杯好解渴呢 👍🏼🥛 黑糖紅豆芋圓鮮奶🍡芋圓好煙韌、黑糖+紅豆+鮮奶呢個永遠係不敗嘅組合呢~💕 飲完已經半飽,可以唔使食lunch!😂🍞 芋泥肉鬆吐司 芋泥又暖又軟、口感細膩,肉鬆份量都幾多~ 呢個配搭甜甜鹹鹹的好好味~ 而且吐司外層烤得好香脆,外脆內軟幾正😍 暫時疫情之下去唔到台灣旅行,來這間小店食個台式tea都唔錯喔~🇹🇼

🍊 滿杯菠蘿橙🍍

🥛 黑糖紅豆芋圓鮮奶🍡

🍞 芋泥肉鬆吐司

2021-10-09 38 浏览
//< Trouble Tea >小編真係好鍾意飲野😝上網見到呢間店主打健康,少甜!由細到大小編都飲至少少甜,已經去到一個地步係太甜係入唔到口🤪呢間店冷氣好夠,有少少座位比你等飲品添架~————————————- 滿杯水果 $34 -呢杯水果茶飲落口絕對無化學糖漿既味道,果味非常天然,黎至唔同新鮮生果😎最重要係d水果唔係攞黎撐場面亦唔會令茶量降低😆所以幾好飲!————————————評分:7.5/10地址:油麻地咸美頓街16號地舖營業時間:星期日至五10:30-20:00;星期六及公眾假期12:00-21:00
< Trouble Tea >

————————————
- 滿杯水果 $34 -

————————————
評分:7.5/10
地址:油麻地咸美頓街16號地舖
2021-10-07 36 浏览
哩幾日真係熱到嘔,真係要時刻保充水份,咁岩行行下比我發現哩間鋪頭,門口仲放咗Super Junior 藝聲嘅大型Poster,望下個menu仲有我最愛嘅芝士奶蓋,咁梗係要行入去啦~哩間小店叫Trouble tea 主打新鮮生果茶,芝士蓋,特色茗茶!另外原來8月24號係藝聲生日,所以佢地擺緊藝星嘅應援,所以擺咗好多藝聲嘅相係度❤️除咗應援相之外仲有個小角落佈置咗D乾花係牆上面,成間店舖都好打卡able,仲有小小坐位,可以坐低慢慢飲之餘仲可以打過靚卡扮下文青😉今日揀咗兩杯嘢飲,我就想清清地又想飲芝士奶蓋,咁佢可以配3款茶嘅,分別係蜜蘭香/ 白牡丹/ 金花茯茶,我開頭都唔知各款茶有咩分別,但佢地嘅Staff真係好好,好窩心咁解釋哂三款茶嘅分別,最後我揀咗蜜蘭香,Staff仲好貼心提我可以揀半糖或者無糖,可以試真啲蜜蘭香嘅味道🤤最後我揀咗無糖🤘🏻嘩~佢個芝士奶蓋真係不得了,好厚,飲落口帶微微嘅芝士香,好滑好香🤤果茶底都好正👍🏻清清地帶微甜~同奶蓋好夾👏🏻男朋友就揀咗杯阿華田波波冰,阿田華味係特濃架~😎而佢d波波其實係珍珠黎,煙煙韌韌咁,好有咬口,超正啊🤘🏻
2021-08-23
外卖自取
2021-10-02 436 浏览
星期五晚上,我改了平日在「新蒲崗」晚餐計劃,今晚改為在「油麻地」「砵蘭街」享用晚餐,下午在旁邊的「咸美頓街」,光顧台灣飲品小食店「Trouble Tea」,在裡面享用下午茶。不過原來「Trouble Tea」廚房沒有製造冰凍手調「水蜜桃紅茶」飲品,所以我今次改為購買,享用手調台式珍珠奶茶飲品「黑糖波波鮮奶茶」。至於小食方面,我發現「Trouble Tea」有一款感覺有點像「飛碟三文治」的小食食品,食品的實際名稱被「Trouble Tea」稱呼叫做「蛋黃醬芝士肉鬆吐司」。「蛋黃醬芝士肉鬆吐司」實際製成品的賣相實在太過像「飛碟三文治」,尤其是麵包三文治的邊緣位置,曾經被機器疑似壓扁處理過,令三文治邊緣位置被完全收緊縫合,令三文治變成「肉餡批」食品。由於「蛋黃醬芝士肉鬆吐司」實際製成品加入很多味道偏向濃厚的食材,例如「芝士」、「蛋黃醬」,甚至「肉鬆」味道裡面有很重被濃縮的「豬肉」鹹味,令到吐司實際製成品味道,被注入濃厚鹹味和甜味味道感覺。至於「芝士」裡面的甜味,則跟「蛋黃醬」一起成為「蛋黃醬芝士肉鬆吐司」實際製成品裡面的甜味主要來源,唯一可惜看不到有任何流質的「芝士」,從「蛋黃醬芝士肉鬆吐司

至於「芝士」裡面的甜味,則跟「蛋黃醬」一起成為「蛋黃醬芝士肉鬆吐司」實際製成品裡面的甜味主要來源,唯一可惜看不到有任何流質的「芝士」,從「蛋黃醬芝士肉鬆吐司」餡料裡面流出來。

至於飲品方面,由於食店沒有製作「水蜜桃紅茶」飲品,而且我最近因為在「西貢」覆診時,醫生開了有安眠功效成份的藥給我,令我早上食完藥之後,整天都經常有睡意,驅使我需要不斷喝含紅茶、咖啡或可可成份飲品提神,也驅使我選擇享用「黑糖波波鮮奶茶」。

雖然「黑糖波波鮮奶茶」飲品裡面的「黑糖」糖漿不算非常多,「黑糖」裡面的甜味沒有支配「黑糖波波鮮奶茶」飲品主要味道,反而「奶茶」裡面的明顯「紅茶」味道,令「黑糖波波鮮奶茶」整體味道變得濃厚。
黑糖波波鮮奶茶

蛋黃醬芝士肉鬆吐司

不過因為甜味「黑糖」糖漿被廚房店員收藏收藏在「黑糖波波鮮奶茶」飲品的底層,令我需要不斷用食店提供的飲管攪拌飲品,才能夠真正從「黑糖波波鮮奶茶」飲品裡面喝到濃厚茶味跟「黑糖」甜味。

而且「Trouble Tea」「黑糖波波鮮奶茶」飲品實際售價賣港幣三十元,比「黑糖波波鮮奶」還要昂貴港幣兩元,可見「黑糖波波鮮奶茶」飲品紅茶濃度和甜味一點也不能小覷,下次還值得考慮購買。
2021-10-01
黑糖波波鮮奶茶
2021-09-26 55 浏览
油麻地Trouble tea主打芝士奶蓋、新鮮水果茶、特色茗茶同珍珠波波等系列,仲有台式小食 款款都好好食咁😋😍店內設有少量位置 客人可以嘆住冷氣好好品嚐茶飲⁡阿華田波波(沙冰) $30足料既阿華田 味道好濃郁粒粒煙韌既珍珠🤤🤤夏天必備 消暑解渴👍🏻👍🏻⁡芝士蜜蘭香 $32蜜蘭香係珍貴既烏龍茶種有甜甜蜜糖味,淡淡花香同果香一茶四香 口感清新😍😍加上厚身既芝士奶蓋 完美配合😋⁡📍地址: 油麻地咸美頓街16號地舖 📍
油麻地Trouble tea主打芝士奶蓋、
新鮮水果茶、特色茗茶同珍珠波波等系列,
仲有台式小食 款款都好好食咁😋😍
店內設有少量位置 客人可以嘆住冷氣好好品嚐茶飲

阿華田波波(沙冰) $30

足料既阿華田 味道好濃郁
粒粒煙韌既珍珠🤤🤤
夏天必備 消暑解渴👍🏻👍🏻

芝士蜜蘭香 $32

蜜蘭香係珍貴既烏龍茶種
有甜甜蜜糖味,淡淡花香同果香
一茶四香 口感清新😍😍
加上厚身既芝士奶蓋 完美配合😋

📍地址: 油麻地咸美頓街16號地舖 📍
2021-09-22
下午茶
2021-08-28 77 浏览
尋日因為要去油麻地拎野,無意發現左呢間隱世茶店。一入去就被佢地文青風🌾吸引, 場邊掛住一啲乾花💐同田園風照片,亦都種有唔小植物🪴。店員好熱情咁介紹佢地Trouble tea 🧋主打新鮮生果茶,芝士蓋,特色茗茶,珍珠波波都好好食。一向勇試新野既我地🤣就點左比較特別既芝士蜜蘭香同阿華田波波冰。🧋阿華田波波冰好有驚喜,估唔到同珍珠好夾,阿華田味又夠濃,絕對可以再encore 😋🌱 芝士蜜蘭香係用以天然香聞名既蜜蘭香沖泡,有淡淡果香味,再配上芝士奶蓋令層次更豐富。而且可以選無糖,岩曬鐘意健康既我😊
最近發現油麻地開咗幾間特色小店,就好似這一間茶飲店,不只有多款台式手搖茶和飲品,也有多款吐司。店內仲有一些地方俾食下坐低慢慢食(對比一般茶飲店只有外賣點餐區咋。)宇治抹茶波波 (HK$40).點咗少冰.賣相不錯,有層次感,牛奶嗰層有一點點的抺茶粉,幾特別.攪勻後飲,抹茶和牛奶的比例都幾好味喎,不會太甜呀芋泥肉鬆吐司 (HK$34).嗰日好幸運,剛好遇到店家在做吐司75折,可以以$25.5食呢件厚吐司✌🏻.烘烤後真係熱辣辣的!.看似扁扁的,以為不會好多料啦,咬下去原來入面爆多料的😮.芋泥有些好腍的芋頭肉,味道真實,不太甜.超多肉鬆,好鬆脆

宇治抹茶波波 (HK$40)
.點咗少冰
.賣相不錯,有層次感,牛奶嗰層有一點點的抺茶粉,幾特別
.攪勻後飲,抹茶和牛奶的比例都幾好味喎,不會太甜呀

芋泥肉鬆吐司  &  宇治抹茶波波

芋泥肉鬆吐司 (HK$34)
.烘烤後真係熱辣辣的!
.看似扁扁的,以為不會好多料啦,咬下去原來入面爆多料的😮
.芋泥有些好腍的芋頭肉,味道真實,不太甜
.超多肉鬆,好鬆脆

2021-07-03
$65.5 (晚餐)
芋泥肉鬆吐司  &  宇治抹茶波波
2021-08-15 71 浏览
-✨ Trouble Tea📍 油麻地咸美頓街16號地舖———黑糖珍珠鮮奶茶 $30芒芒甘露 $34Nutella榛子香蕉 $32 (-$5)一飲落去就覺得佢同平時嘅黑糖珍珠鮮奶茶唔一樣,佢唔係普通嘅紅茶,而係用咗炭焙(?)烏龍,飲落去真係幾特別!佢嘅黑糖珍珠亦都好夠黑糖味,珍珠幾有咬口😋佢仲有另一款係黑糖珍珠鮮奶,呢間聽講係用明治鮮奶,鍾意重奶嘅朋友可以揀珍珠鮮奶🥛芒芒甘露既面頭有啲西柚粒,夾住一層奶蓋,中間就係芒果冰沙同埋芒果蓉,最低有一層蒟蒻粒,然後仲會有少少茶底。冰沙打得幾綿,芒果蓉都幾足夠!蒟蒻粒好食,增加左成杯野嘅層次感🥰夏天飲呢杯野真係好清爽!Nutella香蕉熱壓吐司(飛碟)熱辣辣幾脆🔥nutella份量都唔少,夾住香蕉幾好食,呢個組合係冇得輸✨
✨ Trouble Tea
📍 油麻地咸美頓街16號地舖
———
黑糖珍珠鮮奶茶 $30
芒芒甘露 $34
Nutella榛子香蕉 $32 (-$5)

🎏 食盡油尖旺 — TroubleTea✨ 油麻地嘅新飲品小店🤩➖➖➖➖➖近排見都幾多人嚟試飲呢間飲品店🥤😗見佢位置都幾方便 係油麻地嗰頭 又唔算貴 就諗住路經買嚟試吓!! 都好有驚喜😏 美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨芝士啤啤 $36叫咗半糖發現個效果都幾唔錯🤤 refreshing得嚟唔會太甜 咁炎熱嘅天氣下飲絕對係消暑一流😚 個士多啤梨味都唔算太人造/假 加上個奶蓋都唔太漏 飲完一杯再食嘢都唔會覺得漏或者濟🙌🏻 絕對推介!!🔸芋治抹茶波波 $40有比較就有傷害🙈 相比起前者呢杯就有少少漏 不過值得一讚嘅係佢嘅抹茶味都幾濃郁 而且黑糖珍珠都好煙韌 鍾意抹茶味嘅你絕對值得一試🤩 題外話我係叫咗半糖嘅 同埋飲之前記得攪勻🧐✨ Nutella香蕉吐司自己一直都好鍾意麵包加nutella呢個組合🤤 而呢個吐司就剛好滿足到我呢個慾望😍 佢嘅nutella醬都幾多 加上中間嘅香蕉 簡直係完美嘅配搭 口感豐富又唔會太漏 而且佢份量都唔算太大 下午茶時間食一份啱啱好
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨芝士啤啤 $36

🔸芋治抹茶波波 $40

✨ Nutella香蕉吐司
自己一直都好鍾意麵包加nutella呢個組合🤤 而呢個吐司就剛好滿足到我呢個慾望😍 佢嘅nutella醬都幾多 加上中間嘅香蕉 簡直係完美嘅配搭 口感豐富又唔會太漏 而且佢份量都唔算太大 下午茶時間食一份啱啱好🤪

✅ 店內嘅環境都係行小清新風格🌿 店內亦有兩張長凳俾大家坐低 喺鬧市中停頓一下 飲杯嘢享受下人生😌 而且佢性價比算好高 算係近期飲過非常值得推介嘅舖頭😎

➖➖➖➖➖
📍 Trouble Tea (油麻地)
下午茶
  • 芝士啤啤
2021-08-10 62 浏览
滿杯水果 $34呢杯真係有被驚艷到!水果茶飲落好fresh 冇叫少甜都唔會太甜 飲得出係生果本身既甜味 而且啲水果食落都好新鮮 成杯都好足料 值得一試🥰評分: 9/10🌟宇治抹茶波波 $40呢杯就叫咗少甜 飲落抹茶好濃帶少量回甘 不過都好易入味 唔會有茶粉粒 而且珍珠本身帶甜味又煙韌 令成杯味道都唔會太淡又有咬口 唔錯😆評分: 8.5/10🌟———————————————————————Trouble Tea (油麻地)油麻地咸美頓街16號地舖
滿杯水果 $34
評分: 9/10🌟

宇治抹茶波波 $40
評分: 8.5/10🌟
———————————————————————
Trouble Tea (油麻地)
2021-08-07 39 浏览
這杯芋泥波波鮮奶超好飲,除咗飲到每日新鮮整嘅芋泥,裡面仲有芋頭粒粒同細細粒芋圓,多重口感,我選了無糖無冰,原汁原味,大滿足!😍店員非常nice, 還介紹我下次可以試「滿杯菠蘿」,佢哋係用新鮮菠蘿整,充滿菠蘿香味。期待下次再試!

外卖自取
2021-07-30 52 浏览
油麻地新開左間文青清新風嘅茶飲店,都幾多選擇架,仲有輕食tim~🧋宇治抹茶波波我揀左少冰甜度就固定嘅,呢杯層次分明打卡一流呀📷,最上層係抹茶粉,中層係明治鮮奶而最底層係黑糖波波,飲之前先拌勻,抹茶味幾出,飲落有少許抹茶粉粒,用上我大愛嘅大粒珍珠波波更有咬口,波波口感煙韌軟糯處理得唔錯,份量唔少飲到最尾都仲有😍,黑糖甜度恰到好處唔會太甜,剛好中和抹茶嘅甘味。🍊滿杯橙橙叫左少甜少冰唔會太甜又唔會酸,橙肉幾足料飲得出真材實料,橙香十足,清新解渴夏天消暑之選💦我個人偏愛宇治抹茶波波,因為我係波霸控同煙韌控,仲要咁靚啱哂打卡,而男友就鍾意滿杯橙橙多d,飲落好fresh爽呀😛

🧋宇治抹茶波波

🍊滿杯橙橙