2013-12-12 3838 浏览
第二個生日蛋糕3D玫瑰cake,好靚靚啊,入面係芒果流心蛋糕,花瓣有粉紅色同粉藍色揀。講好5點拿蛋糕,但半個中後舖頭先有人,打亂左男朋友嘅時間控制,呢點其實佢地去拿貨可以留一個人看舖嘅,咁就5會令到客人等咁耐又5知發生咩事。但因為晚飯去左outback,蛋糕比佢地放,應該放左入凍櫃,攪到硬哂,好難切,變到5流心,呢點比較可惜,但蛋糕都唔錯,不過呢類蛋糕例牌係翻糖做,所以d立體花瓣會好甜,可試下味但唔駛食咁多!兩個人都食得哂個蛋糕,因為無左花瓣之後5算好大個。

第二個生日蛋糕
2013-12-01
30 分钟 (外卖自取)
2013-11-10 2017 浏览
貪得意買了Thomas Haas團購$58兩樽朱古力,宣傳文字寫出有很多選擇(詳見下面), 但是 其實無咁多選擇,最後揀左FruitFrench Orange及ChocoGinger。味道感覺如下:1. FruitFrench Orange: 材料主要有dark chocolate及橙皮。黑朱古力應是少甜,可能加左較多糖,所以太甜,如果想吃黑朱古力,這不是很好的選擇。2. ChocoGinge: 材料主要有dark chocolate及糖薑。ingredients已寫dark unsweetened chocolate,但依然好甜,可能因為糖薑啦!不大喜歡太甜的朱古力,不是吃糖嘛。Madagascar Mini Dark CrunchyMini White CrunchyDouble Mix CrunchyDouble Mix Choco100% Belgium Dark ChocolateStrawberry ChocoStrawberry CrunchyRoyal Blueberry CrunchyRoyal Blueberry FruitCarifornia Apple Cru
味道感覺如下:

FruitFrench Orange
PeelMango StickLemon
StickPistachio 67%
Spain Lime ChocoGinger &
61%Almond & 73%Cherry FruitRaspberry Fruit
Japanese Banana Fruit
Japanese Banana Crunchy
Espresso Beans & 43%

题外话/补充资料: 我在第一次去時已看見無乜選擇,於是問店員遲些會否翻貨,她說會,而旦下午比晚上較多選擇。於是一星期後我再去,且在下午,依然少選擇。另外,明明兌換卷及宣傳寫營業時間由星期一至日 11am-9pm,我2:00去到,居然關門 。等左一陣,才發現有一張7X7cm的memo紙寫---lunch3-4p.m.,咁都得! 於是我出去逛呀逛,4:05p.m.見到店員番嚟。我問佢每天是否lunch在3-4p.m ,点解宣傳文字無寫嘅 。他回覆每天lunch time都不同。所以唔該各位想去取團購or買嘢最好致电去先!!!以免浪費時間。
2013-11-08
60 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
團購
2013-04-10 1638 浏览
吃完韓式快餐,經過美麗華商場就閒逛了一下,看到這家蛋糕點。位置不太起眼,在Liz Liza旁邊,印象中之前是賣酒的?display大多數都是我最討厭的馬克龍,細看之下還是有朱古力和蛋糕。太好了,去完一趟日本,甜魔明顯還沒有驅走,就看了一下,買了兩件蛋糕,Opera跟Blueberry Cheesecake回家慢慢嘆。服務明顯是給日本的任何一家店比下去(一直提醒自己不要跟日本比,但感覺還在呀),不過至少是有問我要不要膠叉啦。蛋糕拿回家已經東歪西倒,主要是蛋糕沒有好好黏在兜裡面,為何?算了,先嚐一口Opera $32 (2/10),OMG,這是什麼?最面層的朱古力味道還可,但蛋糕整體是硬到不行,中間夾層也是看起來有層次,吃起來完全漿在一起,什麼蛋糕,朱古力完全吃不出來,一味死甜,老實說這麼難吃的Opera還真的第一次,吃了兩口就丟了。心涼了一半之下切了一小塊Blueberry Cheesecake $32 (2/10)。Blueberry不夠新鮮,不酸但沒有洗乾淨了的感覺。再來試試蛋糕,表面看起來Cheesecake本身也有混入藍莓,好吧,如果好吃不好看也無所謂,但這個所謂“Cheesec

。再來試試蛋糕,表面看起來Cheesecake本身也有混入藍莓,好吧,如果好吃不好看也無所謂,但這個所謂“Cheesecake”雖然有藍莓味,但藍莓味artificial之餘,最恐怖的是Cheesecake的口感像吃「擦膠」一樣。從來沒有吃過這樣texture的Cheesecake,夠硬身當然是好,但硬得像擦膠就太過份了
,而且芝士味也非常的弱!!!同樣,吃了一半,丟了。
這樣就白白浪費了$64,還有是吃不完的質素,Sorry我並不想浪費食物,但真的很難吃。

2013-01-05 1158 浏览
其實我係幫襯銅鑼灣 Times Square 4/F 的短期 Thomas Haas kiosk, 所以寫比呢間, 好大机會數月後係 Time Square 應該唔會再見到佢! 除左上次買過佢個中秋節團購: 朱古力月餅, (macaron 做餡), 今次係第一次試佢ge macaron. 由於上次月餅質素相當唔錯! (但有D貴! 木造禮盒加四個月餅仔要成$18X) 所以對佢都有D期望! 都有幾多款揀 wor! 見到 menu 上已有幾款 sold out. 但無特別留意係咩味! 眼睛即時被 metallic 色的 macaron 吸引!!! 其實之前係網上都有睇過呢個 metallic macaron 介紹, (而家更加醒起呢度的 profile picture 都係 Thomas Haas 的 macaron), 但當時見到仍然超開心! 理得去咩味都一定會買黎試! ( 嚴格黎講係欣賞同影相! ) $15 一件, 價錢不算貴! 但最緊要係好食! 我最後揀左3件:香草溫呢拿 (Metallic) : 隻手都沾左唔少銀粉, 賣相尤勝味道, 無特別香濃的溫呢拿味! 但已係三個當中做得最外脆

香草溫呢拿 (Metallic) : 隻手都沾左唔少銀粉, 賣相尤勝味道, 無特別香濃的溫呢拿味! 但已係三個當中做得最外脆內軟, 或者個銀粉幫到唔少? 因為個 crust 係特別脆! 另外, 有個金色, 有机會都或者買埋試下!

有機農場士多啤梨: 才發覺其實好少食士多啤梨味macaron, 感覺好似比較普通同反而少有, 因通常都係 cranberry, rasberry咁, 我就好鍾意 rasberry 酸酸甜甜的味道! 呢個 strawberry 味,只有甜, 中間唔係醬質地, 係一層 jelly 咁, 我唔係咁 like 喇!
味道亦普通, crust 亦唔係咁脆, 只有 chewy 感覺!

熱情果椰子: 係有得比較之下, 呢個真係麻麻, 本人最 like Paul Lafayet 的 Passion Fruit, 酸酸甜甜, 又唔lou, 超正! (橙色 crust又靚呢! ) 椰子似乎只係上面的椰絲, 並無兩者混合出來複雜的味道!

單憑呢3件, 感覺真係麻麻, 除左 metallic macaron 稍有gimmick 外! 莫非sold out 個D會好味D? 我份人比較善忘, 過一排可能又會再買其他味黎試!! at least, 應該會買個金色試下!!!

(順帶 upload 埋上次係團購買的朱古力月餅

Mooncake (centre is macaron)
2013-01-05
外卖自取
Mooncake (centre is macaron)
2012-09-03 854 浏览
在裝潢別緻的商場逛街,看到不同顏色的外國甜品,挺吸引的。好奇想試試,買了牛奶朱古力玫瑰花($48)、兩片朱古力(每片$18)及兩顆法式小杏餅(每顆$13)。牛奶朱古力花很美,有金粉裝飾,有點像煉奶味,味道較甜略濃,多吃會口乾和甜膩。朱古力選了杏仁朱古力及乾果黑朱古力。杏仁片香脆,甜味適中,朱古力柔軟。乾果易吃有特式,黑朱古力不苦,如朱古力更軟會更好味。法式小杏餅揀了莓味和黑加侖子味,小杏餅質地外層香脆,內層餡料豐富,有點彈牙,充滿很濃的果味,但略感稍甜,當中黑加侖子味有點像某款像皮糖。朱古力及小杏餅的外觀很好,味道濃而略甜,但還是用料豐富及精心製作,是否合口味則視乎個人喜好了。

2012-08-28
外卖自取
$60 (其他)
  • 杏仁朱古力
2012-02-26 277 浏览
剛剛在尖沙咀舉行的朱古力節,大會邀請了不少世界有名的朱古力店其中最令我留意的,莫過於來自德國的Coppeneurhttp://www.coppeneurchocolate.com/home其Single Origin Bars系列更有世界第一的美譽http://www.coppeneurchocolate.com/browse;cat,2;Single-Origin-Bars此朱古力品牌由篩選可可豆到生產都是自家製,確保品質達最高水準可惜的是其在香港暫沒有開店,Thomas Hass就是其在香港是次活動的代表我們來遲了,所有Single Origin Bars己售罄退而求其次,買了兩個Macaron作補償看圖,你猜到前面那個閃閃發光的是什麼味道?原來是香草味,入口餅皮十分鬆軟,香草散發出陣陣的清香,感覺十分怡人吃Coppeneur的Macaron,沒有不試朱古力味的理由可可味極之濃郁,但沒有苦澀,反而口內被一股香濃的朱古力味掩蓋 了好一會在香港來說,其質素可算是數一數二最遺憾是我們來遲了,未能品嚐Single Origin Bars之實力冀望有朝一日,在香港能見到你的分店!
來自德國的品牌
其中最令我留意的,莫過於來自德國的Coppeneur
其Single Origin Bars世界知名~
我們來遲了,所有Single Origin Bars己售罄
Macaron的種類,比其他店還要多
有的都已售罄,可想其受歡迎程度
一見到就被它所吸引~
退而求其次,買了兩個Macaron作補償
看圖,你猜到前面那個閃閃發光的是什麼味道?
餡料豐富細滑!
前細孖,後大孖
在香港來說,其質素可算是數一數二

冀望有朝一日,在香港能見到你的分店!
庆祝纪念
情人节
一見到就被它所吸引~
餡料豐富細滑!
2012-02-04 212 浏览
朋友送來的禮物, 就留在公司自己一個人吃, 當作下午的加油良方.Rooibos Tea: 8分, 用上相當濃烈的黑朱古力, 不會太甜, 配上點茶香及玫瑰味道, 實在幾提神. 一排54克, 不算太多, 一次過吃完一排也不過份呢.吃完朱古力, 又可以再投入工作.
吃完朱古力, 又可以再投入工作.
  • Rooibos Tea
2011-12-14 276 浏览
雖然聽聞Thomas Haas嘅朱古力好出色,但有朋友試過Thomas Haas嘅件裝蛋糕,同樣話正喎,所以就一心走去買嚟試一試。門口餅櫃,放咗賣相約七、八款蛋糕,款式唔算多,有啲外型精緻典雅,有啲紅嘅黃嘅色澤搶眼,賣相極之討好,一律賣$30件,個別蛋糕仲會做75折添。最後揀了一紅一黑,一酸一甜做對比,試試質素如何。紅草莓之夢 (Rubus Raspberry Dream)顧名思義,桑莓(覆盆子)做主打。火紅色外型,有啲冷艷感,但餅面幾滴「水珠」,就變得精緻唔冷漠,可比喻為外冷內熱嘅紅夫人。薄薄一層海綿蛋糕做底,中間就填滿晒粉紅色嘅桑莓慕絲,但有層次在於慕絲之中仲夾咗層鮮桑莓果醬,到最後,全年蛋糕先以桑莓軟漿包裹住,稱得上是一件蛋糕藝術品。味道亦好出色,桑莓慕絲既軟且滑,中間嘅桑莓果醬酸得嚟鮮活又莓味濃郁,外層嘅桑莓軟漿柔軟微酸帶甜,而且每部份做得恰到好處,厚薄有序,果醬唔會話側埋一邊,軟漿無話時厚時薄,睇得出師傅嘅心機同手功!松露朱古力蛋糕 (Classic Chocolate Truffle)經典嘅圓滑外型,加上一小片銀箔,型格十足。相對上面件「紅草莓之夢」,依件「松露朱古力蛋糕」
,試試質素如何。
紅草莓之夢 (Rubus Raspberry Dream)

經典嘅圓滑外型,加上一小片銀箔,型格十足
。相對上面件「紅草莓之夢」,依件「松露朱古力蛋糕」做法簡單得多,內餡全是黑朱古力慕絲,朱古力濃度甚高,甜中滲出甘味
,而且質感較「實淨」啲,感覺好力量型,可比喻為外張內斂嘅黑武士。再外披嘅一層鏡面朱古力漿,幼滑細膩
,朱古力迷不容錯過嘅一件經典松露朱古力蛋糕!
  • 紅草莓之夢
  • 松露朱古力蛋糕
2011-11-18 262 浏览
朋友給了我一張Thomas Haas的$30現金券,雖說是現金券,其實是優惠券,因為要買滿$50才可以使用的,但若果不用又好像好蝕底似的,結果趁還有幾天到期,先去店子看看產品有多貴,最盤算一下划算不划算才再決定!Thomas Haas主力產品是賣朱古力,以及法式小圓餅Macaroon,也有多款精緻小巧的蛋糕,我就偏好最後者,而每件蛋糕賣$30,所以就決定補多$10買兩件跟友人分享。一向鍾情歌劇院蛋糕Opera,因為一層又一層,足8-9層以幾款材料互相疊配,實在功夫之作,所以要了一件,味道方面不錯,朱古力漿柔滑,只是杏仁蛋糕較為死實,而整體有點兒過甜,覺得應是水準之下。另一件則選了松露朱古力蛋糕,內裡的朱古力慕絲軟滑非常,且很濃郁的朱古力味,外層的朱古力漿帶有甘苦味,足證所用的黑朱古力濃度高,很有水準的一件作品!

松露朱古力蛋糕、Opera
松露朱古力蛋糕
Opera
松露朱古力蛋糕
2011-11-16 153 浏览
放工去西貢阿媽度食飯前,係咁兒都要買D野入去既呵呵係公司樓下有呢間野,日日行過都無幫襯,係時候要試下啦買D CAKE啦,唔知食咩,買哂咁多款有豬古力2隻味,芒果,綠茶之類唔記得LU,大家自己估下啦最深刻係豬古力,幾RICH,唔太甜,大家都LIKE!我鐘意芒果O個個,比較酸,我都係鐘意酸野綠茶O個個唔夠茶味其他都好好呀
放工去西貢阿媽度食飯前,係咁兒都要買D野入去既呵呵

係公司樓下有呢間野,日日行過都無幫襯,係時候要試下啦

買D CAKE啦,唔知食咩,買哂咁多款
有豬古力2隻味,芒果,綠茶之類唔記得LU,大家自己估下啦

綠茶O個個唔夠茶味

其他都好好呀
2011-10-11
2011-07-24 78 浏览
見到有團購,買左兩張Groupon, 早兩日先得閒去換。值得一讚是售貨員小姐的服務不因為團購客而不同,反而好好笑容,好細心咁每款介紹。聽她們說一共有十二款口味輪流返貨,我去到那天有一兩款售完,其他多款眼花撩亂,結果選了MOCCA及ESPRESSO BEAN送給一個極喜歡飲咖啡的朋友,自己則選了兩款朱古力甘脆。兩款咖啡味因為無試,下次先問返朋友係唔係好正;但自己吃的這兩款就好有驚喜。想不到的是這麼小顆的朱古力,會有這麼香濃的可可味道,吃這些東西是會淪陷的,吃了幾粒又幾粒,越吃越滋味,無自制能力的幾大鑊。黑色朱古力甘脆香濃脆脆,如果係Chocolate lover 一定吃不停口;另一款黑白Mix 則多了一種白朱古力的牛奶香味,比黑朱古力略甜,好Creamy 好幼細。今次買Groupon價錢好抵,其實如果正價,買唻當送小禮物俾人都唔錯。
見到有團購,買左兩張Groupon, 早兩日先得閒去換。

2011-07-14
2 分钟 (外卖自取)
$98 (其他)
  • Dark Chocolate Crunchy
  • Double Mix Crunchy
2011-07-14 70 浏览
用團購買了兩款朱古力白色和黑朱古力包住粒cereal脆脆的crunchy!!我個人喜歡黑色因為不太甜但有濃郁的可可豆味但是非常容易溶逼使你盡快吃完它白色較甜我認為較膩可以防止一次過吃完我認為送禮是一個不錯的選擇總結會試其他的朱古力
用團購買了兩款朱古力
白色和黑朱古力
包住粒cereal
脆脆的
crunchy!!

我個人喜歡黑色

總結
會試其他的朱古力
2011-07-09
2011-06-27 76 浏览
團購咗thomas haas ,$49可以買到兩樽mini chocolate。店子不大,店員禮貌不錯。要咗一樽almond chocolate & 一樽mini choco crunchy。賣相一般,個樽就係牛奶布甸嘅樽,不過望落去,d朱古力好似有少少溶。almond chocolate 一點特別都無,好普通,粒almond 又唔太新鮮,唔係好脆。龍島嘅比佢仲要好食好多。mini choco crunchy反而有少少驚喜,有白有黑,味道香,而且脆,細細粒,幾好食。不過整體真係好一般,如果用正價買就真係又貴又唔好食。
店子不大,店員禮貌不錯。
Almond + crunchy
mini choco crunchy
不過整體真係好一般,如果用正價買就真係又貴又唔好食。
外卖自取
$49 (其他)
mini choco crunchy
2011-03-19 76 浏览
是晚飯局中, 朋友帶來來了這裡的朱古力, 當然要一試.73% Crunchy: 8分, 這裡的朱古力條有九種味道, 73%只算第三高濃度, 不知83% Bold會是甚麼樣式? 這個73% Crunchy是手做黑朱古力加上可可豆粒, 其實已經是幾濃烈的了, 味道是偏向苦澀味多於甜味.飯前吃粒朱古力, 幫助開胃, 謝謝朋友.
是晚飯局中, 朋友帶來來了這裡的朱古力, 當然要一試.

飯前吃粒朱古力, 幫助開胃, 謝謝朋友.
  • 73% Crunchy
2011-02-09 114 浏览
從Harbour City Chocolate Trail 2011中,遇見美麗華商場有分店的,德國朱古力Thomas Haas,原來她也有macaroon出售,價錢可接受,便買了6件($85)(之後那天去,漲價至$95)。分別揀了呍哩o拿、檸檬、開心果、咖啡、雜莓、朱古力。首先打開盒子,餅身裂了不少,心裡已打折扣。基本上杏仁脆餅,太脆弱,一拿起手,一定裂。不用每個味道說,餅身無杏仁味,基本上餡料像果醬(macaroon餡會是果醬嗎?I really don’t think so),而且係太多的果醬,味道很假,毫不天然。Failed!另外在眾多Chocolate bottle (薑味朱古力、橙朱古力、抹茶、mike choco粒、etc)中揀了Choco crunchy bottle $58,是dark choco包著脆米,又幾好食噃!朱古力:脆米是2:1,食到dark choco的甘味。
分別揀了呍哩o拿、檸檬、開心果、咖啡、雜莓、朱古力。
蝴蝶縛得求其(朱古力店包裝,哪來這樣!?)
破裂 macaroon
Choco crunchy bottle
2011-02-05
2 分钟 (外卖自取)
蝴蝶縛得求其(朱古力店包裝,哪來這樣!?)
Choco crunchy bottle