2018-01-21 260 浏览
其實係星期日繁忙食飯時間都唔洗排隊都已經有懷疑係咪伏,睇個menu冇沾麵冇得揀麵既硬度已經覺得呢間應該唔係真既三田製麵所,點知戲肉先黎,坐低唔夠五分鐘,撈麵、拉麵、炸雞同餃子.......我只可以話最好食既已經係炸雞同餃子,撈麵同拉麵係零調味,只有一堆油係湯,我初頭一飲個湯真係以為自己味覺出現問題!真係乜味都冇,真係得油!真係杯麵都好食過佢,仲夠膽話自己主打係拉麵!真係食到眼都突埋,從未食過麻油拉麵係得油味!
2017-12-22 419 浏览
即使平日晚上來到新城市廣場想找吃的也是很困難的事,哪裡有餐廳便有人龍。這天和友人在連城廣場走了幾圈,最終見這間 Tonkotsu 8 比較少人等位,便決定來這裡了。這裡不用取票等位,只需要排隊等候。晚餐時段未免較多人,坐得也比較貼近隔壁的座位。雖然這裡也有飯和小食,但我和友人不約而同地選了拉麵。比起香港的其他拉麵店,這裡的拉麵只可以自選硬度。我們兩份拉麵一份選了普通硬度的拉麵,另一份是硬的拉麵,但兩款吃落其實差不多。豚肉較細塊,且只有兩塊。黑麻油味濃,但味道就較鹹,拉麵都吸收了黑麻油湯,所以非常香。這個比較抵吃,配料多一點,炸雞和叉燒都較大份,炸雞也不會很多炸粉,內裡的雞肉嫩滑。

黑麻油豚骨拉麵
叉燒炸雞拉麵

2017-12-07
2017-09-19 677 浏览
星期日係香港度度都多人,尤其係港鐵站沿既商場,一出鐵路站既可以叫做人山人海,今次重要係沙田,多人到似打仗,重要係約食lunch。一出閘直上扶手梯周圍試探下邊度冇咁多人等位,見有位,連餐牌都未睇就直入,因為遲一秒都會冇位。一坐抵見人人拉麵,但就係想同人地食既唔同,人人拉麵唯我食炒飯。好在眼光一向OK ,鐵板炒飯好好味,重好暖胃,飽肚。連隔離枱都望著我個鐵板炒飯,不過係熱氣D~
2017-07-30
2017-09-02 443 浏览
點了咖喱拉麵,味道不錯!麵和湯都似正宗日本拉麵感覺。麵夠硬身,湯如果再濃d會更好。連加一84蚊左右。店員很勤快,有禮貌。會再幫趁!見其他食評寫一碗拉麵只有一塊豚肉不花算,但其實在日本食拉麵都係咁架啦,我唔覺得有問題。不過如果價格可以平少少就更好。

咖哩拉麵
2017-09-02
咖哩拉麵
  • 咖喱拉麵
2017-08-28 320 浏览
叫咗一個辣嘅豚肉拉麵辣味過重,食唔到拉麵嘅其他味另外仲叫咗一個沙律,食呢個又辣又油嘅拉麵,食返個沙律真係可以解番啲油膩嘅感覺,而且仲可以解一解辣除咗豚肉之外仲有隻蛋蛋就好好味嘅
叫咗一個辣嘅豚肉拉麵
辣味過重,食唔到拉麵嘅其他味

除咗豚肉之外仲有隻蛋
蛋就好好味嘅
2017-08-07 356 浏览
難得放假去沙田行街,見到間拉麵就即刻去試下,本身自己都系拉麵迷😆去到門口同佢講一話,完全冇人理我😡又唔系好忙😩都算啦😤睇下好唔好食啦!店員落完單好快就到左,日本拉麵店果然講求快!賣相一般,口味都好一般,湯同麵格格不入😔十分失望,但系都要食左佢不要浪費,食緊途中望入廚房,個個年輕小伙打打鬧鬧,細聲講大聲笑🤦🏻‍♂️完全破壞左個氣氛,不過都無下次!
2017-08-03 342 浏览
是日9:30入座,有張四人枱無人坐,店員都不俾我地兩人坐,要搭6人枱坐,其實都算係最後一輪入坐,又無人等位,係咪真係咁唔識做呢。入座後,店員說10:00 last call, 10:30關門,睇緊menu 途中,店員三次走埋黎問係咪點菜,我心諗,我好似無嗌你話點菜喎,我都唔理佢,趕收工唔好招呼我入黎食嘛,仲有半個鍾先last call, 未有耐收工喎,食碗面要幾耐呀,我食完你都未到last call 啦。到我點菜既時候又好似好趕時間咁,點咗碗拉麵,一個愛美麗既店員問我麵要淋身,硬身,定適中,但佢講得太快,我都唔知佢講咩,問佢咩話,佢即時黑我面。喂,我黎消費架,我唔係黎阻你收工架,你自己講野一舊舊,仲要黑面怪我聽唔到,咩服務態度呀,唔該檢討下自己先啦,仲話日式拉麵店,似一間茶餐廳多d囉。講番食物,以我女仔既食量,碗麵真係唔係幾夠飽肚,塊叉燒又薄,味道亦一般,仲有半隻溏心蛋,味道叫ok, 冇其他蔬菜類既配料, 咖哩湯頭味道還可以。如果有其他選擇,回頭既機會不大 ,我唔想再俾人黑面。
2017-07-30
2017-07-18 217 浏览
看到三田製麵所 應該跟銅鑼灣的一樣星期日 又不用排隊 就試試看坐下來 看到餐牌 沒 有 沾 麵 !已經覺得 中 伏 !抱著試試看的心態餐牌上沒有任何一款的食物能吸引我😶唯有點了最普通的原味豚骨拉麵原味豚骨拉麵 $63下單只有5分鐘拉麵已經立即送上心想 有沒有這麼快!?😦外觀已經不討好吃起來也十分普通只有滿滿的蔥麵條 幼麵 軟硬適中叉燒 溏心蛋 沒有任何的味道🙁湯底 超級普通😶 只有咸味🙁拉麵店有加一服務費 都是第一次見😕用70蚊 可以吃更好吃的東西!🙃
看到三田製麵所 應該跟銅鑼灣的一樣
星期日 又不用排隊 就試試看
坐下來 看到餐牌
沒 有 沾 麵 !
已經覺得 中 伏 !

抱著試試看的心態

拉麵店有加一服務費
都是第一次見😕
用70蚊 可以吃更好吃的東西!🙃
2017-07-09 192 浏览
星期六想拿拿林食個lunch真係好難。通常都要排隊等位😞係連城見到呢間得果兩個人等位,唔駛等咁制,真係即刻試下先!呢個煎餃子皮薄但唔脆 普通 (以為麻麻 但食完佢個拉麵發現個餃子已經係算幾好食)呢個拉麵真係味精重到...個糖心蛋都ok既但個麵底仲差過杯麵!真係唔掂。唔明點解呢間夠膽主打拉麵呢個撈麵賣相就令啦, 食落...無口感可言, 一pat野咁。個麵底都係唔掂,又無咩味。要自己加豉油黑胡椒醋落去先勉強食得落但都係食左半碗已經唔想再食。我坐左係果度短短40分鐘 侍應已經又要我轉位2次...問佢湯同撈麵食法 又hea理我...難怪唔駛等位。食物唔得 服務唔得 價錢唔係平 環境又唔係特別好..真係一定唔會再去呢間食。
星期六想拿拿林食個lunch真係好難。
通常都要排隊等位😞
係連城見到呢間得果兩個人等位,唔駛等咁制,真係即刻試下先!

呢個煎餃子皮薄但唔脆 普通
(以為麻麻 但食完佢個拉麵發現個餃子已經係算幾好食)
煎餃子

呢個拉麵真係味精重到...個糖心蛋都ok既
但個麵底仲差過杯麵!
真係唔掂。唔明點解呢間夠膽主打拉麵
黑麻油拉麵

但都係食左半碗已經唔想再食。
撈麵

2017-06-18 194 浏览
剛剛去左沙田新城市廣場搵個小學同學食晚餐,他話好耐無食日式野 想食下拉麵,剛見到商場內其他餐廳都比較多人,反而有間日式拉麵店不用排隊,於是決定試一試。餐廳環境都算寬敞,燈光都足夠,職員都算招呼不錯,店鋪只是欠缺特色,餐牌上都有多款拉麵選擇!原味豚骨拉麵豚骨湯味普通, 唔夠香濃,麵條係白細麵,正常硬度口感。叉燒片脂肪多, 由於本人唔食肥, 咬開d肥之後得番少少肉,肉腍但味道淡,一句講曬------叉燒唔合格,溏心蛋味道正常, 但要浸一段時間先熱倒中間個蛋心!香辣豚骨拉麵先來口湯,比白湯底更油更香,渾厚中滲出辣味,難得是油而不膩,多喝幾口,更覺刺激。吃過一次,立時介紹給愛辣的朋友,她吃過後,嗜辣的她當然不覺得辣,但也認為湯濃味鮮,是比「白」更精彩的選擇。分量都算足夠一個人食,麵質與原味豚骨拉麵一樣。

原味豚骨拉麵

香辣豚骨拉麵
2017-05-10 172 浏览
Rice and ramen are both available in Tonkotsu 8 and I had the spicy soupless ramen ($65). Katsuobushi, two kinds of spring onion, spicy minced meat and seaweed pieces were in same portion, topped with raw egg. Stirred them all together, the ramen bowl is quite strong in taste. Relatively short ramen. The proportion of spring onion should be lowered.
2017-05-06
2017-04-19 277 浏览
本來打算到沙田某美國餐廳食扒,但冇訂位,要等十多張檯,便放棄了,轉到連城廣場搵野食。晚飯時間,一見這店冇人排隊兼有好多位,而其他店已滿人,心已知不妙,但家人唔想再等位,說要在這店食,唯有試試。要了三碗豚骨拉麵原味,一碗豚骨拉麵辣味,再加錢變沙律套餐及餃子炸雞套餐。流心蛋 好好味,蛋黃流心野味。麵質揀了適中硬度,不太硬又不太腍。湯底冇特別,叉燒亦不過不失。整碗麵味道普通。辣味的湯麵真的十分夠辣,平常吃得辣的家人都受不了,要不停喝汽水。炸雞味道一般,但肉質較鞋。餃子煎得不夠香脆,味道一般。吞拿魚沙律較為好吃,蔬菜新鮮爽口。
流心蛋 好好味,蛋黃流心野味。
炸雞味道一般,但肉質較鞋。
餃子煎得不夠香脆,味道一般。
吞拿魚沙律較為好吃,蔬菜新鮮爽口。
2017-04-17
2017-04-08 206 浏览
最近一個禮拜大概會有一晩喺沙田食晚飯見有新野就試下可惜失望而回叉焼無味,湯底似現成唔係自己煲,無豬骨三湯應有的香味加錢試埋件招牌炸雞,油到不能,一咬落去雞皮內D油出曬黎,唔敢再食同樣價錢隔離商場有更好的
最近一個禮拜大概會有一晩喺沙田食晚飯
見有新野就試下
可惜失望而回
叉燒拉麵
叉焼無味,湯底似現成唔係自己煲,無豬骨三湯應有的香味
炸雞

同樣價錢隔離商場有更好的

2017-03-19 245 浏览
沙田連城廣場有很多食肆,新加入有韓式泰式現在亦都有日本拉麵,餐牌琳琅滿目門口又排長龍所以一試。拉麵有很多款咖喱賣相不錯。見到有員工坐喺度食店內的食物心裏覺得總算有保證。最終叫了豚骨拉麵喎咖喱撈麵,套餐包括炸雞和餃子,另外叫了炸雞翼試試看。總括都是比較重味,應該有很多味精炸雞翼賣相OK但有冇味這店試一次就夠了,如果沒有選擇的話都勉強可以再食的

炸雞翼賣相OK但有冇味

這店試一次就夠了,如果沒有選擇的話都勉強可以再食的
炸雞和煎餃子
炸雞翼
豚骨拉麵
咖喱撈麵
2017-03-09
2017-03-17 155 浏览
絕對認同其他食評:1)如果你唔想等既,就黎食2)cup noodles 仲好食過佢但成八十幾蚊,周圍又排到癲,冇理由嗌左唔食。結果飲左四杯水下食完絕對冇下次!!!!!超差
絕對認同其他食評:

1)如果你唔想等既,就黎食

2)cup noodles 仲好食過佢

但成八十幾蚊,周圍又排到癲,冇理由嗌左唔食。

結果飲左四杯水下食完

絕對冇下次!!!!!
超差