2008-02-12 61 浏览
見到咁多人好評,昨天抱住不小的期待去一試, 可惜唔知係期待太高, 定係新年人多質素下降, 總之一句,就係唔得價錢是148一位另加一,連餐茶都無杯,或者係新年關係,諗住都算啦可惜個場開得太大, 個feel 好似去左平價food court, 一d 都唔係一人百幾蚊的環境, 唔通d錢真係咁扁值? 人太多, d厨師仔跟本做唔切, 又或者係食店為控制成本,所以限制食物出貨的速度,拿咩都要排隊, 切身直頭排到埋去都唔一定拿得到食客的質素亦是個小問題, 有見位太太排隊拿天婦羅虾,虾剛下盤,她個人己經拿哂, 成個盤二三十隻虾比佢一個人拿盛一隻.冷盤的種類不多,又大部份加了勁多油或調味醬,油淋淋,轉完一圈,都拿唔落手d厨師又唔想做,十二點半, 排隊拿羊腿, 個師父掛住洗毛巾,抺枱,拿刀,等成十分鐘先埋位.個自助餐十二點開始,半個鐘都做唔到呢d準備工夫既?一時四十分去到拿手卷,個師父當我透明,要個manager叫佢,佢先係個櫃度拿番d紫菜出黎,不情不願咁整,拿到埋位,一咬,唔係呀麻?手卷入面的三文魚表面,全部都是麻油,咬一淡後我個個咀都係麻油排隊拿粉面,師父仔反應慢不在話下,煮好比個碗我,一拿,嘩,成手

排隊拿粉面,師父仔反應慢不在話下,煮好比個碗我,一拿,嘩,成手都係水,個碗表面勁多水,一滴滴咁

仲有d甜品,完全唔掂,十樣中的一半都是同一品種,只是改了顏色,所有甜品都太甜,或者可以講得個甜字

仲有個待應,眼見好幾個都係讀緊書出黎老兼的,倒瀉水跌餐具不在話下,仲要跌完打算拿番入櫃,又唔識英文,個外國客話埋單,都要搵manager幫手,隔離枱個客飲緊水,佢叫人放下隻杯話要加水,點攪呀?
2008-02-09 11 浏览
之前約12月食過,質素唔得。當日幫襯咁多人,食物水準回升,可能同顧客人數有關。一如以往,壽司質素及花款尚可,但冷盤較以往差,得凍蝦及青口。熱盤和甜點同以前差不多。3個大人和1個小朋友,埋單唔駛$500,算係大件夾抵食。

熱盤和甜點同以前差不多。

3個大人和1個小朋友,埋單唔駛$500,算係大件夾抵食。
2008-01-26 3 浏览
今晚係第三次黎食。考完試緊係要食餐好啦。男朋友一早訂左七點,24/01/2007晚上六點九到達,侍應好快幫我地帶位食物方面我地拎左兩次壽司咋,因為飯實在太實,欠缺口感,未如水準。有海膽壽司,我同男朋友一並食左六件,海膽裝得滿滿的。仲要彈既係芝士龍蝦,吃到的是一啖油味。其他生野,生蠔同蟹腳就勁正。refill得好快,唔洗怕無得食。生蠔雖然係細細隻,但係好新鮮,無腥味。主打既蟹腳都keep到水準,凍冰冰,有少少海水味,不錯!甜品就淨係食左疏乎里同雪葩咋,太飽啦,食唔落太多紅桑子雪葩酸酸地,我晌鍾意疏乎里就又熱又軟,食左兩個300蚊度就食到咁多日本野,算係超值啦不過我同男朋友今次食得唔多,有d唔抵下次我地會留定個肚先食
今晚係第三次黎食。考完試緊係要食餐好啦。

食物方面
我地拎左兩次壽司咋,因為飯實在太實,欠缺口感,未如水準。
有海膽壽司,我同男朋友一並食左六件,海膽裝得滿滿的。
仲要彈既係芝士龍蝦,吃到的是一啖油味。

生蠔雖然係細細隻,但係好新鮮,無腥味。
主打既蟹腳都keep到水準,凍冰冰,有少少海水味,不錯!

甜品就淨係食左疏乎里同雪葩咋,太飽啦,食唔落太多
紅桑子雪葩酸酸地,我晌鍾意
疏乎里就又熱又軟,食左兩個

300蚊度就食到咁多日本野,算係超值啦
不過我同男朋友今次食得唔多,有d唔抵
下次我地會留定個肚先食
晚上六點半到埸,尼間我第一次幫襯,我們坐角落位,拿野會遠了。長腳蟹最受歡迎,但我對蝦蟹敏感,無緣吃,所以我好難吃到回本,令人失望竟然係刺身壽司,仲要今晚主題係日式為主。刺身…不新鮮、無魚味壽司…無醋、飯好實番茄湯…好濃郁、令人開胃冷熱烏冬…入口軟滑、好味長腳蟹…人龍最長生蠔…細隻,入口有怪味甜品…最出色,吃得最多次就係甜品環境…人多喧嘩服務…有禮貌、執碟快
晚上六點半到埸,尼間我第一次幫襯,我們坐角落位,
拿野會遠了。長腳蟹最受歡迎,但我對蝦蟹敏感,無緣
刺身…不新鮮、無魚味
壽司…無醋、飯好實
番茄湯…好濃郁、令人開胃
冷熱烏冬…入口軟滑、好味
長腳蟹…人龍最長
生蠔…細隻,入口有怪味
甜品…最出色,吃得最多次就係甜品
環境…人多喧嘩
服務…有禮貌、執碟快
(非会员)
2008-01-14 9 浏览
有個fd新西蘭番左黎, 就請佢食lunch buffet啦, 第1次食呢間因為早1日打黎book位, 坐sofa+近野食既位無爭野食情況, 估唔到今日平日都有好多人黎食好多野食呀, 咁平既價$有咁多選擇,正呀野食不停咁refill, 不過d 魚生孤寒左d, 切粒咁= =d野食有d好水, 不過整體黎講算好好=)甜品果度最正係tiramisu同埋焦糖pudding其他野食有d都好好味, 哈哈連我呢個唔好日本野既人都鐘意食唔會太嘈啦,不斷有人加熱茶啦,d經理仲好有禮貌我既1句"唔該"換來1句"唔洗,小意思啦~" 好親切!!=]全程食得好開心,收碟又快走左之後佢地再打番俾我,話漏左部手提向佢地度哇!!好彩ja~係我個fd部手提,真係唔該哂佢地搭番電梯上去時行錯方向, d整sushi既師傅都人好好話番我地聽"電梯係果邊"唯1唔好既係有隻蚊仔係咁飛黎飛去飛左5分鐘,好煩= =不過無得怨, 商場好難無蚊very nice!
因為早1日打黎book位, 坐sofa+近野食既位
無爭野食情況, 估唔到今日平日都有好多人黎食

好多野食呀, 咁平既價$有咁多選擇,正呀
d野食有d好水, 不過整體黎講算好好=)

甜品果度最正係tiramisu同埋焦糖pudding
其他野食有d都好好味, 哈哈連我呢個唔好日本野既人都鐘意食

唔會太嘈啦,不斷有人加熱茶啦,d經理仲好有禮貌

全程食得好開心,收碟又快

走左之後佢地再打番俾我,話漏左部手提向佢地度
哇!!好彩ja~係我個fd部手提,真係唔該哂佢地

唯1唔好既係有隻蚊仔係咁飛黎飛去飛左5分鐘,好煩= =
不過無得怨, 商場好難無蚊

very nice!
(非会员)
2008-01-12 15 浏览
冬兒同阿豬都係1月6日生日, 一家大大細細共9個人, 我揀咗喺Todai 食Buffet。生蠔同&壽司Bar係有師傅長駐喺度監察食物流量, 不停Refill。另外, 開生蠔嘅師傅不時勸喻食客, 生蠔同其他食物要分開碟, 不可拼埋一碟。第一轉我行出去攞生蠔時, 見到我隔離個女仔跌咗成隻生蠔落兜汁度, 佢\都唔知點算好, 慌忙撈番上嚟, 我話“不如你同啲師傅講啦, 叫佢\哋換過兜汁啦, 好似唔係好衛生喎!”個女仔同個師傅講跌咗隻蠔落去, 我叫個師傅換咗兜汁, 個師傅只係撈咗隻蠔上嚟, 唔換兜汁, 咁都得? 之前又話衛生理由叫人分開碟, 而家咁都唔換兜汁, 真係恐怖!
2008-01-08 19 浏览
唸住生日同老公和仔仔去呢間餐廳食啦..之前都去過兩次都ok架..點知係咪裝修完呢...好似無乜野食咁..oh no..d魚生同壽司一般啦..有一兩款特別好味既..加州卷同三文魚刺身都ok..其他真係一般...生蠔好細隻..焗蠔個味都普通啦見到有龍蝦,排隊都攞,點知唔太夠味.仲有好多的長腳蟹,食了幾隻覺得味道不好,之後還覺得個胃和肚不舒服,我個仔也吃了幾隻..第二日嘔了兩次,要睇醫生..醫生說腸胃病而我第二日也肚痾..唉...而呢間餐廳的服務也不好我訂抬時問明生日正日有無special offer或安排個接綫員話無,去到見到人地有一個特別的蛋糕送問經理,經理黑面話了解吓,然後答都無答,再追問先話可能有d新人唔知.其實做得經理講兩句好聽的解釋客人自然會明白..唔係咁...有了這壞印象我下次不會再去..!
唸住生日同老公和仔仔去呢間餐廳食啦..
之前都去過兩次都ok架..
點知係咪裝修完呢...
好似無乜野食咁..oh no..
d魚生同壽司一般啦..
有一兩款特別好味既..
加州卷同三文魚刺身都ok..
其他真係一般...
生蠔好細隻..焗蠔個味都普通啦
見到有龍蝦,排隊都攞,點知唔太夠味.
仲有好多的長腳蟹,食了幾隻覺得味道不好,
之後還覺得個胃和肚不舒服,
我個仔也吃了幾隻..第二日嘔了兩次,
要睇醫生..醫生說腸胃病
而我第二日也肚痾..
唉...而呢間餐廳的服務也不好
我訂抬時問明生日正日有無special offer或安排
個接綫員話無,去到見到人地有一個特別的蛋糕送
問經理,經理黑面話了解吓,然後答都無答,
再追問先話可能有d新人唔知.
其實做得經理講兩句好聽的解釋客人自然會明白..
唔係咁...
有了這壞印象我下次不會再去..!
2008-01-07 10 浏览
呢間餐廳食好多次, 食物水準高唔在講, 服務真係好窩心(見佢得到咁多笑面都知)早兩日book時候, 己經講有小朋友, 聽電話個女仔好nice, 話會幫我mark比俾D靠牆我.今日lunch去到果然俾到張靠牆, 雖然離食物好遠, 咁反而唔會好嘈, 靜靜地食(又唔怕小朋友騷擾到其他客)收碟收得好勤, 每一位待應都好有禮貌, 唔使出聲主動幫我bb椅, 食到中段仲送個發光玩具俾我個女, 唔使小朋友悶, 好細心因為我屋企人未去過呢度貪, 佢對D食物讚不絕口, 尤其係壽司, 就算唔食生阿姨, 都話熟食好多選擇, 而我非常鍾意食甜品, 佢雪榚好似轉牌子, 比以前軟同滑, 仲安排個待應幫手畢雪糕, 呢樣係我之前未見過的不過我覺得食lunch合理過dinner, 每個人只要$128+10%, 兩個5歲以下小朋友免費, 環境又坐得舒服, 食物同服務物超所值, 成家人都食得開心

2008-01-01 41 浏览
原本book了一間酒店食X'mas Lunch Buffet,不過一看便反胃,於是即時走來TODAI碰碰運氣!真好,walk-in都只是等了幾分鐘就有位!Lunch Buffet雖然沒有生蠔,但也有長蟹腳和青口,當然唔少得聖誕火雞和羊腿啦!估唔到火雞咁滑咁好味,Sushi款式又多,細細舊可以試多d款,幾好!最欣賞係個dessert bar,真係好靚!甜品正,decoration靚!
3-11-07今天來這兒食午市自助餐慶祝媽媽生日我地一家不時都會幫襯,由佢岩岩開張支持到現在5周年!先食熱盤,都係燒魷魚筒,關東煮,雞串,天婦羅果dee     味道都能夠維持水準。羊扒味道入味鮮嫩。   仲有個周打蜆湯味道亦香濃,配料十足,幾有驚喜!今次主要想講下冷盤,sushi款式很多,除了有基本ge三文魚同吞拿魚sushi。仲有好多創新款式ge新款式,而且每樣細細件,試多幾款都得。另一邊有芝麻八爪魚,螺肉,三文魚粒都係我最愛。其中,仲有新菜式小元貝粒,肉質冰涷鮮甜,細細粒當零食,食都食左二,三十粒,真係很美味。今次好像多左好多健康菜式同埋沙律,其中有個八爪魚仔焗薯沙律同埋芝士蘋果沙律,前者美味,芝士蘋果沙律我就認為芝士dee味怪怪地,不過算幾創新。!甜品都係果幾款,其中三角形果款蛋糕係朱古力味,中間有dee果仁,幾好味,同埋有一個菠羅乳果雪糕,好像食緊阿菠羅鮮果甜見乳酪,清新!不過今次dee蛋糕好像冇料咁,全部好像食風咁,失色!
3-11-07

今天來這兒食午市自助餐慶祝媽媽生日
我地一家不時都會幫襯,由佢岩岩開張支持到現在5周年!

先食熱盤,都係燒魷魚筒,關東煮,雞串,天婦羅果dee
     味道都能夠維持水準。羊扒味道入味鮮嫩。
   仲有個周打蜆湯味道亦香濃,配料十足,幾有驚喜!

2007-11-19
11月18日早兩星期已book位,今晚都坐滿晒人~~熱盤:我覺得一般!!芝士焗蠔算係好d既熟食~~焗蝦就有d"梅"~~湯:龍蝦湯,ok啦~~要排隊拎既龍蝦:排左二十分鐘左右啦~~味道都ok,不過"un"左少少,唔知係咪因為翻燒得太耐呢?生蠔:細隻左d,唔係即開生蠔黎講,都算可以!壽司:最滿意既一環,因為有我至愛既海膽、油甘魚!海膽一大片,好鮮甜,油甘魚都真係唔錯~~其他卷物就無試~~(壽司飯唔係太大,所以可以食多幾件!)刺身:得三款!三文魚幾靚,唔錯!吞拿魚唔岩我,無食!X魚都唔岩我,無食!crab腳:我只係食左一隻咋!我聽好多人講好食麻,咪試下囉!不過我就覺得一般,鮮甜味欠奉,只食到點咸味!我覺得海景嘉福鮮甜好多!甜品:選擇唔係太多,最好味都係款朱古力蛋糕,其他一般,如果鍾意食甜品既朋友,可能會有點失望~~雪糕:普普通通既雪糕,我無食!但係家姐食其中一款,話唔好食~~總括黎講:refill食物好快,呢方面都幾滿意~~壽司都幾好~~呢個價錢,如果有折就會梗好~~價錢$288+10%
11月18日
早兩星期已book位,今晚都坐滿晒人~~
湯:龍蝦湯,ok啦~~
生蠔:細隻左d,唔係即開生蠔黎講,都算可以!
價錢$288+10%
2007-11-15 24 浏览
魚生雖然唔係好多款,但好新鮮。生蠔偏瘦,後段好返些少。烏冬好食,甜品亦唔錯。食物補充得好快,冇見過有吉盤。汽水、果汁加廿零蚊就可以任飲,o岩小朋友。不滿既係人實在太多,而座位亦幾密,談情者免問。
魚生雖然唔係好多款,但好新鮮。
生蠔偏瘦,後段好返些少。
烏冬好食,甜品亦唔錯。
食物補充得好快,冇見過有吉盤。
汽水、果汁加廿零蚊就可以任飲,o岩小朋友。
不滿既係人實在太多,而座位亦幾密,談情者免問。
2007-11-12 16 浏览
今晚係我第一次食todai,感覺一般啦,又唔係話好好味,不過不失啦.我今次睇哂食評先黎架,so黎之前諗住主攻蟹腳,第一碟就攞左6,7隻,都ok啦,唔係好夠鮮味,不過任食就好抵囉.之後就食壽司,最好味就係海膽壽司,好新鮮.等左咁耐,终於有龍蝦食啦,排左10mins度啦,都好好食,之後仲食多半邊呀.超飽呀...仲黎,唉...ok啦,食dessert既時候到啦,我食左意大利芝士餅,唔夠芝士味同酒味,唔係好得 反而個泡芙比想像中好味.overall,間野係抵食既(因為唔使我比錢,哈哈...),but service就好一般囉,d人都唔收碟既,我地叫左refill既飲品又唔會主動fill喎,個類似經理既人仲攪笑呀,我地叫完飲品之後,佢問左我地幾次"d飲品要加錢架喎?"好似怕我地冇錢比咁,唔係咁好囉,唔該比小小禮貌呀,唔該.
反而個泡芙比想像中好味.
2007-11-08 19 浏览
今日朝早終於响TST簽咗新project嘅contract,咁啱澱粉王男友可以準時(!!)出黎食lunch(極之難得!!),就諗住去openrice有好多好評嘅萬豚屋食烏冬,我地十二點鬆D已經去到,點知舖位細細嘅萬豚屋,已經full booking無位,唯有下次試lu……男友話既然簽到新project,就豪一豪行過D,去食有勁多壽司供應嘅Todai lunch buffet。今次喺第三次黎Todai,頭兩次喺食dinner(第一次喺同個時仲未喺我男友嘅澱粉王黎架,hehe^_^),今日食lunch喺第一次,而且同上次隔咗好耐lu……以壽司同海鮮作主打嘅Todai,lunch buffet嘅創作壽司依然出色(eg. 我多樂卷、龍蝦卷、梅子蝦板壓壽司、穴子卷、蘆薈軍艦等,散壽司飯亦整得十分好味),細細舊,可以試多D,所以澱粉王男友第一碟已狂掃壽司,差唔多款款都攞,成廿幾舊喺碟!!(痴線!)。本人強烈recommand大家不要學我男友,攞埋到到日式餐廳都有(連惠康百佳都有)嘅三文魚同吞拿魚個D一般種類壽司,要集中留肚試下D新款特別嘢。相比之下,海鮮十分失色,得蝦、魷魚同青口,都不太fresh

壽司同海鮮作主打嘅Todai,lunch buffet嘅創作壽司依然出色(eg. 我多樂卷、龍蝦卷、梅子蝦板壓壽司、穴子卷、蘆薈軍艦等,散壽司飯亦整得十分好味),細細舊,可以試多D,所以澱粉王男友第一碟已狂掃壽司,差唔多款款都攞,成廿幾舊喺碟!!(痴線!)。本人強烈recommand大家不要學我男友,攞埋到到日式餐廳都有(連惠康百佳都有)嘅三文魚同吞拿魚個D一般種類壽司,要集中留肚試下D新款特別嘢。相比之下,海鮮十分失色,得蝦、魷魚同青口,都不太fresh,可能lunch掛,無靚嘢(eg長腳蟹),澱粉王男友勁投訴,因我本身都唔好蟹,所以ok la。

我最鍾意食沙律,但呢到唔喺主打,所以無期望就無失望。不過有小小驚喜,有好多唔同味嘅得意dressing供應! 除此之外,呢到有D韓式日式嘅前菜,如已調味嘅三文魚、吞拿魚同帶子粒粒,味道ok,but創意可加,可以一試。但喺烏冬質感好硬呀,唔得!!

熱葷類,得幾款普通嘢,款式唔多,好似飯呀、長通粉呀、點心、天婦羅、同灼下灼下個D菜呀魚蛋粉咁,唔多講啦,只記得鰻魚蒸蛋最好食,好滑好熱,最後悔攞咗個小籠包(唔知點解今日突然好想食),個皮又厚裏面又無肉汁,哂咗我個肚D quota。

我雖然勁愛甜品,但又因呢到唔喺主打,所以都無試哂,大致上款式都ok多嘅,但cake、雪糕同Sherbet
就味道一般,偏甜,唯一喺豆腐panna cotta,做得好滑,唔太甜,所以無蓋過香濃豆腐味,幾好。

呢到service好過上兩次黎,可能平日lunch人較少,工作較輕,waiters and waitress好有禮貌,收碟勤快,而且經常面帶笑容。我隻澱粉王男友狂掃幾碟壽司同熱葷就要走先返office,而我就坐到2:30 buffet完,佢地都無趕我走喎,幾好。

總括黎講,如果閣下唔好壽司同日本嘢,就唔好揀黎呢到食lunch,因為你會無嘢好食(dinner好D架,海鮮同熱葷都多款好多),但鍾意食壽司嘅,就實回到本。(好過去成日落錯同落漏單嘅「板X壽司」)
2007-11-05 29 浏览
呢餐自助餐, 其實已經係國慶當晚的事~記得book左7點, 未夠7點已經有20幾30人係門口排隊...於是我同朋友都去排, 好彩門口reception做野都幾快, 好快就入座.一坐低就即刻食喇, 朋友話生蠔都ok, 不算太好也唔太差. 我就食熱盤sushi, 個廚師都幾好禮貌咁叫我地生熟食物分開碟. sushi算唔錯, 飯唔算大舊, 魚生就比較凌亂, 可能太多人夾完揀完ge結果. 另外冷麵都keep到好凍, 最愛佢的caesar salad, 自由夾菜&芝士碎, 而且蒜容麵包粒可以自己不停加, 幾好.之後見熱盤果邊有人排隊, 其實我地都唔知咩事, 不過都係排左先, 原來係芝士龍蝦仔. 呢一方面我覺得佢做得比較差, 無通知一聲, 所以我排到的時候剛剛好無哂龍蝦仔, 要等下一轉.甜品最好, 最欣賞雪糕佢裝好一碗碗咁比我地, 因為當晚真係好多小朋友...如果比佢地自己黎應該會整到周圍都係. cake同pudding都可以. 係tiramisu比較水同無味.service都唔錯, 每一次拎完野食返黎都執好哂總括黎講, 其實收$288可以再好dd, 唔係唔抵, 不過仲有進步空間最後食完準備搭返電
呢餐自助餐, 其實已經係國慶當晚的事~

service都唔錯, 每一次拎完野食返黎都執好哂

最後食完準備搭返電梯走, 有個小朋友係電梯旁邊突然嘔=0=....應該唔會係因為食左呢度ge食物掛? 好彩我地返到屋企都無事^^"