2007-09-25 9 浏览
I have been there to eat on begining of September. I think the food is not that fresh, the crab leg is fine, but the susi is not fresh at all. But 梳乎里surprise me. I think I might go again.P.S. I think it is very noise as well, I think cos of it is too open.

I think I might go again.

2007-09-15 15 浏览
星期六一家人打算著出外吃飯, 老媽子本身經常到處吃buffet, 我又想吃長腳蟹, 所以就自自然然選擇了TODAI,可惜有失所望.坐好後第一件事, 當然就是去取蟹腳. 滿心歡喜放進嘴裡, 怎知鹽水味比蟹味還濃, 鹹到苦! 完全沒有蟹腳的鮮甜味. 心想這一回已經不能值回票價了. 唯有再選吃其他的吧. 可惜都是失望而回. 帕馬火腿又是極鹹. 壽司魚生不夠新鮮, 你可有見過灰色的吞拿魚刺身? 於是只有吃不可能失準的腐皮, 吃了很多......另外, 要排隊的龍蝦仔又是令人失望, 肉不夠嫩, 應該係一次過要煮太多, 所以overcook了. 同是龍蝦仔,某次在嘉賓酒樓可好吃得多. 其餘每次只可以取一件的芝士青口等只能算是不過不失. 其他中菜又不算突出. 因為怕生蠔易壞, 所以沒有吃到, 但老媽子說華美達不比這裡差,我心想早知便去華美達好了,起碼便宜一大截. 待應生服務真的一般般, 最有效率便是坐下寫單時, 斟水也要等!唯一可讚的是雪糕和梳乎里, 可惜後者又是要排隊.

唯一可讚的是雪糕和梳乎里, 可惜後者又是要排隊.
2007-09-11 3 浏览
專食日本野既buffet...因為朋友愛吃日本野就去左呢間度食!壽司都幾多選擇, 味道就普通, 同出面既日本料理店比較, 當然出面較出色! 但勝在有些較特別。但其中有一隻太卷, 食到我朋友要吐返出lai...接唔接受到就睇閣下la...其他野食:關東煮都幾入味, 可惜蘿蔔有d苦...蔬菜天婦蘿較為馬虎, 另外炸蝦天婦蘿你永遠得個等字, 一出就冇, 除非你同人搶la....冇得食炸蝦天婦蘿, 可以食下隔離既炸蝦餅, 好香脆, 加左他他汁好好食! 有pizza tim, 清清地唔錯! 蟹腳味道一d都冇蟹味, 唔新鮮...青口都還可以...魚生飯, 好唔掂, 小魚生...同出面差好遠...仲有d日本小吃, 螺肉...冇驚喜, 有隻元貝無味的...又有水果, salad...最後一定要食雪糕! Chocolate雪糕加左d Chocolate chips! 綠茶都ok! 如果食得落, 一定要食晒2隻!!叫野飲就有得添飲,閒日個場都唔多人, 但係叫waiter添飲都幾慢下! overall: 價錢可以, 但食物種類不多! 如果想食日本野, 又對食物有好高要求既, 建議去食d質數高既放題, 呢度只

其他野食:
關東煮都幾入味, 可惜蘿蔔有d苦...

overall: 價錢可以, 但食物種類不多! 如果想食日本野, 又對食物有好高要求既, 建議去食d質數高既放題, 呢度只係中規中矩...員工態度一般, 叫佢添飲就慢, 一話pay就即刻到!
2007-09-06 2 浏览
之前其實都去過幾次啦, 因為佢都係以日式野為主, 我又鐘意食日本野, 所以去完再去囉, 主要貪佢多款式, 又幾新鮮, 除左日式野外, 仲有好多唔同種類o既野食, 真係見到都開心, 雖然多到唔可能每一款都食到, 但係都係算抵o既buffet啦~~值得再去!!!
2007-08-26 5 浏览
前兩日同幾個同事去食dinner buffet!一開始我就狂食生蠔當頭盤,d生蠔好鮮味,我食了差不多成打。之後食蟹腳,味道一般,勝在夠大隻。壽司吧有很多不同種類的壽司,平時去壽司店不太捨得叫的海膽壽司可以任食,而且海膽分量十足,又新鮮~ 其他壽司如赤貝、三文魚等等都很美味~ 不過我怕太飽,所以不敢食太多。每隔15分鐘有鐵板燒龍蝦推出,每次每人可以拿半隻,不過要排長龍,但很美味!熱盤也有很多款式,我就沒有多吃,只吃了天婦羅、清酒煮青口、炸軟殼蟹、黃金蝦等,味道不過不失啦!不可不題這兒的甜品,賣相很精緻,味道又好,款食又多,有最正的梳乎里、不同味道的cookies、意大利芝士餅、綠茶紅豆cake、chocolate 、朱古力cake、藍莓chese cake、不同味道的ice cream等,每件分量細細,讓你可以多吃幾款。吃完多款食物後,以水果作總結,好滿足!
前兩日同幾個同事去食dinner buffet!
吃完多款食物後,以水果作總結,好滿足!
2007-08-25 10 浏览
今日同老媽黎呢度食lunch buffet.因為前2日book左抬所以吾洗等.排隊就入得.1入去就可以開始食.首先拎左d壽司.種類都好多牙.普通d有三文魚牙吞拿魚果d.仲有d吾知咩魚.不過個玉子好難食.咬落去勁多汁又超甜.之後食下salad甘啦.都幾好味.尤其有個1小兜酸酸地既茄子.好好味又開胃^^之後食下果d熱葷啦.都ok甘啦.pizza同小籠包都有.不過個皮厚左d囉.而pizza都幾好味.有個炸蠔都好好味牙!我以前不嬲吾食蠔但都覺好好味!雖然塊皮系甩到出黎的.低最吾店系果個天婦羅.果舊冬菇系完全可以同塊皮分開.而果塊皮又吾系脆架喎.好難食.其他果d咩麵牙就無試啦.最後食甜品.有好多款牙.細細件2-3啖食哂.甘樣幾好牙可以試多幾件.有個綠茶紅豆蛋糕幾好味.仲有夏威夷果仁pudding系極度推介!我仲加左好多擺左系隔離果d杏仁片添!仲有咩曲奇牙朱古力甘樣.全部都好好味.仲有好多甜品吾講啦.但系點解無撻既?如果有就好啦.(其實講真個pancake麻麻地.不過可能系我加左香蕉同紅豆啦.2樣都甘甜)總括黎講個buffet都幾抵食同埋好味.種類都多.食完超級飽^3^' 甘既價錢.2個人食都系$

總括黎講個buffet都幾抵食同埋好味.種類都多.食完超級飽^3^' 甘既價錢.2個人食都系$250有找.抵啦!dinner buffet貴成倍.不過吾知會吾會多好多野食呢?

*真系幾似foodcourt -_-
*圖中左邊個兜仔裝既系果仁pudding
2007-08-24 0 浏览
同同事去呢到食buffet之前未去過,食完睇番下面其他人食評我認同食盡全香港同小老饕所講龍蝦仔生蠔都唔係中等貨色,特別係生蠔細隻得o黎唔係好靚。我唔喜歡buffet食壽司或刺身,唔抵又未必新鮮,我故佢都係咁上下,(不負所望),一般貨色,刺身,甜品普通食包唔難,好食一般,抵講唔上
刺身,唔抵又未必新鮮,我故佢都係咁上下,(不負所望),一般貨色,刺身甜品普通
食包唔難,好食一般,抵講唔上
2007-08-20 9 浏览
之前慶祝daddy 生日...book左黎呢度食lunch每人$118 加一..因為訂左位好快就可以入得去勒..冇訂位果d 就要o係出面等陣..一去到最吸引既係d sushi ... 種類很多..不過我急不及待已經想睇下其他野食..所以要左1,2 粒sushi 就走左...有好多前菜..刺身粒...沙律..冷面..烏冬....水果..涷蟹..冷盤...仲有師傅整手卷..d 野食都refill 得好快以為係得呢個bar....點知原來仲有2個...嘩?咁多野食?另外果邊都有好多野食..有拉面呀..天婦羅..仲有小龍包..pizza..好多好多..之後就係甜品...都算幾多cake..cookies...不過都係一口size 可以試哂佢d cake...好唔錯!雪糕有4隻味...green tea,橙,朱古力,紅莓...仲可以自己裝飾...另外仲有朱古力噴泉..不過可惜得棉花糖..同埋太甜了...不過個人認為佢呢度d 野食真係好多...而且都幾有水準,,不過我唔係食左好多sushi 果邊d 野...反而係其他野多...,不過..自助餐以呢個價錢呢個質數真係好唔錯了..
之前慶祝daddy 生日...book左黎呢度食lunch
每人$118 加一..因為訂左位好快就可以入得去勒..
冇訂位果d 就要o係出面等陣..

一去到最吸引既係d sushi ... 種類很多..

小肥: 今日我地o既TODAI慶祝我地相兩週年紀念. 因為大肥鐘意食日本o野, 而上o黎呢度睇到D評語都唔錯, 咁就決定O左O係TODAI啦.其實我已經係第2次o係呢度食, 基本上食物大致冇乜點變, 其實TODAI都做得幾成功\, 因為佢\又唔會好似酒店自助餐\咁間唔使轉下主題, 又冇信用咭優惠, 又冇免費泊車, 但重長期都咁多人, 我諗係靠口碑同靠香港人特別徧好食日本菜啦!先講環境, 一入到去覺得似CITY SUPER FOOD COURT多過食自助餐\, 另外, 佢\D枱放得太多太密, 感覺真係好迫, 同埋食BUFFET個個都行o黎行去, 所以就更覺得佢\好多人lo. 尤其係我地同隔離枱中間條空隙唔夠一隻手掌咁闊, 加上坐我後面o個2個小朋友, 成日走o黎走去, 佢\張椅不斷撞我張椅, 可想而知枱同枱之間o既空間係幾咁少.食物方便都算OK 多款式啦, 一般酒店BUFFET有o既佢\都有. 但佢\既然係賣日本菜的話, 我覺得刺身好少, 我地二肥o既至愛帶子都冇, 但反而sushi重多款. 熱盆款式OK多, 最鐘意食芝士焗大蝦, 反而要排長龍o既芝士焗龍蝦就一般, 但真係好誇張, 我地
小肥:
食物方便都算OK 多款式啦, 一般酒店BUFFET有o既佢\都有. 但佢\既然係賣日本菜的話, 我覺得刺身好少, 我地二肥o既至愛帶子都冇, 但反而sushi重多款. 熱盆款式OK多, 最鐘意食芝士焗大蝦, 反而要排長龍o既芝士焗龍蝦就一般, 但真係好誇張, 我地重見到有人拎住隻碟食住排tim! 至於我小肥o既main course - 甜品都幾satisfactory呀! 款式多而且係細細件好精緻, 試晒全部咁多款都重OK! 最滿意係雪耳桂花糕, 好清香同好有口感. 其他甜品雖然唔係好特出, 但都唔差呀!
服務我覺得係幾好, 不斷有人refill茶同收碟, 另外有見到o係出面serve食物o既staff會提醒客人生同熟o既食物要分開碟放. 都滿意la!
題外話: 我同大肥識o左2年啦, 第1次見面係o係九龍酒店食BUFFET, 當時淨係覺得同呢個男仔做得過朋友, 相識1週年紀念我地去o左澳門o係金沙食BUFFET, 到今年識o左2年啦, 大肥已經係我o既未來老公啦, 出年呢個時候就我會變成大肥太啦... anyway la, 多謝大肥!

大肥:
今晚同阿小肥慶祝我地相識兩周年,由於我地相識第一次見面係食buffet,所以我地每年相識紀念日都會用buffet黎慶祝,舊年去左澳門金沙,今年就去左美麗華商場地庫既Todai。
七點左右去到,人唔多,埋位後梗係急不及待衝出去拎野食啦,首先行過去冷盤果邊揀左D刺身同埋壽司,味道方面無乜特別,一般貨色。跟住食生蠔,都幾細隻,唔知幾時開始D buffet生蠔越黎越細,不過唔,以前小肥唔食蠔,唔知點解俾我引下引下佢\又食少少,食食下又食到好似唔再抗拒喎。我地兩個夾夾埋埋食左十零隻,但當然絕大部份都係我食架啦。跟住就開始食熱葷,首先拎左款式同味道都係中規中規矩,不過就有我幾鍾意食既炸野,好似炸軟殼蟹同炸薯脆咁,另外仲有芝士焗蝦、芝士焗蠔、雞柳、龍脷柳同埋橙香骨咁,雖然唔係超級好食,但符合要求。隔離仲有湯,試左個忌廉湯,都幾濃,但D包就....不值一提,食到哩度都已經飽飽,但小肥仲話要食生果同甜品,同佢\出去拎左一轉,我就無乜點食到甜品,只係食左桂花糕,幾好味,同埋食左綠茶雪糕,唔知咩牌子,但都OK,係欠左少少甘味,哩度既雪糕係由侍應負責,好處係唔會俾D細路整到核核突突同埋融晒。
仲有值得一提既係哩度一般非酒精飲品都會有無限添飲,價錢亦唔貴,約莫係二十幾至三十蚊一杯,所以都叫得過。埋單六百幾蚊連加一,符合要求,有機會一班人黎食都可以試下。
環境方面,如果坐出面天井位就麻麻地,但坐入面D既就會好D,起碼唔怕俾人係樓上吐口水,但D位就比較迫而且稱唔上舒服,可以隔番開D多番D privacy會好D。
2007-08-16 2 浏览
其實..大家真係覺得咁好食咩.....我都滿心期待去試依間todai...咁出名...300蚊一個咁樣既自助餐...我覺得唔抵嚕...因為食品質素唔值..刺身,,,長腳蟹..龍蝦仔都唔係中等貨色..味道一般..其他既食品更是十分普通....只係出奇地有新鮮既sor夫厘...服務一般..其實如果俾多幾十蚊...就可以去其他比這間食物,服務更好既自助餐廳....大家會唔會考慮呢..
其實..大家真係覺得咁好食咩.....

我都滿心期待去試依間todai...咁出名...

2007-08-15 3 浏览
8月11日星期六第一次打食評唔好勿見怪好耐之前上openrice search 下邊間食自助餐最多人prefer , 就發現呢間同另一間叫萬豪既最多好評. 終於可以有機會去呢間食下, 睇下有幾巴閉. 由於事前冇訂定位, 我地4個就六點三去攞籌搏有人訂左唔去. 六點半己經有好多人排隊等入位. 又聽到個部長話之後果幾日都full 左, 可想而知有幾多人去食.幸運地我地都有位. 一行出去揾野食就見到好多人企左o係一邊.原來佢地係挾凍蟹. 我呢d大鄉里當然都去拎埋一份啦. 攞左幾隻食, 發覺唔係特別好食(對我黎講) . 反而我鐘意食軟殼蟹多d . 跟住食完去睇下有咩壽司刺身食, 相比其他, 佢真係好多款, 佢個芝士炸蝦卷幾好味, 芝士味好夠. d 三文魚刺身舖得幾靚, 睇得出d師傅係有心機做. 整體壽司刺身真係唔錯, 夠新鮮, 甜蝦正!! 有螺肉, 但竟然冇得食八爪魚…繼續食…繼續食…行過去熟食果邊. 哇!! 咁多人排隊既. 原來佢地排緊芝士龍蝦. 我唔排住, 再行遠d . 有天婦羅, 酸汁煎雞排, 軟殼蟹, 羊排, 牛仔骨等. 咁多樣, 最好味係個雞排. 亦都係我食過最好味既煎雞排. 因為煎
8月11日星期六

第一次打食評唔好勿見怪

繼續食…繼續食…行過去熟食果邊. 哇!! 咁多人排隊既. 原來佢地排緊芝士龍蝦. 我唔排住, 再行遠d . 有天婦羅, 酸汁煎雞排, 軟殼蟹, 羊排, 牛仔骨等. 咁多樣, 最好味係個雞排. 亦都係我食過最好味既煎雞排. 因為煎雞排其中最重要既就係要煎到佢個皮脆而不燶 . 就算煎得好, 如果有汁既話, 都會好快”林”, 再加上係自助餐, 擺o係度咁耐就更加唔好味. 不過呢間既雞排煎得好, 個盤得番三份一先拎黎食都仲脆, d 酸汁唔似西檸汁咁酸, 但好味. 真係值得推介. 不過當然啦, 可能咁啱得咁橋. 反而我覺得佢D 天婦羅同軟殼蟹就唔係好掂, D 粉漿唔得失望…

排左食龍蝦, 得半隻…不過有膏, 芝士味加埋D龍蝦雖然未算好好味, 但黎呢度食都叫值回票價, 我排左兩次, 都叫食左一隻, 唔係今餐就食蝕左啦.

最後就係甜品啦. 雪糕有専人幫你”PLUG”, 唔知佢成晚既工作係唔係就係”PLUG”雪糕呢. 甜品選擇幾夠, 值得推介就係個梳乎里, 唔識形容, 總之好味.

大致上可以用值回票價形容. 有機會試埋萬豪比較下先.
2007-08-12 10 浏览
星期四和星期五兩天中午都和不同的朋友到此吃自助餐,反應不一.所以抵吃或不抵吃真的是意見紛陣.我自己就認為中規中矩啦!$118(未計加一)成人$88(11歲小童)好評的朋友:有大隻龍蝦拑和蟹拑,任食是超值.小朋友:三文魚壽司不新鮮,一入口即吐出來,然後話點解有陣怪味?如果喜歡吃魚生的人會感到失望,因為我也覺得這裡並非刺身勝地,只能吃些普通壽司點心和甜品而已.要吃飽不難,食物味道中等水平,價錢合理,故多人光顧.只要不存大期望,則可以吃得滿足的地方.
星期四和星期五兩天中午都和不同的朋友到此吃自助餐,
反應不一.所以抵吃或不抵吃真的是意見紛陣.
我自己就認為中規中矩啦!
$118(未計加一)成人
$88(11歲小童)
好評的朋友:有大隻龍蝦拑和蟹拑,任食是超值.
只要不存大期望,則可以吃得滿足的地方.
2007-08-10 4 浏览
30天內食第2次Dinner!!!之前係7月21日(六): $278/ppl蛋糕、雪糕款式比較多今次係8月9日(四): $268/ppl蛋糕、雪糕款式比較少長腳蟹唔夠新鮮~d腳唔夠白!灰灰地好似有老泥咁~睇返個價錢,原來都係差10蚊~星期五、六、日去食仲開心~
30天內食第2次Dinner!!!

之前係7月21日(六): $278/ppl
蛋糕、雪糕款式比較多

今次係8月9日(四): $268/ppl
蛋糕、雪糕款式比較少
長腳蟹唔夠新鮮~d腳唔夠白!灰灰地好似有老泥咁~

睇返個價錢,原來都係差10蚊~星期五、六、日去食仲開心~
2007-08-05 1 浏览
話說今日同男友係尖沙咀行街..心血來潮咁好想食buffet, 又聽朋友話e依度唔錯, 就走左過去, 一去到見到成條龍, (係咪真係咁正呀….). 門口個reception同我講要等, 所以就要羅飛, 見到等到超多人羅!! 不過都好快有得食!周圍都超多人, d位都比較密好彩食品都不錯=]~~最鍾意就係sushi!!好多款~~dessert都不錯~~服務態度亦都好好, 因為我地係門口等緊個時見到有d大陸人係度好不耐煩咁勁話個派飛個reception (好細粒既女仔), 但個reception都仲好好好甜咁笑住對佢, 俾我就唔忍~所以我絕對唔會做服務性行業~ 收碟亦都好快~一食完即清走~值回票價!!

周圍都超多人, d位都比較密
收碟亦都好快~一食完即清走~

值回票價!!
2007-08-04 0 浏览
今日我一家人(5人)去吃todai的lunch!已經在之前訂了位但是去到他說沒有我的訂位編號擾攘了一會職員便安排我們入坐(職員的反應十分快而且一直安撫我們)食物的質素以自助餐來說已經很好壽司的選擇也算豐富有立魚/燒剝皮魚/劍魚等等當然還有香港人最受歡迎的三文魚各種魚都十分新鮮!!而且還有蟹鉗等冷盤/芒果蟹子沙律也不錯熟食方面燒羊腿真的很讚!!!而且幫忙切片的廚師也十分有禮貌和耐性。還有天婦羅也是有一定的水準!!最貼心的是居然有提供蘿白"溶"然後甜品方面選擇十分豐富而且有相當質素我個人最喜歡的便是綠茶紅豆蛋糕而且職員貼心的把蛋糕切成一小件可以讓食客把所有都嘗一遍!!接下來是服務態度由於我們太遲訂位的關係所以只有較小的木枱坐中途所有人都吃到大汗淋漓向職員要求換位職員爽快的答應而且還幫忙把東西搬過去老實說有酒店式的服務而且中途職員更有貼心的把餐紙再給我們!!而且收碟的速度很快食物加添的速度也很快=~=我經過雪糕櫃的時候負責人員主動問我需不需要雪糕(很棒的服務態度!!)沒有缺食物的情況出現...最深刻的是職員的微笑=~=跟一般自助餐職員希望你快點走的態度完全不同!這一次自助餐食得十分盡興=~=
今日我一家人(5人)去吃todai的lunch!
已經在之前訂了位
但是去到他說沒有我的訂位編號
擾攘了一會職員便安排我們入坐
(職員的反應十分快而且一直安撫我們)

食物的質素以自助餐來說已經很好
壽司的選擇也算豐富
有立魚/燒剝皮魚/劍魚等等
當然還有香港人最受歡迎的三文魚
各種魚都十分新鮮!!
而且還有蟹鉗等冷盤/芒果蟹子沙律也不錯
最貼心的是居然有提供蘿白"溶"
然後甜品方面選擇十分豐富
而且有相當質素我個人最喜歡的便是綠茶紅豆蛋糕
而且職員貼心的把蛋糕切成一小件
可以讓食客把所有都嘗一遍!!

接下來是服務態度
由於我們太遲訂位的關係
所以只有較小的木枱坐
中途所有人都吃到大汗淋漓
向職員要求換位
職員爽快的答應
而且還幫忙把東西搬過去
老實說有酒店式的服務
而且中途職員更有貼心的把餐紙再給我們!!
而且收碟的速度很快
食物加添的速度也很快=~=
我經過雪糕櫃的時候
負責人員主動問我需不需要雪糕
(很棒的服務態度!!)
沒有缺食物的情況出現...
最深刻的是職員的微笑=~=
跟一般自助餐職員希望你快點走的態度完全不同!

這一次自助餐食得十分盡興=~=v