Three on Canton

作為一個資深又虔誠的雪糕魔,除了 Hotel Icon 下午茶,甜魔媽媽也到訪了 Three on Canton 品嚐新出的【日式梳乎厘下午茶】,除了無限任吃的六款 Movenpick 雪糕杯,還有超水準的綠茶 Soufflé pancake,還有同樣美味高質的鹹甜點,以及透心涼 Cocktails! 喜歡到型格舒適的 Three on Canton 嘆茶,因為同時附送露天雅座 Be on Canton 的優美景觀,兩邊都可享用下午茶哦!新下午茶定價 $388位/$528兩位,雙數到訪的話比 Hotel Icon 還要便宜,而食客除了清香花茶、咖啡,也可選雞尾酒或 Mocktail,雪糕口味也更多更超值!選了清爽 Mojito 及美艷 Sea Breeze cocktail 消暑後,又趁著難得的陽光,決定在 Be on Canton 的園林美景拍照;今次下午茶的鹹甜點共有十款,全部以特製的托盤呈上,賣相十分優美。其中印有餐廳店及 Movenpick 字眼的黑箱內,是兩款 Movenpick 雪糕杯,還有更多的雪糕也可在餐廳內的雪櫃內自助取用,口味包括意大利奶凍、瑞士朱古力、雲呢嗱夢幻、

其中印有餐廳店及 Movenpick 字眼的黑箱內,是兩款 Movenpick 雪糕杯,還有更多的雪糕也可在餐廳內的雪櫃內自助取用,口味包括意大利奶凍、瑞士朱古力、雲呢嗱夢幻、士多啤梨、特濃咖啡及楓糖核桃,真是雪糕迷的天堂!
不得不讚全部鹹點都很好吃:超愛小巧的鵝肝慕絲、三文魚慕絲及芒果大蝦威化筒,個子小小卻滋味/鮮味滿載,可口極了!烤菠蘿片黑毛豬漢堡、牛油果蟹肉牛角包也是水準之作,個子不吃令人滿足;最後自家製墨西哥脆片配美式芝士醬也香濃美味不得了,吃不停口啊!
至於甜點其實也很精彩,但容我率先介紹大廚精心刨製的 Soufflé pancake 梳乎厘班戟;除了淋上綠茶醬的一刻無限吸晴,班戟鬆軟彈性的美好質感,富蛋香又不甜膩的滋味,都令人愛不釋手!大家都同意比不少 pancake 名店的出品更有水準,但當然要趁新鮮享用。

天氣炎熱關係,我們最終還是移到室內用餐,首先光速殲滅的就是鮮香美味的班戟,然後就向一系列鹹點進攻,特別是三款脆筒,因加了三文魚籽、大蝦等元素,也要趁新鮮享用~

最後還有超甘濃美味的綠茶瑞士卷,清甜不膩的蜜柑雲呢拿慕絲,放久了仍然香脆的經典蘋果金寶,以及下午茶不可缺的提子鬆餅,吃完90%滿足了~

餘下的10%,不用說是又一次的  Movenpick 殲滅戰!不過連日暴食 Movenpick 的結果,就是肚腩明顯大了一圈;所以,大家怎能忍心棄我不顧呢?快點再來有福同發吧~
2019-07-18
2019-07-22 976 浏览
甜品counter 今期種類好多睇起嚟全部都好好食,仲有夜晚好似有個特被節目廚師會拎一個好長好長嘅拿破崙出來供客人享用,不過一出場就勁多人這個限定食品非常搶手不過好彩師傅話會出第二次,到第二次我先攞到有得食
甜品counter 今期種類好多睇起嚟全部都好好食
,仲有夜晚好似有個特被節目廚師會拎一個好長好長嘅拿破崙
出來供客人享用,不過一出場就勁多人這個限定食品非常搶手
不過好彩師傅話會出第二次,到第二次我先攞到有得食

• 心太軟
I had a tea the three months before with one of my friends. This is probably one of the most expensive tea sets that I have tried in Hong Kong.I remember when I sit down, the waitress asked me which Menu I wanted. We ordered our tea set and we waited for more than half an hour before our tea set came. It was kind of strange because the tea set of some customers who came after us was served earlier than us. Therefore we asked the waitress what happened and she told me we should order again. I was

I remember when I sit down, the waitress asked me which Menu I wanted. We ordered our tea set and we waited for more than half an hour before our tea set came. It was kind of strange because the tea set of some customers who came after us was served earlier than us. Therefore we asked the waitress what happened and she told me we should order again. I was quite disappointed by the service provided. But anyway I’m Supposed to be here to enjoy the meal.

When the Tea set was served, He came with a glass cover with some smoke inside. The waitir carefully removed the glass cover for us.

It was quite beautiful.

However, the food wasn’t really very satisfactory I i would say. And that’s why I posted this comment very late. Basically I forget that I have this Teaset until I watch my photo album again.

I will say that this is a very good spot for taking photo.
2019-07-09 1620 浏览
甜品係主打🍮滿足🤤今日下午想搵lunch buffet食,就即刻上OpenRice查吓,在尖沙咀區推介這間有lunch buffet,我即刻用OpenRice訂枱, 現場環境潔淨,座位也很寬敞舒適,坐得比較舒服,同大家分享下食品方面,菜式主要有中式,西式,印度式咖喱及薄餅,味道十分地道,有真正印度風味!日式方面,也有冷麵及壽司供應,壽司也比較新鮮,而令我驚喜就是準備很多新鮮蔬菜提供,還有廚師在煮,湯底方面可以揀麻辣及喇沙味道,喇沙味道非常好食,湯底好入味!值得一試!本次主打甜品方面,有一系列的酒店食高級甜品提供選擇😍有芒果醬朱古力,也有意式提拉米蘇蛋糕,日式焦糖燉蛋,法式芝士蛋糕🍰等等,仲有個好利害嘅黑松露芝士噴泉,你可以隨意把所有原材料例如薯角,蒜蓉包,加進噴泉內,味道也不錯!但有一樣野,希望可以有待改善就係龍蝦唔夠新鮮,冷盤食品我覺得一般,希望可以在此反映給酒店人員知道!
甜品係主打🍮滿足🤤
2019-06-26 2354 浏览
今次的下午茶是一位好耐無見的靚媽介紹,⋯⋯充滿花花感覺的下午茶, 加上好耐之前去左馬哥孛羅香港個邊食下午茶都唔錯, 所以就嘗試下港威酒店的Three on Canton下午茶了, 點了甜蜜回憶茶,朋友就點左荔枝玫瑰花茶, 下午茶上來時,職員就會把中間的薰衣草加上乾冰發出的氣,令人有感真的仙氣中足~~味覺、視覺和嗅覺真的好大的享受, 鹹點方面,煙三文魚配牛油果,意大利青瓜煙肉批同埋鵝肝漢堡包是我覺得唔錯的鹹點, 甜點方面,紅絲絨蛋糕,檸檬威化筒 都唔錯,最特別是仙人掌馬卡龍,不同味道的馬卡龍真的令人好開心,薰衣草藍莓白朱古力慕絲唔會太甜, 哩個TEA的甜點,真的做到唔會太甜~鬆餅也是一般, 整體來說,個下午茶的味道OK,期待他的新下午茶。
今次的下午茶是一位好耐無見的靚媽介紹,⋯⋯
充滿花花感覺的下午茶,
 加上好耐之前去左馬哥孛羅香港個邊食下午茶都唔錯,
 點了甜蜜回憶茶,朋友就點左荔枝玫瑰花茶,
味覺、視覺和嗅覺真的好大的享受,
 甜點方面,紅絲絨蛋糕,檸檬威化筒
 哩個TEA的甜點,真的做到唔會太甜~
鬆餅也是一般,
 整體來說,個下午茶的味道OK,期待他的新下午茶。
2019-04-27
2019-06-24 2060 浏览
好耐無同朋友食tea,難得約到大家都得閒,就決定試下呢間餐廳。我地有3個人,都可以叫一個2人tea set,再每人需要點一杯飲品。呢個tea set 賣相超級靚侍應上果陣會叫你準備相機,因為佢一淋水上去,就會有煙霧效果,好吸睛岩哂我呢d港女打卡!野食黎講都有驚喜!佢有甜點同咸點,每一款都造得好精緻好靚!我就覺得甜點比較好食,朱古力同士多啤梨慕絲十分好食呢個tea set十分推薦各位去試試!真心值得去享受下呀
呢個tea set 賣相超級靚

岩哂我呢d港女打卡!

呢個tea set十分推薦各位去試試!真心值得去享受下呀
2019-05-25
2019-06-19 2495 浏览
好耐冇食自助餐,今日就同屋企人諗住食翻餐豪既。依間自助餐係正尖東站同柯士甸站中間,兩邊行過去都吾就腳,我地都行左15分鐘左右。價位就中等,吾貴既,但都吾係話好平,所以質素都係中間位,吾差,尚算可以接受。基本既海鮮都有,蟹腳,蝦,龍蝦,青口。仲有即場開即生蠔,因為我就吾洗生蠔,所以冇試,但次次岀到去都見到好多人排隊。應該都吾差。個心太軟真係做得幾岀色,又係排曬大隊。真係有流心感覺,熱辣辣食落去好正。仲加左兩球雪糕。另外焦糖布丁都做得幾好,夠滑夠香。
好耐冇食自助餐,今日就同屋企人諗住食翻餐豪既。

基本既海鮮都有,蟹腳,蝦,龍蝦,青口。
應該都吾差。

個心太軟真係做得幾岀色,又係排曬大隊。
真係有流心感覺,熱辣辣食落去好正。
仲加左兩球雪糕。
另外焦糖布丁都做得幾好,夠滑夠香。
2019-06-15 2126 浏览
自助餐主題五花八門,想要突圍而出,必須有些令人感覺震撼的東西,方有可能成功。各種款式既蟹,加埋鮮味爆發又IGable的海膽,夠份量了吧!是的,Three on Canton今期就以以上兩大食材作主角,大家聽到,相信都會口水流。        由凍海鮮講起,除了基本的海蝦、青口和龍蝦外,晚上仲有幾款蟹供應,包括肉質豐腴既鱈場蟹、石蟹、鮮甜的日本毛蟹、多羔既麵包蟹,同埋啖啖肉的阿拉斯加帝皇蟹,單是爽口鮮甜的凍海鮮,已教人難以抗拒。受大眾歡迎的海鮮,肯肯定離不開即生蠔,見佢長期要排隊攞,就知香港人有幾中意食生蠔。熱食固然不乏蟹和海膽既蹤影,大家深知我喜歡星馬菜系,新加坡胡椒炒蟹,自然討我歡心。另外如蟹肉芝士批、海鮮海膽炒飯,焗釀蟹蓋等,水準也不錯。仲有海膽醬三文魚籽玉子燒,海膽蒸蛋白,都係不容錯過的東西。以上豐蟹海膽主打菜色外,還有不少好東西,都想同大家介紹下。海南雞飯是我每次來亦會品嚐的,油飯夠香,雞肉嫩滑,三色醬之中,我從來只好黑黑的甜醬油。喜愛邪惡東西的朋友,如我,一定要吃香煎鵝肝多士,懶理膽固醇超標,食左先算。燒牛肉的火侯控制恰好,看我這塊的色澤可知一二,簡單配幾款鹽已好。呢度仲會供

仲有海膽醬三文魚籽玉子燒,海膽蒸蛋白,都係不容錯過的東西。
燒牛肉的火侯控制恰好,看我這塊的色澤可知一二,簡單配幾款鹽已好。呢度仲會供應Yorkshire Pudding,坊間食自助餐的地方較少見,對於我這英國忠粉,肯定大加印象分。
眾多中式熱食,我對片皮鴨的抗拒能力近乎零,即使菜色再豐富,吃得再飽,必定要預留空位吃番件。
甜品方面,這兒的心太軟從來是必然首選,檸檬撻來得清新自然,朱古力蛋糕香濃,雪糕是Movenpick的優質貨色。
2019-06-10 2022 浏览
見官網寫有龍蝦, 皇帝蟹腳, 長腳蟹, 生蠔, , 呢d 全有齊, 好係期待。琴晚6:15pm 到達, 門口已有不少人, 但餐廳等到6:29pm 先比客人一一check booking 後先入內進食, 安排有點失當!我地6:35 左右先能入內, 但龍蝦與皇帝蟹已不見蹤影, 生蠔亦一直要排隊, 每次見都有5,6人以上在排隊, 而只有一個師傅起度開生蠔! 而食物質素同樣令人失望, 龍蝦細小, 外形更是甩皮甩骨, 質素很差, 皇帝蟹腳偏咸而且refill 速度唔快!生蠔新鮮, 但次次要排好一陣子。其他食物無咩興趣影相了,只可以話呢度種類好多, 但質素一質, 食過一次便可了! 另外真係要提一提係洗手間阿姐唔太得, 竟然2個阿姐可以起洗手間打牙較打左好耐, 重點係其中一個係坐埋上洗手盆隔離嘅雲石度, 果時仲要有4,5個客起度搵抹手紙(因為好多盒用哂都無refill) 佢都可以無反應, 只可以話呢間buffet 有太多嘅不足!

生蠔新鮮, 但次次要排好一陣子。

毛蟹阿拉斯加帝皇蟹冰鎮龍蝦鱈場蟹看圖後是否有一陣心動的感覺呢?除平日晚上指定供應的石蟹、麵包蟹、雪場蟹和日本毛蟹外,星期五至日晚上,更增添啖啖鮮甜多汁的阿拉斯加帝皇蟹,心動不如行動!已一段時間沒有到訪 「Three on Canton」,近門口的高腳長檯氣質依舊,每次均令我駐足觀賞!那重訪是為了氣質高腳長檯麼? 相信對一個蟹迷來說,沒有什麼比「豐蟹海膽」的主題更有份量了!彷彿從四面八方聽到蟹迷的和議,不管您是否蟹迷或海鮮迷,我的心早已飛奔往海鮮了!續一品嚐豐蟹,阿拉斯加帝皇蟹、毛蟹、鱈場蟹,當然也不忘冰鎮龍蝦!如果您是蠔迷,當晚備有即點即開、來自愛爾蘭、法國 Normandie 和加拿大的生蠔!蟹迷亦可一嚐麵包蟹,還有其他海鮮如青口和小龍蝦等!刺身是自助餐不可或缺的日式食品,甜蝦、八爪魚、希靈魚、油甘魚、三文魚,相信梗有一款刺身能對上您的口味,不過記得必定要一試海膽玉子豆腐啊!雜錦壽司雜錦魚生飯 更有多款雜錦壽司和雜錦魚生飯,不過一定緊記要捉緊得輪流供應的主題前菜,如海膽露筍沙律、軟殻蟹手卷 (火龍卷)、火炙蟹棒壽司和海膽手卷,發現了沒有?嚐過凍海鮮、壽司、刺身和主題前菜後,沒什麼比
毛蟹
阿拉斯加帝皇蟹
冰鎮龍蝦
鱈場蟹

看圖後是否有一陣心動的感覺呢?除平日晚上指定供應的石蟹麵包蟹雪場蟹日本毛蟹外,星期五至日晚上,更增添啖啖鮮甜多汁的阿拉斯加帝皇蟹,心動不如行動!

如果您是蠔迷,當晚備有即點即開、來自愛爾蘭法國 Normandie加拿大的生蠔!蟹迷亦可一嚐麵包蟹,還有其他海鮮如青口小龍蝦等!
刺身自助餐不可或缺的日式食品,甜蝦八爪魚希靈魚油甘魚三文魚,相信梗有一款刺身能對上您的口味,不過記得必定要一試海膽玉子豆腐啊!
雜錦壽司
雜錦魚生飯

更有多款雜錦壽司和雜錦魚生飯,不過一定緊記要捉緊得輪流供應的主題前菜,如海膽露筍沙律軟殻蟹手卷 (火龍卷)火炙蟹棒壽司海膽手卷,發現了沒有?
嚐過凍海鮮、壽司刺身和主題前菜後,沒什麼比來一碗燉湯更適合不過!
清甜滋潤的蟲草花螺頭燉唐排,當然是我的大愛,鐵定要喝三碗!

好了,是時候看看其他未介紹的食物,注意「豐蟹海膽」的主題會隨時殺出!
剁椒蒸鱸魚
首次發現以蒸的方式烹調長腳蟹,未感受蒸長腳蟹的味道,但其創意已得滿分!
不得不吃的邪惡,我愛海膽黃金魚皮,有齊我喜歡的邪惡元素!
黑胡椒炒蟹令我垂涎!
脹卜卜的招牌片皮鴨連薄餅、青瓜、大蔥和醬汁,十分吸引!
海膽又突然出沒了 — 海膽蒸蛋白,看少一眼也不行啊!
陳醋雲耳涼拌蓮藕片胡麻醬車厘茄麻辣肉碎大豆芽配可持續發展牛肉的中式冷盤!
發出陣陣濃香的香煎鵝肝,邪惡~。
這邊廂的西班牙海鮮飯慢煮鴨胸的吸力也相當不少!
還有焗芝士西蘭花焗蟹肉芝士批燒意大利青瓜燒豬肋骨,不知不覺蟹菜式又出現了!
這裡的海膽醬配三文魚籽玉子燒,又令口水不停地滾動!
不行,我要停下來制止過度活躍的口水,逐一品嚐是唯一的治療辦法!海膽醬露筍沙律招牌片皮鴨香煎鵝肝剁椒蒸鱸魚海膽蒸蛋白西班牙海鮮飯等!

海膽玉子豆腐的真面目!
愛湯的我,除了蟲草花螺頭燉唐排外,還可品嚐冬蔭公湯花旗參粉葛湯,西湯則有蟹主題的蟹肉周打湯,簡直是樂透的大滿足!
烤羊架澳洲和牛配燒汁或黑椒汁!
抵不住肉肉的誘惑,來一件粉紅嫩滑的澳洲和牛,並以四款不同口味的鹽巴作配襯!要知道多元精選的醬汁與調味料亦是「Three on Canton 」自助餐的特色之一!
當晚被邪惡籠罩,差點忘了介紹健康的沙律。我們可選擇由廚師調配好的沙律,如藜麥玉米沙律科布沙律等!
亦可選擇自由配搭的沙律,這邊還設有麵包,芝士等!
這是火腿粉絲的角落,備有巴馬火腿蜜瓜卷Turkey Breast Mortadella Chicken & Mushroom ,還有橄欖和果仁等。
每次經過印度廚房都必定被它的色彩吸引,其實不只是色彩,這裡的雜菜咖喱羊肉咖喱乳酪海鮮咖喱印度飯蒜蓉烤餅印式鬆餅,通通都能激起我的食慾,肚皮您準備好了麼?!
OMG,還有美妙的印度烤雞
這裡則有海南雞海南雞飯
漂亮的麵檔,還有醬料也吸引過人!要來一碗自選刺沙嗎?

還不夠的話,相信蘿蔔燜牛腩海膽海皇炒飯能滿足您的脾胃吧!
「Three on Canton 」自助餐另一特色是噴泉處處,處處或許有點誇張,不過驟眼已見三款口味的噴泉,個人覺得這款黑松露芝士噴泉最吸睛!
超可愛的甜品區,一來證明我童心仍在、二來設計真的很趣緻!這裡可瘋狂挑選喜愛的糕點,包括綠茶蛋糕奧利奧芝士蛋糕芒果椰子蛋糕松露朱古力蛋糕維多利亞海綿蛋糕椰子焦糖燉蛋意大利芝士蛋糕等!
凍櫃裡全是士多啤梨奶凍芒果奶凍伯爵茶牛奶朱古力忌廉香橙柚子啫喱北海道 3.6 牛乳燕窩布甸

甜品還有麵包布甸配雲配雲呢拿汁心太軟雪糕等,選擇十分豐富!
全場最出位的甜品,必然是海膽雪糕莫屬!

時令的熱情果芒果,一見傾心,還有至愛的菠蘿西瓜蜜瓜等!
除了水果,還有我喜歡的 Movenpick 雪糕 ,士多啤梨、檸檬青檸雪葩、意大利奶凍、瑞士朱古力、士多啤利奶凍共五款口味,配搭剛出爐的心太軟,也許是太美妙了!

有被我瘋吃的「豐蟹海膽」吸引著嗎?想瘋的話,只需致電訂位就好了,「豐蟹海膽」自助晚餐由即日起,供應至 6月30日,還有不到一個月的時間。

星期一至四成人每位 HK$658、小童 HK$398。星期五至日及公眾假期前夕 ,成人每位 HK$688、小童每位HK$428。
2019-05-30
2019-06-03 1733 浏览
凍飲部主持人 , 工作很細心, 佢會教我哋先篤檸檬後加糖漿,超專業。果然杯檸檬茶真係好好飲,我哋成枱飲咗十杯,我自己都飲咗三杯, Well done,Leon! 幫我哋影相嗰個年青人都好好呀!佢會晌唔同角度影,態度非常好! 每個工作人員都笑容滿面,令我哋享用了一個記歡樂又滿足的晚餐
  • 生蠔
  • 心太軟
  • dessert
  • 片皮鴨
2019-06-03 2158 浏览
海鮮從來是誘人的美食!Gateway Hotel, Marco Polo Hotels深諳此理在Three on Canton推出以各式蟹種和海膽的自助晚餐,讓海鮮迷可無後顧之憂盡情地嚐鮮!就算減肥中的我亦抗拒不了這豐蟹海膽自助晚餐!!皆因蟹和海膽也是相當吸引我的海鮮,自助晚餐供應至月尾收費為星期一至四成人$658/位、小童$398/位,星期五至日、公眾假期及前夕成人$688/位、小童$428/位,更有低至68折優惠按此。先來看看海鮮專區須然說是蟹和海膽主題,但即開生蠔依舊有供應還有三款選擇,包括Irish、Normandie、Canada的佳麗。 除了日常有的冰鎮小龍蝦、龍蝦、青口及外,每天晚上更有4款正蟹上場,如鱈場蟹、石蟹、日本毛蟹和麵包蟹等!逢星期五至星期日更有加拿大的阿拉斯加帝皇蟹無限供應,是蟹迷情人必會之地啊~日式專區有多款壽司、卷物供應,另有迷你海膽丼飯和冷麵。  刺身有肥美油潤的油甘魚、三文魚、八爪魚、希靈魚、甜蝦,另外當然有主角之一的海膽玉子豆腐。 頭盤沙律區有多款選擇我當然最開心啦!麵包有多款選擇好吸引不過只可用眼睛去吃它們!  芝士區陣容也十分強大有St.Mau
日式專區有多款壽司、卷物供應,另有迷你海膽丼飯和冷麵。

芝士區陣容也十分強大有St.Maure、Asiago、Cambozola、Edam、Ricotta、Mozzareila,另有好特別的無花果酸辣醬、芒果甜酸醬、還有蜜糖和克力架餅乾好吸引。
現成沙律最合怕傷腦筋的朋友!這天有什雜果蟹肉沙律、蟹肉小米沙律、科布沙律、藜麥玉米沙律。
如嫌現成沙律不合口味!可自選用新鮮沙律菜和各式配料配合自己口味的汁醬,創造一碟自家限定的沙律拼盤。
 另有一口小吃鹹香的煙三文魚,另外還有必吃推介海膽醬蘆筍沙律。

別遺漏了靠牆的風乾火腿配蜜瓜,還有數款凍肉、醃菜和橄欖喔!!

到即製區有好豐富的各式美食,中西合璧總合到大衆口味!
即絲淥粉麵檔有多款配可選,料然後往走有多樣粉麵和蔬菜給大家選擇,湯底是濃郁惹味的喇沙和清湯。
中式涼菜有四款都十分好味,分別有陳醋雲耳、麻辣肉碎大豆芽配可持續發展牛肉、胡麻醬車厘茄,當中尤其是涼拌蓮藕片最為吸引。
接下來是海膽蒸蛋白和素牛肉醬千層麵、還有香噴噴的招牌菜黑松露巴馬臣芝士意大利粉。
湯品有蟹肉周打蜆湯、花旗參粉葛湯,稍後還有兩款湯品介紹唷吸水達人保證您滿意又滿足!
每次來必吃的特色菜海南雞飯,配齊油飯和三色醬質素相當不俗的!

走到另一邊廂看見這條剁椒蒸鱸魚相當吸引,隔鄰的黑胡椒炒蟹也很誘人,還有魔鬼到一個點的海膽黃金魚皮這翅大鑊了!
可幸還有蒸長腳蟹腿感覺好像沒那麼邪惡!!
怎料接下來的是這兒招牌片皮鴨我的天啊!
時運高睇唔到繼續行!有不吃牛的我也覺香氣撲鼻的蘿蔔炆牛腩、海膽海皇炒飯,還有蟲草花螺頭燉唐排。

之後是充滿東南亞風味的菜式,有超正的冬蔭公、印度烤雞、乳酪海鮮咖喱、印度香飯、雜菜咖喱、羊肉咖喱、蒜蓉烤餅和印式薄餅。

緊接著是甜品No、No、No這個其實是黑松露芝士噴泉,還備有炸雞、手指魚、薯格、法包、油條、薯角等配料。

仲有笑容可掬的靚仔廚師為大家堂煎鵝肝未食都已開心啦!!

坊間少有的約克郡布甸依舊供應,另有烤羊架和粉嫩的澳洲和牛,可配燒汁或黑椒汁共嚐。

這個賣相美美的海膽醬三文魚籽玉子燒看上去挺嫩滑呢!

最後還有西班牙蟹肉海鮮飯、慢煮鴨胸、焗蟹肉芝士批、燒豬肋骨、燒意大利青瓜、焗芝士西蘭花等西式熱葷。

終於到甜品區了!來這兒最開心必定是多款又在自助餐少見的生果喔!
平常的西瓜、蜜瓜、菠蘿就必有,另外還有紅肉西柚、新鮮熱情果、原個豬腰芒和蘋果,真係好正好正啊!
到原個蛋糕有芒果椰子蛋糕、松露朱古力蛋糕、維多利亞海綿蛋糕、西柚乳酪芝士撻,款款也很吸引呢!
另外還有多款甜點和切餅如忌廉泡芙、檸檬撻、美式芝士蛋糕、意大利芝士蛋糕、椰子焦糖燉蛋、綠茶蛋糕和奥利奥芝士蛋糕等等。
中式甜點也有供應有雜果涼粉和滑捋捋的豆腐花。
亦有自動班戟機可自製心水班戟,加水果定加雪糕悉隨尊便!

另有自助餐甜品枱柱麵包布甸配雲呢拿汁、和我勁*想*吃的栗子西米布甸!
雪糕有Mövenpick5款口味,但最特別當然是海膽雪糕啦!

仲有甜品櫃內的小杯甜點,北海道3.6牛乳燕窩布甸、士多啤梨奶凍、香橙柚子啫喱、芒果奶凍和伯爵茶牛奶朱古力忌廉。
未完啊對面還有雙色朱古力噴泉,大人細佬都必定歡喜!!
好友先來消暑的Cocktail和Mocktail各一杯,我試了一口充滿果香的Mocktail很清爽,然後乖乖的喝Sparkling Water好了!

頭一碟當然是清爽的頭盤和生果,熱情果酸香多汁好滋味,紅肉西柚酸香澀口正斗,不過說到最愛當然是菠蘿吧!還記得方才的頭盤必吃推介嗎?正是後方的海膽醬蘆筍沙律,除了甘甜的海膽還有蟹肉配清爽無渣的蘆筍很和味喔!

中式涼菜最吸引的是涼拌蓮藕片,香且辣又爽口好吸引。

刺身一定要數肥美豐腴又新鮮的油甘魚最誘人,另外三文魚和希靈魚也有不錯的質素。
凍食的海膽玉子豆腐嫩滑中帶上一絲甘香,多吃兩三件都絕非難事!

而這碗可愛的迷你海膽丼飯刺身富光澤,加上甜美的海膽畫龍點睛更加吸引。

星期五至日、公眾假期及前夕來的客人,更有加拿大的阿拉斯加帝皇蟹無限供應,令平日已很精彩的冰鎮海鮮區徒添火花。
生蠔即開當然新鮮三款不同的味道和口感全都可以任吃,日本毛蟹身雖小但味道鮮甜肉質飽滿,因夏天是毛蟹產卵期所以蟹膏濃郁更令我為之讚賞。
而阿拉斯加帝皇蟹那修長而結實的腿入口充斥海水鮮味,吃下厚肉又多汁最重要是味道不會過鹹,其實吃多幾轉海鮮已夠回本了!

吃罷凍冰冰的食物正是喝口熱湯最佳的時候!取三款靚湯跟好友一同分享,這兒的冬蔭公無容置疑的好喝,蟲草花螺頭燉唐排則清香不膩,最後的粉葛湯火喉十足喜歡的朋友仔又有胃納真要多喝一碗!
邪惡的海膽黃金魚皮即製即出,忍不了口吃了一少件口感香脆不油怕肥人仕小心小心!!

海膽蒸蛋白不會老口配點鹹鮮的海膽添加了味道的層次。

這個海膽醬三文魚籽玉子燒看得到嫩滑很吸睛!

我的熱食取了一小件海膽黃金魚皮、久沒吃鵝肝的我受不了靚仔廚師的燦爛笑容取了一件,只吃了一少口便迫好友執手尾辛苦晒!片皮鴨我只吃了肉那部份止止癮嘻嘻!還吃了一件燒豬肋骨配點燒意大利青瓜和茄子,最後品嚐埋剁椒蒸鱸魚已滿足不已!

不過怎飽也吃了一件嫩滑的海南雞和一口油飯,情意結沒辦法忍口只好不吃雞皮!!

那麼豐富的甜品當然不是我的,竟是最細食的劉總去完澳洲旅行完回來果然大食咗喎!要引以為戒否則去完馬爾代夫回來就大件事了!但講到菠蘿就歸我吧!
另外即焗的朱古力心太軟亦是不能錯過的名物!我相機吃了已足夠!!
不過這期間限定又特別的海膽雪糕一定要試口,那鹹甜交錯的滋味又挺過癮呢值得吃上一口!!

我的真正甜品就係...............水果拼盤,太美味的熱情果和菠蘿當然要Encore,另外豬腰芒亦熟透香甜,話時話真係第一次在自助餐食原個豬腰芒喎感覺好新鮮啊!
2019-06-01
2019-05-27 1715 浏览
Dinner buffet 選擇種類很多,環境不錯,食物分類很好很清楚。晚上等待用餐時間很快,可能因為有訂座的關係,但有訂座都需要排隊入座,證明可能經常性滿座。不錯的用餐經驗,推介推介。
2019-05-25
庆祝纪念
生日
用餐优惠
信用卡優惠
2019-05-21 2556 浏览
位置方面:尖沙咀 馬可勃羅 港威酒店 Gateway Hotel價錢&使用優惠:$658/1, 78折, 2個人去食=$658*2 *0.78 + $65.8*2 = $1,158.08即係$579/1等待時間方面:早一日book定, 所以去到拎位就入得. 本身諗住喺open rice book, 但係full咗, 所以直接打電話book就有位. 題外話: 佢提供wtsapp booking, 但係要等幾個鐘先有人reply.食物飲品方面:款式: 超多款! 蠔:有Canada, Irish同Normandie, Canada味道最好最甜, 但幾隻好咸. 魚生: 三文魚味道麻麻, 隻甜蝦好好食, 同埋都算大隻 芝士意粉: 喺成大舊芝士上面拎, 但味道就麻麻地, 啲扭扭粉太淋中式粉麵: 湯底(豬骨湯)好好味, 芝士腸真係有芝士, 魚蛋好味彈牙, 可以淨淥菜)片皮鴨: 普通, 不過不失冬蟲草螺肉排骨湯: 好好飲, 啲湯好入味, 但飲咗一碗都有少少un胃鵝肝!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: 個人最超鐘意食鵝肝, 今次食鵝肝唔洗排隊, 廚師keep住煎, 我地就不停食, 煎得好香好好食
位置方面:
尖沙咀 馬可勃羅 港威酒店 Gateway Hotel

價錢&使用優惠:
$658/1, 78折, 2個人去食
即係$579/1

等待時間方面:

食物飲品方面:
款式: 超多款!
魚生: 三文魚味道麻麻, 隻甜蝦好好食, 同埋都算大隻
片皮鴨: 普通, 不過不失
鵝肝!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: 個人最超鐘意食鵝肝, 今次食鵝肝唔洗排隊, 廚師keep住煎, 我地就不停食, 煎得好香好好食, 唔會好咸, 好想再食
龍蝦: 味道OK, 亦都冇咸味
芝士噴泉: 冇味, 好淡既一個醬
仲有好多款野食, 下次再試其他
飲品: 有個bar位專人沖野飲, 我地飲咗杯expresso, 咖啡機沖, 冇咩特別

環境方面:
個環境好舒服, 張枱夠大, 放食物唔會好逼, 枱同枱之間都有距離, 行既位置都闊落.
去拎野食時候都冇樓梯級, 唔會拎到步步驚心.
燈光偏暗, 都好有氣氛.

總結:
呢個價錢黎講食物質素都高, 款式多, 所以呢個價錢性價比高.
2019-05-15
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
信用卡優惠
2019-05-18 1583 浏览
Three on canton service quality has been the best in terms of friendly and family oriented. Not only that, their smile pushes everyone to have a great time.
2019-05-18
  • Afternoon tea set