2022-04-25
晚市堂食終於開返啦,今日放假即刻約埋屋企人去沙田The Salted Pig 豬門店食晚餐。星期日必定多人,所以我地一早訂定位,餐廳安排了卡位比我地坐,卡位非常闊落,而且牆上亦有豬豬擺設,非常可愛。小食分享拼盤份量十足,岩晒同屋企人一齊share 食,小食拼盤有蕃茄芝士肉丸、豬皮脆片、脆豬肋骨、迷你牛肉漢堡、香料雞翼、酥脆魷魚圈、薯條、酸麵包多士,其中香料雞翼、豬皮脆片、酥脆魷魚圈炸得非常香口,再配以不同醬一齊食,一口接一口停不了,另外迷你牛肉漢堡都做得非常出色,麵包微微烘過,牛肉口感非常Juicy 。脆焗火腿芝士雞胸扒雞胸扒上鋪滿了蕃茄醬和芝士,雞胸扒好大塊好厚身,炸得好香脆,口感和味道都相當唔錯,而且伴菜的薯條加了調味粉,令人食唔停,好鐘意薯條上的調味粉。蒜辣欖油大蜆意粉一上枱,香氣撲鼻,大蜆處理得好好,沒有沙,而且蜆肉飽滿新鮮,蜆肉亦相當入味,意粉火喉剛剛好,軟硬適中,蒜味香濃、微微辣,味道調節得剛剛好。Oreo Madness Oreo 曲奇朱古力忌廉奶昔大大杯,朱古力味相當濃郁又不會過甜
小食分享拼盤
脆焗火腿芝士雞胸扒
蒜辣欖油大蜆意粉
Oreo Madness
Oreo 曲奇朱古力忌廉奶昔
大大杯,朱古力味相當濃郁又不會過甜