2007-10-30 20 浏览
28/10一家大小食lunch,發覺今時今日嘅todai質量上的確有點退步咗,少咗一些心頭好選擇,例如:壽司枱竟然有/3以上是素壽司(有點奇怪),跟以往有海膽、軟殼蟹、鰻魚及蠔等,感覺上有點寒酸。蟹鉗也不像以往般refill得那麼頻密。至於熱食方面,扒還ok,不過日式鐵板燒及炸物也選擇少了(天婦羅連蝦也不見了),而且不是即做,而是在廚房做好才放出來,感覺好像沒有那麼熱喇喇。甜品仍然維持水準。總體而言,以weekend$138的價錢食一個lunch buffet仍是抵嘅,不過再將貨就價,我們這些long lasting fans亦會有厭倦的一天,希望他們會有所改善,而不是就嚟執嘅先兆。
2007-10-26 10 浏览
唔知閣下(Janice1331331333)又去過幾好嘅自助餐呢?Todai唔算喺最好嗰間, 但都冇你形容到咁差嘅!要排隊都要有咁多人排先得架....生同熟嘅嘢食分開碟放...都屬Common Sense啫!如果食咗肚痛,咁關邊個事先?香港大部份Buffet都唔包餐飲架啦!你估而家喺外國咩???非專業飲食記者嘅我就覺得Todai唔錯喇!
Todai唔算喺最好嗰間, 但都冇你形容到咁差嘅!
要排隊都要有咁多人排先得架....

非專業飲食記者嘅我就覺得Todai唔錯喇!
2007-10-25 19 浏览
九月尾同男友慶生,諗左好耐去邊。聽到好多人都推介呢間,就諗住試下~sushi d 款都ok啦,最開心係d salmon 都叫做新鮮~ 但魚生的種類就唔算多... 因為唔鍾意生蠔,所以我地都冇試到,但係就係咁食長腳蟹~ 供應源源不絕,好﹗仲有要排隊等ge龍蝦,初頭覺得要等咁耐都諗過放棄,不過食過後都覺得等係值得ge~ 不過天婦羅就麻麻地啦....粉太多,明明啱啱炸起都唔夠脆唔好味﹗最開心甜品種類都幾多~~侍應收野ok快手,態度就一般啦。最後寫左comment 比佢地,都好有心返黎問返我地祥細ge意見,唔錯。是次因為我地飲左枝酒,所以每人都貴左

最開心甜品種類都幾多~~

是次因為我地飲左枝酒,所以每人都貴左
2007-10-24 28 浏览
自問為todai 之長期客戶,由4年開始慕名而至。當年的生蠔、蟹腳、龍蝦仔,令小弟津津樂道!以後每年平均去2-3次,但水準慢慢下跌,尤其是前年生蠔出事之後,可能怕再出事,故真的不於置評!到了前天(21/11/07)再次光顧,驚喜異常,生蠔、蟹腳、龍蝦仔,味道返晒黎!仲加埋巴馬火腿,有鮮味的魚生,多款新壽司!10分滿分!最重要的是5歲或以下小朋友免費,小弟連太太加2個未夠秤細路,2人價錢,4人享受,滿足滿足!(不過今年已是最後一年,大仔下年要收錢了!)

2007-10-23 6 浏览
總的來說,好滿足的,但不算超值
8月尾個時請左男朋友食晚上既自助餐, 蟹腳真係頗為咸, 而佢地既熱葷都唔係咁好食, 而且只係覺得d壽司同生蠔係OK既!叫埋2杯野飲2個人差唔多700元.....700元下次都係食其他野好啦~

叫埋2杯野飲2個人差唔多700元.....

700元下次都係食其他野好啦~
2007-10-19 5 浏览
壽司有很多款式,唯一有點特色, 其他食物水準都很普通, 明顯看出為省成本,店方普遍用上比較低價的貨色, 可以說不值收取的價錢. 熱食也比較偏咸, 比較失望, 決定以後都不去了
2007-10-18
果日約左幾個舊同事一齊放半晝假去食buttet, 每人百二蚊左右, 但幾多野食, d甜品都幾好味, 唔似得有d咁甜品剩係得朱古力, 好似我呢d唔食朱古力的人黎講, 即係自動放棄甜品冇得食^^

2007-10-18 6 浏览
雖然我未去todai 食過自助餐/ 不過好多時約左朋友係美麗華商場等。望落去好多壽司真係好吸引, 可惜次次都發現有d 一隻二隻野飛飛下.... 所以....直至而家都冇去過todai~
事件:2007年10月16日星期二(我生日),我同我老公二人去todai食自助晚餐我睇完食評話No.1即刻訂位去食,去度就真係"伸"笨,分析如下:1)早5分鐘到都要客人排隊入座,而家係食自助餐唔係派飯,唔洗畀錢架?2)規定食生蠔要另外碟上,話生熟交叉感染,我去5星級世界各地食自助餐都冇啲咁規矩,仲要係一開餐嗰個肥佬黑面廚大力塞隻碟畀我,都唔知咩服務態度,攪到好冇mood,好似我未食過自助餐。3)食咩都要排隊,包括入座,食龍蝦,食生蠔,食梳扶里....應該係市場策略,攪到好虛磡,好受歡迎,但可以話畀大家聽,所有排隊攞返來的食物,都係over done,由其是龍蝦,排就排成15分鐘,但食入口係塑膠龍蝦feel,梳扶里仲衰,成舊百潔布,就算係d蠔都係唔太新鮮,黑媽媽,細細隻。4)又話壽司好出名,連吉之島超市生產都好食過佢,係有好多款,但味道分別不大,一d都唔吸引,好失望。5)如果鐘意食甜品一定唔可以去todai,好普通,連我最鐘意食最簡單的冧酒提子旦糕都冇,幾失敗。6)我都未食過自助餐冇餐茶,飲汽水,餐茶要另外加錢,雖然有得添飲,但要收minimum 廿皮再加一,所以兩個人埋單要盛惠六百幾,

6)我都未食過自助餐冇餐茶,飲汽水,餐茶要另外加錢,雖然有得添飲,但要收minimum 廿皮再加一,所以兩個人埋單要盛惠六百幾,一d都唔值。我情願去JW Marriott畀成五百蚊一個人,起碼我覺得值。

咁多缺點有冇野係好呢?都有蟹腳,生蠔食到尾都仲有好多,同埋比三百蚊一個人差唔多啦。

話就講晒,去唔去自己決定。
信我啦話晒我都係飲食記者,講說話好中肯。
2007-10-10 5 浏览
不嬲都唔係沉迷自助餐個種人,既然講到呢度甘好食,甘低食,又有朋友請…why not.有三款生蠔但係係D好瘦無乜肉食0個隻。Hmm…雖然係即開但係唔夠凍,麻麻地唧!長腳係就真係幾唔錯,一路都有貨放出黎。Sushi有好多新款式,好食。另外有好多款唔同既日式小食都好好味。龍蝦個檔keep 住排好多人所以最後都無食,不過去都有8至9款唔同既熱食。都過得去幾好食。係D炸物失食左D。湯麵都有不過我無食到。甜品細細份岩洒我可以試洒甘嚌。哈,我最覺得梳乎喱最好食,因為熱辣辣唔太甜。二百幾食一餐buffet,真係好平。加埋甘既質數,直情係得呀!

2007-10-06 4 浏览
過呢度食兩次,呢度食物選擇都叫多,由於主題係日本菜,所以但多數都係魚生同壽司,仲有長腳蟹,但係呢度最差就係生蠔,真係非常細隻。呢度熱盆選擇唔多,只有六、七款,都係香菇意粉、炒飯之類。最吸引都係芝士龍,起碼要排十五分鐘,其餘仲有燒牛肉、天婦羅。我認為呢度最好味就係梳孚尼,但有部份食物要排成五至十五分鐘,每人只可以一份,呢樣就有D麻煩!老實講呢度D食味道,只可以用不過不失形容,但係以呢個價錢講都算OK啦!好多酒店BUFFET 收成四百幾,質數都係差唔多。但係呢度D SERVICE 都唔錯,斟水、收碟速度都好快,我見到有客人投訴冷氣唔夠同埋要求電視轉台,佢地都認真咁處理,唔會求其應你就算。
2007-09-28
昨晚我做搞手, 約左一大班舊同事食飯, 我選左呢度~ 因為好耐之前黎過一次都唔錯.. 而且唔限時間($268+10%)魚生好新鮮, 壽司好靚好精緻, 又有海膽壽司..蟹腳就麻麻地啦, 熟食都唔錯, 幾入味! 梳夫厘真係唔錯啊, 我食左成個..哈^^ 甜品種類好多, 雪糕味道又多, 唔係cheapcheap雪糕. 最靚就係有個朱古力大噴泉, 不過我對朱古力無咩興趣~為左抵返條數, 咁啱我又坐近出龍蝦既附近, 到埋單時, 我總共食左4邊龍蝦, 即係2隻...哈哈~
2007-09-25 12 浏览
第一次打食評.. 不要見笑9 月18 日, 爸爸生日, 我同男友一共三人到todai食野, 第一次黎既, 但見之前食評的評語都不錯, 於是揀了此餐廳食buffet.. 一入到去,正正其他人所描述既"似飯堂".. 但仍比飯堂高級一點吧. 入到去, 7 點3到開始坐低食野,果到有一檯專係放生既食物既.. 包括以下:日式食物有魚生, 但魚生只包括3 樣:三文魚,章紅魚同埋吞拿魚, 加埋d 元貝粒.. 不算多. 之後,果檯有長腳蟹,生蠔,有魚生飯, 必食就係日本生牛肉!!!! 佢d生牛肉實在唔錯, 一路供應到尾... 之後, 熟食推介有芝士鐵板龍蝦, 大排長龍,排一個round要15 分鐘, 但味道總算不錯,值得排隊等候的. 還有青口,大頭蝦, 牛扒, 羊肉味道很佳,唯獨湯只有2 款,就是面豉湯和西蘭花忌廉湯,但後者的湯較咸.. 不能飲太多... 最後, 食到甜品了,甜品桌可算是十分精美了,多色多樣,其中夏威夷果仁焗布甸最為吸引,比大眾化的梳夫里來得更好吃..另外,也要一試它的藍莓乳酪和雪芭, 真的不錯!! 最後, 由於家人生日,餐廳奉送了一件蛋糕,是朱古力慕士蛋糕..點起蠟燭, 樣子很好看.
第一次打食評.. 不要見笑
最後, 由於家人生日,餐廳奉送了一件蛋糕,是朱古力慕士蛋糕..點起蠟燭, 樣子很好看..

總括來說,這兒的服務態度就一般,但食物總算值回票價, 可以再去!!
2007-09-25 10 浏览
TODAI尖沙咀金巴利道1號美麗華商場地庫1001- 2375 9339一班朋友想食Buffet同聚一聚,就揀了TODAI,因我們之前都去過幾次啦。但今次就比起以前差了好多。好彩D嘢食refill得好快,種類都重係很多。講番食物,今次D龍蝦仔生蠔都係一般貨色,特別係生蠔細隻唔靚仔。長腳蟹唔夠新鮮。蛋糕、雪糕款式比較少。其它熟食有天婦羅、日式雞串燒、軟腳蟹、炸雲吞、炒飯、意粉、中式粉麵...值得一讚的是職員的服務態度!!跟一般自助餐職員的態度完全不同。
TODAI
尖沙咀金巴利道1號美麗華商場地庫1001-