2019-04-23 40 浏览
於尖沙咀地庫的Time Park,以英倫鐵路做主題,牆上有以英國火車月台做靈感的塗鴉,裝潢好有特色。是日同朋友慶生。小妹買左喺openrice既英倫風地庫酒吧: 精選2人套餐 $498(原價$988) *埋單既時候向職員出示餐飲券,按「立即兌換」後讓店員掃瞄QR碼就ok。2人餐包括: 1) 是日餐湯 2) 精選沙律 3) 前菜 (4選2) 小妹選擇左呢2款 •自家製蟹肉脆燒賣(3pcs)外脆內軟 • 香辣海膽汁配三文魚子豉油漬及闊條墨魚 汁好過癮,辣辣地,係份量小d,唔夠喉4) 主菜 (4選2) 小妹選擇左呢2款 • 燒西班牙黑毛豬腩配碟豆花菠蘿干邑意大利飯 呢個麻麻地,d飯太淋。 • 吾是西班牙海鮮燉飯+$138 食材新鮮5) 精選甜品6) 2杯紅或白餐酒另外叫左乳豬配薄餅&蜜糖芥末魚子乳豬好脆,正甜甜既魚子都好特別低溫慢煮牛牛味好出,肉嫩

是日同朋友慶生。

2人餐包括:

1) 是日餐湯

2) 精選沙律

3) 前菜 (4選2) 小妹選擇左呢2款
•自家製蟹肉脆燒賣(3pcs)

外脆內軟

• 香辣海膽汁配三文魚子豉油漬及闊條墨魚

汁好過癮,辣辣地,係份量小d,唔夠喉

4) 主菜 (4選2) 小妹選擇左呢2款
• 燒西班牙黑毛豬腩配碟豆花菠蘿干邑意大利飯

呢個麻麻地,d飯太淋。

• 吾是西班牙海鮮燉飯+$138

甜甜既魚子都好特別

低溫慢煮牛

牛味好出,肉嫩
2019-04-23 793 浏览
星期日同男友到這間吧食晚餐,出名氣氛好菜餚有特色,所以同男友慶祝一下生日後的晚餐!這餐廳位於地庫一樓,由門口到餐廳落一層樓梯,就被這裡的特別設計、氣氛及環境吸引了!好特別的英倫設計及森林般的裝飾獨特美麗,在微微燈光下可以慢慢享受,大自然的花草擺放,有型又舒適!酒吧更有酒吧娛樂的遊戲,讓客人可以又玩又食又享受!更播放著放鬆輕快的純音樂,好寫意用ipad睇餐牌好in又環保喔,更有好多圖片睇菜餚及飲品的樣貌,好方便又真實飲品:mocktail (Phantoms) Phantoms 好吸引,紫藍色的調製的飲料,包括了荔枝、薄荷葉、菠蘿汁及蝴蝶花,甜甜香香的荔枝味道、酸酸甜甜的菠蘿汁、再加藍蝴蝶花及薄荷葉的微香葉味道,冰涼的飲料、好特色又好飲!Gold Smoke 一杯配有圓球形冰塊的bacadi rum,客人可自行加入煙燻下的蘋果汁及試管中的苦橙精油,調配成自己理想的味道!有不同層次的甜度菜餚:1. Deluxe cheese platter (高貴芝士拼盤)4種不同的芝士(cheddar, Comte, Mimolette and Blue Vein cheese) 與蜜糖及青提子同食,甜

飲品:
Phantom

mocktail (Phantoms)
Gold  smoke

菜餚:
Deluxe  cheese  platter

4種不同的芝士(cheddar, Comte, Mimolette and Blue Vein cheese) 與蜜糖及青提子同食,甜咸融合更能提出芝士獨有咸香味,每種芝士有不同軟硬口感、咸香度!🧀

2. Time Park 自家製蟹肉脆燒賣
Time  Park  自家製蟹肉脆燒賣

賣相好靚好有特色,外皮好香脆的口感,內面是蟹肉配上金色的薄薄金箔、咸香的魚子醬及三文魚籽的爆口感,好獨特的自家製小食
意大利薯仔麵糰
低溫慢煮雞胸

慢煮雞胸好嫩白及軟滑的口感,配上忌廉及中式腐乳醬汁,加上底下的好特別的煙韌意大利北面獨有的薯仔麵糰,好有口感又美味
Time Park 吾是西班牙海鮮燉飯
Time  Park  吾是西班牙燉飯

上面擺滿了shashimi 海鮮, 顏色好靚又新鮮,有好多不同海鮮(包括:大蝦、三文魚、帶子、蜆仔)好鮮甜香軟口感,在半熟半生的口感,下面是野味香辣多汁的西班牙燉飯,帶有咬口的!
服務都好好,有介紹菜餚及細心放上食物!

2019-04-21
Gold  smoke
意大利薯仔麵糰
低溫慢煮雞胸
  • 自家製蟹肉脆燒賣
  • 低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利飯
  • Gold Smoke
2019-04-19 76 浏览
前幾天因為有點事情要辦,所以到了尖沙咀走了一趟,辦完自己要辦的事情,又不知道要吃什麼,只想放鬆一下就約了朋友找一間舒服的Lounge去透一透飲一飲醫一醫肚,剛好遊走到棉登徑,看到了一間新開的餐廳位於垛庫之中,於是便進去了。彷如倫敦Underground的月台,走落樓梯慢慢帶你進入另一個國度,環境昏昏暗暗,帶一點暗黃既燈光,落到去有一定既客源,分為左中右面。左面開揚一點適合一班人或三五知己小聚,吧枱配上拱型高座椅。中間可以比你食夠飲夠透夠就來一點娛樂放鬆一下。左面就是週合情侶吧,私穩度高之餘亦夠氣氛,來個悄悄話也不錯喔而且用上了紅磚牆又乾花佈滿天花,截然不同的森林區,整棵樹幹延伸至屋頂仲有假既英式火爐。好有外國氣氛更符合呢度既主題。【Time Park】的餐單就令人相當驚喜因為主打創意料理又絕對有別坊間酒吧。食物上,佐酒小食來的吸引,全用慢煮、自家製及分子料理等技巧製作。飲品方便一系列創意調酒。用iPad 慢慢睇再向職員Order.不過去到酒吧,始終都係飲酒行先🔹充滿玩味的則有 CocktailsGold Smoke$118倒入試管瓶的蘋果汁時,更會散發出幽幽的蘋果木煙霧和煙燻香氣,讓你

中間可以比你食夠飲夠透夠就來一點娛樂放鬆一下。

【Time Park】的餐單就令人相當驚喜

不過去到酒吧,始終都係飲酒行先

倒入試管瓶的蘋果汁時,更會散發出幽幽的蘋果木煙霧和煙燻香氣,讓你自調一杯色香味俱全的專屬「果酒」。

Gold Smoke

整體酒味較強烈,飲落有一陣煙燻味,帶點蘋果的酸甜味。冇埋冰球打卡。喜歡呢杯歡新嘗試呢。

🔹另一杯Mocktail Snow Elf
賣相像一杯芭菲雪糕,頂層有一堆忌廉,如果轉為雪糕會更好。

Mocktail Snow Elf

以菠蘿、西番蓮果和酸奶為主,飲落有點像雜果賓治,酸酸甜甜易入口。但飲到最後會覺得略嫌甜左少少。
Mocktail Snow Elf

🔹食物方面點了店員推介的得意之作低溫慢煮半生牛叉燒配米型粉-甜豉油汁 $198
低溫慢煮半生牛叉燒配米型粉-甜豉油汁

落枱便會加以一兩句解釋,挺好的!塊肉用澳洲穀飼黑安格斯牛肉來做叉燒,牛肉以玫瑰露和叉燒醬醃製再煎香,配上意大利米型粉。甜豉油淋上之後會更好吃,因為本身意大利米型粉不可以說是清淡是一點味道都沒有的,所以唔淋就會冇味,淋左就算好吃了。

低溫慢煮半生牛叉燒配米型粉-甜豉油汁

叉燒非常有口感,顏色嫩嫩的。吃不太出玫瑰露的味道,但係有著濃厚既牛味。都算有驚喜。

🔹香辣海膽汁配三文魚子油漬及闊條墨魚$88
外表像Cocktail,其實就係香辣海膽汁闊條墨魚,香辣味濃烈海膽汁淡淡浮出,三文魚子亦將整體辣度減輕,特別喜歡食辣既人應該會喜歡的。
香辣海膽汁配三文魚子油漬及闊條墨魚

以墨魚製成闊條麵,薄片模仿闊麵,幾得意,墨魚不會很韌可以說得上爽口彈牙,惹味又開胃。
三文魚子同海膽都新鮮,吃到最後鮮甜味則取而代之,每一口都好濃郁,因為每條墨魚闊條麵掛起好多醬汁好Juicy...

🔹燒西班牙黑毛豬腩配碟豆花菠蘿干邑意大利飯 $188
黑毛豬腩睇見都想食,因為成黑毛豬腩 是最正豆的,肥和瘦的部分剛剛好一半。呢兩三舊既腩肉位置也不會太肥,連肉一同吃口感不錯可以再腍一點。
燒西班牙黑毛豬腩配碟豆花菠蘿干邑意大利飯

碟豆花菠蘿干邑意大利飯 ,意大利飯甜中帶香可能是碟豆花的關係嗎?好Creamy,但佢係偏甜身,可能我吃不慣甜的飯所以有少少保留,但創意十足,口感也粒粒分明。朋友說連同菠蘿吃有種乾錦上添花。

燒西班牙黑毛豬腩配碟豆花菠蘿干邑意大利飯

果然口味呢回事真係見仁見智。
🔹特制乳豬配薄餅及蜜糖芥茉魚子 $108
呢個小食好似挺豐富的。西班牙式烤乳豬似的,經慢火精心烤製後乳豬皮超脆,略帶肥膏,肉身不算太多肉但口感上蠻滑的。配上本店特製的芥末醬,緩和乳豬的油脂。

特制乳豬配薄餅及蜜糖芥茉魚子

蜜糖芥茉魚子 ,面層既芥末波波好有趣,有點精緻。用舌尖把一粒粒魚子頂到上顎並輕輕壓碎,讓魚卵的香氣佔領口腔,再喝口cocktail及一口薄餅。又有另一番風味。薄餅和蜜糖芥茉魚子是最佳拍檔。魚香味加蜜糖味,又咸又甜交叉徘徊幾有衝擊,意想不到既味道所以都幾有驚喜。

特制乳豬配薄餅及蜜糖芥茉魚子

未食野未飲野之前以為是賣環境的一般貨色,不過經一試之後的確有姿勢有實際,論酒款,酒吧元素眾多,極具玩味,多款賣相吸引的Cocktail及坊間酒吧少見的心思,論食物,精緻佐酒小吃在外很難去品嚐,兩者再配上全店幽靜的氣氛,最適合把酒談心,放鬆一下。
  • CocktailsGold Smoke
2019-04-17 32 浏览
星期六下午睇完戲諗唔到食咩,好在女友醒,諗起之前喺棉登徑我地有次happy hour 偶然發現到呢間Time Park Lounge,上次只係咁啱去左飲野,見到好多其他客人都有點埋野食,賣相仲好似好靚咁。上次之後約左人食飯冇機會食,今次一於去試下(首先希望Walk in)都有位。好彩我地早到,店員話冇book既位都仲有bar 枱,都冇所謂啦,坐bar枱有坐bar既好,可以近睇下佢個bar既佈置。先點左飲品,女友揀左杯叫phantom既mocktail ,以黑色同紫色做主調,味道同個色就唔似,香甜既荔枝味好出,還好唔會過甜。舊冰都整到好靚,一大舊紫水晶🔮咁!我覺得杯上面既深灰色脆脆好食😂又有啲似黑色面紗咁,色香味都好出色。我揀左既cocktail係gold smoke,佢又係將酒放入個vask入面燻左,開頭倒出黎個煙味真係好勁,air返之後個橙既甜味就出返黎,我覺得嗰陣好飲啲。蟹肉脆燒賣 - 上次見到人食已覺得好正,今次近距離睇賣相好靚! 話就話係燒賣,其實呢個上面有魚子、入面係蟹肉,而外面既皮係春卷皮,炸香左,好食!煎羊扒配泡菜湯 - 店員話羊扒部分係一隻羊得一小小,食落的確好嫩,煎得

煎羊扒配泡菜湯 - 店員話羊扒部分係一隻羊得一小小,食落的確好嫩,煎得剛好,同埋真係唔so,唔似食羊扒咁。另外個湯好鮮,應該有加入海鮮去煮。

香辣海膽汁配三文魚豉油漬及闊條墨魚 -
辣度適中,香味較突出,墨魚條同啲汁出奇地夾,送酒不錯!

燒西班牙黑毛豬配意大利飯 - 黑毛豬燒得夠脆,不油利,飯偏淋,食落有菠蘿味,開胃!

2019-04-16 25 浏览
今次黎要慶祝Happy Friday 呢間英倫風格地下酒吧環境好好 好有氣氛 有情調 創新cocktail/mocktial 又有好味創意fusion菜 可以encore 再黎多次香辣海膽汁配三文魚子豉油漬及闊條墨魚 外觀似Cocktail 令人眼前一亮 造型有100分 而闊條墨魚一睇好似係闊條麵 哈~ 墨魚爽口彈牙 好有鮮味 沾上香辣海膽汁 十分惹味 再加上三文魚子一齊食 可減輕辣度 十分好味 有特色 推薦低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利薯仔面團 呢個同樣好好食好特別 係好成功既中西合璧美食 雞胸極juicy 又彈牙 一啲都唔會乾 而第一次食薯仔麵團都好滿意 口感煙韌 配上腐乳都幾特別 濃濃鹹香味 估唔到腐乳都咁好味 而且薯仔麵團份量都幾多 非常過癮 可以不停食慢煮澳洲穀飼黑安格斯半生牛叉燒配米型粉以為同平時叉燒米粉差唔多 有飯有肉 但意外地驚喜 牛肉叉燒紅通通 肉質嫩滑多汁 有濃濃牛味 米型粉都係第一次見 就好似飯粒 但又好滑好爽口 配上甜豉油又別有一番風味Time Park 吾是西班牙海鮮燉飯 上層係厚切新鮮刺身 有三文魚子 吞拿魚 帶子 鮮蝦 同埋蜆 份量好多 鋪滿整個上層 而下層

香辣海膽汁配三文魚子豉油漬及闊條墨魚

低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利薯仔面團

慢煮澳洲穀飼黑安格斯半生牛叉燒配米型粉

Time Park 吾是西班牙海鮮燉飯
上層係厚切新鮮刺身 有三文魚子 吞拿魚 帶子 鮮蝦 同埋蜆 份量好多 鋪滿整個上層 而下層就係熱辣辣既燉飯 食落有濃郁的蕃茄味 唔錯唔錯

黎得呢度點可以唔試下特色cocktail/mocktail

Phantom
打卡一流 用上蝶豆花後 紫藍色既飲品 加上杯面既薄脆餅 好精緻 mocktail用左荔枝 薄荷葉和菠蘿汁調配 味道好清新 甜甜微酸 好易入口 而薄脆餅味道都幾好架 哈哈

朋友鐘意cocktail 就試左Gold Smoke
外貌好吸引 好特別 而且聞落真係有煙味
2019-04-16 40 浏览
閨蜜👭談心的週末,來到朋友推介位於尖沙咀棉登徑的地庫酒吧 - 晚餐跟品嚐mocktails👯‍♂️🍸!酒吧設計特別,我們坐的一邊就像穿越時空一般走到倫敦的地下鐵站還有美麗的塗鴉牆!酒吧氣氛浪漫🌹,讓人放鬆心情,整體無論是飲品、主菜跟小吃都精緻出色,質素味道超捧😋,性價比高分喔👍🏻店員介紹了兩柸最受歡迎👏🏻女生都一定會超愛的 mocktails 給我們!我們還點選了二款精緻小食跟二款主菜🥘🥂phantom (無酒精) 賣相用了夢幻迷人紫色,甜甜的容易入口,帶有清新的荔枝味道,店員介紹mocktails 用上荔枝同菠蘿調配,面層有塊薄脆餅點綴,杯中還加了蝶豆花!💕🥂Snow Elf 🍸 (With pineapples pulp, passion fruit, yoghurt & cream) 賣相像一杯芭菲雪糕🍦很精緻、顏色鮮艷奪目,也是一款不含酒精的飲品,以菠蘿🍍、熱情果忌廉和酸奶為主,菠蘿、熱情果味特出上面有三粿精緻像葡萄的果蓉分子,很有層次! 滿滿的乳酪忌廉酸酸甜甜 ,女孩子的最愛! 當然要相機📷食先🤣🔸低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利薯仔面團 雞胸肉🐤夠滑夠juicy,慢煮食物原來可以

🥂phantom (無酒精)

🥂Snow Elf 🍸

Snow  Elf

🔸低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利薯仔面團
雞胸肉🐤夠滑夠juicy,慢煮食物原來可以KEEP得肉質咁鮮嫩😍另外的薯仔麵團很有創意,口感煙韌,碰上腐乳都幾特別又不會太咸,good👍🏻
低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利薯仔麵團

🔸我和朋友都很愛這個 - Deluxe Cheese platter
由車打、羊奶及藍芝士等組合而成再配上青葡萄及蜜糖的芝士盛宴! 🧀 個人昰芝士鐵粉,店員細心的跟我們說若果想細味每一款cheese前先以青葡萄來refresh一下味覺,這樣可以每一款都試真一點! 偶然加入蜜糖一點也不會吃膩呢💯個人認為這個芝士盛宴配合mocktails/ cocktails/ beer是最佳組合呢!!

🔸賣相精緻 - 自家製蟹肉脆燒賣
頂層是金箔加魚子醬,高級貴價食材!
蟹肉足料份量多,啖啖蟹肉配上三文魚子份外鮮甜
燒賣外層是薄脆的春卷皮脆,整體非常有層次感,絕對跟傳統燒賣截然不同!
蟹肉脆燒賣

🔸吾是西班牙🥘海鮮燉飯

燉飯分了二層,上層鋪滿刺身,有三文魚,吞拿魚,帶子,鮮甜蝦和蜆,材料新鮮。下層是熱烘烘的西班牙燉飯,飯質較硬身甚有口感,具濃郁的蕃茄香!🍪

2019-04-13
Snow  Elf
低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利薯仔麵團
蟹肉脆燒賣
  • 自家製蟹肉脆燒賣
2019-04-15 19 浏览
位於綿登徑地庫,收埋左間穩世歺廳,間餐廳裝修得好靚!好有特色,應該花咗唔少心思,除咗飲酒之外,仲有得食嘢,玩beer pong 等。我地兩個人、叫左幾款小食,西班牙式炸小魚,香脆可口、飲酒真係最合適不過了!加埋佢個秘製甜酸汁、不得了。蟹肉燒賣、外脆內軟、味道有點像吃吞拿魚一樣。而且都幾大粒。西班牙海鮮燉飯,好多三文魚🍣,每一塊都切到厚厚的,二人份量岩岩好,而且仲好新鮮!海膽汁三文魚子豉油闊條墨魚麵,味道有點特別、形容唔到。叫左兩杯野飲,一杯叫phantom ,上面有一塊好似紫菜的東西,脆脆的,蠻不錯啊!Snow elf ,用雪芭切成生果般,以假亂真,我真的以為是生果呢!整體來說、食物環境服務都好好、以後約朋友chill 一定會再來!#time park
蟹肉燒賣、外脆內軟、味道有點像吃吞拿魚一樣。而且都幾大粒。
海膽汁三文魚子豉油闊條墨魚麵,味道有點特別、形容唔到。

#time park
🇬🇧England Style🇬🇧 Lounge🍸🍹🥃🥂🍾Amazing place for happy gathering💫..位於尖沙咀地庫,以英倫鐵路做主題 牆上有以英國火車月台做靈感的塗鴉,令人彷如置身倫敦Underground 的月台。食材方面提供時令海鮮 魚生,以慢煮`份子料理技巧 製作出創意料理,真的配搭挺新穎又有趣呢。無論在這裡吃飯飲野🥂`傾計暢聚🎊 都是一個好好地方呀。環境一流 氣氛好好 酒水提供,餐廳內還有遊戲可以玩。無論一班人 定與好友共眾都不錯喔💕 好開心 這個週末又發掘到一個好地方,以後飲野聚會 我又多一個好選擇了。..餐點好豐富 又好美味,小食&餐點都不錯喔:豪華芝士拼盤🧀🍇芝士拼盤都有多達4款,每種口感都各不同。有濃味`有淡味`有帶軟`有帶硬,總有一款你會喜歡的呢。而配搭的葡萄🍇 也能中和一下芝士濃烈感,很清新呢。自家製蟹肉脆脆燒賣🦀中式燒賣概念,將已調較好味既蟹肉🦀 釀入炸香既春卷皮造型內,濃濃蟹肉 加上2款魚籽`金箔💛。真係好豐富`好奢華呢。Time Park 吾是西班牙海鮮飯🥘以三文魚`鮮帶子`鮮大蝦做擺盤 配上西班牙炒飯🥘。以獨特海鮮汁燴飯 將三文
🇬🇧England Style🇬🇧 Lounge🍸🍹🥃🥂🍾

餐點好豐富 又好美味,小食&餐點都不錯喔:
豪華芝士拼盤

豪華芝士拼盤🧀🍇

自家製蟹肉🦀脆脆燒賣

自家製蟹肉脆脆燒賣🦀

Time Park 吾是西班牙海鮮飯

Time Park 吾是西班牙海鮮飯🥘
以三文魚`鮮帶子`鮮大蝦做擺盤 配上西班牙炒飯🥘。以獨特海鮮汁燴飯 將三文魚`鮮帶子的鮮味再提昇,辣辣地 真的很惹味又超鮮味,真係舌尖上的誘惑❤️ 大愛呢!

慢煮澳洲穀飼黑安格斯半生牛🐮叉燒配米形粉
這個米形粉很創新 口應很特別呢,再用吱筒把甜豉油 自由因應加在粉上,可以玩又可以吃。而安格斯牛🐮 真的很粉嫩 牛味重,以叉燒方式呈現 很新穎又中西合壁呢。

而飲品方面, 1杯Cocktail & 1杯Mocktail:
Smoke In Your Eye

Smoke In Your Eye🍸
一上桌已相當特別,煙燻效果真的很特別`好夢幻呢。飲落好重煙燻味 又帶點花香。仲有荔枝&櫻桃果肉造成的眼球,冰球造型真係好得意 保持住很久都不怕溶掉呢。

Snow Elf🍹
這個飲品造型真的超美❤️ 未喝已經加分。味道甜甜的 果香味重,受不了酒精 喝這個也一定能滿足到你呢。

想不到環境美美,食飯方面也都很驚喜`很有質素的😋🍴全都是很正正`創新`驚喜的創意好料理❤️ 朋友都大讚好吃的 Ichiban呢。歡渡了一個盡興又愉快的晚上💫
豪華芝士拼盤
Time Park 吾是西班牙海鮮飯
2019-04-15 23 浏览
Time Park Lounge, 之前睇過介紹話呢間餐廳嘅裝潢好有英倫風,所以便諗住嚟試一試透過長長樓梯落地牢,呢間lounge的裝修好似英倫舊車站的塗鴉...有英倫鐘及吊燈裝飾原來拱門後有另一個主題裝飾,以森林為主題Lounge設有舒適的梳化位同bar枱位我地安排咗坐英倫車站風的bar枱位,皮製bar椅坐得好舒服我地叫咗杯cocktail同mocktail分別喺Midnight同Snow ElfMidnight 酒精濃度不太重,有vodka卻易入口,味道好重baileys,肉桂味令酒味更香Snow Elf 喺女孩子的最愛,賣相已經非常吸引熱情果的酸甜味令胃口太增,yogurt 同cream亦中和其酸味,開胃之選自家製蟹肉脆燒賣 全部都喺蟹肉,蟹肉好鮮甜好清新,配以脆脆的春卷皮包著蟹肉,配搭好新鮮👍🏻香辣海膽汁配三文魚子豉油漬闊條墨魚墨魚切成闊條麵般,汁好濃好惹味三文魚子的海水腥味增添口感,以酒杯盛住食物好特別慢煮澳洲穀飼黑安格斯半生牛叉燒配米型粉賣相似中式叉燒飯,卻以黑安格斯半生熟牛取代,米型粉的口感似飯,配以甜豉油調味,可謂高級版叉燒飯演譯吾是西班牙海鮮燉飯見到菜名好好奇餐廳可以

原來拱門後有另一個主題裝飾,以森林為主題
Lounge設有舒適的梳化位同bar枱位
我地安排咗坐英倫車站風的bar枱位,皮製bar椅坐得好舒服

我地叫咗杯cocktail同mocktail
分別喺Midnight同Snow Elf

Snow Elf 喺女孩子的最愛,賣相已經非常吸引

香辣海膽汁配三文魚子豉油漬闊條墨魚

墨魚切成闊條麵般,汁好濃好惹味
三文魚子的海水腥味增添口感,以酒杯盛住食物好特別

慢煮澳洲穀飼黑安格斯半生牛叉燒配米型粉

吾是西班牙海鮮燉飯

見到菜名好好奇餐廳可以點樣演譯呢個西班牙飯,嚟到好有驚喜,燉飯上鋪上厚厚的刺身,有三文魚,帶子,甜蝦,刺身底的燉飯有濃濃的茄汁芝士味,暖暖的燉飯配上新鮮刺身,日式fushion西班牙菜你試過未?

呢間lounge絕對喺為平日的沈悶生活增添驚喜,每道菜都好似喺廚師的創意藝術作品,再加上裝修令你置身於另一空間,真喺一次享受的體驗
2019-04-13
2019-04-15 395 浏览
呢間位BAR 朋友推介過話好正,即管今日放工黎試下佢! 我地7點幾黎到,唔算好多人,環境好舒服,D裝潢都好有英倫風我地好快就叫左幾樣野食同野飲,因為朋友唔飲酒既,我地叫左一杯Cocktail 一杯 Mocktail   杯野飲黎左先 Snow Elf 呢杯咁就咁睇以為係甜品黎,個樣好靚!   岩哂拎黎打卡! 另外我地叫左杯Foggy ,好似係Whisky 加 lemonade 賣相又係好靚,味道都相當唔錯小食我地叫左佢最出名的燒賣,入面D蟹肉真係好鮮甜,出面包左層好似春卷咁既皮,口感好特別。我地仲叫左個辣魚仔做前菜 因為其他地方爭難有呢啲菜式 同樣地都好幾好食,一路飲酒一路食岩哂因為我朋友勁鍾意食羊,所以叫左個羊柳,個餐配埋個泡菜湯,雖然好似唔係好關事咁哈哈 個羊好香好有羊味,估唔到個泡菜湯都幾好飲最後食左個西班牙海鮮飯作結尾,呢個飯好特別,入面係D三文魚、甜蝦咁,食落口感好豐富呢間D野食同環境都唔錯,絕對會ENCORE~!!

杯野飲黎左先

Snow Elf

呢杯咁就咁睇以為係甜品黎,個樣好靚!
  岩哂拎黎打卡!

個羊好香好有羊味,估唔到個泡菜湯都幾好飲
呢間D野食同環境都唔錯,絕對會ENCORE~!!

2019-04-10
2019-04-11 17 浏览
今日放假同閨蜜係尖沙咀shopping完,晚上想搵個chill d又無咁多人既地方食晚餐,係k11附近見到呢間酒吧,見個menu幾有特式就選呢間作我地晚餐的地方。📍環境酒吧門口雖隱秘,要落樓梯到地庫,但原來落到去地方挺大,有吧枱同沙發位,我們被安排坐在設計森林風的坐位用餐,沙發非常寬落,途經見到有beer pong枱,幾岩一班朋友黎聚聚放鬆下~📍飲品閨密點左Black Pearl($88),飲落好似朱古力沙冰,帶淡淡的肉桂味,冰融左都唔會話成杯飲品淡味左。而我叫左Taishan House ($88),飲落都幾清新,因為加左mint,另有混合左Berry’s, Blueberry同Grapefruit,柚的味道略言有點點苦,但不影響整體味道。📍食物前菜是點了香辣海膽汁配三文魚子豉油漬及闊條墨魚($98),起初一放下以為是飲品,外表非常美觀,原來就係我地叫的香辣海膽汁闊條墨魚,這道食落好開胃,本人特別喜歡食辣,配上三文魚子爆開果下的味道很夾,墨魚不會很韌,食下食下不自覺會繼續想食😋心想如果可以配碗白飯我一定會食到好幾碗。接下來上的第二道菜是香煎澳洲羊柳配自家制泡菜豆腐蜆肉湯($168),

📍環境

📍飲品

📍食物

接下來上的第二道菜是香煎澳洲羊柳配自家制泡菜豆腐蜆肉湯($168),羊柳好厚身,煎到表面剛剛好,加上放在一隻大貝殼上生色不少。

羊柳切開仲見到有少少粉嫩,個人同朋友都是覺得剛剛好,而且滿滿的肉汁鎖在羊柳,又無最怕的羊騷味👍🏻個湯雖細但材料不少,有數隻蜆肉同豆腐粒,泡菜味少辣不錯。

第三道菜就點了低溫慢煮雞胸配中式腐乳意大利薯仔麵糰($168),雖然聽落個名好似唔係咁夾,但原來食落非常好味,雞胸雖大舊但因為低溫慢煮關係肉質非常嫩滑,薯仔麵糰亦非常煙韌,整道菜的味道好夾。

最後點了燒西班牙黑毛豬腩配碟豆花菠蘿干邑意大利飯($188),話說這道菜一上,我同閨蜜都奇怪這是意大利飯?飯在那?[笑哭] 原來是在底,外表不太像飯一樣,我輕輕初嘗一口,[懵逼]味道又不錯,是有淡淡的菠蘿味,甜甜的,再試試件黑毛豬腩,皮非常脆,豬腩亦唔會好肥或好韌。

📍總結
這次的晚餐我同閨蜜都踏出新嘗試,它家的菜式crossover令我很驚喜,環境又很有情調,坐得舒服,值得再來。
2019-04-10 22 浏览
作為吃貨俱樂部成員,當然要四出覓食。今天想找一個舒適的地方,與朋友談天說地,品嚐美食。朋友介紹下,來到Time Park Lounge,令人有意外驚喜。這家酒吧位置較為隱蔽,落到地庫,彷如置身另一個英倫國度。這家酒吧除了一般的酒類,還有一些創意料理 ,我們點了幾款慢慢品嚐。自家製蟹肉脆燒賣燒賣外皮十分香脆,內裏有滿滿的蟹肉,頂層有三文魚子,魚子和金箔,賣相十分精緻。吃下去外脆內軟,味道層次豐富。香辣海膽汁配三文魚子豉油漬及闊條墨魚這個前菜賣相就像一杯cocktail,不只賣相特別,味道同樣出色,醬汁非常惹味,辣度不算太強,加上闊條墨魚,掛上濃濃的醬汁,有著令人一口接一口的魅力。燒西班牙黑毛豬腩配蝶豆花菠蘿干邑意大利飯黑毛豬腩像平日吃到的乳豬,但外皮更為酥脆,肉質更嫩滑。而意大利飯較為濕潤,有淡淡的菠蘿清香,不會油膩。慢煮澳洲穀飼牛配米型意粉粉嫩的穀飼牛賣相十分吸引,相信是由於用了慢煮方式,保持了肉質感,也帶有濃濃的牛肉味,加上米形意粉十分特別。外觀似米飯,實際上卻是意粉,個人覺得較真正的飯更為清新。我們還點了兩杯champagne cocktail,分別是Bellini和Kir Roy

這家酒吧除了一般的酒類,還有一些創意料理
,我們點了幾款慢慢品嚐。

香辣海膽汁配三文魚子豉油漬及闊條墨魚

燒西班牙黑毛豬腩配蝶豆花菠蘿干邑意大利飯

慢煮澳洲穀飼牛配米型意粉

我們還點了兩杯champagne cocktail,分別是Bellini和Kir Royal。味道清新,容易入口,搭配店內的料理,簡直是完美一餐。

2019-04-10 337 浏览
捱過一個星期 終於TGIF 同老公飲杯輕鬆下同事推介棉登徑有間夢幻森林風嘅酒廊 入到去見到大大張檯玩beer pong 左邊廳行森林風 右邊廳行英倫風 環境好Relax 有好多特色cocktail 我地對smoke情有獨鐘分別叫咗Gold Smoke同埋Smoke In Your Eye前者玩味十足 用壺另上蘋果汁 店員建議可以先聞一下 蘋果帶酸甜 以Bacadi Oro作底酒淡淡木煙燻味 味道會隨住時間而增強 Orange bitter可以根據個人喜好 用滴管控制後者打卡值💯 店員會等你準備好相機先揭開杯蓋然後煙隨之而飄起 以荔枝肉釀入冰球中 相對Gold Smoke煙燻味較重 夾雜荔枝果甜 陳年Bacadi 8 years作基調冰球融化得越多 果味就越濃郁再用小花作點綴 呢杯最得女士歡心 飲酒點少得下酒菜 我地就試個cheese platter 咸 淡 濃 有咬口 四款口味 可以點蜜糖或者配青提坐坐下又開始肚餓 我地就先點自家製蟹肉脆燒賣面層鋪咗黑松露同蟹籽 一黑一橙 好搶眼 燒賣皮香脆 內裡蟹肉豐厚細緻 口感係外脆內軟主食要食肉 慢煮澳洲穀飼黑安格斯半生牛叉燒配米型粉半生牛叉
捱過一個星期 終於TGIF 同老公飲杯輕鬆下
再食個燒西班牙黑毛豬腩配碟豆花菠蘿干邑意大利飯
意大利飯甜中帶酒香 質感好creamy
呈滑溜淡黃色啫喱狀 豬腩肉半肥瘦 軟腍油香
呢碗我同老公爭住食 大力推薦
基本上不論裝潢 調酒 食物 服務 氣氛都令我好滿意 感謝同事介紹 等我有個happy friday
2019-04-04
2019-04-08 24 浏览
放工鬆一鬆另一好選擇地點近尖沙咀又有酒飲 又有野食 仲有唔錯ge裝修Time park真係幫到你 裝修好有格調 仲帶有情調枱與枱之間又闊落 坐得好舒服店鋪又左ipad作menu 既環保又方面野食野飲選擇都好多Taishan house呢杯係mocktail 賣相非常靚主要係blueberry mint berry's grapefruit 酸酸甜甜 好岩女仔飲上面d雜莓冰溶左又係另一種味道Green ball呢杯就係cocktail 黎主要係green tea beer barcadi 8yrs口感好獨特 層次好豐富野食方面豪華芝士拼盆有4種芝士 淡到濃 配酒一流自家製蟹肉脆燒賣好足料 入邊全部都係蟹肉 好好食香煎澳洲羊柳配泡菜豆腐蜆肉湯羊柳好嫩好juicy 唔係好騷 出乎意料ge高質泡菜湯辣辣地帶有海鮮鮮味 唔錯吾系西班牙海鮮燉飯十分足料 飯好有口感 帶微辣好惹味海鮮非常新鮮 有三文魚 帆立貝 蜆同大蝦非常高質的一餐
放工鬆一鬆另一好選擇

十分足料 飯好有口感 帶微辣好惹味
海鮮非常新鮮 有三文魚 帆立貝 蜆同大蝦

非常高質的一餐
2019-04-08 20 浏览
又到girl talk 週末,happy hour時間... 放鬆心情嘅時間~朋友推介有穿越時空感覺嘅酒吧餐廳...Foggy及Smoke in your eye👁 都同樣用煙燻效果,效果一流,而我飲嘅Rum酒底,甜甜哋,容易入口~落單時,店員推介呢個自家製蟹肉脆燒賣,我聽見燒賣,無太大期望,只係朋友想試,就試試... 點知一上枱,發現反差非常大,脆脆嘅春卷皮,包住滿滿嘅蟹肉,仲有魚子及金箔點綴,試一啖,即呼”不得了,超好味~” 差點錯過了~燒西班牙黑毛豬腩配蝶豆花波羅干邑意大利飯,半肥瘦燒腩,皮脆、肉淋... 話係意大利飯,竟然係意大利粥,索哂燒肉嘅香味~法式蔬菜龍利柳卷配特製香橙汁,擺盤精美,香橙汁味,完全令龍利柳提鮮~全晚,另一焦點就係呢個慢煮澳洲榖飼黑安格斯半生牛叉燒配米型粉,甜豉油汁,睇落顏色好生,食落完全無血,完全熟晒又超淋... 問題係啲叉燒去咗邊呢?!原來半熟牛肉係用叉燒汁醃,係叉燒定係牛肉好confuse,但又好好味~食食吓見到米型意粉,簡直錦上添花,煙煙韌韌一粒粒,質感得意~邊個話有裝修,就無質素㗎?! 是酒吧,裝修亦有心思... 而食物比酒類更出色... 整體顧及

朋友推介有穿越時空感覺嘅酒吧餐廳...

邊個話有裝修,就無質素㗎?! 是酒吧,裝修亦有心思... 而食物比酒類更出色... 整體顧及美感之餘,味道出眾,比一般西餐廳更講究、更高質... 食得出用心之作~