2023-01-08 53 浏览
前排經過沙田見到呢間日式拉麵嘅——🌟Tonkotsu 8 by 三田製麵所🌟食拉麵幾吸引,佢下午餐仲有套餐包埋一杯熱烏龍/綠茶,暖笠笠一份拉麵餐都幾抵食🤩._.🐖|原味豚骨拉麵(跟餐熱綠茶)|🍵湯底奶白色,豬骨味算濃,唔會太油膩同太鹹,豚肉肉質腍身,厚度適中,麵質仲可以因應個人口味選擇軟硬度,配埋流心蛋🥚食得飽,價錢合理👍🏻·🍜|醬油拉麵 (跟餐熱烏龍茶)|🫖湯底比較清,相對比較鮮甜美味,唔會太鹹同太膩,同樣配埋流心蛋同配菜,仲可以揀麵質軟硬度,又係好抵食✨._.
._.
🐖|原味豚骨拉麵(跟餐熱綠茶)|🍵
🍜|醬油拉麵 (跟餐熱烏龍茶)|🫖
._.
下午茶
Tonkotsu 8 by 三田製麵所琴晚同媽咪去沙田搵野食,去到Citylink見到一間拉麵店坐爆哂人就去排隊等入去試下!輪椅人士一出沙田站入咗新城市廣場要搭上4樓,再行上斜路再搵貨去1樓咁先去到間拉麵店,間拉麵店都算細間,大約得14張枱,如果幾張輪椅一齊入去食就未必得啦!1. 豚骨拉麵 香辣$72(8/10)呢碗拉麵係微辣,豚骨味好濃郁,拉麵係幼麵,麵質彈牙,軟硬適中!入面仲有半隻糖心蛋同一塊叉燒,叉燒略為太瘦,韌咗少少!2.炸雞香辣撈麵$88(9/10)呢碗撈麵份量驚人,炸雞都有6舊,炸雞炸得好脆,雞肉好嫩滑,一d都唔鞋又無雪藏味,加埋勁多蔥、粟米、紫菜配埋沙律醬,仲有隻蛋黃撈埋一齊食,正過營多撈麵好多好多倍,性價比極高,好抵食!3.北海道蜜瓜大福$18(7/10)最後3粒蜜瓜大福做甜品作總結,簡直完滿!2人總共價錢$195.8,有加一服務費!個人口味總評分:8/10@tonkotsu8_hk @mitaseimenjo_hk地址:沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖#拉麵 #大福 #炸雞 #三田製麵所 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogge
Tonkotsu 8 by 三田製麵所

1. 豚骨拉麵 香辣$72(8/10)

2.炸雞香辣撈麵$88(9/10)

3.北海道蜜瓜大福$18(7/10)
最後3粒蜜瓜大福做甜品作總結,簡直完滿!

2人總共價錢$195.8,有加一服務費!

個人口味總評分:8/10

地址:沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖

#拉麵 #大福 #炸雞 #三田製麵所 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2022-12-21
  • 炸雞香辣撈麵
2023-01-07 58 浏览
大家對三田製麵所呢個名應該唔陌生,早兩日喺沙田覓食,發現呢間 三田製麵所旗下嘅餐廳Tᴏɴᴋᴏᴛsᴜ 8 ,餐牌望落幾吸引,即管試試佢😗餐湯睇佢個樣好清淡,估佢唔到好濃昆布味,有驚喜🤩黃金牛肉丼 $84我哋叫咗肉2倍,真心巨量!啲肉堆起成座山咁😂 誇張到啲肉完全將飯掩蓋,食嘅時候都幾難𢳂到啲飯🫣 牛味唔算濃,但就落咗好多牛肉汁,粒粒飯都有汁,唔會乾爭爭鐵板咖喱炒飯 $74咖哩味幾香,微微辣,因為係用鐵板上,Kᴇᴇᴘ到個溫度,炒飯粒粒分明,仲有啲飯焦,食落更加香口,咖哩炒飯呢個配搭幾特別又惹味🥰蟹肉忌廉薯餅 $46炸到好香脆,側邊有碟炸豬扒嗰啲汁同沙律醬,不過其實就咁食都已經好好味,同埋真係新鮮炸起㗎,🐨太心急食,搞到辣親條脷🥲 記住攤凍啲至食呀依家為慶祝太古新店開張,仲送咗一隻糖心蛋,流心好吸引🤩雖然三田製麵所係出名拉麵,但今次試咗佢啲飯,整體算唔錯☺️

餐湯
睇佢個樣好清淡,估佢唔到好濃昆布味,有驚喜🤩

黃金牛肉丼 $84
黃金牛肉丼

鐵板咖喱炒飯 $74
鐵板咖喱炒飯

蟹肉忌廉薯餅 $46
蟹肉忌廉薯餅

依家為慶祝太古新店開張,仲送咗一隻糖心蛋,流心好吸引🤩

雖然三田製麵所係出名拉麵,但今次試咗佢啲飯,整體算唔錯☺️
2023-01-04
蟹肉忌廉薯餅
2023-01-01 43 浏览
久違了的連城 ….. 好一陣子冇上連城廣場食野,以前係沙田區居住,每逢週末假期,都會去沙田市廣場和連城行街,然後就上一樓食野。而呢間「Tonkotsu 8 by 三田製麵所」,都算係我經常光顧嘅拉麵店,因為佢嘅拉麵水準保持得不錯。拉麵店位於連城廣場1樓,一上扶手電梯左手邊不難發現到。餐廳有室內和室外座位可供選擇入座。除湯拉麵之外,尚有撈麵、飯丼、日式咖喱飯及期間限定等等。《豚骨拉麵 香辣》($72)加海苔($10),鍾意佢個豚肉湯底夠熱辣辣、味道夠濃郁。至於辣度,本人覺得不算很辣,相信應該大多數食辣嘅朋友都接受到。至於麵質方面,軟硬適中有咬口,配埋溏心蛋同义燒,-碗夠曬滿足。
久違了的連城 …..

除湯拉麵之外,尚有撈麵、飯丼、日式咖喱飯及期間限定等等。

《豚骨拉麵 香辣》($72)加海苔($10),

豚滑湯麵  香辣
豚骨拉麵 香辣
  • 豬骨拉麵  香辣
2022-12-23 37 浏览
阿妹話想食拉麵,就同佢去三田拉麵試下,好就腳,沙田火車站出,上電梯就係連城廣場,再上多層就見到,好方便。驟眼望唔係好大間,但原來內有乾坤,仲有度後門可以通往室外,設計非常好,就算等位都唔駛等好耐。阿妹想食清d, 所以叫左原味豚骨拉麵加粟米和紫菜。佢話拉麵軟硬適中,豚骨唔會太濃味,啱佢。我就試薯仔沙律套餐, 椰菜絲切得好幼墊底,再加過薯蓉球,估唔到都幾飽,歎番杯烏龍茶中和番個溫度,正最後加個小食章魚丸子,共有5粒,細細粒,食到少少章魚,份量剛剛好。

2022-12-17 57 浏览
上次食過叉燒炸雞拉麵令我回味無窮,今晚就帶埋朋友試埋其他拉麵😋~豚骨拉麵 原味($68)食拉麵前試吓湯底嘅味道,豚骨味好濃郁🐷;拉麵麵質彈牙🍜;糖心蛋真係好好食,食完想再追加🤤;叉燒一如既往咁出色,得一片略嫌未夠喉😂豚骨拉麵 黑麻油($74)配料同原味豚骨拉麵一模一樣🍜,但湯底就用上黑麻油,入口麻油味濃郁,濃得嚟唔會搶咗豚骨味👍🏻,食開濃味嘅朋友必叫~叉燒炸雞($20)🤭追加咗一碟叉燒炸雞,朋友都話炸雞好鮮嫩juicy~真係食到好滿足😎晚餐時間愈坐愈多人~

豚骨拉麵 原味($68)
豚骨拉麵 原味

豚骨拉麵 黑麻油($74)
豚骨拉麵 黑麻油

叉燒炸雞($20)
叉燒炸雞

晚餐時間愈坐愈多人~

豚骨拉麵 原味
豚骨拉麵 黑麻油
叉燒炸雞
2022-12-10 70 浏览
喺沙田新城市廣場行完街,行到地鐵站上蓋嘅商場覓食。見到呢間拉麵店晚市時段坐滿,即刻好想試吓!!!餐廳有吧枱~好有日本感覺·͜·˖枱面有檸檬水可以自己斟。座位唔算闊落,但唔會坐得唔舒服•̀ᴗ•́拉麵賣相OK,第一啖飲啖湯先~豬骨湯好濃郁!! 唔會覺得好鹹重味精味~食完都唔需要特別飲水!!拉麵的份量對於女生而言相當足夠,下單時會問你面的硬度。由於我鍾意食硬身少少嘅面,所以揀咗偏硬最後面底都做到我想要嘅水準。粗幼度適中~好咬口!!而且好掛湯~糖心蛋好Q彈滑溜~炸雞好大件,咬落去肉質係嫩滑!!!而且雞皮炸到脆身但唔會好油₍ᐢ..ᐢ₎

2022-12-07 50 浏览
沙田既拉麵店唔算多選擇咁岩見到三田製麵所原來沙田都有間拉麵分店..佢地既沾麵就相當有保証今次一於就試下佢地既拉麵質素先位置就響車站樓上商場..地點方便👍同朋友叫左個優惠二人餐套餐可選兩碗拉麵+兩款小食+兩款飲品落單時店員仲會問想要咩麵質(軟/適中/硬),相當貼心日式餃子煎到皮脆內軟,表層金黃色好香口個餡係豚肉同香蔥..好juicy黑胡椒雞翼雞翼size 好大隻食落甜甜地加有小小蜜糖香再配上黑胡椒調味 黑麻油豬骨拉麵黑麻油再加上豬骨湯底又香又濃!黑麻油味道好出!朋友都飲左差唔多一大半碗湯香辣豬骨拉麵辣度唔算高,不會搶喉配埋濃郁既豬骨湯,非常香湯頭比較濃郁我揀左麵既硬度係適中..拉麵身都好掛汁而拉麵各配有一塊叉燒同半隻糖心蛋糖心蛋好滑好好食 叉燒雖然只得一塊但就無肥膏,厚薄適中
沙田既拉麵店唔算多選擇
咁岩見到三田製麵所原來沙田都有間拉麵分店..
佢地既沾麵就相當有保証
今次一於就試下佢地既拉麵質素先
位置就響車站樓上商場..地點方便👍

同朋友叫左個優惠二人餐
套餐可選兩碗拉麵+兩款小食+兩款飲品
落單時店員仲會問想要咩麵質
(軟/適中/硬),相當貼心

日式餃子
煎到皮脆內軟,表層金黃色好香口
個餡係豚肉同香蔥..
好juicy

黑胡椒雞翼
雞翼size 好大隻
食落甜甜地加有小小蜜糖香
再配上黑胡椒調味

黑麻油豬骨拉麵
黑麻油再加上豬骨湯底
又香又濃!黑麻油味道好出!
朋友都飲左差唔多一大半碗湯

香辣豬骨拉麵
辣度唔算高,不會搶喉
配埋濃郁既豬骨湯,非常香
湯頭比較濃郁
我揀左麵既硬度係適中..
拉麵身都好掛汁

而拉麵各配有一塊叉燒同半隻糖心蛋
糖心蛋好滑好好食
叉燒雖然只得一塊
但就無肥膏,厚薄適中

2022-12-02 46 浏览
天氣轉涼,食碗下午茶拉麵同丼先返工。迷你日式咖喱牛肉食 $33 + $5 +$20就係正餐如果唔加錢就係好迷你,所以加大變一碗飯先得,哈哈!牛肉份量幾多,估唔到既!肥肉唔算多,肉比例大嘅!日式咖喱就係唔辣帶甜香,配飯一流暖下胃!迷你名古屋風味撈麵 $39 +$12 半熟玉子應該有1/3碗大既拉麵。有大量香蔥、肉碎、紫菜同玉子。麻油味幾重幾香口,玉子整爛混入拉麵當中幾掛蛋汁同肉碎少少提鮮辣,下午茶嚟講幾過口引!熱飲有得揀烏龍茶同埋綠茶凍飲就得 +$5依到既餐具可能疫情原因都係一次性,茶杯貼心用左熱杯設計保護隻手!
天氣轉涼,食碗下午茶拉麵同丼先返工。

迷你日式咖喱牛肉食 $33 + $5
+$20就係正餐

日式咖喱就係唔辣帶甜香,配飯一流暖下胃!

迷你名古屋風味撈麵 $39

+$12 半熟玉子

應該有1/3碗大既拉麵。

有大量香蔥、肉碎、紫菜同玉子。

熱飲有得揀烏龍茶同埋綠茶
凍飲就得 +$5
下午茶
2022-11-25 29 浏览
🥰@tonkotsu8_hk @mitaseimenjo_hk Tonkutsu8 by 三田製麵所突然間好想食日本嘢,但係又食厭咗壽司同埋拉麵。點算好呢?今日我哋就嚟試吓拉麵嘅兄弟-撈麵啦😂炸雞撈麵$88今次係我第一次試日本嘅撈麵,平時營多撈麵芝士撈麵就食得多,唔知道日本撈麵又啱唔啱我口味呢?拎到上嚟我已經俾佢炸雞嘅份量嚇親,冇諗過只係$88都可以食到咁多炸雞🍗。我覺得呢度啲炸雞好正,真係炸得好酥脆同埋冇雪味,另外雞肉都好嫩滑,一啲都唔柴,配上沙律醬,簡直完美。另外佢嘅配菜仲有粟米,蔥,同埋紫菜,都幾多料🥰講返個面先入邊係有辣嘅肉燥嘅,唔食得辣嘅朋友可以點肉燥另上,咁就可以自己控制辣度。個人嚟講覺得辣咗少少,但係口感同埋風味都一流,值得一試。😘如果大家有興趣都可以試吓佢哋嘅下午茶,唔使$60就有嘢食㗎喇真係好抵!🥰另外呢度全港只有兩間分店一間係沙田一間喺機場,如果大家有興趣,就記住去試吓啦。Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (Citylink) (沙田)沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (香港國際機場機場一號客運大樓) (
🥰

Tonkutsu8 by 三田製麵所

炸雞撈麵$88

沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖

Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (香港國際機場機場一號客運大樓) (赤鱲角)
赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區)

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk #香港美食 #香港好去處 #美食 #美食日記 #美食推薦 #美食達人 #好食 #食好西 #拉麵
2022-11-23 35 浏览
想食日本拉麵,今次就專程去沙田的三田製麵所食返個靚拉麵。🥰 呢度環境裝修簡潔有幾個bar枱位,好有日本feel, 近日見咁多人去咗日本,我哋都當自己去咗日本。😆今次order左原味豚骨拉麵、黑麻油豚骨拉麵、其中一個配套set可有個小食同埋汽水,小食要咗日式餃子。😍原味豚骨拉麵個湯底非常濃郁厚實,好有新鮮豬骨味道,骨膠原十足,拉麵係幼身拉麵,每一條麵都容易沾到湯嘅鮮甜,加上肉質頂級嘅豚肉,真係冇得輸。😋黑麻油豚骨拉麵大致上同原味豚骨拉麵差吾多,但就係多左黑麻油,個湯底再香濃左,而且令拉麵口感更上一層樓。😋日式餃子外脆內軟,煎得表層金黃色好香口,而且內裏肉汁被鎖住,又有豚肉鮮味。😋

三田製麵所旗下既分支店除左沾麵之外沙田呢間專門賣拉麵1. 叉燒醬油拉麵 $88 (7.5/10)叉燒份量超級足料大大塊叉燒 有肉又吾會得個肥字🥹拉麵吾會有鹼水味流心蛋係半熟狀態夠哂入味🥚2. 炸雞香辣撈麵 $88 (8/10)撈麵賣相好靚大大個蛋黃加上香辣蒜香味好吸引日式撈拉麵我都係第一次食撈埋一齊食簡直係大滿足每一啖都係衝擊味雷炸雞炸得好香好金黃酥脆得黎D雞肉都好嫩滑拉面🍜質地好彈牙食到口渴仲有昆布湯飲
三田製麵所旗下既分支店
除左沾麵之外
沙田呢間專門賣拉麵
1. 叉燒醬油拉麵 $88 (7.5/10)
叉燒份量超級足料
大大塊叉燒
有肉又吾會得個肥字🥹
拉麵吾會有鹼水味
流心蛋係半熟狀態夠哂入味🥚
2. 炸雞香辣撈麵 $88 (8/10)
撈麵賣相好靚
酥脆得黎D雞肉都好嫩滑
拉面🍜質地好彈牙
食到口渴仲有昆布湯飲
2022-11-13 44 浏览
今晚須要上堂。須要一個快食填肚。經過沙田一個商場見到間拉麵店。入到去舖子細細。五臟俱全。見到舖面裝修真係好特別。不須要考慮就展步而入。豚骨拉麵-豚骨湯味道濃厚,麵質彈牙。滑喉可口。叉燒味道香口。流心雞蛋重質重量。入口美味甜美。使到成碗豚骨拉麵更添精彩。完全同原味豚骨拉麵好誓言不同。入口香口。令湯味更濃。小食。炸雞翼。本人加了個套餐。小小地有兩隻雞翼。但皮脆肉滑。雞肉汁滿瀉。一間小小麵舖能做得面面俱到。實足誠意。

使到成碗豚骨拉麵更添精彩。
完全同原味豚骨拉麵好誓言不同。入口香口。令湯味更濃。

2022-11-07
庆祝纪念
生日
2022-11-11 36 浏览
路經沙田, 見到呢間日式拉麵餐廳坐滿人, 目測應該唔錯,決定入去試吓!兩個人嗌咗兩個拉麵兩個小食 - 香辣豚骨拉麵 - order嘅時候,侍應會問你想要嘅麵質如何, 我揀咗medium。 上枱時,個麵不會太硬,不會太腍, 唔錯係因為有選擇! 糖心蛋同埋塊叉燒,味道可口,配埋個香辣湯,爭啲連個湯都飲埋!炸雞叉燒拉麵 - 炸雞同埋叉燒嘅份量都幾多,炸雞放咗落個湯度唔會因為個炸粉淋左而變得唔好食,唔錯。豬骨湯底味道香濃, 用嚟配拉麵真係好正!炸雞中翼 - 不過不失嘅一個雞中翼,雞肉有肉汁,而香辣醬亦唔會過辣, 味道啱啱好,唔食得辣嘅人都可以試試!煎餃子 - 一般喺出邊日式餐廳小小嘅煎餃子一樣,冇特別!
兩個人嗌咗兩個拉麵兩個小食 -

煎餃子 - 一般喺出邊日式餐廳小小嘅煎餃子一樣,冇特別!
2022-11-10 51 浏览
沙田新城市美食選擇太多,今次就同老公試下三田製麵所旗下的拉麵🍜店舖裝修木系裝飾簡約不花巧,而且食物種類選擇不多適合選擇困難的我。✨豚骨拉麵 (原味) 🍜一碗拉麵的精髓在於湯底,原味豬骨湯底夠濃郁,叉燒肉質爽口,口感豐富,再加埋半隻流心蛋錦上添花,而拉麵質地幼身彈牙夠入味。✨豚骨拉麵 (辣味) 🍜嗜辣的我當然就要豬骨湯底加辣,而且辣度有得選擇,嘗了小辣其實都覺得不辣,下次可以挑戰大辣,其他都不錯👍🏿兩份配餐小食✨炸雞中翼套餐 🐔炸雞中翼外脆內軟,厚厚的雞皮好香口而且面有少少胡椒粒,雞翼都算好大隻跟餐都吸引。✨餃子炸雞套餐🥟🐔餃子有多款醬汁可選擇,味道不錯,炸雞🍗炸得夠脆不油,但略嫌雞肉不夠厚身大件。

✨豚骨拉麵 (原味) 🍜

豚骨拉麵 (原味)

✨豚骨拉麵 (辣味) 🍜

豚骨拉麵(辣味)

兩份配餐小食
炸雞中翼套餐 🐔

炸雞中翼套餐

✨餃子炸雞套餐🥟🐔

餃子炸雞套餐
豚骨拉麵套餐

2022-10-24
豚骨拉麵(辣味)
炸雞中翼套餐
餃子炸雞套餐